Dodaj do ulubionych

Jaki to typ stanika

09.12.10, 13:29
Witam. Na gazecie od dawna, n atym forum 1 raz.

Nie wiedziałam czy zakładać nowy wątek, czy napisać do narzekalni czy do wątku ratunkowego; dlatego proszę o wyrozumiałość.

Pytanko; jaki typ stanika dla piersi blisko ułozonych ? bo kurczę zawsze nawet w tych pełnych piersi lecą mi do środka i muszę je "upychać" do stanbika bo wylatują górą. Rozmiar jest dobry bo wielkość miski pasuje ( czyli D, l duże C , wiadomo rozmiarówki sa różne ) tylko ONe tak się układają. i tak próbowałam 75 i 80 i płynnej regulacji, skracałam ramiączka i zawsze wystaje mi fałdka. no nie wiem , może wkleic wam zdjęcie. Wiec pytam jaki typ, bo próbowałam juz różnych. Może to kwestia miejsca ramiaczek ?
Obserwuj wątek
    • diuszesa Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 13:33

Samo D albo "duże C" nic nie mówi o tym, jaki konkretnie stanik nosisz teraz. Nie znamy również Twoich wymiarów, żeby doradzić. Zapraszamy do wątku rozmiarowego (przyszpilony na górze). Tam znajdziesz pomoc.
      • aleksandra19811 Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 14:27
        Już wymiary tam napisałam 79/97 mierzone zgodnie z instrukcją.
        Ale tez mi chodzi o nazwę modelu, jaki to typ ?
    • myszka.xww Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 13:39
      Jak piersi wylatują ze stanika, wystają nierówności i ogólnie stanik wnerwia zamiast podtrzymywać - najpierw trzeba zweryfikować rozmiar. W tym celu zapraszam serdecznie do wątku rozmiarowego: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,114613253,114613253,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_46.html
      Wystarczy się zmierzyć zgodnie ze wskazówkami w pierwszym poście, forumowe brafitterki podpowiedzą, w którą stronę rozmiarową ruszyć, żeby było lepiej.
      Możesz też poszperać na stanikowamapa.prv.pl/ odszukać najbliżej położony bieliźniak z brafittingiem i skorzystać z oferowanych usług. Polecam :)

O konkretnych modelach staników rozmawiamy zazwyczaj w wątkach producenckich :]
    • agafka88 Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 13:46
      Gdyby ktoś miał faktycznie bardzo blisko osadzony biust, któr byłby rozpychany przez mostek, to w takiej sytuacji można polecić któj plunge, który charakteryzuje się niskim mostkiem.

Jednakże wylatywanie biustu górą to właśnie jeden z głównych syndromów złego rozmiaru. Kiedy rozmiar zostanie zweryfikowany, może okazać się, że będzie na Ciebie pasowało wiele typów biustonoszy. Często osoby z mniejszym biustem myślą np., że mają szeroko rozstawione piersi, a tak naprawdę okazuje się, że ze względu na zły rozmiar miseczki są źle ułożone i po korekci rozmiaru problem szeroko rozstawionych piersi nie występuje.

Także również polecam wpisanie się do wątku rozmiarowego według instrukcji zamieszczonych w pierwszym poście.

Jeżeli chcesz się upewnić, możesz wkleić zdjęcie na jakiś ogólnodostępny serwis i podlinkować tu, albo wysłać zdjęcie do naszej zamkniętej galerii, gdzie doradzają doswiadczone forumki.To możesz się dowiedzieć gdzie przesłać zdjęcie i jakie wymogi musi spełniać. forum.gazeta.pl/forum/w,32203,108612037,108612037,Galeria_naszych_stanikow_regulamin.html
      Zdjęcie zostanie wklejone do galerii, a na forum powstanie wątek z komentarzami.

Możesz też udać się do jednego z polecanych na forum sklepów, gdzie w ofercie jest profesjonalne dobieranie rozmiaru biustonosza.
      stanikowamapa.prv.pl/
      • aleksandra19811 Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 14:30
        o własnie o to mi chodziło. krój nie model jak pisałam. więc plunge.Rozstaw między piersniaki mam 1,5 cm. to chyba blisko ?
        • sharteel Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 15:04
          Rozstaw między piersiami 1,5 cm jest o 1,5 cm większy od mojego - więc z mojego punktu widzenia nie jest mały.

Najserdeczniej Ci doradzam zweryfikowanie rozmiaru; spróbuj na początek wpisać swoje wymiary w kalkulator elektroniczny www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index2.html
          Kalkulator ten uwzględnia różne rozmiarówki biustonoszy.
          Wynik pewnie Cię zaskoczy.
        • clarisse Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 15:05
          Aleksandro, zapewne się powtórzę po koleżankach, ale... to co podałaś - obwód 75 lub 80 z miseczką C lub D - to na sto procent nie jest właściwy rozmiar przy wymiarach takich jak Twoje. W wątku rozmiarowym poradzi Ci fachowiec, ale już wpisanie 79/97 do elektronicznego brafittera daje wynik z okolicy 70G w polskich stanikach i 70(32)F w brytyjskich :) Niekoniecznie będzie to prawdziwy wynik dla Twojego biustu, bo biusty różnią się od siebie, a i staniki w danym rozmiarze nie zawsze są te same. Ale na pewno bardziej zbliżony do ideału niż 75C.

Przy stanikach w rozmiarze 75C/75D/80C/80D Twój biust zawsze, niezależnie od kroju, będzie wypływał górą. Jeśli założysz stanik o kroju plunge w tym rozmiarze, będzie znacznie gorzej, bo cały wyleci przodem.

A co do podanego przez Ciebie rozstawu to przyznam, że trochę się zdziwiłam. Chcesz powiedzieć, że pomiędzy jedną a drugą piersią masz 1,5 cm płaskiego ciała? Ja nie mam nawet milimetra. Przy czym nie uważam, by moje piersi były jakoś blisko rozstawione. Po prostu mam nieduży obwód pod biustem, a biust duży i na żadną przerwę nie ma miejsca, chyba że rozepchnę sobie piersi pod pachy (niektóre staniki potrafią taki cud uczynić) ;) Oczywiście nie mam porównania, bo nigdy nikogo nie mierzyłam pod tym kątem i mogę się mylić, ale wydaje mi się, że Twoje piersi rozstawione są normalnie.

Pozdrawiam, Clarisse
          • varietta_m Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 15:17
            Ze swojej strony tylko dodam, że elektroniczny brafitter dosyć zaniża obwód. W związku z czym polecałabym Ci popróbować również staniki w obwodzie 75 (w tedy miseczka po przeliczeniu to E brytyjskie), mogą okazać się wygodniejsze. Ważne żeby nie podjeżdżały na plecach i były stabilne. Pamiętaj też, że jeśli zwiększasz/zmniejszasz obwód zmienia się również miseczka.
            Pozdrawiam i życzę szybkiego odnalezienia idealnego biustonosza :)
          • aleksandra19811 Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 15:37
            Więc reasumując, fakt iż duzo zalezy od rodzaju miseczki, najlepszy byłby full-cup.
            biust nie wydaje mi się aby był większy niż max DD, tylko ma taki kształt ; wiszący niestety ( po karmieniu dzieci )
            te 1,5 cm tood piersio do piersi, samej skóry na mostku ( dziwnie brzmi ) mam niecały 1 cm. więc nie wiem jak wygladają inne biusty, mi się wydawało ,że mam bliskie.
            jakiś czas temu kupiłam sobie z miseczke D, pełny stanik i był za luźny, tarł mi brodawki, choć w obwodzie był ok a i odstawało okienko co jest jakby wynikiem za duzej miseczki. więc wydaje mi się ponownie ze tez duzo zależy od rostawu miseczek. Uf
            • roza_am Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 15:43
              i odstawało okienko co jest jakby wynikie
              > m za duzej miseczki

Co rozumiesz przez "okienko"? W którym miejscu było to odstawanie?

Czy fiszbiny w Twoich stanikach okalają dokładnie całą pierś (przylegając do tułowia i nie wchodząc na tkankę piersi)?
            • maith Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 16:17
              aleksandra19811 napisała:

> Więc reasumując, fakt iż duzo zalezy od rodzaju miseczki, najlepszy byłby full
              > -cup.

Czy to jest jakaś prowokacja?
              Bo coraz ciężej mi uwierzyć, żeby ktoś z realnym problemem mógł do tego stopnia nie czytać tego, co kolejne osoby mu piszą i wymyślać sobie odpowiedzi właściwie z powietrza...

> biust nie wydaje mi się aby był większy niż max DD,

Czyli jeszcze nie wiesz, że 80DD jest o 2 miseczki większe niż 70F, tak?
              A widziałaś już biusty na Gie?
              Zajrzyj tu i wejdź też we wszystkie podlinkowane w tym tekście notki na temat.
              bra-fitting.eu/nagie-biusty/
              > tylko ma taki kształt ; wiszący niestety ( po karmieniu dzieci )
              No jeśli przy Twoich rozmiarach nosisz tak niedopasowane staniki to nic dziwnego, że wiszący, niestety. Jeśli równie niedobrane staniki nosiłaś w czasie ciąży i karmienia, to tym bardziej nic dziwnego. Na szczęście stan biustu da się poprawić. Ale to się zaczyna od prawidłowo dobranego ROZMIARU stanika.
            • clarisse nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 09.12.10, 16:58
              Aleksandro, popełniasz cały czas dwa błędy

- po pierwsze, z uporem wracasz do myśli, że to kwestia kroju stanika, nie przyjmując możliwości że to kwestia rozmiaru - tymczasem ta sugestia jest chyba we wszystkich wypowiedziach tutaj

- po drugie - powtarzasz "miseczka D" "biust nie wygląda na F" itd. Tymczasem nie ma czegoś takiego jak miseczka "D" albo "F" sama w sobie. W dowolnym bieliźniaku możesz sprawdzić, że TA SAMA LITERKA oznacza RÓŻNE MISECZKI zależnie od OBWODU stanika.
              A więc 70D miało mniejszą miseczkę niż 75D, a to z kolei mniejszą niż 80D. A już miseczka w biustonoszu 100D może wydać Ci się ogromna. Tylko że obwód też będzie dla Ciebie o wiele, wiele za duży. Co więcej, osoba przy tuszy nosząca rozmiar 100D będzie miała zapewne o wiele większy biust niż szczuplutka osoba z rozmiarem na przykład 60G :) Sama literka NIC nie mówi o wielkości biustu - mówi tak naprawdę tylko to, jaka jest różnica między obwodem w biuście a obwodem pod biustem. Im większa jest ta różnica, tym "wyższa" literka.
              • maheda zapraszam do filmiku :P 09.12.10, 17:01
                Proszę bardzo:
                maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=51%3Aodc-6-czy-miseczka-d-jest-zawsze-taka-sama&catid=34%3Ayou-tube&Itemid=69&lang=pl

Tam jest szereg miseczek D.
              • butters77 Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 09.12.10, 19:43
                clarisse napisała:
                > - po pierwsze, z uporem wracasz do myśli, że to kwestia kroju stanika, nie przy
                > jmując możliwości że to kwestia rozmiaru - tymczasem ta sugestia jest chyba we
                > wszystkich wypowiedziach tutaj

Amen :-)

Aleksandro, ja dodam jeszcze, że kiedy - z braku alternatywy - nosiłam biustonosze o przyciasnych miseczkach, też zastanawiałam się, czy nie mam jakichś dziwnych, ZBYT BLISKO OSADZONYCH piersi ;-) Bo w każdym biustonoszu piersi prezentowały się jak dokładnie tak, jak piszesz - uważałam, że "lecą mi do środka" i "wylatują górą" ;-)

Powtórzę więc za dziewczynami: porzuć noszenie za małych staników! :-) A dopiero kiedy dobierzesz właściwy rozmiar, zacznij eksperymentować z fasonami.
                • aleksandra19811 Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 12.12.10, 22:58
                  Dzięki serdecznie za poradę. Zapewne macie rację. Po wygranięciu czy zgarnięciersi do stanika mój najlepszy stanik z miseczką D okazał się za mały. i spróbowałm wcisnąc się w 70 i w nanjluxniejszym napięciu ni emogłam oddychac, wiec skorzystam z 75 i spróuje z DD .
                  czyli niezalenie jaki fason czy do dekoltów a będzie romiar dobry to cycki nie uciekną tak ?
                  Uf
                  • aankaa Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 12.12.10, 23:19
                    Aleksandro, skorzystaj z linku, który dała Ci agafka88 "Możesz też udać się do jednego z polecanych na forum sklepów, gdzie w ofercie jest profesjonalne dobieranie rozmiaru biustonosza.
                    stanikowamapa.prv.pl/

i dopiero eksperymentuj z wydawaniem kasy :)
                    • aankaa Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 12.12.10, 23:20
                      stanikowamapa.prv.pl/
                  • akj77 Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 13.12.10, 01:47
                    > czyli niezalenie jaki fason czy do dekoltów a będzie romiar dobry to cycki nie
                    > uciekną tak ?

Dokładnie tak, ale idź do sklepu ze Stanikowej Mapy dobrać rozmiar :-) Skąd jesteś?
                  • diuszesa Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 13.12.10, 11:22

i spróbow
                    > ałm wcisnąc się w 70 i w nanjluxniejszym napięciu ni emogłam oddychac, wiec sko
                    > rzystam z 75 i spróuje z DD .

Zwróć też uwagę na to, że nierzadko bywa tak, że przy za malej miseczce ścisły obwód wydaje się za ciasny. Może sie okazać, że po zmianie miseczki na wiekszą obwód przestanie byc odczuwalny jako za ciasny.

> czyli niezalenie jaki fason czy do dekoltów a będzie romiar dobry to cycki nie
                    > uciekną tak ?
                    > Uf

No, niekoniecznie. Duzo zalezy od konsystencji biustu. Przy piersiach mniej jędrnych, bardziej "tłuszczowych", wiotkich, lejących się biust może wypadac środkiem z biustonoszy typu plunge (lub nawet nieraz z nizszych balkonetek) mimo rozmiaru dobrze dobranego. Taki biust utrzyma sie w staniku przez chwilę, w przymierzalni, ale w trakcie chodzenia będzie wylatywal. Najlepiej przeprowadzić sprawdzian w przymierzalni - wygarnąć spod pach i potrząsnąć biustem w staaniku, w pochyle. Jak wyleci, to w trakcie użytkowania tez tak będzie. Wtedy zmienic model na bardziej zabudowany/wyższy na mostku - do czasu, aż biust nabierze lepszej kondycji.
                    • maith Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 13.12.10, 14:41
                      diuszesa napisała:
                      > Jak wyleci, to w trakcie użytkowania tez tak będzie. Wtedy zmienic mod
                      > el na bardziej zabudowany/wyższy na mostku - do czasu, aż biust nabierze lepsze
                      > j kondycji.

Dodajmy, że za Chiny nie nabierze tej lepszej kondycji, jeśli będzie cały czas uparcie noszony w stanikach o nieprawidłowym rozmiarze.
                      • diuszesa Re: nie ma czegoś takiego jak "miseczka D"!!! 13.12.10, 21:22
                        maith napisała:

> diuszesa napisała:
                        > > Jak wyleci, to w trakcie użytkowania tez tak będzie. Wtedy zmienic mod
                        > > el na bardziej zabudowany/wyższy na mostku - do czasu, aż biust nabierze
                        > lepsze
                        > > j kondycji.
                        >
                        > Dodajmy, że za Chiny nie nabierze tej lepszej kondycji, jeśli będzie cały czas
                        > uparcie noszony w stanikach o nieprawidłowym rozmiarze.

O właśnie!
                        Ale żeby też nie było za różowo, to powiedzieć trzeba, że nawet w dobrym staniku cudów nie nalezy sie spodziewać. A przynajmniej nie od razu ;-)
                        Noszenie przez większą część dnia dobrze dobranego stanika, spanie w starym, masaże, ćwiczenia - a po parunastu miesiącach może już z plunge'a nie będą uciekać. Może - bo to tez od wieku i genów zależy, niestety...
        • mszn Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 15:10
          Wydaje mi się, że 1,5 cm między piersiami to nie są jakoś szczególnie blisko osadzone piersi, jak już będziesz miała dobrze dobrany stanik, to nie powinnaś chyba mieć problemu z mostkami większości balkonetek.

Ja mam między piersiami jakieś 5 mm miejsca na mostek (a przy dobrze kształtującym staniku jeszcze mniej) i żadna normalna balkonetka nie ma szans nie wchodzić mi na biust, co niestety kończy się nieładnie.
        • maith Re: Jaki to typ stanika 09.12.10, 16:06

> o własnie o to mi chodziło. krój nie model jak pisałam. więc plunge.Rozstaw mi
          > ędzy piersniaki mam 1,5 cm. to chyba blisko ?

Nie, nie plunge.
          Dziewczyny WYRAŹNIE Ci napisały, że Twoim problemem NIE JEST model stanika, a najwyraźniej rozmiar. Poważnie na te wymiary nosisz 75-80 C-D? To ja się nie dziwię, że masz takie problemy.
          Jeśli masz całe 1,5 cm między piersiami, to to wcale nie jest bardzo mało i do wyboru masz bardzo różne modele.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka