Dodaj do ulubionych

Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy

06.04.11, 13:27
Swój rozmiar znam, chociaż czasem, w zależności od modelu, muszę kupić rozmiar obok. Moim problem jest jednak to, że wszystkie staniki (oprócz sportowego) wżynają mi się w pachy. Nosze zazwyczaj 65GG, mam parę staników 65G, pod biustem mam 71-73 cm, różnie mi wychodzi jak się mierze, nie mam tkanki tłuszczowej na plecach, ani pod pachami, więc nie są to chyba rozmasowane piersi. Nie udało mi się kupić żadnego stanika, którego bok nie byłby maksymalnie pod pachą, jest to dla mnie chwilami niekomfortowe, pamiętam jeden stanik, który musiałam po prostu odesłać, bo jego noszenie sprawiało mi ból. Szukałam na forum tematu o wżynających się stanikach, ale nie znalazłam, jeżeli istnieje to proszę o pomoc i podesłanie linka.
Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • sharteel dodatkowe pytanie 06.04.11, 14:01
      @moniakociara

Powodów może być kilka.
      Czy oceniasz, że wżynają Ci się z powodu zbyt wysokich fiszbin pod pachą (często w miseczce od G wzwyż)
      czy też wżynają Ci się przy ramiączkach, tak jakby ramiączka były wszyte za blisko pleców?
      • anna-pia sprostowanie 06.04.11, 14:12
        pisze się "wrzynający", przez RZ, stąd pewnie wyszukiwarka zgłupiała, bo wrzynanie się stanika to problem wielu pań z miseczką GG+
        • sharteel Re: sprostowanie 06.04.11, 14:29
          Myślałam, że wżynający od "werżnąć" ;-/
          • moniakociara Re: sprostowanie 06.04.11, 16:20
            Heh, myślalam dokladnie tak samo, w dodatku przeglądarka mi nie podkreśliła błędu. Zaraz oddam się lekturze ;)
            • maheda Bo można się wżynać. 06.04.11, 16:24
              Od słowa "żąć", czyli ścinać sierpem zboże.

Ale to, co robi ramiączko, pochodzi od słowa "rzezać" ;-)

forum.gazeta.pl/forum/w,374,77809414,,Az_w_mozg_sie_mi_wrz_z_yna_.html?v=2

Pewnie to już wyjaśni wszystko.
    • sharteel Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 06.04.11, 14:12
      Aha, wątki tego typu były, ale jakby trochę dawniej - więc odpowiedzi w nich są czasami nieco nieaktualne, bo na rynku dużo się od tego czasu zmieniło i powinno się obyć bez przeszywania ;-)
      Podaję jednak linki do przykładowych wątków tego typu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,76647616,,Malo_zabudowany_pod_pachami.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,79016730,88477273,Wysokosc_pod_pachami.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,81180674,81202253,Obcieranie_pod_pachami_VS_wysokosc_biustu.html
      • roza_am Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 06.04.11, 14:39
        Jeszcze taki watek:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,104021934,104021934,modele_GG_ktore_nie_odcinaja_ramion.html
        "Odcinanie ramion" to jedno z naszych slangowych określeń na ten problem. A właściwie na jedną z jego odmian - tę, w której uwiera nas brzeg miski/ramiączka, a nie fiszbina jako taka.
    • amused.to.death Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 06.04.11, 15:28
      ja mam podobny problem do twojego i chyba podobny rozmiar - pod biustem dokładnie tak samo.
      Prawie każdy stanik odcinał mi ramiona - przez ostatnie kilka lat chodziłam przez to głównie w stanikach typu masquarade antoinette - bo przy bandeau miseczki kończyły się niżej i ramiączka były w innym miejscu.
      Half cupy effuniaka mi teraz pasują jeszcze. Plunge też mam i co prawda nie obcina nic, ale idealnie też nie jest.
      Po prostu musisz sobie znaleźć model odpowiedni dla ciebie.
    • moniakociara wżynać - wrzynać 06.04.11, 16:24
      so.pwn.pl/lista.php?co=wrzyna%E6
      so.pwn.pl/lista.php?co=w%BFyna%E6+si%EA
      Ale którego użyć w tym kontekście dalej nie wiem ;)
      • maheda Myślę, że podrzucony wyżej link 06.04.11, 16:28
        rozwieje wszelkie wątpliwości :)
        • maheda Cytat: 06.04.11, 16:29
          żnie się trawę lub zboże, rznie się drewno. Z tego powodu o zatoce wrzynającej się w ląd czy pasie wrzynającym się w ciało piszę w ten sposób, bo ląd czy ciało to coś bliżej konsystencji drewna niż łodygi.
    • sharteel do rzeczy, czyli co zrobić, żeby się nie wrzynało 07.04.11, 12:49
      @moniakociara

Więc tak:

Jeżeli głównym problemem są za wysokie fiszbiny od strony pachy i za wysokie zabudowanie od strony pachy, trzeba szukać staników opisywanych jako nisko zabudowane pod pachą. Na przykład takim stanikiem jest Ruby Pink Fifi, który niezbyt podtrzymuje, ale w pachę się nie wpija. Na pewno dziewczyny napiszą o innych modelach, ja nie jestem na bieżąco.

Jeżeli głównym problemem są wrzynające się w pachę od przodu ramiączka przy ich połączeniu z z boczną częścią miseczki, to może oznaczać za szerokie fiszbiny, albo zbyt duże zaniżenie obwodu, albo jedno i drugie. Wtedy trzeba szukać staników opisywanych jako modele o wąskich fiszbinach (np. modele firmy Freya i podobno większość polskich). Można też spróbować staników o ścisłym obwodzie, w których będziesz mogła wziąć mniejszą miseczkę, co zmniejszy zabudowanie (np. staniki Ewy Michalak).
      • azymut17 Re: do rzeczy, czyli co zrobić, żeby się nie wrzy 07.04.11, 21:24
        sharteel napisała:
        > trzeba szukać staników opisywanych jako nisko zabudo
        > wane pod pachą. Na przykład takim stanikiem jest Ruby Pink Fifi, który niezbyt
        > podtrzymuje, ale w pachę się nie wpija.
        Zaprotestuję, u mnie Fifi odcinała ręce tak, że ani chwili nie dało się wytrzymać. Bo do zabudowania pod pachą dochodzi tu szerokość rozstawu ramiączek, która u Fifi jest duuuża. Trzeba poobserwować, co dokładnie ze wspomnianych powoduje ból pod pachą:
        1. zbyt mocne naciągnięcie ramiączek,
        2. zabudowanie pod pachą,
        3. rozstaw ramiączek, powiązany z
        4. koniecznością wzięcia większego obwodu (ramiączka są wtedy bardziej z przodu)...

U mnie było to 1 i 3. Zaczęłam więc zamiast w 60F celować w ciasne dużomiskowe 65DD i nie podciągałam mocno ramiączek.
    • mefistofelia Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 07.04.11, 13:14
      Myślę, że niezależnie od wyżej wymienionych możliwości możesz dać szansę ściślejszym 70tkom (do takich z tego co się orientuję zaliczają się np cleo lizzie czy masquerade rhea). Mierzyłaś staniki z tym obwodem? Jak się w nich czułaś?
      Próbuj 70FF i G. Jeśli będą za luźne rzeczywiście lepiej pozostać przy 65, ale może się też okazać, że nie będą :)
      Wbijać się bokami w pachy mogą też zabudowane od tej strony staniki ze zbyt skróconymi ramiączkami. Niby oczywistość ale zawsze warto powiedzieć.
      • moniakociara Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 07.04.11, 19:56
        Hej, mierzyłam kiedyś stanik z obwodem 70 (la senza), były w miarę ok, ale miski za małe mieli i mostek mi odstawał od mostka, więc nie brałam, no i średnio po prostu wyglądy, wszystkie miały jakieś poduszki w miskach, a ja wole miękkie staniki. Często zdarza mi się też, że stanik z obwodem 65 jest dla mnie za szeroki, ale wiem, że to zależy od modelu, więc trzeba próbować :) Następnym razem jak będę coś zamawiać to zobaczę te co napisałaś, tylko jakbyś powiedziała jakie to marki, bo ja na nazwach się nie znam, zazwyczaj zamawiam to co mi się spodobało, a forum przeglądam raczej sporadycznie :)
      • moniakociara Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 08.04.11, 00:53
        Poprzymierzałam staniki a później posprawdzałam fiszbiny, wyszło mi na to, ze w jednym staniku sa one szersze nawet o ok 4 cm, w innym z 2-3. One bardzo mi się podobają i nie chciałabym ich odsyłać, czy jest możliwość dogięcia tych drutów? Czytałam coś o odginaniu, ale za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać, byłabym wdzięczna za pomoc :)
        • pierwszalitera Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 08.04.11, 01:10
          moniakociara napisała:

> Poprzymierzałam staniki a później posprawdzałam fiszbiny, wyszło mi na to, ze w
          > jednym staniku sa one szersze nawet o ok 4 cm, w innym z 2-3. One bardzo mi si
          > ę podobają i nie chciałabym ich odsyłać, czy jest możliwość dogięcia tych drutó
          > w?

Jeżeli dogniesz sobie fiszbiny, by obejmowały idealnie biust, jeżeli to w ogóle jest możliwe, to miska stanie się większa, a obwód za wąski. A dlaczego nosisz staniki z tak szerokimi fiszbinami? Czy one nie są po prostu za duże i za bardzo podciągasz więc ramiączka, by je sobie dopasować?
          • moniakociara Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 09.04.11, 00:13
            Zamawiam staniki przez internet, więc nie mam możliwości sprawdzenia jak wyglądają przed. Teraz zamówiłam 3, wszystkie mają fiszbiny szersze od tych, które mam, które leżą całkiem ok. Ramiączek nie naciągam, raczej 'standardowo' - nie mam wieczorem mocno czerwonych śladów, o ile w ogóle są.
            Jeżeli stanie się tak jak mówisz, po odgięciu miski mogą być za duże, to te raczej takie będą, bo są na styk.
        • mefistofelia Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 08.04.11, 12:50
          No to wszystko jasne :)
          Możesz swobodnie popróbować 70ek z mniejszymi miskami. Te 4-3 cm za szerokich fiszbin "idzie" w obwód. Ten sam stanik, ale z fiszbinami idealnymi dla ciebie mógłby być już za ciasny.
          Masz gdzieś w pobliżu sklep z dobrymi stanikami? Najlepiej byłoby pomierzyć.

Oba staniki, o których pisałam są firmy Panache. Poszukaj jeszcze na forum jakie modele mają ciaśniejszy obwód.
          Możesz też spróbować staników Ewy Michalak. Rozmiar dobiera się wg kalkulatora ze strony sklepu. W nich zwykle fiszbiny są wąskie. www.ewa-michalak.pl/
          • moniakociara Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 09.04.11, 00:14
            No niestety nie mam dobrego sklepu na miejscu, dlatego zamawiam przez internet, co jest trochę jak loteria, bo może być dobry, a nie musi.
    • daslicht Re: Problem ze stanikiem - wzyna się w pachy 08.04.11, 08:25
      Spróbuj staników firmy Bravissimo - mają krótsze i węższe fiszbiny. Zazwyczaj są też ciaśniejsze w obwodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka