Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43

• lana33 77/98 - lana33 07.01.10, 15:04
      Witam ponownie :-). Okazało się, że jednak mierzyć się też trzeba
      umieć :-p. Moje wczesniejsze miary 81/100 okazaly sie psu na budę.
      Po paru podejściach okazało się, że mogę bardzo ciasno miarką
      krawiecką ścisnąć się do 77 cm, a w biuście jest jakieś 97-98 cm. Tu
      znalazłam sobie sama odpowiedź, dlaczego stanik z obwodem 75 cm po
      ponownym założeniu zaczoł podchodzić do góry. Po obejrzeniu filmów
      Mahedy, poczytaniu wielu wątków i jednak mierzeniu stacjonarnym
      (tego nie da się uniknąć)mam nadal problem z rozmiarem miseczki. Nie
      umiem wstrzelić się w romiar. Jak u większości jedna z piersi jest
      wieksza i miskę dobiera się właśnie do tej. Powstał dylemat - w
      angielskiej rozmiarówce 70F jest przymaławe (pamiętajcie o poprawnym
      wygarnięciu - to bardzo ważne), a 70FF za duże. Obwód dosyć ścisły
      wszystko dobrze trzyma (na początku nawet troszkę za bardzo) , ale
      miski już nie bardzo ( szczególnie jedna). Albo ja nie potrafię się
      dobrze zmierzyć, albo sama już nie wiem. Zostało mi tylko wybrać się
      do Katowic:-).
      • maheda Re: 77/98 - lana33 07.01.10, 23:40
        Przy niewielkiej asymetrii czasem wystarczy mocniejsze ściągnięcie ramiączka na
        mniejszej piersi, a poluzowanie ramiączka na większej piersi.

Przy większych dysproporcjach można nosić wkładki do miseczki z mniejszą piersią.

Nie mogę Ci powiedzieć, który rozmiar będzie na Ciebie dobry - być może nie w
        rozmiarze jest problem, ale w fasonie?
        • lana33 Re: 77/98 - lana33 08.01.10, 09:54
          Dziękuję Mahedo za odpowiedź. Takie to są dylematy osoby, która od
          paru miesięcy chciałaby nosić dobrze dobrany stanik, a nie ma
          możliwości przymierzenia różnych modeli i marek staników. Przydałoby
          się fachowe oko i ręka. Zostaje mi tylko wybrać się jednak do
          Katowic, bo tam dla mnie najbliżej :-P. Niestety Opolszczyzna to
          jednak teren dosyć dziewiczy jeżeli chodzi o dobry brafitting i
          możliwość wyboru.
          • maheda Re: 77/98 - lana33 08.01.10, 11:32
            Albo do Katowic, albo do Wrocławia, gdzie szaleją Milla i OnlyHer. :)
    • spicy_orange Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 07.01.10, 22:41
      Witam :-)

Po skalkulowaniu rozmiaru biustonosza wyszło mi 38G (pod biustem 97cm, biust 118cm). Zakupiłam na allegro jeden egzemplarz "testowo". Jest to Youngattitude, niestety nie wiem jaki model, na metce nic więcej nie pisze (???). Rozmiar 38G, rozstaw fiszbiny 20 cm. Obwodowo jest świetnie-nareszcie się nie przesuwa na łopatki, ani drgnie. Natomiast miseczka jest za duża-dół wypełniony idealnie, ale u góry odstaje, można całą dłoń wsunąć jak się leciutko pochylę. Do tego ten rozstaw fiszbin okazał się zabójczy-koniec fiszbiny jest pod pachą dalej niż za połową, jeszcze trochę i fiszbina leżałaby na plecach. Do tego biustonosz mocno obciera mnie pod pachami-po godzinie mam już obtartą skórę z przodu, w miejscu gdzie kończy się pacha a zaczyna biust. Winna tych otarć jest boczna część biustonosza wychodząca od zewnętrznego końca fiszbiny.

Mam 2 pytania:
      po pierwsze w którym miejscu powinien leżeć zewnętrzny łuk fiszbiny aby było prawidłowo? (do tej pory moje źle dobrane biustonosze miały fiszbinę przed pachą, nic nie wchodziło pod pachę. Już teraz widzę, że fiszbina nie obejmowała w takim układzie całej piersi i że powinna byc szersza, ale na pewno nie 20 cm).

i po drugie: od jakiego rozmiaru najlepiej rozpocząć przymiarki biorąc pod uwagę powyższe? Tym razem wybieram się do sklepu stacjonarnego i nie chciałabym zagonić ekspedientki na śmierć a nowy biustonosz potrzebny mi na gwałt..

pozdrawiam i z góry ślicznie dziękuję za czas poświęcony na przeczytanie tego przydługiego posta i za ewentualną odpowiedź.
      • maheda Re: 97/118 - spicy_orange 07.01.10, 23:39
        Dobrze dobrany stanik ma przylegać do skóry w momencie, gdy stoimy wyprostowane.
        Gdy garbimy się, pochylamy lub zbieramy ramiona do przodu - naturalnym jest
        odstawanie górnej części stanika.

Stawiam jednak, że kupiłaś stanik o nieodpowiednim dla Ciebie rozmiarze - a
        konkretnie o zbyt ścisłym obwodzie. Zbyt ciasny obwód rozciągając się - ciągnie
        do tylu fiszbiny, co powoduje zdeformowanie stanika, ucieczkę fiszbinów w stronę
        pleców oraz deformację miseczki.

YA jest marką mocno nieprzewidywalną i trudno mi powiedzieć, jakiemu
        "standardowemu" rozmiarowi brytyjskiemu odpowiada kupiony przez Ciebie model ;)
        Słynie z dużych miseczek i nieprzewidywalnych obwodów.

Teoretycznie zewnętrzny łuk fiszbiny powinien okalać podniesioną pierś. Czyli
        powinien kończyć się tak, by celować w środek pachy - lub przy większych
        biustach może to być nawet nieco dalej. Ale NIECO dalej, a nie kilka cm!
        Jeśli stanik powoduje dyskomfort - zdecydowanie nie jest dla Ciebie.

Proponowałabym rozpoczęcie przymiarek od staników w rozmiarze około brytyjskiego
        40(90)F, na poprawki rozmiaru przyjdzie czas podczas przymiarek :)

Przeczytaj też zalinkowany w pierwszej linijce mojej sygnaturki artykuł - myślę,
        że może być dla Ciebie bardzo pomocny.
    • belly-arbuzik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - proszę 07.01.10, 22:56
      Witam,
      kochane kobitki proszę o pomoc, ponieważ ja już nie moge znieśc
      swojego biustu najchętniej bym sobie go zabandażowala;/!!
      Mam 19 lat a rozmiar 95 E(<według tego linka
      duzabielizna.pl/shop/galerie/g/gaia%20tab.jpg > .Zakupilam
      sobie w triumphie jeden stanik bardotkę za 85 złotych,<pierwsza
      pensja> stwierdzilam że chce chociaż raz poczuc sie dobrze, było
      dobrze... po 2 tygodniach ta cała bardotka zaczeła mnie uwierać,
      odstawać i w ogóle, zaczełam się zle czuć w niej, ramiączka sie
      przesuwały.Załamka.Jestem studenką wolałabym kupować staniki do
      100zł. Ale już już przechodzę do rzeczy ;) moje wymiary 124 cm w
      tzw."zwisie" oraz pod biustem 98cm. Wymierzyłam sie zgodnie z
      zaleceniami tak jak Drogie Koleżanki pisałyscie!:)
      Proszę o pomoc bo jestem w kropce jak chodze po tych Galeriach
      mniejszych sklepikach to Panie dziwnie się na mnie patrzą.;/ A jak
      juz cos znajde to w cenie 150 złotych.Dodam że mieszkam w Krakowie.
      W Akcji desperacji zaczełam szperać w sklepach internetowym >>>
      www.jagna.pl/alles-maura-01-m-biustonosz-p-5294.html?options=
      {1}2{2}88 >>>>> www.jagna.pl/venus-199-amaretti-
      biustonosz-p-1548.html?options={1}2{2}88 Co myslicie o tych
      firmach? Albo o Gorseni? Ja jestem narazie w tym wszystkim
      zielona,więc ZWRACAM SIĘ DO WAS WSZYSTKICH DOŚWIADCZONYCH
      BIUŚCIASTYCH!:))

Czekam na pomoc!:) Z góry serdecznie dziękuje!:) Pozdrawiam belly-
      arbuzik :)
      • maheda Re: 98/124 - belly-arbuzik 07.01.10, 23:32
        Podsunięte przez Ciebie propozycje wydają mi się mało rozsądne.
        Bardziej sensowne wydają mi się staniki istotnie Gorsenii, z tym, że wiele
        zależy od konsystencji i ciężaru Twojego biustu. Jeśli jest gruczołowy i ciężki,
        to Gorsenia może mieć problem z utrzymaniem Twojego biustu.
        Warto jednak zawsze spróbować, popatrz tutaj:
        karoline.pl/index.php?d=szukaj&kategoria=empty&producent=116&a[2]=0&a[1]=127&dostepnosc=empty&szukaj=&szukaj_opis=1&x=12&y=15

W Gorsenii celowałabym w rozmiar około 90H.
        W stanikach brytyjskich - w okolice 40(90)GG lub 42(95)FF-42(95)G.
    • totorotot 83/100 08.01.10, 11:33
      Obecnie nosze rozmiar 85D, ale chyba trochę za bardzo mi "spłaszcza" biust; zresztą zależy mi też, żeby nie zepsuć kształtu złym biustonoszem... Nie wiem, czy jasno to opisałam :-)
      Mam nadzieję, że dobrze zmierzyłam :-)
      Dwa miesiące temu zakończyłam karmienie dziecka.
      Bardzo dziękuję za pomoc!
      Jeśli mogłabym ślicznie poprosić o podanie wymiarów i takich i takich, to byłabym wdzięczna. Jeśli jeszcze udaloby się mnie "zdiagnozować" do jutra, to już na "zlocie" znałabym swój rozmiar :-)
      Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki :-)
      • maheda Re: 83/100 - totorotot 08.01.10, 12:02
        Skoro jedziesz na zlot, to podawanie Ci rozmiarów mija się z celem, bo
        dobierzesz sobie stanik przy pomocy bardziej doświadczonych forumek :)

Celuj na początek w okolice 36(80)D lub 36(80)DD, względnie 34(75)E. Od tego
        zacznij - o ile zmierzyłaś się zgodnie ze wskazówkami w pierwszym poście wątku ;)
        • totorotot Re: 83/100 - totorotot 08.01.10, 15:03
          maheda napisała:

> Skoro jedziesz na zlot, to podawanie Ci rozmiarów mija się z celem, bo
          > dobierzesz sobie stanik przy pomocy bardziej doświadczonych forumek :)
          >
          > Celuj na początek w okolice 36(80)D lub 36(80)DD, względnie 34(75)E. Od tego
          > zacznij - o ile zmierzyłaś się zgodnie ze wskazówkami w pierwszym poście wątku
          > ;)
          >
          Na początku BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TAK SZYBKĄ ODPOWIEDŹ :-))

Maheda, szczerze mówiąc to po cichutku liczę na pomoc ze strony Forumek, ale nie chciałam tak jechać zupełnie nie podając żadnych danych... :) Zresztą ja raczej z tych na-początku-nieśmiałych i się boję, że nie otworzę dzioba itp. itd. i już mam stresa...
          Zmierzylam się prawie zgodnie ze wskazówkami, bo nie mam "luźnego" stanika, tylko taki z drutem i trochę grubszym materiałem... W ogóle w ciąży i podczas karmienia zaniedbałam kwestię bielizny "górnej", jako że mi się ciągle ten rozmiar zmieniał... zresztą mam nadzieję, że Specjalistki wezmą gapę pod swoje skrzydła :-)) Nie znam żadnych marek, no NIC nie znam, dotychczas kupowałam np. w HIM stanik, albo w tesco-stanik dla karmiących :-) Mąż mi kupił przez internet- ale mi nie pasuje; no porażka na całej linii :-))

A dodam, że sie mierzyłam sznurkiem, który potem obcięłam i mierzyłam go linijką :DDD więc mogą być pomyłki :D
          Pozdrawiam gorąco!!!
        • totorotot Re: 83/100 - totorotot 16.01.10, 17:17
          Tylko chciałam powiedzieć, Mahedko, że miałaś rację :-) 75e, w porywach f :-))
          dziekuje ipozdrawiam!!!
    • g.ika 77/112-114-117 08.01.10, 14:06
      Witam
      Forum podczytuję od dawna, i w miarę jestem uświadomiona, jednak nic dobrego ciągle na siebie nie znalazłam.

mój wymiar pod 76-78 - zależy od pory mierzenia
      wymiar w:
      112 bez bielizny,
      114 w najwygodniejszym staniku (chodzę w nim tylko po domu, bo spod każdego dekoltu mi wystaje, nie wiem jaki rozmiar, jest to fantasie, wygląda jak tiny.pl/hmtcd ale cięcia ma jak tiny.pl/hmtcf )
      117 po pochyleniu bez bielizny (w w/w fantasie mam ok. 116.5)

Biust mam blisko osadzony i raczej wąskofiżbinowy.

Zamawiałam w polskich sklepach internetowych i odwiedziłam kilka stacjonarnych, niestety nic na mnie nie pasuje (za małe, a jak w miarę dobre, to zwykle odpiłowuje ramiona a za razem fiszbiny odstają na mostku o min. 1 cm).

Najlepiej pasujące ostatnio (oba jednak odesłałam bo nie nadawały się do noszenia).
      Curvy Kate Princess 32HH - obwód super, fiszbiny ekstra przylegające, niestety miska na większą pierś duużo za mała, na mniejszą tylko troszkę.
      Cleo Brooke 32HH - ogólnie stanik dobry - trochę luzu na bokach. Większa pierś ok, mniejsza miała trochę luzu. Niestety baardzo za wysokie fiszbiny - wpijały mi się w pachy (jak termometr przy mierzeniu temperatury).

Nie mam aktualnie nic dobrego. Szukam stanika w miarę uniwersalnego, najlepiej beżowego (ew. kremowego lub białego), żeby nadawał się i pod jasne i pod ciemne bluzki. Planuje zamówić w weekend dużo z bravissimo - potem odeślę niepasujące

Rozważam zakup następujących staników
      Alana Bra by Bravissimo
      Pure Bra by Vanity Fair
      Millie Bra by Freya
      Antoinette Bra by Freya
      Kara Bra by Fantasie
      Mariette Bra by Fantasie

Obwód myślę, że najlepszy byłby 32 (chociaż w rozciągliwcach być może powinno być 30), ale nie wiem w jaką celować miskę. Tabelkowo wychodzi 32JJ a nawet 32K, 32HH Princess wyglądała na dużo za małą, a 32HH Brooke było dobre – nawet minimalnie luźne.

Czy z powyższych lepiej wziąć 32HH i 32J, czy lepiej 32J i 32JJ. A może ograniczyć ilość modeli i wziąć 32HH, 32J i 32JJ? Ogromnie proszę o pomoc odnośnie tego co wybrać.
      • maheda Re: 77/112-114-117 08.01.10, 15:12
        Nie wiem, co Ci doradzić - takie dobieranie, to już zabawa każdej z nas
        indywidualnie i nie da się przez internet powiedzieć, że jedno czy drugie będzie
        dla Ciebie lepsze.

Ogólnie Twoje zapytanie kwalifikuje się raczej do wątku ratunkowego, gdzie
        zagląda o wiele więcej dziewczyn i szybciej doczekasz się odpowiedzi różnych osób :)

Mam wymiary nieco tylko większe od Ciebie i nie mogę dostać na siebie prawie
        niczego sensownego, więc i Tobie nie doradzę.
        Wiem, że to nie jest pocieszająca wiadomość.

No, może poza Millie 30J ;) Spróbuj.
        • chinagirl 72/96-98 08.01.10, 15:55
          Witam! Po przeczytaniu porad na forum udałam się do sklepów na przymiarki. I niestety nic. Wg rozmiarówki powinno pasować 70F, ale np. w sklepach Triumph kończy się na DD. Bielizna polska - tragedia. Gdy proszę o G, a nawet H - taki rozmiar nie istnieje (na dodatek mam duży biust przy wzroście 150 cm). Nie mogę nosić staników z fiszbinami (niewygodne, różnica rozmiarów między piersiami: 1, a nawet 2). Jedynym wygodnym stanikiem jest od lat Triumph Elasticform w rozm. 75D:)- ma skrzyżowane ramiączka. Co kupować? Nie stać mnie na firmy typu Panache, a kupowanie w Internecie to ryzyko...
          • maheda Re: 72/96-98 - chinagirl 09.01.10, 13:50
            Czego się spodziewasz po wątku rozmiarowym? :)
            Że Ci powiem, że 75DD jest całkiem ok? ;-)

Nie wszystkie staniki kosztują ponad 150 zł, Panache w przecenach da się kupić w
            okolicach 100 zł, a poniżej tej ceny da się kupić staniki takich firm, jak Gorsenia.

Staniki z fiszbinami są tak długo niewygodne, jak długo kupuje się nieodpowiedni
            dla siebie rozmiar/fason.
            Przy dobrze dobranym rozmiarze i fasonie fiszbiny nie przeszkadzają.

No, ale wg tego, co piszesz (biorę pod uwagę obwód w biuście 97 cm), powinnaś
            celować w rozmiary z okolic brytyjskiego 30(65)FF, względnie - jeśli zmierzyłaś
            się naprawdę niebywale ściśle, a stanik jest też odpowiednio uszyty -
            brytyjskiego 32(70)F.
            W rozmiarówkach polskich odpowiada to rozmiarom ISO około 65H lub 70G -
            teoretycznie, bo w praktyce różnie to bywa.

Ceny w Triumphie aż tak znacznie nie różnią się od cen Panache - jest to różnica
            rzędu nieraz tylko 30-40 zł.
            • chinagirl Re: 72/96-98 - chinagirl 11.01.10, 17:36
              Mam 37 lat i jak do tej pory ŻADEN stanik z fiszbinami nie był wygodny. A namierzyłam się ich sporo (nawet kilka w rozm. 70F). Poza tym staniki z fiszbinami optycznie powiększają mi biust, a chcę tego uniknąć. Właśnie stanik Triumpha z krzyżującymi się ramiączkami wyraźnie pomniejsza mi biust, ale produkują go do miski D. Kosztuje 39 zł. Wydanie nawet 100 zł na bieliznę to dla mnie sporo. Cóż, nie mieszkam w Warszawie, tylko w 300-tysięcznym zadupiu...
              • maheda Re: 72/96-98 - chinagirl 11.01.10, 17:56
                Każdy stanik bez fiszbin ze zbyt małymi miseczkami będzie pomniejszał Ci biust.

Każdy też stanik o szerokich fiszbinach, nawet w dobrym rozmiarze, będzie Ci ten
                biust pomniejszał (czyli przypłaszczał do klatki piersiowej, spychając biust na
                boki).

Proponowałabym mimo wszystko spróbować przymiarkę jakiegoś stanika z miękkimi
                stanikami w modelu szerokofiszbinowym, w rozmiarze 65FF.
                Może najpierw spróbuj się zorientować na stronach Lobby, co mogłoby być takim
                stanikiem, a potem możesz próbować polowania na naszej giełdzie, allegro lub e-bayu.
                Względnie polować na wyprzedaże na brastopie, kiedy można kupić nowe staniki
                naprawdę bardzo tanio.
                • maheda Re: 72/96-98 - chinagirl 11.01.10, 17:57
                  Oczywiście "stanika z miękkimi fiszbinami" :)
    • pusiaks Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 09.01.10, 13:23
      Witam, mam około 71 pod biustem i 93 w biuście, kalkulator pokazuje 65
      H, ale jak odejme jeden cm 65 G... O zakupie tego drugiego myślałam,
      dobrze?
      • maheda Re: 71/93 - pusiaks 09.01.10, 13:44
        Przede wszystkim wszystkie kalkulatory oraz porady internetowe, które można od
        nas uzyskać - wskazują jedynie prawdopodobny rozmiar, od którego dobrze by było
        rozpocząć SAMODZIELNE dobieranie sobie rozmiaru.

Przy Twoich rozmiarach zaczynałabym od rozmiaru brytyjskiego istotnie z okolic
        30(65)F-30(65)FF, czyli przekładając na polskie ISO - z okolic 65G-65H.

Z uwagi na to jednak, że część polskich firm w tych rejonach rozmiarowych szyje
        staniki w miseczkach zbliżonych do brytyjskich - poszerza się spektrum ;) i
        trzeba by celować w rozmiary 65F-65G-65H.
        Wybór polskiego stanika w rozmiarze 65G wydaje się być niezłym strzałem ;)

Wiele oczywiście zależy jeszcze od Twojego kształtu biustu - no, ale od czegoś
        trzeba zacząć :)
        • pusiaks Re: 71/93 - pusiaks 09.01.10, 15:04
          Dziękuję za opdowiedź! Zamówiłam sobie 30 FF i mam nadzieję, że będzie
          dobry ;)
    • p-aulaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 09.01.10, 16:17
      Jaki rozmiar nosić?
      POd biustem mam 69cm
      obwód piersi to 85cm
      Najlepiej dobrany biustonosz ma rozmiar EURO 70B, UK 32B
      Prosiłabym o podanie obu rozmiarówek
      Jestem jeszcze młoda, mam 18lat, więc nie byłam w ciąży, nie mam też udże asymetrii.
      Jestem szczupła, dlatego wybieram biustonosze mające w miare mały obwód pod biustem, ale ciężko mi takie znaleźć.
      Mój największy problem to, to że piersi rozchodza sie na boki, ale nie chcę układać ładnie do srodka.
      • maheda Re: 69/85 - p-aulaa 09.01.10, 18:10
        Bo też żeby mógł zbierać, to musi mieć odpowiednio ścisły obwód - bez tego
        piersi będą robiły, co chcą ;)

Spróbuj staników w rozmiarze około 65D.
        Kliknij na pierwszą linijkę mojej sygnaturki - przeczytaj podpięty artykuł,
        myślę, że może Ci się przydać.
    • mq01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 10.01.10, 14:07
      W końcu udało mi się zalogować i znaleźć miejsce gdzie mogę się opisać. Pierwsze koty za płoty.
      Witam wszystkie biuściaste i czekam na wskazówki. Jetem dużą kobietą i mój biust jest jak najbardziej proporcjonalny do sylwetki, już od kilku lat próbuję ubrać go porządnie, ale nie bardzo wiem czy dobrze. Moje wymiary to pod biustem na wdechu i wydechu to 99 - 100 cm. Po pochyleniu się w najwygodniejszym miękkim staniku 126-130 cm.
      Dodam, że obwód 90 we wszystkich stanikach jakie mierzyłam, jest za duży (podjeżdża pod szyję i samodzielnie nie podtrzymuje biustu - może nieodpowiednie fasony mierzyłam?). Obecnie noszę rozmiarówkę od 38ff do 38g również zdarzył się w mojej szufladzie stanik 36g. Firmy Freya, Panache, Kriss Line. Najczęściej kupuję przez internet bo mieszkam w okolicy Białegostoku a choć to zagłębie bieliźniarskie to nie udało mi się ostatnio nic fajnego znaleźć. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku
      • maheda Re: 99/128 - mq01 11.01.10, 08:00
        Opierając się wyłącznie na samych wymiarach celowałabym raczej w staniki o
        rozmiarze z okolic 40H lub - skoro mówisz, że obwód 40 jest zbyt luźny - w 38HH
        lub 36J, chociaż to już wg mnie zbytnie zaniżenie w dół rozmiaru, możliwe tylko
        o stanikach z bardzo luźnym obwodem, co pociągnie za sobą zniekształcenie fasonu
        stanika (ale być może źle się zmierzyłaś pod biustem).

Możliwe jest jednak, że masz biust w sporej części na plecach i dlatego
        opisywane przez Ciebie miseczki na Ciebie pasują - wtedy codzienne wmasowywanie
        sobie "pleców na piersi" też powinno w dużej mierze pomóc w pozbyciu się części
        wałków zza pach, powodując jednocześnie powiększenie się biustu.
        Ale być może jesteś tak zbudowana, że miseczki, o których piszesz, są w sam raz. :-)
        Nie do rozgryzienia bez bezpośredniego obejrzenia :)
    • njn.2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 10.01.10, 16:41
      Witam
      Po zmierzeniu mam 78cm pod biustem i 95cm w biuście.Obecnie noszę staniki w rozmiarze 70E,ale zaczynaja być niewygodne tzn. uciskaja mnie ramiączka,ale jeśli je poluzuje to czuję sie jakby stanik znacznie opadał.Poproszę także o rozmiarówkę kontynentalną;)
      • maheda Re: 78/95 - njn.2 11.01.10, 07:54
        Spróbuj staników w rozmiarze 70F lub - jeśli miseczki nadal będą zbyt płytkie - 70G.

Może jednak być też i tak, że obwód stanika się rozciągnął i nie podtrzymuje Ci
        odpowiednio już biustu.
    • masamiel 74/97 10.01.10, 21:27
      Witam.
      Moim pierwszym i jak na razie jedynym "świadomym" biustonoszem jest
      Soria Masquerade w rozmiarze 65DD.
      Nasza znajomość rozpoczęła się pół roku temu, a jej początki to
      zachwyt połączony z niedowierzaniem, że biust który ogladam w
      lustrze należy do mnie. Oszołomienie to spowodowało, że od tamtej
      pory w zasadzie się nie rozstajemy :)
      Nadszedł jednak czas na zakupienie zmiennika :) Moja wysłużona
      Maskaradka potrzebuje odpoczynku, a i odbicie w lustrze już jakby
      mniej zachwyca: tu i tam irytująca bułka, pas obwodu mogę odciągnąć
      na dobre 20cm, pojawiły się ślady po fiszbinach...wrrr, gdzie się
      podział mój idealny dekolt?
      Dlatego właśnie zastanawiam się,który z bieliźnianych cudotwórców
      juz niedługo przyprawi mnie o nieustający trzepot rzęs.
      Co radzicie?
      • maheda Re: 74/97 - masamiel 11.01.10, 07:40
        Z uwagi na to, że jest to wątek rozmiarowy - radzę mierzyć staniki z podobnych
        okolic rozmiarowych i sprawdzać, który leży najlepiej.
    • 1-madzia8143 89/108 12.01.10, 10:54
      Hej:)Mam problem i bardzo proszę o pomoc:)już kiedyś pytałam i
      dobrałyście mi 75FF/G. Natychmiast zaopatrzyłam się w różne Freye:)G
      wg okazało się za duże, jakoś źle się czułam, odstawały miski..Długo
      nosiłam FF, niby było dobrze(wygodne, piersi ladnie się układają, w
      obwodzie nic nie ciśnie), ale nie do końca. Wpijają mi się
      ramiączka, czasami po zdjęciu zostają "szwy" na
      piersiach..Najbardziej lubię model Charlie, ale w nim czasem bułki
      górą wychodzą, w Retro ramiączka z kolei za długie.
      Myślałam, żeby kupić 80D-F. Dobry pomysł? Poradzicie coś?
      Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)
      • maheda Re: 89/108 - 1-madzia8143 12.01.10, 11:01
        Tak to już jest, że po zdjęciu staników zostają na ciele czasem odciśnięte szwy...

Przy obecnych wymiarach proponowałabym albo staniki w rozmiarze brytyjskim około
        38(85)E lub 36(80)F-36(80)FF.
        • pcimcia999 Re: 76/94 12.01.10, 17:51
          Noszę rozmiar 80C, czasami miseczki są dobre, czasami biust się w nich dusi.
          Chciałabym znaleźć stanik bez ramiączek, który będzie dobrze podtrzymywać biust.
          Proszę o pomoc.
          • maheda Re: 76/94 - pcimcia999 14.01.10, 11:55
            Spróbuj mierzyć staniki bez ramiączek (bo są takie, a jakże!) w brytyjskim
            rozmiarze około 34(75)D lub 32(70)DD lub 32(70)E.
    • mmg6 Re: 12.01.10, 20:28
      79/96 i proszę też o wymiary polskie
      • maheda Re: 79/96 - mmg6 14.01.10, 11:57
        Spróbuj zacząć dobieranie sobie rozmiaru od rozmiaru około brytyjskiego
        34(75)DD, a potem zastanowisz się, co dalej :)

W polskich zaczynaj od rozmiaru około 75E.
        • mmg6 Re: 79/96 - mmg6 14.01.10, 21:57
          Bardzo dziękuję za odpowiedź.Dzięki wam i waszemu forum wiem od czego mam zacząć
          moje poszukiwania swojego rozmiaru ponieważ pochodzę z woj.podlaskiego i nie
          wiem czy ktoś tu się tym zajmuje.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)
    • kajka1982 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 13.01.10, 17:34
      Witajcie dziewczyny;)Jak chyba dla każdej z nas wygląd naszych piersi jest
      bardzo ważny. Dobrze dopasowany stanik daje wygodę, pozwala czuć się seksownie.
      Ale dobór tej części garderoby przysparza niestety trochę trudności.Ale do
      rzeczy. Zastanawiam się jaki właściwie powinnam nosić rozmiar stanika. Chce
      wreszcie kupić coś ciekawego przez internet, bo modele bywają naprawdę śliczne.
      Moje wymiary to 73cm pod biustem( na wydechu), a po nachyleniu 96cm w biuście
      (bez stanika) i 94cm w staniku. Szerokość fiszbin jest idealna ale piersi
      odstają u góry miseczki(zapadają się). Bede wdzięczna za wszelkie sugestie.
      pozdrawiam wszystkie Biuściaste ;)
      • infomed Mam ogromny problem i własny slub na karku 13.01.10, 18:41
        Jestem 4 miesiące po porodzie, biust mam ładny ale jakis duuuży sie zrobił, nie
        karmie i nie karmiłam. Nie moge za nic dopasowac stanika. We wszystkim zle
        wygladam i grubo.
        Po zmierzeniu wyszło 81 pod biustem i 107 (?!?!?!) w biuście.. W kazdym staniku
        teraz a nosze 85 D mam ogromny rowek prawie od szyi i buły po bokach:(
        Zle sie czuje w tym wcieleniu:(
        jaki rozmiar powinnam nosic??? Proszę podac wszystkie wrsje, z góry dziękuję
        • maheda Re: 81/107 - infomed 14.01.10, 12:03
          Cóż, hormony robią swoje, nie trzeba karmić, żeby buzowały w organizmie kobiety
          w czasie ciąży i po porodzie. :)

Spróbuj przymierzyć stanik w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)G.
          Sprawdź, jak się w nim będziesz czuła i czy odpowiednio będzie Ci obejmował i
          podtrzymywał biust :)

Skorzystaj z artykułu podlinkowanego w pierwszej linijce mojej sygnaturki -
          zakładanie staniki w sklepie w ten sposób pomoże Ci w określeniu, czy mierzony
          stanik jest odpowiedni, czy też jego miseczki są za małe/za duże.

Nic dziwnego, że w staniku 85D źle wyglądasz - ma on zdecydowanie za małe
          miseczki, a piersi niemieszczące się w miseczkach wychodzą z nich w kierunku
          mostka (krecha pod brodę) oraz w kierunku pach (buły po bokach).

Nie bój się literki stanika - w staniku o odpowiednim rozmiarze Twój biust
          będzie wyglądał na o wiele zgrabniejszy, niż w stanikach 85D.
          • infomed Re: 81/107 - infomed 15.01.10, 20:52
            Czy mogę prosić o rozmiar polski? Bo się zgubiłam:)
      • maheda Re: 73/94 - kajka1982 14.01.10, 11:59
        A w jakim rozmiarze nosisz staniki?
        Spróbuj zacząć od rozmiaru około brytyjskiego 32(70)E, sprawdź też, jak się
        czujesz w rozmiarze 30(65)F.
        Oczywiście rozmiar trzeba ustalić sobie samodzielnie :) Skorzystaj z instrukcji
        zakładania stanika, podlinkowanej w pierwszej linijce mojej sygnaturki.
        • kajka1982 Re: 73/94 - kajka1982 15.01.10, 11:15
          Dziękuje za podpowiedź. Co do rozmiaru to rożnie z tym bywało, bo na większy
          biust ciężko coś znaleźć, ale kupiłam kiedyś w sumie w ciemno stanik 85DD(
          czyli takie mniej więcej "E" chyba) ,w obwodzie okazał się za duży rzecz jasna,
          wiec go zwęziłam o jakieś 10 a potem znów 10 cm. Miski byłyby ok tyle, że
          odstają nad piersią. Zastanawiam się, czy może problem "nie leży" w fiszbinach.
          Szerokość to 14cm, długość 24cm, może potrzebuje dłuższych. Dodam,że szczyt
          piersi w tym właśnie staniku mam jakieś 5cm poniżej linii pachy, nawet ciut mniej.
          Eh i jak tu dogodzić kobiecie jak to mój chłopak mawia;-) Pozdrawiam cieplutko.
          • maheda Re: 73/94 - kajka1982 15.01.10, 12:02
            Miseczki w stanikach 85DD są szyte po prostu na biust zupełnie inny, niż Twój :)
            O ile zwężenie obwodu pod biustem o rozmiar (czyli o 5 cm) nie niszczy
            konstrukcji stanika, o tyle zwężenie go o 20 cm całkowicie burzy konstrukcję.
            Nie ma to sensu.

Stąd raczej zacznij szukanie od staników z wąskimi obwodami i większymi miseczkami.

Zakładając stanik zgodnie z instrukcjami w pierwszej linijce mojej sygnaturki
            łatwo Ci będzie określić, czy stanik ma odpowiedni rozmiar, czy nie :)
    • aisyte 68/86 13.01.10, 21:31
      Teraz noszę rozmiar 70C i praktycznie w każdym staniku zapięcie po pewnym czasie
      zaczyna mi podjeżdżać do góry, tak samo miseczki przy podnoszeniu rąk do góry.
      Jeden stanik w rozmiarze 70B ma dobry obwód bo jest stabilny i na odpowiedniej
      wysokości ale miseczki są raz, że za małe(wyrosłam ale lubię go), a dwa, że zbyt
      miękkie i płytkie, że tak to nazwę i piersi mi z nich wylatują.
      • maheda Re: 68/86 - aisyte 14.01.10, 12:06
        Mało prawdopodobne, że stanik w rozmiarze 70B ma na Ciebie odpowiedni obwód.
        Spróbuj go zapiąć tak, żeby miseczki były na plecach, albo tak, żeby miseczki
        były skierowane nie na plecy, ale w stronę brzucha - czy nadal ten obwód jest dobry?
        Często jest tak, że przy zbyt małych miseczkach obwód jest odczuwany jako zbyt
        ciasny - bo piersi niemieszczące się w miseczkach wchodzą pod obwód, dodatkowo
        go naciągając.

Spróbuj celować w staniki albo rozmiaru brytyjskiego około 30(65)DD, albo z
        mniejszym obwodem - około 28(60)E.
        • maheda Re: 68/86 - aisyte 14.01.10, 19:13
          Trudno wyczuć, jak to będzie z rozmiarówką kontynentalną, w tym polską.

W niektórych firmach 65E może być na Ciebie za duże, w innych OK, a w jeszcze
          innych za małe.
          Ale od tego zacznij celowanie - od polskiego 65E lub 60F.
    • helenik25 Re: 86/106 14.01.10, 09:42
      Moje wymiary: 86 pod biustem, 106 w biuście (w miękkim biustonoszu).Mój biust
      nie jest zbyt jędrny. Przez ciągłe tycie i chudnięcie (kłopoty z hormonami)
      dosyć się "rozciągnął". Dodam jeszcze, bo to raczej istotne, że jestem w tej
      chwili "puszysta".
      Dotychczas nosiłam rozmiar 80C, ale od jakiegoś czasu ewidentnie był ma za mały,
      a konkretnie miseczki - biust wychodził bokiem. Teraz kupiłam triumpha 85C i
      miska w sumie ok, pasuje, choć byłam zaskoczona, bo myślałam, że będzie co
      najmniej D. W każdym razie proszę o poradę:)
      • maheda Re: 86/106 - helenik25 14.01.10, 12:08
        Wydaje mi się, że powinnaś celować w staniki o rozmiarze około brytyjskiego
        36(80)E-36(80)F.

Spróbuj ten stanik w rozmiarze 85C założyć zgodnie z instrukcjami zawartymi w
        artykule podlinkowanym w pierwszej linii mojej sygnaturki - czy nadal jest
        wszystko w porządku?
        • helenik25 Re: 86/106 - helenik25 20.01.10, 15:31
          założyłam ten stanik zgodnie z instrukcjami i robią się maleńkie "bułeczki". do
          tego zapięcie go na najluźniejszą szlufkę powoduje że w obwodzie jest nieco za
          luźny. Chyba więc miałaś rację. ale w przypadku triumpha to chyba jednak miska
          D? bo ta C jest naprawde duża.
    • artgalleryag 73/89 14.01.10, 17:21
      Witajcie!

Moje wymiary to 73 pod biustem, 89 w biuście. Wykarmiłam jednego smyka, biust w
      miarę jędrny, młody (prawie 30stka to chyba zalicza się jeszcze do młodości? :-) )
      • maheda Re: 73/89 - artgalleryag 14.01.10, 17:33
        Zdecydowanie zalicza się do młodości :) Do ZSMP przyjmowali do 35 roku życia,
        więc wciąż jesteś młodzieżą według tych kryteriów ;)

Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze około 32(70)D lub 30(65)DD-30(65)E.
    • la_skuti 82/102 14.01.10, 20:14
      Dlugi czas nosilam 75C, pozniej przytylam i od tej pory mam problem z doborem
      biustonosza. Probowalam najpierw 80C, ale biust totalnie wypadal mi, wzielam
      80d, lepiej, ale to tez nie jest to. Obwod 80 jest dobry, ale z miseczkami problem.

bylabym wdzieczna za pomoc
      • madzioreck Re: 82/102 la_skuti 16.01.10, 21:31
        Z miseczkami problem pewnie taki, ze są za małe :)
        Ja proponuję poszukać czegoś w rozmiarze brytyjskim 75F, czyli 34F. W przypadku
        staników znanych z nierozciągliwego, stabilnego obwodu można wziąć 80DD, czyli
        36DD. Aby stwierdzić, czy stanik leży tak jak powinien i ma właściwy rozmiar,
        konieczna jest znajomość zasad jego prawidłowego zakładania:
        Jakzałożyć stanik
        W rozmiarówce polskiej będą to okolice rozmiarów 75G, 75H, 80E, 80F.
        Powodzenia :)
        • la_skuti Re: 82/102 la_skuti 17.01.10, 01:26
          Witam, slicznie dziekuje za pomoc.

znalazlam na forum adresy sklepow, oraz informacje odnosnie zakladania stanika,
          spis producentow, ale jeszcze troche sie gubię, nie moge znalezc informacji
          odnosnie obwodow, a dokladniej rozciagliwosci. Jak pisalam wczesniej nosilam
          80c/d byl to triumph, propozycja Twoja to rowniez czesciowo 75, oczywiscie to
          tylko rada, ale czy jest jakas regula odnosnie rozciagliwosci poszczegolnych firm?
          pozdrawiam
    • julbur 72/90 14.01.10, 22:35
      Pod biustem 72, w biuście ok. 89-90. Karmię, ale laktacja już ustabilizowana, do
      tej pory nosiłam słynne 75B, chciałabym poszukać dobrze dobranego stanika do
      karmienia. W jaki rozmiar celować?
      Z kalkulatorów/tabel wychodzi mi 65 E, czy dobrze?
      • madzioreck Re: 72/90 julbur 16.01.10, 21:35
        Tak, tabelkowy rozmiar to 65E lub, jeśli mamy do czynienia ze stanikiem o
        ciaśniejszym obwodzie - może pasować 70D (rozmiary brytyjskie). Z tym, ze to są
        tylko rozmiary wyjściowe, "okolice", a stanik, jak każdy ciuch czy but, trzeba
        przymierzyć, zakładając go prawidłowo:
        Jakzałożyć stanik
        Polska rozmiarówka to 65F, 65G, 70D.
    • orise 80/100 15.01.10, 14:59
      Witam! Przymierzam się do kupienia w końcu odpowiedniego stanika dla siebie. Obecnie karmię piersią, zmiarzyłam się według podanego zalecenia i wyszło mi 80/100, mój obecny stanik do karmienia jest w rozmiarze 85D, oczywiście zmniejszany w obwodzie. Karmienie już się ustabilizowało. Proszę o poradę, chcę w końcu poczuć komfort.
      • madzioreck Re: 80/100 orise 16.01.10, 21:39
        W rozmiarówce brytyjskiej powinnaś zacząć od 75E lub 75F, w polskiej - 75G.
        Stanik musi być wygodny i mieć dopasowany obwód, żeby podtrzymywał biust. Żeby
        stwierdzić, czy stanik jest dobrze dobrany, należy go odpowiednio zakładać,
        poniżej instrukcja:
        Jakzałożyć stanik
        Powodzenia :)
    • lady_marlene 76/93 16.01.10, 13:00
      Mam 17 lat. Noszę rozmiar 75A i z pewnością nie jest on dobry. Nosiłam 70A i wybrałam się po nowy, jednak w sklepie okazało się, że nie pasuje (w tym samym, w Atlanticu). Sprzedawczyni zaproponowała 75A, był dobry, więc kupiłam. Trafiłam na to forum i nabrałam wielu wątpliwości co do jego dopasowania, więc postanowiłam się was poradzić.

Zmierzyłam się dzisiaj i tak: rano pod biustem (na wdechu, ciasno) wyszło mi 76cm, jednak po obiedzie już 78, więc nie wiem, czy źle mierzyłam, czy to po obiedzie przybyło tych dwóch centymetrów. W biuście, dy jestem wyprostowana mam 90 cm, jednak po przeczytaniu jak mam się zmierzyć i ponownym pomiarze (przy pochyleniu) wyszły mi 93 centymetry.

Moje piersi mają stożkowaty kształt i nie są zbyt ładne (małe, w porównaniu do piersi koleżanek). Liczę,że pomożecie mi dobrać odpowiedni rozmiar i dzięki temu coś ruszy i się zaokrągli. Dziękuję za pomoc.
      • madzioreck Re: 76/93 lady_marlene 16.01.10, 21:47
        > Zmierzyłam się dzisiaj i tak: rano pod biustem (na wdechu, ciasno)

Czy ten WDECH to literówka? Mierzymy się na WYDECHU :)
        Jeśli źle dokonałaś pomiaru, to zrób to jeszcze raz na wydechu i wpisz się ponownie.
        Jeśli to tylko literówka, to polecam zacząć mierzyć staniki w okolicach rozmiaru
        70DD, 70E (rozmiar brytyjski). Polski rozmiar to około F. Żeby wiedzieć na
        pewno, czy stanik leży dobrze i czy ma prawidłowy rozmiar, należy wiedzieć, jak
        dobrze załozyć stanik:
        Jakzałożyć stanik

> Moje piersi mają stożkowaty kształt i nie są zbyt ładne (małe, w porównaniu do
        > piersi koleżanek). Liczę,że pomożecie mi dobrać odpowiedni rozmiar i dzięki tem
        > u coś ruszy i się zaokrągli. Dziękuję za pomoc.

Lady_marlene, każdy biust jest inny, i każdy jest ładny :) Sądzę, że za bardzo w
        ocenie siebie kierujesz się tym, co mają koleżanki, a porównywanie się do kogoś
        nie ma większego sensu. Nigdzie nie jest napisane, nie ma żadnego kodeksu, który
        wyznacza, jaki biust jest ładny :) Poza tym, jesteś młodziutka i masz szansę
        zadbać o swój biust dużo wcześniej, niż wiele z nas. Ciesz się swoim biustem i
        dbaj o niego i nie oglądaj się na innych. Powodzenia :)
        • lady_marlene Re: 76/93 lady_marlene 17.01.10, 11:50
          To ja mam jeszcze pytanie. W biuście mam się zmierzyć na wdechu, pochylając się przy tym, czy jak? Proszę o szczegółową odpowiedź. Pod biustem maksymalnie ciasno i na wdechu, a w biuście bardzo luźno? Ale jak bardzo?
          • madzioreck Re: 76/93 lady_marlene 17.01.10, 12:26
            W biuście mierzysz się... normalnie, czyli ani na specjalnym wydechu, ani na
            wdechu. Miarka ma przylegać, ale jej nie ściskamy.
    • natrej 67/88 i 84/104 16.01.10, 21:00
      • madzioreck Re: 67/88 i 84/104 natrej 16.01.10, 21:50
        67/88 - brytyjskie 65DD, 65E.

84/104 - brytyjskie 80E.

Podane rozmiary są wyjściowe, stanik trzeba mierzyć. Może się okazać, ze pasuje
        jakiś inny, sąsiedni rozmiar. Od tego, co jest napisane na metce ważniejsze
        jest, jak stanik powinien leżeć:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
    • lbolka2 73/89 przy asymetrii o rozmiar 1miseczki 17.01.10, 09:38
      Czytałam opinie dla forumowiczek o podobnych wymiarach, jednak nie natknęłam się
      na dodatkowo asymetrię.
      Rozmiarowo wychodzi 30E, 65F.
      Teraz zamówiłam 3 miękkie Triumphy 70E x2 i 65F. I przy takim rozmiarze jeden
      dzieli mi lewą pierś (65F - ma taką tasiemkę u góry), drugi, drugi bułuje (70E -
      miseczka wysokości 3/4). No i ten trzeci na lewą pierś jest fajny (ale muszę
      odpowiednio powyciągać pierś bo inaczej zaduży), ale w tym biustonoszu mam
      bardzo dużą asymerię piersi, różnica o dwie miseczki.
      Mam prawie idealany z Dalii 70E, model ścisły, soft. Idealny byłby gdyby
      miseczki były niecałe pół rozmiaru większe.
      Może podpowiecie jakie modele by się w moim przypadku sprawdziły?
      • maheda Re: 73/89 przy asymetrii o rozmiar 1miseczki 17.01.10, 21:56
        Przenieś pytanie, proszę, do wątku ratunkowego.
        Zagląda tam więcej osób i łatwiej zrobić burzę mózgów :)
    • black_halo 108/148 17.01.10, 12:20
      W pracy pani z dosc duzym biustem zwierzyla mi sie z problemow z
      kregoslupem. Podpowiedzialam, ze meze lepszy stanik cos by pomogl -
      niewykluczone, ze tak ale zupelnie nie wiem jak rozmiar. Zmierzylam
      pania pod i w biuscie, wymiary w temacie. No i teraz co by tu jej
      polecic? Biust jest mocno obwisly, biustonosz, ktory nosi wlasciwie
      niczego nie podtrzymuje bo dokladnie widac obwod na karku a sam biust
      zwyczajnie lezakuje sobie na brzuchu. Domyslam sie, ze problemy z
      kregoslupem sa wlasnie od tego, ciezki biust nie ma podtrzymania a do
      tego sama pani jest osoba o ksztalcie klasycznego jablka - cienkie
      nogi a na tych nogach duzy brzuch i duzy biust. Na wszelki wypadek
      zmierzylam tez w talii - 156 cm.

Zastanawiam sie jednak czy stanik duzo pomoze, bo wiadomo, ze przy
      tych wymiarach to trzeba schudnac tak czy siak ale moze przynajmniej
      bez bolu wysiedzialaby kilka godzin dziennie w biurze? Strasznie mi
      jej szkoda ...
      • maheda Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 17.01.10, 21:46
        Teoretycznie powinna zacząć od rozmiaru z okolic 44(100)K.
        Ale praktyka może być całkiem różna.
        Jakie obwody teraz nosi?
        • black_halo Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 00:11
          teraz nosi 120E-F. Wiekszych nie produkuja a to co ma jest bez
          fiszbinow, taki standardowy namiot w brudnym bezu. Zastanawiam sie jak
          sa zrobione tye wieksze rozmiary bo np. moje G ma zazwyczaj dwie haftki
          a mysle, ze takiej osobie potrzeba minimum 4.

No i moze mozesz polecic jakis model konkretny?
          • maheda Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 00:35
            Niestety, nie mogę polecić - szukałam po necie, ale takich rozmiarów nie ma :(

Z tego, co piszesz, wnioskuję, że nawet 105-tka będzie już i tak lepsza od tego,
            co koleżanka nosi obecnie.
            Jak ciasno było to 108 mierzone? Na maksymalny ścisk i do żeber?
            Bo jeśli tak, to można by było zaryzykować ze stanikiem Smoothing (model 1220) w
            rozmiarze 44H, z Elomi. On ma miski znacznie większe, niż ustawa przewiduje, i
            być może dałoby się koleżankę w to ubrać.
            Mierzyłam kiedyś 36G i było prawie dobre na moje 36J, więc kto wie...

No, ale - jak wiesz - to trzeba spróbować.
            • black_halo Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 10:08
              sprobowalabym bardzo chetnie ale jak juz pisalam - stacjonarnie
              zmierzyc nie moge. Sama nosze 75G/GG chociaz z tabelki wychodzi
              34H/HH; Duza roznica to nie jest ale i biust nie jest jakis
              specjalnie duzy. Tutaj troche wiekszy problem niestety. I tez wiem,
              ze wystepuja zakrzywienie tabelki.

Mierzylam na srednio scislo - tzn. nie sciskalam na maksa ani tez na
              luzno - po prostu tak zwyczajnie. Moja kolezanka ma duzo tluszczyku
              na plecach i podejrzewalam, ze jesli nalozyc zbyt scisly stanik to
              tyl zniknie miedzy faldami. Na luzno wyszlo mi ok. 117 cm ale trudno
              powiedziec czy to pomiar prawidlowy bo cialo jest mocno
              znieksztalcone. W kazdym razie wydaje mi sie, ze musi byc
              zdesperowana skoro rozebrala sie od pasa w gore i dala sie zmierzyc.
            • black_halo Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 10:10
              www.brastop.com/SetDetails.aspx?setId=1902
              znalazlam cos takiego, maja spory zakres rozmiarow i cene dosc
              zachecajaca zeby kupic nawet 2-3 staniki do mierzenia.
              • maheda Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 10:20
                Uhum, czyli co - 46J i 44H na wejście?

Zakrzywienie końca tabelki może nie występować (stąd moje pytanie o obwód),
                jeśli się nosiło zbyt luźny obwód, a piersi raczej wisiały, niż były upychane
                pod pachy.
                Najlepiej to widać po zdjęciu stanika - jeśli piersi mają kształt litery U -
                zaniżenie miseczki jest mniej prawdopodobne niż wtedy, gdy piersi "sauté" mają
                kształt litery V z ostro wchodzącym zewnętrznym ramieniem litery pod pachę.
                • black_halo Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 11:38
                  Racja, piersi u niej raczej wisza a wlasciwie sobie leza na brzuchu ale
                  wiadomo, bez podtrzymania to i wisza. Mam takie pytanie - czy nagla
                  zmiana nie powiekszy problemow z kregoslupem? W koncu ciezar wcale nie
                  malych piersi przeniesie sie na obwod a wiec na kregoslup chyba. Teraz
                  za glowna przyczyne klopotow uwazam nadmierna tusze, biust przy brzuchu
                  wydaje sie byc niczym ale moze lepszy stanik troche odciazy kregoslup,
                  ktory i tak musi dzwigac spora wage? sama nie wiem, w kazdym razie
                  niedlygo zamowie, jak tylko dostane nowa karte kredytowa.
                  • maheda Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 11:52
                    No właśnie nad tym samym się zastanawiałam.
                    Myślę, że jednak warto spróbować - zwłaszcza, jeśli koleżanka nosi biust na
                    ramiączkach - ale o to już musisz ją spytać.
                    Jeśli odczuwa ciężar biustu jako ciężar na ramionach i te ramiona ją od tego
                    bolą - przeniesienie części ciężaru na obwód będzie dobrym pomysłem.
                    Ale jeśli nie czuje ciężaru biustu na ramionach - może się okazać, że
                    przeniesienie ciężaru biustu z brzucha na odcinek piersiowy wcale nie będzie
                    genialnym pomysłem.

Dawaj znać, jak Wam poszło - albo w tym wątku rozmiarowym, albo lepiej w jakimś
                    osobnym wątku o tytule "Duży obwód, duża miseczka", czy jakoś tak.
                    Opisu takich doświadczeń na forum brakuje, a Ty będziesz je miała z pierwszej ręki.
              • izas55 Re: 108/148 - black_halo - koleżanka 18.01.10, 12:25
                Przymierzałam ten stanik w rozmiarze 38J i 38HH.

Jest to dużoobwodowa alternatywa. Ma duże miski, ale ma dość mocno rozciągliwy obwód. Jest dość kiepsko uszyty, przy przymierzaniu poodpadały mi kokardki na ramiączkach. Nie miałam go na sobie długo ale mimo wszystko wydał mi się wygodny.
    • ewula_cool 90/109 ciaza 5 miesiac 17.01.10, 21:04
      prosze o pomoc. ostatnio (miesiac temu) kupilam stanik Anita ciazowy w
      rozmiarze 38E i mnie cisnie pod biustem. Miseczki wydaja sie byc ok ale
      jest to stanik ciazowy bez fiszbin.
      • ewula_cool Re: 92/109 ciaza 5 miesiac 17.01.10, 21:04
        ewula_cool napisała:

> prosze o pomoc. ostatnio (miesiac temu) kupilam stanik Anita ciazowy
        w
        > rozmiarze 38E i mnie cisnie pod biustem. Miseczki wydaja sie byc ok
        ale
        > jest to stanik ciazowy bez fiszbin.
      • maheda Re: 90/109 - ewula_cool - ciaza 5 miesiac 17.01.10, 21:54
        Wg mnie masz po prostu za małą miseczkę.
        Spróbuj założyć ten stanik - miseczkami na plecy. I zapiąć.
        Nadal jest tak ciasny?

Stanik 38E wg rozmiarówki Anity przeznaczony jest na osobę o wymiarach około 90
        w biuście i około 105 cm w biuście. Jest wg mnie zatem na Ciebie zwyczajnie za
        mały w miseczkach. Biust, który się w miseczkach nie mieści - wpycha się pod
        obwód i stąd też może się brać uczucie ucisku.

Celowałabym w staniki o rozmiarze brytyjskim z okolic 38(85)E-38(85)F lub w
        staniki o rozmiarze europejskim kontynentalnym (tu zalicza się też Anita) z
        okolic 85F-85G.
    • elementarna 74/99 17.01.10, 22:15
      Witajcie Miłe Panie:)
      pod biustem 74 cm, w biuście 99 na stojąco, 102 w zwisie;) lewa
      pierś troszkę większa, do tej pory różnicę niwelowałam poprzez różne
      długości ramiaczek. najczęściej wybierałam 80C, zapinałam na
      najmniejszą haftkę i po odciągnięciu stanika miałam ok. 10 cm luzu.
      Jestem szczupłą posiadaczką bułek pod pachami, których bardzo
      chciałabym się pozbyć. Proszę o podanie właściwego rozmiaru i ew.
      nazwy pierwszego dobrze dobranego stanika:)
      • maheda Re: 74/99 - elementarna 17.01.10, 23:23
        Spróbuj raczej przymierzyć stanik w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)FF, być może 30(65)G (ale ten drugi to dopiero, kiedy ten pierwszy okaże się zbyt luźny pod biustem).

Trudno mi powiedzieć, co będzie na Ciebie dobre, ale przeczytaj wątek o pierwszych stanikach - może znajdziesz tam natchnienie :) :) :)
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78247941,78247941,Pierwszy_dobry_stanik_.html

Przeczytaj artykuł zalinkowany w pierwszej linijce mojej sygnaturki - może Ci pomóc w określaniu rozmiaru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka