Dodaj do ulubionych

Stare Tychy - fotozagadka

15.12.03, 11:09
Wlasnie koncze przygotowywanie galerii ze starymi zdjeciami Tychow.
Daje Wam maly przedsmak na www.pbase.com/cjanek1/tychy_dawniej
Kto wie gdzie to?:)

P.S. Chetnie wymienie sie skanami starych zdjec, dokumentow - jakichkolwiek
materialow ze sladami dawnych Tychow w tle.
pozdrawiam
Jasiu
Obserwuj wątek
    • salo Re: Stare Tychy - fotozagadka 15.12.03, 11:26
      Bielska - gdzieś na wysokości "leśniczówki" ?
      • cjanek Re: Stare Tychy - fotozagadka 15.12.03, 11:37
        salo napisał:

> Bielska - gdzieś na wysokości "leśniczówki" ?
        >
        :) Kurna - szybkis!
        • salo Cjaneczku, 15.12.03, 11:47
          miałbym nie rozpoznać miejsc, w których wagarowałem i wycieczkowałem ?
          W następnych zagadkach nie będę brać udziału. Niech inni też mają szansę :)

Pozdrawiam - Salo :)
      • cjanek Re: Stare Tychy - fotozagadka 15.12.03, 11:39
        salo napisał:

> Bielska - gdzieś na wysokości "leśniczówki" ?
        >
        :) Kurna - szybki jestes!
        • Gość: basturk Re: Stare Tychy - fotozagadka IP: 80.51.254.* 15.12.03, 16:35
          Nono ekstra
    • Gość: Darek Re: Stare Tychy - fotozagadka IP: 62.233.185.* 15.12.03, 22:41
      Szkoda, że już nie ma tych drzewek...
    • cjanek Re: Stare Tychy - fotozagadka 16.12.03, 12:07
      Dodalem nowe zdjecie
      www.pbase.com/cjanek1/tychy_dawniej
      • salo Re: Stare Tychy - fotozagadka 16.12.03, 14:25
        :)
        Urząd miasta w budowie, miejsce moich praktyk szkolnych :)
      • Gość: basturk Cjanek ekstra fotki i super pomysł tak dalej :D IP: 80.51.254.* 16.12.03, 16:54
        • cjanek Gdzie sa laski z tamtych lat... 17.12.03, 10:23
          nowe zdjecie specjalnie dla Bastruka!:)
          • Gość: Radex Oby jak najdalej...;) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 10:26
          • Gość: basturk jejuś dzieki i w miare możliwości dawaj dalej :) IP: 80.51.254.* 17.12.03, 17:02
            masz ekstra fotki no i ta podróż w czasie lepsza niż puste opisy
            • cjanek Re: jejuś dzieki i w miare możliwości dawaj dalej 18.12.03, 11:38
              Nowe zdjecia + opisy
              • salo Cjanek, możesz powiedzieć kiedy zdjęcie 18.12.03, 13:11
                11 było zrobione (rok)? Trochę nie pasuje mi opis.
                "przy dawnej ul. Paprocanskiej (obecnie Biblioteczna z Budowlanych.... Na
                polach po lewej stronie obecnie znajduje sie Komenda Miejska Policji."
                • cjanek Re: Cjanek, możesz powiedzieć kiedy zdjęcie 18.12.03, 16:57
                  salo napisał:

> 11 było zrobione (rok)? Trochę nie pasuje mi opis.
                  > "przy dawnej ul. Paprocanskiej (obecnie Biblioteczna z Budowlanych.... Na
                  > polach po lewej stronie obecnie znajduje sie Komenda Miejska Policji."
                  >
                  Problem polega na tym ze nie znam autora tych zdjec, a publikujac je mam na
                  uwadze ich znaczenie i wartosc dla nas tyszan. Moge tylko sie domyslac ze
                  zdjecia srobione sa na przelomie lat 40 i 50-tych. Do niektorych zdjec dolaczony
                  byl odreczny opis - ktory to wlasnie dolaczam do zdjec.
                  Popatrzylem jeszcze raz na to zdjecie i mi sie opis zgadza, ale moze sie myle.
                  Czego dotycza Twoje watpliwosci? Moze wspolnie dojdziemy gdzie to wlasciwie jest.
                  Pozdrawiam
                  • salo Re: Cjanek, możesz powiedzieć kiedy zdjęcie 18.12.03, 18:53
                    cjanek napisał:

> > "przy dawnej ul. Paprocanskiej (obecnie Biblioteczna z Budowlanych...."

Nazw ulic nie będę się zanadto czepiał, zmienne są :)
                    Ale czasy, które pamiętam Paprocańska to dzisiejsza Niepodległości tylko węższa.

> > Na polach po lewej stronie obecnie znajduje sie Komenda Miejska Policji."

Tu sprawa wygląda inaczej. Jeśli na polach po lewej wybudowano policję, to
                    naprzeciw powinny być domki podobne do tych, które nadal stoją za skrzyżowaniem
                    Bielska/Budowlanych (Edukacji - sam nie wiem ), czyli parterowe budyneczki z
                    cegły.

> Problem polega na tym ze nie znam autora tych zdjec,

Kiedyś sam namiętnie robiłem zdjęcia, ponieważ wydawało mi się, że czegoś
                    takiego nie zapomnę opisów nie było, tak więc na niektórych opisy pojawiały się
                    po kilku latach, a pamięć ludzka jest zawodna :) Ty też robisz zdjęcia, zawsze
                    wszystkie masz szczegółowo opisane ?

> a publikujac je mam na uwadze ich znaczenie i wartosc dla nas tyszan.

Wierz mi, ze bardzo to doceniam. Zdjęcia mi się bardzo podobają i jak kolega B.
                    pięknie proszę o więcej :)

> Popatrzylem jeszcze raz na to zdjecie i mi sie opis zgadza, ale moze sie myle.
                    > Czego dotycza Twoje watpliwosci? Moze wspolnie dojdziemy gdzie to wlasciwie
                    > jest.

Otóż jeśli układ fotografii jest taki jak mówisz to, na moje oko zabudowania po
                    lewej i prawej to współczeszne skrzyżowanie Bielska/Niepodległości. Część
                    zabudowań z lewej strony wyburzono (komenda), z prawej strony postąpiono
                    podobnie. Możliwe, że mnie pamięć zawodzi. Ale to co pamiętam - prawa strona
                    (odnoszę się do zamieszczonego zdjęcia) od obecnej księgarni przy
                    Bielskiej/Niepodległości stały wspomniane powyżej domeczki (szpanowanie gardin,
                    żur etc.), a w dalszej części Bielskiej uchowały się do disiaj.
                    Oto moje wątpliwości.

i też proszę o więcej - nawiasem mówiąc, gdzie to wygrzebałeś ?
                    • cjanek Re: Cjanek, możesz powiedzieć kiedy zdjęcie 19.12.03, 09:51
                      Hmmm.... ja tych czasow nie pamietam niestety. Postanowilem ze dzisiaj zobacze
                      ten teren bo wydaje mi sie ze ten budynek z waskim oknem (po lewej od pierwszego
                      z lewej duzego pnia) jeszcze istnieje.
                      Jesli tak - okreslenie miejsca jest tylko kwestia oceny perspektywy.

A skad mam zdjecia? Przypadkiem wpadly w moje rece i szybko robilem skany. Juz
                      ich nie mam - trzeba bylo oddac... Tzn jesli chcialbys to mam je w duzej
                      rozdzielczosci.
                      Pozdrawiam
                      • salo Re: Cjanek, możesz powiedzieć kiedy zdjęcie 19.12.03, 13:16
                        cjanek napisał:

> Hmmm.... ja tych czasow nie pamietam niestety.

Moja pamięć sięga początku lat 60-tych niestety ;)

> Jesli tak - okreslenie miejsca jest tylko kwestia oceny perspektywy.

Wydrukowałem sobie to zdjęcie, nawiasem mówiąc od tego powinienem był
                        zacząć :), teraz mogę pisać mając je przed oczami :)
                        Otóż, budynek o którym wspominasz istnieje, parę innych też, ale jeszcze jeden
                        jest łatwy do rozpoznania. Jeśli spojrzysz na zdjęcie: ostatni budynek z lewej
                        strony (już go nie ma) obok stoi piętrowy z widocznymi 3 oknami ten też
                        istnieje.
                        Zmyłka jest w tym opisie: "przy dawnej ul. Paprocanskiej (obecnie Biblioteczna
                        z Budowlanych...." dawna Paprocańska to dzisiejsza Niepodległości i teraz już
                        wszystko pasuje.
                        Dom, o którym mówisz stoi na rogu Bielskiej i Budowlanych, gdyby teraz wykonać
                        takie zdjęcie byłby niewidoczny bo przysłania go komenda, którą wybudowano tuż
                        obok, a nie "Na polach po lewej stronie obecnie znajduje sie Komenda Miejska
                        Policji." Na tych polach znajdują się bloki, w pierwszym z nich
                        jest "Józefinka". Natomiast po prawej stronie, w głębi między drzewami można
                        dopatrzyć się zabudowań, o których wspominałem.
                        Jak widzisz nie jest to tylko kwestia perspektywy, ale również błędnego opisu.
                        Jak pójdziesz na rekonesans sam się o tym przekonasz :)

> Tzn jesli chcialbys to mam je w duzej rozdzielczosci.

Chętnie popatrzę :)

• salo Rosko, możesz rzucić okiem na zdjęcie 11 ? 29.02.04, 17:53
                          Podrzucam ten wątek bo Cjanek mi nie uwierzył, a Ty biegałeś wtedy po Tychach
                          kiedy Paprocańska istniała :) Co Ty na to (tzn. zdjęcie i opis do niego) ?
                          • cjanek Re: Rosko, możesz rzucić okiem na zdjęcie 11 ? 01.03.04, 08:41
                            Ze ja Ci nei wierze Salo?!?!
                            No wiesz!:)
    • cjanek Nastepne fotki i nowa galeria 19.12.03, 15:31
      www.pbase.com/cjanek1/tychy_dawniej - tu nowe fotki i opisy
      a tu powolutku powstaje nowa galeria www.pbase.com/cjanek1/tychy - tak ja
      widze dzisiaj Tychy
      • Gość: basturk robisz super fotki!!!!!!!!!-tak dalej IP: 80.51.254.* 19.12.03, 17:12
        ja chciałby aby ktos jak ma mozliwosć i czas zrobił fotke-panorame na Beskidy
        np z terenów przemysłowych czy z osiedla o czy zw wzgórz mikołowksich...
        najlepsza widocznosc jest wtedy gdzy wieje halny wtedy można rozróżnić gdzie
        są lasy a gdzie pola-zima doskonale widać trasy narciarskie wtedy...
        albo zaraz po przejsciu frontu..
        ja niestety takiej fotki nie cpykne bo nie mam aparatu odpowiedniej klasy.. :(
        • cjanek Re: robisz super fotki!!!!!!!!!-tak dalej 22.12.03, 15:36
          Zrobilem w tym roku (chyba w maju) takie foty z okna jednego z naszych drapaczy
          na osiedlu N. Widac oczywiscie Beskidy, ale takze zabudowania Bielska, Babia
          Gore ze sniegowa czapa:) i takie tam...
          Jutro przyniose i rzuce na neta.
        • cjanek Jest widok na Beskidy 23.12.03, 11:04
          www.pbase.com/cjanek1/widok_na_beskidy
          Mowisz i masz:)
          Eksperymentowalem wtedy z nowa cyfra i wyszly troche zroznicowane kolory:) ale
          mam nadzieje ze to nie bedzie przeszkadzac.
          W kazdym razie mam pytanie: czy ktos z Was zna jakis sposob zeby wylezc na dach
          jednego z tych wiezowcow na osiedlu N? Wzialbym lustrzanke, moze teleobiektyw i
          pocykalibycmy panorame 360 stopni, polaczyli i byloby cool...
          • Gość: Radex Re: Jest widok na Beskidy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 11:16
            Na fotografii 1,2 i 4 widać także moją chatę:-] Wprawdzie ledwo, ledwo, dobrze
            drzewami pozasłanianą ale jednak:)
          • Gość: basturk Cjanek oto mi chodziło. Zdjecia są SUUUUUUPER IP: 80.51.254.* 23.12.03, 16:40
            oto mi chodziło. niestety ja nie mam takiej mozliwosci :( FOTKI SĄ SUPER!!!
            wiedziałem ze piękny widok jest z Tychów, widać nawet BB i no i ta Babią Górę-
            co prawda bywa że widac ją zancznie lepiej ale i tak są super......podobno z e
            wzgóz mikołowskich wida cnawqet Tatry....

pomysł z panoramą 360st jest rewelacyjny!!!
            gratuluje i dzięki brachu!!!!!
          • Gość: basturk a moze jeszcze Tatry zobaczymy kiedyś IP: 80.51.254.* 24.12.03, 17:32
            moz e jeszcze komus uda sie uchwycic tatry??? wszak to tylko 100km do szczytów
            w lini prostej... ale musiełabybyć leszpa widoczność ... ale FOTKI SĄ SUPER..
            cjanek bedziesz sławny
    • kaligar Re: Stare Tychy - fotozagadka 19.12.03, 15:39
      cjanek napisał:

> Wlasnie koncze przygotowywanie galerii ze starymi zdjeciami Tychow.
      > Daje Wam maly przedsmak na www.pbase.com/cjanek1/tychy_dawniej
      Fajna sprawa!!!! :)
      Bardzo dziękuję w swoim imieniu! (i nie tylko)
      >
      > P.S. Chetnie wymienie sie skanami starych zdjec, dokumentow - jakichkolwiek
      > materialow ze sladami dawnych Tychow w tle.
      > pozdrawiam
      > Jasiu
      Maga być stare pocztówki???

• cjanek Re: Stare Tychy - fotozagadka 21.12.03, 17:20
        Jane ze pocztowki teeez!!!:)
    • Gość: basturk zwróćcie uwagę na drogi jakie były: IP: 80.51.254.* 19.12.03, 17:45
      zwróćcie uwagę na drogi jakie były, na nawierzchnie, rowek z boku którędy
      spływała woda itp szczegóły

www.pbase.com/image/24160712
    • cjanek Re: Stare Tychy - fotozagadka 22.12.03, 12:38
      Na swieta dodalem juz reszte zdjec do galerii Starych Tychow. Brak jeszcze
      opisow (dotychczasowe dostepne sa po otwarciu zdjecia a nie jak do tej pory na
      glownej stronie) Opisy bede dodawal sukcesywnie - podobnie jak zdjecie do
      "wspolczesnej" galerii

www.pbase.com/cjanek1/
      • rosko1 Re: Stare Tychy - fotozagadka 02.03.04, 09:19
        Cjanek moje gratulacje za świetny pomysł przedstawienia i przypomnienia czegoś
        co w mojej pamięci takim właśnie pozostało.To o tym mówiłem kiedy pisałem że
        biegało się boso a snopki siana i zapach gnoju to była rzecz normalna w Tychach
        a tym bardziej w Cielmicach. Dobrze jednak się stało że to miasto tak bardzo
        się rozbudowało i stało nowoczesnym.Mam nadzieje że kiedy już aralski wyburzy
        to co teraz jest złe nie zechce wracać do widocznej na zdjęciach przeszłości.
        Ogromną przyjemność sprawiły mi te zdjęcia i przypomniały piękne chwile życia.
        Na jednym z nich widoczne są brzozy stojące nad brzegiem wtedy jeszcze stawu.
        Boże pod jedną z nich spotykaliśmy się z kolegami i prowadzaliśmy tam dziwczyny
        wspaniałe czasy. A w stwie wtedy łowiliśmy raki a żaby to były takie że hoho.
        Cudowne zdjęcia i cudowny czas młodośći
    • salo Re: Stare Tychy - fotozagadka 02.03.04, 13:32
      Cjanek niektórych zdjęć nie opisał, co daje możliwość kontynuacji zabawy w
      zgadywanki :) Kto wie co przdstawiają fotografie: 19, 20 i 27, 24, 12 i 8 ???
      Zdjęcia uszeregowałem od najłatwiejszego do odgadnięcia do najtrudniejszego,
      np. 8 - sam nie mam pewności czy to to o czym myślę.
      No to do dzieła Panie i Panowie :) Zgadujcie :)
      • salo Nie ma chętnych do zgaduj zgaduli ?! n/t 03.03.04, 08:59
        • basturk Re: Nie ma chętnych do zgaduj zgaduli ?! n/t 03.03.04, 10:31
          mysle ze to dlatego ze nagród nie ma.... np kawalka ziemi jakieś albo naszej
          wyspy na jeziorze cy cus takiego... wiecej marketingu salo
          • salo No dobra :) Uwaga !!! Wymieniam nagrody: 03.03.04, 11:08
            1 - kufel "dębowe"
            2 - kufel "tyskie"
            3 - 2 szklanki "tyskie"
            3 nagrody pocieszenia (szklanka)

Może być ??? ;)
            • Gość: basturk Re: No dobra :) Uwaga !!! Wymieniam nagrody: IP: 80.51.254.* 03.03.04, 11:41
              myśle, myśle ze sie skusze..
      • salo Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 05.03.04, 21:17
        19 - inne ujęcie miejsca zaprezentowanego przez Cjanka jako pierwsze w tym
        wątku (dlatego uznałem je za najłatwiejsze)
        20 i 27 - budynek za kościołem na Starych Tychach, nadal istnieje, kiedyś był
        tam dom dziecka, dzisiejszego przeznaczenia nie znam. Wspólcześnie, tuż obok za
        płotem jest cmentarz. W głębi widać Mikołowską.

Gadać dalej ???
        • katek18 Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 05.03.04, 23:27
          Gadaj, gadaj, nie przeszkadzaj sobie :-)
          • salo Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 06:23
            katek18 napisała:

> Gadaj, gadaj, nie przeszkadzaj sobie :-)

To ironia, czy tylko mi się wydaje ? :)
            • radexior Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 09:08
            • radexior Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 09:09
              (właśnie "samo" mi wysłało,ale jakąś inną kombinacją!)

To życzliwa ironia na mój gust:)
              • salo Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 09:22
                radexior napisał:

> To życzliwa ironia na mój gust:)

No nie wiem :)
                Może nie chcecie wiedzieć. Co będę se język strzępił jak nikogo to nie
                obchodzi ?
                • radexior Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 09:25
                  Z doświadczenia wiem, że klawiatury tylko po posiłku padają. Stukanie im nie szkodzi.
                • katek18 Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 10:44
                  salo napisał:

> Może nie chcecie wiedzieć. Co będę se język strzępił jak nikogo to nie
                  > obchodzi ?
                  >

No ja chcę wiedzieć, bo nijak nie mogę dojść co tam jest na tych zdjęciach.

Pozdrawiam serdecznie bez odrobiny ironii :-)
                  • salo Re: Nie ma chętnych, więc ja odpowiem :) 06.03.04, 14:19
                    katek18 napisała:

> No ja chcę wiedzieć, bo nijak nie mogę dojść co tam jest na tych zdjęciach.

Dobrze, powiem Ci :) Zdjęcie 24, nie rozumiem czemu nikt nie wie co to,
                    albowiem ten długi budynek to przecież SP1 (chyba jeszcze funkcjonuje).
                    Natomiast jasny budynek za szkołą to niegdysiejszy szpital miejski. Uliczka,
                    którą widać po prawej stronie - Nowokościelna.
        • salo Zdjęcie nr 8 - miałem sporo wątpliwości, ale teraz 07.03.04, 16:26
          już wiem - budynek na ul. Sienkiewicza, na parterze do dzisiaj jest
          sklep "majsterkowicz" :)
          Nad 12 zdjęciem ciągle się zastanawiam, znajome, ale nie mam pewności.
          • katek18 Re: Zdjęcie nr 8 - miałem sporo wątpliwości, ale 07.03.04, 22:03
            No gratuluję!!!
            W życiu bym na to nie wpadła. :-)
    • kaligar podbijam 30.04.04, 13:21
      Podbijam aby ten nieraz przydatny watek nie zaginoł w przepastnych archiwach :)
      • Gość: gp Re: podbijam IP: 212.244.195.* 16.12.04, 13:16
        Też chciałbym żeby wątek nie zaginął, bo zdjęcia są wprost niewiarygodne, tylko
        Rynek (który chyba wtedy nawet się tak nie nazywał) idzie rozpoznać
    • krzys00 Re: Stare Tychy - fotozagadka 30.04.04, 17:48
      z ktorego mniej wiecej roku sa te fotki???
      • salo Re: Stare Tychy - fotozagadka 30.04.04, 20:07
        Cjanek tak to określił: "Moge tylko sie domyslac ze zdjecia srobione sa na
        przelomie lat 40 i 50-tych." Zajrzyj do Jego postu z 18 grudnia ub. roku.
        • Gość: Motor Re: Stare Tychy - fotozagadka IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 16.12.04, 14:08
          Apropos. Są może gdzieś w internecie zdjęcia z budowy nowej części miasta ?
          • Gość: Wall Re: Stare Tychy - fotozagadka IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.12.04, 17:12
            Do Motor'a. Nie ma w sieci takich zdjęć, jak narazie. Razem z "cjankiem"
            jesteśmy na etapie tworzenia strony o tej tematyce więc za niedługo coś
            dostaniecie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka