Dodaj do ulubionych

[modeling] Śląskie

10.08.12, 19:13
Witajcie,

Te z Was, które są zainteresowane posiadaniem "fajnych foci" na pamiątkę, albo spróbowaniem się w modelingu, zapraszam do pozowania. Jest to poważna oferta, nie żadne
tam cyrki - poniższy link zawiera referencje z opiniami o mnie. Zdjęcia nigdy nie będą nigdzie
sprzedawane, co mogę poświadczyć pisemną umową. Jestem z Gliwic.

Oto moje portfolio:
www.maxmodels.pl/wesoly-pielgrzym.html
Wymagania:
- ładna figura, odwaga, konkretność, długie włosy
- wiek poniżej 30, brak przebytej ciąży

Osobom zainteresowanym chętnie pokażę dowód osobisty czy cokolwiek, co pomoże Ci się
czuć bardziej swobodnie (itp.).

Za sesje nie biorę żadnej kasy, liczę tylko na rozbudowę portfolio.

Kontakt alexthefirst@o2.pl , tu nie, bo fora internetowe za bardzo mnie uzależniają czasem ;)

Pozdrawiam !!
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 20:18
      OJP! Niech to ogłoszenie trochę powisi, jest boskie:)))
      Szczególnie zachwyca mnie "brak przebytej ciąży" i " Za sesje nie biorę żadnej kasy :)
      • miss-alchemist Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 20:21
        Tak, "za sesje nie biorę żadnej kasy" mnie zabiło XD
        • genepi Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 21:11
          Nie no, może miejmy serce i uświadommy go że się żałośnie ośmiesza...

Na przykład tym dowodem osobistym jeśli potrzebujesz się poczuć swobodnie. Zazwyczaj stosuje się w takich sytuacjach francuski szampan przecież, ale tu po taniości ;-)

• kk345 Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 21:21
            No daj spokój, czego chcesz? Przecież "Jest to poważna oferta, nie żadne
            tam cyrki"
            Ta ciąża mnie jednak frapuje...
            • babciun Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 21:53
              Niesamowicie ludzki pan. NIE bierze kasy, pokazuje dowód (czyżby miał już lat 18?), dorosły a nie wie, że to modelkom się płaci???????
              Ten post to cyrk:)
              • kk345 Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 22:01
                Przecie uczciwie napisał, że NIE cyrk:))
              • aleks_kurek Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 23:06
                > 8?), dorosły a nie wie, że to modelkom się płaci???????

Płaci to "modelka" za zbudowanie portfolio, nie siedzisz w temacie jak widać. Zwykle 200-300 zł, zależnie od różnych drobiazgów.

Modelką, której można płacić, jest się po >30 sesjach, jeśli jest się b. atrakcyjna i to w
                szczegółach. Do zleceń komercyjnych niedoświadczone laski są po prostu bezużyteczne, czy to
                z warunkami, czy bez.

Jeśli chcecie się przekonać, jak działa rynek, pogooglujcie sobie, ale na portalach o modelingu.
                Ja się zmywam stąd, bo i tak żadne korzyści mnie tu nie czekają.

• klymenystra Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 23:10
                  W szczegółach atrakcyjna, tak? Ja mam śliczne oczy i całkiem niezłe łopatki - czy te szczegóły wystarczą? :D
                  Nie idź sobie jeszcze, napisz coś, bardzo śmiesznie piszesz :)
                • slotna Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 18:33
                  > Ja się zmywam stąd, bo i tak żadne korzyści mnie tu nie czekają.

Skoro juz poinformowales, ze nie bierzesz zadnej kasy, to chyba jasne, ze korzysci nie czekaja? ;)
                  • butters77 Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 20:59
                    slotna napisała:

> Skoro juz poinformowales, ze nie bierzesz zadnej kasy, to chyba jasne, ze korzy
                    > sci nie czekaja? ;)

Dobre :-)
            • milstar Re: [modeling] Śląskie 10.08.12, 23:46
              kk345 napisała:

> Ta ciąża mnie jednak frapuje...

Mnie też. I kto będzie stwierdzał ten "brak przebytej" - sam fotograf? Niby ma dowód osobisty, ale czy to wystarczy?
              • babciun Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 00:25
                A mnie zastanawia, na jakie korzyści ten fachman tu akurat liczy? Pewnie myśli, że te szczegóły mamy takie nieziemskie
                • inez69 Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 00:33
                  Ja mam :D
                  • anka_z_lasu Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 10:16
                    Sorry, Inez, i tak się nie łapiesz - zgodnie z logiką pana, Ty pewnie jesteś już modelką której trzeba płacić ;) Obawiam się, że nawet brak przebytej ciąży tego nie przeskoczy...
                    • inez69 Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 11:04
                      Ale miałam poniżej 30 sesji, więc chętnie panu zapłacę;)
                    • kasienka.body Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 11:20
                      Padłam i leżę :D
                      • mniickhiateal Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 11:44
                        Mnie dodatkowo szczególnie wzruszyło hasło, że panu się nie będzie chciało czytać odpowiedzi na forumie i żeby się za nim po mejlu uganiać. Szalenie profesjonalnie ceni swój czas.
                        • kk345 Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 12:32
                          Sorry, dziewczyny, nie mamy szans na fajne focie i trzeba się z tym mężnie pogodzic:)
                          • kaga9 Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 16:08
                            A zwłaszcza z tym, że większość z nas to LASKI (tak pan nazywa dziewczyny, które miały w życiu mniej niż 30 sesji). Hurra!
                            • genepi Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 18:13
                              Czyli te ktore miały więcej niż 30 sesji nie są laskami.
                              Ergo modelka = nielaska wg wesołego pielgrzyma.
    • marooschka Re: [modeling] Śląskie 11.08.12, 21:18
      tak sobie pomyślałam, że wkleję link do wywiadu z Lucyną Szymańską. na wypadek gdyby jednak komuś przyszło do głowy potraktować tego pana poważnie:)

lamode.info/osobowosci-86/articles/Z_wizyta_u_Lucyny_Szymanskiej_kobiety_ktora_stoi_za_sukcesem_Anji_Rubik.html
      a tak na serio - żenujący post:( najbardziej odpycha mnie zdanie o "nieprzebytej ciąży". Oraz nie pisanie wprost, że jest się zainteresowanym wyłacznie młodymi modelkami do nagich aktów. Zresztą wystarczy zerknąć na profill.... nawet jechać po nim mi się nie chce...
      • maith aż zacytuję fragment 12.08.12, 14:39
        O fajnie. Zacytuję kluczowy (dla naszej tu dyskusji) fragment:

"Czy zawód modelki wiąże się z inwestycjami ze strony samej zainteresowanej? Czy to agencja początkowo inwestuje w portfolio?

W żadnej poważnej agencji modelka nie ponosi na początku żadnych kosztów. To agencja inwestuje w zdjęcia, w portfolio, w wyjazdy. Na sukces modelki składa się sukces całego zespołu bookerów."
      • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 12.08.12, 16:15
        @ marooschka i maith
        Modeling to nie tylko wybiegi, sesje w modowych magazynach i topowe agencje. Można być fotomodelką, modelką Playboya czy wreszcie modelką pozującą do artystycznych zdjęć (hobbystycznie lub za pieniądze). Dlatego, abstrahując od całej żenującej reszty wypowiedzi pana, jestem skłonna uwierzyć opis reguł panujących na jego poletku. Wrzucanie wszystkich rodzajów modelek do jednego wora i mierzenie ich równo "wybiegową" miarą jest według mnie błędne i krzywdzące.

Btw, to że sesja fotograficzna w studiu kosztuje też was tak bulwersuje? Czy może to fotograf powinien płacić np młodej parze za ślubne portrety? To modele przecież, też pozują ;)
        • roza_am Re: [modeling] Śląskie 12.08.12, 19:31
          > Btw, to że sesja fotograficzna w studiu kosztuje też was tak bulwersuje? Czy mo
          > że to fotograf powinien płacić np młodej parze za ślubne portrety? To modele pr
          > zecież, też pozują ;)

Młoda para to klient, który kupuje usługę (zrobienie zdjęć) u zawodowego fotografa. Klient płaci usługodawcy.
          Tutaj klientem jest fotograf-amator, który szuka osoby wykonującej usługę pt. pozowanie.
          • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 12.08.12, 22:06
            > Tutaj klientem jest fotograf-amator, który szuka osoby wykonującej usługę pt. p
            > ozowanie.

On w zamian wykonuje usługę pt. fotografowanie
            Fotograf szuka osoby, która mu zapozuje i tym samym pomoże w rozbudowaniu portfolio. Modelka szuka fotografa, który zrobi jej ładne zdjęcia, które będzie mogła zachować i być może jakoś wykorzystać.
            • maith Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 13:37
              No nie, bo tutaj dziewczyna nic nie zyskuje, a może tylko stracić.
              1) Poważne agencje i tak proszą przede wszystkim o zdjęcia saute (bez makijażu, bez stylizacji, pod różnymi kątami, gdzie po prostu widać samą modelkę). Stylizowane zdjęcia "to już sami sobie lepsze zrobią".
              2) Ładna, zgrabna, biuściasta, młoda dziewczyna z długimi włosami, jak już z jakiejś przyczyny godzi się na upublicznienie jej nagich fotek, to przecież może swoją debiutancką sesję sprzedać któremuś z pism branżowych, gdzie pracują profesjonaliści na najlepszym sprzęcie, a fakt, że jej nagie "focie" nie fruwają do tej pory darmowo po internecie akurat jest zaletą.
              • aleks_kurek Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 14:25
                Naprawdę, jesteście jak dzieci.

Sprzedać może co najwyżej do klubu Go-Go. Szczytem bezmyślności jest pisanie, że może
                zacząć od Playboya.

Zdjęcie, które jest przeokropnej jakości z moim portfolio ma dodany szum, ziarno, zeskanowany
                nałożony negatyw. Wygrało pewien konkurs jako najbardziej emocjonalne. Zresztą ten
                zarzut świadczy o braku elementarnej zdolności myślenia - skoro jest takie "złej jakości",
                to dlaczego go nie usunąłem (jak setek innych)?

Adminicja Gazet dostała zgłoszenie o obrazę - poprosiłem o usunięcie wątku.

Jeśli coś tu piszecie, to nie odnoście sie do mojej osoby - dlaczego mam Was za darmo i
                wysłuchując pyskówek uczyć, jak wygląda rynek i fotografia.
                • slotna Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 15:21
                  > Jeśli coś tu piszecie, to nie odnoście sie do mojej osoby - dlaczego mam Was za
                  > darmo i
                  > wysłuchując pyskówek uczyć, jak wygląda rynek i fotografia.

Hm, no wlasnie, dlaczego? Aaaa, wiem! Bo jestes uzalezniony od forow! Sam pisales ;)
              • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 15:44
                maith
                > No nie, bo tutaj dziewczyna nic nie zyskuje, a może tylko stracić.
                > 1) Poważne agencje i tak proszą przede wszystkim o zdjęcia saute (bez makijażu,
                > bez stylizacji, pod różnymi kątami, gdzie po prostu widać samą modelkę). Styli
                > zowane zdjęcia "to już sami sobie lepsze zrobią".

Ale jakie poważne agencje? Dlaczego w ogóle piszemy o jakichś agencjach? Z tego co się orientuję nie ma agencji zrzeszających amatorskie modelki do aktów artystycznych. Nie każda fotomodelka amatorka ma ambicje by chodzić po wybiegu czy pokazywać swoje wdzięk w Playboyu. Już nie wspominając o tym, że zdecydowana większość kobiet o ciekawej urodzie nie spełnia wyśrubowanych agencyjnych wymagań.
                Naprawdę jest to tak trudne do zrozumienia, że ktoś może chcieć pozować za same zdjęcia i satysfakcję z udziału w sesji, nawet nago?

> 2) Ładna, zgrabna, biuściasta, młoda dziewczyna z długimi włosami, jak już z ja
                > kiejś przyczyny godzi się na upublicznienie jej nagich fotek, to przecież może
                > swoją debiutancką sesję sprzedać któremuś z pism branżowych, gdzie pracują prof
                > esjonaliści na najlepszym sprzęcie, a fakt, że jej nagie "focie" nie fruwają do
                > tej pory darmowo po internecie akurat jest zaletą.

Ale jakich pism pism branżowych? Bo chyba nie Playboya masz na myśli?
                • slotna Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 15:50
                  > Naprawdę jest to tak trudne do zrozumienia, że ktoś może chcieć pozować za sam
                  > e zdjęcia i satysfakcję z udziału w sesji, nawet nago?

Nie. Ale latwo zrozumiec reakcje, bo ogloszenie jest fatalnie sformulowane, a dalsze wypowiedzi obrazliwe i wrecz zalosne. Nawet od amatora nalezaloby wymagac odrobiny profesjonalizmu, ze tak powiem ;)
                  • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 16:41
                    slotna napisała:

> > Naprawdę jest to tak trudne do zrozumienia, że ktoś może chcieć pozować z
                    > a sam
                    > > e zdjęcia i satysfakcję z udziału w sesji, nawet nago?
                    >
                    > Nie. Ale latwo zrozumiec reakcje, bo ogloszenie jest fatalnie sformulowane, a d
                    > alsze wypowiedzi obrazliwe i wrecz zalosne. Nawet od amatora nalezaloby wymagac
                    > odrobiny profesjonalizmu, ze tak powiem ;)

To prawda. Łagodnie mówiąc panu brakuje taktu i ogłady, ale to nie sprawia, że wszystko co pisze to bzdura zasługująca na porządne wyszydzenie. Wypadałoby wyszydzić to co rzeczywiście jest tego warte, a nie wszystko równo ryzykując pisanie banialuków. Tego wymaga, że tak powiem, profesjonalizm forumowy :)
                    • slotna Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 17:06
                      > To prawda. Łagodnie mówiąc panu brakuje taktu i ogłady, ale to nie sprawia, że
                      > wszystko co pisze to bzdura zasługująca na porządne wyszydzenie. Wypadałoby wys
                      > zydzić to co rzeczywiście jest tego warte, a nie wszystko równo ryzykując pisan
                      > ie banialuków. Tego wymaga, że tak powiem, profesjonalizm forumowy :)

To moze ty mi powiesz jak to jest z ta fotografia slubna na stronach fotografow, bo Aleks juz mi nie odpowiedzial ;)
                      • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 23:02
                        slotna napisała:
                        > To moze ty mi powiesz jak to jest z ta fotografia slubna na stronach fotografow
                        > , bo Aleks juz mi nie odpowiedzial ;)

Ech nie wiem ;) nie fotografuję profesjonalnie i ślubu też nie brałam. Może ktoś tu miał sesję ślubną i wie jak to wygląda?
                        Na pewno nie ma prawa niczego wrzucać do portfolio bez zgody fotografowanego.
        • pinupgirl_dg Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 11:41
          > Btw, to że sesja fotograficzna w studiu kosztuje też was tak bulwersuje? Czy mo
          > że to fotograf powinien płacić np młodej parze za ślubne portrety? To modele pr
          > zecież, też pozują ;)

Tyle tylko, że w takiej sytuacji fotograf rzadko wybrzydza, że panna młoda ma krzywe zęby, a pan młody brzuszek ;). Wręcz przeciwnie, o jego kunszcie świadczy też to, że jest w stanie zrobić dobre zdjęcia osobom stremowanym i bez doświadczenia, które niekoniecznie przypominają modeli z okładek Shape i Logo.
    • maith Reasumując 12.08.12, 14:46
      Reasumując - jak dziewczyna marzy o karierze modelki, powinna poszukać poważnej agencji.
      Spotkania z przypadkowymi fotografami, szukającymi modelek w swoim typie, nie są ani przydatne ani bezpieczne.

Szczególnie jeśli:
      -pan Wesoły pielgrzym (sic!)
      -najwyraźniej radzi sobie tylko z fotografowaniem modelek z długimi włosami (co wpisał w wymogi)
      -i z dużym biustem (jakoś "przypadkiem" do naszych małobiuściastych sióstr nie trafił)
      -a ukrywanie faktu, że mowa o aktach też stawia go w kiepskim świetle.

Dodajmy, że czego jak czego, ale akurat aktów w portfolio kandydatka na poważną modelkę najmniej potrzebuje. Chyba że chce robić karierę jako modelka od aktów, ale wtedy zaczęłaby od kontaktu z Playboyem (za pieniądze) a nie od rozbierania się przed przypadkowym początkującym fotografem (jak inaczej nazwać fotografa, któremu brakuje fotek do portfolio).
      • aleks_kurek Re: Reasumując 12.08.12, 19:07
        Reasumując - trafiłem na stado zakompleksionych bab. Bardzo często się zdarza, że ja (czy moi
        znajomi, z których część fotografuje hobbystycznie) ma problemy z powodu starszych pań,
        albo pań, które z różnych przyczyn za młodu nie mogły się wyszaleć / spełnić.

Piszecie kompletne brednie o agencjach modelek, nie ma poważnej, 75% z nich to Bartki
        przedstawiające się jako Romualdo itp. Oczekujecie, że ktoś dziewczynie z ulicy (albo Pani
        45 lat z 3 dzieci) będzie robił za darmo sesje, ponosił koszty i cały dzień zdjęcia obrabiał - po
        co?

"nie pisanie razem", skoro ktoś wspomina o pisowni.

Dziecinadą jest cytowanie wywiadów o Ani Rubik - która z Was ma jej nazwisko, że
        oczekujecie tego samego?

mefistofelia ma rację.

Jako dowód tego, że te Wasze argumenty to jakiś jarmarczny bełkot, przyotczę np to:

Wierzyć się nie chce, że u Was na forum jakiś autorytet ma osoba, która jedzie mnie za
        długowłose i z dużym biustem. Kończąc - pisze na dodatek, że akty modelkom niepotrzebne
        (praktycznie każda od nich zaczynała).

Over and out. I ogarnijcie się, bo odpowiadacie mi po nazwisku w zasadzie. Mogłyście trafić
        na kogoś bardziej złośliwego, a sondy zakompleksienia jako okliczności łagodzących nie
        uwzględniają.
        • roza_am Re: Reasumując 12.08.12, 19:28
          > Dziecinadą jest cytowanie wywiadów o Ani Rubik - która z Was ma jej nazwisko, że
          > oczekujecie tego samego?

To nie my czegoś od ciebie oczekujemy, tylko ty od nas.

I to ty się ogarnij, bo zaczynasz używać języka, którego tutaj nie tolerujemy. Wątek od początku nie miał związku z tematyką forum, teraz także przestał być śmieszny. W takiej sytuacji ja nie widzę sensu trzymania go tutaj dłużej niż do końca dnia (jak ktoś chce, a modki się nie sprzeciwią, to zawsze można kontynuować na Offtopach).
          • mniickhiateal Re: Reasumując 13.08.12, 08:54
            roza_am napisała:

> > Dziecinadą jest cytowanie wywiadów o Ani Rubik - która z Was ma jej nazwi
            > sko, że
            > > oczekujecie tego samego?
            >
            > To nie my czegoś od ciebie oczekujemy, tylko ty od nas.
            >
            > I to ty się ogarnij, bo zaczynasz używać języka, którego tutaj nie tolerujemy.
            > Wątek od początku nie miał związku z tematyką forum, teraz także przestał być ś
            > mieszny. W takiej sytuacji ja nie widzę sensu trzymania go tutaj dłużej niż do
            > końca dnia (jak ktoś chce, a modki się nie sprzeciwią, to zawsze można kontynuo
            > wać na Offtopach).
            >
            >
            >

Jaka właściwie jest polityka zacnego foruma dotycząca używania słowa "gówniarz"? Bo mi się z trudem powstrzymywane ciśnie na klawiaturę.. Zatem ten, ekhm, Osobnik faktycznie przestał być tylko śmieszny i robi się obraźliwy - może by go po prostu zbanować, żeby nie mógł swoich przedziwnych poglądów na temat kobiet dłużej tutaj celebrować, a wątek zostawić ku pamiątce?
        • pinupgirl_dg Re: Reasumując 12.08.12, 20:10
          Aleks, sorry, ale tym postem straciłeś jeszcze bardziej na wiarygodności.

Oczywiście, że los modelek nie zawsze wygląda jak u Ani Rubik. Mój brat parał się kiedyś fotografią i jak zobaczył, jak fotografowie traktują swoje modelki, to stwierdził, że poświęci się swoim ulubionym motywom, czyli życiu na blokowisku i dokument sportowy ;). Mój eks narzeczony też fotografował, ale nie słyszałam, żeby kiedykolwiek brał pieniądze za to i to mi się wydaje najbardziej uczciwe w układzie fotograf amator i modelka amatorka. Ale to...

> Piszecie kompletne brednie o agencjach modelek, nie ma poważnej, 75% z nich to
          > Bartki
          > przedstawiające się jako Romualdo itp. Oczekujecie, że ktoś dziewczynie z ulicy
          > (albo Pani
          > 45 lat z 3 dzieci) będzie robił za darmo sesje, ponosił koszty i cały dzień zdj
          > ęcia obrabiał - po
          > co?

Chociażby po to
          wanilianna.blogspot.com/2011/12/model-t.html
          Zresztą sama autorka bloga też ma "przebytą ciąże" z tego, co się orientuje i nie przeszkadza jej to być modelką, a nawet zarabiać na tym ;).
          Co innego modelka wybiegowa, co innego fotomodelka.
          Ciebie interesują wyłącznie zdjęcia, które można wrzucić do kalendarza, który potem będzie zdobił jakiś warsztat samochodowy. Z mojej strony trochę różnorodności przydałoby się Twojemu portfolio.
          • pierwszalitera Re: Reasumując 12.08.12, 22:09
            pinupgirl_dg napisała:

> Zresztą sama autorka bloga też ma "przebytą ciąże" z tego, co się orientuje i n
            > ie przeszkadza jej to być modelką, a nawet zarabiać na tym ;).

Ale przebyta ciąża jest często przeszkodą do "estetycznych" zdjęć pornograficznych, bo o ile figura po urodzeniu dziecka często w ogóle nie cierpi, co widać po modelkach jak Kate Moss, Natalia Vodianowa, czy Heidi Klum, to po naturalnym porodzie tam na dole nie ma się już tej, że się tak wyrażę, świeżości niewinnego pączka róży. ;-) A tak sobie myślę, że o taką erotyczną "konkretność" naszemu fotografowi chyba chodzi.
            • aleks_kurek Re: Reasumując 13.08.12, 03:10
              Miałem już sesje z kobietami po ciąży i więcej nie mam zamiaru. Argumentowanie, że nie zaszkodziła ciąża modelkom z pierwszych stron pism-komerchy to jakieś przedszkole. Połowa z tych moich "modelek" po ciąży ma zresztą teraz do mnie pretensje, że nie pokazuje ich
              zdjęć w portfolio albo że nie chcę się opiekować ich dziećmi (sic!). Oczywiście nie twierdzę, że
              to jakaś reguła, ale jasno określiłem, że mnie nie interesują, co niektórym z Was mocno
              jak widać przeszkadza.

Naprawdę zresztą pierwszy mój post chyba pierwszy mój post jest jakiś mało czytelny:
              jest tam jasno określone, kogo poszukuję. Wypowiadają się natomiast (sądząc po zarzutach)
              osoby zupełnie inne - dlaczego? Sprzątajcie ulice, jak macie za dużo kreatywności. Trzeba
              było albo usunąć mój wątek jako spam, albo stanąć na poziomie i powstrzymać się od
              infantylnych zaczepek.

Nic, tylko przełożyć przez kolano i lać po d.pie...

Prośba do moderacji: usuńcie ten wątek, bo ja chyba się od forów za bardzo uzależniam,
              a szkoda naszego czasu.
              • ciociazlarada Bo my tu sobie mylimy 13.08.12, 10:07
                Rozumiemy przez "modeling" dziewczyny chodzące po wybiegach, takie sesje fotograficzne jakie mają na stronach Biubiu i Urkye, stock różnego kalibru albo blog podlinkowany przez Pinupgirl (o matko baba po ciąży tam jest...).

Ty natomiast jesteś jak żywcem przeniesiony z "Ballady o lekkim zabarwieniu erotycznym" i domyślam się, że uderzasz do dość specyficznego targetu, bo zdjęcia takie jak w Twoim portfolio są rozchwytywane przez tartaki, producentów wózków widłowych, maszyn do obróbki skrawaniem i papy.

Wot i niezrozumienie. Dziewczyny z forum pozują tu i ówdzie, ale żadna chyba jeszcze z rolką papy nie występowała.
              • pierwszalitera Re: Reasumując 13.08.12, 10:34
                aleks_kurek napisał(a):

> Miałem już sesje z kobietami po ciąży i więcej nie mam zamiaru. Argumentowanie
                > , że nie zaszkodziła ciąża modelkom z pierwszych stron pism-komerchy to jakieś
                > przedszkole.

Wielu młodym, pięknym kobietom ciąża nie szkodzi. Znane modelki miały być tylko tego potwierdzeniem. To bowiem też tylko kobiety, z krwi i kości, i jeżeli one potrafią, to inne też. Nie wiem z jakimi modelkami masz do czynienia, ale powoli dochodzę do wniosku, że z żadnymi do tej pory. Może więc lepiej na twoim miejscu pozostać w swoim rzemieślniczym kręgu i robić za pieniądze "fajne focie" Basi z supermarketu, który chciałaby zaskoczyć swojego Zbyszka na urodziny miłym prezentem. Fantazjowanie o modelkach i portofolio zostaw bardziej utalentowanym. Poza tym, wszyscy mistrzowie kamery mają do kobiet szacunek inaczej nie miałyby one do nich zaufania i zdjęcia nie wychodziłyby takie dobre. A ty uważasz, że pomiędzy zachwycaniem męskiego oka młodym, nieciążowym tyłkiem i sprzątaniem ulicy nie ma już innych ról dla kobiety? Niedobrze się robi od takiego szowinizmu.
              • 100krotna Re: Reasumując 13.08.12, 12:08
                Alex, wyluzuj trochę, na tym forum nikogo nie obrażamy.
                Trafiłeś na forum konsumenckie, o tematyce przede wszystkim stanikowej, więc nie ma co się dziwić, że zostałeś zaatakowany.
                Dodatkowo, u nas panuje zwyczaj nie oceniania ciał, staramy się nie dzielić sylwetek na ładne i nieładne i znajdować piękno w każdej, stąd tak agresywne reakcje na "brak przebytej ciąży" - zwłaszcza, że wiele dziewczyn ma już dzieci. To nie jest forum, gdzie skupiają się biuściaste żeby się chwalić swoimi "balonikami" i udowadniać, że duży biust jest lepszy od mniejszego - nie wiem, czy takie forum w ogóle istnieje ;) chociaż niektórzy chłopcy pewnie marzą, że kiedyś takie znajdą w głębinach internetu...

Co do zdjęć, niektóre masz całkiem ładne (bardzo podoba mi się portret rudej dziewczyny leżącej w wodzie), ale część jest nijaka. I mówi Ci to fotograf-amator, z ambicjami, ale sprzętem i warsztatem gorszym od twojego.
                Swoją drogą, w twojej prośbie nie widzę nic bulwersującego (chociaż oświadczenie, że możesz pokazać dowód jest nieco infantylne ;)) ale niektóre sformułowania tutaj po prostu nie pasują - nie to forum, nie ten target.
                Do tego tekst o zamiataniu ulic - kompletnie nieprofesjonalny, mógłbyś chociaż wycofać się z godnością. Myślę, że dlatego właśnie dziewczyny go nie usuną. Ja też jestem za tym, żeby został - podpisany twoim imieniem i nazwą profilu.

I kilka osobistych wynurzeń: Tak, wiem, że każdy początkujący fotograf chce ćwiczyć, ćwiczyć i wiem, jak trudno czasami namówić nawet własnych, dobrych znajomych na sesję.
                No ale nie uwierzę, że dziewczyny po "przebytej ciąży" prosiły Cię o opiekę nad dziećmi ;)
                I szkoda, że nie chcesz pokazywać w swojej galerii dziewczyn po ciąży, dobrze sfotografowane nieidealne ciało może na zdjęciu wyglądać równie pięknie, za to ciekawiej, niż takie bez skazy - ale fakt, do tego trzeba już mieć praktykę i talent.
              • pinupgirl_dg Re: Reasumując 13.08.12, 13:35
                > Wypowiadają się natomiast (sądząc po zarzutach)
                > osoby zupełnie inne - dlaczego?

Eee, a Ty sądzisz, że osoby spełniające Twoje warunki powinny być zachwycone propozycją? Naprawdę nie trzeba mieć dzieci i 30 na karku, żeby w ten sposób odebrać Twoje posty. Generalnie to nie wiem, co ma jędrność ciała do poglądów.
                • slotna Re: Reasumując 13.08.12, 14:17
                  Ja tam sie jakos nie kwapie zeby pozowac nago mlodziencowi, ktory zdjecia takiej jakosci wrzuca do portfolio. Sama se umiem zrobic lepsze ;) A jak ktoras z was chce pocwiczyc pozowanie i miec zdjecia w fajnej stylizacji, to polecam Otwarte Sesje Zdjeciowe oraz Pospolite Ruszenie Fotograficzne. W obu bierze udzial moja znajoma i jest zachwycona - fajna zabawa, efekty nieraz bardzo ciekawe, sama sie do tego przymierzam :)
                  • nelyen Re: Reasumując 14.08.12, 12:06
                    slotna napisała:

> Ja tam sie jakos nie kwapie zeby pozowac nago mlodziencowi, ktory zdjecia takiej jakosci wrz
                    > uca do portfolio. Sama se umiem zrobic lepsze ;) A jak ktoras z was chce pocwic
                    > zyc pozowanie i miec zdjecia w fajnej stylizacji, to polecam Otwarte Sesje Zdjeciowe oraz htt> ps://www.facebook.com/PospoliteRuszenieFotograficzne. W obu bierze udzial moja znajoma i jest zachwycona - fajna zabawa
                    > , efekty nieraz bardzo ciekawe, sama sie do tego przymierzam :)
                    >

Aaaaa, czekałam aż się pojawią tu linki do otwartych sesji i PRFu;)
                    zapraszamy, zapraszamy, tam można znaleźć fajną atmosferę, nawiązać współpracę z naprawdę dobrymi fotografami (zarówno amatorzy i pro).

szczerze polecam w ramach zabawy:)
                    • maith Re: Reasumując 14.08.12, 13:38
                      Moja koleżanka też na nie chodzi. Podrzuca nam co jakiś czas zdjęcia z sesji i generalnie jest zachwycona :)
                    • slotna Re: Reasumując 15.08.12, 13:59
                      Zeby byc szczera, to z opublikowanych do tej pory bez zastrzezen podobaly mi sie tylko fotki Przemyslawa Gaja z sesji z Alicja w Krainie Czarow, ale zawsze mozna zabrac swojego fotografa, nie? ;)
              • aksanti Re: Reasumując 18.08.12, 10:35
                > Sprzątajcie ulice, jak macie za dużo kreatywnoś
                > ci. Trzeba
                > było albo usunąć mój wątek jako spam, albo stanąć na poziomie i powstrzymać się
                > od
                > infantylnych zaczepek.

Jeśli oczekujesz poziomu od innych to chyba samemu też wypada go zachować, hmm? ,,Sprzątajcie ulice"????? Co to ma być?
                • tfu.tfu Re: Reasumując 18.08.12, 10:52
                  to ma być pogardliwe chyba. ja temu panu nie zazdroszczę, bo jak on tak myśli o uczciwej pracy, to co będzie jak kariery nie zrobi i sam będzie musiał sprzątać cokolwiek? a raczej nie zrobi. słabe ma te zdjęcia.
      • mefistofelia Re: Reasumując 12.08.12, 22:57
        > Dodajmy, że czego jak czego, ale akurat aktów w portfolio kandydatka na poważną
        > modelkę najmniej potrzebuje. Chyba że chce robić karierę jako modelka od aktów
        > , ale wtedy zaczęłaby od kontaktu z Playboyem (za pieniądze)

Dodam jeszcze tylko, że smuci i niepokoi mnie podejście "jak akty, to do Playboya". Co z aktem artystycznym? Rysunki też tam wysyłać? :P
        • gruby_elf Re: Reasumując 13.08.12, 10:44
          Po 1. uważam ofertę autora wątku za bezczelną. W dodatku nie poświęcił chyba nawet 5 minut, aby wybadać, czy to jest odpowiednie miejsce...

Ale widzę też wiele opinii, które przeginają w drugą stronę.
          Mefistofelia wyraziła chyba słuszny niepokój...

Poza tym jestem fotografem i w pewnym momencie korzystałam z maxmodels. Tam bardzo często panuje zasada "zdjęcia za pozowania" i to nie tylko u początkujących fotografów. Nie ma co się tak bardzo dziwić. W pewnym sensie jest to nawet po prostu zabawa. W moim profilu mam napisane, że poszukuję rudych i/lub długowłosych. Po prostu dziewczyny z takimi warunkami mnie inspirują i spełniają jakąś tam wizję, która chciałabym realizować. Rozumiem, że jest to o wiele mniejszy kaliber niż to, co zostało zaprezentowane przez autora wątku. Jednak chciałam Wam zarysować pewne realia dotyczące tej konkretnej społeczności.
          • maith Re: Reasumując 13.08.12, 13:58
            Bo ciekawa, artystyczna, sesja, to faktycznie korzyści dla obu stron :)
            Wtedy opcja zdjęcia za pozowanie jest jak najbardziej ok.
            I w tym kontekście nikogo nie dziwi, że ktoś szuka modelki o określonym typie urody.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, kiedy przeważa korzyść jednej strony.
            Dlatego raczej się taka sytuacja nie zdarzy na sesji ślubnej (fotograf nie będzie pracował za darmo),
            ani na sesji jak do kalendarza wiadomego typu (modelka nie rozbierze się za darmo).
            • slotna Re: Reasumując 13.08.12, 14:22
              > Dlatego raczej się taka sytuacja nie zdarzy na sesji ślubnej (fotograf nie będz
              > ie pracował za darmo)

Nigdy nie bralam slubu (i nie bylam w ciazy, hehe), ale moze za zdjecia slubne mozna dostac znizke, jesli sie zgodzi na umieszczenie fotek w portfolio fotografa? Wtedy jest troche korzysci i dla niego ;)
              • aleks_kurek Re: Reasumując 13.08.12, 14:39
                Nie ma, tak napiszę Ci korzystając z okazji. Fotograf do portfolio wybierze spośród setek swoich
                znajomych osoby, które się do tego najbardziej nadają.
                • slotna Re: Reasumując 13.08.12, 15:14
                  Nie rozumiem, rozwin to jakos. Wybierze z setek znajomych, ktorzy akurat biora sluby? Wybierze ladnych znajomych i wypozyczy stroje, zalatwi plener i gosci?
    • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 16:28
      Pinupgirl
      >> Btw, to że sesja fotograficzna w studiu kosztuje też was tak bulwersuje? Czy mo
      >> że to fotograf powinien płacić np młodej parze za ślubne portrety? To modele pr
      >>zecież, też pozują ;)

>Tyle tylko, że w takiej sytuacji fotograf rzadko wybrzydza, że panna młoda ma krzywe zęby, a >pan młody brzuszek ;). Wręcz przeciwnie, o jego kunszcie świadczy też to, że jest w stanie >zrobić dobre zdjęcia osobom stremowanym i bez doświadczenia, które niekoniecznie >przypominają modeli z okładek Shape i Logo.

To prawda. W sytuacji komercyjnej zwykle to modele wybierają fotografa. Natomiast w sytuacji niekomercyjnej fotograf ma prawo szukać modela, który będzie jak najlepiej pasować do jego artystycznej wizji i nie ma w tym nic oburzającego. Nie ma obowiązku przecież robić zdjęć każdemu chętnemu tylko po to by pokazać swój kunszt.

ciociazlarada

>Rozumiemy przez "modeling" dziewczyny chodzące po wybiegach, takie sesje fotograficzne >jakie mają na stronach Biubiu i Urkye, stock różnego kalibru albo blog podlinkowany przez >Pinupgirl

Nie wiem jak z blogiem od Pinupgirl(autorka chyba jest zawodową modelką?), ale zarówno pokazy mody jak i sesje Biubiu i Urkye to sytuacje komercyjne.

maith
      >Bo ciekawa, artystyczna, sesja, to faktycznie korzyści dla obu stron :)
      >Wtedy opcja zdjęcia za pozowanie jest jak najbardziej ok.
      >I w tym kontekście nikogo nie dziwi, że ktoś szuka modelki o określonym typie urody.

>Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, kiedy przeważa korzyść jednej strony.
      >Dlatego raczej się taka sytuacja nie zdarzy na sesji ślubnej (fotograf nie będzie pracował za >darmo),
      >ani na sesji jak do kalendarza wiadomego typu (modelka nie rozbierze się za darmo).

Kiedy przeważa korzyść jednej strony pojawia się konieczność zapłaty. To chyba oczywiste.
      Natomiast jeśli fotograf umawia się z modelką na sesję w zamian za możliwość pokazania zdjęć w portfolio i dla modelki same zdjęcia są wystarczającym wynagrodzeniem to sytuacja jest symetryczna. Jeśli nie są i modelka negocjuje z fotografem wynagrodzenie.

Zupełnie inaczej jest jeśli zdjęcia robione są na użytek komercyjny (na przykład do kalendarza "wiadomego" czy "niewiadomego" typu :P) Wtedy korzyści finansowe są dzielone.
      Nie ma reguły, że jak modelka rozbiera się do zdjęcia to automatycznie korzyści fotografa zaczynają przeważać i trzeba jej za to zapłacić.

Muszę przyznać, że zdziwiło mnie, że tak mocno i jednogłośnie wyszydziłyście wzmiankę autora o "braku zapłaty". Sama miałam wręcz odwrotne doświadczenia szukając bohaterów do projektu fotograficznego realizowanego na zajęcia w szkole. Ku memu wielkiemu zdziwieniu parę osób spytało się mnie ile będzie musiało mi zapłacić. A w ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłam, że jestem studentką amatorką ;)
      • pinupgirl_dg Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 16:50
        > To prawda. W sytuacji komercyjnej zwykle to modele wybierają fotografa. Natomia
        > st w sytuacji niekomercyjnej fotograf ma prawo szukać modela, który będzie jak
        > najlepiej pasować do jego artystycznej wizji i nie ma w tym nic oburzającego. N
        > ie ma obowiązku przecież robić zdjęć każdemu chętnemu tylko po to by pokazać sw
        > ój kunszt.

Oczywiście. Chociaż osobiście widzę pewną desperację w poszukiwaniu modelki tak na ślepo, więc nie gardziłabym tak łatwo chętnymi spoza listy. Mój eks modelek szukał po prostu na ulicy, to bardzo ułatwiało sprawę, bo skąd Aleks wie, że osoba, która uważa, że spełnia te wymagania naprawdę będzie pasować do jego "artystycznej wizji"? Bo pachnie mi tu ofertą, która już kiedyś się pojawiła, projekt "doskonałe proporcje" czy jakoś tak ;).
        Mnie to akurat nie oburzało i nie odnosiłam się do pierwszego posta, ale kolejne już uważam za poniżej krytyki.

> Nie wiem jak z blogiem od Pinupgirl(autorka chyba jest zawodową modelką?), ale
        > zarówno pokazy mody jak i sesje Biubiu i Urkye to sytuacje komercyjne.

Amatorką, która teraz robi to zawodowo. Modelingiem zainteresowała się dobrze po 30, ten blog świetnie pokazuję, jakie zrobiła postępy w tej dziedzinie, począwszy od amatorskich zdjęć z samowyzwalacza po profesjonalne sesje. Jej blog może się wydawać kontrowersyjny ze względu na pewne opinie autorki, ale jestem pod wielkim wrażeniem jej przemiany. Spora część zdjęć jest już przesunięta na jej płatną stronę, niestety.

> Natomiast jeśli fotograf umawia się z modelką na sesję w zamian za możliwość po
        > kazania zdjęć w portfolio i dla modelki same zdjęcia są wystarczającym wynagrod
        > zeniem to sytuacja jest symetryczna

Jak najbardziej się zgadzam. Szczególnie w sytuacji ludzi, amatorów, którzy chcą na wzajem pomóc sobie w rozwijaniu swojej pasji to właśnie brak wynagrodzenia powinien być standardem. A Aleks uważa, że standard wygląda inaczej. Nie będę się kłócić, bo modelingiem się nigdy nie interesowałam, przed obiektywem jestem drewno, ale tak w mojej opinii to powinno wyglądać.
      • pinupgirl_dg Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 17:14
        > To prawda. W sytuacji komercyjnej zwykle to modele wybierają fotografa. Natomia
        > st w sytuacji niekomercyjnej fotograf ma prawo szukać modela, który będzie jak
        > najlepiej pasować do jego artystycznej wizji i nie ma w tym nic oburzającego. N
        > ie ma obowiązku przecież robić zdjęć każdemu chętnemu tylko po to by pokazać sw
        > ój kunszt.

No i jeszcze poprawcie mniej, jeśli się mylę, ale w mojej opinii od tego jest portfolio, żeby pokazać, co się potrafi. Portfolio Aleksa jest trochę monotematyczne, ale fajnie mieć swoją niszę i styl. Kto wie, może faktycznie ci producenci wózków widłowych i papy właśnie na to czekali ;).
      • slotna Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 17:37
        > Muszę przyznać, że zdziwiło mnie, że tak mocno i jednogłośnie wyszydziłyście wz
        > miankę autora o "braku zapłaty".

Czy ty czytasz to samo ogloszenie co ja? ;) Bo ja to odebralam tak: domorosly fotograf-erotoman, napalony tak, ze az nie umie skonstruowac eleganckiego ogloszenia, namawia dziewczyny do pozowania nago precyzujac glupawe wymagania (brak przebytej ciazy - wtf) i informuje, ze nie bedzie za to bral forsy... NO JESZCZE TEGO BRAKOWALO ZEBY BRAL :D
        • pierwszalitera Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 21:21
          slotna napisała:

> Czy ty czytasz to samo ogloszenie co ja? ;) Bo ja to odebralam tak: domorosly f
          > otograf-erotoman, napalony tak, ze az nie umie skonstruowac eleganckiego oglosz
          > enia, namawia dziewczyny do pozowania nago precyzujac glupawe wymagania (brak p
          > rzebytej ciazy - wtf) i informuje, ze nie bedzie za to bral forsy... NO JESZCZE
          > TEGO BRAKOWALO ZEBY BRAL :D

Ja to dokładanie tak samo zrozumiałam i nawet było mi to na początku zupełnie obojętne, bo nie wątpią, że jakieś panie by się gdzieś znalazły. I to nie tylko takie naiwne dające nabrać się na obietnicę "modelingu", ale także takie, które dokładnie wiedzą o co chodzi i chętnie by skorzystały. Każdemu według własnych potrzeb. Ale aroganckie podjeście fotografa w dalszych wypowiedziach raczej nikogo nie zachęca. Nawet gdybym była poniżej 30-tki, miała jeszcze tamte ciało i chciała je utrwalić na frywolnej fotce dla potomności, miałam bym mocne wątpliowości, czy akurat u tego fotografa. Swoją postawą potwierdza po prostu wszystkie uprzedzenia i obawy wyrażone przez dziewczyny w tym wątku.

• pinupgirl_dg Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 21:39
            Ja też na początku pomyślałam "dlaczego nie?". Ale kolejne posty dały mi odpowiedź na pytanie, dlaczego :P. Obawiam się, że ani dowód, ani paszport, książeczka wojskowa i meldunek nie pozwoliłby mi poczuć się chociaż odrobinę swobodnie. Podejrzewam, że fotografów amatorów, którzy nie biorą kasy za fajne focie jest trochę na świecie.
        • mefistofelia Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 22:55
          slotna napisała:

> > Muszę przyznać, że zdziwiło mnie, że tak mocno i jednogłośnie wyszydziłyś
          > cie wz
          > > miankę autora o "braku zapłaty".
          >
          > Czy ty czytasz to samo ogloszenie co ja? ;) Bo ja to odebralam tak: domorosly f
          > otograf-erotoman, napalony tak, ze az nie umie skonstruowac eleganckiego oglosz
          > enia, namawia dziewczyny do pozowania nago precyzujac glupawe wymagania (brak p
          > rzebytej ciazy - wtf) i informuje, ze nie bedzie za to bral forsy... NO JESZCZE
          > TEGO BRAKOWALO ZEBY BRAL :D

Tak ;) Widzę ogłoszenie pisane przez kogoś, kto najprawdopodobniej jest prostakiem, któremu brak ogłady i umiejętności przekazywania swoich myśli w stosownej formie.
          Dalsze posty potwierdzają, że koleś jest chamem. Ale gdzie w tym pierwszym poście erotomania? Ja jej nie widzę. Same wydumane wymagania dotyczące wyglądu modelek i portfolio z aktami to za mało by wyciągać takie wnioski. Akty nie czynią z twórcy erotomana!
          A we wzmiance o pieniądzach nie ma nic oburzającego ani nienormalnego. Ludzie zwykli myśleć o fotografowaniu artystycznym jako o usłudze, za którą się płaci. No chyba, że rzeczywiście popatrzy się z perspektywy "zły podły erotoman chce mnie uprzedmiotowić ku swej seksualnej uciesze i jeszcze śmie twierdzić, że nie muszę mu za to płacić, phi!"
          • slotna Re: [modeling] Śląskie 13.08.12, 23:24
            Alez wiem, ze akty nie czynia erotomana, ale slowo ci daje, ze taki jest dla mnie wydzwiek tego konkretnego postu - "lubie popatrzec na gole cycki lasek o dlugich wlosach, nie zgwalce, najwyzej pomacam, pokaze ci dowod, no nie zgwalce, odwaz sie, fap fap fap...".
            • aleks_kurek Re: [modeling] Śląskie 14.08.12, 00:07
              Jeśli to, co piszesz to nie jest prostactwo - to nie wiem, co nim jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka