cjanek 08.02.05, 15:15 Czy ktos z Was dysponuje juz podpisem elektronicznym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Podpis elektroniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:33 Nie dysponuję, bo nie jest mi potrzebny, ale być może będę w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania z nim związane. Przede wszystkim zastanów się do czego chcesz używać podpisu - jeżeli chcesz tworzyć podpisy zgodne z ustawą, czyli wiążące prawnie to podpis elektroniczny jest niezbędny. Ale jeżeli wystarczy Ci gwarancja, że dokument stworzył albo maila wysłał nadawca i nikt się pod niego nie podszył to wystarczy zwykły i bezpłatny podpis cyfrowy generowany za pomocą programów PGP (komercyjny) i GPG (darmowy), o czym niewiele osób wie. Podpis elektroniczny i zwykły podpis cyfrowy technicznie działają dokładnie tak samo, z tą róznicą, że tylko ten pierwszy jest zgodny z ustawą, bo został wydany przez autoryzowane centrum certyfikacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
cjanek Re: Podpis elektroniczny 10.02.05, 15:17 Ja wiem co to jest podpis elektroniczny. Chcialem zapytac tylko o powszechnosc jego stosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Podpis elektroniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:37 > Ja wiem co to jest podpis elektroniczny. > Chcialem zapytac tylko o powszechnosc jego stosowania. Znikoma :-(. W urzędach prawie w ogóle, na szerszą skalę jedynie ZUS do obsługi Płatnika tego wymaga, ale zdaje się, że sami wystawiają użytkownikom te klucze, więc to też nie jest taki pełny podpis elektroniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
floridaschill Re: Podpis elektroniczny 06.09.22, 18:58 Ostatnio wiele pozytywnych komentarzy przeczytałam o podpisywaniu dokumentów w aplikacji Pages - na Apple. Jest to wg mnie super sprawa, wystarczy odpowiednio ustawić swój podpis co pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu przy podpisywaniu dokumentów. ___________________________________ started.pl Odpowiedz Link Zgłoś