e404 03.01.03, 13:59 1. w dziale poprawne odpowiedzi znajduje sie pytanie o hotel ktory odwiedzaja goscie - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: goscxxx Re: Poprawne odpowiedzi IP: 195.116.133.* 03.01.03, 14:37 jak to jest mozliwe, ze wszystko zalezy od sposobu rozmieszczenia gosci jak wszystkie pokoje sa jednoosobowe???????????????odp prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaKK Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 03.01.03, 15:18 Wyjaśnienie zamieściliśmy w dziale Poprawne odpowiedzi na stronach Ligi Naukowej. Pozdrawiam i życzę powodzenia, Katarzyna Klatt- Koryszewska Dział Nauki Gazeta Wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: Poprawne odpowiedzi 03.01.03, 15:29 Gość portalu: KaKK napisał(a): > Wyjaśnienie zamieściliśmy w dziale Poprawne odpowiedzi na stronach Ligi > Naukowej. > > Pozdrawiam i życzę powodzenia, > Katarzyna Klatt- Koryszewska > Dział Nauki > Gazeta Wyborcza To świetnie, że zostało zamieszczone wyjaśnienie. Dział Poprawne odpowiedzi to właśnie najlepsze miejsce na takie wyjaśnienia. Czy możemy jednak liczyć na pojawienie się w nim również wyjaśnienia w sprawie Afrodyty? Mogłoby się zaczynać słowami: "Zakończmy sprawę Afrodyty". Pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaKK Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 03.01.03, 16:09 Zakończmy więc i sprawę atrybutów Afrodyty ;-) Atrybutem Afrodyty nie był królik a zając. Źródła internetowe: wiem.onet.pl/wiem/004f3f.html encyklopedia.pwn.pl/695_1.html www.republika.pl/thinkquest/glowneboginie.htm Pozdrawiam serdecznie. K. Klatt- Koryszewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga55 Re: Poprawne odpowiedzi IP: proxy / 80.50.133.* 03.01.03, 16:29 Nie uwazam sprawy za zakończoną. to,ze większość źródeł tak podaje... A co było ze splotem słonecznym???? A co było z nocyceptorami??? Czy KaKK jest EKSPERTEM??? Jeżeli są rózne wersje w różnych źródłach to kto powinien je weryfikować??? Odpowiedz Link Zgłoś
sylweta Re: Poprawne odpowiedzi 03.01.03, 22:42 Zgadzam się w pełni, tym bardziej że w żadnych warunkach konkursu nie były okreslone źródła autorytatywne. Adres przykładowy, pod którym podano królika jako atrybut podałam we wczesniejszym poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylweta Re: Poprawne odpowiedzi 03.01.03, 22:46 Jabłka nie podaje zresztą 6-tomowa Encyklopedia PWN (czy redakcja nie uważa tego źródła za wiarygodne, a za wiarygodne uważa "Wiem"???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martiaz Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.krz.eden.com.pl / 172.20.6.* 03.01.03, 17:47 Gość portalu: KaKK napisał(a): > Zakończmy więc i sprawę atrybutów Afrodyty ;-) > Atrybutem Afrodyty nie był królik a zając. > > Źródła internetowe: > wiem.onet.pl/wiem/004f3f.html > encyklopedia.pwn.pl/695_1.html Przepraszam. A gdzie w tych źródłach jest podane, że jabłko jest atrybutem? > www.republika.pl/thinkquest/glowneboginie.htm</a> Bo tego źródła za wiarygodne uznać nie mogę. Pozdrowienia Martiaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupijas Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 22:56 Słownik kultury antycznej, red. L. Winniczuk podaje jabłko. Kopaliński (wg cytatów na tym forum) również. Gwoli ścisłości nie znalazłem źródła wypowiadającego się _negatywnie_ o _którymkolwiek_ z proponowanych przez LN potencjalnych atrybutów Afrodyty, a właśnie tego dotyczyło pytanie. Dyskusja wydaje się zatem czcza-chyba że Sz.Redakcja wskaże takie właśnie jednocześnie negatywne i wiarygodne źródło... Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: Poprawne odpowiedzi 03.01.03, 23:56 Gość portalu: KaKK napisał(a): > Zakończmy więc i sprawę atrybutów Afrodyty ;-) > Atrybutem Afrodyty nie był królik a zając. > > Źródła internetowe: > wiem.onet.pl/wiem/004f3f.html > encyklopedia.pwn.pl/695_1.html > <a href="http://www.republika.pl/thinkquest/glowneboginie.htm"target="_blank">w > ww.republika.pl/thinkquest/glowneboginie.htm</a> > Pozdrawiam serdecznie. > K. Klatt- Koryszewska Jestem bardzo zawiedziony tym wyjaśnieniem. Tyle wiedzieliśmy już z działu Poprawne odpowiedzi. Rzeczywiście spróbujmy zakończyć tę sprawę, ale może niekoniecznie Pani konkluzją a np. taką ;-) : "Szarak i królik były atrybutami Afrodyty" przytaczaną za Kopalińskim (Słownik Symboli, WP, Warszawa, 1990). Jest równie zwięzła i jednoznaczna, a autor jest tym samym Kopalińskim, który w innej swojej książce (Słownik Mitów i Tradycji Kultury) wymienia zająca jako atrybut tej bogini. Taka już jest specyfika tej dziedziny wiedzy, że słowa nie mają w niej tak ostrych zakresów znaczeniowych, jak np. w zoologii. To stwarza oczywiście dodatkową trudność przy formułowaniu zestawu niesprzecznych i rozłącznych odpowiedzi, ale przy pewnym wysiłku da się to zrobić. Tak więc nadal uważam, że pytanie nie zostało właściwie ułożone. Dalsze źródła na ten temat oraz argumenty i źródła dotyczące jabłka/owocu jabłoni można znaleźć we wcześniejszym wątku z tego forum "Królik zwierzę nieczyste?". Pozdrowienia i dobranoc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: Poprawne odpowiedzi IP: 80.244.139.* 03.01.03, 16:41 Ale wyjaśnienie sugeruje że pokoi jest więcej niż liczb podzielnych przez 2003. A więc zdaniem redakcji NIESKOŃCZONA ilośc pokoi jest WIĘKSZA niż NIESKOŃCZONA ilość liczb podzielnych przez 2003. A po drugie: co z czasem trwania procesu kwaterowania NIESKOŃCZENIE wielu gości? Czy jest mozliwe zakwaterowanie takiej liczby gości? Co więc z odpowiedzią ostatnią??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e404 Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 16:31 e404 napisał: > 1. w dziale poprawne odpowiedzi znajduje sie pytanie o hotel ktory odwiedzaja > goscie - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Re: Poprawne odpowiedzi IP: gnom:* / 10.203.52.* 03.01.03, 16:33 > 1. w dziale poprawne odpowiedzi znajduje sie pytanie o hotel ktory odwiedzaja > goscie - Odpowiedz Link Zgłoś
e404 Re: Poprawne odpowiedzi 03.01.03, 21:47 > > Pytanie o szampana zostało przedłużone, a jednocześnie pojawiło się pytanie o > hotel. Oba pytania były publikowane aż do piątku do 11.51. > Pozdrawiam > Wojciech Mikołuszko to cos tu nie gra !! ja za kazdym razem jak wchodzilem na strone z pytaniem widzialem napis Odpowiedz Link Zgłoś
1501a Re: Poprawne odpowiedzi 03.01.03, 20:07 sprawa Afrodyty-encyklopedia Britannica podaje-jabłko granatu,a nie owoc jabłoni!!!! Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga55 Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.03, 21:23 Ja nadal swoje. to,że Pan kopaliński i inne źródła nie podają królika jako atrybuyu, to nie znaczy że nim nie jest. Przecież tam nie ma stwierdzenia:królik nie jest atrybutem Afrodyty". Idąc dalej rozumowaniem pani KaKK to nie jest nim również delfin i zwierciadło... ( a z tego co wiem wiele innych źrodeł je wymienia, bo te właśnieźródła ich nie podają. Odpowiedz Link Zgłoś
a.d.a.m Re: Poprawne odpowiedzi 04.01.03, 00:03 Gość portalu: olga55 napisał(a): > Ja nadal swoje. to,że Pan kopaliński i inne źródła nie podają królika jako > atrybuyu, to nie znaczy że nim nie jest. Przecież tam nie ma > stwierdzenia:królik nie jest atrybutem Afrodyty". Idąc dalej rozumowaniem pani > KaKK to nie jest nim również delfin i zwierciadło... ( a z tego co wiem wiele > innych źrodeł je wymienia, bo te właśnieźródła ich nie podają. Ale Kopaliński właśnie wymienia królika jako atrubut Afrodyty, tyle że w innej książce! (patrz: mój głos wyżej w tym wątku, oraz inny wcześniejszy wątek "Królik zwierzę nie czyste?") Przydałby się prawdziwy ekspert. A może odezwie się autor pytania? Pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
1501a Re: Poprawne odpowiedzi 04.01.03, 21:20 ja w sprawie "bielma" i chromosonów-Leksykon Biologiczny wyd.Wiedza Powszechna z 1992r akceptowany przez Min.Eduk.Narod.podaje cytuję:pierwotne jądro bielma ma diploidalną liczbę chromosomów.Dlaczego uznano inną odpowiedż?To również wymaga wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga55 Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 22:59 Pytania brzmiało : co ma potrójną ilość chromosomów" czyli jest triploidalne. Natomiast pierwotne bielmo to inaczej prabielmo i ono jest normalnie diploidalne, czyli ma podwójny zestaw chromosomów.Triploidalne jest bielmo. Odpowiedz Link Zgłoś