30.01.10, 18:25
prosze o pomoc. poszłam do bardzo polecanego sklepu i Pani bardzo
fachowa dobrała mi staniczek i w momencie dobierania było wszystko
ok. a nawet bardziej niz ok. a w domu niestety zaczął mnie uciskac w
mostku, czuję że coś jest nie tak, tylko co? czy źle ubrałam? czy mo
że jednak żle dobrałam stanik ? a może się jakoś się źle ułożył? co
robić ratunku!! wydalam za niego taką kaskę że mężowi się nie
przyznałam.
Obserwuj wątek
    • olabrassiere Re: ciśnie? 30.01.10, 18:44
      Ucisk w mostku to częsty problem przy "pierwszym" staniku.
      Najlepiej założyć go tak jak pokazała brafiterka i sprawdzić
      fiszbinę metodą "na palec" - jeśli włożymy palec pod fiszbinę na
      mostku i jest duży nacisk na palec, to istnieje szansa, że będzie
      upijał i że raczej się to nie zmieni. Jeśli jednak nacisk nie jest
      duży - mamy miejsce na palec, ale fiszbina dolega do mostka - to nie
      powinno być problemu z upijaniem. Warto także pójść do innej
      brafiterki i posłuchać co ma do powiedzenia jak zobaczy Panią w tym
      staniku. Może będzie możliwość wymiany go na inny model?
      Poza tym wiele modeli "dopasowuje się" z czasem do naszego ciała -
      może to właśnie jeden z nich.
      Ola.
      • kocio-kocio Re: ciśnie? 31.01.10, 00:04
        Proponujesz, żeby dziewczyna prosiła o wymianę noszonego stanika?
        Ciekawy pomysł...
        • imp18 Re: ciśnie? 31.01.10, 08:45
          napisała że "w domu ją zaczął uciskać" - to znaczy, że mogła go tylko przymierzać jeszcze raz w domu. Przecież wiadomo że nikt jej noszonego nie przyjmie :|
    • kryklu Re: ciśnie? 30.01.10, 18:57
      Może zbyt ścisły obwód? Spróbuj ponosić ten stanik z przedłużką.
      A tak dla porządku, takie pytania zadajemy w wątku ratunkowym:

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97595112,97595112,WATEK_RATUNKOWY_6.html
      • justinehh Re: ciśnie? 30.01.10, 19:01
        albo odgiąć fiszbiny
    • mika_p Re: ciśnie? 30.01.10, 22:29
      A może za luźny obwód? Przepnij ciaśniej i sprawdź.
      Miewałam taki objaw w czasie, kiedy miałam dwa staniki uświadomione, jeden 70G,
      a drugi zwężony nieco 75F, z jednej firmy, oparte na jednym modelu - w
      ciaśniejszym było OK, w luźniejszym czułam dyskomfort na mostku (bo ucisk to to
      jeszcze nie był)
      • pierwszalitera Re: ciśnie? 31.01.10, 12:51
        Równie dobrze obwód może być za ciasny. Prawdopodobieństwo, że kobieta wyjdzie z polecanego na Lobby sklepu z za luźnym obwodem nie jest wielkie, ale przykłady nadgorliwego zaniżania były, więc na pierwszy ogień powinna pójść weryfikacja rozmiaru. Dopiero później można się zastanawiać, co zrobić z fiszbinami.
        • tfu.tfu Re: ciśnie? 31.01.10, 23:22
          albo fiszbiny badziewne. w Venus wymieniłam, przestało cisnąć, po 8h noszenia
          miałam wcześniej mięso na mostku. zostawiam stare staniki na "części zamienne" :)
    • inez69 Re: ciśnie? 31.01.10, 01:04
      Z tym wkładaniem palca pod mostek trochę naciągane i pierwsze
      słyszę. Ogólnie (z własnego doświadczenia i czytanych tu opinii)
      przy zmianie rozmiaru, zwłaszcza diametralnej, na poczatku może bcy
      troszke niewygodnie. Składają się na to dłuższe fiszbiny, węższy
      obwód i większe zabudowanie misek, do którego nasze ciało nie jest
      przyzwyczajone. Może na to pomóc podsunięty tu wcześniej pomysł
      odginania fiszbin (choc ja sama nie wiem jak to się robi), albo
      wkładanie przez kialka dni wacika kosmetycznego pod końcówki
      fiszbin. To powinno pomóc przystowa się skórze do nowego ucisku.
      Jesli po kilku dniach dyskomfort nie zniknie i będziesz czuła, że
      musisz poprawiac stanik w ciągu dnia, to rzeczywiście warto
      zastanowi sie nad innym rozmiarem.
      A tak w ogóle to jakie masz wymiary, jaki rozmiar stanika Ci dobrano
      i gdzie (bo to wazne) i czy byłaś w watku rozmiarowym?
      • moniach_1 Re: ciśnie? 31.01.10, 19:15
        Moje hipotezy:
        - za ciasny obwód (z oczywistych względów)
        - za luźny obwód nie trzyma fiszbiny i ona robi co chce
        - fiszbiny niewbudowane w obwód (fiszbiny wiszą poniżej obwodu, guma obwodu nie
        idzie pod fiszbinami). szczególnie prawdopodobne przy sporym zaniżeniu obwodu i
        elastycznych fiszbinach, one się wtedy odkształcają kierują końcówką w mostek, a
        to może boleć.
        - źle założony stanik, tzn. tył stanika założony niżej, niż przód. Szczególnie
        prawdopodobne, jeśli stare staniki podjeżdżały i teraz koniecznie chcesz, żeby
        obwód leżał wyjątkowo nisko. Wtedy fiszbiny również kierują się końcówką w
        mostek i to może powodować ból
        - mostek jest za wysoki i/lub za szeroki, a ty masz piersi blisko siebie. Wtedy
        fiszbiny na mostku zamiast leżeć między piersiami, leżą na wrażliwej tkance piersi.

Dopóki nie dopiszesz nic konkretniejszego, nie jesteśmy w stanie ci nic
        konkretnego doradzić.
    • kyoko74 Re: ciśnie? 31.01.10, 20:40
      No właśnie, mnie też ciśnie. Noszę roz. 38H, taki był mi dobrany w kilku sklepach w W-wie, m. in. LiParie. W biuście 120 cm, pod biustem 93 cm, biust nisko osadzony. Na pierwszy ogień poszła Pollyanna - i tu od razu wielkie NIE, gdyż cala ta uprząż (fiszbiny) strasznie wciskały mi się w żebra. Po blisko pół-godzinnym mierzeniu zakupiłam turkusowy plunge Panache, w sklepie nawet wygodny był, ale poźniej w noszeniu okazał się fatalny: wrzynający się obwód, czerwone pręgi pod biustem, fiszbiny wpijające się pod pachę, co uniemożliwiało pracę, drętwienie ramion. Mostkowo i miseczkowo dobrze. Przy innym modelu, Panache Harmony full cup historia się powtarza - najgorzej pod pachą, ciasno i drętwo. Zaznaczam, że zakładam prawidłowo, a przynajmniej się staram, zgarniam do miseczek wszystko co mogę spod pach i z pleców :):):) Trzeci model, Princess Curvy Kate - podobnie. Model Olivia, na zdjęciu prezentujący piękne okrągłe jabłuszka modelki, u mnie stworzył coś na kształt sterczących dziobów (jak tanie staniki z bazaru), co gorsza ten sam rozmiar co Panache, 85H, przy maksymalnym naciągnięciu ramiączek wydał mi się za duży. Z tego powodu już nie obserwowałam jak się zachowuje w codziennym noszeniu....Wydałam już tyle kasy a wszystko leżakuje w szufladzie. Chyba mam jakiś dziwny biust. A może poszukać bezfiszbinowców?
      • jul-kaa Re: ciśnie? 01.02.10, 08:46
        kyoko74 -> mam podobnej wielkości biust, chciałabym Ci jakoś doradzić, ale nie napisałaś większości, jakie to modele :) Samo turkusowy plunge Panache nic mi nie mówi :(
        Dla mnie wygodne (ale średnio kształtujące) jest Tango balkonetka
        i Kalyani Natural Charm. To niestety nie znaczy, że dla Ciebie będą dobre i wygodne.
        W tych okolicach rozmiarowych najlepiej moim zdnaiem kształtującym stanikiem jest Effuniak
        • kyoko74 Re: ciśnie? 01.02.10, 17:55
          Julkaa - Dzięki za odpowiedź:) - miałam właśnie Panache Superbra two tone, i to on mnie tak cisnął. Jeśli chodzi o kształt - tak sobie, nadawał kształt raczej szpiczasty, czego nie lubię. Kalyani i Effuniak jeszcze nie znam. W moim rozmiarze (38GG) mają 4 modele, wszystkie na piance - wydaje mi się, że będą jeszcze powiększały, ale może się mylę.
          W akcie desperacji kupiłam Freya Emily Rose bez fiszbin (taki retro w różową krateczkę) - superwygodny, ale kształt mi się znów nie podoba (kaczy dziób). Na zdjęciu jest modelka o małym biuście i stanik na niej wygląda jabłuszkowato, natomiast duży rozmiar już daje taki efekt jaki daje. Mimo to ponoszę go do pracy, bo ciężko jest wysiedzieć przy kompie z drętwiejącymi pachami i ramionami.
          • jul-kaa Re: ciśnie? 03.02.10, 11:07
            Obawiam się, że kształt w Kalyani też nieszczególnie Ci się spodoba - ja go
            noszę dla wygody, nie dla efektu.
            Effuniak ma swoją własną rozmiarówkę (zupełnie inną!) - trzeba wyliczyć rozmiar
            w kalkulatorze na stronie.
            Trochę nie rozumiem zdania "wydaje mi się, że będą jeszcze powiększały, ale może
            się mylę." - boisz się powiększenia? Mnie te staniki unoszą i eksponują biust,
            sylwetka staje się lżejsza, pojawia się wcięcie w talii i wyglądam wyjątkowo
            smacznie :) Od kiedy zmieniłam ramiączka, effuniak stał się też bardzo wygodny
            :) No i żaden stanik w okolicznym rozmiarze nie ma tak niskiego mostka. Spróbuj
            - zawsze możesz odesłać, jeśli nie będzie Ci pasować :)
            Stanik bez fiszbin raczej nie nada biustowi ładnego kształtu.
      • ko_kartka Re: ciśnie? 03.02.10, 23:11
        Być może jednak miseczki są ciut za duże? Ja ten sam rozmiar, co ty noszę przy
        wymiarach 94/126 (ale oczywiście możesz mieć inną konsystencję i ujędrnienie
        biustu, więc się aż tak nie sugeruj). I miseczka H (w niektórych modelach) jest
        idealna przed okresem, kiedy piersi mi się trochę powiększają, a przez resztę
        miesiąca jest ciut za duża i muszę je przepinać na ciaśniejsze haftki, żeby
        mostek mi się właśnie nie wbijał. Podsumowując - wbijanie się fiszbin w mostek
        (obojętnej wysokości mostka) u mnie spowodowane jest lekko za dużą miseczką i
        muszę ścieśnić sobie obwód, żeby to zjawisko zlikwidować.
      • asfo Re: ciśnie? 04.02.10, 09:58
        Mi się zdaje, że te 85 cm obwodu to może być za mało na 93 cm obwodu żeber. Do
        niedawna miałam bardzo podobne wymiary i też kupowałam 38H - niektóre modele
        były ok, ale np. różowy George 85HH był stanowczo za ciasny w obwodzie i miał
        trochę za duże miski, podczas gdy Curvy Cate 38H po dwóch tygodniach noszenia
        trochę się rozciągnęło i było ok, ale dla odmiany robiło mi niewielkie bułki.

A teraz mam problem bo jestem na diecie i mi się obwód od biustem zmniejsza o 2
        cm na tydzień. ;-/
    • berni-kla Re: ciśnie? 03.02.10, 09:52
      Często miałam ten problem - po rozpięciu stanika po 15 min. ból przechodził. Mi
      się wydaje, że to za ciasny obwód, bo jak zaczęłam kupować większy problem
      zniknął:)
    • rysia_zdzisia Re: ciśnie? 03.02.10, 23:47
      No właśnie szkoda, że nie podałaś swoich wymiarów i rozmiaru stanika, wtedy
      łatwiej było by coś stwierdzić.
      Ja mogę tak w ciemno od siebie napisać, że ja zawsze tak miałam przez pierwsze
      kilka dni do 2 tygodni noszenia nowego stanika, więc na początku zawsze miałam
      przedłużkę pod ręką i kiedy zaczynało mnie mocna cisnąć- po prostu przepinałam
      na luźniejszą... czasem stosowałam też waciki pod fiszbiny, no i 1x niestety nie
      obyło się bez odgięcia fiszbiny... wiec to nie ejst tak, że od razu cos z tym
      stanikiem jest nie tak, po prostu do każdego modelu trzeba sie przyzwyczaić, bo
      nawet w tym samym modelu ale innych kolorach, może sie zdarzyć że fiszbiny nie
      będą idealnie tak samo ułożone i trzeba przyzwyczaić ciało do ucisku (pod
      warunkiem, że stanik nie robi Ci krzywdy, bo jak napisałam o przypadku, kiedy
      stanik jest dobrze dobrany rozmiarowo, a nie kiedy jest np. tak ciasny, że masz
      siniaki...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka