Dodaj do ulubionych

No i rozpoczęło sie Konklawe..

IP: 213.77.86.* 18.04.05, 17:11
Obserwuj wątek
    • galanonim77 Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 18.04.05, 19:20
      W końcu prędzej czy póżniej ktoś musi być Głową Kościoła.
      Na kogo stawiacie???
      • krzys00 Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 18.04.05, 20:00
        franciz arinze :)
        • Gość: wisniaa Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:07
          Joseph Ratzinger
          • radexior Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 18.04.05, 20:11
            Ktoś z Ameryki Płd.
            • krzys00 no i po 1 glosowaniu, czarny dym 18.04.05, 20:16
              • Gość: Jacek Re: no i po 1 glosowaniu, czarny dym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:27
                Ktoś z Ameryki Południowej albo Łacińskiej.
                Dobrze by było.
      • Gość: basturk Ratzinger i Arrinze IP: 213.77.86.* 18.04.05, 20:48
        raczej w kwestii wyboru Papieża nie mówi sie o faworytach no poza może
        dziennikarzami.. ale oni juz faworytów zmieniali w ostatnich paru dniach jak
        przysłowiowe rękawiczki..
        no ale jezeli mamy sie dzielic uwagami "kto" to mysle ze Ratzinger i Arrinze są
        najlepszymi "kandydatami"..
        Ratzinger - strażnik wiary + osoba bardzo znana zwąłszcza na zachodzie, mówi
        ise z emoze przyniesc odnowe Koscioła na zachodzie, Arrinze strażnik wiary +
        prawdopodbnie pielgrzym + dobry negocjator i znawca innych religi zwłaszcza
        Islamu + poczucie humoru.
        to tak wg mnie na podstawie artykułów opisujacych poszczeólnych kardynałów ale
        oczywiscie Duch Święty zadziała i z konklawe Papieżem wyjdzie najlepsza
        osobowość z kolegium na daną chwile..
        jutro nastepne głosoowania moze usłyszymy Habemus Papam i obysmy juz jutro
        usłyszeli..
        • dementia Re: Ratzinger i Arrinze 19.04.05, 10:24
          Ratzinger nie jest dobrym kandydatem. Kościół po II Soborze Watykańskim miał
          iść z duchem czasu, odpowiedać na potrzeby nowoczesnego społeczeństwa, a Jan
          Paweł II nie godził się na zmiany (m.in. zniesienie celibatu, kapłańswto
          kobiet, antykoncepcję, małżeństwa homoseksualne). Miedzy innymi podczas jego
          pontyfikatu, który mimo swojej odmienności, był jednak bardzo konserwatywny w
          kwestiach społecznych i kościelnych, nastąpiło odejście od Kościoła w krajach
          Europy zachodniej. Kościół w danej chwili potrzebuje reformatora, który będzie
          antidotum na spadającą popularność kościoła katolickiego na świecie. Ratzinger
          to konserwa jakich mało. Nie sądzę, aby go wybrali.
          • Gość: m jogi Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapłanów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:48
            dementia napisała:

> Paweł II nie godził się na zmiany (m.in. zniesienie celibatu, kapłańswto
            > kobiet, antykoncepcję, małżeństwa homoseksualne

Kościół wytrzymał 2005 lat bez kobiet kapłanów i nieżle się trzyma
            -1/4 ludności na świecie to katolicy , niech tak zostanie.
            Ja rozumiem, że twoim marzeniem jest oglądanie Papieża codziennie w mtv albo
            jakiejś głąbiznie zwanej "barem"
            Na szczęście wybory odbywają sie poprzez głosy kardynałów, a nie w formie
            audiotele.

• dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:00
              Nie rozumiesz najwyraźniej, że nie pisałam o moich marzeniach, tylko o tym
              czego oczekuje wyższe duchowieństwo. Wielokrotnie większość wysokich rangą
              duchownych wypowiadała się o konieczności zreformowania Kościoła. Ja to mam
              gdzieś, kto będzie papieżem - nie jestem członkiem Kościoła katolickiego, dla
              mnie nie nie ma znaczenia kto będzie jego przywódcą. Pewnie Misiu oczytany
              zapoznałeś się z historią i zauważyłeś, że Kościół od zawsze miał ambicje, aby
              zwiększyć stado swoich owieczek. Najlepszyym przykładem na dziś jest to, że
              chce rozszerzyć misję chrystianizacji Afryki.
              • Gość: jogi Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:38
                dementia napisała:

> Nie rozumiesz najwyraźniej, że nie pisałam o moich marzeniach, tylko o tym
                > czego oczekuje wyższe duchowieństwo. Wielokrotnie większość wysokich rangą
                > duchownych

Rozumiem, że twoim zdaniem wyższe duchowieństwo oczekuje takiego Papieża który:

-popiera małżeństwa homoseksualne
                -jest za kobietami kapłankami
                -zniesie celibat

A w laickiej płn. zach. strona Europy kościół bardzo cierpi z w/w powodów i
                dlatego pozamykali katedry.

To przepraszam za niezrozumienie mamy na myśli inne kościoły, innych duchownych,
                innego /ewent/ Papieża.

• dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:46
                  Są różne skrzydła wśród duchownych (tak samo jak u szeregowych członków
                  kościoła) - konserwatywne i te opowiadające się za zmianami. Laicyzacja Europy
                  zachodniej nastąpiła z powodu odchodzenia ludzi od Kościoła, który nie spełniał
                  ich oczekiwań. Zapewne częśc tych oczekiwań dotyczyła właśnie wymienionych
                  przeze mnie.
              • Gość: jogi Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:46
                dementia napisała:

Ja to mam
                > gdzieś, kto będzie papieżem - nie jestem członkiem Kościoła katolickiego, dla
                > mnie nie nie ma znaczenia kto będzie jego przywódcą.

A skoro takie masz podejście do tematu to dobrze by było gdybyś nie zabierała
                więcej głosu!!!
                • dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:53
                  Twój tok rozumowania:
                  nie jestem członkiem Kościoła - nie wypowiadam się o nim i papiestwie
                  nie mam dzieci - cichosza na forum, gdy padnie temat
                  nie jem mięsa - nie mówię nic o schabowych
                  nie byłam w Egipcie - nic nie piszę o piramidach
                  nie przeżyłam Powstania Warszawskiego - ani słowa o nim
                  itd. itp.
                  Tak - to bardzo ułatwia życie...
                  To nie jest kwestia podchodzenia do tematu - nie mówię o tym, czy zależy mi,
                  aby Pan X czy Pan Y był namiestnikiem Kościoła. Potraktowałam temat bez emocji,
                  patrząc na sytuację Kościoła na świecie (bo Polska to nie jest niestety dobry
                  przykład).
                  • Gość: jogi Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:11
                    dementia napisała:

> Twój tok rozumowania:
                    > nie jestem członkiem Kościoła - nie wypowiadam się o nim i papiestwie
                    > nie mam dzieci - cichosza na forum, gdy padnie temat
                    > nie jem mięsa - nie mówię nic o schabowych
                    > nie byłam w Egipcie - nic nie piszę o piramidach
                    > nie przeżyłam Powstania Warszawskiego - ani słowa o nim
                    > itd. itp.
                    > Tak - to bardzo ułatwia życie...
                    > To nie jest kwestia podchodzenia do tematu - nie mówię o tym, czy zależy mi,
                    > aby Pan X czy Pan Y był namiestnikiem Kościoła. Potraktowałam temat bez
                    emocji,
                    >
                    > patrząc na sytuację Kościoła na świecie (bo Polska to nie jest niestety dobry
                    > przykład

MÓJ tok rozumowania jest taki,

-że jak sama napisałaś,- ŻE MASZ TO GDZIEŚ kto zostanie Papieżem bo nie jesteś
                    katoliczką.

Mieć to gdzieś to się rozumie,- jako mieć to w d...., zwisać mi, nie zależeć
                    mi, być mi obojętne.

Więc PO CO sie odzywasz jak masz ten temat w d....? PO CO ????

• dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 14:15
                      To była odpowiedź na post Basturka - wyraziłam swoje zdanie na temat
                      potencjalych kandydatów. Mam też w dupie, to kto będzie Miss World 2005, ale
                      pozwalam sobie na wyrażanie opinii, że jedna kandydatka jest ładniejsza od
                      drugiej. Po to jest forum.
            • dementia Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł 19.04.05, 13:03
              I nie wiem skąd u Ciebie ta tendencja do przypisywania ludziom określonych cech
              czy zachowań na podstawie suchych wypowiedzi? Nie napisałam, czy mi się
              homoseksualizm podoba, czy nie (czy kapłaństwo kobiet) - napisałam tylko, że
              faktem jest, że Jan Paweł II był tego przeciwnikiem. To nie było wartościujące,
              tylko stwierdzające. Proste.
              • Gość: jogurt Re: Do zwolenniczki homoseksualizmu i kobiet kapł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:56
                dementia napisała:

"Kościół od zawsze miał ambicje, aby
                zwiększyć stado swoich owieczek. Najlepszyym przykładem na dziś jest to, że
                chce rozszerzyć misję chrystianizacji Afryki."

jakaś religia ma odmienne zdanie?
    • Gość: bty Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: *.gbn.pl / *.pl 18.04.05, 23:07
      byleby nie murzyn bo to zwiastuje koniec świata, a ja muszę jeszcze parę rzeczy
      zrobić
    • franck Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 18.04.05, 23:41
      Mój kandydat to Tadeucz Rydzyk. Gość ma osobowość i charyzmę.
      • Gość: alka Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:46
        No i musiałby opuścic Polskę, Hurrra
    • krzys00 i znow czarny dym 19.04.05, 11:57
      • Gość: jogurt Re: i znow czarny dym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:54
        Widzę krzyś, że widok czarnego dymu fascynuje Cię na równi z rozgrywkami
        hokejowymi...
        • Gość: jogurt Re: BIAŁY DYM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:02
          i dzwony.
    • kaner Joseph Ratzinger - Benedykt XVI 19.04.05, 18:58
    • Gość: basturk Habemus Papam!!!! IP: 213.77.86.* 19.04.05, 19:24
      Najlepszy wybór jaki mógł paść własnie padł, nie mogłobyc inaczej wszak Duch
      Św. działa!! Mamy kontynuatora dotychczasowej polityki. Najlepszy wybór mimo,
      że wybitnych osób w kongregacji kardynalksiej nie brakuje. Piekne słowa podczas
      mszy pogrzebowej, piekne słowa i dziś.
      • Gość: basturk i jeszcze jak tu nie wierzyć w Opatrzność.. IP: 213.77.86.* 19.04.05, 19:36
        jeszcze dodam do wcześniejszych słow:
        jak tu nie wierzyć w Opatrznosć Bożą. Kardynał Ratzinger chciał odejsc na
        emeryture juz wiele razy.. nasz Karol za każdym razem powtarzał mu..: "jeszcze
        nie teraz"

Powtarzał "jeszcze nie teraz" jakby wiedział ze będzie kontynuatorem tego co
        zaczął, a raczej to Bóg mu nie pozwalał odejść na emeryture..
    • krzys00 Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. 19.04.05, 19:39
      wyboer najlepszy z mozliwych, tylko to imie ciezko wybrane ciezko bedzie sie przyzwyczaic
      • Gość: basturk Re: No i rozpoczęło sie Konklawe.. IP: 213.77.86.* 19.04.05, 20:52
        tak!!. wybór najlepszy z mozliwych..

i pomyśleć że kiedy wiele razy obecny Papież Benedykt XVI jeszcze za czasów gdy
        był kardynałem chciał przejsc na emeryture nasz Karol powtarzał mu
        stale: "jeszcze nie teraz"..

Mamy Papieża!!!
    • Gość: basturk nie dla liberalizacji w kościele IP: 213.77.86.* 19.04.05, 23:30
      wiele głosów słyszy sie o konserwatyźmie albo liberalnych poglądah niektórych
      duchownych na zachodzie. Ja jestem na "nie" dla liberalizacji w kościele m.in.
      w sprawie kapłaństwa kobiet, eutanazji, aborcji, związków "innych". Kościół
      Rzymskokatolicki i tak jest bardzo liberalny zwłaszcza w prównaniu do pogladów
      innych religii. Dalsza liberalizacja - "postępowa droga" kościoła w kluczowych
      obszarach paradoksalnie moze zagrozić mu Jego upadkiem i to w cale nie jest
      straszenie bowiem to jest tak jak z prawem - liberalizowane w kluczowych
      obszarach prowadzi do jego rozpadu, upadku. Prawo jak i wiara ma swoje ramy
      poza które nie może wyjść, filary na których sie opiera a których podcinać,
      podciosywać nie może, bowiem wyjście poza te ramy i niszczenie tych filarów i
      wiare i prawo wypacza, powoduje że stają się one odbiciem krzywozwierciadlanym
      Prawa i Wiary. Kogoś kto nie rozumie sensu wiary a zwłaszcza jej "klucza" -
      Mszy Świetej żadna liberalizacja w sprawach wiary nie jest w stanie przyciągnąć
      bo niby jak może.. a i problem pustych kościołów zachodu nie leży
      w "liberalizacji" ale w zwykłym konsumpcyjnym sposobie bycia, egocentryzmie, na
      wyrost pojmowanej wolnosci do wszystkiego i od wszystkiego oraz ..bogactwa....
      skoro Chrystus oraz Jego męka nie jest w stanie przyciągnąć kogoś, tego
      liberalizaja wiary tymbardziej nie..
      Prawa Wiary są jej skarbem
      takie jest moje zdanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka