Dodaj do ulubionych

Czy sklep powinien zwracać koszty dostawy?

08.02.12, 12:09
Przeczytałam dziś że wg Urzędu Kontroli Konkurencji i Konsumentów w przypadku zwrotu towaru, sklep powinien zwrócić również klientowi koszty przesyłki. Klient powinien płacić tylko za odesłanie towaru do sklepu. Przyznam ze nie słyszałam o tym wcześniej, a w dobie bardzo wysokich cen przesyłek byłaby to spora ulga dla zamawiających przez internet. Oczywiście dla sklepów oznacza to zwiększenie kosztów, ale jeżeli jest taki przepis to dlaczego nikt go nie przestrzega? W żadnym sklepie internetowym nie spotkałam się z przypadkiem zwrotu za dostawę. Może należałoby się upomnieć o takie prawo?
Obserwuj wątek
    • mszn Re: Czy sklep powinien zwracać koszty dostawy? 08.02.12, 13:11
      Pokaż ten przepis.
    • ana-76 Re: Czy sklep powinien zwracać koszty dostawy? 08.02.12, 13:19
      pierwszy raz słyszę o takim przepisie.
      są dwa rodzaje zwrotów:
      1. masz prawo zwrócić towar bez podania przyczyny w ciagu 10 dni i wówczas sklep zwraca tylko wartość towaru bez kosztów transportu.
      2. reklamacja czyli gdy towar jest niezgodny z opisem czyli np jest inny lub posiada wadę wówczas sklep powinien oddać wszelkie koszty czyli wysylka+towar+wysyłka zwrotna
    • maith Wygląda, że pomieszałaś kilka spraw :) 08.02.12, 15:37
      Wygląda, że pomieszałaś kilka spraw :)
      Nie Urząd Kontroli KiK, tylko Urząd Ochrony KiK
      I nie o to chodziło :)
      Kiedy płacisz za rzecz i za przesyłkę, to zwracając towar dostajesz zwrot tylko za towar.
      Natomiast niektórzy sprzedawcy zapewniają przesyłkę gratis.
      I wtedy przy zwrocie pojawia się problem. Bo klient zapłacił za rzecz kwotę X i sprzedawca ma obowiązek mu zwrócić za tę rzecz kwotę X. Ale niektórzy sprzedawcy próbowali odliczać kwotę darmowej przesyłki od kwoty zwracanej za zamówioną rzecz.
      A tego im nie wolno zrobić.
      Nie ze względu na przepisy o przesyłkach (których nie ma) tylko ze względu na to, że przy odstąpieniu od umowy klient ma zwrócić rzecz w nienaruszonym stanie, a sprzedawca ma mu oddać cenę tej rzeczy, też w całości.
      • czarnulka1-5 Re: Wygląda, że pomieszałaś kilka spraw :) 08.02.12, 18:12
        Przeczytałam jeszcze raz ten artykuł i nic nie pomieszałam :-) oprócz zamiany urzędu"ochrony" na "kontroli" faktycznie :-) Podaję link do tej strony na której wyczytałam te "atrakcje", zobaczcie same
        www.strefabiznesu.nowiny24.pl/artykul/sklep-internetowy-ma-zwracac-koszty-przesylki-64792.html
        • mszn Re: Wygląda, że pomieszałaś kilka spraw :) 08.02.12, 19:00
          Dla mnie ten artykuł to piąta woda po kisielu - piszą, że tak napisała Rzepa, powołując się na decyzję UOKiK. Chciałabym zobaczyć tę decyzję. Sformułowania na stronie uokik, które znalazłam, są nieprecyzyjne - czasem piszą "zwrot pieniędzy za towar", a czasem "zwrócić wpłacone pieniądze" (z ustawy też niewiele wynika, można argumentować w dwie strony). W wyszukiwarce decyzji prezesa nie mam się jak zorientować, za dużo tego jest. Na infolinię nie zadzwonię, bo nie mieszkam w Polsce, ale jakby którejś z Was się chciało :) - numer jest bezpłatny.

Sprawa wypływa co i rusz od jakiegoś czasu, wszyscy rzucają tym linkiem do strefybiznesu, ale żadnych konkretnych informacji jeszcze nie widziałam. W sumie może warto by było raz z dobrze rzecz obczaić.
        • maith A jednak 08.02.12, 21:40
          Z tego artykułu w Rzepie praktycznie nic nie wynika. Ale przejrzałam źródła.
          Całościowo wygląda to tak:
          W polskim prawie nie ma takiego przepisu.
          Ale - UOKiK, kierując się wyrokiem ETS-u (Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości) zgodnie z którym dyrektywy unijne w niektórych przypadkach mogą obowiązywać wprost i drugim wyrokiem interpretującym dyrektywę 97/7/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 maja 1997 r. w sprawie ochrony konsumentów w przypadku umów zawieranych na odległość, uznał, że faktycznie w przypadku zwrotu towaru należy nam się też zwrot kosztów pierwotnej przesyłki.
          W dyrektywie napisano: „konsument z tytułu wykonywania swego prawa odstąpienia od umowy nie może ponosić żadnych kosztów poza bezpośrednimi kosztami zwrotu towarów”.

Koszt pierwotnej przesyłki nie jest wprawdzie związany z wykonywaniem prawa do odstąpienia, ale orzecznictwo idzie w tym kierunku, zatem sklepy faktycznie będą musiały się z tym liczyć i zwracać klientom również koszt pierwotnej przesyłki. Nawet jeśli to nadinterpretacja prawa i nawet jeśli nie o to chodziło. Dodatkowe zamieszanie zrobi się przy zwracaniu części zamówienia, bo wtedy będzie się nam należał zwrot proporcjonalny do części zwracanej. A tego się już nie da rozwiązać księgowo i podatkowo...

Skutki obawiam się nie będą za fajne, bo w efekcie owszem, zwracając przesyłkę dostaniemy zwrot pieniędzy za jej wysłanie i poniesiemy wyłącznie koszt odesłania przesyłki producentowi.
          Ale za to nie zwracając przesyłki, to my poniesiemy koszty tej zwiększonej "ochrony konsumenckiej", bo sklepy rozłożą te straty na niezwracających niczego klientów. A część sklepów da sobie spokój z opcją "Internet".
          Dodatkowo podejrzewam, że sklepy zwyczajnie zaczną nam wprowadzać "darmową" wysyłkę, czyli cenę wysyłki doliczą w pełni do ceny towarów. Mniej się wtedy z urzędem skarbowym naszarpią.
          • mszn Re: A jednak 08.02.12, 21:52
            No właśnie ta ostatnia opcja mi się wydaje najbardziej prawdopodobna. No ale oczywiście ludzie się będą cieszyć, bo im się będzie wydawało, że coś na tym ugrali.
    • czarnulka1-5 Re: Czy sklep powinien zwracać koszty dostawy? 08.02.12, 21:34
      Pogrzebałam trochę bardziej w temacie i wychodzi na to że polskie przepisy faktycznie nie są doprecyzowane (czyli norma u nas) w tej kwestii.
      W dyrektywie 97/7/WE Parlamentu Europejskiego i Rady zapisano, że z tytułu wykonywania swego prawa odstąpienia od umowy zawartej na odległość konsument nie może ponosić żadnych kosztów poza bezpośrednimi kosztami zwrotu towarów (art. 6 ust. 1 dyrektywy). W przypadku gdy konsument korzysta z prawa odstąpienia od umowy, dostawca jest zobowiązany do zwrotu wpłaconych kwot bez dodatkowych kosztów.
      Europejski Trybunał Sprawiedliwości (ETS) w wyroku C-511/08 uznał, że dyrektywa nakłada na dostawcę, w razie odstąpienia od umowy przez konsumenta, ogólny obowiązek zwrotu, obejmujący wszelkie kwoty wpłacone przez tego ostatniego w związku z umową, niezależnie od podstawy ich zapłaty. ETS stwierdził, że nie chodzi tu wyłącznie o cenę wpłaconą przez konsumenta, ale o wszystkie poniesione przez niego koszty, w tym koszty wysyłki.
      Dyrektywa nakazuje dostosować prawa poszczególnych krajów, ale jak to zwykle w Polsce z prawem bywa, przepisy są niedopracowane. Ustawa przewiduje, że "w razie odstąpienia od umowy przez konsumenta umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań". W przepisie używa się ogólnego sformułowania, że zwrotowi podlega "to, co strony świadczyły", bez uszczegółowienia, czy chodzi tylko o cenę, czy również o zapłacone koszty wysyłki. Tak więc interpretacja jest dowolna i w praktyce każdy może sobie przetłumaczyć tak żeby wyszło na jego :-)
      A tak na marginesie to już wiem dlaczego zrezygnowałam z prawa. Przebijanie się przez gąszcz chińszczyzną pisanych, wykluczających się nawzajem ustaw to jest ponad moje siły :-)
      • kasiadj07 Re: Czy sklep powinien zwracać koszty dostawy? 09.02.12, 00:05
        Albo sklepy pójdą za przykładem pewnej pani z allegro sprzedającej tkaniny. Na konto pani wpływa jedynie kwota za zakupiony towar, a koszty przesyłki kupujący jest zobowiązany zapłacić kurierowi. W przypadku zwrotu towaru sprzedawca nie ma problemu ze zwrotem kosztów wysyłki, bo nie wpłynęły one nigdy na jego konto.
        • beata-1978 Kasiadj07 09.02.12, 08:29
          czyżby była mowa o koncie "tkaniny od E..."? Tyle, że mi podała koszt kuriera, który okazał się niewłaściwy, musiałam zapłacić u niego więcej za przesyłkę, a Pani sprawa w ogóle nie interesuje, bo przecież to nie ona jest za to odpowiedzialna :/
          • kasiadj07 Re: Kasiadj07 09.02.12, 17:56
            beata-1978 napisała:

> czyżby była mowa o koncie "tkaniny od E..."? Tyle, że mi podała koszt kuriera,
            > który okazał się niewłaściwy, musiałam zapłacić u niego więcej za przesyłkę, a
            > Pani sprawa w ogóle nie interesuje, bo przecież to nie ona jest za to odpowiedz
            > ialna :/

Tak, to ta pani. Mi też podała o parę groszy niższy koszt, teraz już chyba się zreflektowała i napisała o podwyżce. Ma swoje wady, ale przy ilości tkanin, jakie kupuję i tak mi się to opłaca.

Sam proceder wydaje mi się sensowny ze strony sprzedawcy. I jeśli to absurdalne prawo będzie egzekwowane, to chyba będzie jedyne rozsądne wyjście, żeby nie obciążać ceny towaru ukrytym kosztem wysyłki.
    • stukostrach-jeden Re: Czy sklep powinien zwracać koszty dostawy? 09.02.12, 09:05
      NIE !!!
      Ja stanie się to regułą to automatycznie wzrosną ceny produktów, właściciel sklepu nie będzie chciał tracić. A nam jako kupującym nie przyniesie to wiele dobrego.
    • asiek_asiekowaty tu byla o tym mowa 09.02.12, 18:49
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,130726009,130784974,zwrot_zwrot_ceny_za_towar_i_za_przesylke.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka