konradmol 08.06.06, 05:10 Typowe odkrycie Studentka wykonala Benedyktynska Prace Professor wzial Laury Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mirozmij Re: Laguna pełna życia IP: *.net / *.mybigcity.net 08.06.06, 09:15 a myślisz, że u nas jest inaczej...? Ganc pomada, tak samo, zawsze było i będzie. A artykuł ciekawy, każdy ma swoją teorię i nie chodzi o to czy ona jest prawdziwa, trzeba do niej przekonać większość światowych autorytetów, wtedy stanie się obowiązująca. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus laury wzieli wspólnie - podzial pracy to podstawa 08.06.06, 09:47 konradmol napisał: > Typowe odkrycie Studentka wykonala Benedyktynska Prace > Professor wzial Laury doktorantka wziela DOKTORAT. Publikacje maja wspolna. A pamietaj ze robote wymyslil profesor. Wymyslic badania i metodyke to wieksza sztuka niz bezmyslnie mierzyc warstewki. Czemu ta dziewczyna nie wymyslila ich sama? Zreszta nie twierdze ze byla bezmyslna - moze wymyslili te badania razem. Bez jaj ktos musi kierowac, ktos musi wykonywac typowo fizolska robote. Laury za sukces firmy zbiera prezes. Nic by nie zrobil bez pracownikow, ale to on ustala strategie, mowi co maja robic, bo sami pewnie nic by nie wskorali. Gdyby tego nie umial - nie zostalby prezesem. Tak samo jest z profesorami. To on sie zna na stromatolitach, na geologii i paleontologii, wiedzial od czego zaczac i do czego mozna dojsc. Sam pewnie zmierzyl wczesniej tysiace warstewek i rozbil mlotkiem tysiace skal, a teraz zleca to innym :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haggis Re: Laguna pełna życia IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 08.06.06, 11:42 > Typowe odkrycie Studentka wykonala Benedyktynska Prace > Professor wzial Laury Co Ty opowiadasz? Po pierwsze, bez profesora studentka nie wiedziałaby co badać, jak badać i jak zinterpretować wyniki. A po drugie to właśnie ona jest pierwszą autorką pracy w Nature, a to oznacza, że praca będzie cytowana jako Allwood et al. (2006). Czyli to właśnie ona 'wzięła laury'. www.nature.com/nature/journal/v441/n7094/abs/nature04764.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Premium Re: Laguna pełna życia... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 08.06.06, 21:49 Bajdurzysz duby smalone! Akurat ta studentka (doktorantka) nie zostala pokrzywdzona (jest pierwsza autorka artykulu w bardzo prestizowym pismie i uzyskala prawie pewna "przepustke" do dalszej kariery naukowej)!! Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast Sinice :/ 08.06.06, 22:47 Paskudstwa przebrzydłe wlazły mi do akwarium i teraz zwisają między lampami festony kisielowate, których nic nie chce jeść. Dobrze chociaż że nie są toksyczne dla ryb, tylko rośliny coś marnieją. Jak ja się tego pozbędę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatara I znowu nauka udowadnia ze Biblia to brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:39 Zreszta, jak wszytkie "swiete ksiegi" i religie. A mimo to nie tylko slabi i glupi zyja tym, wierzac, ale nawet ot, chociazby w tym kraju ten nonsens jest podpora panstwa, powtarzany przez rzadzacych, czesto prawie przymusowy. Walczyc z tym czy spieprzac do jakiegos normalniejszego spoleczenstwa, gdzie mniej zaklamania i hipokryzji - jak na przyklad Kanada czy Australia? Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: I znowu nauka udowadnia ze Biblia to brednie 09.06.06, 14:05 Polecam Antarktydę - możesz tam "spieprzać" i ogłosić niepodległość. Bedziesz wtedy miał, jak Ci się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Nie zgadłeś 10.06.06, 13:46 Zgaduj dalej. Obiecuję rzetelną odpowiedź na każdą próbę, bo jestem ciekaw, czy i w której próbie zgadniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus chcesz gadać o sinicach czy o swoich frustracjach? IP: *.chello.pl 11.06.06, 19:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus nauka nie zajmuje się udowadnianiem takich rzeczy IP: *.chello.pl 11.06.06, 19:14 między nauką a religią nie ma sprzeczności, bo zajmują się zupełnie innymi sprawami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: nauka nie zajmuje się udowadnianiem takich rz IP: *.chello.pl 11.06.06, 22:01 dokladnie! jezeli sa sprzecznosci, do zalatwia sie je na stosie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: nauka nie zajmuje się udowadnianiem takich rz 11.06.06, 23:00 Gość portalu: ziom napisał(a): > dokladnie! jezeli sa sprzecznosci, do zalatwia sie je na stosie ;) troche glupia konluzja z tym stosem. Nauka zajmuje sie funkcjonowaniem materialnego swiata, religia swiatem ducha, ktory dla nauki NIE ISTNIEJE W OGÓLE (jest poza obszarem jej zainteresowania). Religia nic nie ma nam do powiedzenia na temat grawitacji, prądu elektrycznego czy ewolucji organizmów żywych. Nauka NIC na temat Zbawienia, Boga etc. A wiec stosy w przeszlosci byly wyrazem glupoty apologetow religii, tak jak przesladowania kosciola w komunizmie - dowodem glupoty pseudo-apologetow nauki (pisze "pseudo", bo nauka nie chce takich obroncow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus przeczytałem cały artykuł, ale nie doszukałem się IP: *.chello.pl 11.06.06, 19:16 jakichkolwiek związków omawianego tekstu z Biblią Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 czy to aby były sinice? 10.06.06, 16:35 Muszę przeczytać tę pracę, mam jednak pewne wątpliwości czy to były sinice (cyanobacteria) czy inne bakterie fotosyntetyzujące. Warto pamiętać, że zdolność do wytwarzania tlenu w procesie fotosyntezy jest cechą właściwą jedynie dla sinic. Inne bakterie wykorzystują zamiast wody np. siarkowodór w wyniku czego powstaje siarka. Sinice datowane są na mniej więcej 2.7-2.8 mld lat, są więc znacznie młodsze od formacji Pilbara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Laguna pełna życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:26 a u nas studenci nie mogą przeprowadzać takich badań i pisać takich prac bo dla promotora lepiej jak przepisze się fragmenty 3 podręczników (tylko swoimi słowami), dobrze zrobi przypisy i bibliografię (Uniwersytet Szczeciński Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Laguna pełna życia 14.06.06, 18:29 Gość portalu: mi napisał(a): > a u nas studenci nie mogą przeprowadzać takich badań i pisać takich prac bo dla > > promotora lepiej jak przepisze się fragmenty 3 podręczników na geologii, biologii, paleontologii? CHyba nie, takie cieniastwo to raczej domena nauk humanistycznych (choc mozna w nich robic interesujace rzeczy, ludzie wybieraja cieniastwo). Poza tym czy to lepiej dla promotora, czy raczej studenci chca isc po najmniejszej linii oporu i sie na to godza, albo wrecz nic ambitniejszego by nie udzwigneli Odpowiedz Link Zgłoś
rafikzabki Re: Laguna pełna życia 16.06.06, 15:17 taka żywa kolonia sinic jest świetnie opisana w książce SF z akcją rozgrywającą się podczas pierwszej wyprawy na Marsa pod wiele mówiącym tytułem "Martian racing" ;). Polecam nawet średnio znającym angielski -bardzo łatwo i przyjemnie się czyta chwytajac po drodze kilka słówek nie związanych z robieniem zakupów czy też byciem sekretarką obsugująca fax....:))))) Odpowiedz Link Zgłoś