Dodaj do ulubionych

Śląsk dla Wojtusia

08.03.04, 20:18
Kilka tygodni temu dowiedzieliśmy się, że syn naszego kolegi, wokalisty zespołu szantowego "Mietek
Folk" jest poważnie chory. Dziecko ma białaczkę. Lekarze wykluczyli możliwość autoprzeszczepu,
jedynym ratunkiem jest dokonanie przeszczepu od innego dawcy. Wiąże się to jednak z dużymi
nakładami finansowymi - taka operacja kosztuje.

Śląskie środowisko szantowe zdecydowało się przeprowadzić akcję zbierania pieniędzy na rzecz
Wojtka Iłowskiego. We współpracy z tyskim MCK, wykorzystując nasze doświadczenia przy tworzeniu
imprez szantowych zorganizowaliśmy koncert pod hasłem "Śląsk dla WOjtusia".

Impreza odbędzie się w Teatrze Małym 20. marca br. o godz. 17.00
Wstęp - 20 zł. Każdy grosz zebrany w ten sposób trafi do kasy Rodziców WOjtka.
Wszyscy wykonawcy grają za darmo. Wśród nich: Ryczące Dwudziestki, Banana Boat, Stonehenge,
North Cape, Poszedłem na Dziób, Perły i Łotry, Segars i Henryk "Szkot" Czekała.

Takoż 20. marca od godz. 15 - 18 przed Teatrem Małym będzie stał ambulans WOjewódzkiej Stacji
Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Chętni, po uprzednim zgłoszeniu się w hollu Teatru i wypełnieniu
stosownej ankiety będą mogli wspomóc konto WOjtusia także przez oddanie krwi.

Informacje o stanie zdrowia dziecka i dane związane z akcją niesienia pomocy znaleźć można na
stronach www.zapiecek.art.pl/wojtus.php

Zainteresowanym (i innym miłośnikom szant) polecam też wortal www.szantymaniak.pl

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: swerd Re: Śląsk dla Wojtusia IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 20:41
      w Krakowie tez było duże spotkanie związane z aukcją na Wojtusia.
      koleżanka tam była i mi opowiadała. koszulki i inne rzeczy można było kupić

ja się wybieram do teatru, ciekawe czy to przyniesie efekty
    • perlailotr Re: Śląsk dla Wojtusia 10.03.04, 10:03
      Z ostatniej chwili - do grona wykonawców dołączyli Mechanicy Shanty - laureat Grand Prix ostatniego festiwalu Shanties w Krakowie.

Pozdrawiam
    • fockx Re: Śląsk dla Wojtusia 17.03.04, 09:05
      Przeglądnąłem dzisiejszy lokalny tygodnik, ponoć najpopularniejszy, ale to
      tylko ich opinia :) Wyczucie tematu jakie prezentują dziennikarze jest żalosne.
      Otóż charytatywnemu koncertowi dla Wojtusia chorego na białaczkę w Teatrze
      Małym poświęcono jedynie malutki szpuncik, zaś znacznie więcej miesca
      koncertowi jednego z tyskich zespołów rockowych, co więcej koncert który już
      się odbył zajmuje równiez sporą część cennych łamów naszego lokalnego
      tygodnika :(
      Czyżby nasi dzielni dziennikarze nie wiedzieli, że istotą charytatywnego
      koncertu jest jak najszersze jego nagłośnienie, bo to jedynie pomaga słusznej
      zbiórce funduszy na leczenie chorego dziecka? A może po prostu pomoc w chorobie
      nie jest tak istotna jak np. zawiła historia stroju starożytnych Rzymian :(
      • Gość: Snake Re: Śląsk dla Wojtusia IP: *.crowley.pl 17.03.04, 09:41
        Co się dziwisz fockx, przecież to nie jest ani żadna "afera basenowa", ani przy
        tej okazji nie można dołożyć prezydentowi w inny sposób, ani to nie jest rzecz
        tak "cholernie aktualna", jak np. podróże zagraniczne radnych w 1999 roku,
        którym poświęcono całą stronę. I za informację o koncercie charytatywnym dla
        chorego dziecka nie dostanie się nagrody dziennikarskiej i sprawności
        harcerskiej "tropiciela afer".
        Ech, nawet się nie chce pisać, tygodnik lokalny już dawno osiągnął poziom
        żenujący, ale na to, co się tam dzieje teraz, to już nawet nazwy nie znajduję.
    • Gość: bezimienny Re: Śląsk dla Wojtusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 17:33
      A są jeszcze drogi łotrze bilety na te imprezę?
      • perlailotr Re: Śląsk dla Wojtusia 17.03.04, 20:06
        Ufam, ze jeszcze są.
        Wiem, że sporo osób (głównie Kraków i Wawa) robiło rezerwacje - to ekipa pl.rec.zeglarstwo.szanty plus tyszanie, powinno sie jeszcze miejsce znalezc...

Zapraszam - pytaj w kasie teatru 227 20 67

Pozdrowiwszy
        • Gość: swerd Re: Śląsk dla Wojtusia IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 21:15
          ja ide

przez telefon zamawiałem
    • perlailotr Re: Śląsk dla Wojtusia 20.03.04, 22:50
      Juz po koncercie.
      Zebralismy prawie 5 tys. zl. (z biletow, licytacji i sprzedania ofiarowanych przez Browar 2 keg piwa). Zarejestrowalismy 25 krwiodawcow, podczas trwania akcji w ambulansie zebrano 12l. krwi (w tym pol litra moje :-) - to tez zasili konto Wojtusia.

Dziekuje wszystkim, ktorzy chociaz raz cieplo o tej akcji pomysleli :-)

Pozdrawiam
      • Gość: swerd Re: Śląsk dla Wojtusia IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 23:04
        byłem- teraz już wiem skąd ten Twój pseudonim

zdecydowanie takie śpiewanie nie jest w moim guście, no ale trzeba coś zobaczyć
        żeby powiedzieć że się tego nie lubi

niemniej znajoma- stara wyjadaczka takich imprez powiedziała że musze zbaczyc
        szanty w knajpie, np w krk podczas spotkań żeglarskich- podobno wtedy to jest
        prawdziwe śpiewanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka