Dodaj do ulubionych

Nastolatek nie chce się uczyc

28.10.24, 10:23
Druga klasa liceum, liceum przeciętne ale nie było łatwo się dostac bo było mnóstwo chętnych w tym roku. Egzaminy zdane bdb, w podstawówce nauka nie na pasek ale nie mialam żadnych obiekcji.

Niestety od pojscia do liceum jest dużo gorzej. W tym roku apogeum, olewa niektóre przedmioty bo twierdzi że mu są niepotrzebne. Niby skupia się na innych ale z tych innych średnia to 2 lub ledwo 3. Najgorzej że jest zdolny tylko cholernie leniwy. Gdybym widziała że poświęca się jakiejś pasji ale nie. Najlepiej granie na komputerze, Play station, telefon. W domu też wieczny problem żeby coś zrobić. Wszystko próbuje zrzucić na siostrę.

Ja nie jestem matką cisnącą na oceny ale jak widzę że zawala język i twierdzi że mu niepotrzebny to wiem że za chwilę nie nadrobi zaległości i po prostu nie zda.

Co zrobiłaby ematka na moim miejscu. Psycholog odpada bo nie i nie a na siłę nie zaciągnę.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:29
      chromatic napisała:

> Co zrobiłaby ematka na moim miejscu. Psycholog odpada bo nie i nie a na siłę ni
      > e zaciągnę.

Weszła na ambicję i powiedziała, że będzie mu wstyd przed kolegami powtarzać klasę. A poza tym to co można zrobić? Musi sam dojrzeć. W szkole nie ma jakiegoś pedagoga lub psychologa?
      • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:40
        Oj aqua, aqua. Ciągłe zawstydzanie dzieci, metoda wychowawcza starszego pokolenia, a i tak jedni się wstydzą za bardzo, a inni w ogóle wstydu nie mają.
        • aqua48 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 18:05
          danaide2.0 napisała:

> Oj aqua, aqua. Ciągłe zawstydzanie dzieci,

Nie zawstydzanie dzieci tylko uświadomienie, że konsekwencją dzisiejszego postępowania może być jutrzejsze poczucie obciachu i wyobcowania w środowisku. Co z tym zrobi to już jego problem.
          • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 18:44
            Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że to co u twojego czy mojego pokolenia powodowało wstyd, a co dziś budzi poczucie obciachu czy powoduje wyobcowanie niekoniecznie ma takie same przyczyny?

Zresztą napisano ci to również poniżej.
            • aqua48 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 18:50
              danaide2.0 napisała:

> to co u twojego czy mojego pokolenia powodo
              > wało wstyd, a co dziś budzi poczucie obciachu czy powoduje wyobcowanie niekonie
              > cznie ma takie same przyczyny?

To nie kwestia pokolenia, tylko osobowości i priorytetów. W moim tak samo jak później i teraz też, były nastolatki dla których powtarzanie klasy, czy zmiana szkoły z bardziej prestiżowej na mniej wymagającą (za moich czasów istniały średnie szkoły dwuletnie tzw. zawodówki) nie było niczym obciążającym.
              • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 12:40
                Ok. Czyli radziłaś sobie samej.
      • ender_celebi Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 13:49
        Powtarzanie klasy to nie wstyd. Po prostu jedni uczą się lepiej inni gorzej, nie wiem czemu się tak utarło że to wstyd jest.
        • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 14:09
          Ja absolutnie też nie twierdzę że powtarzanie to wstyd. Patrząc na przykład mojej dalszej rodziny to osoby powtarzające dobrze na tym wyszły. Jednak on nie chce powtarzać, to zawsze zmiana klasy no i można dostać łatkę od nauczycieli.
    • imponderabilia20 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:32
      Ograniczyć co tylko się da. Dziecko ma się uczyć i to jest właściwie jedyny jego obowiązek.
      • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:36
        No ja mu zabrałam kabel zasilający od komputera i od ps ale z telefonem jest dużo gorzej. Ciężko go odciąć całkiem, mogłabym mu dać taki bez internetu ale znowu nawet ze szkoły umieszczają zadania na teamsach. Dramat
        Zresztą nawet jak ma kiedyś wszystko zabralam to na złość leżal i gapil się w sufit. Dosłownie mam wrażenie że mnie testuje i robi wszystko mi na przekór mimo że najgorzej robi tylko i wyłącznie sobie.
        I jeszcze ofc wchodzi szantaż że się wyprowadza do ojca
        • borsuczyca.klusek Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:41
          A ojciec chętny by go przyjąć?
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:46
            Ponoć ma dziś po niego nawet przyjechać bo syn u niego nie był pół roku. Z doświadczenia wiem że zaraz wróci bo nie bez powodu nie chciał u niego przebywać.
            • princy-mincy Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:54
              A jakie masz kontakty z jego ojcem? Tylko wspolny front ma szanse zadzialac.
              Jak bedzie od ojca chcial wracac do Ciebie to niech mu ojciec powie, ze dopiero jak bedzie widzial zmiane w podejsciu do nauki.
              • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:57
                Nie ma wspólnego frontu, mimo że ojciec jest dużo bardziej wymagający to w tej sytuacji będzie próbował wykazać że jestem tą złą.
                Syn może ma jakąś szansę jeszcze dlatego zo ojciec ma niemowlaka na stanie i nie będzie się tak skupiał na synu.
                • nick_z_desperacji2 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 15:35
                  Albo zadziała to odwrotnie i zmęczonego, skupionego na niemowlaku ojca foszasty nastolatek, któremu się nie chce będzie irytował bardziej niż zazwyczaj. Spróbuj dogadać się z ojcem, żeby go trochę u siebie przetrzymał. Młody przestanie być pępkiem świata, to może wróci na ziemię.
              • aqua48 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:39
                princy-mincy napisała:

> Jak bedzie od ojca chcial wracac do Ciebie to niech mu ojciec powie, ze dopiero
                > jak bedzie widzial zmiane w podejsciu do nauki.

Moim zdaniem to absolutnie najgorsze co można zrobić. Dać dobitnie do zrozumienia dziecku że matka akceptuje go tylko jeśli się dobrze uczy i że musi zasłużyć aby z nią mieszkać..Brrr.
                • princy-mincy Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:27
                  Nie no jasne, lepiej zawstydzac jak to radzilas wyżej.
        • princy-mincy Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:49
          No to niech sie wyprowadzi. Pewnie Ty jestes ten zly policjant a tatus dobry. Zamiencie role na jakis czas i niech ojciec go wezmie w obroty.
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:55
            Nie, to ja jestem tym dobrym policjantem ale wiadomo że jak coś próbuje wymagać to jestem najgorsza na świecie.
          • borsuczyca.klusek Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:55
            Jeżeli ojciec normalny to byłby najlepszy pomysł
            • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:59
              Niestety ojciec potrafi odwalać takie akcje że nie jest to dobry pomysł. Zresztą mamy teraz sprawę w sądzie i psycholog sądowy się jasno wypowiedzial gdzie mają mieszkać dzieci
              • galaxyhitchhiker Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:12
                Jezu, chłopak ma rewolucję w życiu, a ty dolepiasz mu łatkę leniwego? I chcesz walczyć siłą zabierając mu jedyną stabilną rzecz jaka mą? Brawo!

• brenya78 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:29
          "Dosłownie mam wrażenie że mnie testuje "

Przez nascie lat nie wypracowalas metod na "testujacego" dzieciaka?
        • brenya78 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:33
          "Ciężko go odciąć całkiem, mogłabym mu dać taki bez internetu ale znowu nawet ze szkoły umieszczają zadania na teamsach."

Bla bla bla. Uwielbiam takie nie-da-sie.
        • turzyca Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:43
          Zakładam, że porównujesz rok do roku, tzn. jesteś pewna, że to jest zjazd Twojego syna w ramach liceum, a nie inna skala ocen w liceum? Liceum normalne? Można dostać db czy bdb przy odpowiednim nakładzie pracy? Bo nie wszędzie można, znam licea, gdzie średnia 3,0 jest już uznawana za bardzo wysoką. Sprawdź, jaki jest stan w tym liceum i urealnij oczekiwania.

Można pójść w totalną kontrolę - zadania na temsach oznacza, że potrzebuje teamsów, a nie innych aplikacji, prawda? W ogóle nawet może sobie zadania wydrukować z teamsów pod Twoim nadzorem i zamknąć komputer. Do tego odpytywanie z zadań, sprawdzanie, czy odrobił pracę domową, kontrola zeszytów i takie tam.

Można też popróbować ustalić, co leży u przyczyn zachowania, bo to mi trochę depresyjnymi schematami zalatuje. Taki oddech dementora wyczuwam: strach przed przyszłością, brak wiary w siebie, zajmowanie myśli chłamem, bo pasje wymagają zbyt dużo energii. W Twoich opisach lenistwa gdzieś przebrzmiewa bierność, brak energii. A do tego w tle są problemy rodzinne, to też czynnik ryzyka.
        • nida21 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:53
          Wiek 16, 17 lat jest bardzo problematyczny. Z Twojej strony potrzebna jest stanowczość przez dłuższy czas.
          Te kable należy zabrać i nie oddawać do czasu aż się coś w jego zachowaniu zmieni na lepsze. Odnośnie telefonu, to w porozumieniu ze szkołą niech umieszczają zadania na twoim telefonie, a Ty mu je udostępnisz.
          Wiadomo, "że najgorzej robi tylko i wyłącznie sobie", ale kłopoty z nim mogą długo trwać, więć nie ułatwiaj mu życia. Powiedz mu, że Ty chodzisz codziennie do pracy, a jego pracą w tej chwili jest nauka. Wyznacz mu także obowiązki w domu, bo służby chyba nie macie, więc każdy powinien coś robić. Do tego przeżywa odejście ojca i założenie przez niego nowej rodziny. Szantażu, że się wyprowadzi do ojca nie słuchaj i nie podejmuj tego tematu. Po 18-tym roku życia może być gorzej, bo wtedy powie, że jest dorosły. Teraz gra toczy się o jego przyszłość i jeżeli on tego nie rozumie, Ty musisz prowadzić go twardą ręką. Jak nie będzie chciał iść do szkoły, to należy uprzedzić, że nie napiszesz usprawiedliwienia. Poza tym sama wiesz, że granie w gry to nic dobrego i może przerodzić się w uzależnienie. Jak chce leżeć i gapić się w sufit, niech się gapi do znudzenia. Nie pokazuj, że Cię to denerwuje, nie namawiaj do nauki, nie wołaj na śniadanie, czy obiad. Powiedz, o której jest jedzenie i wymagaj pomocy przy jego robieniu.
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:02
            My nie jesteśmy razem z ich ojcem od 6 lat.
            • nida21 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 14:52
              Twój syn jest w okres młodzieńczego buntu i odejście ojca może dalej przeżywać, nawet jak minęło 6 lat. To tylko jeden z elementów gorącej układanki, którą ma w głowie.
              Jeżeli chodzi o naukę, to porozmawiaj z synem /bez pouczania/ jak on widzi dalszą swoją naukę, zdobycie w przyszłości zawodu takiego, który mu pozwoli na życie bez problemów. Być może syn powie, że nie wie jak to będzie. To wtedy daj mu czas na przemyślenia. Może powiesz, że to za wcześnie na takie pytania, a ja Ci powiem, że nie. Jeżeli chce już decydować o sobie, o tym, jakie przedmioty są mu potrzebne lub nie to znaczy, że może myśleć o swojej przyszłości. Ja tak robiłam i syn ma dzisiaj bardzo dobry zawód.
      • iberka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:57
        Ty tak na serio?
      • pitupitt Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 18:11
        🤣🤣🤣zabawna jesteś albo rasowego nastolatka w domu nie masz.
      • samawsnach Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 22:15
        imponderabilia20 napisała:

> Ograniczyć co tylko się da. Dziecko ma się uczyć i to jest właściwie jedyny jeg
        > o obowiązek.

Co za głupia rada!
    • afro.ninja Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:33
      Korepetycje z jakąś młodą osobą. Nawet online.
      • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:36
        Jak nie chce się uczyć, to z korepetycji też nie będzie korzystał. Szkoda kasy.
        • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:38
          Szczerze nie ma szans. To nie tak że on nie rozumie, on nie chce się uczyć. Kiedyś skutkowało że uczyłam się z nim, szło dużo szybciej i wtedy wracał zadowolony bo wpadała dobra ocena ale teraz już nie chce. Twierdzi że pouczy się sam ale jak do niego zaglądam to nawet nie ma otwartej książki dla niepoznaki.

Zresztą mój brat ładuje co miesiąc dwa tysiące w korki syna bo ma podobny problem i to dosłownie nic nie daje. On poza korepetycjami książki nie otworzy.
          • afro.ninja Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:18
            No ale brat z korepetycji zrezygnował?!
            • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:21
              E, no, pewnie wstyd mieć nieuka to dalej płaci i się łudzi!
          • hanusinamama Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:47
            Kiedys to znaczy kiedy? Kiedy musiałaś uczyć sie razem z nim zeby chciał już w LO czy w podstawówce?
            • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:00
              W zeszłym roku jak zobaczyłam że wypadają mu dwoje z niektórych przedmiotów
              • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:00
                W podstawówce nigdy nie miałam powodu żeby ingerować w naukę.
                • hanusinamama Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:05
                  A moze on z tego niemieckiego ma zaległości. Jak nie rozumie, klasa jest na takim etapie, że on nie kuma (to jest język obcy) to reakcja obronna jest właśnie "wisimito".
                  • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 13:09
                    Z niemieckiego pertraktuje właśnie zajęcia dodatkowe. Jeśli chodzi o języki to nie ma problemu żeby chodził na kurs przez całe liceum. Natomiast dobrze by było gdyby nie olewał innych zajęć, które w niektórych przypadkach to kwestia przeczytania podręcznika że zrozumieniem. Oraz żeby faktycznie się skupił na tych przedmiotach na których mu zależy
              • jakornelia12345 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 21:20
                "W zeszłym roku jak zobaczyłam że wypadają mu dwoje z niektórych przedmiotów."
                Moment, "wypadają mu dwóje". Czyli na dopuszczający zalicza. Chwały nie ma, ale jest to ocena pozytywna. Znaczy, że zdaje. Zależy, w co celuje. W zdobycie zawodu? Szkoła branżowa? Technikum? Tu bardziej skupiłabym się na przedmiotach zawodowych. Celuje w studia?
          • ewaewa2002 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 07:47
            ja bym jednak spróbowała z tymi korepetycjami, jeśli cie na nie stać (to jest jednak duży wydatek) . Mój syn też miał słabe wyniki w liceum, ale on nie umiał się uczyć. Myślał, że jak przeczyta materiał to już będzie umiał...
            Korepetycje (matma, angielski, polski) dały mu systematyczność i przerabianie materiału na bieżąco, no i przygotowywał się do matury (od 2 klasy). Szału nie było ale nigdy nie miał zaległości, zwłaszcza z matematyki. Maturę zdał nawet nieźle, dostał się na studia inżynierskie.
    • little_fish Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:34
      Trudno powiedzieć, bo to serio dużo zależy od samego nastolatka.
      Mój starszy w podstawówce i gimnazjum świadectwo z paskiem. Po przejściu do LO nagły zjazd ocen, włącznie z dwoma zagrożeniami i jedną 1 na pierwszy semestr. Potem też dużo rzeczy olewał, twierdził że niepotrzebne, albo że ocena nie odzwierciedla umiejętności, bo "nauczycielka gupia". Ostatecznie wyszło że miał rację 😁 maturę zdał dobrze, dostał się na politechnikę, przeszedł z powodzeniem selekcję pierwszych trzech semestrów 😉
      Aktualnie studiuje z niezłymi wynikami (w ubiegłym semestrze stypendium rektora, teraz jeszcze czeka na wyniki), pracuje, aktywnie działa w kole naukowym...
      Tłumaczyłam, motywowałam - chyba nie bardzo się tym przejmował, robił po swojemu i źle na tym nie wyszedł.
    • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:38
      Trzeba wysondować, czy cała klasa ma średnią 2-3, czy jednak w tej szkole stawiają też wyższe oceny, bo są licea gdzie 3 to już bardzo wysoko.
      Kolejna rzecz do sprawdzenia - ma zaległości i dlatego olewa, żeby pokazać że go to nie boli, czy jednak faktycznie olewa.
      Obowiązki domowe - tabela, podział, dostęp do elektroniki zależny od ich realizacji.
    • aagnes Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:50
      Normalna sprawa, 3 w wiekszosc liceów to dobra ocena, zobacz jakie są progi na sprawdzianach - u nas zeby dostac 3 trzeba miec chyba z 80% dobrze, wiec o wysokie oceny naprawde trudno. Moja corka w 2 klasie tez miala jakis zjazd, skupila sie na kontaktach towarzyskich, teraz w trzeciej oceny ma lepsze niz w 2 klasie (poza fizyką z ktorej jest jeden wielki ciągly dramat).
      Uwazaj na tym forum z omawianiem takich spraw, bo moja corka juz od 7 klasy szkoly podstawowej byla stąd wysyłana do przyuczenia do zawodu (fryzjerstwo maksymalnie). tutaj sa same piatki i szóstki, olimpiady matematyczne, fizyczne na szczeblach ogolnopolskich, wszechświatowych, studia na zagranicznych kierunkach to chleb powszedni.
      • rb_111222333 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:30
        aagnes napisał:

> - u nas zeby dostac 3 trzeba miec chyba z 80% dobrze,

Czysto zgodne z prawem? W moim liceum anglistka uznała, że poniżej 80% jest niedostateczna. Chyba po 3 sprawdzianach musiała zmienić punktację na normalną, bo ktoś z rodziców to zgłosił, ale to było 20 lat temu, więc prawo mogło się zmienić. Swoją drogą pamiętam jakie to było demotywujące - ile bym się nie uczyła na te sprawdziany to miałam 2.
        • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 17:20
          Jeżeli WSO dopuszcza takie progi, to tak, wytycznych z ministerstwa ni ma.
    • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:50
      A co to za język i czy na pewno zawala czy po prostu to angielski, którego uczy się i tak (gry, filmy), ale testy/nauczyciele kładą temat?

W przeciętnych liceach też jest kupa przeciętnych nauczycieli, złych, nudnych, bez polotu, rozchwianych i nieuporządkowanych, bez pomysłu na siebie i klasę i lekcje. Tu puszczą filmik z YT, tu wrzucą Kahootę, bo oni tacy na czasie i znający młodzież! a podstawy leżą. Podręczniki... Obcinanie programu? Dobra, wywalmy prehistorię tak po całości, ale żeby przeczytać zdanie po zdaniu i przemyśleć, co autor miał na myśli i co z tej opowieści naprawdę jest ważne. A sprawdziany... Uczysz się, a potem sprawdzian na telefonie, myśl jak AI czy kto tam to napisał. Zawalanie części programu to ratunek dla zdrowia psychicznego.

Problemem może być brak pasji i uzależnienie od gier, ale ciśnienie na szkołę nie poprawi sytuacji.
      • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:47
        Niemiecki. Szczerze nie przeszkadza mi dwoja z biologii czy historii ale niestety srednia ocen 1.5 z niemieckiego zwiastuje kłopoty bo tego nie wyciągnie tak o.
        • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:00
          Angielski ok, a zawala niemiecki? Częsty problem z drugim językiem, bo już ma świadomość że w szkole go nie ogarnie do poziomu, który ma jakikolwiek sens. Plus wszędzie dogada się po angielsku.

Btw największy zjazd ocen miałam w 2 LO. Byłam zmęczona, część przedmiotów nie miała sensu (francuski…), lub była beznadziejnie prowadzona - nauczyciel sam nie rozumiał co wykłada (fizyka), albo zadał do dupy strony i 2 lata omawiał coś, co praktycznie nie występowało na maturze (biologia, klasa biol chem, 100% zdających biologię), pomijając inne tematy.
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:04
            Gdyby wykazywał chęci to mógłby chodzić na zajęcia z niemieckiego i opanować go na poziomie bdb. Sama chwałę sobie to że znam bdb dwa języki obce i daje mi to duża łatwość w znajdowaniu dobrze płatnej pracy.
            • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 13:57
              Mnie drugi język też pomógł, właśnie ten mniej popularny drugi.
              Ale ja byłam raczej humanistką, jeśli nie pomoże mi język to już nic nie pomoże.
              A twój syn w jakim kierunku idzie?
              • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 14:07
                On jest dobry z przedmiotów ścisłych i właśnie językowo. Niestety przy nauce drugiego języka nie można polegać tylko na tym co się wysłucha na lekcji albo i nie tylko niektórych rzeczy trzeba się wykuć i zapamiętać. Z angielskim jest dużo prościej bo nas otacza. Ja wiem że moje dzieci mają predyspozycje do nauki języków, wiem jak innym to idzie opornie pomimo lat nauki. Im przychodzi łatwo tylko właśnie trzeba dać od siebie to minimum.

A nawet jak ma umysł ścisły to nie zaszkodzi znać drugiego języka. Mój partner jest inżynierem i bardzo żałuje że właśnie nie przykładał się do niemieckiego
                • danaide2.0 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 18:47
                  Cóż, będzie musiał z niemieckimi ścisłowcami szwargotać po angielsku.
                  Drugi język w liceum nie zawsze jest kwestią wyboru, czasem człowiekowi język obrzydnie w międzyczasie.
                • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 22:51
                  Szczerze? Jeżeli Twój syn naprawdę musi nie wiadomo jak siedzieć nad językiem niemieckim, też bardzo dostępnym, to moim zdaniem tylko sobie roisz, że ma predyspozycje.
            • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 14:34
              To nie musi o chęci chodzić, tylko siły. Rośnie, mózg w przebudowie, duże obciążenie godzinowe, zbadałabym (w tym witamina D i b12), a później ustaliła minimum (zdanie do następnej klasy?) i plan jak to osiągnąć (regularne korepetycje? Wspólne powtórki? Podzielenie materiału na mniejsze części?). Przyjrzałabym się też zdrowiu psychicznemu - czy ten spadek motywacji dotyczy tylko szkoły (normalne), czy też wycofał się z życia towarzyskiego, ogranicza aktywność itd.
            • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 22:49
              Oj, bardzo dobrym... A dlaczego uważasz, że mógłby? A może... Wcale nie mógłby.
        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 22:48
          Rany, ale tu jest problem raptem jednego przedmiotu, moim zdaniem przesadzasz. Taki jeden przedmiot to kwestia korków, nie jakiś systemowy problem nieuctwa i braku celu.
          • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 08:29
            Czyli szkoła w pigułce big_grin
    • leosia-wspaniala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 10:57
      Zdolny ale leniwy, wiadomo. A w czym objawiają się te zdolności?
      • zerlinda Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:09
        Zdolności ponad przeciętne polegają na tym, że zależy matce a syn ma gdzieś. Widocznie wie, że może sobie na to pozwolić.
      • afro.ninja Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:23
        Zdał dobrze egzamin ósmoklasisty?!
        • hanusinamama Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:48
          Dobrze tzn jak? Bo jak na 90% to ok jak 60 to raczej przeciętnie
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:56
            Angielski 100, matematyka prawie sto, polski ponad 90
            • hanusinamama Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:06
              Sprawdziłabym czy nie ma zaległości, któe powodują że on uważa, że już nie nadrobi.
              Moze pogadać z pedagogiem szkolnym, iść do psychologa...
            • ga-ti Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:45
              Nie chce pisać, że Twój syn ma tak samo, ale podam przykład mego dziecka. W podstawówce 5 i 4, kilka 6, egzaminy zdane na 90 kilka procent i nagle w liceum d.pa. Usłyszałam od matematyczki, że egzaminy są po prostu bardzo łatwe, a w podstawówce prawdopodobnie był niski poziom.
              Więc wiesz, no różnie może być.
              • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:49
                Ale w wiekszosci przypadkow tak bywa. Podstawowka jest stosunkowo latwa w porownaniu z liceum
                • pade Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:53
                  W jakich przypadkach tak nie bywa?
                  Przecież to jest logiczne, że w podstawówce są podstawy a w liceum poziom przedmiotów jest wyższy.
                  • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 23:28
                    >W jakich przypadkach tak nie bywa?

Bardzo malego procentu prymusow w podstawowce i w liceum.
                    Wiekszosc prymusow z postawowki juz nie ma czerwonego paska w liceum, ale jest maly procent takich ktorzy nadal maja.
                  • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 06:43
                    W normalnych szkołach, w takich w których oceny są 1-6, a nie na 6 nie umie nikt, na 5 pan bóg, na 4 nauczyciel, a uczeń ma najwyżej 3, a następnie zdaje maturę rozszerzona na 90+%.
                    • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 06:52
                      Podstawowa czy rozszerzona? Bo np z angielskiego to i siodmoklasista w miarę ogarniętyy zda.
                      • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 17:21
                        Rozszerzenie.
                        • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 17:25
                          Chciałabym to zobaczyć…
                          • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 08:32
                            Znane, warszawskie liceum na R, patrz wpisy Arweny. I tam jest tak od lat.
                            • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 09:35
                              Znam uczniów stamtąd. I nie do końca tak jest jak piszecie.
                    • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 08:15
                      Za moich czasow byly oceny 1-5 i zawsze na cala szkole byly 1-2 osoby majace arwdnia 5.0 lub 4.9
                • hanusinamama Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 21:11
                  To jest jakby logiczne...trudno aby liceum było łatwiejsze.
                  Natomiast są podstawówki sypiące 5 i 6 z rękawa i potem zdziwienie, ze dziecko mało co umie a w LO nie daje rady
        • leosia-wspaniala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 17:48
          Dobrze zdany egzamin w szkole podstawowej to nie jest wyznacznik zdolności, zwłaszcza jak dziecko się uczy w domu, a nie chłonie wiedzę z lekcji niczym gąbka.
          • hanusinamama Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 21:11
            Tak z ciekawości co autor miał na myśli?
            Dzieci uczące się w domu to są te mniej zdolne?
          • afro.ninja Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 07:19
            To jest wyznacznik zdolności. Przykład dziecko uczące się przeciętnie bez czerwonego paska ma bardzo wysoki wynik z egzaminu. Idzie do dobrego liceum, tam tez nie ma super wyników. Matura rozszerzona z matmyn i fizyki, zdana na 100 procent.
    • alpepe Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:06
      Jak czytam takie wywody o zdolnych, ale leniwych, to zawsze przypomina mi się poniższy wiersz.
      A w temacie, zgadzam się z psychologiem. Tam błędem było to, że się z nim uczyłaś, jak był młodszy, ale co robić teraz? Poczekać, aż nabierze rozumu. Nabierze, albo i nie.
      “Życiorys”

Gdy robiąc swe wieczorne siusiu
      Na nocnik jeszcze pupką siadał
      O krok był już od geniuszu
      Bardzo się dobrze zapowiadał

A kiedy wyrósł na studenta
      I wągry nad książkami zjadał
      Miał już niezbite argumenta
      Że się najlepiej zapowiadał

Potem w kawiarniach-czy prywatnie
      O wszystkich jak najgorzej gadał
      I zawsze zdanie miał ostatnie
      Bo tak się dobrze zapowiadał

Posiwiał, zmarszczył się, zestarzał
      I zęby wszystkie już postradał
      A jeszcze wszystkim się odgrażał
      Jeszcze się dobrze zapowiadał

I wreszcie śmiercią starczą umarł
      I wtedy naród cały biadał
      Że taka chluba, że taka duma
      Że się tak dobrze zapowiadał

Świętopełk Karpiński
      • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:38
        Nie uczyłam się z nim jak był młodszy tylko w zeszłym roku jak zaczęło się to olewanie. W tym roku on nie chce i już.
        • brenya78 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:43
          chromatic napisała:

> Nie uczyłam się z nim jak był młodszy tylko w zeszłym roku jak zaczęło się to o
          > lewanie. W tym roku on nie chce i już.

Ale co zrobilas od zeszlego roku, bo widze, ze nadal siedzi i gra, w domu nie pomaga i nie ma z tego powodu ZADNYCH konsekwencji.
        • alpepe Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:06
          W dość bliskim otoczeniu chłopak po prostu przeniósł się do zawodówki. Rodzicielka psycholog. Nic nie pomagało. Nieco otrzeźwiał w tej zawodówce. Możliwe, że później pójdzie do odpowiednika liceum zawodowego, by zdobyć maturę. Taki wiek.
          Ja miałam o sobie takie mniemanie, że jeśli jestem tak zdolna i inteligenta, za jaką się mam, to moim zakichanym obowiązkiem jest to udowodnić w rzeczywistości. I tak to robiłam. Może byś się podzieliła z synem tą moją myślą i spytała, gdzie on się widzi i jak zamierza się tam dostać. Może zrobiłoby klik.
          • waleria_bb Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:31
            Pytanie, czy on w ogóle widzi swoją przyszłość. Z tym lenistwem, grami i postawą (pozorną) 'wisi mi' bywa różnie. Czasem dzieciak faktycznie jest leniwy, a czasem nie radzi sobie z rzeczywistością, oczekiwaniami, boi o przyszłość i zaczyna uciekać w gry, zawala szkołę.
    • laurielle Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:20
      Zainstalować kontrolę czasu i doładowywać dostęp dopiero jak wywiąże się z obowiązków. Jak w kawiarence internetowej - albo płaci swoją pracą, albo komputer sie zablokuje. Jak Ty przestaniesz chodzić do pracy, bo będziesz grać całymi dniami, to odetną i prąd, i internet. W życiu nie ma darmowych obiadów i młody musi tego doświadczyć na własnej skórze. O dwoje nie robiłabym dramy, gdyby choć z jednego przedmiotu był świetny (min 90% regularnie na sprawdzianach). Jezeli w ani jednym przedmiocie nie jest naprawdę dobry, to nie ma predyspozycji akademickich i powinien uczyć się fachu. Nie każdy musi być białym kołnierzykiem, ale gracze nie sa potrzebni spoleczeństwu, w przeciwieństwie do majstrów.
      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 22:58
        A to jest uproszczenie akurat, dlatego, że nie samymi szkolnie przedmiotowymi branżami świat stoi. To naprawdę często nie ocena z biologii i chemii wpłynie na wyniki monitora badań klinicznych, a informatyka na programistę lub testera gier. I to nieprawda, że jak uczeń nie ma chociaż jednego przedmiotu na bardzo dobry lub celujący, to tylko zdobywanie zawodu w branżówce mu zostaje. Jest mnóstwo interdyscyplinarek, które zakładają, że tu trója, tu czwórka, tu piątka i możesz być w czymś hybrydowym bardzo dobry. To bardziej kwestia zainteresowań niż ocen.
    • afro.ninja Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:22
      Jak piszesz zdolny ale leniwy to może adhd?! Teraz był miesiąc świadomości i wciąż mówili o takich dzieciach co nie chcą się uczyć, a zdolne i im tylko komp w głowie.
      • deszczu_kropelka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:31
        No i jak można pomóc takim dzieciom?
        • afro.ninja Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 07:22
          Najpierw testy, aby sie upewnić, ze to adhd.

Z tego co czytam, ten chlopiec ma bardxo trudna sytuację rodzinną. Ojcu urodzilo sie nowe dziecko, rodzice się sadzą, od 6 lat nie mieszkają z ojcem.
          • wkswks Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 18:31
            Moj nie ma ADHD a ma ta samo. Autyzmu tez nie ma. Przebadany
    • brenya78 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:28
      "Najlepiej granie na komputerze, Play station, telefon."

I jeszcze go nie odcielas?
      • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:39
        Odcięłam I co z tego. Nadal ma w dupie.
        • brenya78 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:42
          chromatic napisała:

> Odcięłam I co z tego. Nadal ma w dupie.

No, nie odcielas, bo mowisz ze caly czas ma telefon, komputer i gra...
        • laurielle Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:43
          chromatic napisała:

> Odcięłam I co z tego. Nadal ma w dupie.

Bo odcielas go całkiem, a on powinien czuć, że nagroda (net, gry) jest na wyciągnięcie ręki.
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 11:55
            Mamy ustalone że jak ma klasówkę i przyjdzie żebym go przepytała i zobaczę że faktycznie się uczył to wtedy np dostaje kompa na godzinę czy dwie. Niestety on przychodzi i jęczy że chce teraz mimo że nawet nie przeczytał książki.
            • laurielle Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:06
              chromatic napisała:

> Mamy ustalone że jak ma klasówkę i przyjdzie żebym go przepytała i zobaczę że f
              > aktycznie się uczył to wtedy np dostaje kompa na godzinę czy dwie. Niestety on
              > przychodzi i jęczy że chce teraz mimo że nawet nie przeczytał książki.

Z opisu brzmi, jakby miał 5 lat, a nie 15. Jeśli nie nauczył się wcześniej, że jęczenie nic nie da, to trudno, musi nauczyć się tego teraz. Ustaw cennik czasowy w stosunku 1:1. Np. wyniesienie śmieci - 5 minut roboty i 5 min grania. Odkurzanie 15 min, wypracowanie na polski 1,5 h itd. Najpierw obowiązek, potem wypłata. W ten sposób nigdy nie przekroczy 50% grania w czasie wolnym. Jak będzie jęczał, to uświadom mu, że im dłużej jęczy, tym krócej będzie grał, bo za jęczenie nie płacisz.
              Przyjrzyj się też, w co gra. Jeśli w gry militarne, to może warto go przenieść do klasy wojskowej. Żołnierzy też w kraju potrzeba. Po co ma żyć fikcyjnym życiem, jak może prawdziwym? Moze treść gier odzwierciedla prawdziwe zainteresowania i predyspozycje,które można wdrożyć w realu.
              • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 15:38
                Klasa militarna dla niezdyscyplinowanej jęczybuły to świetny pomysł.
              • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:00
                O właśnie, właśnie, bardzo mądrze powiedziane.
            • aqua48 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 18:08
              chromatic napisała:

> Mamy ustalone że jak zobaczę że faktycznie się uczył to wtedy np dostaje kompa. Niestety on
              > przychodzi i jęczy że chce teraz mimo że nawet nie przeczytał książki.

Normalne zachowanie nastolatka testującego granice. Twoją rolą jako rodzica jest konsekwentne przypominanie reguł.
            • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 22:59
              A to jak na liceum to raczej nazbyt duża kontrola.
          • karotka_plus Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 12:02
            Ja swojego tez odciełam. 15 lat ma, obecnie w MOS. Powtarzał 7 klasie i powtarza 8. Wspaniały "tatuś" naopowiadał mu jak to bez wykształcenia może być programistą i zarabiać mnóstwo pieniędzy.
            U nas odcięcie skończyło się wynoszeniem przedmiotów z domu celem sprzedaży i kupowanie telefonów. Tak, kilku, U nas złożony temat ale wiem co czuje autorka.
            Syn po miesiącu nieobecności przyjechał na weekend, przeczołgał mnie, przezuł, wypluł i podeptał. Psychicznie jestem wykończona. U mojego tylko kasa kasa kasa, na używki, nawet alkohol przyniósł do domu.
            Na takiego nie ma siły, żadne słowa, żaden psycholog nic nie pomaga. W ośrodku go chwalą ale tu, w domu, gdzie ma swoje towarzystwo jest okropny. Co się nasłuchałam jego roszczeniowej i bezczelnej postawy to moje.
            • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:48
              15 latek mający dostęp do alko? Zgłosiłaś to do MOS? I policji?
      • leosia-wspaniala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 17:49
        >I jeszcze go nie odcielas?

ty popierająca taką przemoc? nie może być.
    • pepsi.only Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 13:11
      No to nie zda.
      Z własnego doświadczenia: Na twoim miejscu bym odpuściła.
      • pade Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:44
        pepsi.only napisała:

> No to nie zda.
        > Z własnego doświadczenia: Na twoim miejscu bym odpuściła.
        >
        >
        Popieram! I też z własnego doświadczenia.
        Egzekwować obowiązki domowe i finito.
        Bo chyba nie będziesz przepytywać aż do matury?
        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:02
          Dokładnie.
    • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 13:17
      Nie wiem, czy taka sytuacja zachodzi u twojego ego syna, ale czasem uczeń bardzo dobry leci w liceum na 2-3, bo nauczyciel ma taką "filozofię", żeby każdego "uwalać". Później taki uczeń maturę z danego przedmiotu zdaje śpiewająco i okazuje się, że nie uczeń był słaby, tylko nauczyciel albo nie potrafi prawidłowo przygotowac sprawdzianów, albo celowo sprawdza wiedzę tak, by niemal niemożliwym było uzyskanie wyższych ocen.

Ale oczywiście bywa i tak, że ważniejsze jest życie towarzyskie i nauka faktycznie kuleje. Za wiele nie poradzisz, bo chlopak musi sam dojrzeć do tego, co chce robić w życiu, i czego do tego potrzebuje. Najważniejsza motywacja.

Możesz zaproponować korepetycje, nawet tylko kilka lekcji, żeby korepetytor ocenił, czy faktycznie są braki.
      • pade Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:45
        U moich dzieci tak było. W szkole dramat, matury zdane świetnie.
        • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:47
          Właśnie też pisałam z własnego, a raczej jednego z moich dzieci, doświadczenia.
          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:03
            Bo to jest norma w wysokich liceach.
            • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 09:12
              ikonieckropka napisała:

> Bo to jest norma w wysokich liceach.

Wcale nie. Starsze córki były w liceach znacznie wyżej w rankingu Perspektyw, a to u młodszej właśnie były takie cyrki.
      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:03
        Właśnie, autorka sporo pisze konkretnie o nauce, ale mało o tym, co syn lubi, w czym jest dobry poza przedmiotowymi rzeczami, co go interesuje, co chciałby kiedyś robić.
    • arwena_111 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 13:42
      Ale nie zda czy po prostu będzie miał 2? Może po prostu niech się skupi na tych przedmiotach, które mu są potrzebne do dostania się na studia ( czyli do pisania na maturze ). Resztę może spokojnie na minimum, Oceny w liceum nie mają żadnego znaczenia.
      Za to co obowiązków domowych - jasno określić co ma robić. I jak nie zrobi - ponosi konsekwencje. Nie włoży i nie wyjmie rzeczy ze zmywarki? Ty nie upierzesz jego ubrań. Nie wyrzuci śmieci? Obiad sam sobie musi zrobić itd. Szybko zauważy, że dom i rodzina to system naczyń powiązanych. Jak jest rzeczywiście inteligentny - to doda dwa do dwóch i się ogarnie. Tylko trzeba konsekwencji.
      • pade Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:46
        Dokładnie tak.
      • laluna82 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:04
        A on planuje jakies studia? Autorka nic nie pisze ale z opisu to bardzo wątpliwe.
      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:04
        10/10
    • tiffany_obolala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 14:43
      Pozwolić na ponoszenie konsekwencji właśnych decyzji.

Jest prawdopodobnie w okresie totalnej opozycji, być może w jego opinii na niczym się nie znasz, jesteś stara i beznadziejna, nie wiesz nic o życiu i do szkoły nigdy nie chodziłaś, i go nie rozumiesz, nigdy go nie rozumiałaś i nigdy go nie zrozumiesz, tylko trujesz bez sensu.

Co najwyżej nie zda. To nie koniec świata.
      A (z drugiej strony biurka powiem) uwalić ucznia jest dosyć trudno. Ten uczeń musi tego bardzo chcieć i nie przyjmować rzucanych kół ratunkowych. A jeśli będzie tylko jedna pała, to może mieć poprawkę w sierpniu.

Podejście "w liceum uczę się tego, co mi będzie potrzebne do matury, resztę byle zdać" to bardzo sensowne podejście.
      • alpepe Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 15:01
        Sensowne, dopóki się nie okaże, że jednak się ma inne plany niż się miało.
      • johana7419 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 15:09
        A składając papiery do liceum zakładał długoletnią naukę? To 4 lata bez zawodu na końcu, zatem powinny tam iść dzieci chcące kontynuować naukę. Może porozmawiaj z nim o tym co za 2 lata, jak chce zdobyć swoje środki do życia.
        Uświadom go że skoro szkoła to taki krzyż to bez sensu powtarzać klasę bo te męki się wydłużą , ewentualnie niech rozważy szkołę branżową bo całe życie nie będziesz utrzymywać zdrowego chłopa
        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:07
          Studia lub zawodówka naprawdę nie są jedyną metodą na zdobycie zawodu. smile
      • 71tosia Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:29
        Tak ponosić konsekwencje - ciekawe dla jakiego procenta młodych ludzi nie zdanie i pożegnanie się ze szkoła zadziałało mobilizująco? Bo ja takich nie znam. Podobnie jest z dorosłymi - brak sukcesów zawodowych raczej nie działa na większość uskrzydlajaco.
        • pade Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:47
          Pod koniec roku jest zwykle pobudka i wyciąganie ocen.
    • nena20 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 15:07
      jest coś takiego jak poradnia uzależnień od "elektroniki" może tam się wybierzcie. Ustalicie reguły działania, czyli ile ma korzystać z tel., kom itp. Jeśli nie będzie chciał idź sama, podpowiedzą jak to powinno wyglądać.

U mnie w tygodniu nie ma grania, telefon odłożony w tzw. godziny odrabiania lekcji (1,5 godziny dziennie) plus telefon na korytarzu jak idzie spać. Inaczej, podobnie jak koledzy, siedziałaby do późna.
    • nangaparbat3 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:31
      Mnie się zdaje, że to sprawa między nim a ojcem. Że taki sposób na przyciągnięcie uwagi ojca, plus niestety uzależnienie od elektroniki, co powoli staje się normą.
      Pogadalabym jednak z eksem, że syn go potrzebuje (ważne żeby tak to właśnie sformułować), że byłoby super, gdyby raz w tygodniu razem gdzieś się wybrali, coś razem zrobili. Niech to będą dwie godziny, ale regularnie i tylko we dwóch. Żeby on przez chwilę nie musiał o tego ojca konkurować z nikim. Najlepiej wspólne hobby. Jak z ojcem się nie da, może jest jakiś wędkujący dziadek albo wuj-cyklista? Żeby jakiś dorosły facet okazał mu zainteresowanie. Nie zaszkodzi na pewno, a może pomoże.
      • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:52
        Matka ma wychować dorosłego mężczyznę i uświadomić go, że powinien spędzać czas ze swoim dzieckiem? Jak przez tyle lat nie pyklo, to należy znaleźć dziecku innego father figure.
        • nangaparbat3 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 22:35
          Taż napisałam o tym.
    • baz12 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:50
      Mam ten sam problem tyle, że mój juz w 4 klasie LO. Od 1 klasy LO nie uczy się, ściąga, jakoś zdaje. Ale maturę to mam wątpliwość czy zda. Ani groźby, ani prosby nic nie pomagało. Im więcej cisnę tym mniej on daje z siebie, tak jakby robił mi na złość, na złość matce odmrozić sobie uszysad
      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:09
        No to chyba wiesz, co robić. smile
        • baz12 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 12:25
          ikonieckropka napisała:

> No to chyba wiesz, co robić. smile

Tak, nic się nie odzywać, tylko to trudnesmile
    • cegehana Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 16:57
      Jeśli Twoja ocena jest trafna tzn. zdolny, ale leniwy i nie chce się uczyć (a nie jakieś trudności niezależne od niego), to uważam, że najlepiej zrobisz odpuszczając mu naukę (jak zechce to nadrobi, jak nie zechce to szkoda na to energii). Raczej skup się na sprawach wychowawczych np. zwalaniu na siostrę obowiązków.
      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:09
        Dokładnie
    • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 17:09
      Odpisze już łącznie.

Ojciec nie pomoże, nie będzie z nim spędzał czasu bo ja walczyłam o to już 8 lat temu. On zabranie gdzieś dzieci traktuje jako wielką nagrodę dla nich i coś na co muszą zasłużyć. Jeden błąd i mogą zapomnieć. To samo tyczy się wakacji. Ojciec ich nie zabiera bo urlop to czas dla niego.

Jeśli chodzi o naukę to chwilowo doszliśmy do porozumienia. Usiedliśmy na prawie 2 h razem i pomogłam mu w jednym przedmiocie, który jest moją specjalnością. Przyznam że nawet dla mnie (skończyłam z tego studia, mogłabym być nauczycielka) było tego zbyt wiele.
      Ustaliliśmy też że zapisze się na niemiecki bo zrozumiał że to mu się w życiu przyda.

Ogólnie ustaliliśmy że jest czas na naukę, potem dostaje kabel do komputera i może grać do danej godziny. Wtedy już przygotowanie do spania i wyciszenie. Plus taki że lubi też sport i w wolnym czasie nie tylko gra ale też wychodzi z kolegami na boisko
      • antykaa Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 17:26
        Ustal może z nim, jakie przedmioty tylko ma zaliczyć, na jakich ma się skupić - nie można cisnąć ze wszystkiego. Moja starsza miała szóstki, piątki i olimpiady w podstawówce, w liceum miała wszystkie przedmioty daleko i głęboko, przygotowywała się tylko do matury. Zdala 4 rozszerzenia na ponad 90 proc. Co do niemieckiego, wiele dzieci niecierpi tego języka, bo nie widza potrzeby nauki. Namów go może, zeby przestawił sobie grę na niemiecki, wtedy duzo słówek wejdzie do głowy jakby mimochodem. Grając może tez słuchać blogów, podcastów czy audiobooków w obcym języku - u moich dziewczyn to się super sprawdza.
        • 71tosia Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:22
          Taaa 4 lata nic nie robiła a w miesiąc do matury z 4 rozszerzeń się przygotowała zdając je prawie na maksymalna ilość punków, jezyka tez się w miesiąc nauczyła. Sorry znam trochę te matury z przedmiotów ścisłych - rozszerzenia nie sa łatwe i nie da się materiału 4 lat nauki w ciągu miesiąca opanować, oczywiście nie dotyczy to genialnych dzieci matek z tego forum smile
          • antykaa Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 06:58
            Nie zdawała ze ścisłych - tylko z humanistycznych. Pisałam, ze się przygotowywała do matury, nie pisałam, ze przez miesiąc. Z polskiego dwa lata, z drugiego przedmiotu można powiedzieć, ze 5, bo pisała z niego już olimpiadę już w podstawówce, języków uczyła się od małego.
        • taki-sobie-nick Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:56
          Namów
          > go może, zeby przestawił sobie grę na niemiecki, wtedy duzo słówek wejdzie do g
          > łowy jakby mimochodem.

Wcale nie tak dużo. Miałam telefon ustawiony po francusku i nauczyłam się niewiele, dodatkowo w jednym przypadku był błąd, nie wiem, ortograficzny czy gramatyczny, terminer zamiast terminé. W dodatku to tylko znajomość bierna.
      • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:23
        Brawo.
    • 71tosia Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:06
      Typowy efekt - zmiana szkoły, nowi nauczyciele i wymagania, uczen nie przyzwyczajony do systematycznej pracy bo do tej pory nie musiał wkładać w nauke wysiłku zaczal miec zaległości, pojawiło się wiec myślenie - nawet jak cos zacznę robić to już i tak nie dam rady na więcej niż 2, wiec szkoda wysiłku. Możliwe wyjście to załatwić korepetycje i poczekac aż będą ich efekty, nic nie uskrzydla bardziej niż sukces. Inne wyjście to darować sobie oczekiwania na cos więcej niż 2, pilnowac by nie było za wiele jedynek
      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:11
        Mądrze.
    • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:24
      Korepetycje z tych ktore beda mu potrzebne. I to juz. Z. 3-4 razy w tyg minimum
      • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:05
        Musiałoby mnie srogo powalić żeby przez jego lenistwo fundować korki 3-4 razy w tygodniu
        • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:17
          Wiec pogodz sie ze mature albo ledwo zda albo wcale.
          Najlepiej wydanymi pieniedzmi sa pieniadze na edukacje dziecka.
          Pieniadze dla ciebie wazniejsze niz pomoc synowi.
          A korepetycje potrafia wzniecic zainteresowanie, jak mu pojdzie dobrze bedzis konkurował z innymi itd.

Ale skoro ci swietnie z tym jak jest to OK. Gwarantuje ze on sie nagle cudownie nie zmieni
          • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:25
            Ale ja mogę wydawać pieniądze na edukację żeby rozwijać jego zainteresowania. Myślisz że wespre go korepetycjami z biologii skoro nie chce nawet jej zdawać na maturze? Z angielskiego ja mogę mu pomóc bo przez parę lat się parałam korkami, teraz przed klasówkami umówiliśmy się że będę sprawdzać jego wiedze i pomagać mu, z matematyki ma w zasadzie wszystkich wkoło do pomocy. Z innych przedmiotów ścisłych ma o dziwo nawet niezłe oceny.

Idzie na niemiecki bo to ważne. Ale trzeba się zastanowić właśnie co jest ważne a nie walić na ślepo korkami.

Pisałam że widzę jak mój brat wydaje na korki a jego syn ma to totalnie w dupie.
            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 22:50
              >Myślisz że wespre go korepetycjami z biologii skoro nie chce nawet jej zdawać na maturze?

Tymczasem princesswhitewolf wyraznie napisala:

Korepetycje z tych ktore beda mu potrzebne.

🤦🏼‍♀️

>jak mój brat wydaje na korki a jego syn ma to totalnie w dupie.

Jak jest na korkach to chyba uwaza no nie? Inaczej brat by dowiedział sie od korepetytora ze nie da sie prowadzic. I efekty zapewne sa bez korkow byloby gorzej u syna brata.
            • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:13
              A dlaczego ten niemiecki taki ważny? I dlaczego musi mieć korki z biologii, skoro ma 2?
              • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:01
                A gdzie ikonieckropka wyczytala ze napisalam cos o niemieckim albo biologii?

Ja napisalam o tych przedmiotach ktore mu beda potrzebne ( jak beda rozpatrywac jego podanie na studia) , ale nigdzie nie napisalam co za przedmioty to sa bo to on musi wiedziec.

Mowisz ze z 2 przyjma go na biologie albo medycyne? O kurcze latwo tam macie
                • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:05
                  Pisałam do autorki. A co do ocen - tak, może przyjmą. Oceny nie mają znaczenia, ma znaczenie matura, nie zawsze się to pokrywa.
                  • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:07
                    Przeciez mowa o ocenach czyli punktach na maturze a nie z przedmiotu i lekcji 🙄
          • tiffany_obolala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:43
            Gość nie ma wywalone na wszystkie przedmioty, tylko na niektóre. I słusznie. Program liceum jest z kosmosu i uważam, że opanowanie go przez przeciętnego ucznia na 100 procent jest nie tylko nierealne, ale wręcz niepotrzebne. Niechże ten młody człowiek ma czas na życie wg własnego pomysłu, poza szkołą.
            Jak mu się nagle w IV klasie medycyna zamarzy, to się tej biologii douczy, co najwyżej przez rok postudiuje na wydziale fizyki, a biologię zda później. Naprawdę nie musi tego robić w szkole.
            Jak matury nie zda, to też nie jest koniec świata, może ją poprawiać przez 5 lat albo iść do policealki albo na kurs kwalifikacji zawodowych i zostać doskonałym rzemieślnikiem.
            Ma czas, żeby dojrzeć i się określić. Nic na tym etapie nie determinuje jego przyszłości.
            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 22:53
              Jezu...matury nie zda + jak mu sie medycyny zachce. Jezus maria juz to widze jak leniwiec idzie na medycyne

Ja wyraźnie napisałam o korepetycjach z tych przedmiotow ktore mu beda potrzebne, a tu juz kolejna mi cos tu gada jakobym napisala ze z wszystkiego.

Ja mam totalnie wywalone na to ile moje dziecko ma z wfu, jak tam sobie radzi na religii czy drama... Mam to gdzies.

Ale matematyka, computer science, science, francuski sa super wazne. Angielski tez by nauczyl sie pisac.

A reszta...phi.
              • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 00:38
                princesswhitewolf napisała:

> Ja wyraźnie napisałam o korepetycjach z tych przedmiotow ktore mu beda potrz
                > ebne
                , a tu juz kolejna mi cos tu gada jakobym napisala ze z wszystkiego.

Ale zrozum, że to nie jest normalne, żeby dzieciak potrzebował korepetycji z każdego przedmiotu maturalnego. Jesli tak jest, to należy się zastanowić, czy nadaje sie na studia w ogóle. Dlatego dziwi twoja propozycja 3-4 godzin korepetycji tygodniowo. Przeciętne dziecko/młody człowiek tego nie potrzebuje.
                >

• princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 08:17
                  Ja nie napisalam z kazdego przedmiotu maturalnego. Napisalam wyraznie: Z tych ktore beda mu potrzebne. Czyli tych z ktorymi wiaze swoja dalsza przyszlosc: egzaminy kierunkowe na studia
                  • tiffany_obolala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 09:29
                    Buahahahaha.
                    No i widać, Princess, jak bardzo jesteś oderwana od polskiej rzeczywistości.
                    • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 09:56
                      A jakze niby mam byc z polska rzeczywistoscia powiazana po 30 latach? Co w tym smiesznego.

Przecież doskonalw zdaje sobie sprawe ze nie ma egzaminow wstępnych na wiekszosc uczelni a wynik danego przedmiotu na maturze ma wplyw na to czy przyjma na studia czy nie.
                      Wiec powtorze. Ja bym bym wyslala na korepetycje by dzieciak mial celujacy z przedmiotu kierunkowego na studia na podst ktorego go beda przyjmowac. Z reszty bym sie nie przejmowala, byle by zdal.
                      • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 10:24

> A jakze niby mam byc z polska rzeczywistoscia powiazana po 30 latach? Co w tym
                        > smiesznego.

Niby nic, ale dziwi, że wypowiadasz się, jakbyś pojęcie miała.

> Wiec powtorze. Ja bym bym wyslala na korepetycje by dzieciak mial celujacy z pr
                        > zedmiotu kierunkowego na studia na podst ktorego go beda przyjmowac.

Czy ma celujący czy dopuszczający - nie ma znaczenia, bo na studia w Polsce studenci przyjmowani są na podstawie wyników maturalnych.

• mayolijka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 10:32
                          No ok, ale chyba nie chcesz powiedzieć, że dzieciak mający przez całe liceum 2 z jakiegoś przedmiotu nagle w tajemniczy sposób pisze maturę na 100%?

Ocena rzeczywiście nie ma znaczenia, ale poza przypadkami zupełnie psychopatycznych nauczycieli stanowi jakąś informację zwrotną i tak należy ją traktować.
                          • arwena_111 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:03
                            Ja ci dokładnie to napiszę. Chociaż nie wiem czy syn z matmy na koniec nie miał jednak 3, ale z całą pewnością większość LO miał 2.
                            Średnia z matury 96%. Matma 98 czy 100% podstawa i ponad 90 rozszerzenie. U nich to standard.
                            • mayolijka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 12:08
                              Ok. Ale taki wypadek jest raczej wyjątkiem, niż regułą, która może pokrzepiać innych rodziców. Matematyki trzeba się uczyć systematycznie i systematyczna 2 u kogoś kto się jej uczył i umiał świadczy o nauczycielu frustracie.
                              • arwena_111 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 12:54
                                raczej o szkole z mottem "co nas nie zabije to nas wzmocni"
                                • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:18
                                  👍
                              • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 13:41
                                >Matematyki trzeba się uczyć systematycznie

Dokladnie. Tak samo z pisaniem wypracowan. Nie nauczysz sie tego nagle przed matura
                                • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:19
                                  Jeśli masz dryg, to z tym pisaniem wypracowań akurat bez problemu sobie poradzisz. Tak samo, jeśli masz dryg do matematyki, to wzory zobaczysz instynktownie, nikt Ci ich nie będzie musiał wykładać.
                                  • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:02
                                    Tak tak wszystko spadnie z nieba. A potem sie okazuje ze forumki podstawowej matematyki nie znaja, a o calkach zielonego pojecia.

To sa glupoty ikonieckropka. Matematyka wymaga systematycznej pracy jak kazdy przedmiot. Nic nie spada z nieba.
                          • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 13:24
                            mayolijka napisała:

> No ok, ale chyba nie chcesz powiedzieć, że dzieciak mający przez całe liceum 2
                            > z jakiegoś przedmiotu nagle w tajemniczy sposób pisze maturę na 100%?

Gdybym nie miała podobnego przypadku w domu, to też bym nie uwierzyła. Przez całe liceum ledwo 2 z biologii (rozszerzenie), w tym na koniec 4. klasy, a matura zdana na 82% (kto się orientuje, ten wie, że to bardzo wysoki wynik z rozszerzonej biologii, w roczniku córki to był 96 centyl).
                            >
                            > Ocena rzeczywiście nie ma znaczenia, ale poza przypadkami zupełnie psychopatycz
                            > nych nauczycieli stanowi jakąś informację zwrotną i tak należy ją traktować.

Teoretycznie tak, w praktyce okazuje się, że bywa inaczej.

U pozostałych córek nie było takich cyrków z rozdźwiękiem pomiędzy ocenami szkolnymi, a wynikami matury.
                          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:17
                            Ale to się zdarza. I to wcale nie tak rzadko. Zwłaszcza w topowych szkołach.
                            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:03
                              U ematek....
                              • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:06
                                Nie, moja droga, w dużych miastach w topówkach jest to niemal normą.
                                • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:09
                                  Bo tam byly od poczatku dzieci uczace sie. Tez bylam w PL na studiach z tzw zdolnymi leniami co to udawaly, ze sie nie ucza. Znam takie idiotki
                        • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:42
                          >Niby nic, ale dziwi, że wypowiadasz się, jakbyś pojęcie miała.

Bo tylko dzieci w Polsce maja takie problemy?

>Czy ma celujący czy dopuszczający - nie ma znaczenia, bo na studia w Polsce studenci przyjmowani są na podstawie wyników maturalnych.

Jakbys uwaznie przeczytala co napisalam to bys wiedziala ze pisalam o wyniku na maturze. I nie mow mi ze przyjmuja na wszystkie studia z dopuszczajacym z przedmiotu jaki sie liczy przy przyjmowaniu np juz widze jak zaakceptuja go na medycyne z najnizsza ocena pozytywna na maturze
                          • tiffany_obolala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 13:49
                            Ale wiesz, że w Polsce wyniki matury nie są podawane w stopniach typu "celujący"? I nie ma czegoś takiego jak "najniższa ocena pozytywna"?

Polski system szkolnictwa jest zdecydowanie inny niż 30 lat temu. Problemy dzieciaków i młodzieży też są inne, niż były wtedy, i inne, niż w innych krajach.
                            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 14:40
                              Przeciez czy nazwieaz to celujacy czy max ilosc punktow czy procent - to jest to samo

> I nie ma czegoś takiego jak "najniższa ocena pozytywna"?

Sugerujesz ze z najnizsza liczba punktow przyjmuja na medycyne, aha...
                          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:20
                            Nie ma ocen na maturach. smile
                            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:03
                              Taaa i kazdego biora na medycyne.

Punkty to ocena.
                              • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:07
                                Nie, ponieważ to nie ocena decyduje, a rywalizacja procentowa. To bardziej skomplikowane od ocen. Przeliczając na oceny, no cóż, może się zdarzyć, że masz 97 procent, ale jakbyś nie zdał, bo większość kandydatów miała co najmniej 98. Coś jeszcze o matematyce?
                                • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:14
                                  Procenty sa ocena. Czy ty skonczysz sie miotac? Ocena to slowo ogolne i nie oznacza tylko piatki czworki trojki dwojki, dostateczny, niedostateczny.
                                  Ocena moze byc punktowa, procentowa, opisowa.

Cos jeszcze o podstawowym rozumieniu slowa ocena?
                                  • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:15
                                    Za chwile sie dowiem ze wystarczy 10 proc na maturze biologii i tylez z chemii i biora cie na medycyne w Polsce 🤦🏼‍♀️🐽🙄
                                    • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:25
                                      O, jednak zaczynasz operować procentami na maturze. To dobrze.
                                  • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:24
                                    Ocena to opinia, smile procent to twarde dane - na tym polega różnica. smile Co więcej - nieco inne sa w Polsce kryteria wymagań przedmiotowych a maturalnych. Wyjaśnię Ci - uczeń niewykonujący zadań domowych z matematyki może mieć przez to znacznie obniżoną ocenę z przedmiotu. Nie wyklucza to tego, że uznał to za stratę czasu (jak np. prowadzenie zeszytu) i przygotowywał się na korkach na rozszerzenie, a nawet przejście przez odsiew pierwszego roku. Tak, są tacy, którzy tak bilansują, że mają tróję, a maturę 100 procent albo tróję i olimpiady.
                                    • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:39
                                      Bozd co za desperacki belkot.

Opinia to wypowiedz dluzsza, opisowa. Ocena moze ale nie musi byc opisowa. Moze byc procentami punktami ocena ustalona czym tam kto i nami system chce.

Wyjasnie ci: nikt tu nie rozmawia i nie rozmawial o ocenie z przedmiotu poza toba.

Taaa mature na 100 a wina za ocene z przedmiotu byl...zeszyt.

Wez no, kraj ze sklejki i kartonu. Dzieki bogu ze tu gdzie mieszkam takich cudow nie ma i od 11 roku zycia juz cie oszacowuja a podstawie wiedzy a nie na podst prowadzenia zeszytu jakie masz szanse na egzaminie dojrzalosci.
                                      • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:40
                                        Tak, pod względem edukacji, uwierz, to kraj ze sklejki i kartonu.
                                        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:41
                                          Między innymi dlatego, że siatka godzin 2, 3 klasy liceum ze specyficznym profilem lub technikum to między 38 a 42 godziny tygodniowo. Plus praca w domu.
                                          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:48
                                            I jeszcze warto dodać - lekcje często zaczęte od 7 rano. Brak infrastruktury wuefowej - prysznice i czas na nie, szatnie. Przerwy maks. 25min. z kolejkami do stołówki i pierwszeństwem nauczycieli, żeby zdobyć zupę parówkową, w liceach często brak stołówek, catering. Jedzenie w biegu, na korytarzu. Koszmarne toalety. Brak opcji opuszczenia budynku. Polską szkołę naprawdę trawi mnóstwo problemów.
                                        • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:42
                                          Szkole tworza ludzie- wy.

Dobranoc
                                          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:43
                                            Nie, niestety, szkołę tworzy ministerstwo i kuratoria. Słyszałaś o Barbarze Nowak?
                                      • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:40
                                        ....prowadzenie wlasnego zeszytu...jprl... w wieku 14, 15 -18 lat....... Cyrk a nie szkola.

Ide spac.
                                        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:42
                                          Bywa i tak i zdaj sobie z tego sprawę.
                                    • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 05:59
                                      Ocena to opinia? Ocena to wynik otrzymania iluś tam procent na teście.to jest ściśle ustalone w statutach i PZO. Nie ma żadnego widzimisię. To bajki forumowe są.
                      • borsuczyca.klusek Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:18

> Wiec powtorze. Ja bym bym wyslala na korepetycje by dzieciak mial celujacy z pr
                        > zedmiotu kierunkowego na studia na podst ktorego go beda przyjmowac. Z reszty b
                        > ym sie nie przejmowala, byle by zdal.
                        >

Ale zdajesz sobie sprawę, że korepetycje tak nie działają?
                        • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:43
                          Zdaje sobie ze dzialaja. Moj syn napisal z matmy SATs na 120 . Max jest 120.

Wlasnie dzieki korepetycjom. Korepetytorka ocenia co mu idzie ok, co gorzej i cwicza co gorzej.
                          • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:53
                            Korepetycje z angielskiego tez nie dzialaja?

Kazda godzina poswiecona na edukacje w danym kierunku dziala przy założeniu ze uczen sie angazuje
        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:12
          No ale poczekaj, skoro to Tobie zależy...
          • berdebul Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 08:33
            To niech sama się uczy suspicious
      • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 20:54

> Korepetycje z tych ktore beda mu potrzebne. I to juz. Z. 3-4 razy w tyg minimum
        >

Sorry, ale chyba zwariowałaś wink

Sama pisałam o korepetycjach, ale te mają sens tylko z przedmiotów rozważanych jako maturalne rozszerzone (no chyba, że jest ryzyko, że podstawy z czegoś nie zda, to wtedy ten przedmiot tez ewentualnie). I na pewno nie 3-4 x w tygodniu, bo na to w liceum po prostu nie ma czasu. Nie wspominając też o kosztach.
        • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 22:57
          Nie, nie zwariowalam. Przeczytaj uwaznie co napisalam. Gdzie widzisz: korepetycje z wszystkiego? No gdzie? Wskaz?

Princesswhitewolf napisala jak krowie na rowie:
          >tych ktore beda mu potrzebne

3-4 godziny w tygodniu z przedmiotow jakie beda zwiazane z jego przyszloscia jednym palcem ogarnie.

Moje dziecko ma 6 godzin w tyg i daje rade plus zadania domowe. Mniej spedzania długich godzin w sieci.
          • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 00:34

> 3-4 godziny w tygodniu z przedmiotow jakie beda zwiazane z jego przyszloscia je
            > dnym palcem ogarnie.

3-4 godziny korepetycji, to zdecydowanie za dużo, moim zdaniem. Z pewnością sa przedmioty maturalne, do których chłopak jest w stanie przygotować się samodzielnie. A jeśli nie, to należałoby się zastanowić, czy poradzi sobie na studiach, jesli się na nie dostanie. Byłoby to równiez duże obciążenie finansowe dla rodziców. Tak naprawdę nie wiemy, z którymi przedmiotami konkretnie chłopak ma problemy. Autorka wątku wspomniała głównie o niemieckim, na którym, mam wrażenie, zależy bardziej jej niż synowi.
            >
            > Moje dziecko ma 6 godzin w tyg i daje rade plus zadania domowe. Mniej spedzania
            > długich godzin w sieci.

Współczuję twojemu dziecku. Bo albo faktycznie wymaga tylu korepetycji, co wskazuje na problemy z przyswajaniem wiedzy, albo niekoniecznie, tylko matka zmusza.
            • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 05:54
              Współczujesz? Najwyraźniej stać ją na to. Dzieciaki teraz marnują morze czasu, bo nie umieją się nawet efektywnie uczyć, albo spędzają czas w sieci gapiąc się na głupoty.
              • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 08:18
                Dokladnie fogito.
              • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 10:27
                fogito napisała:

> Współczujesz? Najwyraźniej stać ją na to. Dzieciaki teraz marnują morze czasu,
                > bo nie umieją się nawet efektywnie uczyć,

Częściowo dlatego, że nadgorliwi rodzice organizują im korepetycje, więc dzieciaki nie mają okazji nauczyć się efektywnie uczyć. Dodatkowo nabywają poczucia, że lekcje w szkole nie są do niczego potrzebne, "bo korepetytor wyjaśni", więc przeszkadzają tym, którzy do szkoły przychodzą jednak czegoś się nauczyć.

• princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:49
                  >więc dzieciaki nie mają okazji nauczyć się efektywnie uczyć.

A to niby dlaczego? Korepetytor to lekcje 1:1 ocenia braki i w czym juz dobry. Korepetytor daje tez zadania na kolejna lekcjs
                • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 11:52
                  >Dodatkowo nabywają poczucia, że lekcje w szkole nie są do niczego potrzebne

Bzdura. Korepetytor nie zajmuje sie wprowadzaniem nowej wiedzy tylko analiza tego co juz zostalo przerobione i ćwiczeniem co idzie gorzej
                  • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 13:28

> >Dodatkowo nabywają poczucia, że lekcje w szkole nie są do niczego potrzebn
                    > e
                    >
                    > Bzdura. Korepetytor nie zajmuje sie wprowadzaniem nowej wiedzy tylko analiza te
                    > go co juz zostalo przerobione i ćwiczeniem co idzie gorzej

Korepetytor robi różne rzeczy. Znam sytuacje, gdy robi z uczniem materiał szkolny do przodu. Bo tak ustalił z rodzicami ucznia. A nawet jesli tylko powtarza, co było w szkole, to czasem działa to właśnie tak jak opisałam - uczeń w szkole nie uważa, bo wie, że ten materiał "przerobi" z nim korepetytor.
                    >
                    • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 13:43
                      No juz problem ustalen przez rodzica.
                      Poza tym
                      Ja nie wiem jak w PL szkole ale w UK sie nie da nie uwazac bo oni ciagle zadaja pytania
                      • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 19:39
                        Tu jest mowa o liceum, a mam wrażenie, że ty o brytyjskim odpowiedniku szkoły podstawowej.

• princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:11
                          Nie. Nie o podstawowce. Podstawówkę to sie konczy w wieku 10 lat.
                          Mowie o secondary. Nauka nie wyglada tak ze nauczyciel gada a nikt go nie slucha. Trzeba byc non stop uwaznym bo lada moment cie zapyta. Na kazdej lekcji otrzymujesz punktacje. Niska punktacja semestralna to poruta.

Moj syn dostal kartke ze szkoly z gratulacjami ilosci punktow
                          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:14
                            Ilości punktów... Pogratulować.
                            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:15
                              Ilosci procentow?

Wow- i co to zmienia? NIC! To ocena
                              • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:26
                                Ilość procentów, też dobre.
                                • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:34
                                  Boze ale cie trzepia te kompleksy. Wpadlas sie ponarywac czy potrafisz mowic na temat?

Twoj belkot nie ma znaczenia. Matura ma ocene i BEZ znaczenia jest czy ILOSC UZYSKANYCH PROCENTOW , czy punkty- to jest ocena. I na tej podst przyjmuja na studia

Miotaj sie dalej.
                                  • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:37
                                    Liczba, liczba, nie ilość.
                          • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 18:09

> Nie. Nie o podstawowce. Podstawówkę to sie konczy w wieku 10 lat.

A w Polsce kilka lat później.

> Mowie o secondary.

Do jakiego wieku trwa ta szkoła?

• fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 19:01
                              Do matury w wieku 18 lat. Tak jak liceum.
                • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 23:22
                  Dobrze powiedziane.
            • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 08:18
              Moje dziecko ma 3 godziny sobotniej szkoly polskiej jak tysiace dzieci w UK. Poza tym ma programowanie z panem informatykiem i 2 godz matematyki
              • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 08:21
                A i 2 godz francuskiego. Wspolczuje dzieciom w PL ktore ucza sie angielskiego po 3 godz w tygodniu w liceum bo potem znaja jezyk tak jakby chcialy a nie mogły
                • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 09:17
                  Po 5 nawet a i to często nie pomaga.
                  • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 29.10.24, 10:08
                    Czasem dzieciak niezdolny, czasem to problem psychologiczny i do psychologa z nim trzeba isc, czasem korepetytor do d
                • 71tosia Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:16
                  A ile ty chcesz tych godzin? Dzieciak w liceum ma ok 10 przedmiotów Jezeli z każdego ma mieć więcej niż 3 godziny to już daje ponad 30 godzin w tygodniu, a przecież lekcje to często lista materiału tego co trzeba sie nauczyć w domu. Jezeli ktoś traktuje szkole poważnie to naprawdę w liceum ma co robić.
                  Ps akurat kontaktu z angielskim dzieciaki maja sporo bo filmy, bo media, bo znajomi - wcale nie jest złe ze znajomością tego jezyka.
                  • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:20
                    >Jezeli z każdego ma mieć więcej niż 3 godziny to już daje ponad 30 godzin w tygodniu,

Musze przyznac ze ematka to wspina sie na szczyty absurdu jak widać.

>wcale nie jest złe ze znajomością tego jezyka.
                    Tiaaa, potem jada za granice i nie rozumieja nic poza tym co w TV, BBC English. I tlumacza mi jak swietnie angielski znaja.
                    • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:29
                      Słuchaj, myślę, że mają wiedzę jednak o rzeczownikach policzalnych i niepoliczalnych. smile A żeby dobrze znać język obcy, trzeba najpierw znać dobrze ten "nativowy". Bardzo dziwna jest krytyka tych rzeczy u innych przez Ciebie i to gdy władasz akurat tym językiem, który bardzo mocno rozdziela rzeczowniki na ich policzalność. smile
                      • princesswhitewolf Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:32
                        Nono, bo ja nie wladam zadnym..lepiej ci?

Jak do mnie mowisz mow z sensem bo zupelnie nie na temat.

3 godziny jezyka to za malo w szkole by sie go nauczyc. Nie przekonasz mnie inaczej bo...filmy ogladaja. Amen
                        • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:37
                          Oczywiście, że za mało, dlatego drugi język w szkole jest fikcją.
                          • ikonieckropka Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 00:38
                            Uczmy porządnie jednego.
                        • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 06:45
                          Princess w Polsce nie jest już jak kiedyś że angielski w szkole nie wystarczał. Dzieci mają angielski na dużo wyższym poziomie niż my mieliśmy. Dodatkowo są otoczone przez ten język. Grają w gry z ludźmi z całego świata.
                          Gdy moja córka była w piątej klasie okazało się że mówi płynnie po angielsku, nawet nie wiedziałam kiedy to się stało. Okazało się że w grę która lubi nie gra za dużo ludzi z Polski, więc nie miała wyjścia. Tak samo jak chce przeczytać jakaś książkę, a nie ma jej w pl wersji to po prostu znajduje taka po angielsku. My tego w ogóle nie mieliśmy, żeby kupić książkę po angielsku trzeba było się wybrać do jedynej księgarni specjalistycznej a tam i tak były tylko jakieś klasyki.

Dlatego chcę żeby dzieci nauczyły się też drugiego języka i będą chodzić na dodatkowe zajęcia. Bo angielski w pokoleniu dzieci będą znali wszyscy.
                          • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 06:52
                            Płynnie nie oznacza poprawnie. Większość graczy mówi z błędami i zna tylko kilka podstawowych czasów.
                            • chromatic Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 07:02
                              Od tego właśnie mają szkole żeby nauczyć się gramatyki. Jeśli dziecko w piątej klasie już mówi płynnie to zakładam że w ciągu kilku lat nauczy się czasu zaprzeszłego lub conditional 3. Bo innych używa dobrze z samego osłuchania i oczytania.
                            • arwena_111 Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 07:49
                              A ty myślisz, że te milion czasów się na co dzień używa? Syn skończył studia w Anglii z najlepszą oceną ( licencjat i magisterkę z prawa ), robi staż w jednej z najlepszych kancelarii i się śmieje, że połowa gramatyki jaką wciskano w naszych szkołach była nie potrzebna ( no na maturze ostatni raz pewnie użył ). Przeciętny anglik, nie profesor literatury angielskiej czy innej anglistyki - z pewnością nie używa miliona czasów.
                              • fogito Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 09:39
                                Taki język jakie wykształcenie. Mowa potoczna to jedno a pisanie to drugie. W pisaniu pięknie wychodzi na jakim poziomie kto ma język. Mój syn skończył edukację brytyjską i w esejach używał jak najbardziej czasów bardziej skomplikowanych niż past simple.
                                • tiffany_obolala Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 11:32
                                  Jeszcze kilkanaście lat temu znajomość języków obcych w PL leżała i kwiczała. Teraz jesteśmy w czołówce europejskiej. Nie musimy od WSZYSTKICH wymagać academic writing, wszyscy mają się dogadać, a to akurat świetnie nam wyszło i do tego nie potrzebujemy uczyć dzieci future perfect continuous in the past. Nie każdy musi i potrzebuje zdawać matury z angielskiego na poziomie rozszerzonym.
                                  • kurt.wallander Re: Nastolatek nie chce się uczyc 30.10.24, 18:14
                                    tiffany_obolala napisała:

Nie każdy
                                    > musi i potrzebuje zdawać matury z angielskiego na poziomie rozszerzonym.

Dodam jeszcze, że żeby zdać maturę rozszerzoną z angielskiego na poziomie 95-98% zupełnie wystarczy to co uczeń wyniesie ze szkoły, oraz pogłębi używając języka rekreacyjnie (gry, książki, filmy, kontakty online i nie tylko z ludźmi z całego świata). Wiem, bo moje dzieci miały takie wyniki, a nie chodziły na dodatkowy angielski poza szkołą. Matura rozszerzona z angielskiego po prostu nie jest diabelsko trudna. I dobrze.
    • kamin Re: Nastolatek nie chce się uczyc 28.10.24, 19:39
      Ustal z nim, że jak nie chce się dalej uczyć, to zmieniacie szkołę na beanżowkę i idzie zdobyć jakiś zawód. Skoro się uczyć nie lubi, to i wyksztalcenie ogólnokształcące mu niepotrzebne, bo później trzeba się właśnie dalej uczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka