Dodaj do ulubionych

Uwolnij swoje książki

20.10.03, 15:18
Witajcie
Gazeta patronuje ruszającej w czwartek akcji ”podaj książkę”. Szczegół tutaj:

www2.gazeta.pl/ksiazki/0,48400.html
Jak sądzicie. Czy w Tychach idea bookcrossingu może się przyjąć? Czy sami
uwolnilibyście swoje książki?
Grab
Obserwuj wątek
    • Gość: Radex Re: Uwolnij swoje książki IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 20.10.03, 16:22
      Wszelkie akcje ukulturalniania i intelektualnego rozwijające mają sens.
      Z pewnością kilka książek bym uwolnił, problem w tym czy zrobiłbym to także z
      tymi o największej dla mnie wartości?
    • salo Re: Uwolnij swoje książki 21.10.03, 08:45
      Idea słuszna. Sporo ludzi korzysta z bibliotek, które niestety ubożeją. Taka
      akcja mogłaby sprawić, że niektóre tytuły byłyby bardziej dostępne. Miałbym
      wprawdzie ten sam zgryz co Radex. Swego czasu "uwolniłem" książki przekazując
      kilkadziesiąt tytułów do biblioteki publicznej (ku zadowoleniu obu stron).
      Ale część z nich, bardziej dla nas cenna, pozostała w domu.
    • salo Uwolnij swoje książki - dodatkowe informacje 24.10.03, 10:13
      "Hrabia Fochmann, związany z grupą Pogodno muzyk z Tychów, zostawił wczoraj
      wieczorem w tyskim Kloster Pubie autobiografię Milesa Davisa "Ja, Miles". Wcale
      jednak tego nie żałuje ...........
      Książka będzie dziś czekała na dole w Kloster Pubie (ul. Edukacji 15). - Jest
      tam taka wnęka na wysokości klatki piersiowej, zaraz nad kaloryferem. Czasem
      chowam tam sobie piwo - śmieje się Hrabia Fochmann. ........"
      "Można też zostawić ją w strefie wymiany książek. Pierwsze takie strefy w
      naszym regionie działały już wczoraj w Katowicach i Tychach. Teraz dołączyły do
      nich m.in. Biuro Ogłoszeń "Gazety Wyborczej" przy ul. Głębokiej 8 w Bielsku-
      Białej oraz dwie strefy na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach (w holu
      rektoratu, ul. Bankowa 12, oraz w siedzibie Biura Promocji i Karier, ul.
      Bankowa 12a.). Książkę ze strefy może wziąć każdy - nie trzeba przynosić innej
      na wymianę. Ważne, żeby przeczytaną książkę potem "uwolnić"."
      • Gość: zyta Re:czy ktoś z was trafił na taką książkę?? n/t IP: *.centrum.gliwice.pl / 81.210.89.* 20.02.04, 19:52
        • salo Odwrócę pytanie, 29.02.04, 17:15
          czy ktoś z Was uwolnił ???
          • szczypior74 Re: Odwrócę pytanie, czy ktoś z Was uwolnił ??? 08.03.04, 14:33
            Nie i nie zamierzam.
            Tym bardziej teraz, gdy nie moge pozwolić sobie na comiesięczne ich kupowanie.
            Jeśli więc kupuję to coś na czym bardzo mi zależy i do czego zamierzam wrócić.
            Dlaczego miałabym się tego pozbywać?
            Ale ideę pochwalam!

Wspaniałymi "uwalniaczami" książek są nasze biblioteki miejskie - wiadomo, że
            czytadło wrócić tam musi i chociaż czasmi trzeba swoje odczekać w kolejce to
            zawsze się dostanie to co chce się przeczytać.
            I korzystam z tego ile się da!

• katek18 Re: Odwrócę pytanie, czy ktoś z Was uwolnił ??? 08.03.04, 18:47
              Uwolniłam - tylko raczej wbrew swojej woli. Pożyczyłam i już nie wróciły :-(
    • fockx Re: Uwolnij swoje książki 01.03.04, 09:44
      mam zbyt duży szacunek dla książek, zeby je crossować, zwłaszcza w Polsce. U
      mnie na klatce ostatnio ukradli wszystko co było do ukradzenia i w takich
      warunkach nie odważyłbym się pozostawić na pastwę losu mojej ksiązki. Już wolę
      zawieść ją do ochronki, domu dzieckalub innej tego typu instytucji tam
      przynajmniej mam pewność że nikt jej nie "pożyczy" i np. spali :(
      Niestety do takich akxcji potrzebna jest znacznie wyższa kultura osobista
      społeczeństwa niż obecnie prezentowana przez moich rodaków - ostatnio jakby
      zdziczałych i chamskich :(
      • radexior Re: Uwolnij swoje książki 05.03.04, 17:52
        Akurat ostatnio coraz bardziej cywilizowanych. Kultura osobista powoli rośnie. Moje zdanie. Ale to chyba i tak za wcześnie na idee crossu.
    • zyta_1 Re: Ciekawe czy akcja się rozwinęła??? 12.08.04, 22:22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka