galanonim77 Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 18.04.05, 19:20 W końcu prędzej czy póżniej ktoś musi być Głową Kościoła. Na kogo stawiacie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisniaa Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:07 Joseph Ratzinger Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: no i po 1 glosowaniu, czarny dym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:27 Ktoś z Ameryki Południowej albo Łacińskiej. Dobrze by było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Ratzinger i Arrinze IP: 213.77.86.* 18.04.05, 20:48 raczej w kwestii wyboru Papieża nie mówi sie o faworytach no poza może dziennikarzami.. ale oni juz faworytów zmieniali w ostatnich paru dniach jak przysłowiowe rękawiczki.. no ale jezeli mamy sie dzielic uwagami "kto" to mysle ze Ratzinger i Arrinze są najlepszymi "kandydatami".. Ratzinger - strażnik wiary + osoba bardzo znana zwąłszcza na zachodzie, mówi ise z emoze przyniesc odnowe Koscioła na zachodzie, Arrinze strażnik wiary + prawdopodbnie pielgrzym + dobry negocjator i znawca innych religi zwłaszcza Islamu + poczucie humoru. to tak wg mnie na podstawie artykułów opisujacych poszczeólnych kardynałów ale oczywiscie Duch Święty zadziała i z konklawe Papieżem wyjdzie najlepsza osobowość z kolegium na daną chwile.. jutro nastepne głosoowania moze usłyszymy Habemus Papam i obysmy juz jutro usłyszeli.. Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Ratzinger i Arrinze 19.04.05, 10:24 Ratzinger nie jest dobrym kandydatem. Kościół po II Soborze Watykańskim miał iść z duchem czasu, odpowiedać na potrzeby nowoczesnego społeczeństwa, a Jan Paweł II nie godził się na zmiany (m.in. zniesienie celibatu, kapłańswto kobiet, antykoncepcję, małżeństwa homoseksualne). Miedzy innymi podczas jego pontyfikatu, który mimo swojej odmienności, był jednak bardzo konserwatywny w kwestiach społecznych i kościelnych, nastąpiło odejście od Kościoła w krajach Europy zachodniej. Kościół w danej chwili potrzebuje reformatora, który będzie antidotum na spadającą popularność kościoła katolickiego na świecie. Ratzinger to konserwa jakich mało. Nie sądzę, aby go wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m jogi Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapłanów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:48 dementia napisała: > Paweł II nie godził się na zmiany (m.in. zniesienie celibatu, kapłańswto > kobiet, antykoncepcję, małżeństwa homoseksualne Kościół wytrzymał 2005 lat bez kobiet kapłanów i nieżle się trzyma -1/4 ludności na świecie to katolicy , niech tak zostanie. Ja rozumiem, że twoim marzeniem jest oglądanie Papieża codziennie w mtv albo jakiejś głąbiznie zwanej "barem" Na szczęście wybory odbywają sie poprzez głosy kardynałów, a nie w formie audiotele. Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:00 Nie rozumiesz najwyraźniej, że nie pisałam o moich marzeniach, tylko o tym czego oczekuje wyższe duchowieństwo. Wielokrotnie większość wysokich rangą duchownych wypowiadała się o konieczności zreformowania Kościoła. Ja to mam gdzieś, kto będzie papieżem - nie jestem członkiem Kościoła katolickiego, dla mnie nie nie ma znaczenia kto będzie jego przywódcą. Pewnie Misiu oczytany zapoznałeś się z historią i zauważyłeś, że Kościół od zawsze miał ambicje, aby zwiększyć stado swoich owieczek. Najlepszyym przykładem na dziś jest to, że chce rozszerzyć misję chrystianizacji Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:38 dementia napisała: > Nie rozumiesz najwyraźniej, że nie pisałam o moich marzeniach, tylko o tym > czego oczekuje wyższe duchowieństwo. Wielokrotnie większość wysokich rangą > duchownych Rozumiem, że twoim zdaniem wyższe duchowieństwo oczekuje takiego Papieża który: -popiera małżeństwa homoseksualne -jest za kobietami kapłankami -zniesie celibat A w laickiej płn. zach. strona Europy kościół bardzo cierpi z w/w powodów i dlatego pozamykali katedry. To przepraszam za niezrozumienie mamy na myśli inne kościoły, innych duchownych, innego /ewent/ Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:46 Są różne skrzydła wśród duchownych (tak samo jak u szeregowych członków kościoła) - konserwatywne i te opowiadające się za zmianami. Laicyzacja Europy zachodniej nastąpiła z powodu odchodzenia ludzi od Kościoła, który nie spełniał ich oczekiwań. Zapewne częśc tych oczekiwań dotyczyła właśnie wymienionych przeze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:46 dementia napisała: Ja to mam > gdzieś, kto będzie papieżem - nie jestem członkiem Kościoła katolickiego, dla > mnie nie nie ma znaczenia kto będzie jego przywódcą. A skoro takie masz podejście do tematu to dobrze by było gdybyś nie zabierała więcej głosu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:53 Twój tok rozumowania: nie jestem członkiem Kościoła - nie wypowiadam się o nim i papiestwie nie mam dzieci - cichosza na forum, gdy padnie temat nie jem mięsa - nie mówię nic o schabowych nie byłam w Egipcie - nic nie piszę o piramidach nie przeżyłam Powstania Warszawskiego - ani słowa o nim itd. itp. Tak - to bardzo ułatwia życie... To nie jest kwestia podchodzenia do tematu - nie mówię o tym, czy zależy mi, aby Pan X czy Pan Y był namiestnikiem Kościoła. Potraktowałam temat bez emocji, patrząc na sytuację Kościoła na świecie (bo Polska to nie jest niestety dobry przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:11 dementia napisała: > Twój tok rozumowania: > nie jestem członkiem Kościoła - nie wypowiadam się o nim i papiestwie > nie mam dzieci - cichosza na forum, gdy padnie temat > nie jem mięsa - nie mówię nic o schabowych > nie byłam w Egipcie - nic nie piszę o piramidach > nie przeżyłam Powstania Warszawskiego - ani słowa o nim > itd. itp. > Tak - to bardzo ułatwia życie... > To nie jest kwestia podchodzenia do tematu - nie mówię o tym, czy zależy mi, > aby Pan X czy Pan Y był namiestnikiem Kościoła. Potraktowałam temat bez emocji, > > patrząc na sytuację Kościoła na świecie (bo Polska to nie jest niestety dobry > przykład MÓJ tok rozumowania jest taki, -że jak sama napisałaś,- ŻE MASZ TO GDZIEŚ kto zostanie Papieżem bo nie jesteś katoliczką. Mieć to gdzieś to się rozumie,- jako mieć to w d...., zwisać mi, nie zależeć mi, być mi obojętne. Więc PO CO sie odzywasz jak masz ten temat w d....? PO CO ???? Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 14:15 To była odpowiedź na post Basturka - wyraziłam swoje zdanie na temat potencjalych kandydatów. Mam też w dupie, to kto będzie Miss World 2005, ale pozwalam sobie na wyrażanie opinii, że jedna kandydatka jest ładniejsza od drugiej. Po to jest forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:03 I nie wiem skąd u Ciebie ta tendencja do przypisywania ludziom określonych cech czy zachowań na podstawie suchych wypowiedzi? Nie napisałam, czy mi się homoseksualizm podoba, czy nie (czy kapłaństwo kobiet) - napisałam tylko, że faktem jest, że Jan Paweł II był tego przeciwnikiem. To nie było wartościujące, tylko stwierdzające. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogurt Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:56 dementia napisała: "Kościół od zawsze miał ambicje, aby zwiększyć stado swoich owieczek. Najlepszyym przykładem na dziś jest to, że chce rozszerzyć misję chrystianizacji Afryki." jakaś religia ma odmienne zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bty Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: *.gbn.pl / *.pl 18.04.05, 23:07 byleby nie murzyn bo to zwiastuje koniec świata, a ja muszę jeszcze parę rzeczy zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
franck Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 18.04.05, 23:41 Mój kandydat to Tadeucz Rydzyk. Gość ma osobowość i charyzmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:46 No i musiałby opuścic Polskę, Hurrra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogurt Re: i znow czarny dym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:54 Widzę krzyś, że widok czarnego dymu fascynuje Cię na równi z rozgrywkami hokejowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogurt Re: BIAŁY DYM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:02 i dzwony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Habemus Papam!!!! IP: 213.77.86.* 19.04.05, 19:24 Najlepszy wybór jaki mógł paść własnie padł, nie mogłobyc inaczej wszak Duch Św. działa!! Mamy kontynuatora dotychczasowej polityki. Najlepszy wybór mimo, że wybitnych osób w kongregacji kardynalksiej nie brakuje. Piekne słowa podczas mszy pogrzebowej, piekne słowa i dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk i jeszcze jak tu nie wierzyć w Opatrzność.. IP: 213.77.86.* 19.04.05, 19:36 jeszcze dodam do wcześniejszych słow: jak tu nie wierzyć w Opatrznosć Bożą. Kardynał Ratzinger chciał odejsc na emeryture juz wiele razy.. nasz Karol za każdym razem powtarzał mu..: "jeszcze nie teraz" Powtarzał "jeszcze nie teraz" jakby wiedział ze będzie kontynuatorem tego co zaczął, a raczej to Bóg mu nie pozwalał odejść na emeryture.. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys00 Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 19.04.05, 19:39 wyboer najlepszy z mozliwych, tylko to imie ciezko wybrane ciezko bedzie sie przyzwyczaic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: 213.77.86.* 19.04.05, 20:52 tak!!. wybór najlepszy z mozliwych.. i pomyśleć że kiedy wiele razy obecny Papież Benedykt XVI jeszcze za czasów gdy był kardynałem chciał przejsc na emeryture nasz Karol powtarzał mu stale: "jeszcze nie teraz".. Mamy Papieża!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk nie dla liberalizacji w kościele IP: 213.77.86.* 19.04.05, 23:30 wiele głosów słyszy sie o konserwatyźmie albo liberalnych poglądah niektórych duchownych na zachodzie. Ja jestem na "nie" dla liberalizacji w kościele m.in. w sprawie kapłaństwa kobiet, eutanazji, aborcji, związków "innych". Kościół Rzymskokatolicki i tak jest bardzo liberalny zwłaszcza w prównaniu do pogladów innych religii. Dalsza liberalizacja - "postępowa droga" kościoła w kluczowych obszarach paradoksalnie moze zagrozić mu Jego upadkiem i to w cale nie jest straszenie bowiem to jest tak jak z prawem - liberalizowane w kluczowych obszarach prowadzi do jego rozpadu, upadku. Prawo jak i wiara ma swoje ramy poza które nie może wyjść, filary na których sie opiera a których podcinać, podciosywać nie może, bowiem wyjście poza te ramy i niszczenie tych filarów i wiare i prawo wypacza, powoduje że stają się one odbiciem krzywozwierciadlanym Prawa i Wiary. Kogoś kto nie rozumie sensu wiary a zwłaszcza jej "klucza" - Mszy Świetej żadna liberalizacja w sprawach wiary nie jest w stanie przyciągnąć bo niby jak może.. a i problem pustych kościołów zachodu nie leży w "liberalizacji" ale w zwykłym konsumpcyjnym sposobie bycia, egocentryzmie, na wyrost pojmowanej wolnosci do wszystkiego i od wszystkiego oraz ..bogactwa.... skoro Chrystus oraz Jego męka nie jest w stanie przyciągnąć kogoś, tego liberalizaja wiary tymbardziej nie.. Prawa Wiary są jej skarbem takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś