Dodaj do ulubionych

Czym jest dla Was bieliźniana klasyka?

17.01.12, 14:51
W związku z przemyśleniami dotyczącymi starych i nowych plebiscytów stanikowych, które planuję, i w związku z tym - odmienności naszych gustów (co dla kogo kuszące i wyjątkowe, a co zwyczajne i codzienne...), poczułam potrzebę zapytania Was... co to właściwie znaczy: klasyczny styl w bieliźnie? Czy mówiąc o bieliźnianej klasyce, mamy na myśli podstawowe kolory, a może styl retro, a może to, co pamiętamy z dawnych lat, co nosiły nasze mamy - a przecież jesteśmy w różnym wieku? Czy klasyka to czarne koronki, czy białe, gładkie i proste modele, a może jedno i drugie? Czy możecie podać przykłady marek, które kojarzą się Wam z klasyką, i takich, które kojarzą się z awangardą? Czy klasyka jest tylko dla dojrzałych kobiet, czy także dla młodych? Czy jest nudna?
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 17.01.12, 14:57
      Dla mnie klasyka to kolory - święta trójca czerni, bieli i beżu. I staniki miękkie, koronkowe, raczej nie usztywniane.
      Triumph kojarzy mi się z klasyką, bo przez lata widziałam ichnie modele tylko w tych trzech kolorach.

Moim zdaniem klasyka jest dla każdej kobiety i nie musi być nudna. Co prawda w moim przypadku każdy stanik biały czy beżowy jest kompletnie nieprzydatny, ale podejrzewam, że jestem w mniejszości ;)

Ale całe czarne koronkowe, miękkie staniki lubię i uważam, że jest ich za mało. Jest mnóstwo czarnych staników z kolorowymi dodatkami, ale całych czarnych i ładnych nie jest tak dużo.
    • maith Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 17.01.12, 16:55
      Klasyka to dla mnie piękne staniki w stylu staroświeckiej elegancji. Dopracowane stylistycznie, z dodatkami wysokiej jakości.
      Najbardziej pasują mi do niej takie firmy, jak Avocado Rigby&Peller czy Fauve.

Dla odmiany awangarda w stylistyce to nowoczesne wzory. Tutaj pierwsza przychodzi na myśl Freya.

Oczywiście bywa też tak, że jakiś konkretny model jest w stylu klasyczny lub awangardowy.
      To styl.
      Awangarda może też istnieć w konstrukcjach i tu dla mnie najbardziej awangardową firmą jest Ewa Michalak.

Ale w opozycji do nowoczesnych konstrukcji nie użyłabym słowa "klasyka". Konstrukcje przestarzałe, niedopracowane, moim zdaniem nie zasługują na to słowo, kojarzące mi się jednak z jakością.

W ogóle nie użyłabym słowa "klasyka" wobec bielizny nudnej, brzydkiej, nieciekawej, czy właśnie przestarzałej konstrukcyjnie. To bylejakość. Stara bylejakość. Ewentualnie bielizna zwykła starego typu.

Podobnie jak awangarda też może dla mnie występować tylko w pozytywnym brzmieniu.
      Czyli np. kiepski materiał w postacie z kreskówek, ze słabymi jakościowo dodatkami, to nie awangarda ani nie nowoczesność. To bylejakość. Nowa bylejakość. Ew. bielizna zwykła nowego typu.

Poza klasyką i awangardą, dobrą jakość i ciekawe wzornictwo może mieć też bielizna ciekawa w inny - nie klasyczny i nie awangardowy sposób. Po prostu klasyka i awangarda, to nie jedyne ciekawe możliwości. Dlatego te trzy grupy razem ustawiłabym po jednej stronie, a zwykłość, bylejakość (zarówno w starej jak i w nowej wersji) po drugiej.

A 3 kolory to dla mnie bazówka, chociaż też moim zdaniem nie spełnia tej roli. Beżowy to trudny kolor - każdemu pasuje nieco inny odcień. W efekcie większość beżowych staników jest dla większości kobiet w nie tym kolorze. Część w beżach w ogóle wygląda jak śmierć na chorągwi, a trudno beżem nazwać np. łososiowy, który niektóre kobiety zastosują zamiast. Część dla odmiany jak śmierć na chorągwi wygląda w bieli. Są też takie, którym tragicznie jest w czerni i z powodzeniem zastępują ją np. czekoladowym brązem, czy śliwką, albo granatem czy grafitem - w zależności od typu urody.

W każdym razie w moim pojęciu i klasyka i awangarda jest dla różnych kobiet. Jedyny wyjątek, to nie bardzo widzę wczesne nastolatki w typowej klasyce. To dlatego, że dzieciom nie pasują dorosłe staniki.
      • kasica_k Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 18.01.12, 02:41
        Bliskie jest mi Twoje podejście, tj. myśląc o klasyce widzę właśne "staroświecką elegancję" - czyli nie szalone barwne nadruki i styl młodzieżowy, a subtelne koronki i hafty, tiule, satyny itp., kojarzące się z dorosłością - co nie oznacza bynajmniej braku polotu. Klasyka wg mnie nie wyklucza jednak zastosowania nowoczesnych technologii, np. Fauve Rosa, która ma miseczki termiczne, dla mnie jest w klasycznym stylu.

Klasyka to dla mnie coś, co nie ulega chwilowym modom, jest ponadczasowe, jak biustonosz z czarnej koronki - trudno mi sobie wyobrazić, by mógł wyjść z mody w osiągalnej przez nas mentalnie przyszłości (może mam za słabą wyobraźnię :)

Jeżeli chodzi o przestarzałość konstrukcyjną - moim zdaniem nie każda stara konstrukcja godna jest zapomnienia. Konstrukcja zresztą też podlega modzie, np. spiczasty kształt piersi jest teraz ogólnie niemodny, ale kto wie, czy za kilka lat nie wróci do głównego nurtu za sprawą mody retro i pin-up... Podsumowując, myśląc o klasyce, mam na myśli przede wszystkim materiały i wzory tradycyjnie przypisane damskiej bieliźnie, jak koronka (nie musi być jednak tylko z naturalnych włókien, byle była piękna i dobrej jakości), z wzorów - motywy kwiatowe, stonowane kolory, choć niekoniecznie z podstawowej trójki - szczegóły konstrukcji są mniej istotne.
    • ptasia Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 17.01.12, 18:21
      Moje pierwsze skojarzenie było Fantasie. W wydaniu Belle/Helena. Bo dla mnie klasyka to balkonetka, nieusztywniana, kolory podstawowe, z koronkami. Taka bielizna, która była i 20, i 40, i 60 lat temu (i wcześniej), z niewielkimi różnicami konstrukcyjnymi; trochę podobnie, jak od dobrych kilkudziesięciu lat mamy małe czarne sukienki, z niewielkimi różnicami w kroju.
      • mszn Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 19.01.12, 22:03
        Właśnie, dla mnie też klasyczny stanik jet miękki, jednobarwny i ewentualnie koronkowy. Chciałabym mieć kilka staników Fantasie, ale podchodzę do tej marki jak do jeża, zrażona doświadczeniem z frejowymi fiszbinami.
        • anna-pia Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 21.01.12, 16:14
          A co ci we frejowych nie pasowało? Bo przyznam, że o ile dla mnie frejowe fiszbiny są dyskusyjne, o tyle fantasiowe są wygodne.
      • scarlet_agta Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 21.01.12, 14:36
        Mnie też ta marka i modele w stylu Belle kojarzą się z klasyką. Tego typu bielizna była kiedyś, jest teraz i pewnie będzie produkowana też w przyszłości.
    • sybla1 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 17.01.12, 19:21
      Klasyka bieliźniana nieodmiennie będzie mi się kojarzyć z modelami ponadczasowymi, pasującymi zarówno młodym dziewczynom, jak i dojrzałym kobietom. Z konkretnymi firmami raczej ich nie łączę, raczej z krojem i kolorem.: Czyste jednolite kolory: zdecydowanie numer jeden dla mnie to czerń, przydatne beże, czasami biel, czekolada, śliwka. Koronki, ale takie z górnej półki. Czasami bezszwowe miseczki i właśnie koronką wykończony obwód. Umiar w ilości dodatków i zdobień, co nie przekłada się na ubogi i siermiężny design, ale raczej na elegancki minimalizm. Koniecznie doskonała jakość materiałów.
      Klasyka kojarzy mi się równiez z gorsetami - i tu zupełnie z innej strony. Klasyczne - czyli wzorowane ne najdawniejszych konstrukcjach ze stalowymi fiszbinami. Bogato, wręcz barokowo wykończone, mieniące się nasyconą czerwienią, głęboką czernią i złotem. Z falbankami, kokardkami, ozdobnymi sznurowaniami. Całkiem nie w moim stylu, ale i tak zachwycające :D

Awangarda? Tu jest trochę trudniej, ale też można conieco napisać. Na pewno nowatorskie kroje i rozwiązania konstrukcyjne. Ciekawe materiały i łączenia. Tak naprawdę to w prawie każdej firmie można by znaleźć taką bieliznę, konkretnie jakaś też mi się nie nasuwa.

• effuniak beeeeeeeeeeeeeż 17.01.12, 20:33
        niesmiertelny beż !!!!

i

Czerń
      • kasica_k Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 19.01.12, 15:46
        Moje pierwsze skojarzenie to też jest Fantasie :) Gdyby mi ktoś nagle zadał pytanie, jaka marka kojarzy mi się z klasyką, to tę markę pierwszą bym wymieniła. I właśnie Belle.

A np. Triumph nie, bo dla mnie to takie wspomnienie zgrzebnych czasów, kiedy bieliznę się brało, jaka była. Choć zdaję sobie sprawę, że trochę robię tej marce krzywdę postrzegając ją przez ten pryzmat, bo miewają całkiem ładną bieliznę. No i Doreen, co tu dużo mówić, trudno do klasyki nie zaliczyć :)

A w Evedenie to mogliby wreszcie zrobić Belle balkonetkę w większych miseczkach, bo się nie mieszczę w to FF, a uwielbiam ten stanik.

https://media.eveden.com/App_Media/Fantasie/lingerie/ranges/ss12%20cont%20update/product/BELLE-SMOKEY-BLUE-UNDERWIRED-BALCONY-BRA-THONG-6070.jpg
    • aankaa Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 17.01.12, 21:48
      jako "starsza pani" tudzież dojrzała ;) klientka zakochałam się w Masquerade Tiffany. Klasyka w czystym stylu. Bez falbanek, wstawek, wstążeczek w kontrastowym kolorze itp upiększających fintyfluszków. Nie do pominięcia (za uniwersalność) jest dla mnie Freya Deco plunge. Na dobry ład zamiast kilkunastu przeróżnych modeli/fasonów, którymi zachwyciłam się w sklepie i nie mogłam zostawić na wieszaku ;) mogłabym mieć te 3, każdy w tzw klasycznej trójcy i nie czułabym się bieliźnianym kopciuszkiem :D
    • mam_to_w_nosie Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 17.01.12, 22:53
      Nie będę oryginalna, dla mnie klasyka to również kolory, ale do wymienianej tu trójcy dorzuciłabym
      czerwień, dla mnie wściekle czerwony biustonosz będzie klasyczny, nie awangardowy.

Klasyka to koronki, biustonosze raczej miękkie, ale z drugiej strony wspomniana tu Tiffany też
      będzie dla mnie klasyczna.

Co do marek, bielizna klasyczna kojarzy mi się z Fantasie, Fauve, Avocado, Triumphem. Awangarda to Freya.
    • besame.mucho Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 18.01.12, 00:27
      Dla mnie klasyka to staniki (niekoniecznie jeden konkretny model, ale zbliżone wzorniczo), które trzymają się twardo mimo różnych przemijających mód. Czyli mimo, że w jednym sezonie będą motylki, w innym kwiatki, w innym jaskrawe kolory, a w innym pastele, to gładkie beżowe/czarne/białe biustonosze albo czarne/czerwone koronkowe też będą w sklepach i będą mi się podobały.

Niemal każda stanikowa marka, którą kojarzę, ma modele klasyczne i nieklasyczne, więc nie umiem tego podzielić na firmy :).

Moim zdaniem klasyka nie jest nudna, a kiedy w dodatku jest klasyką z lekkim smaczkiem (np. prosty czarny biustonosz, ale nie z zupełnie gładkiego materiału, tylko z takiego z ciekawą teksturą, albo z ciekawą ozdobą na mostku, itd), to już w ogóle ją uwielbiam.
    • pinupgirl_dg Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 18.01.12, 11:28
      Dla mnie klasyka to głównie Triumph, ze szczególnym uwzględnieniem Amourette
      s3.e-monsite.com/2010/10/13/11/resize_550_550//Triumph_Amourette_300_W_Bra.jpg
      Kolory - święta trójca, czerwony, może brąz czy fiolet.

Jest też coś, co uważam za odświeżoną klasykę: np. gładkie T-shirt bra, przeźroczyste koronkowe halfy, np. Onlyher Espresso. Klasyczne staniki, ale nie wyglądające jak wyprodukowane w poprzednim stuleciu.

Doreen czy niektórych modeli Feliny nie liczę, to bardziej retro dla mnie, niż klasyka. Tak samo nie liczę gorsetów ze stalowymi fiszbinami, dla mnie to zupełnie inny styl, niż klasyka.

Awangarda to np. Avocado Kabuki:
      kataloglb.blox.pl/2010/02/Avocado-Kabuki.html
      albo Ewa Michalak Wyzwolenie z Grawitacji:
      kataloglb.blox.pl/2010/12/Ewa-Michalak-Wyzwolenie-z-Grawitacji.html
    • ciociazlarada Freya Arabella 18.01.12, 12:49
      jest dla mnie klasyką i ma wszystko to, czego oczekuję od klasycznego stanika - podtrzymuje, kusi, wabi, prosty, ponadczasowy projekt, zawsze modny. Jak nie wiem jaki stanik wybrać to biorę Arabelkę.
      • agafka88 Re: Freya Arabella 19.01.12, 14:55
        ciociazlarada napisała:

> jest dla mnie klasyką i ma wszystko to, czego oczekuję od klasycznego stanika -
        > podtrzymuje, kusi, wabi, prosty, ponadczasowy projekt, zawsze modny. Jak nie w
        > iem jaki stanik wybrać to biorę Arabelkę.

O tak, dla mnie Arabela to też klasyka, jest ze mną od początku biuściastego uświadomienia.

Ja ogólnie chyba w swoim umyśle mam podział na dwie klasyki - jedna do klasyka uświadomionego świata, a druga całej reszty.

Do klasyki uświadomionego świata zaliczają się - Arabella, Tango
        i Masquerade Antoinette,
        https://kataloglb.blox.pl/resource/MASQUERADE_ANTOINETTE_450.JPG
        pamiętam zalew galerii tymi stanikami, chyba większość biuściastych się z nimi zetknęło i były to staniki kultowe.

A drugi rodzaj klasyki to jak ktoś już wyżej wspomniał - staniki czarne, białe, koronkowe, w stylu Fantasie Belle. Czarna Fantasie Belle to dla mnie uosobienie klasyki.

https://kataloglmb.blox.pl/resource/fantasie_belle.jpg
      • kasica_k Re: Freya Arabella 19.01.12, 15:48
        O tak, Arabelka ma moc :) Zwłaszcza ta w bazowych kolorach, czarny-różowy. Ale ja bym ją zaliczyła do klasyki "odważnej", ze względu na poziom przejrzystości (poniżej G). Czyli takiej klasyki unowocześnionej :)
        • mszn Re: Freya Arabella 19.01.12, 22:09
          Dla mnie Arabella jest mocno nowoczesnym stanikiem. Ta bazowa, czarno-różowa wersja owszem nawiązuje stylistyką do wiktoriańskiej pokojówki (imho ;) ), ale ogólne wrażenie, przede wszystkim ze względu na materiały, jest nowoczesne.
    • anna-pia Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 18.01.12, 13:52
      "Klasyka" dla mnie oznacza krój i trzy podstawowe kolory - biel, beż, czerń. Oszczędny krój, co najwyżej koronka na wykończeniu. "Awangarda" to coś, czego jeszcze nie było, czyli wszelkie nowinki. Marek żadnych tu nie podczepię, bo beżowe klasyki ma każda marka, a i każda stara się co sezon wypuścić coś ciekawego.
      Czy klasyka jest nudna? "Nuda" jest dla mnie pojęciem mocno subiektywnym, dla mnie szczytem nudziarstwa były blade błękity z brązem :) Klasyka to klasyka, coś, co się nosi wtedy, kiedy nie ma się ochoty albo możliwości błysnąć.
    • alladyna1986 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 18.01.12, 16:33
      Po przeczytaniu komentarzy podpisałabym się pod wypowiedzią Ptasi.;)

Staniki klasyczne to te bestsellerowe, a więc:
      Triumph Doreen
      Triumph Amourette, bo koronka
      Fantasie Belle >> gdzieś ostatnio czytałam, że od momentu wprowadzenia jej na rynek, czyli przez 11 lat, sprzedano ponad milion egzemplarzy tego modelu
      Panache Tango II.
      Modele produkowane od lat w praktycznie niezmienionej formie.

Stylistycznie Fantasie Gabrielle, Helena, chociaż nie wiem, czy da się je zaliczyć do bestsellerów.;) Czyli jednobarwna płachta + wstawka z koronki.
      Kolory tylko 3 podstawowe.

Chociaż moja pierwsza myśl po przeczytaniu tytułu wątku była taka, że "stanikowa klasyka" to namioty w brudnym beżu i retro dzioby, tudzież Doreen. A tu wszyscy tak górnolotnie opisują;p
      • alladyna1986 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 18.01.12, 16:36
        Hm, chociaż tu piszą, że 10 lat, ale nie wiem, z którego roku to tekst...
        www.eveden.com/news/fantasie-celebrates-10-years-of-belle.aspx
        Nie mogę znaleźć tego, który czytałam.
    • butters77 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 19.01.12, 00:49
      Zdecydowanie czerń i biel, a jeśli inne kolory - to w spokojnych zestawieniach (żadnych tam szalonych kontrastów). Wzornictwo bez ekstrawagancji; fasony, które widziałam sto razy, ale które - dzięki dobrej konstrukcji i spokojnej stylistyce - są ponadczasowe. Tak, jak wspomniała Yaga - biustonosze raczej nie usztywniane. Majtki raczej figi niż szorty czy stringi. Modele nie całkowicie gładkie - bo np. zdobione jakimiś koronkami - ale te koronki w tradycyjny wzór (jakieś subtelne, kwiatowe esy-floresy, a nie np. kratka). Tkaniny z satynowym połyskiem... W skrócie - przykładem klasyki jest dla mnie Fantasie Helena:
      https://lobby.blox.pl/resource/Fantasie_Helena.jpg
    • clarisse Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 19.01.12, 11:05
      Klasyka to dla mnie:
      - biel, beż i czerń - a szerzej ujmując kolory bardzo pastelowe
      - bielizna koronkowa lub satynowa
      - leciutkie retro

Bardzo pozytywnym przykładem klasyki było dla mnie Panache Andorra, które miałam okazję mierzyć (niestety rozmiar był nie mój). Ale generalnie miało to wszystko, delikatny kolor, przemiły w dotyku materiał, i niosło ze sobą lekkie nawiązania do babciowej szafy, tyle że z nowoczesną miseczką J :)
      https://cdn.breakoutbras.com/images/uploads/andorraMAIN-large.jpg

Satynowych przykładów nie podam, oczywiście istnieją, ale nie w moim zakresie rozmiarowym chyba, w każdym razie gdyby PL Pawie Oka albo PL Burgund nie były fioletowe ani bordowe, tylko białe lub ecru - to to by była taka właśnie buduarowa klasyka.

Co do kwestii: klasyka czy awangarda - to chyba nie jest kwestia wieku metrykalnego tylko wieku stanikowego :) Ja mam mniej więcej 4 lata i ciągle jeszcze uwielbiam kolorystyczną awangardę. To taki naturalny odruch po latach noszenia bieli i beżów. Niedawno próbowałam ostanikować znajomą, która twierdziła, że najbardziej lubi staniki białe, beżowe i czarne. Potem nie chciała się już rozstać z CK Princess granatową w kropeczki, bo "takiego ślicznego stanika w życiu nie miała". Więc myślę, że sporo osób ma podobnie.

Osobiście nie lubię awangardy we wzornictwie: staników w zwierzątka, krasnoludki, figury geometryczne i inne takie.

A co do konstrukcji, to na razie mój biust najlepiej zgadza się z Effuniakami PL. Ale nie odbieram tego za bardzo w kategoriach awangardy czy klasyki. Po prostu znalazłam "mój" fason i tyle. Poprzedni "mój" fason to był Triumph Doreen, i mówię to bez ironii. Robił ładne, lekkie stożki, co przy dużym biuście wizualnie dodawało lekkości. Niemniej z zestawienia wynika, że preferuję obecnie awangardę :) Z niecierpliwością czekam na piankowe balkonetki Effuniaka, bo z miękkimi mój biust się ciut gorzej dogaduje, i jestem okrutnie ciekawa, jak te nowe balkonetki będą leżały.

Clarisse
    • saaarsdej Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 19.01.12, 20:58
      Pierwsze, co przyszło mi do głowy po przeczytaniu tematu, to jednobarwna balkonetka; dla mnie kolor tutaj nie ma znaczenia, ponieważ klasyczny biustonosz to przede wszystkim coś, co ma spełniać przede wszystkim funkcję właśnie noszenia biustu, kolorem więc powinien jedynie pasować do ubrania jak najbardziej, na wypadek gdyby na przykład na wierzch wyszedłby kawałek ramiączka. I w tym momencie uświadomiłam sobie, że po wszystkim, co napisałam na początku, jednym z ucieleśnień klasyki jest dla mnie Freya Deco, bo chociaż niby myśl dość rewolucyjna, bo bezszwowiec, ale przecież ten brak szwów ma właśnie pozwalać, żeby bielizna pozostała bielizną i dawała jak najmniej znaków swojej obecności, a jednocześnie dawała kobiecie poczucie komfortu i świadomość, że ma na sobie coś luksusowego, nawet jeśli nosi to na co dzień.

Awangardę trudniej mi zdefiniować. Jeśli chodzi o samą konstrukcję, to zdecydowanie plunge Ewy Michalak. Dotąd jestem zafascynowana, jak bardzo kształt miseczki różni się od wszystkiego, co mam czy miałam w szufladzie. Jeżeli chodzi o sam wygląd stanika, to Panache Inferno, bo czegoś podobnego w życiu nie widziałam :D
      • butters77 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 19.01.12, 22:29
        > Jeżeli chodzi o sa
        > m wygląd stanika, to Panache Inferno, bo czegoś podobnego w życiu nie widziałam
        > :D

Panache Infrno na biuście mi się podobał, ale sam w sobie był dość... egzotyczny ;-) Wydawał mi się wybitnie gruby, sztywny i... formatu A4 :-)
        • agafka88 Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 21.01.12, 15:28
          butters77 napisała:

> > Jeżeli chodzi o sa
          > > m wygląd stanika, to Panache Inferno, bo czegoś podobnego w życiu nie wid
          > ziałam
          > > :D
          >
          > Panache Infrno na biuście mi się podobał, ale sam w sobie był dość... egzotyczn
          > y ;-) Wydawał mi się wybitnie gruby, sztywny i... formatu A4 :-)

Pamiętam jak dostałam paczkę z inferno, siedziałam akurat ze znajomymi - zrobił takie wrażenie, że każdy po kolei sobie na głowę przymierzał :D Ale lepszego dekoltu żaden stanik mi nie robił.

I sprawdził się jako ocieplacz do jazdy na motorze ;)
    • urkye Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 21.01.12, 22:20
      Pierwszy stanik, o którym pomyślałam, to beżowe Deco;) Czyli coś, co teoretycznie pasuje do wszystkiego i nie ma żadnych nietypowych detali, koronek itp.
      Ciekawi mnie, na ile modele, które wskazujemy, są połączone z naszym wiekiem. Jak ja zaczynałam nosić staniki, popularne były wszelkie push-upy, koronki były czymś raczej ekstra, na wieczór, a większość osób stawiała na niewidoczne modele - czyli właśnie takie beżowe, bezszwowe miseczki;)
    • asiek_asiekowaty Re: Czym jest dla Was bieliźniana klasyka? 21.01.12, 23:43
      To zalezy jak kto rozumie pojecie klasyka. Dla mnie to jest cos uniwersalnego, prostego, ponadczasowego. W przypadku bielizny ciezko mowic o klasyce w kontekscie czasowym - biustonosze nie maja wcale zbyt dlugiej tradycji, dopiero niedawno zaczely rozwijac sie tak, zeby przyjac forme, ktora zapewne bedzie mozna kontynuowac i za wiele lat uznac za klasyczna. Dla mnie klasyczny stanik to gladki, jednolity, biustonosz typu t-shirt bra - jest wygodny, idealny wyglada pod ubraniami, nie jest zbyt sztywny ani calkiem miekki, mkolor tez raczej stonowany, na pewno cielisty/bez czy czarny. I sadze, ze taki stanik nadal bedzie podstawowym stanikiem za wiele wiele lat. Jak mam mowic o marce to przychodzi mi do glowy Unno - swego czasu bardzo lubilam kupowac wlasnie ich proste biustonosze, chociaz w roznych kolorach. Rozmiarowka fatalna, obwody rozciagliwe, ale przy moim dawnym 75B byly to najprzyjemniejsze stanuiki jakie mialam. A figi Unno nadal uwielbiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka