Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 11

14.11.10, 14:32
Pozwalam sobie założyć nowy wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK -
zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś,
który dopiero planujemy kupić.

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.

UWAGA!!!
Zaznaczam też, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów
opisanych w początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane
bez uprzedniego ostrzeżenia i bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • czerwona_pomadka sztywne half-cupy a Chili? 14.11.10, 17:30
      Jeśli noszę rozmiar 65 F z plunge chili (jest na styk, po praniu się skurczył) to z tych nowych usztywnianych staników powinnam wziąć również 65 F, czy miskę więcej?
      dodam, że mam jeszcze Plisowanego czarnego w rozmiarze 70 E (jest idealny, ale to była wyjątkowo ściśliwa seria) oraz cielistego w rozmiarze 65 F, który jest przymały i bułkuje minimalnie.
      • malinowo_kalinowa Re: sztywne half-cupy a Chili? 14.11.10, 18:45
        JA bym brała ten sam rozmiar co w chilli..
      • kryklu Re: sztywne half-cupy a Chili? 14.11.10, 19:43
        Moim zdaniem sztywny half jest ściślejszy niż chilli, raczej taki jak czarny plisowany - piszę tylko o obwodzie. O miseczkach nie mogę nic powiedzieć, bo nie wiem czy się skurczą po praniu.
        • kryklu Re: sztywne half-cupy a Chili? 14.11.10, 19:45
          Mam wrażenie, że miseczki standardowe (=jak w plunge)
          • kasiadj07 Re: sztywne half-cupy a Chili? 14.11.10, 19:58
            Ja letnie i nowe plunge noszę o miskę mniejsze niż Bakłażana (80GG, Bakłażan 80H). Nowego halfa kupiłam również w rozmiarze 80GG, pod czujnym okiem Ewy oczywiście.
    • jul-kaa Re: EFFUNIAK - 11 14.11.10, 23:59
      Może jestem gapa, ale nie znalazłam takiej informacji: Czy usztywniane Halfy mają (i będą miały) taką samą rozmiarówkę co miękkie? Czy może taką jak plandże?
      • abw-online rozmiarówka nowego usztywnianego modelu 15.11.10, 08:50
        Na 100% będzie szersza niż w miękkich halfcupach, ale chyba nie tak szeroka jak w plungach.
        Nawet przysłuchiwałam się rozmowie Effuniak z jedną z Pań przymierzajacych ten model (może ona się odezwie?) i padła wielkość maksymalnej miseczki dla obwodu 65 bodajże, ale skleroza nie boli :P.
        Zakonotowałam jedynie, że będzie to większa miseczka niż w miękkich.
    • pierwszalitera Miękkie half cupy - pytanie o krój miseczek 15.11.10, 00:22
      A ja mam pytanie odnośnie miseczek miękkich half cupów. Czy wszystkie modele szyte są/będę według jednego wzoru, czy różnić się będę nieco krojem, wielkością, albo stopniem zabudowania? Może ktoś już ma/mierzył czarnego halfka Krokodylek/Szmaragd/Miłość oraz Wyzwolenie Grawitacji i potrafi porównać miseczki w tych dwóch modelach? Miękki half Szmaragd wydaje mi się bowiem miseczkowy większy do plunga, ciekawa jestem, czy wszystkie będą tak wypadać. Trochę trudno to też ocenić, gdy modele halfów pokazywane są w sklepie na różnych rozmiarach biustu. Być może następne modele będą nieco zmienione/poprawione ze względu na to dosyć często (co przeczytałam) występujące odstawanie górnej krawędzi? Pytanie trochę na wyrost, ale być może producentka coś już planuje? Ktoś coś wie?
      • abw-online Re: Miękkie half cupy - pytanie o krój miseczek 15.11.10, 09:00
        Planów producenckich niestety nie znam. Natomiast czerwony halfcup, nazywany biedronką, miała na sobie Effuniak i u niej nic nie odstawało. Krój wydaje mi się, że jest ten sam jak w czarnym, ale brzeg miseczki nie ma nic dodatkowo naszytego (fabryczny brzeg gipiury) i może tu tkwi różnica?
        Ja tylko przymierzyłam krokodyla i chociaż sama miseczka leżała nienajgorzej, to moje otłuszczone pachy prezentowały się paskudnie i zrezygnowałam z dalszego mierzenia miękkich Effuniaków.
      • serpiente.emplumada Re: Miękkie half cupy - pytanie o krój miseczek 21.11.10, 19:21
        Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twoje wątpliwości, ale mogę podzielić się swoimi wrażeniami: plunge Chilli leży na mnie idealnie, jakby szyty na mój biust. Tymczasem Halfcup Szmaragd w tym samym rozmiarze zdaje się być szyty na biust o zupełnie innym kształcie - górne brzegi misek odstawały mi tak, jakbym miała za mało ciała "u góry" biustu. Mniejszy rozmiar byłby mi na pewno za mały, bo nie o kwestię rozmiarową tu chodzi, ale właśnie o kształt biustu. Przez to zastanawiam się, czy próbować z nowym sztywnym Halfcupem :(
        • pierwszalitera Re: Miękkie half cupy - pytanie o krój miseczek 21.11.10, 19:53
          serpiente.emplumada napisała:

> Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twoje wątpliwości, ale mogę podzielić się swoi
          > mi wrażeniami: plunge Chilli leży na mnie idealnie, jakby szyty na mój biust. T
          > ymczasem Halfcup Szmaragd w tym samym rozmiarze zdaje się być szyty na biust o
          > zupełnie innym kształcie - górne brzegi misek odstawały mi tak, jakbym miała za
          > mało ciała "u góry" biustu.

Mnie chodziło raczej o porównanie miseczek miękkich halfów między sobą. Bo mamy w sklepie już dwa. Ja po kilku dniach noszenia Szmaragda zaczynam bowiem dochodzić do wniosku, że nie jest dla mnie idealny. Wysoki mostek, bardzo wysoka jaka na half cup, ale głęboka miska i mocne zebranie z boku z relatywnie wąską fiszbiną robi mi trochę "długi biust". Znaczy jakby trochę zgniata z boków i zniekształca. Nie podoba mi się to i wylałabym płytszą miskę na dole, wypychającą bardziej w górę i odrobinę szerszą fiszbinę. Nie wiem, czy może inny rozmiar? Chilli w tym samym rozmiarze leży idealnie.
    • andziula_ania premiera halfw w necie 15.11.10, 14:58
      zasypiałam z myślą że to już jutro , obudziłam się z myślą że to już dziś
      a tu nic

jutro będę w stolicy i chyba na pocieszenie odwiedzę jakiś biuściasty sklep
      • andziula_ania Re: premiera halfw w necie 15.11.10, 15:00
        mowa oczywiście o usztywnianych hafcupach
    • pineapplegirl Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 09:11
      W trzech kolorach :)
      • lalkanieduza Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 10:37
        Zakochałam się w turkusowym, ale znowu nie ma możliwości zamówienia sześćdziesiątki :(
        • pierwszalitera Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 10:41
          lalkanieduza napisała:

> Zakochałam się w turkusowym, ale znowu nie ma możliwości zamówienia sześćdziesi
          > ątki :(

A tylko tak z ciekawości, dlaczego 60-tka przy 63 pod biustem? Ja na 73-74 zamawiam effuniakowe 75 i ciągle jest ścisło jak diabli.
          • lalkanieduza Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 10:54
            Mam 3 effuniakowe plandzie: bakłażan, różowy kropek i amarant, wszystkie trzy to 60-tki, dwa pierwsze zapinam na drugą haftkę. Obawiam się, że 65 będzie na mnie za luźne.
          • camilcia Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 20:20
            ja na 73 luźno 69 ciaśniej mierzone kupiłam teraz 70 i mi luźno chodzę na ostatniej haftce :)
            więc to pewnie indywidualna sprawa :)
            a 65 ubiegłoroczne ostatnio noszę już bez przedłużki
        • nomina @Effuniak - nowy half 16.11.10, 10:42
          Ewo, czy będą inne kolory? Bo nie wiem, czy decydować się na turkus, czy też szykujesz coś jeszcze :).
          I standardowo zmarudzę - jakie są miski w stosunku do Bakłażana (też się kurczą?) oraz czy możesz mi zmierzyć obwody min/max w 75-80? Ostatnio jestem bardziej tkliwa, a i oddech jakby głębszy mam, i muszę brać luźniejsze rzeczy. Bakłażan 75 był taki jak poprzednie 70-tki, więc nie jestem pewna (w każdym razie obwód musi mi się spokojnie rozciągnąć do 82-83 cm).
          • abw-online Re: @Effuniak - nowy half 17.11.10, 09:48
            Mogę Ci podać parametry obwodu w moim, jeszcze nie noszonym 75C. W spoczynku 64 cm, po maksymalnym (więcej się nie da) naciągnięciu 82-83 cm.
            Przy trzyhaftkowym zapięciu (takie jak sadzę są dla większych miseczek) może to wyglądać inaczej.
            • nomina Re: @Effuniak - nowy half 17.11.10, 11:39
              O, dzięki za informacje :).
            • pierwszalitera Re: @Effuniak - nowy half 17.11.10, 13:12
              Mój miękki half cup Szmaragd 75DD zachowuje się podobnie. Więc obwody we wszystkich half cupach są chyba porównywalne. W spoczynku 64cm, po maksymalnym naciągnięciu jakieś 82-83cm, ale obwód się już mocno zniekształca (sznurkuje) i jest to maksymalnie możliwa opcja. Jako bardzo mocne naciągnięcie podałabym raczej 80cm.
              • nomina Re: @Effuniak - nowy half 17.11.10, 18:11
                Dzięki raz jeszcze, to dla mnie cenna wskazówka :). Jeszcze tylko potrzebuję porównania misek bakłażana i halfów :).
          • abw-online Re: @Effuniak - nowy half 17.11.10, 13:59
            Dodam jeszcze, że zaczynałam mierzenie od 80C (w takim rozmiarze Beżyka byłam w Łodzi) i Ewa orzekła, że 80-ka HP jest za luźna na mnie (luźno pod biustem mam 82-83 cm).
      • grecz Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 10:52
        Jak wypadają miski i obwody w HP?
        • kasiadj07 Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 11:52
          Ja kupiłam u Ewy HP w tym samym rozmiarze co plungi z ostatnich kolekcji, o miseczkę mniejszy od Bakłażana.
      • akj77 Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 12:24
        Jeśli wierzyć opisowi, jest to dokładnie taki stanik, jakiego mi potrzeba do dekoltów (wyższy niż w plungach, ale nie za wysoki mostek, odpowiedni dla biustu po przejściach). Zamówiłam ten sam rozmiar co Bakłażana, zdam relację :-]
      • aleksandralm Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 12:32
        Ja kupilam sobie tego fuksjowego poniekad w ramach dnia otwartego. Ale ten turkus tez mnie neci zwlaszcza ze mam nieustajaca faze na te kolory, a musze odeslac turkusowegoo Criss Crossa bo niekompatybilny ze mna jest...
        Inne Effuniaki mam:75GG - baklazan i turkusowy mech, 70 pudrowego kropka, czarnego kropka i czerwona panterke (dwa ostatnie musze nosic z przedluzka - tak dodatkowe 2cm). Fuksjowego mam 75GG, w 70 H ledwo sie dopielam i ciasno mi bylo. Miski - na wiekszej piersi na styk, na mniejszej ciut luzu, ale jak zmierzylam 75H to juz nie wygladalo to nalepiej. Wiec po prostu manewruje ramiaczkami i wieszej piersi rowniez super zawziecie nie wygarniam...
        Musze chyba skrobnac receznje na blogu... I moze czerwonej panterki tez...
        • catsumi Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 12:43
          Podobają mi się nowe HP, na pewno zamówię :) Tylko teraz wyjeżdżam na 2 tygodnie i nie zdążyłby już dojść przed wyjazdem. Ale po powrocie na pewno zamawiam :))
          • siarkaa Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 14:26
            a czy wiadomo, czy beda do kompletu tez figi badz szorty? czy jeno znow stringi?
            • akj77 szkoda, że majtki na zamówienie 16.11.10, 20:18
              Figi, szorty czy stringi - zamówiłabym do kompletu, gdyby nie trzeba było czekać dwa tygodnie. Stanik chcę mieć teraz zaraz już - o ile jest dostępny - a jak do pary gaci trzeba dopłacić 13 zł za przesyłkę, to już się robią gatki za >50 zł, a takich nie kupuję ;)
              A myślałby kto, że rozmiarówka majtek jest mniej skomplikowana, więc nie ma takiego ryzyka przy szyciu na zapas.
      • clarisse Okolice 70KK/L i 75K... 16.11.10, 13:14
        ... jak rozumiem na nic już się nie załapią prócz plunge'y?
      • indigo-rose Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 16.11.10, 22:21
        Super, bo krój chyba mniej ryzykowny dla mnie niż zwykły half - niższy mostek! - ale: gdzie są sześćdziesiątki? Dlaczego nie da się ich zamówić nawet w opcji 14 dni?
      • daslicht Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 17.11.10, 20:27
        Jak wygląda obwód halfa? Z czego jest zrobiony? Jakie są gumki i ilość haftek w rozmiarze 70HH?
        • kasiadj07 Re: Halfcup piankowy juz w sklepie! 17.11.10, 22:09
          Ja mam co prawda 80GG, ale w moim halfie obwód jest podobny do bakłażana i czerwonej panterki przykładowo. Tył jest z czarnej podwójnej siatki, wygląda, że będzie tak samo stabilny, jak w bakłażanie. W moim rozmiarze szerokość i ilość haftek jest taka jak we wszystkich moich Effuniakach, czyli 3.
    • amett Obwody 60 16.11.10, 10:59
      Zauważyłam, że w sklepie nie ma już możliwości zamawiania sześćdziesiątek, nie tylko w nowym kroju. Czy to już tak na zawsze? Bardzo chciałam na Gwiazdkę sprawić sobie halfcupa, nie wspominając już o tym, że effuniaki to jedyne staniki, które noszę (mam 59cm pod biustem).
      • agacia2025 Re: Obwody 60 17.11.10, 13:29
        Ja zamowilam 60-tke, ale nie ma mozliwosci wymiany i zwrotu. Jednak zaryzykowalam, bo jest to moj kroj, a skoro dziewczyny wypowiadaja sie, ze rozmiar jak w plungach to zamowialam typowy moj rozmiar.
        Ja tez mam w 95% szafe wypchana Effuniakami:)
        • amett Re: Obwody 60 17.11.10, 20:42
          Dziękuję Ci za odpowiedź. Czy odnosi się to do wszystkich modeli? I czy ktoś ze strony sklepu mógłby potwierdzić oficjalnie tę informację?

Bardzo mnie ta wiadomość rozczarowała, bo dotychczas miałam nadzieję, że to może jakiś błąd na stronie. Byłam przekonana, że w końcu znalazłam (po naprawdę wielu nieudanych próbach) markę, która na mnie pasuje i której będę wierna, a tu taka przykra niespodzianka... Chciałam złożyć niedługo dosyć duże zamówienie, bo moje obecne staniki już się trochę zużyły i wychodzi na to, że znowu nie będę miała w czym chodzić. Rozumiem względy finansowe i życzę Ewie oczywiście powodzenia, ale mimo wszystko nie potrafię zapanować nad uczuciem zawodu. Przykro tym bardziej, że do tej pory chwaliłam i polecałam mój (były?) ulubiony sklep przy każdej nadarzającej się okazji.
          • nomina Re: Obwody 60 17.11.10, 23:24
            Amett, ja nie Ewa, ale może spróbuj umówić się z Ewą na uszycie jednego na zamówienie? Jak będzie dobry, to złożysz większe zamówienie? Wiesz, sama jestem producentką-sprzedawczynią i rozumiem, że uszycie na indywidualne zamówienie czegoś, czego potem zamawiający nie odbierze, to nie tylko mój brak zarobku, ale i strata materiałów. Effuniakowe obwody są na tyle "niezaniżalne", że pewnie 60-tki nie schodzą, trudno się dziwić, że Ewa nie chce szyć ich masowo. Może jednak "na miarę" się uda?
            • effuniak Re: Obwody 60 18.11.10, 07:44
              Ta, Nomina trafnie to ujęła
              Moja firma już istnieje ponad rok i w tym czasie "ogony" powstały w rozmiarach o obwodach 60 i w max miskach
              I nie można tu jako argumentu podać designu bo takie rozmiary ZAWSZE były szyte na zamówienie czyli na indywidualne zlecenie a potem... potem wracały i są nie do sprzedania
              Dlatego teraz jest jasna informacja co do zakresu produkcji - jakie rozmiary produkuję
              Inne rozmiary, nieujęte w pierwotnej rozmiarówce mogę uszyc na zamówienie pod warunkiem, że sa takie rozmiary misek, ale bez możliwości zwrotu/wymiany bo ich nie produkuję czyli jest to wyraźne zlecenie klientki i produkcja pod daną osobę
              Dodam jeszcze, że za takie zlecenie należy opłacić z góry, nim je przyjmę do produkcji

• indigo-rose Ewo droga :) 18.11.10, 10:34
                Czyli w takim razie stacjonarnie rozmiarów z dolnego końca tabelki też nigdzie nie będzie, żeby móc przymierzyć? No bo plunge pół biedy, mam dwa więc znam swój rozmiar i wiem że super leżą, ale jak sprawdzić, czy mój biust lubi halfcupy i czy mostek mi krzywdy nie zrobi? Będzie możliwość jakichś dokładniejszych konsultacji albo, nie wiem, jakaś sześćdziesiątka testowa na zloty na przykład?
                • roza_am Re: Ewo droga :) 18.11.10, 11:44
                  Albo komplet pozaskalowych rozmiarów w kilku sklepach z największym ruchem + możliwość zamówienia testerów do przymiarki w pozostałych effuniakowych sklepach. Bo inaczej to zupełne kupowanie kota w worku.
                  • effuniak Obwody 60 cd 18.11.10, 14:23
                    Sklepy nie maja zamknietej możliwości zamawiania jakichkolwiek rozmiarów
                    To jest ich sprawa i ich decyzja
              • amett Re: Obwody 60 18.11.10, 11:16
                Tak jak napisałam wcześniej, rozumiem jak najbardziej względy finansowe, ale jak to często bywa, rozum swoje i serce swoje. Smutno jest być dziwolągiem, na którego nie szyje nikt na świecie, nawet firma z najszerszą rozmiarówką. Zaskoczyło mnie też trochę, że obwód 100 jest bardziej popularny niż 60.

Na pewno prędzej czy później zdecyduję się na takie indywidualne szycie, bo ciężko zrezygnować z jedynych staników, które nie robiły mi krzywdy, więc byłabym wdzięczna, gdybyś mogła Ewo rozwiać moje rozmiarowe wątpliwości :) Chciałabym kupić sobie Krokodyla (i może czarny HP), ale nie jestem przekonana, w jaki rozmiar celować. Mam na stanie Chilli 60GG, prototypowy miękki halfcup 60H i wiązany na szyi strój kąpielowy 60G, wszystkie są na mnie dobre rozmiarowo. Oprócz tego mam jeszcze czarno-białe 60H z zeszłorocznej letniej kolekcji, ale od tego czasu schudłam i jest na mnie za duże. Wahałam się między 60G i 60GG, ale naprawdę nie wiem, który wybrać, a 120zł to dla mnie ogromny wydatek i nie chciałabym wyrzucić tych pieniędzy w błoto.

Tak czy inaczej, trzymam Ewo kciuki za dalszy rozwój i po cichutku liczę, że jeszcze kiedyś sześćdziesiątki wrócą na stałe do sklepu :)
    • kryklu HP nie kurczą się w praniu :) n/t 17.11.10, 11:34
      • i-w-ona Ktoś jeszcze zwrócił na to uwagę? 29.11.10, 21:48
        Chciałabym, żeby ktoś jeszcze przedstawił swoje spostrzeżenia, bardzo Was proszę, dziewczyny ;-)
    • yaga7 Czarny sztywny half HP 18.11.10, 09:38
      Przyszedł i mam wątpliwości, czy przypadkiem nie ma zbyt wąskich fiszbin :(
      Wzięłam 75G na 77/105, obwodowo jest w porządku. Krawędź misek trochę odstaje, jeżeli nie jestem maksymalnie wyprostowana, a jednocześnie pod pachami mam sporo ciałka, które nie mieści się do misek. Przy stanikach z szerszymi i ciut wyższymi fiszbinami to ciałko wpada do misek i jest lepiej. A tutaj jest ciut gorzej. Będę musiała potestować z różnymi bluzkami, żeby zobaczyć, jak to się układa. Ale inny rozmiar raczej by nie pomógł.
    • alice1984 HP czarny 18.11.10, 13:49
      Właśnie była u mnie pani kurier z przesyłką. I w końcu jest, JEST! :) Piękny czarny HP (rozmiar 75G). Generalnie jest to mój pierwszy Effuniak, ale w pełni jestem w stanie zrozumieć te ochy i achy pod ich adresem. Stałam z 5 minut przed lustrem z otwartą buzią :) To co robi z biustem to poezja, piersi pięknie uniesione i okrąglutkie, pięknie zbiera, trochę obawiałam się, że mostek może być za wysoki (bo ja niskomostkowiec jestem), ale jest ok, powiedziałabym, że w sam raz. Obwód przyjemnie ścisły. Porządnie wykonany. W sumie nie wiem co jeszcze napisać, z zachwytu słów mi brakuje! :)
    • czerwona_pomadka Czarny HP 70E - już u mnie 18.11.10, 13:50
      Po Waszych opiniach obawiałam się , że będzie za luźny, ale na 65-tki musiałabym czekać 2 tygodnie, więc uznałam że zamówię teraz to 70E i najwyżej wymienię.
      O dziwo, nie muszę go wymieniać. Faktycznie obwód jest bardziej zbliżony do ściślaka-czarnego plisowanego niż do Chilli i Bakłażanów... przynajmniej w moim egzemplarzu. Mam także 70E plisowanego i zarówno w nim, jak i HP w tym rozmiarze jest mi ciasno, ale wygodnie.
      Chilli i Cielaka mam 65F , których obwody odczuwam jako porównywalne z 70-tką HP i Plisowanego.
      Design stanika bardzo mi odpowiada, na moim biuście faktycznie wygląda jak half-cup, na pewno nie jak balkonetka. Jest też (na mnie) minimalnie mniej zabudowany niż Tease Me Showgirl, ale ogólnie leży podobnie, efekt również robi podobny do Showgirl.
      Piszcie, jeśli macie jakieś pytania.

Acha, pod biustem mam ciasno mierzone 67, w biuscie w pochyleniu 92-94.
      • serpiente.emplumada @Pomadka - a propos Tease Me - help! 19.11.10, 23:55
        Pomadko, powiedz mi jedną rzecz, czy ten sztywny Half jest tak samo szerokofiszbinowy, jak Tease Me? Ja byłam w Tease Me zakochana, nawet sobie go sprawiłam, ale musiałam oddać - absolutnie za szerokie fiszbiny :( Czy fiszbiny w nowym halfie są bardziej takie jak w Tease Me, czy bardziej takie, jak w Plunge'ach Effuniaka?
        • akj77 Re: @Pomadka - a propos Tease Me - help! 20.11.10, 00:20
          serpiente.emplumada napisała:

> Pomadko, powiedz mi jedną rzecz, czy ten sztywny Half jest tak samo szerokofisz
          > binowy, jak Tease Me? Ja byłam w Tease Me zakochana, nawet sobie go sprawiłam,
          > ale musiałam oddać - absolutnie za szerokie fiszbiny :( Czy fiszbiny w nowym ha
          > lfie są bardziej takie jak w Tease Me, czy bardziej takie, jak w Plunge'ach Eff
          > uniaka?

Ja nie Pomadka, ale mogę odpowiedzieć, że z tego co pamiętam z mierzenia Tease/Thrill Me, to one miały sporo szersze fiszbiny niż którekolwiek effuniaki.
          Mam w tej chwili w łapach HP 75GG i Bakłażana 75GG, fiszbiny są tej samej szerokości, tylko w HP dłuższe z obu stron.
          • czerwona_pomadka Re: @Pomadka - a propos Tease Me - help! 20.11.10, 12:07
            HP ma zdecydowanie węższe fiszbiny niż Tease Me - dodam, że Tease me mam w rozmiarze 60G, i te szerokie fiszbiny są tym co mi w Showgirlce najbardziej przeszkadza.
          • maith Re: @Pomadka - a propos Tease Me - help! 20.11.10, 13:20
            A ja tylko powiem, że nowy half w galerii wygląda na ewidentnie wąskofiszbinowy.
            • serpiente.emplumada @Pomadka, Maith, akj - dzięki za odp! n/t 21.11.10, 19:10
    • czerwona_pomadka kiedy będą jakieś doły do czarnego halfa? nt 18.11.10, 14:46
      • effuniak Re: kiedy będą jakieś doły do czarnego halfa? nt 18.11.10, 15:09
        Pasuja wszystkie czarne/czarne z kolekcji
    • monissska Re: miękkie halfy 18.11.10, 15:02
      czy w tym roku pojawią się jakieś nowe oprócz panterki widzianej na zlocie?
      • effuniak Re: miękkie halfy 18.11.10, 15:10
        Nie przewiduję
        • monissska Re: miękkie halfy 18.11.10, 16:27
          co prawda po cichu liczyłam na inną odpowiedź, ale chociaż wiem na czym stoję;D
          Dziękuję:)
        • pierwszalitera Re: miękkie halfy 18.11.10, 16:37
          A czy miękka panterka będzie powtórzeniem modelu Szmaragd/Krokodyl/Miłość, tylko w innym kolorze, czy jest to inny model? Chodzi mi o wielkość i zabudowanie miseczki, szerokość fiszbin. Spodziewać się identycznych parametrów?
        • nomina Re: miękkie halfy 18.11.10, 19:04
          A jest możliwość zobaczenia zdjęcia panterki? To będzie taka panterowa panterka, czy jakieś czerwone/szare/etc. wariacje?
          • kasiadj07 Re: miękkie halfy 18.11.10, 19:59
            Jeśli to ten half, który widziałam u Ewy, to miseczki ma z czarnej koronki, a obwód w szarą panterkę, taką jak w plunge. Ale pewności nie mam, bo nie jestem targetem miękkich halfów, więc tak tylko zerknęłam z ciekawości:)
          • malinowo_kalinowa Re: miękkie halfy 19.11.10, 01:53
            Obwód ma z takiej szarej panterki (www.ewa-michalak.pl/product-pol-39-Plunge-Szara-Panterka.html), miseczki wykonane z czarnej koronki, obszywane srebrną tasiemką - wykonanie posobne jak w filmowym trio.
            Plunge nowy był jeden na spotkaniu u Ewy, nie wiem jednak dokładnie kiedy i czy pojawi się w sklepie... Był czarny, ze złotym wytłaczanym motywem zwierzęcym na miseczkach.
    • mania_aniam nowe plunge? 18.11.10, 16:34
      a przewidywane sa jakies nowe plunge w tym roku?
    • psuj-ka HP Turkusowy 70F i 70FF 18.11.10, 16:55
      Moje wymiary - 72/75 pod, 96/99 w. Zamówiłam dwa rozmiary dla porównania i dobrze, że to zrobiłam - bo 70F okazał się koncertowo za mały. Obwód jak najbardziej pasuje, fajny, trzymający :)

Efekt - szaaaał! w przeciwieństwie do miękkiego halfa, który wysokim mostkiem psuł wszystko, tutaj mam zebrany i skuleczkowany biust. Z profilu równie uroczo.
      Minus - regulacja ramiączek, prawie nie da się przesunąć regulatora.

Ale pochyliłam się - ała, mostek się wbija. Effuniaku, co począć?
      • caitlin82 Kolor turkusowego HP 19.11.10, 12:24
        Czy ten turkusowy jest bardziej niebieski czy bardziej zielony? Z doświadczenia wiem, że w tych okolicach kolorystycznych zdjęcia i monitor bardzo przekłamują kolory.
        • pollys Re: Kolor turkusowego HP 19.11.10, 19:46
          według mnie bardziej niebieski.
          mam wymiary 73/77/100 i z kalkulatora wyszło: 75E ale jestem w ciąży więc wzięłam 75F. wiem na pewno, że E byłoby za małe. F leży idealnie. przyjemnie ciasny, pięknie zbiera. Tylko ramiączka dosyć krótkie i naprawdę ciężko je przesunąć, ale to niuanse ;)
          • abw-online Re: Kolor turkusowego HP 19.11.10, 20:00
            Zastanawia mnie dlaczego tak oceniasz ten kolor. Dla mnie to morska zieleń. Nawet w sklepie u Ewy (w opisie) określany jest jako zielono-turkusowy.
            • pollys Re: Kolor turkusowego HP 20.11.10, 00:04
              moim prywatnym zdaniem turkus wpada bardziej w niebieski. no nic nie poradzę, że tak widzę ten kolor :)
              • abw-online Re: Kolor turkusowego HP 20.11.10, 07:59
                Też tak kiedyś myślałam :), ale od kiedy dobrze przyjrzałam sie turkusom (kamieniom) zmieniłam zdanie. Mogą być od niebiekich-niebieskich po praktycznie zielone.
                Miałam fazę na robienie biżuterii i stąd moja refleksja ;).
                A sam stanik pokazuję tutaj
                pokazywarka.pl/jtf5xq/
                i porównuję z turkusowym Charliem (Cleo)
                • caitlin82 Re: Kolor turkusowego HP 20.11.10, 22:52
                  Dzięki za zdjęcie i za wszystkie odpowiedzi. Wygląda na to, że jednak bliżej mu do zielonego niż do niebieskiego, tak jak podejrzewałam. Szkoda.
            • 3_asiunia Re: Kolor turkusowego HP 20.11.10, 14:00
              dla mnie też jest raczej zielony
      • azymut17 Re: HP Turkusowy 70F i 70FF 19.11.10, 22:08
        psuj-ka napisała:
        > Ale pochyliłam się - ała, mostek się wbija. Effuniaku, co począć?

Ja nie Effuniak, ale odpowiem z własnego doświadczenia. Moje 2 plandże robiły mi straszne kuku, ale tylko przez pierwsze 2-3 założenia. Nie tylko na mostku, też fiszbiną na odcinku 3-4 cm od wewnętrznej strony (od mostka). Rozchodziło się szybko, a wcześniej suszyłam głowę Ewie, jakie to te fiszbiny są paskudne...
    • camilcia Re: mąż mi złamał straplessa buuuu 18.11.10, 21:43
      zdjęłam pranie suche i nie rozłożyłam, ten uwalił coś na tym, patrzę rano a mój biały strapless złożony :/ 1 miseczka tak jakby zakładkę zrobić, są głębokie bardzo bruzdy, moczyłam dziś cały dzień i nic to nie dało :(
      no tylko płakać ;)
      coś się da zrobić?
      • alexis-z Re: Pomocy half 19.11.10, 15:00
        Dziewczyny mam pytanie czy te usztywnione halfy mają szeroko rozmieszczone ramiączka, czy może tak jak plung. Drugie pytanie czy mostek jest do góry szeroki, czy wąski.
        • camilcia Re: Pomocy half 19.11.10, 16:35
          ja bym powiedziała że jak w plunge, a mostek niski i wąski :) ale nie wiem czy to nie zależy od rozmiaru
          • alexis-z Re: Pomocy half 20.11.10, 10:56
            Dzięki za pomoc
    • nomina @Effuniak - HP Jeansowy? 19.11.10, 22:38
      Ewo, czy byłaby techniczna możliwość, abyś uszyła HP jeansowego? Uwielbiam halfki i uwielbiam ten model, jeśli oba dałyby się połączyć, byłabym zachwycona :).
      • kryklu Re: @Effuniak - HP Jeansowy? 19.11.10, 23:30
        O tak :)
        I militarny itp.
      • wera9954 Re: @Effuniak - HP Jeansowy? 20.11.10, 13:23
        O tak, ja też bym chciała! Nie załapałam się na plunge'a, to może chociaż będę miała halfa :)
    • akj77 HP fuksja 75GG - pierwsze wrażenia 19.11.10, 23:08
      - dość zabudowany, ale nigdzie w nic nie pije, szczególnie pod pachami
      - miska na wielkość taka sama jak w Bakłażanie 75GG, może minimalnie większa, dla mnie akurat
      - za to obwód pieruńsko ciasny, bakłażana zapinam na drugą haftkę, a HP - nie wiem, czy nie wymienić na 80G :-( Inne kolory też takie ciasne?
      - kształt biustu i dekolt ładny
      - mostek widać spod biubiowych dekoltów kopertowych :-(

No i sama nie wiem. Na pewno chcę mieć ten model w tym rozmiarze miski, ale muszę się jeszcze zastanowić, czy w tym obwodzie, czy w większym. No i dalej będę szukać plunge'a, który nie będzie mi wyłaził spod BiuBiu i nie będzie robił efektownej d... na dekolcie, jak Bakłażan.
      • kryklu Re: HP fuksja 75GG - pierwsze wrażenia 19.11.10, 23:28
        akj77 napisała:
        > - za to obwód pieruńsko ciasny, bakłażana zapinam na drugą haftkę, a HP - nie w
        > iem, czy nie wymienić na 80G :-( Inne kolory też takie ciasne?

Wszystkie plunge mam w rozm. 70GG. HP fuksjowego też 70GG - zapinam się bez problemu, ale czuję się niekomfortowo, z przedłużką o jeden lub dwa rzędy haftek jest zdecydowanie lepiej. Czarnego HP zamówiłam w rozmiarze 75FF i pięknie trzyma na najluźniejszych haftkach, ale niestety ma węższe ramiączka niż 70GG. Zaczynam przemyśliwać nad turkusowym 75FF ;)
        • akj77 Re: HP fuksja 75GG - pierwsze wrażenia 19.11.10, 23:35
          O właśnie, ramiączka. W HP szersze niż w Bakłażanie, dzięki czemu przypuszczalnie będą wygodniejsze (to się okazuje dopiero po kilku godzinach noszenia).
          Aha, ktoś pytał o zapięcie. Trzy haftki - to świetnie, nie lubię mieć za wąsko na plecach.
          • akj77 Re: HP fuksja 75GG - pierwsze wrażenia 20.11.10, 00:22
            Pierwsze wrażenia cd.: mostek miałby chyba idealną wysokość, gdyby kończył się tam, gdzie fiszbiny (plus szew), a nie miał nad ich końcami wolnego miejsca w kanalikach.
            Chętnie bym zmierzyła coś z takimi samymi fiszbinami i niższym, dopasowanym do nich mostkiem :)
            • kasiadj07 Re: HP fuksja 75GG - pierwsze wrażenia 21.11.10, 16:24
              Akj, w moim 80GG nie ma wolnego miejsca nad fiszbinami ani na mostku, ani pod pachami i nie wyłazi mi spod Biubiu. Może taki egzemplarz Ci się trafił? A mostek zostawia mi idenyczny na wysokość ślad jak beżowy plunge...
              • akj77 Re: HP fuksja 75GG - pierwsze wrażenia 21.11.10, 18:52
                kasiadj07 napisała:

> Akj, w moim 80GG nie ma wolnego miejsca nad fiszbinami ani na mostku, ani pod p
                > achami i nie wyłazi mi spod Biubiu. Może taki egzemplarz Ci się trafił? A moste
                > k zostawia mi idenyczny na wysokość ślad jak beżowy plunge...

To bardzo dziwne, co piszesz. Niby tylko jedna miska i jeden obwód różnicy, staniki powinny być podobne...
                Stanik ze mną w każdym razie został, bo przypasował mi wczoraj do sukienki na imprezę, zapakowałam do torebki przedłużkę, ale nie było potrzeby jej wyciągać :)
                Zastanowię się, czy nie zamówić jeszcze czegoś w tym fasonie, ale wtedy będzie to rozmiar 80G.
    • i-w-ona Effuniaku, 20.11.10, 22:47
      niestety, znów musiałam prosić mailowo o pomoc :-( Wysłałam dwie wiadomości i liczę na odpowiedź ;-)
    • serpiente.emplumada HP Czarny, 70F 24.11.10, 12:29
      Dziś właśnie odebrałam HP i spieszę z recenzją: od pierwszego kontaktu super wrażenie!

Mostek niższy niż w miękkich halfcupach, ale ciut wyższy niż w plunge'ach, tak samo jest z fiszbiną od strony pachy - bałam się, że będzie mi się wżynać z jednej i z drugiej strony, ale jest ok, żadnego dyskomfortu.
      Ramiączka mogłyby jak dla mnie być ciut węższe w tym rozmiarze, ale dają radę, nazwanie ich szelkami byłoby "semantycznym nadużyciem".
      Bałam się, że tak, jak w przypadku miękkich halfów, miseczki będą zbyt otwarte na mój biust i znów coś będzie odstawać od góry nie z winy złego rozmiaru, a prostu - kroju. Ale jest ok, leży na mnie jak plunge.

A ze spraw już zupełnie subiektywnych, to najbardziej cieszę się z faktu, że w końcu, po nie wiem jakim czasie, zakupiłam zupełnie prosty stanik w kolorze tylko-i-wyłącznie-czarnym, bez kolorowych wzorów, haftów, prześwitów, etc.
      No i w każdej sieciówce znajdę majtki do kompletu w granicach 20 zł (co Ewa Michalak sama doradzała po pytaniach o majtki do cielistego plunge'a, do którego rzeczywiście dało się spokojnie kupić pasujące doły w HM lub Kapp Ahl).
    • magdalaena1977 Re: EFFUNIAK - 11 27.11.10, 02:10
      Od razu przyznam się, że nie czytałam poprzednich 10 wątków, ale może to i dobrze, bo pytanie jest aktualne.

W mojej szufladzie są 4 effuniaki
      - biało - czarny plunge z pierwszej edycji (ten, od które odpruwałam czerwoną różę) z czerwca 2009
      - bawełniany muchomor z września 2009
      - Black i Cielisty z tego roku.

Stare staniki podarły się i zrobiły za małe, a niestety te dwa nowe nie są tak idealne. Jakby były za sztywne, gąbka za gruba powiększająca niepotrzebnie biust. Koronka czasami drapie. Miseczki zbyt wycięte ...
      Czy któreś staniki obecne dostępne w okolicach 90E, przypominają te pierwsze ? są bardziej miękkie, cieńsze, plastyczne ?
      • kryklu Re: EFFUNIAK - 11 27.11.10, 03:19
        W moim odczuciu piankowe halfy są cieńsze, bardziej miękkie. A czy bardziej plastyczne? No nie wiem...Uwaga, są bardziej ścisłe niż plunge - lepiej wziąć większy obwód z przeliczoną miseczką.
      • akj77 Re: EFFUNIAK - 11 27.11.10, 14:35
        > W mojej szufladzie są 4 effuniaki
        > - biało - czarny plunge z pierwszej edycji (ten, od które odpruwałam czerwoną r
        > óżę) z czerwca 2009
        > - bawełniany muchomor z września 2009
        > - Black i Cielisty z tego roku.
        >
        > Stare staniki podarły się i zrobiły za małe, a niestety te dwa nowe nie są tak
        > idealne. Jakby były za sztywne, gąbka za gruba powiększająca niepotrzebnie bius
        > t. Koronka czasami drapie. Miseczki zbyt wycięte ...

Muchomora nie mialam w rekach, ale mam ten bialo-czarny (ach, czemuz odprulas roze? ja bede musiala, jak mi sie do reszty wystrzepi, bu) i on ma faktycznie nieco ciensza gąbkę niz te nowe modele. Ale to moze byc tez kwestia tego, ze ten stanik nosilam bardzo intensywnie i gabka mogla od tego zmieknac, a nie pamietam, jaka byla na poczatku.

Jesli przeszkadzaja Ci zbyt wyciete miseczki, to sprobuj nowych piankowych HP. Jest to zdecydowanie lepszy fason dla biustow, ktore nie dogaduja sie za bardzo z plunge.
      • jul-kaa Re: EFFUNIAK - 11 27.11.10, 14:48
        Mam podobną obserwację - w biało-czarnym plandżu gąbeczka jest znacznie cieńsza, nie trzyma sama z siebie kształtu, co dla mnie jest plusem. Fiszbiny były miększe, stanik znacznie wygodniejszy. Nowe robią mi chyba lepszy kształt, ale nie są tak wygodne.
        Czy jest szansa kupienia nowego (lub uzywanego) plandża z tych starych kolekcji w rozmiarze 85J?
      • kasiadj07 Re: EFFUNIAK - 11 30.11.10, 00:00
        Mój cielisty po wielokrotnym praniu stał się mięciutki jak pierwsze modele (ale ja go pozbawiłam wierzchniej warstwy koronki i piorę bez żenady w pralce). Z podobnie cienkiej pianki, jak te staniki z 2009 roku, choć nieco sztywniejszej jest uszyty pudrowy kropek, ale on nie jest już dostępny w sprzedaży. Przypuszczać można, że z podobny jest czarny kropek, spód misek ma z takiej samej pudrowej pianki (tego modelu nie posiadam, więc teoretyzuję). Równie cienka pianka jest w szarej panterce, ale tu rozmiary też już przebrane.
    • velika HP zielony 70 F 27.11.10, 13:45
      Mam już od effuniaka dwa plungi (mech i kropka), przyszedł czas na halfa. Zamówiłam dwa, miękkiego krokodyla i zielonego HP, oba w rozmiarze 70F na wymiary mniej więcej 70/96 . Krokodyl wraca, bo jest za mały, potrzebowałabym miski więcej, ale jest naprawdę śliczny. Może kiedyś go zamówię, bo naprawdę mi się podoba i dobrze leżał.
      Za to HP jestem zachwycona. Świetnie zbiera, jest bardzo wygodny, mostek wcale nie jest wysoki, a tego się bałam. Fiszbiny są wg mnie ciut szersze niż w plungach, ale dla mnie to dobre rozwiązanie. Jest taki bardzo stabilny- biust jest lepiej trzymany niż w plungach. No i wzorniczo podoba mi się znacznie bardziej niż na zdjęciach ze strony sklepu. Na moje wymiary jest taki akurat, nic się nie wylewa, na mniejszej piersi ciut odstaje, do większej jest dopasowany idealnie.
      Do kompletu mam majtki w rozmiarze 36 na 90 w biodrach, tez bardzo fajne:)
    • andziula_ania HP uwierający mostek , głównie przy pochylaniu... 27.11.10, 21:28
      Jak w temacie. Czy ktoś oprócz mnie ma z tym problem? ogólnie ok, ale przy pochylaniu dyskomfort na tyle że następnego dnia juz nie mogę go znów założyć.

Dodam że w przypadku innych farm tak nie mam.
      • psuj-ka Re: HP uwierający mostek , głównie przy pochylani 28.11.10, 10:04
        O, ja też to mam. O dziwo tylko w jednym z dwóch HP, które przymierzałam - drugi wcale się nie wbija. Mam wrażenie, że fiszbiny są pod złym kątem, bo mi się wbijają przy mostku i końcówki przy pachach. No ale to tylko takie moje gdybanie ;)
        • andziula_ania Re: HP uwierający mostek , głównie przy pochylani 28.11.10, 11:41
          właśnie też mam takie wrażenie , jakby były na końcu pod kątem. może to kwestia wszycia...

ze sklepu dostałam odp że to najprawdopodobniej kwestia długości fiszbiny niekompatybilnej ze mną. a ja miałam biustonosze różnych firm z różną wysokością mostka atego problemu nigdy.

Mnie uwierało w turkusowym, a w twoim przypadku który był ok?
          • psuj-ka Re: HP uwierający mostek , głównie przy pochylani 28.11.10, 12:21
            Nieszczególnie rozumiem odpowiedź sklepu, długość fiszbin tu nie ma nic do rzeczy.

U mnie też turkus. Ale ja zamówiłam 2 rozmiary - 70F jest za mały i się nie wbija, 70FF dobry i się wbija :( miałam coś takiego też w plungu morskim - odesłałam go do effuniak, dokonała jakiejś magii i przestało.
            • andziula_ania Re: HP uwierający mostek , głównie przy pochylani 28.11.10, 13:40
              to dla mnie dobra wiadomość , oznacza że nie wszystkie hf effuniaka muszą być nie dla mnie. możliwe że z moim egzemplarzem jest coś nie tak.

Będę w takim razie jeszcze próbować, może z czarnym.

Mam nadzieję że Pani Ewa przeczyta to i okaże się że i moim moim można by takie czary mary zrobić.

Gdyby nie ta fiszbina to byłby mój wygodniczek, ach i ten kształt. Tak łatwo się nie poddam
              • andziula_ania Re: HP uwierający mostek , głównie przy pochylani 30.11.10, 14:08
                Udało się.

Wziełam go w łapki, fiszbinę przy mostku delikatnie odgiełam do zewnątrz i drugi dzień mam go na sobie bez żadnego dyskomfortu :))).

Mam nadzieję że efekt się utrzyma.
    • psuj-ka @Effuniak - wysłałam maila, odpisz proszę :) n/t 30.11.10, 10:11
    • akj77 Ewo! Zrób mi tankini plunge! 30.11.10, 18:23
      Trochę się podłamałam po przeczytaniu notki o kostiumach kąpielowych na Stanikomanii. Z różnych powodów uświadomione kostiumy kąpielowe akceptuję tylko w wersji tankini (bikini odpada, jednoczęściowe są przewidziane chyba na 150 cm wzrostu, a ja mam troszkę więcej). I te wszystkie tankini Panache są całkiem niekompatybilne z dekoltami, które noszę nawet na co dzień, tzn. nie mogę się nawet przypadkiem opalić, bo jest zabudowane po zęby i potem w kopertowym dekolcie będę miała gustowny biały trójkąt.

Ewo, ratuj. W przypadku tankini służącego do pływania i opalania się na wakacjach nie będzie mi nawet przeszkadzać to, co normalnie w plungach - że biust czasem ucieka do środka. Najważniejsze, żeby to nie było bardziej zabudowane, niż mój dekolt...

Do lata jeszcze trochę czasu, mogę sobie pomarzyć ;-D
      • kasiadj07 Re: Ewo! Zrób mi tankini plunge! 30.11.10, 18:43
        To ja się do tej prośby przyłączę. Ostanie wakacje nad morzem spędziłam co prawda w kostiumie Retro Effuniaka, nie było żadnych szans na jakieś rozsądne tankini, które by nie zabijało fiszbinami, więc chcąc, nie chcąc, musiałam wystawić swój brzuch na światło dzienne. Zresztą nawet mam tankini Panache, które nadaje się na basen w zimie, ale w lecie nad morzem odpadło w przedbiegach, nie wyobrażam sobie przebrania się z niego po kąpieli w Effuniaka i paradowania w nadmorskim kurorcie z czerwonymi śladami po fiszbinach w dekolcie przez pół wieczoru.
        Zimę jakoś więc z tym Panaszem przetrwam, bo godzinę da się w nim przeżyć, ale proszę, Ewo zlituj się i uszyj nam jakieś tankini na lato:)
        A jeszcze dodam, bo nie wiem, czy to już kiedyś pisałam, jako kostium do pływania w morzu świetnie sprawdził mi się czarny plisowany z jakimiś zwykłymi gatkami kąpielowymi. Niestety gąbkowe staniki trzeba mieć chociaż dwa na zmianę, jeśli się siedzi godzinami w wodzie:), bo nie schną szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka