Dodaj do ulubionych

Drobiazgi, które irytują

04.08.08, 00:34
Siemens CX65 mial na grzbiecie diody, ktore migaly (tryb migania mozna bylo wybrac z dlugiej listy) jezeli mielismy nieodebrane polaczenia lub smsy - genialne. Samsung U700 nie ma mozliwosci zmiany domyslnej akcji klawiszy szybkiego dostepu (tych powyzej "zielonej" i "czerwonej" sluchawki) i ma osobny i na ch... potrzebny klawisz pt. wideopolaczenie. Podsumowanie: siemensy byly fajne, nie kupujcie samsungow.
PS Tak trudno stworzyc producentom jakis kanoniczny zestaw funkcji i zasad projektowania? A niechby nawet w ramach jednej firmy zeby modele byly podobne... Pozostaje czekac na jakies androidy czy openmoka i dostosowywac godzinami...
Obserwuj wątek
    • Gość: hoek Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 08:57
      samsungi są najlepsze :)
    • Gość: Strach Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 11:36
      Simens CF62 tez mial te iod i to byl najbardzie poroniony ze wszystkich simensow.

• Gość: abec Re: Drobiazgi, które irytują IP: 195.116.250.* 05.08.08, 13:26
      Ja miałem przez dwa lata Samsunga x700 - Niby fajny, ale...
      Miał nawet odtwarzacz mp3, ale z ograniczeniem do 50 utworów w playliście (lubię ze wszystkiego co mam zrobić playlistę i odtwarzać losowo)
      Znaki przestankowe, poza przecinkiem i kropką - koszmar.
      Dźwięk SMS - też tylko kilka wbudowanych, na szczęście co najmniej jeden całkiem przyjemny.

kilka tygodni przed upływem umowy zaczęła padać lewa strona klawiatury.
      Teraz mam nokię e51. Jeszcze się jej uczę, ale jest znacznie fajniejsza.

Żeby nie było: ponoć nowe samsungi są już lepsze
    • Gość: pajq Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 14:52
      Ja tam aktualnie używam nokii (6110 navi) i jedyny telefon, na który bym się zamienił to być może iPhone. Ba, nie wyobrażam sobie już telefonu bez Symbiana.
    • Gość: hm Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.de.ibm.com 05.08.08, 15:41
      diody powiadamiajace o zdarzeniach to genialna sprawa!
      szkoda ze w nowych komorkach juz ich nie ma...
      sony-ericsson k550i posiada mala czerwona diode, ktora miga tylko kiedy bateria jest slaba (marnuje energie, mimo tego ze wlasnie bateria ledwie zipie) ale niestety jesli zostawie tel na kilka minut, musze za kazdym razem naciskac klawisz zeby wlaczyc podswietlanie i sprawdzic czy przypadkiem cos sie nie dzialo. A mogla by ta mala diodka migac...
    • Gość: p1i Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 22:28
      SE- P1i posiada taka, calkiem spora diode. Mruga na zielono, esli jest sms lub nieodebrane polaczenie.
    • Gość: telefonman Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.chello.pl 06.08.08, 09:40
      za kilka dni zmaienie SE na nokie, niby znacznie lepszy model itp ale wiem ze conajmniej 2 miesiace beda problemy.
      Siemensy złe nie były, SE tez od jakiegoś czasu sa dla ludzi, symbian daje jednak największe możliwości jak do tej pory. :)
    • Gość: XxX Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.uznam.net.pl 06.08.08, 22:05
      ja tam lecę spory czas na Nokii E61 i żyć bez klawiatury QWERTY, WiFi i Symbian nie mogę :)
    • Gość: Zatara Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.as.kn.pl 10.08.08, 08:20
      Fajny artykul na bardzo ciekawy temat. Jak wielu, przezywalem podobne boje, zmieniajac telefon :-)

Dzis, po ponad 10 latach uzywania GSM, i kilkudziesieciu sluchawkach (Nokie, Ericssony, SE, Motorole czy chociazby Siemensy to oczywistosc, ale mialem nawet takie egzotyki jak Nortel czy Sharp) mam Nokie E90 - telefon w ktorym nie irytuje mnie nic - praktycznie perfekcyjny.
      Polecam.
    • Gość: bałam sie Nokii Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 09:40
      Nokia E51 - polecam, wg.mnie udany model - ma dosyć logicznie wszystko poukładane, dobrze pisze się SMS-y, niezły aparat,radio,notatnik. Miałam juz wiele róznych telefonów-ten budzi mnie tylko w dni robocze!-ma taka funkcję - super:))
    • Gość: vaniliova Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.centertel.pl 10.08.08, 09:41
      Używałam Nokii, Motki, SE, BenqSiemensa. Ostatnio "przesiadłam się" z Moto w510 (zaznaczam, że nie był to mój pierwszy telefon tej marki) na Nokię e61i. Różnica jest kolosalna, choć jeśli chodzi o wygodę użytkowania marka nie robi mi różnicy, kwestia doboru modelu pod odpowiadające nam funkcje. Co do owego "pokręconego" menu Motoroli też się nie zgodzę, modele każdego producenta mają swoją specyfikę, a IMHO akurat Motorola jest bardzo wygodna i przyjemna w obsłudze. W510 zostawiłam sobie, przyda się na telefon służbowy;) To chyba pierwszy model, którego po zmianie aparatu nie mam ochoty się pozbywać :)
    • Gość: mm Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.fbx.proxad.net 10.08.08, 09:52
      Zgadzam sie z autorem: wymiana komorki to droga przez meke.

Nie cierpie wymieniac komorek i zwykle mam w nosie, ze uwywam starego modelu. Samo przeniesienie listy kontaktow to prawdziwy horror (zwlaszcza jak ma sie ich wiecej niz kilkadziesiat).

Uwazam, ze sa znacznie lepsze telefony niz Nokia. Od jakiegos czasu uzywam jednego z lepszych modeli Nokii i do dzis mam klopot by znalezc funkcje "wybierz operatora", a pol zycia spedzam za granica.
    • majself Re: Drobiazgi, które irytują 10.08.08, 09:52
      Od 6 lat używam telefonów tej samej marki - najpierw Ericsson, później Sony Ericsson - i najbardziej irytuje mnie, kiedy nie mogę przerzucić danych ze starego telefonu do nowego. Marka ta sama, menu podobne, a przy przerzucaniu albo coś się psuje (2 numery przypisane do kontaktu w książce telefonów = zdublowany kontakt), albo w ogóle się nie da przerzucić.
    • Gość: bercik Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.68.92.55.mielec92.tnp.pl 10.08.08, 10:07
      da się w Sony Ericssonach przerzucać kontakty, wiem, bo to robiłem. może jeszcze zależy od modelu. ja przerzucałem kilka lat temu z modelu T610 na T630
      a nie ma przypadkiem funkcji "skopiuj na karte SIM"?
      • majself Re: Drobiazgi, które irytują 06.01.09, 14:49
        Gość portalu: bercik napisał(a):

> da się w Sony Ericssonach przerzucać kontakty, wiem, bo to robiłem. może jeszcz
        > e zależy od modelu. ja przerzucałem kilka lat temu z modelu T610 na T630
        > a nie ma przypadkiem funkcji "skopiuj na karte SIM"?

Polecam jeszcze raz przeczytać mojego posta. Nie chodzi tylko o kontakty, ale
        ogólnie o zawartość telefonu. Przy kopiowaniu na SIM się kopiuje każdy numer
        osobno, co też wkurza, zmusza do posiadania kilku kontaktów o tej samej nazwie
        lub też mozolnego przepisywania i przenoszenia. Dodatkowym minusem jest to, że
        na karcie SIM zapisuje się tylko część nazwy kontaktu.
    • Gość: Gość Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.08, 10:18
      mam od ponad roku samsunga e900 z czesciowo dotykowym panelem, gorzej ze posrodku panelu jest zwyky przycis i szczerze mowiac jesli nie jest sie uwaznym tracimy smsa pisanego wczesniej (nie ma opcji podobnej jak w nokii gdzie wyswietla sie wiadomosci pisana wczesniej). da sie przyzwyczaic chociaz po dluzszym czasie. najgorsza cecha jest jednak budzik. dwa dotykowe przyciski obok siebie = wylacz i snooze. no masakra kto wstajac o 6 rano bedzie patrzyl gdzie przyciska? fatalne rozwiazanie chyba projektant sam nie uzywal telefonu
    • Gość: TeDek Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.n.INTELINK.pl 10.08.08, 10:28
      Widac ze autor to "amator" jezeli chodzi o telefony komorkowe. Mialem rozne telefony roznych firm...oczywiscie czesc artykulu dotyczy telefonow sprzed 5-10 lat - a one wtedy nie mialy mozliwosci wysylania dluuugich SMS-ow.Technika sie rozwija,ale tak naprawde gdyby dodac funkcje z SE, NOKII, SIemensa,Motoroli, Samsunga = idealny telefon.
      DLa mnie osobscie najlepszym pod wzgledem oblsugi jest Sony Ericsson-raporty doreczen SMS-ow w formie tzw. SMS klasy 0 (wyswietla sie na chwile na ekranie telefonu info o dostarczeniu,a w samym wyslanym SMS-ie jest info o dostarczeniu)--Nokia bazuje tu na raportach ktore sa traktowane jak "zwykle" SMS-y. Prezentacja zdjecia osoby dzwoniacej-Sony Ericsson rozwiazanie wzorcowe...Slownik T9 tak samo (mozna uzywac w SMS-ie slownika bez polskich liter, co w NOKII jest niemozliwe).Albo mozliwosac stosowania w SMS-ach funkcji COPY-PASTE (w Nokii mozliwe dopiero od systemu SYMBIAN,pozniej stopniowo wprowadzane do telefonow z serii S40).Itd, mozna mnozyc...a i tak mam teraz telefon na systemie WIndows Mobile 6.0... i nie mam drobiazgu typu "informacja o stacji bazowej" wyswietlanej cały czas na wyswietlaczu w formie np. W-wa Grójecka.Owszem wiem gdzie jestem bo dostaje irytujacego SMS-a...
    • Gość: tony Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.08, 10:37
      Mam Nokie 6233. Kto Ci człowieku powiedział, że ten telefon nie ma kalkulatora? Wejdź sobie do organizera, albo przestań pisać artykuły na podstawie żali ludzi no forach.
    • zigzaur Re: Drobiazgi, które irytują 10.08.08, 10:38
      Najgorszą rzeczą jest brak unifikacji zasilaczy i ładowarek oraz kabli do połączenia z komputerem (aczkolwiek można ratować się dzięki Bluetooth).
      Podobnie niedogodnością jest brak uniwersalnego oprogramowania do zarządzania wszystkimi typami telefonów. Amerykańska firma Compelson tworzy program MobilEdit ale jest on niestabilny.
      Kontakty z książek adresowych można eksportować jako vcardy albo plik csv i importować do innego aparatu.
    • Gość: frd Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.crowley.pl 10.08.08, 10:48
      Ja uwielbiałam samsungi - i wizualnie i wygoda - to wszystko za nimi przemawiało.
      Teraz mam lg shine - największym bezsensem jest to, że w słońcu kompletnie nie widać ekranu - nie cierpię tego.
    • Gość: aśka Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.gprs.plus.pl 10.08.08, 10:58
      Mam nokie 6300 i ona ma powiadamianie o tym że sms przyszedł, czy było nieodebrane połaczenie. Miga niebieska dioda. Jak dla mnie super:) No i generalnie model zupełnie niczego sobie:)
    • Gość: i28 Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 11:17
      Ja się przywiązałam do Ericssonów, obecnie SE. Koszmarna rzecz jaką w nich przechodziłam to ten maleńki joystick - masakra. Brakuje też tej nieszczęsnej diody, faktycznie za każdym razem trzeba otwierać telefon (mam W300i teraz), żeby zobaczyć co się działo. Ale ogólnie wiem, że nie zmienię marki nigdy, wszystko inne mi pasuje, a przyzwyczajenie drugą natura człowieka...
      A i jeszcze jedna głupotka. Lubię mieć czasem jakieś gadżety i smycz przytwierdzoną do telefonu - wtedy łatwiej go znaleźć w torebce:) ale nie wszystkie modele mają zaplanowane miejsce, żeby przeciągnąć sznureczek. Mała rzecz, a cieszy.
    • Gość: sli Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.magsoft.com.pl 10.08.08, 11:25
      i tu masz racje , kupilem Shine'a i wszystko gra poza zmiana walsnego dzwieku sms , a poza tym dzwonek jest wzyczajnie ichy jak ktos chce dodac plik mp3 jako dzwonek to nie da rady uslyszec dzwoniacego w kieszeni telefonu na ulicy. wracam do ericssona.
    • Gość: Thinker Re: Drobiazgi, które irytują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 11:38
      Osobiście posiadałem 2 motorole, i trochę nokię też miałem. I powiem, że motorola to naprawdę syf. Kupiłem ładną L7 gdy była w miarę nowa (ponad 700zł) i pozbyłem się jej po miesiącu :/ Nigdy w życiu już moto nie kupię, nawet słownika T9 nie było, nie mówiąc o niewygodności. Po prostu po miesiącu przyzwyczajania się do telefonu miałem go dość. Co do Nokii, wg mnie były dobre 10lat temu, od tamtego czasu nic się nie zmieniło, natomiast konkurencja poszła do przodu. Nowe Nokie mają te same wady co konkurencja, a nie mają nic ponad to.
      Osobiście miałem jeszcze 2 sony: J5 i J7 - z obu byłem super zadowolony. Później, choćby wspomnianą NOWĄ Motkę L7 wymieniłem na staarego jak świat SE K750i - i byłem w 7 niebie. Telefon poza trochę dużym rozmiarem w porównaniu z ultra cienką motką wszystko miał na miejscu.
      Aktualnie posiadam SE K550i i to dla mnie telefon idealny. Brakuje mu tylko WiFi i GPSu, poza tym ma dokladnie wszystko czego potrzeba, a przede wszystkim jest niewiarygodnie wygodny w uzywaniu.
    • Gość: Amy Re: Drobiazgi, które irytują IP: 84.201.210.* 10.08.08, 11:38
      Oj tak...wymieniłam niedawno motkę V360 na K3. I przez tydzień uczyłam sie pisania smsów!
      1. Płaska klawiatura - jak sie całe życie korzystało z wypukłej, to może to być problem.
      2. Klawisz wejścia do internetu : co za idiota umieścił go pod klawiszem w dół?? Po 2 miesiąch zdarza mi sie przycisnąć internet zamiast strzałki w dół!
      3. Bateria!! W K3 przy oszczędnym użytkowaniu starcza na 5-6 dni. Niestety, jak ktoś lubi sobie w kolejce pograć, to trzeba ładować co 2-3 dni.

I tu taki drobiazg, nawet nie wiem od czego to zależy : czasami, gdy mam zminimalizowaną grę java, to przy włączaniu rozwala sie grafika, tak że nic nie widać. I wtedy trzeba wyłączyć grę, wyłączyć telefon, włączyć od nowa i dopiero włączyć grę...ktoś wie od czego to zależy?

Do menu w motorolkach można sie przyzwyczaić, jak ktoś wymienia np. SE na motkę to może przeżyć szok, ale jak ktoś zmienia motkę na drugą motorolę, to w 5 minut sie zorientuje gdzie co jest. Przyzwyczaiłam sie do motoroli, teraz już mam 3 telefon z tej firmy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka