Dodaj do ulubionych

ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna

24.03.07, 22:12
Jeśli ktoś chce oglądać przelot ISS to jutro, 25.03.07 w niedzielę, należy
spojrzeć w niebo o godzinie 05:51 nad ranem - myślę, że NASA uwzględniła
zmianę czas w Polsce.
Nadleci ona z zachodu i powinna być widoczna przez około 4 minut.
Więcej informacji uzależniam od ewentualnego zainteresowania tym tematem.
Obserwuj wątek
    • marjasmj Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna 24.03.07, 22:32
      Następne terminy dobrej obserwacji to:
      20.03 godz. 05:40 AM - czas przelotu około 5 minut
      02.04 godz. 05:29 AM - jw.
      Madlatywać będzie mnij wiecej z zachodu.

• marjasmj Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna 24.03.07, 22:50
        Korekta: 29.03.07 r. godz05:41 5 minut - z zachodu
    • marjasmj Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna 25.03.07, 16:53
      Leciała, precyzyjnie o czasie. NASA Gou !!!
      • Gość: zyx Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 17:37
        dzięki za info, postaram się dojrzeć 29.03.
        • Gość: t Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.promax.media.pl 25.03.07, 21:31

www.heavens-above.com/PassSummary.asp?satid=25544&lat=51.650&lng=17.817&loc=Ostrow+Wielkopolski&alt=134&tz=CET
          • Gość: ISS Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 26.03.07, 15:39
            spaceflight1.nasa.gov/realdata/tracking/index.html
            Kliknij Zoom +++
            • Gość: t Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.promax.media.pl 26.03.07, 16:44
              www.heavens-above.com/orbitdisplay.asp?lat=51.650&lng=17.817&alt=134&loc=Ostrow+Wielkopolski&TZ=CET&satid=25544
        • Gość: Gość : ISS Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 26.03.07, 23:03
          Widzę, że Cię zainteresowało.
          W nagrodę zaspokoję Twoją ciekawość.
          Wejdź na stronę:
          spaceflight1.nasa.gov/realdata/sightings/cities/skywatch.cgi?country=Poland.
          Dla lepszych obserwacji posyłam również jedną ze stron pogodowych. Jest ciekawa
          kiedy nadejdzie front z opadami deszczu.:
          www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogoda/radary.html
          Wybierz zakres animacji np. 15 i 24 i kliknij start.
        • Gość: Gość: nowy "forum Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 26.03.07, 23:26
          Poprawka adresów: (podaję więcej bo coś nie wchodziło)

spaceflight1.nasa.gov/realdata
          spaceflight1.nasa.gov/realdata/sightings/cities/view.cgi?country=Poland®ion=None&city=Gliwice

spaceflight1.nasa.gov/realdata/sightings/cities/view.cgi?country=Poland®ion=None&city=Warsaw

spaceflight1.nasa.gov/realdata/sightings/cities/view.cgi?country=Poland®ion=None&city=Bialystok

spaceflight1.nasa.gov/realdata/sightings/cities/skywatch.cgi?country=Poland
      • madcio Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna 26.03.07, 22:20
        No, nie wiem, czy gou. Spierdzielono nieźle zapowiadający się projekt, który
        teraz jest na etapie "budowanie dla budowania". Wahadłowce przestaną latać,
        człowiek wykona parę podskoków na Ksieżycu, a sam ISS dołączy do towarzystwa
        MIRa gdzieś po 2016. Alleluja i do przodu.
        • Gość: pesymista Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 26.03.07, 22:53
          Temat "za mądry"
          "Lepiej posiedź przy Żubrze"
        • Gość: robak Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.arc.nasa.gov 27.03.07, 01:44
          > No, nie wiem, czy gou. Spierdzielono nieźle zapowiadający się projekt, który
          > teraz jest na etapie "budowanie dla budowania". Wahadłowce przestaną latać,
          > człowiek wykona parę podskoków na Ksieżycu, a sam ISS dołączy do towarzystwa
          > MIRa gdzieś po 2016. Alleluja i do przodu.

Durna wypowiedz. Wracaj do bimbra ....
        • Gość: normalny Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 27.03.07, 08:06
          "madcio" - zanim wejdziesz w ten wątek poczytaj (w wyszukiwarce) opinie i
          komentaże o sobie.
          Jesteś "persona non grata" na tym forum.
          Spadaj !!!!!!!
          • madcio Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna 27.03.07, 18:42
            Myślisz, że jak więcej razy wpiszesz się pod różnymi nickami, to zrobi to na
            mnie większe wrażenie?? :)
        • madcio Odpowiedź. 27.03.07, 18:43
          Żuber? Durna? Bimber? He.

> Spierdzielono nieźle zapowiadający się projekt,
          Czy spierdzielono projekt? Oczywiście, że tak.
          1. Potraficie wymienić cokolwiek zrobionego na pokładzie ISS, co by
          usprawiedliwiało utopienie 100 mld $ w stację kosmiczną? Nie sądzę, by badania
          typu "rozmnażanie się muszek owocówek w warunakch nieważkości" było czymś takim,
          he, he, he.
          2. Jakie były szumne plany ISS, a co z nich wyszło (głównie z powodu katastrof
          wahadłowców) to każdy wie.
          3. Sam Gryfuś określił ISS i wahadłowce jako kosztowną pomyłkę. Ostatnim razem,
          kiedy o nim słyszałem, był on administratorem NASA, a nie żulem pijącym jabola
          pod bramą. Ale co ja mogę wiedzieć... :))))

www.usatoday.com/tech/science/space/2005-09-27-nasa-griffin-interview_x.htm
          > który teraz jest na etapie "budowanie dla budowania".
          Jak rozumiem, Gryfusia odeślecie pod bramę i do jabola, bo i tu znów mówi
          wyraźnie o tym, że ostatnie lata wahadłowców są poświęcone wyłącznie na loty do
          ISS w celach jego budowy i niczego więcej (jedynie Hubble BYĆ MOŻE zostanie
          naprawiony):
          www.space.com/news/060302_iss_future_plan.html
          "But confronted with a choice between having a high confidence to complete the
          assembly of the station... or UTILIZING it heavily as we built it and possibly
          not finishing, we chose the former course.”
          (podkreślenie moje)

Dodatkowo: www.theregister.co.uk/2005/11/15/iss_mars_moon/

> Wahadłowce przestaną latać
          Czy to stwierdzenie NAPRAWDĘ muszę udowadniać?? :)))

> człowiek wykona parę podskoków na Ksieżycu,
          Cieszcie się, że myślę, że NASA W OGÓLE zdoła polecieć i zrobić... jeszcze raz
          to samo. He, he. A czy będzie coś więcej z Księżycem? Nie wnikam w to tutaj,
          gdyż ten post był skupiony na krytyce ISS, a nie perspektywach eksploracji Księżyca.

> a sam ISS dołączy do towarzystwa MIRa gdzieś po 2016.
          www.nasawatch.com/archives/2006/10/iss_retirement.html
          > Alleluja i do przodu.
          Coś jeszcze, malkontenci?
          • Gość: amator Re: Odpowiedź. IP: *.omi.pl 29.03.07, 03:53
            Drogi < Madcio > !
            Jesteś nadgorliwy. Coś się tak podniecił. Czy ktoś Cię pytał o zdanie nt.
            celowości realizacji programu ISS. Człowiek chce sobie popatrzeć w niebo i
            zobaczyć jak coś tam lata.
            W latach 80-tych można było oglądać przeloty nawet kilku satelitów w tej samej
            chwili. Dzisiaj widać jedynie ISS, a jeszcze lepiej Wenus wieczorem.
            Wyjaśnij mi dlaczego tak jest z satelitami. Może jestem już ślepy i już innych
            nie widzę. Podaj też czsy i trasy widzialności "latających" innych satelitów, a
            będę Ci wdzięczny.
            Byłoby jeszcze lepiej gdybyś podał kiedy przeleci jakiś ciekawy bolid albo
            spadnie deszcz meteorytów.
            P.S.
            Czy orbita widocznej wieczorem Wenus (zbliżającej się obecnie do Słońca)
            przebiegne bliżej Ziemi czy poleci dalej za Słońce. Jak to można odróżnić.
            Pozdrawiam - < amator >
            • madcio Re: Odpowiedź. 30.03.07, 10:16
              > Jesteś nadgorliwy.
              eee, paru ludków posądziło mnie o żulerstwo i mały rozumek. Jakoś jednak nie
              odpowiedzieli na dokładne moje uzasadnienie, czemu napisałem to co napisałem. :D

> Wyjaśnij mi dlaczego tak jest z satelitami.
              Bo ja wiem? Większe zanieczyszczenie powietrza, większe zanieczyszczenie
              światłem? (light pollution)

> Podaj też czsy i trasy widzialności "latających" innych satelitów, a
              > będę Ci wdzięczny.
              www.heavens-above.com/ - tu znajdziesz wszystko.
              • Gość: Marek Re: Odpowiedź. IP: *.omi.pl 30.03.07, 11:07
                Witak < madcio >
                Ale ja Tobie bardzo dziękuję i dodam:
                - nie odpowiedzieli, bo wydaje mi się, że mało kto się tym interesuje,
                - moja teoria jest taka, że w latach 70 i 80-tych latało na niskich orbitach
                bardzo wiele satelitów szpiegowskich. Mój rekord - w roku 1980 widziałem
                jednocześnie przelot 6-ciu satelitów po krzyżujących się orbitach (dzisiaj
                została tylko ISS). Tych co latają powyżej 500 km chyba nie ma szans dostrzec
                gołym okiem.
                Czasami przypadkiem, latem, nad jeziorem, patrząc przez dobrą lornetkę można
                dostrzec pojedyńczego satelitę.
                Myślę, że znasz niżej podany adres. Jest on przeznaczony dla innych miłośników.
                science.nasa.gov/realtime/jtrack/Amateur.html
                kliknij +J-TRACK 3D – głowa boli.
                Jeszcze raz dziękuję, myślę, że się nie gniewasz.
                Pozdrawiam; - od teraz Marek.

• dieoff Re: Odpowiedź. 31.03.07, 02:06
                  Tych co latają powyżej 500 km chyba nie ma szans dostrzec
                  >
                  > gołym okiem.

Noooo, jak dobrze swiatlo odbiją to
                  images.google.pl/images?svnum=10&um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&q=iridium+flare&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w

• Gość: amator Re: Odpowiedź. IP: *.omi.pl 31.03.07, 10:10
                    dieoff, napisz coś więcej co z tym lusterkiem. Np. kiedy poleci teleskop Habbla.
                    • dieoff Re: Odpowiedź. 31.03.07, 11:33
                      > dieoff, napisz coś więcej co z tym lusterkiem.

Iridium Flare
                      www.heavens-above.com/iridium.asp?Dur=7&lat=51.650&lng=17.817&loc=Ostrow+Wielkopolski&alt=134&tz=CET
                      Odbicia trwaja po 7 do 10 sekund wiec musisz precyzyjnie wybrac miejsce (miasto)
                      www.heavens-above.com/selecttown.asp?CountryID=PL

O Hubble'u nic na stronie nie widze, a gdzie indziej nie szukalem

• Gość: amator Re: Odpowiedź. IP: *.omi.pl 31.03.07, 11:58
                        Bo teleskop Habbla nigdy nad Polskę nie dolatuje.
                      • dieoff Re: Odpowiedź. 31.03.07, 14:00

Dodam tylko ze do tej pory z powyzej tabelki danych dla przelotow nie korzystalem
                        "Flary" widzialem kilka lat temu korzystajac z innych danych

--
                        transsybir
                        img233.imageshack.us/img233/5229/dsc051381dm6.jpg
                        • dieoff Re: Odpowiedź. 31.03.07, 14:03
                          z powyzej tabelki nie korzystalem

wiec tym samym nie recze za precyzje danych

--
                          transsybir
                          img233.imageshack.us/img233/5229/dsc051381dm6.jpg
                        • dieoff moc "blyskotek" 31.03.07, 15:23

Full Moon -12.7
                          Brightest Iridium flares -8
                          Venus (at brightest) -4.4

www.heavens-above.com/glossary.aspx?lat=51.650&lng=17.817&alt=134&loc=Ostrow+Wielkopolski&TZ=CET&term=magnitude

• dieoff Re: moc "blyskotek" 31.03.07, 15:24

ISS dobija do -2
                            tutaj jest - 8

Szok
                            • dieoff Re: moc "blyskotek" 31.03.07, 15:40

Wiecej o blyskach
                              flary_irydium.republika.pl/

• Gość: t Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.promax.media.pl 29.03.07, 19:41

A tu takie cus. Jasnosc do -8 magnitude.
      Kilka razy w zyciu widzialem. Robi wrazenie

images.google.pl/images?q=iridium%20flares&ie=UTF-8&oe=UTF-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi
      www.heavens-above.com/iridium.asp?Dur=7&lat=51.650&lng=17.817&loc=Ostrow+Wielkopolski&alt=134&tz=CET

• dieoff Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna 29.03.07, 23:04

• Gość: amator Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 31.03.07, 20:43
        i po co wklejasz te dzindziboły ???????????????
        • Gość: t Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.promax.media.pl 31.03.07, 21:06

Dla sportu

• Gość: i Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.promax.media.pl 29.03.07, 19:43
      images.google.pl/images?svnum=10&um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&q=iridium+flare&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w
      • Gość: amator Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 31.03.07, 20:46
        Zlituj się, tymi obrazkami nawet sobie d.... nie obetrzesz.
        • Gość: i Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.promax.media.pl 31.03.07, 21:05

Ja nie, ale ty chyba masz ochote.
          śmialo

--
          matko , co za kretyn
    • Gość: marjas Re: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna IP: *.omi.pl 31.03.07, 21:37
      Zamykam ten temat ponieważ ........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka