Dodaj do ulubionych

gorset (basque) jak dobierać?

06.10.11, 17:04
Pytanie jest ogólne i szczegółowe zarazem.
Ogólne, to znaczy jak właściwie dobiera się takie coś? Wg standardowego rozmiaru biustonosza? Czy obwód luźniejszy? Bo u mnie obwód pod biustem jest zdecydowanie najwęższym miejscem, węższym niż talia... Więc może pod kątem talii?
A jeśli nie potrzeba szerszego obwodu niż w biustonoszu, to czy mimo to można (bez tracenia przez gorset właściwości podtrzymujących?

Bardziej konkretnie, to właśnie sobie zobaczyłam gorset Evie Liason i mnie przymurowało odrobinkę. Ale miseczka H w moim obwodzie to dla mnie za mało, a co gorsza, nawet bym nie umiała podać swojego rozmiaru UK, bo od dawna nic UK nie nosżę :/

Jakaś podpowiedź, czego można próbować na 76 ścisło / 80 luźno / 112.5-113.5 w? I jakie są szanse powodzenia? ;)

--
Clarisse, tak sobie tylko marząc ;)
Obserwuj wątek
    • kasica_k Re: gorset (basque) jak dobierać? 06.10.11, 17:14
      Ja nie dobieram wg rozmiaru biustonosza, bo bym się nie zapięła w pasie. W stanikach biorę obwód 36 albo 34, w gorsetach nie schodzę poniżej 38. Do tego stosownie zmniejszam miseczkę, np. zamiast G czy GG próbuję FF, F. Na przykład: Antośkę Masquerade mam w rozmiarze 38FF. Podtrzymanie jest wystarczające ze względu na to, że gorset ma dużo większą "powierzchnię nośną" niż stanik.
    • inez69 Re: gorset (basque) jak dobierać? 06.10.11, 18:07
      Ja pod bisutem i w talii jestem jednakowo szczupła, ale niżej juz dużo szersza. Żeby gorset dobrze trzymał biust, potrzebowałam 30 (czyli tyle co w stanikach), ale w biodrach się nie dopinałam, a kiedy brałam 32, to w okolicach podbiuśica wszytsko mi się przesuwało. Jest na to jakaś rada? Kiedyś widziałam, jak jedna forumka góre zapinała na pierwsza haftkę, a od dołu na ostanią, ale nie wiem czy to się sprawdza przy noszeniu?
    • azymut17 Re: gorset (basque) jak dobierać? 06.10.11, 18:08
      Dodaj jeszcze obwód w talii, to będzie można określić, jaki obwód ma szansę Cię nie udusić.
    • ciociazlarada Re: gorset (basque) jak dobierać? 06.10.11, 18:45
      Ja dobieram normalny obwód pod biustem w gorsetach wiązanych, takich jak Hestia, wtedy talię dociągam jak chcę. W girdlach zrobionych z siatki (bez fiszbin) i bez miseczek dobieram zazwyczaj najmniejszy dostępny rozmiar i pierwszą i ostatnią haftkę zapinam luźniej niż pozostałe. Wygląda to zupełnie dobrze z tyłu, nic się nie marszczy.
    • anna-pia Re: gorset (basque) jak dobierać? 06.10.11, 19:14
      Dobieram do obwodu w pasie, a nie pod biustem - staniki noszę 70 (32), gorsety mierzyłam 75 (jeden nawet został), w mierzonej kiedyś na zlocie maskaradkowej Antośce 80 musiała mnie dopinać Agafka, bo sama nie byłam w stanie; Elomi Occasions 70G jest akurat z tendencją do luźnawości (trzeba było słuchać Mahedy i nie kupować :().

Może spróbuj 75H i 80GG/H?
      stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
      • clarisse Re: gorset (basque) jak dobierać? 07.10.11, 11:59
        Dzięki za rady :)
        No fakt, talii nie podałam, bo z każdego mierzenia mi wychodzi inaczej. Ale ok. 84 cm powiedzmy. Myślę, że i w 75 w obwodzie wejdę. Nie wiem jak z biodrami, bo relatywnie jestem w nich wąska, ale krótka, więc to co u kogoś jest nad biodrami, u mnie może wylądować na.
        Muszę przemyśleć :) Piękna ta Evie, ale trzech rozmiarów naraz, żeby porównać i odesłać, finasnowo nie dam rady.
        • clarisse a jak to się ma do zwykłego straplessa? 07.10.11, 12:19
          Bo właśnie sobie uświadomiłam, że niedawno mierzyłam "zwykłego" straplessa Evie, ze świadomością oczywiście, że na moją miskę nie produkują, ale że może "se zwężę". Generalnie efekt moim zdaniem był gorzej niż żałosny. Nie testowałam wprawdzie pod sukienką, bo nie miałam. Ale ogólnie pomysł zwężania obwodu w straplessie jest do d... a nie biust ;)
          • azymut17 Re: a jak to się ma do zwykłego straplessa? 07.10.11, 16:51
            > Bo właśnie sobie uświadomiłam, że niedawno mierzyłam "zwykłego" straplessa Evie
            > , ze świadomością oczywiście, że na moją miskę nie produkują, ale że może "se z
            > wężę". Generalnie efekt moim zdaniem był gorzej niż żałosny.

Obawiam się, że w takim razie ten gorset może leżeć średnio, bo wyglądał na pokazie (i na zdjęciu) jak strapless z doszytym dołem gorsetowym, miski wydają się takie same. Podtrzymanie jednak może być lepsze, bo ciężar biustu nie będzie opierał się na obwodzie, ale na "koszulce". Rozmiar wzięłabym taki sam jak mierzonego stanika, ale z przeliczonym, szerszym obwodem. Z wymiarów obstawiam 36GG, bo Evie ma duże michy.
        • anna-pia Re: gorset (basque) jak dobierać? 07.10.11, 12:31
          To może popatrz do kasicowej tabelki, zapytaj w sklepie, w którym będziesz zamawiać, jak toto stoi z rozciągliwością, i wybierz jeden rozmiar?
        • kk345 Re: gorset (basque) jak dobierać? 07.10.11, 12:57
          Przy podobnych, jak Twoje, obwodach (tylko w biuście mam mniej) nierozciągliwą Hestię mam 80-tkę- nie jest za luźna...
        • besame.mucho Re: gorset (basque) jak dobierać? 07.10.11, 14:10
          A rozglądałaś się czy na pewno nie ma w żadnym stacjonarnym sklepie, żebyś mogła kupić normalnie, a nie przez net? Niby stacjonarnie bywa czasem drożej, ale za to w sklepie pewnie by było kilka okolicznych rozmiarów, więc łatwiej by Ci było dobrać.
        • yaga7 Re: gorset (basque) jak dobierać? 07.10.11, 14:38
          A widziałaś zniżkę 20% na Listkach?

A w temacie - ja też z frakcji dobierającej na talię i wszystkie maskaradkowe gorsety miałam 80-tki, nigdy nie były za luźne.
          • clarisse Re: gorset (basque) jak dobierać? 07.10.11, 14:41
            Widziałam zniżkę na Listkach, stąd wziął się cały temat :)
    • clarisse dzięki za podpowiedzi :) 10.10.11, 11:03
      Rozmawiałam też na czacie z panią z Figleaves i ona z kolei zasugerowała mi 34H.

Ale tak na spokojnie, to chyba nie będę szaleć, bo funt nietani, a cała masa innych rzeczy jest, które mają większe szanse pasować.

Jednakowoż przepiękna ta Evie Liaison.
      • kasica_k Re: dzięki za podpowiedzi :) 10.10.11, 21:10
        A propos Evie Liaison - dziś przyszło moje zamówione 38FF i chyba pierwszy raz będę odsyłała gorset z tego powodu, że jest za luźny, a właściwie - za rozciągliwy. Zupełnie się tego nie spodziewałam, bo Maskaradki zachowywały się inaczej. Także może słusznie, że darowałaś sobie na razie zakup :)
        • clarisse Kasico 11.10.11, 09:50
          Dziękuję za informację zwrotną - tak z ciekawości, czy to znaczy, że będziesz wymieniać, czy całkiem rezygnujesz? Ten gorset mnie fascynuje, to najpiękniejszy bieliźniany gorset jaki widziałam :)
          • kasica_k Re: Kasico 11.10.11, 17:26
            No właśnie ze względu na urodę (nie wiem, czy najpiękniejszy, ale na pewno jest ładny) nie mogę się zdecydować. Boję się, że po prostu te elastyczne dzianiny za słabo pracują i będę miała gorsetowy odpowiednik sznurkującego obwodu, a brzuch dalej wystający ;)
    • kis-moho Zapinanie 11.10.11, 10:00
      Jeżeli problem już się rozwiązał - mogę się podczepić pod wątek?
      Jak Wy sobie radzicie z zapinaniem gorsetów? Mam antośkę, i nigdy mi się jeszcze nie udało założyć jej bez pomocy... Nie wiem, czy mam za mało giętkie stawy, ale tak jak dolne haftki spokojnie mogę zapiąć, tak z tymi w okolicach obwodu w życiu nie dam sobie rady.
      • yaga7 Re: Zapinanie 11.10.11, 10:03
        Nie jesteś jedyna. W życiu nie zapięłam się sama w żadnym gorsecie, mam do tego Lubego. Gdybym go nie miała, pewnie nie kupiłabym żadnego gorsetu, bo w życiu nie wygnę sobie tak rąk.
      • azymut17 Re: Zapinanie 11.10.11, 16:41
        Wydaje mi się, że to jest kwestia rozciągnięcia i elastyczności stawów. Czy jak sięgniesz jedną ręką na plecy od góry, a drugą od dołu, to dasz radę złapać się za dłonie, czy tylko ledwo co zetkniesz palce?
        Można zapinać tez niżej a później podciągać cały gorset.
        • kis-moho Re: Zapinanie 11.10.11, 16:48
          > Czy jak
          > sięgniesz jedną ręką na plecy od góry, a drugą od dołu, to dasz radę złapać si
          > ę za dłonie, czy tylko ledwo co zetkniesz palce?

Nie zetknę nawet palców. Od dziecka zastanawiałam się, dlaczego wszyscy wokól tacy są gumowi a ja nie. Można to jakoś wyćwiczyć?
          A podciąganie wypróbuję.
          • azymut17 Re: Zapinanie 11.10.11, 19:38
            kis-moho napisała:

> Nie zetknę nawet palców. Od dziecka zastanawiałam się, dlaczego wszyscy wokól t
            > acy są gumowi a ja nie. Można to jakoś wyćwiczyć?

Można, ja wyćwiczyłam. Najlepiej codziennie pod prysznicem, kiedy myjesz plecy żelem lub oliwką, jest większy poślizg. Aczkolwiek nie wiem, na ile to pomoże przy haftkach, bo mi ręce drętwieją przy mierzeniu trzeciego kolejnego stanika.
      • kasica_k Re: Zapinanie 11.10.11, 17:25
        Ja się zapinam. Nie jest to łatwe i nie idzie szybko, ale spokojnie daję radę :)
    • anna-pia BTW, zajrzyj na maila, pilnie 11.10.11, 21:45
      i może do spamu, pisałam do ciebie parę dni temu - jeśli nie dostałaś, to odezwij się pls na gazetowego
      • anna-pia Clarisse znaczy, zajrzyj :) n/t 11.10.11, 21:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka