Dodaj do ulubionych

Marki mniej znane, a warte poznania?

04.10.12, 01:30
Ostatnio w kilku rozmowach przewinął mi się taki motyw, że są firmy i są marki, o których mało się na Lobby mówi, ale które są dobre jakościowo i często nieźle się sprzedają w sklepach kładących nacisk na dobry bra-fitting. Często są to marki mające ograniczoną rozmiarówkę i dlatego nie mają na Lobby wielkiej promocji, choć w swoich zakresach rozmiarowych sprawdzają się bardzo dobrze. Może warto o nich też informować? Może szkoda skazywać tu na niebyt producentów, którzy może nie doszli jeszcze do miseczki K albo nie zeszli poniżej obwodów 70, ale którzy doskonale sprawdzają się w swoich zakresach? Ostatecznie bra-fitting nie kończy się na właściwym rozmiarze... są jeszcze inne istotne parametry dobrego stanika, jak na przykład konstrukcja, dobre materiały (ścisły obwód, dobre podtrzymanie) czy wygoda. Co Wy na to, żeby zrobić tutaj taką listę niepromowanych dotąd marek, a może nawet konkretnych "genialnych" modeli?
Obserwuj wątek
    • martvica Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 05.10.12, 19:15
      Raz, dwa, trzy, próba logowania...

Ava. Ja jestem średnio szczupła i średniobiuściasta, więc celuję w okolice 70F, ale czytałam kilka pozytywnych opinii na balkonetce i się skusiłam.
      Zamówiłam 70 a nie 65 i chyba słusznie bo w 65 bym się nie dopięła chyba.
      Ceny przyjazne.
      Genialnie piękne majty.
      Rozpiętość rozmiarów różna i zależy od fasonu, w semisoftach największa, kopiuję przykładowo:
      65: E, F, G, H, I, J

70: D, E, F, G, H, I, J

75: C, D, E, F, G, H, I

80: B, C, D, E, F, G, H

85: B, C, D, E, F, G

90: B, C, D, E, F

95: B, C, D, E

Myślę że warto spróbować. Od razu mówię że na kolana nie padłam, nie miałam na sobie semisofta od czasów połowy LO czyli od daaaawna i nie jestem absolutnie pewna że to mój krój, zabudowanie za duże, kształt biustu ciut inny niz jestem przyzwyczajona (przeważnie noszę usztywniane half-cupy i niższe balkonetki z pionowym cięciem), ale za to polski stanik o obwodzie 70 równie stabilnym jak 32 La Senzy, za sporo poniżej 100zł i całkiem ładny - chyba się łapie na 'markę wartą poznania' ;)
      • madzioreck Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 05.10.12, 21:09
        Matuchno jedyna, ściągnęłam Cię myślami chyba :) Zastanawiałam się od dłuższego czasu, gdzie też Cię wzięło i wcięło :)))
        • martvica Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 08.10.12, 12:56
          Mnie? Ojej, miło mi :) jakoś zmieniłam obszary aktywności, głównie FB mnie wciągnął i przeżuł ;)
          A ten wątek nadal jakiś pusty, straszna szkoda bo z chęcią bym się dowiedziała czegoś o mniej lub bardziej nowych firmach - nie mogę się już ubierać w brytyjskiej La Senzie i muszę znaleźć alternatywy, mam ambitny plan przetestować trochę polskich firm ze średniej półki cenowej (do 100zł).
          • indigo-rose Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 08.10.12, 15:19
            Ojej, brakowało mi Cię w obszarach stanikowych ;)
            Widziałam trochę Avy w sklepie, ale chyba były głównie białe, więc nie mierzyłam, bo akurat polowałam na coś innego. A długo go masz? Chodzi mi o to, czy możesz stwierdzić, czy coś się dzieje z obwodem po jakimś czasie noszenia. Mnie się trochę utyło i uśmiechnęłam się w stronę 65-tek, zwłaszcza że ostatnio zależy mi na zapinaniu na dalsze haftki, żeby sobie móc poluźnić - no ale do tego muszę mieć pewność, że stanik się nie rozciągnie z czasem jak guma od majtek.
            • martvica Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 09.10.12, 11:35
              Mam go krótko, więc nie wiem jak będzie potem. Pojawiło się trochę Avy na balkonetce (trochę, ale zaskakująco mało, mają sporo modeli i te modele znikają ze sklepów, ktoś je kupuje, a na 'naszych' stronach malutki odzew, nie wiem co jest grane). Kojarzę że autorka bloga Niebieska Kokardka chwaliła jakość, że się dobrze trzymają.
              Ale kosztował tyle co sześć niestandardowych piw w Warszawie (albo i mniej?), więc jeśli nawet się rozciągnie to mu wybaczę ;)
              Bardzo bym chciała jeden kwiecisty half sprzed roku, ale sądzę że jest nieosiągalny ;( stylistyka trochę jak jeden staaary M&S, a potem jakaś maskaradka (Pandora chyba jej było). Kiczowaty i śliczny. Mogłabym mieć komplet.
              • indigo-rose Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 09.10.12, 13:27
                > Ale kosztował tyle co sześć niestandardowych piw w Warszawie (albo i mniej?), w
                > ięc jeśli nawet się rozciągnie to mu wybaczę ;)

Skoro tak, to można kupić :) Takie staniki byłyby dobrą alternatywą zwłaszcza jako niecodzienniaki i spełnianie dziwnych życzeń, typu "chcę stanik z falbankami" albo "chcę stanik w kotki", kiedy najczęściej masz do wyboru szukanie po wszystkich możliwych biuściastych markach i znalezienie jedynego modelu za 300 zł/nieznalezienie albo kupienie w złym rozmiarze i olewanie na zasadzie "do sypialni to nie musi być super dopasowany".

Na przykład ostatnio widziałam w Atlanticu majtki w matrioszki (które wylądowały w końcu w mojej szufladzie, bo lubię kupować kolorowe majtki) i stanik w takież, którego trochę żałowałam. Gdyby był w moim rozmiarze i kompatybilny, mogłabym się skusić na komplet. A tak, to pff.
    • sbarazzina Wacoal 08.10.12, 22:37
      Oryginalnie japońska marka, obecna w tej chwili głównie na rynku amerykańskim. Ale w UK w domach handlowych tez jest spory wybór.

Na pierwszy rzut oka bardzo dobra jakość, stylistyka dość zachowawcza, klasyczna elegancja.

Maja bardzo dziwną tabelę:
      wacoal.co.uk/our-service/fit-guide
      Teoretycznie do H, ale nie wiadomo czemu to H odpowiada. Ja łapię się na miskę, gdzie tabelka się jeszcze nie rozjeżdża.
      Mierzyłam jakś czas temu kilka modeli - miękkie fullcupy, ale niestety wypadłam między rozmiarami. Między 75C a 75D :) Mój standardowy rozmiar to 70DD, więc w moim odczuciu wypadają jako ścisłe i dużomiskowe.

Ostatnio potrzebowałam na już cielistego, gładkiego stanika. Mierzyłam Fantasie, Chantelle i właśnie Wacoal, a ze sklepu wyszłam z tym:
      wacoal.co.uk/bras/t-shirt/details/875191/23/1
      Narazie miałam go na sobie raz, ale za to przez kilkanaście godzin w dość trudnych warunkach. Okazał się być bardzo wygodny. Wzięłam 75D, które mogłoby być jednak minimalnie mniejsze.

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
    • ludmilka_35 Sawren 12.10.12, 09:02
      Wcześniej nie widziałam zbytnio w watkach firmy Sawren, od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką modelu Idylle w semi sofcie i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona. Mam ciężki biust i trudno mi dobrać taki biustonosz, który nie dość, ze ładnie by wyglądał, to zapewniał naprawdę komfort w noszeniu. Tu nie mam z tym problemu. Czuję się w nim fantastycznie :) A i cena jest w porównaniu do innych marek przystępna :) I już upatrzyłam kolejny model do kupienia...
      • mikaz88 Re: Sawren 12.10.12, 16:52
        Niezbyt szeroka rozmiarówka.
        • milstar Re: Sawren 12.10.12, 17:59
          Ich 70H pasuje na moje brytyjskie 70G, więc nie jest tak źle.
          Natomiast w kategorii "mój wygodniczek" bije na głowę wszystkie inne staniki.
          • martvica Re: Sawren 12.10.12, 21:16
            Na nich się fochnęłam, bo znalazłam na ich stronie obłędnie przepiękny stanik i nie ma nawet 70F :(
            • ludmilka_35 Re: Sawren 15.10.12, 09:08
              Oni teraz otworzyli sklep internetowy i jak się pytałam ostatnio, to jak nie ma danego rozmiaru przy modelu to doszywają, trzeba się tylko skontaktować z działem obsługi klienta. Odnośnik do sklepu jest na stronie firmy w zakładce dystrybucja.
    • katia_a Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 14.10.12, 04:38
      Potwierdzam, że Ava jest obecnie marka wartą zainteresowania. Ich semi-softy nadają piersiom fajny, noskowo-kulkowy kształt. Obwody są ścisłe i nie należy ich zaniżać.

Wzorniczo, zwłaszcza w tej kolekcji, kilka modeli wartych zainteresowania. Sama nabyłam model Caltha - bardzo elegancki, trochę w stylu Maskaradek.'

Nie podoba mi się jednak to, iż staniki mają zapięcia 2x2, zamiast klasycznego w moim rozmiarze (UK 32e/34dd) 3x2. W rozmiarze wyżej również.

Większosć Av semi-softów, które mierzyłam, to dużomiskowce w porównaniu do brytyjczyków. Zamiast ścisłego brytyjskiego 34dd, od Avy kupuję polskie 75d.

Z drugiej strony, przy moich wymiarach, wypadam na granicy dwóch rozmiarów wedle tabelki podanej na stronie firmowego sklepu Ava. Więc trudno skarżyć się na to, że firma nie trzyma się własnej rozmiarówki. Po prostu warto przyjrzeć się ich tabelce, jeśli planujemy zakup internetowy.
    • little_lotta Re: Marki mniej znane, a warte poznania? 14.10.12, 13:51
      ja ostatnio skusiłam się na biustonosz polskiej firmy Milena. Kiedyś nawet było coś o niej na lobby, ale potem ucichło. Trafiłam na niego przez przypadek w internecie i postanowiłam spróbować - zwłaszcza za tak niewielką cenę jak na stanik... Ogólnie jestem zadowolona, choć noszę go zaledwie parę dni - ramiączka mógłby mieć nieco szersze.
      Moja koleżanka również ma stanik z Mileny (od roku, więc dłużej niż ja) i potwierdza, że jest to firma godna uwagi ze względu na jakość i cenę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka