net.sandra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 11.09.11, 14:08 Witam! Proszę o pomoc. Przez dłuzszy czas nosiłam rozmiar 85b. Ostatnio schudłam i piersi też jakieś inne, nie umiem dopasować biustonosza. rozmiar 85b jest stanowczo za duży i miseczka i obwód. Pod biustem mam 81cm, w biuście 99cm. Jestem po trzydziestce, piersi mam symetryczne. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 15:03 A czym charakteryzuje się owa "zadużość" miseczek? Spróbuj zawiązać sobie obwód na plecach dość ciasno, a potem ułożyć piersi w miseczkach zgodnie z opisem w artykule z drugiego linku mojej sygnaturki - czy na pewno miseczka jest za duża? Pytam, bo wg wymiarów powinnaś celować w coś z okolic brytyjskiego 34(75)DD, może 34(75)E. Odpowiedz Link
net.sandra Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 16:43 Miseczka po prostu odstaje od piersi... Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 16:51 Ale w którym miejscu odstaje, bo to istotne... Spróbuj może przymierzyć jakiś staniczek w rozmiarze 75D, a potem się zastanawiaj, co dalej :) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 16:56 Aha - no i jeśli odstaje od piersi przy za dużym obwodzie - to mnie nie dziwi. Zastanawiam się natomiast, czy będzie odstawała od piersi wtedy, kiedy zwęzisz obwód - stąd moja prośba o założenie za dużego w miseczce oraz obwodzie stanika w taki sposób, żeby na plecach ten stanik był zawiązany na tyle ściśle, żeby trzymał Ci się żeber. Dopiero wtedy będzie miarodajna ocena wielkości miseczki. Odpowiedz Link
net.sandra Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 17:13 Kiedy zwiąże z tyłu to rzeczywiście miseczka odstaje mniej, tylko trochę w miejscu gdzie zaczyna się ramiączko. Tzn. że obwód jest za duży a miseczka dobra? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 18:59 Może tak być - dlatego spróbuj zacząć od rozmiaru 75D, w którym miseczka teoretycznie powinna być takiej samej objętości, jak miseczka w staniku o rozmiarze 85B. Oczywiście taka miseczka ma też inny kształt. O ile miseczka w 85B bardziej się składa do talerzyka deserowego, o tyle w 75D w stosunku do niej przypomina raczej mniejszą i głębszą miseczkę do gulaszu ;) Oczywiście co model, to inna wielkość miseczek, dlatego trzeba mierzyć. Zerknij jeszcze do mnie na stronę, tam nie tak dawno temu był artykuł ze zdjęciami o tym, jak poznać, czy miseczka jest za duża, czy za mała. Odpowiedz Link
maheda Re: 81/99 - net.sandra 11.09.11, 19:05 Może tak być - dlatego spróbuj zacząć od rozmiaru 75D, w którym miseczka teoretycznie powinna być takiej samej objętości, jak miseczka w staniku o rozmiarze 85B. Oczywiście taka miseczka ma też inny kształt. O ile miseczka w 85B bardziej się skłania kształtem ku talerzykowi deserowemu, o tyle miseczka w 75D w stosunku do niej przypomina raczej mniejszą i głębszą miseczkę do gulaszu ;) Oczywiście co model, to inna wielkość miseczek, dlatego trzeba mierzyć. Zerknij jeszcze do mnie na stronę, tam nie tak dawno temu był artykuł ze zdjęciami o tym, jak poznać, czy miseczka jest za duża, czy za mała. Odpowiedz Link
beatka_82 83/97 12.09.11, 18:18 Witam.Mam problem z dobraniem stanika.Nie jestem w ciąży i nie karmię piersią.Obecnie najczęściej używam miękkiego stanika rozmiar bodajże 80B lub C-niestety metka się sprała-którego używałam w ciąży.Miseczki są dobrze wypełnione,choć piersi są dosyć oddalone od siebie.Nie lubię staników z gąbeczkami i innymi tego typu powiększaczami.Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/97 - beatka_82 12.09.11, 20:31 A jak Twój biust się układa w stanikach 80C, gdy założysz je zgodnie z zasadami opisanymi w artykule zalinkowanym w mojej sygnaturce jako drugi? :) Czy obwód stabilnie podtrzymuje Ci biust, czy też nie podtrzymuje Ci piersi wystarczająco? Odpowiedz Link
beatka_82 Re: 83/97 - beatka_82 13.09.11, 08:44 No chyba jednak nie przytrzymuje mi dobrze obwodu.Czuję że jest trochę za luźno.Nic mi dołem nie wyłazi tylko obwód stanika z przodu jakoś mi wchodzi pod piersi.Tak się zagina na nich.Jakoś nie wiem czy obwód 75 nie jest za mały.Mam stary stanik 75B i nie mogę się dopiąć.Jeśli już znajdziemy rozmiar to może będę mogła prosić o podpowiedź gdzie kupić dobry stanik? Odpowiedz Link
maheda Re: 83/97 - beatka_82 13.09.11, 08:50 Wiesz, jeśli dobre dla Ciebie (hipotetycznie) są staniki w rozmiarze 80C (stąd prosiłam Cię o zmierzenie stanika w sposób opisywany w tym artykule z mojej sygnaturki), to 75B będzie miało zdecydowanie za małe miseczki. Jeśli piersi nie mieszczą się do stanika, to wciskają się pod obwód. I wtedy obwód wydaje się zdecydowanie za ciasny. Dodatkowo miseczka B w staniku z obwodem 75 jest mniejsza o rozmiar od miseczki B w staniku z obwodem 80. Jeśli - nadal hipotetycznie - dobra byłaby na Ciebie miseczka w staniku 80C, to powinnaś mierzyć staniki z tego samego modelu, w rozmiarach 75D ew. 75DD (lub 75E, jeśli po D w danej firmie występuje od razu E). Gdybym miała kierować się Twoimi wymiarami - sugerowałabym raczej staniki w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)DD lub 34(75)E. W polskich i europejskich kontynentalnych firmach da to rozstrzał od 75D do 75F. Trzeba mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Mapę sklepów polecanych przez konsumentki znajdziesz tutaj: stanikowamapa.prv.pl Odpowiedz Link
maheda Re: 83/97 - beatka_82 13.09.11, 08:51 A jeszcze - jeśli zapniesz ten swój stary stanik tak, żeby miseczki były na plecach - obwód jest nadal za ciasny? Odpowiedz Link
mel-laa 80/97 13.09.11, 10:52 Chciałabym zamówić sobie jakąś freyę czy cuś ale nie jestem pewna jaki rozmiar zamawiać. Mam biustonosz ava (nie znam modelu) i mat (też nie znam ale podobny do mullein) w rozmiarze 75 D. I jeszcze jeden blanka 75 D (ten ostatni leży ok) 2 pierwsze chyba nie do końca bo mam wrażenie, że pod pachami tworzą się delikatne "bułki"- nad piersiami ok. Aha i fiszbiny chyba troszkę za wąskie- tak gdzieś do cm. Jeszcze jedno- ava pod biustem jest baardzo ciasna, mat troszkę się rozciąga. Jakieś rady? Odpowiedz Link
mel-laa Re: 80/97 13.09.11, 10:58 Włanie doczytałam poradę dotyczącą mierzenia w biuście- w miękkim staniku blanka pochylając się mam 100...- 97 było w Avie na stojąco.. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/100 - mel-laa 13.09.11, 12:07 Z tego, co piszesz, wydaje się, że jednak te staniki w rozmiarze 75D są na Ciebie przymałe w miseczkach. Stąd też może się zresztą brać w niektórych wrażenie ścisłości, bo piersi, które nie mieszczą się w za małych miseczkach, wciskają się pod obwód. Spróbuj założyć te staniki w sposób opisany w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki. Czy po takim założeniu i wygarnięciu piersi na miejsce, do miseczek, na pewno nic się z tych staników nie wylewa? Czy na pewno czubki piersi nie są ściągnięte tymi stanikami w dół? Teoretycznie wg Twoich rozmiarów powinnaś celować raczej w 75F, ale to tylko cyferki i orientacyjne miejsce w tabeli. Może się okazać, że 75E jest dla Ciebie w firmach MAT czy Ava całkiem wystarczające - to już musisz sama sprawdzić. Ze staników Freyi mogę polecić Ci staniki krojone z trzech części, które świetnie podtrzymują biust, sprawdź, jak się w nich będziesz czuła. Sprawdź je na początek w rozmiarach 34(75)DD i 34(75)E. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/97 - mel-laa 13.09.11, 12:09 Swoją drogą - tak to właśnie jest ze stanikami, że w jednym i tym samym obwodzie pod biustem jeden stanik będzie za ciasny, drugi inny będzie za luźny, a trzeci będzie w sam raz. Dlatego właśnie staniki przed ostateczną decyzją zakupu trzeba zmierzyć. Jeśli fiszbina mogłaby być trochę szersza, a do tego pod pachą zbierają się wałeczki ciała - trzeba po prostu mierzyć stanik z tym samym obwodem, ale miseczką większą, o oczko albo dwa. Odpowiedz Link
mel-laa Re: 80/97 - mel-laa 13.09.11, 13:35 Dziękuję - spróbuję z E bo z tego co pamiętam kiedyś mierzyłam F i "pływałam". Stanik zakładam dobrze. A jeszcze jedno pytanie -czytam jeszcze o szeroko i wąsko fiszbinowcach- moze właśnie powinnam spróbować panache i to pomoże? no nic- oddaję się lekturze o szerokości fiszbin - zanim coś zamówię Odpowiedz Link
maheda Re: 80/97 - mel-laa 13.09.11, 13:57 To, że w F jednej firmy/modelu pływałaś, to jeszcze nie znaczy, że będziesz też pływać w F innej firmy/innego modelu. Dlatego właśnie trzeba mierzyć, zastanawiać się, i znowu mierzyć, i znowu się zastanawiać ;-) Dobranie sobie fajnego stanika jest przeważnie równie proste, co kupienie sobie fajnych butów. ;-) Odpowiedz Link
black-cleo 74/91 14.09.11, 12:29 Zregóły kupuje 80B lub 38B i są za duże w obwodzie,a 36B zaś ugniatają w biuście (są to push-up lub z usztywnioną miseczką). Mam 2,5 cm przerwę między piersiami i w niektórych push-up dziwnie się układają.W miękkich biustonoszach wyglądam na płaską(nosze ubrania o numer większe na dolne partie ciała) Interesuje mnie rozmiarówka brytyjska i kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek). Odpowiedz Link
maheda Re: 74/91 - black-cleo 14.09.11, 22:21 Zasadniczo sugerowałabym próbowanie rozmiarów z okolic polskiego 70E lub brytyjskiego 32DD. Albo i polskie 70F lub brytyjskie 32E. Jednak może się okazać, że ich obwody będzie Pani odczuwać jako ciasnawe, z uwagi na to, że jest Pani przyzwyczajona do obwodów 80 i 85 (38 to jest 85). Jeśli tak będzie - sugeruję przymiarkę staników w rozmiarze polskim 75C-75D lub brytyjskim około 34C-34D. Trzeba pamiętać o zakładaniu stanika codziennie rano zgodnie z zasadami opisanymi w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
pomocyyy1 70/ 89 14.09.11, 23:11 noszę stanik 34/75D... ale odnoszę wrażenie, że miseczka jest przymała Odpowiedz Link
maheda Re: 70/89 - pomocyyy1 15.09.11, 09:33 Chyba jednak próbowałabym celować w staniki o rozmiarze z okolic brytyjskiego 30(65)E lub 30(65)F. Z polskich rozmiarów - próbuj staników o rozmiarach od 65D do 65G, w zależności od firmy i modelu. Polecam artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - zakładając staniki w ten sposób upewnisz się za każdym razem, że są prawidłowo założone, a do tego od razu zauważysz zmianę rozmiaru. Odpowiedz Link
lenusek 85pod / 97 w 14.09.11, 23:20 Mam 14(tak, dobrze czytacie) lat i mam 85 centymetrów pod biustem a 97 w, i nie wiem jaki stanik powinnam nosić, jestem trochę przy kości, więc automatycznie nie mam małych piersi, czy może miłe panie któraś mi pomoże w doborze rozmiaru? Ostatnio nosiłam 80B(?) Ale jest na mnie za luźne i w obwodzie i w misce. Z góry bardzo dziękuję :) Ps. I prosiłabym o "polski" rozmiar stanika :) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/97 - lenusek 15.09.11, 09:39 Wiesz co, spróbuj to swoje 80B zapiąć najciaśniej, jak się da, a do tego załóż stanik w sposób opisany w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki. Przypilnuj obwodu i ramiączek, a dopiero potem oceniaj miseczki. Polecam też artykuł ze swojej własnej strony, o tym, jak rozpoznać za małą, a jak za dużą miseczkę. Te dwie rzeczy powinny Ci pomóc w tym, jak powinien, a jak nie powinien się układać stanik. Gdybym miała się kierować centymetrami, sugerowałabym Ci przymierzenie stanika z okolic 80C-80D. Ale być może masz po prostu jeszcze szerokie plecy i słabo zaznaczony biuścik - chociaż z Twojego opisu, to mi się nie wydaje. Mam córkę w Twoim wieku, o podobnych do Twoich wymiarach, na nią 80B miałoby zdecydowanie za małe miseczki, tak o trzy miseczki. Odpowiedz Link
gfdm 77/90 16.09.11, 18:50 Witam, chciałabym sie dowiedziec jaki powinnam nosic rozmiar. Dobranymi został w sklepie w Warszawie (KEN) stanik 65 G firmy AVA jednak po miesiącu użytkowania zauwazyłam, że piersi lekko wypadają czy powinnam nosic inny rozmiar czy bardziej zabudowany? mierzyłam również inny stanik nie pamietam jakiej firmy ale 65 H i był za duży. Jaką rozmiarówkę brytyjską i polską mogłabym nosic? Dziekuje za odp. Odpowiedz Link
azymut17 77/90 gfdm 17.09.11, 18:09 Czy na pewno zmierzyłaś się pod biustem ciasno i na wydechu? Bo aż trudno mi uwierzyć, byś dała radę zapiąć na sobie tę 65 - chyba, że Ava szyje wyjątkowe rozciągliwce. Miseczka w 65G mogła się zrobić za duża na skutek migracji, czyli powracania na miejsce tkanki piersiowej zepchniętej wcześniej pod pachy przez za mały stanik. Zwłaszcza, że wcześniej biust nie wypadał, nie jest to więc raczej kwestia kroju. I z Avy mogłabyś przymierzyć 65H. Jeśli nie pamiętasz, jakiej firmy było to 65H, które mierzyłaś, to nic nam to niestety nie da, bo polskie firmy nie trzymają rozmiarówki, z każdej możesz potrzebować innego rozmiaru, i tamto 65H mogłoby być nadal za duże. Z firm brytyjskich spróbuj 32(70)D i DD. Odpowiedz Link
gfdm Re: 77/90 gfdm 17.09.11, 22:26 Witam dziekuje za odpowiedz, faktycznie źle zmierzyłam po biustem na wydechu mam jednak 70 jakos zle zmierzyłam wtedy :) Czy w takim razie rozmiar H byłby odpowiedni czy jednak G? Dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link
azymut17 Re: 70/90 gfdm 17.09.11, 23:07 Z tego modelu Avy, który posiadasz, lepsze 65H, skoro 65G jest za małe. Z innych ciężko powiedzieć, bo nigdy nie jest tak, że we wszystkich biustonoszach będzie pasować jeden rozmiar. Staniki różnią się rozciągliwością i wielkością misek, dlatego czasami konieczne jest mierzenie okolicznych rozmiarów, by znaleźć ten właściwy. Standardowy, tabelkowy polski rozmiar, od którego możesz zaczynać mierzenie i dobieranie rozmiaru to 65G, brytyjski to 30(65)E. W zależności od cech modelu będzie trzeba sięgać po mniejszy/większy. Odpowiedz Link
jul-kaa 84,5 pod, w biuście (w pochyle) 102 18.09.11, 14:11 Proszę o odpowiedź w imieniu koleżanki - w jaki rozmiar powinna celować? Teraz nosi 36E, jest za luźny i miska się marszczy, koleżanka cały czas się odchudza i chudnie :) Dopytać o obwód w biuście w wyproście i w staniku? Odpowiedz Link
maheda Re: 84,5/102 - jul-kaa - koleżanka 18.09.11, 14:50 Dopytywać nie ma sensu, rozmiary tutaj podawane są i tak tylko rozmiarami szacunkowymi, a praktyka jest taka, że trzeba sobie i tak ten stanik dobrać samodzielnie. Tam, gdzie będą za luźne 80tki, chyba celowałabym w okolice europejskiego 75F. Względnie brytyjskiego 34E, jeśli naprawdę 36E jest za małe. Odpowiedz Link
maheda Re: 84,5/102 - jul-kaa - koleżanka 18.09.11, 14:51 Oczywiście jeśli 36E jest ZA DUŻE w miseczkach, a nie za małe. Odpowiedz Link
lemonka_89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 19.09.11, 10:04 Cześć wszystkim, zmierzyłam mamę i tak: pod biustem 90 biust w zwisie 109 Pomóżcie :) I jeśli możecie też dobrać mi ;) - nie wrodziłam się w mamę w tym wypadku:) pod 73 cycuś 85, w pochyleniu 88 (w mojej opinii są to same sutki ;) ) Odpowiedz Link
maheda Re: 90/109 - lemonka_89 - mama 19.09.11, 11:37 Niech może mama spróbuje od staników w rozmiarze około brytyjskiego 38(85)E, polskiego z okolic 85E-85F. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/85 - lemonka_89 19.09.11, 11:39 A staniki w jakim rozmiarze nosisz obecnie i co o nich sądzisz? Celowałabym w staniki o rozmiarach z okolic 70C, względnie 70D, ale to już musisz sama obejrzeć. Przeczytaj artykuł z drugiej linijki mojej sygnaturki, o zakładaniu biustonoszy, i spróbuj zakładać zgodnie z tymi instrukcjami :-) Odpowiedz Link
lemonka_89 Re: 73/85 - lemonka_89 19.09.11, 18:33 Dziękuję za odpowiedź. Mama jak zobaczy jaki rozmiar proponujesz to haa, nie uwierzy. Uświadamiam ją, że napraawdę ma czym oddychać. Mam 75b bo w nim wydaje się, że coś mam, ładnie zbiera wszystko. wczoraj przymierzyłam bodajże 70c z triumpha i ho, nawet wydawało mi się że mam biust, bo wszytsko wygarnełam. I chyba jest lepszy niż moje b, które nadaje się do wyrzucenia.Choć bardziej ciśnie, ale może się przyzwczaję. Ale jak zdejmę stanik to go nie mam wcale, ledwo mi sutki odstają ^^ znaczy się biustu ;) Dziekuję serdecznie za rady! Gratuluję strony, którą dzisiaj z mamą przejrzałyśmy. Jestem pod ogromnym wrażeniem, co można zdziałać za pomocą dobrego stanika :) Odpowiedz Link
maheda Re: 64/95 - blackdilma 19.09.11, 12:31 Około 28(60)GG w stanikach brytyjskich. A co to jest to 69 na końcu? ;-) Odpowiedz Link
blackdilma Re: 64/95 - blackdilma 19.09.11, 13:18 maheda napisała: > Około 28(60)GG w stanikach brytyjskich. > > A co to jest to 69 na końcu? ;-) > 95-96 w "zwisie" 96 miało być a się napisało 69 ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 64/95 - blackdilma 19.09.11, 13:38 Ach, taka pomyłka ;-) Tak czy owak - celuj w staniki z okolic 28(60)GG, być może 28(60)H. W stanikach Ewy Michalak pewnie w coś z okolic 65G - musiałabyś sprawdzić. Odpowiedz Link
tenidium 78-80/107 19.09.11, 18:27 Od jakiegoś czasu przeglądam forum i staram się ogarnać temat ale wole się upewnić ;) 1)78-80 pod i 107 w 2) teraz noszę 34e z m&s. cóż obwód na moje luźny, ale nie dramatycznie a miska no za mała, pierś się bułkuje. To jest strapless bo był nadzwyczaj duży ze wszystkich w m&s. i parę zwyklaków tez 34e/34dd i są luźnie strasznie w obwodzie i za malutkie w miskach. kiedys tam wylicytowałam panache shanghai 75gg obwód był ok tylko miski wielkie kończyły sie na plecach o,O ale wtedy byłam troche większa - 84/110. a wg liczydełka wychodzi 70h. troche sie pogubiłam. Odpowiedz Link
maheda Re: 78-80/107 - tenidium 19.09.11, 19:46 Ja bym sugerowała raczej staniki z okolic brytyjskiego 32(75)GG. Jesteś pewna, że to był Panache (a właściwie Masquerade) Shanghai? Odpowiedz Link
maheda Re: 78-80/107 - tenidium 19.09.11, 20:39 Oczywiście 32 to brytyjskie 70, a nie 75. Odpowiedz Link
tenidium Re: 78-80/107 - tenidium 19.09.11, 20:57 Mhm, tak tak dokładnie ten, taki herbaciany/miedziany. Myślałam że będzie strasznie ciasny, ale ze spokojem zapięłam się na najciaśniejsza haftkę. Akurat mi się spodobał i wylicytowałam za grosze, potem pod wpływem pewnego bloga rozprułam go i chciałam przerobić, ale szal krawiecki minął szybko ;) I inna rzecz że jakby ta górna koniec miseczki sięgał mi strasznie wysoko niezależnie od regulacji ramiączek (znaczy ulegało zmianie ale nie zawsze było za wysoko.) Odpowiedz Link
maheda Re: 78-80/107 - tenidium 20.09.11, 07:40 Akurat ten stanik jest stanikiem typu plunge, rzeczywiście jest bardzo mocno zabudowany do góry. Spróbuj może niżej zabudowanych staników. Chociaż w strefie GG (jeśli się na nią naprawdę łapiesz) niskie zabudowanie nie jest wcale takie oczywiste. Odpowiedz Link
kaprysna_tradycja 86/67 20.09.11, 13:10 Cześć Dziewczęta, Pod biustem mam 67 cm, w biuście w staniku w pozycji pochylonej 86, a "na baczność" - 82. Miesiąc temu zakończyłam karmienie piersią mojej Córy i ważę tyle, co przed ciążą - 50 kg, mam 160 cm wzrostu, biust wysoko, zawsze muszę skracać ramiączka. Przez ostatnie dwa lata (9 miesięcy ciąży i rok karmienia) zmieniałam staniki wielokrotnie, końcówkę ciąży i karmienie przelatałam w dużych stanikach Freya z obwodem 28 i Shock Absorber z obwodem 30 (przerobionych na karmniki), trochę też Anita, ale nie byłam zadowolona, nosiłam je 24/7, dzień i noc, więc muszę przyznać, że biust wygląda całkiem ok (tutaj ukłon w stronę Lobby - kupowałam staniki po lekturze forum), choć oczywiście się zmienił z pierwotnego kulistego kształtu w nieco "spokojniejszy" i staniki sprzed ciąży, twarde balkoniki 70C zmniejszane w obwodzie, które przedtem ładnie eksponowały biust, teraz leżą źle. Mam problem z wyliczeniem dobrego rozmiaru, bo kalkulator padł, a te brytyjskie chyba nie do końca kumają. Jeszcze będąc w ciąży kupiłam okazyjnie na wyprzedaży w Londynie kilka sztywnych staników 65 D, między innymi Calvina Kleina i Lejaby, ale okazuje się, że ciasno mi w nich. Najlepiej leży na mnie miękki Lejaby 65D, ale i tak jest za mały. Z góry dzięki za poradę, pozdrawiam! Odpowiedz Link
azymut17 86/67 kaprysna_tradycja 22.09.11, 15:02 Proponuję brytyjskie 30(65)DD. Uczucie ciasności w 65D może wynikać z za małej miseczki, mogą też wypadać nietypowo rozmiarowo, nie wiem, jak to jest w CK. Trudniej będzie dobrać właściwy kształt miski i szerokość fiszbin, bo w tym rozmiarze występują staniki zupełnie różne od siebie - miałam ten rozmiar, więc wiem, o czym piszę :-) Około 1/4 - 1/5 leżała na mnie dobrze, inne były niekompatybilne, co w przypadku małych biustów zdarza się dużo częściej, niż przy dużych, bo działają z mniejszą siła na stanik, który z tego powodu musi być od razu uszyty w podobnym kształcie, co piersi. Poza tym po ciąży i karmieniu możesz potrzebować innego typu niż przedtem, a i teraz może trochę potrwać, zanim biust "przyjdzie do siebie" po zakończeniu karmienia. Przygotuj się więc na długie mierzenie i nie zrażaj się, bo możesz trafić na swój typ całkiem szybko. Najlepiej by było, gdybyś poszła do jednego z polecanych sklepów z brafittingiem: maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 Tylko wybierz taki, który ma w tym rozmiarze duży wybór i różne firmy, byś mogła porównać. Najbardziej różniące się od siebie w tych okolicach rozmiarowych wg mnie są Freya, Panache, Audelle (poprzednio znane jako Lepel) i Ewa Michalak. Te ostatnie statystycznie najczęściej leżą dobrze, ale mają swoją własną rozmiarówkę, musiałabyś jeszcze zmierzyć się pod biustem luźno, tu jest kalkulator: www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html Odpowiedz Link
kaprysna_tradycja Re: 86/67 kaprysna_tradycja 22.09.11, 16:25 Serdeczne dzięki za wskazanie azymutu :-) Tym bardziej wiarygodne, że od eksposiadaczki takiego samego rozmiaru. Tak, myślę, że chodzi tylko o za małą miseczkę w modelach D - czuję, że dosłownie minimum więcej byłoby idealnie. A tyle fajnych DD było też wtedy na wyprzedażach, ech :-( Masz rację, zawsze dość ciężko było mi dobrać model, nie zastanawiałam się, dlaczego, tak że dzięki za wytłumaczenie. No i jeszcze teraz zmiana kształtu. Miałam przed ciążą jeden porządny stanik z Avocado, ale wówczas go nie lubiłam, zupełnie się nie spisywał na "kulkach" (preferowałam wtedy twarde staniki La Senza), a teraz myślę, że chyba byłby w porządku, ale już go wydałam w inne ręce niestety. Dzięki też za mapę, ale "mojego" kraiku (Belgii) tam nie ma, tutaj też wszystkie ekspedientki wyglądają jak po elektrowstrząsie, gdy pytam o sześćdziesiątki piątki. Tak więc niestety netowo, na Brastopie właśnie zamówiłam dwie frejki 65DD (Halle i Jolie), z racji tego, że Freya była przynajmniej wypróbowana 2736 rozmiarów temu jako dobrze leżąca. Zobaczymy, co z tego będzie. Odpowiedz Link
kaprysna_tradycja Re: 86/67 kaprysna_tradycja 26.09.11, 11:06 Paczka z Brastopu przyszła. Niestety, kompletna pomyłka z tą Freyą Halle i Jolie 65DD, ciasnota i zero podtrzymania bocznego. W Jolie dodatkowo góra niekomfortowo przecina biust, już widzę, że nie dla mnie takie modele (podejrzewam, że słynna, acz "kontrowersyjna" Arabella też jest taka). Będę odsyłać, spróbuję Panache Tango, też 65DD - niestety dopiero teraz przeczytałam fajny wątek "Który biustonosz na początek". Szkoda tylko kasy na przesyłki :-( Na razie oprócz miękkiego Lejaby odkopałam mój fajny, usztywniany stanik La Senza, który o dziwo leży dość dobrze, choć zupełnie inaczej niż kiedyś (mniej zakrywa), tylko muszę zmniejszyć obwód. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 86/67 kaprysna_tradycja 27.09.11, 11:40 Nie kupuj tego Tango, w 65DD na 99% będzie źle leżał. Po pierwsze jest trochę mniejszy niż Freye, a po drugie w tym rozmiarze ma nieszczególną konstrukcję. Wątek "Który biustonosz na początek" dotyczy jednak większych rozmiarów, u Ciebie prędzej sprawdzi się Masquerade. Najlepiej by było, gdybyś sobie zrobiła zdjęcia w tej Jolie i Halle (oraz La Senzie, skoro dobrze leży) i wysłała do jednej z zamkniętych Galerii: lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html forum.gazeta.pl/forum/w,50580,82215844,82215844,Regulamin_galerii.html Tam doświadczone forumki i brafitterki udzielają rad. Na podstawie opisu bowiem ciężko stwierdzić, gdzie leży problem. Możesz też dokładnie opisać te staniki w tym wątku, jeśli nie chcesz publikować zdjęć: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,111124368,,WATEK_RATUNKOWY_7.html?s=0 Zastanawiam się, czy te Freye leżą źle ze względu na rozmiar, czy na konstrukcję? A bez zdjęć lub szczegółowego opisu ciężko to określić. Odpowiedz Link
martabalicka20 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 22.09.11, 13:06 Witam jaki powinnam nosić odpowiedni stanik? Pod biustem mam 100cm W biuście 120cm W pochyleniu 123cm. Mam 22lata jestem troszkę przy kości. Obecnie noszę stanik 90C i jest to push-up mam piersi oddalone od siebie i chcę aby w staniku wyglądały bliżej siebie. Uważam że mój stanik push-up 90C nie leży fatalnie ale np mam tzw.: bułeczki po bokach a jak dokładnie powyciągam ułożę piersi w staniku w miseczce to lekko wystają u góry. Mam też zwykły stanik w rozmiarze 90C usztywniany bez push-up i też mam bułeczki po bokach a miski odstają wygląda to tak jak bym miała za duże miski. Dodam że staniki kupuję na targu na hali. Bardzo proszę o poradę. Odpowiedz Link
azymut17 100/123 martabalicka20 22.09.11, 15:20 A co się dzieje, jak w tym drugim 90C wygarniesz te bułeczki do miseczki? Dokładnie i starannie, wg instrukcji z pierwszego posta? To odstawanie przy jednoczesnym posiadaniu ich pod pachami wskazuje na biust zepchnięty na boki złymi stanikami, trzeba będzie poświęcić trochę czasu na przywrócenie go na miejsce. Na początek możesz przymierzyć brytyjskie 40(90)G lub 38(85)H wygarniając cały biust spod pach i z pleców do miseczki. Może się okazać, że te miseczki będą wtedy za małe i będziesz musiała sięgnąć po np. 38(85)HH. Odpowiedz Link
seven_roses 95/123 26.09.11, 15:01 Witam. Potrzebuję porady jeśli chodzi o rozmiar biustonosza dla znajomej starszej osoby (pani ok. 60 lat), raczej przy kości, duży i moim zdaniem całkiem jędrny biust. Przynajmniej w porównaniu ze zdjęciami normalnych biustów, które ostatnio były publikowane na stronach związanych ze doborem staników, bo z realnymi biustami mam małe porównanie. Miarka krawicka pokazała co następuje: - ścisło pod biustem 95 cm, ale może to nie było maksymalnie ścisło jak się da, bo nie mam doświadczenia w ściskaniu innych osób miarką - luźno pod biustem wyszło 99 cm - w miękkim staniku w lekkim pochyleniu 123 cm - bez stanika w zwisie 130 cm W tej chwili, jeśli dobrze udało mi się stwierdzić, znajoma pani nosi staniki bez fiszbin Viki w rozmiarze 85K (nie widziałam metki noszonego stanika, widziałam nowe, jeszcze nie założone). W tym staniku zapięcie podjeżdża do góry, a ponieważ obwód w talii u znajomej znacznie większy niż obwód pod biustem, wygląda to jakby biust po prostu leżał na brzuchu. Przy podniesieniu rąk obwód podjeżdża do góry odsłaniając trochę biustu. Oczywiście nie ma mowy o rozdzieleniu piersi, stanik nie dotyka mostka. Znajoma narzeka na bóle kręgosłupa, które przypisuje właśnie ciężkiemu, dużemu biustowi. Porównanie z innymi stanikami i odpowiednimi tabelkami: Z elektronicznego brafittera wychodzi 85HH. Tabela rozmiarów UK pokazuje coś między 85H a 85HH. Z mierzenia balkonetki Tango II w rozmiarze 90FF wynikało, że stanik ma za małą miskę (nie umiem określić, o ile - prawdopodobnie o 1-2 rozmiary, ale to raczej strzelanie w ciemno - myślę, że dużo zależy od dokładności wygarnięcia) i jest zbyt luźny w obwodzie. Z kalkulatora na stronie Ewy Michalak wychodzi 95G Z mierzenia (a raczej przykładania) stanika plunge Ewy Michalak rozmiar 75JJ z kolei wyglądało na to, że miska jest albo za mała - albo fiszbina zbyt wąska. Nie jestem jednak zupełnie pewna - stanik był w obwodzie o wiele za wąski i pani w zasadzie go nie założyła. Teoretycznie wg tego kalkulatora owo 75JJ powinno mieć miskę odpowiadającą 95GG, a więc większą od wskazanego przez kalkulator 95G. Nie znam się jednak zupełnie na konstrukcji i nie wiem, czy owo wrażenie zamałości miski nie wynikało na przykład z tego, że choć miska ma określoną pojemność, ma także - z racji zmiany obwodu - zupełnie inny kształt. Niestety nie mogę dokonać żadnych dodatkowych prób ani pomiarów, bo ze znajomą panią widuję się osobiście bardzo rzadko. Byłabym wdzięczna za określenie rozmiaru, od którego warto zacząć mierzenie. Poproszę o rozmiar polski (o ile jest takowy?), brytyjski i jeśli się da - także do staników Ewy Michalak, bo mierzenie zostało wywołane zachwytem znajomej pani nad moim pięknie uniesionym i nie rozłożonym na boki biustem właśnie w staniku tej marki. Z wdzięcznością przyjmę każdą sugestię - także odnośnie marki i fasonu biustonosza. Pozdrawiam, 7R Odpowiedz Link
azymut17 95/123 seven_roses 29.09.11, 17:49 Niestety nie wiem, jak wypada rozmiarowo Viki, opisujesz jednak typowe objawy niedopasowanego, za luźnego stanika (bóle pleców itp.). Tutaj przydałby się ciaśniejszy obwód, jednak przy 95 cm pod biustem, szczególnie u starszej osoby, które są bardziej wrażliwe na "ściskanie", 85 jest i tak zaniżeniem. Dlatego z brytyjskich rozmiarów można zacząć od 38(85)H. Mierzenie innych, odległych rozmiarów nie ma większego sensu, szczególnie w przypadku staników Ewy Michalak, bo mają różne konstrukcje przy niby odpowiadających sobie wg tabelki rozmiarach. U Ewy akurat można zaufać kalkulatorowi, jeśli chodzi o rozmiar wyjściowy. Wiadomo, że ostateczny może być trochę inny, bo za pomocą miarki nie da się go idealnie określić, bo biusty mają różne kształty, podatność na formowanie przez stanik itp. Z brytyjskich marek warto spróbować Fantasie i Elomi. Obie mają staniki przede wszystkim wygodne, ale ta druga jest przeznaczona specjalnie dla większych obwodów pod biustem (75-80+), zbiera jednak na pewno słabiej niż Effuniaki. Odpowiedz Link
maheda Re: 95/123 seven_roses 29.09.11, 17:55 Ojej, przeoczyłam posty :/ Jeśli cokolwiek mogę zasugerować - proponuję rozpoczęcie od Elomi. Odpowiedz Link
maheda Re: 95/123 seven_roses 29.09.11, 17:56 Ojej, przeoczyłam posty :/ Jeśli cokolwiek mogę zasugerować - proponuję rozpoczęcie od Elomi, modele w wersji fullcup Caitlyn lub Lara - obydwa są bardzo wygodnymi stanikami na co dzień. Odpowiedz Link
seven_roses Re: 95/123 seven_roses 30.09.11, 13:03 Dziękuję bardzo za rady. Widzę że może być trudno. Niestety ani Fantasie, ani Elomi chyba nie należą do tanich. Problematyczne jest już wydanie 100 złotych na jeden stanik, zamiast dotychczasowych 30 złotych :( Pozdrawiam 7R Odpowiedz Link
maheda Re: 95/123 seven_roses 30.09.11, 13:42 Niżej cenowo plasują się staniki z Dalii. Trzeba byłoby szukać konstrukcji K-28 lub ew. K-24, w rozmiarach chyba około 80K. Ale one już nie są tak wygodne, jak Elomiki... i nie zbierają tak do przodu biustu. Odpowiedz Link
aannagr 96/115-116 27.09.11, 10:49 Niestety dobry biustonosz nie istnieje - znaczy ja wiem, że istnieje ale w końcu przekonałam siostrę, że też może taki znaleźć. Do tej pory chodziła 80/D albo E ale wydaje mi się, że to 80 to takie rozciągnięte... Ale w sumie ona duża kobieta jest i ma sporo tkanki tłuszczowej więc może rzeczywiście trzeba ją pod biustem jeszcze odchudzić? Odpowiedz Link
azymut17 96/115-116 aannagr 29.09.11, 17:58 Jeśli biustonosz 80 na 96 cm na wydechu ścisło pod biustem jest za luźny, to obstawiam prędzej słabą jakość stanika niż potrzebę ciaśniejszego. Na początek radzę spróbować z brytyjskim 38(85)F. Jeśli jednak ponowny pomiar pokaże pod biustem raczej 90 cm lub mniej, to 36(80)G. Odpowiedz Link
maheda [OT] jak nikogo nie ma, to nie ma... 29.09.11, 18:04 A jak już jesteśmy, to klęska urodzaju ;-) Odpowiedz Link
azymut17 Re: [OT] jak nikogo nie ma, to nie ma... 29.09.11, 19:15 Nawet zgrałyśmy się co do minuty ;-) Najważniejsze, że nie udzielamy rozbieżnych rad :-) Odpowiedz Link
maheda Re: [OT] jak nikogo nie ma, to nie ma... 29.09.11, 20:19 Co racja, to racja :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 96/115 - aannagr - siostra 29.09.11, 17:58 Jeśli chodzi w 80tkach, to niech próbuje tych 80tek. Może by tak zacząć od rozmiaru z okolic 36(80)G-36(80)GG? A potem trzeba się zastanowić, co dalej. Odpowiedz Link
peggy_su Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 28.09.11, 12:47 Własnie się pomierzyłam i sprawy wyglądają tak: -0bwód pod biustem wychodzi 94 przy lekkim ściśnięciu, 90 przy mega ściśnięciu -obwód w biuście - w staniuku przy pochyleniu - 115 -obwód w biuście - w zwisie bez stanika - 118 Noszę staniki z obwodem 75-80. Ostatnio przytyłam ale te 75 są zwykle stare i wystarczająco rozciągnięte. 80 mam teraz jeden, ale tez juz sie rozciągnął bo zaczyna mnie denerwowwać i czuję jak podnosi się na plecach. Miseczki mam DD - są za małe nawet na pierwszy rzut oka. Stanik 80 E - na pierwszy rzut oka jest w miarę ok, ale jak wszystko powygarniam jak trzeba to miseczki za małe - zwłaszcza lewa bo ta pierś jest większa. Proszę o poradę, chciałabym kupić sensowny stanik i nie wiem zupełnie jak się za to zabrać. Wydaje się że obwod powinien byc wiekszy ale mi jest w takim 80 chyba ok. ALe jak przy tym obwodzie patrze na miski to wychodzi jakies J! co jest jakims kosmosem w porownaniu do mojego obecnego E. Odpowiedz Link
maheda Re: 90/115 - peggy_su 29.09.11, 11:36 Przede wszystkim spokojnie. Wdech-wydech :-) Teoretycznie wg tabel powinnaś zacząć mierzenie od brytyjskiego rozmiaru z okolic 38(85)G. Jeśli jednak wolisz obwód 80 (jeśli masz miękkie ciało, to wierzę - sama też dość sporo zaniżam obwód), to lepiej zaczynaj od staników w rozmiarze około 36(80)GG. Nie martw się literkami - lepiej mieć dobrze dobraną miseczkę, niż źle dobraną. Kasica na Stanikomanii cudownie to napisała w jednej ze swoich notek, przeczytaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Odpowiedz Link
peggy_su Re: 90/115 - jeszcze jedno pytanie 30.09.11, 16:50 :) Dziękuję za diagnozę. Mam tylko jeszcze jedną wątpliwość. Poszłam dziś do sklepu dobrać stanik i ostatecznie wybrałam Pollyannę i Arabelkę w rozmiarze 36G. I trochę nie rozumiem - Miska G przy 36/80 jest na obwod w biuście ok 111 cm A ja mam więcej, nawet w nowym staniku wychodzi mi obwód 114/115. Przy mierzeniu miska GG była już za duża, marszczyła się, a właśnie G było w sam raz. Jeśli będę kupować w sklepie stacjonarnym to w sumie bez różnicy, ale chciałabym wiedzieć w jaki rozmiar celować przy zakupach internetowych. Dlaczego jeśli patrzę na centymetry wychodzi conajmniej GG, a ostatecznie dobre jest G? Odpowiedz Link
peggy_su Re: 90/115 - jeszcze jedno pytanie 30.09.11, 16:52 Aha jeszcze jedno. Wiem, że rozmiarówka różnych firm jest różna, ale akurat w tym przypadku mowie tylko o rozmiarówce Freyi. Odpowiedz Link
maheda Re: 90/115 - jeszcze jedno pytanie 30.09.11, 17:09 Tabelki to tylko punkt orientacyjny. Bardzo często jest tak, że dwie osoby z identycznymi rozmiarami (mówimy o obwodzie pod biustem i obwodzie w biuście) powinny nosić dwa różne rozmiary biustonoszy. Rozmiar z tabeli to tylko punkt, od którego zaczyna się dopiero cała zabawa z dobieraniem rozmiaru :-) Stąd wygodniej jest często kupować w sklepach stacjonarnych, niż internetowych. Natomiast jeśli nie ma pod ręką stacjonarnego, pozostaje wyłącznie internetowy - a większość kobiet w Polsce niestety żadnego stacjonarnego nie ma pod ręką. Odpowiedz Link
zawszeatram 73/90 28.09.11, 23:29 Obecnie noszę 75C- rozmiar przed ciążą. Tydzień temu zakończyłam trzynastomiesięczny okres karmienia. Wtedy zakładałam staniki w starym rozmiarze, ale nosiłam wkładki laktacyjne. Aktualnie jestem "wysuszona" ;), biust również. Nie mam tkanki tłuszczowej pod biustem. Ze starych staników najlepiej odpowiada mi Triumph Innocent Passion W, w rozmiarze 75D (34D). Chciałabym poddać biust rekonwalescencji :) po karmieniu, prosiłabym o zasugerowanie jakiegoś modelu stanika do spania. I wskazanie rozmiaru kontynentalnego. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/90 - zawszeatram 29.09.11, 11:38 Spać, to możesz choćby w tym swoim staniku, o którym piszesz. A co do chodzenia - spróbuj przymierzyć staniki Triumpha z okolic 70E i 70F - sprawdź, czy nie podtrzymują i obejmują Ci biustu lepiej, niż ten, który masz. Odpowiedz Link
sania190 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 29.09.11, 10:57 Witam proszę o pomoc jaki to rozmiar brytyjski i polski 72/92 ?? Odpowiedz Link
maheda Re: 72/92 - sania190 29.09.11, 11:40 Zacznij dobieranie sobie staników od tych w rozmiarze około 70F lub 65G. Może się okazać, że miseczka będzie na Ciebie za mała lub za duża, trzeba mierzyć i sprawdzać. Polecam artykuł z drugiej linijki mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
foxy90 74/94 29.09.11, 14:51 Zastanawiam się własnie jaki rozmiar powinnam nosić? Mam biustonosz z Dalii - Olimpia w rozmiarze 70F, jest dobrze dopasowany, nie jest zbyt ścisły, taki akuratny. Natomiast patrząc na tabelki rozmiarów widzę, że powinnam niby nosić 70E, więc jak to jest? Fakt faktem, Dalię kupowałam jakiś czas temu, od tego czasu biust mi trochę zmalał (schudłam), czy faktycznie powinnam zmienić rozmiar? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/94 - foxy90 29.09.11, 14:55 Na cztery osoby o identycznych rozmiarach mogą pasować cztery całkiem inne rozmiary staników. Tablica rozmiarów to tylko punkt wyjścia - z tego się nie strzela. Pomaga określić, w którym punkcie całej wielkiej tabeli rozmiarów najlepiej jest zacząć przymierzanie staników - tylko tyle. Odpowiedz Link
foxy90 Re: 74/94 - foxy90 29.09.11, 15:05 Czyli i tak trzeba wszystko mierzyć i próbować, a szkoda :) Hmm, a jak to jest z biustonoszami - jeżeli mam biustonosz firmy A, model x, to jeżeli chcę kupić model y, o podobnym kroju to powinnam wziąć ten sam rozmiar? Chodzi mi o to, czy jeżeli mam ustalony rozmiar u danego producenta, to czy mogę zamawiać 'w ciemno' jego biustonosze, czy jednak każdy trzeba mierzyć? Odpowiedz Link
maheda Re: 74/94 - foxy90 29.09.11, 15:19 Każdy trzeba mierzyć. Ostatnio miałam w ręku jeden i ten sam rozmiar (!!!) tego samego modelu jednego producenta, w jednym kolorze. Po prostu dwa pudełka identycznego stanika, o identycznym rozmiarze. Obwód jednego stanika różnił się od obwodu drugiego egzemplarza o pięć centymetrów. Odpowiedz Link
mynikitka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 29.09.11, 15:26 76/91 nie mogę dojść do ładu z rozmiarem po karmieniu teraz mam na sobie 70e ale wydaje mi się że miseczki są za duże, możliwe że to kwestia modelu? ( zdzieram na zmianę dwa elle Macpherson'y - jeden wydaje się dobry, drugi za luźny:)) celować w 70 dd, czy d? Odpowiedz Link
maheda Re: 76/91 - mynikitka 29.09.11, 17:52 Musisz spróbować obu miseczek, a dodatkowo w każdej firmie będzie to wyglądało trochę inaczej :/ Taki już urok bra-fittingu. Odpowiedz Link
rudy-gosiakos Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 03.10.11, 16:49 witam, moje wymiary to 93 pod biustem i 113 w biuście. Jestem osobą dosyć puszystą, więc ciężko znaleźć mi odpowiedni rozmiar. Wcześniej nosiłam 85c,obecnie mam 80d(z dosyć elastycznego, ale nie rozciągającego się na stałe materiału). W obwodzie wydaje mi się,że jest ok, natomiast niezbyt miseczki wydają mi się być niedopasowane,chyba trochę za małe. Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
azymut17 93/113 rudy-gosiakos 03.10.11, 18:59 80D ma za małą miseczkę, radzę zacząć mierzenie od rozmiaru brytyjskiego 38(85)F. Przy dobrej jakości stanikach zazwyczaj nie jest potrzebne większe zaniżanie obwodu, o ile zmierzyłaś się bardzo ciasno na wydechu - to wielu osobom sprawia na początku trudność, bo mierząc siebie unosimy łokcie do góry, przez co rozszerza się klatka piersiowa. Pamiętaj, by starannie założyć stanik wg instrukcji z pierwszego posta lub tego artykułu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html i dokładnie wygarnij biust do miseczek. Odpowiedz Link
zdzichagd Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 04.10.11, 20:22 Witam! w tej chwili noszę 75 E,ale czuje lekki luz w obwodzie i piersi mi poprostu skaczą, co jest problemem,zwłaszcza jak się ma 4letnie dziecko!moje wymiary to:pod biustem 73cm,w biuście99cm,poproszę o rozmiar polski.Dziękuje.Kasia Odpowiedz Link
azymut17 73/99 zdzichagd 05.10.11, 12:14 Witaj na forum :-) Polskie firmy są bardzo nierówne rozmiarowo, więc pewnie będziesz musiała zmierzyć kilka staników, by trafić na coś odpowiedniego. Zaczynaj od 70 I. Własną, inną rozmiarówkę mają polskie firmy Comexim i Avocado. W tej pierwszej zaczynaj od 70HH, w drugiej od 70G. Pamiętaj by przy mierzeniu starannie założyć stanik według instrukcji z pierwszego posta i dokładnie wygarnąć biust do miseczek. Powodzenia :-) Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty 78/96-98 09.10.11, 20:53 Mierzac sie bardzo ciasno pod biustem wychodzi mi 78 cm, ale jakbym mierzyla swobodnie, to 83-85... W biuscie mam wiekszy problem z pomiarem - wychodzi mi miedzy 96 a 98. Dzisiaj kupilam biustonosz Feliny 75D - obwod bardzo ciasny, nawet ciezko mi sie zapiac, miseczki wydaja sie byc idealne. Mierzylam tez 75E, ale byly ciut za duze. Mierzony miekki Atlantic 75D ciut bulkowal, podobnie stanik, ktory mam juz dosc dlugo - C&A 75C, ale tutaj sam obwod jest za luzny, a i tak po paru h stanik mnie drapie. Bulkuje mi przewaznie lewa, ciut wieksza piers. Ze swoich spostrzezen - najwieksze znaczenie mialy i maja fiszbiny, tzn. ksztalt U, ich rozstaw - potrzebuje sporego, inaczej fiszbiny mi sie wbijaja w biust. Piersi mam ok - maja bardzo ladny ksztalt pod obcislym topem, czasem nawet wygladaja lepiej niz w staniku :P Dawniej nosilam 75B i przewaznie staniki usztywniane, duuuzo Lupoline - odradzam paskudztwo, teraz to widzxe! Potem przerzucilAM SIE NA 70c, min Gaia polusztywniane - wiekszosc modeli okazywala sie dobra, choc niektore mialy za duze mieseczki. Ostatnio przytylam wiec Gaie 70C sa pieronsko ciasne w obwodzie, szczegolnie model Antalia - od poczatku ciasny i nierozciagliwy obwod, a w biuscie bulkuja. Bede wdzieczna za sugestie co do rozmiarowki brytyjskiej, ale tez polskiej. Aha - najladniej modeluja mi biust staniki z cieciami ukosnymi/pionowymi albo wyzej zabudowane - przy niektorych modelach takich nie za niskich na drodawkach mam luz, a potrafia sie wpijac na gornej linii stanika albo przy poziomych szyciach zupelnie odstaja od brodawek w gore. Odpowiedz Link
azymut17 78/96-98 asiek_asiekowaty 10.10.11, 02:17 Czy do tych miseczek w Felinie wygarnęłaś cały biust z pleców i spod pach, jak to opisano w pierwszym poście w wątku? Pytam, bo według tabelki powinien być na Ciebie za mały, kontynentalna (czyli taka, jak w Felinie) pokazuje raczej 75 E-F. Może ten model wypada dużomiskowy, wskazuje na to za mały Atlantic (nic dziwnego) i C&A. Opisywane przez Ciebie odstawanie materiału miseczki na brodawkach przy jednoczesnym wbijaniu się brzegu miski nazywamy tutaj "pomarańczą w szklance". Jest to efekt próby włożenia jędrnej piersi do za małej miski, odstawanie na czubku, jak i nie sięganie pomarańczy dna, pokazuje, że trzeba zmierzyć większą miskę. Rysunki poglądowe: balkonetka.pl/2008/5/20/pomarancza-w-szklance balkonetka.pl/2008/6/2/pomarancza-w-szklance-czesc-ii Podobnie wbijanie się fiszbin w piersi po bokach - zazwyczaj wynika to z za małej miski, szerokofiszbinowość jest dużo rzadsza, jak i gorszy wygląd biustu w staniku niż bez (zazwyczaj jest odwrotnie :-)). Z rozmiarówki brytyjskiej radziłabym zacząć od 34(75) DD lub E (te dwa niepewne centymetry robią taką różnicę). Nie ma żadnego znaczenia, czy nosisz stanik miękki na fiszbinach, czy usztywniany, poza tym, że w sztywniaczku trudniej zauważyć niedopasowanie. Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty Re: 78/96-98 asiek_asiekowaty 10.10.11, 11:30 Dzieki za odpowiedz. Wydaje mi sie, ze powyciagalam wszytsko, co sie dalo, stanik zakladam pochylona, zeby biust wpadl, fiszbiny w Felinie dobrze obejmuja cale piersi. Koronka jets natomist lekko elastyczna, moze tez dlatego ten rozmiar pasuje. Chociaz przyznam, ze mierzylam wiele Felinek, rowniez 75E i jednak mocno odstawaly. No i na pewno zawsze problemem sa roznice w wielkosci piersi - albo bedzie ciu bulkowac lewa, albo bedzie mi odstawac stanik w prawej... Swoja droga - ciekawa jestem, jaki % kobiet ma wieksza lewa piers, a jaki prawa, bo slyszalam, ze wieksza przewaznie jest lewa i moze dobrze by bylo, zeby producenci to uwzgledniali (chociaz zakladam, ze im wiekszy biust, tym wieksza jest ta roznica). Tak czy siak - wybierac sie dzisiaj do sklepu z brafittingiem i obadamy, co sie okaze... Przydalby mi sie calkiem gladki biustonosz w cielistym kolorze. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 78/96-98 asiek_asiekowaty 10.10.11, 12:02 Nie zauważyłam nigdy przewagi frakcji "większa-lewa-pierś" nad "większa-prawa-pierś" ;-) Jest jeszcze możliwość taka, że potrzebujesz większego zaniżenia obwodu, czyli do 70, ale to zależy w dużej mierze od rozciągliwości danego modelu oraz podatności Twojego ciała na ściskanie (miękkie ciało potrzebuje ciaśniejszego obwodu niż twarde, mimo tych samych wyników miarką). Zobaczysz podczas brafittingu, powodzenia :-) Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty Re: 78/96-98 asiek_asiekowaty 10.10.11, 17:08 Bylam. Jestem rozczarowana sklepem bieliznakrakow.pl niestety, ale o tym zaraz. Mierzylam w kilku sklepach rozne biustonosze, min: www.gaia.com.pl/produkty/intimo/gaia-biustonosz-audrey-297-tan.html 75D miseczka ok, swietnie lezal, ale obwod zbyt rozciagliwy sklep.samanta.pl/popup.php?plik=./img/g1877d.jpg 75D ciut za ciasny, 75E za duzy. Mierzylam kilka Samantek i kazda byla inna - ten sam rozmiar byl raz za ciasny, raz za duzy, raz po prostu brzydko lezal Mierzylam tez kilka Felinek, ale tych klasycznych i widze, ze oryginalne Felinki a te nowe rpzeznaczone dla mlodych dziewcznym (z ktorych ja mam 1) to zupelnie co innego - wydaje mi sie, ze oryginalne Felinki sa lepsze jakosciowo, chociaz sa tez bardziej toporne. I suprise - wszytskie 75D byly za duze! Wieksze niz mlodziezowe 75E. No i bieliznakrakow, czyli sklep z certyfikatem brafittingu. Wchodze i mowie, ze potrzebuje miekki stanik, co do rozmiaru nie ejstem pewna, ale zaczelabym od 75D. A kobieta, ze nie maja. Ja zaczelam sie rozgladac po sklepie i dpiero po kilku chwilach laska zapytala, czy moze nie chcialabym przymierzyc 70E, bo bedzie zblizone rozmiarowo. I mierzylam tak: bieliznakrakow.pl/sklep/biustonosz-freya-faye-nude-p-424.html - 70E, wygladal najlepiej, 70F przymierzylam tak na wszelki wypadek - za duzy bieliznakrakow.pl/sklep/biustonosz-comexim-ivonne-kolor-kawa-mlekiem-p-86.html - 70E mial pieronsko ciasny obwod, ale Comexim poleca nie zanizac obwodu. Miseczka w 70E wydawala mi sie ciut za mala, 75D nie bylo, a 75E bylo w miseczce za duze. bieliznakrakow.pl/sklep/biustonosz-panache-superbra-harmony-balconette-chocolate-p-476.html - 70E i 70F - E troche bulkowal, F byl za duzy. Spostrzezenia: wychodzi, ze powinnam nosic 75D lub 70E - oczywiscie jak widac wyzej sa rozne odchyly. Mam wrazenie, ze z brytyjskich marek trzeba zanizac obwod, bo te 70 byly tak ciasne, jak moja 75 Felinka, pewnie nawet jakas 65 moglabym przymierzyc. Comexim zdecydowanie nie zanizac (przynajmniej ja bym juz sie zle czula z takim wbiciem w skore jak mierzylam 70), a producenci polscy to juz trzeba sprawdzac rozciagliwosc, bo w niektorych 75 bedzie ok, ale inne sa jak z gumy i trzeba byloby brac 70. Pytanie: zastanawia mnie temat bulkowania pod pachami i zgarniania cialka do miseczki - co z tego, ze jak zgarne, zgarne, Zgarne jak tylko moge wszystcko, co sie da do miseczki i moge wtedy wypchac sobie np. 75E, skoro i tak jak sie poruszam, to biust zaczyna sie ukladac spowrotem i stanik odstaje? Czy z czasem, jak bede chodzic w dobrych rozmiarowo stanikach, to mi biust wroci do odpowiedniego ksztaltu? Odpowiedz Link
asiek_asiekowaty ...jeszcze jdno glupie pytanie 10.10.11, 19:47 Jesli dobrze poczytalam, to w dobrym staniku biust powinien wracac na swoje miejsce. Czy rozumiem, ze jesli pochodze jakis czas (jaki?) w dobrym staniku, to piersi beda sie lepiej ukladac, wyjda spod pach i.... miseczka bedzie za mala - tak? I wtedy nowy stanik potrzebny. Czyli przede wsyztskim musze odczekac jakis czas (znowu - jaki?) znaim biust sie unormuje i bede mogla juz na pewno prawidlowo wybierac rozmiary. Czy mozliwe, zeby po 1 dniu chodzenia w nowym dobrym staniku (a przynajmniej lepszym niz dotychczasowe) cialko wracalo na miejsce i miseczki juz zaczynaly powoli byc za male by pomiescic piersi, ktore wracaja na swoje miejsce? Odpowiedz Link
azymut17 Re: ...jeszcze jdno glupie pytanie 10.10.11, 21:45 Odbiegamy strasznie od tematu wątku, tutaj tylko sugerujemy rozmiar, od którego najlepiej zacząć mierzenie. Najlepiej skopiuj swój opis sklepu do wątku z recenzjami: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,102574496,102574496,Krakow_sklep_marcille.html To dziwne, że powiedziano Ci, że nie ma 75D, na stronie jest. Opinie o biustonoszach możesz wpisywać do wątków producenckich, tu jest lista linków: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,43676955,0,SPIS_PRODUCENTOW_stanikow_dla_biusciastych_LINKI.html Obwodów 65 nie ma sensu mierzyć, bo nie będą dobre. Nawet jak się dopniesz, to za duży naciąg zdeformuje stanik. Wygarnianie - po wygarnięciu poruszaj trochę rękami i wybieraj te nieodstające. Nie ma sensu też nosić za dużych misek, bo nie podtrzymują biustu. > Czy z czasem, jak bede chodzic w dobrych rozmiarowo stanikach, to mi biust wroci do > odpowiedniego ksztaltu? Tak, o ile wcześniej nosiłaś złe staniki, które wypchnęły biust pod pachy. Czy rozumiem, ze jesli pochodze jakis czas (jaki?) w dobrym staniku, to p > iersi beda sie lepiej ukladac, wyjda spod pach i.... miseczka bedzie za mala - > tak? Czas - różny, nie ma zasady. Miseczka niekoniecznie zrobi się za mała - czasem migracja jest jakościowa, a nie wielkościowa, czyli biust ma bez stanika lepszy kształt, zaokrągla się u góry, staniki leżą lepiej a rozmiar jest ciągle ten sam. Dlatego lepiej nie dobierać biustonoszy z zapasem, tylko na teraz. > Czy mozliwe, zeby po 1 dniu chodzenia w nowym dobrym st > aniku (a przynajmniej lepszym niz dotychczasowe) cialko wracalo na miejsce i mi > seczki juz zaczynaly powoli byc za male by pomiescic piersi, ktore wracaja na s > woje miejsce? Czasem się to zdarza, ale zazwyczaj największe zmiany widać po tygodniach i miesiącach. O migracji było już na forum sporo. Jak będziesz jeszcze miała jakieś wątpliwości, to zakładaj po prostu na forum nowy wątek :-) Odpowiedz Link
tysiaczek29 72/83 12.10.11, 18:26 Witam, mam problem z doborem odpowiedniego stanika. Ogólnie noszę 75 B lub 80 B push up, jednakże staniki te mi odstają od piersi. Mam mały biust i chciałabym, żeby chociaż optycznie wyglądał na większy. Proszę o podanie rozm. polskich jak i zagranicznych. Odpowiedz Link
azymut17 72/83 tysiaczek29 14.10.11, 20:21 Witaj na forum :-) Staniki, które nosisz odstają z dwóch powodów: mają za duży obwód i za dużą miseczkę. Do tego push upy zazwyczaj spłaszczają biust, a nie go powiększają ("push up" oznacza wypchnięcie ku górze kosztem właśnie spłaszczonego profilu). Radziłabym zmierzenie rozmiaru 70B ze staników brytyjskich, z polskich 70A, ewentualnie z bardziej rozciągliwych modeli 65C i 65B. Dobrze dobrany biustonosz poprawia wygląd biustu, bo zbiera go spod pach i podtrzymuje na klatce piersiowej z przodu, czego za luźny nie jest w stanie zrobić. Jeśli efekt w staniku miękkim lub usztywnianym nie będzie dla Ciebie zadowalający, możesz sięgnąć po modele z dobrze uformowanymi miękkimi wkładkami np. żelowymi lub materiałowymi, które zamiast spłaszczać biust będą go podnosić i dodawać objętości pod bluzką bez uciskania i deformowania - ważne, by były w dobrym rozmiarze. Mamy w dziale Lobbystki specjalne forum, gdzie osoby w Twoich okolicach rozmiarowych wymieniają informacje na temat modeli, które leżą najlepiej. Polecam lekturę: forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html Odpowiedz Link
tuli-panek-0 74/91 14.10.11, 22:01 Moje rozmiary to 74 i 91 Stanik noszę w rozmiarze 75C, który mi nie odpowiada, ponieważ muszę go co chwilę poprawiać, miseczki po porządnym wygarnięciu są za małe (nie zakrywają całych piersi), ale największym problemem jest to że biust strasznie mi skacze, nie tylko jak biegam, ale jak schodzę poi schodach lub idę szybkim tempem. Mam sylwetkę lekko zgarbioną i trochę skrzywione lewe ramie. Proszę o podanie także polskiej rozmiarówki i gdzie mogę kupić odpowiedni stanik. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/91 - tuli-panek-0 16.10.11, 00:54 Spróbuj zmierzyć staniki w rozmiarze z okolic 32(70)DD lub 32(70)E. Jeśli będą za luźne pod biustem, próbuj obwodu 65 (brytyjskie oznaczenie to 30). Odpowiedz Link
azymut17 Re: 74/91 20.10.11, 08:31 tuli-panek-0 napisała: > Proszę o podanie także polskiej rozmiarówki i gdzie mogę kupić odpowiedni stani > k. Adresy dobrych sklepów sa na tej stronie: maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 Poczytaj tez opisy na blogu: stanikowamapa.blox.pl/html i na forum. Odpowiedz Link
ruda.panna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 14.10.11, 22:49 Szanowne Expertki, natchnęło mnie właśnie na zakup biustonosza. Ostatni, jaki kupowałam, to był Triumph Amourette 28W w rozmiarze 75E. Najpierw kupiłam czarny, później złoty. Potem, jakieś 2 lata temu, Pani w sklepie sugerowała mi, że powinnam nosić 75F, a nawet 70G, ale w takim rozmiarze nie mogę oddychać... ;) I w takiej trwałam świadomości:) Że mam 75F. Mam w szafie kilka biustonoszy, ale nie jestem do nich przekonana. Ze dwa Kostary - 75F i 70G - oba zdaje się, za małe. Chyba wszystkie biustonosze jakie mam, generalnie mają za małą miskę. Dziś byłam w sklepie, ale Pani była zajęta i nie mogłam podpytać. Zmierzyłam 75F Vivien firmy Comexim, ale tu tragedia. Totalnie za mały! Pod biustem może i się dopięłam, ale miska porażka. Zmierzylam większy - 80G - bo taki tylko był - wydał mi się za szeroki pod biustem, ale miska chyba ciągle była za mała, bo się rolował pod pachami ;( Teraz pod wpływem czytania tego wątku, zaczęłam się dokładnie mierzyć. Elektroniczny bra-fitter podał, że mój rozmiar to 70J!!! Jestem w lekkim szoku ;) To jaki w końcu powinnam nosić rozmiar??? Pod biustem mam bardzo ścisło 82-83 cm. W biuście na siedząco 103 cm, a przy pochyleniu okolo 111 cm. Jestem totalnie skolowana i proszę o pomoc :) Z góry dziekuję i pozdrawiam! Ruda Odpowiedz Link
johana75 93/120 16.10.11, 00:08 Mam problem ze stanikiem. Chyba nosze za małe miseczki. 93 to jest bardzo ściśle pod biustem 96 to jest luźno 120 mierzone na stojąco bez stanika 128 mierzone przy pochyleniu bez stanika (moje miękkie staniki to minimalizery więc raczej nie nadają się do zmierzania biustu w nich?) Nosze 85 G....mam tez inne rozmiary...mniejsze. Proszę o podanie polskiej i ang rozmiarówki i może Effuniaków bo chyba sobie kupię tam na próbę. Odpowiedz Link
maheda Re: 93/128 - johana75 16.10.11, 00:58 Mnie się wydaje, że masz za małe miseczki - ale być może są one OK, bo masz szerokie plecy? Sprawdź, proszę, czy - jeśli założysz stanik zgodnie z instrukcją podlinkowaną w mojej sygnaturce w drugiej linijce - czy ten stanik jest dla Ciebie dobry, czy nie bardzo? Odpowiedz Link
johana75 Re: 93/128 - johana75 16.10.11, 11:51 Jak założyłam zgodnie z instrukcją to jest różnie w różnych modelach tej samej firmy. Niektóre G są za małe, bo mam lewa pierś większą, prawa jest ok. Ostatni mój stanik który kupiłam to juz w ogóle tragedia, bo fiszbiny nie trzymają sie mostka, tylko odginają się pomiędzy piersiami razem z piersiami w kierunku bluzki, pod pachami za słabo wycięty- obciera, po kilku miesiącach noszenia zapinam sie na ostatnia haftkę. Jt. rozm. właśnie 85G. Wcisnę sie w 80 H ale jest zdecydowanie za ciasny w obwodzie po jakimś czasie (taki rozm. też mam w szafię ;P) Na jaką pierś mam kupować stanik? Na większą? Co zrobic z mniejsza piersią? Odpowiedz Link
azymut17 Re: 93/128 - johana75 20.10.11, 08:50 johana75 napisała: > Jak założyłam zgodnie z instrukcją to jest różnie w różnych modelach tej samej > firmy. Niektóre G są za małe, bo mam lewa pierś większą, prawa jest ok. W tych G, które są za małe, wybieraj większą miseczkę. Z polskiej tabelki wypada Ci niby 85K, ale niewiele firm się do niej stosuje, pozostaje jedynie mierzenie. Z brytyjskiej próbuj 38 (85) H i HH- brytyjskie miski są dużo większe od polskich. Effuniakowy kalkulator podaje 95GG. > Ostatni > mój stanik który kupiłam to juz w ogóle tragedia, bo fiszbiny nie trzymają sie > mostka, tylko odginają się pomiędzy piersiami razem z piersiami w kierunku blu > zki, pod pachami za słabo wycięty- obciera, po kilku miesiącach noszenia zapina > m sie na ostatnia haftkę. Jt. rozm. właśnie 85G. Jest w takim razie za mały w misce, fiszbiny powinny leżeć płasko na mostku a nie wisieć w powietrzu. Zdarzają się wyjątki od tej reguły, ale to jest w stanie ocenić tylko doświadczona brafitterka. Obcieranie pod pachami to kwestia albo złego rozmiaru, albo fasonu. Wcisnę sie w 80 H ale jest zde > cydowanie za ciasny w obwodzie po jakimś czasie (taki rozm. też mam w szafię ;P > ) > 80H jest bez sensu, bo ma mniejszą miskę niż 85G, które jak piszesz jest za małe. > Na jaką pierś mam kupować stanik? Na większą? Co zrobic z mniejsza piersią? Zazwyczaj zaleca się dobieranie stanika na większą pierś. Jeśli różnica jest duża, pomaga stosowanie wkładek wyrównujących asymetrię. Przy niewielkiej można też dobierać rozmiar pośrodku, trochę za duży na jedną pierś i trochę za mały na drugą. Ważne, by obydwie piersi miały dobre podtrzymanie i by nie robiły się buły. Jest to temat często omawiany na forum, możesz też poczytać o tym tutaj: maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=149%3Ajak-rozpozna-za-maza-du-miseczk&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl Odpowiedz Link
maheda Re: 82/111 - ruda.panna 16.10.11, 00:56 Sugerowałabym rozpoczęcie mierzenia od staników z okolic brytyjskiego 34(75)GG lub 34(75)H. W polskich firmach będzie to baaardzo różne oznaczenie miseczki, od około H, do około J. Musisz mierzyć, innego wyjścia nie ma. No, ale to dotyczy nie tylko staników, ale też butów, ciuchów i innych :-) Odpowiedz Link