Dodaj do ulubionych

Problem z kształtem brodawki

04.02.13, 11:14
Mam problem z prawą brodawką, jest jakaś taka bezkształtna. Niezależnie od tego, czy stoję czy leżę to ona jest płaska, kiedyś tak nie było. Wiem, że może sama jestem sobie winna bo kiedyś mordowałam tą pierś w za ciasnym staniku i brodawka mi wówczas przesunęła sie w dół i spłaszczyła, generalnie pierś jest wyraźnie mniej kształtna niż druga. Kiedyś pomagała mi zmiana stanika na nowy ale teraz to nie działa już :( Czy to już ten wiek, że nie da sie nic zrobić? Druga brodawka jest normalna, taka spiczasta. Czy ktoś miał taki problem i sobie poradził?
Obserwuj wątek
    • zazulla Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 11:51
      Pokazywałaś problem lekarzowi? Moim zdaniem zmiana w wyglądzie piersi jest dobrym pretekstem do wizyty u np. ginekologa i zrobienie usg.
    • azymut17 Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 12:55
      A kiedy ostatnio lekarz badał Ci piersi? Mówiłaś o tej zmianie? Ja bym od razu poszła do gina, by to obejrzał i zrobiłabym USG. W zależności od wieku i budowy piersi możesz dostać skierowanie nie na USG a na mammografię.
      • tezkinga Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 13:49
        Ta pierś tak wygląda od kilkunastu lat, brodawka wczesniej była bardziej podobna do tej drugiej ale przez niewłaściwy stanik trochę się rozjechała. Lekarz nic nigdy nie mówił. Ta normalna brodawka jest taka spiczasta, jak sie ją ujmie palcami to czuć taką kuleczkę pod spodem, jakiś jej zaczep czy coś. A w tej drugiej ta kuleczka jest słabiej związana z brodawką, mogę ją sobie dośc wysoko podciągnąć. Nie sądzę, żby był to problem medyczny, wiem że sama zawiniłam ale byłam wtedy młoda i głupia.
        • milstar Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 14:31
          Niech lekarz sprawdzi czy tak ma być. Nie chcę Cię straszyć, ale zmiany w wyglądzie brodawki, jej chowanie do środka mogą świadczyć o nowotworze. Na wszelki wypadek zbadaj się, najwyżej usłyszysz, że taka Twoja uroda.
          • indigo-rose Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 20:14
            Dokładnie, lepiej zbadać i usłyszeć "taka pani uroda" niż nie zbadać i żałować.
        • azymut17 Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 14:52
          tezkinga napisała:
          > Nie sądzę, żby był to problem medyczny, wiem że sama zawiniłam ale był
          > am wtedy młoda i głupia.

A USG zawsze, przez te kilkanaście lat od kiedy zaobserwowałaś tę zmianę, wychodziło poprawne? Robisz je regularnie? Nic radiolog nie dostrzegał nieprawidłowego? Jeśli tak było, to rzeczywiście problem jest raczej natury estetycznej.
        • pierwszalitera Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 15:54
          tezkinga napisała:

To bardzo mało prawdopodobne, by stanik powodował takie zniekształcenia brodwaki i to do tego w niesymetryczny sposób. Tym bardziej, że mówimy o biuście młodej jeszcze kobiety przed menopauzą. Więc wzięłabym pod uwagą inne przyczyny i poszła szybko do lekarza. Możliwe, że to nic i taka płaska brodwka była ci pisana, ale lepiej to sprawdzić.
          • kotwtrampkach Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 20:21
            nie jestem lekarzem, ale też mi się kojarzy, ze niesymetryczne zmiany w wygladzie piersi/sutków powinny niepokoić...
            Lekarzowi trzeba niektóre rzeczy pokazać palcem - często brodawki są "wypłaszczone", a w przypadku stymulacji sutka/chłodu etc kurczą się, twardnieją - moze sie zdarzyć, że jeden sutek "poczuje" chłód i przez jakiś czas piersi wyglądają inaczej - jeżeli nie powiesz lekarzowi, że coś nie gra, może nie zwrócić uwagi..

Na jakimś dzieciatym forum czytałam, że kobiety miewają płaskie sutki i nie jest to nic dziwnego - po karmieniu sutki zyskują "odstający kształt". PIsały tez o wklęsłych brodakach i to sie wiązało z wiekszym problemem w karmieniu. Nie pamiętam, czy była mowa o rożnicy w wyglądzie sutków albo czym jest to spowodowane, ale może znajdziesz jakąś informację, tam gdzie mowa o karmieniu?
            • milstar Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 21:40
              > Na jakimś dzieciatym forum czytałam, że kobiety miewają płaskie sutki i nie jes
              > t to nic dziwnego

Tak, jeśli ktoś tak ma od zawsze, to nie jest nic złego - po prostu przewody mlekowe są zbyt krótkie i brodawka jest przez nie wciągana do środka. Sama tak mam i faktycznie słyszałam, ze po karmieniu piersią problem mija.
              Natomiast sytuacja, kiedy brodawka kiedyś była wypukła a potem stała się wklęsła może świadczyć o chorobie.
    • madzioreck Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 15:24
      Według mojej wiedzy potencjał źle dobranego stanika w zakresie zniekształcania piersi jest jednak ograniczony i nie dotyczy dziwnych zmian w obrębie brodawek. Ja na Twoim miejscu gnałabym do lekarza, bo my tutaj zajmujemy się bardziej stanikami.
    • veev Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 22:29
      Poprę dziewczyny, idź z tym do lekarza. Może to tylko tak brzmi, ale brzmi niepokojąco. I nie wygląda na "stanikopochodny" problem.
    • veev Re: Problem z kształtem brodawki 04.02.13, 22:34
      I jeszcze dołożę link: www.rakpiersi.pl/Samobadanie-piersi.html
      Sporo pożytecznych informacji o tym, jak badać piersi, co powinno niepokoić i gdzie szukać pomocy.
      • zazulla Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 00:07
        Niepokojące zmiany

Charakterystyczne zmiany, zauważone od czasu ostatniego badania, na które należy zwracać szczególną uwagę podczas badania piersi to:

- bardziej niż dotychczas widoczne przez skórę naczynia żylne,
        - zmiany w kolorze lub strukturze skóry,
        - zmiany wielkość lub kształtu jednej z piersi,
        - dołki, zaciągnięcia lub owrzodzenia brodawki bądź skóry na piersi a także zmiany kształtu lub zarysu brodawki,
        - zmiany w wyglądzie brodawek, takie jak np. zaczerwienienia, strupki, wciągnięcia, łuszczenia naskórka,
        - krwawienie lub wyciek wydzieliny z brodawek,
        - obrzęk ramienia.
        • tezkinga Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 11:53
          Dzięki za troskę, ale naprawdę nie ma się czym przejmować, może przesadziłam z opisem. Nie chcę wyjść na ignorantkę ale generalnie mam problem z pokazywaniem piersi lekarzom. Tak jak pisałam wdziałam, gdy nosiłam za ciasny stanik ta brodawka w ciągu kilku dni się rozciągnęła i pokazały się żyły wokół niej, piers mi się wtedy odkształciła i tak jest do tej pory.. Także stanik może zrobić dużo szkody, zresztą nieraz tu czytałam, jak noszenie niewłaściwego stanika powoduje zmiany w wyglądzie piersi. Ja dodatkowo od lat z upodobaniem śpię w pozycji na boku, kiedyś potrafiłam spać na plecach i piersi w ciągu nocy się ładnie podciągały, od kilku dni próbuję ponownie i widze poprawę.
          • irenka65f Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 13:06

tezkinga napisała:

> Dzięki za troskę, ale naprawdę nie ma się czym przejmować, może przesadziłam z
            > opisem. Nie chcę wyjść na ignorantkę ale generalnie mam problem z pokazywaniem
            > piersi lekarzom. Tak jak pisałam wdziałam, gdy nosiłam za ciasny stanik ta brod
            > awka w ciągu kilku dni się rozciągnęła i pokazały się żyły wokół niej, piers mi
            > się wtedy odkształciła i tak jest do tej pory.. Także stanik może zrobić dużo
            > szkody, zresztą nieraz tu czytałam, jak noszenie niewłaściwego stanika powoduje
            > zmiany w wyglądzie piersi. Ja dodatkowo od lat z upodobaniem śpię w pozycji na
            > boku, kiedyś potrafiłam spać na plecach i piersi w ciągu nocy się ładnie podci
            > ągały, od kilku dni próbuję ponownie i widze poprawę.

Miałam się nie odzywać, że to pierwsze zdanie bardzo mnie zaniepokoiło. Co to znaczy, że masz problem z pokazywaniem piersi lekarzom? To idź do kobiety. Nie chce Cie straszyć, ale jeśli (oby nie) to coś poważnego to będziesz musiała pokazywać te piersi i inne części ciała całym tabunom lekarzy.
            Nie ma takich staników, które w ciągu kilku dni spowodowałyby zmianę kształtu piersi. Dlatego bardzo Cię proszę idź do lekarza i zamelduj tu na forum o wyniku konsultacji bo umieramy z niepokoju.
          • veev Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 15:17
            Nawet jeśli to faktycznie tylko wina stanika, to zastanawiające jest chyba, że dotyczy tylko jednej piersi?
            W Twojej sytuacji naprawdę wolałabym się dowiedzieć od lekarza, że to nic poważnego. A jeśli, czego Ci absolutnie nie życzę, to jednak jest coś poważnego, to trzeba działać jak najszybciej.
          • madzioreck Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 16:30
            Nie chcę wyjść na ignorantkę ale generalnie mam problem z pokazywaniem
            > piersi lekarzom.

A lekarze alarmują, że na niektóre rodzaje raka umiera się... ze wstydu. Bo się ma problem z pokazaniem lekarzowi i trafia się do niego za późno.
            Zrobisz, jak zechcesz, ale stanik nie ma nic wspólnego z takimi zmianami. To co najwyżej zbieg okoliczności w czasie.
          • pierwszalitera Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 17:12
            tezkinga napisała:

Także stanik może zrobić dużo
            > szkody, zresztą nieraz tu czytałam, jak noszenie niewłaściwego stanika powoduje
            > zmiany w wyglądzie piersi.

Nie i jeszcze raz nie. Ciasny stanik może w ciągu wielu lat spowodować zniekształcenia krągłości biustu, zanik wyraźnego konturu, ale dotyczy to tkanki tłuszczowej. Żaden stanik nie spowoduje rozciągnięcia brodawki. I to do tego w ciągu kilku dni.
          • aadrianka Re: Problem z kształtem brodawki 05.02.13, 19:11
            Jeśli w grę wchodzi Twoje zdrowie, nie ma opcji "przesadziłam". Jesteś zaniepokojona, skoro założyłaś wątek na forum. I bardzo dobrze, że założyłaś - wszystkie rady są jednobrzmiące: skonsultuj się z lekarzem. Tak nagła zmiana wyglądu piersi, i to tylko jednej, to jak najbardziej powód, by zasięgnąć opinii specjalisty. Dobry ginekolog powinien zresztą sam zaproponować badanie. Idź do lekarza i miejmy nadzieję, że usłyszysz potwierdzenie, że nie ma się czym przejmować - ale idź koniecznie.
    • jolkaaaaa_gazeta Re: Problem z kształtem brodawki 16.04.13, 14:17
      Słońce nie chce cię niepokoić ale jako, że moja ciocia jest lekarzem ginekologiem to mogę ci powiedzieć, że każda zmiana kształtu brodawki oznacza, że z piersią coś się dzieje. Nie musi to być od razu rak ale wczesna diagnostyka zmienia wiele. Ludzie umierali nawet na błahe powody dlatego, że nie podjedli działania.
      A najgorsze co możesz zrobić to nic nie robić.
      Idź do lekarza z mamą czy siostrą nieważne czy masz lat 20 czy 40. Będzie to ktoś kto wesprze cię duchowo, nie musi nawet z tobą wchodzić do gabinetu.
    • irenka65f Re: Problem z kształtem brodawki 04.07.13, 09:55
      Wgrzebałam ten wątek bo autorka nie napisała co dalej z tą piersią. Czy byłaś u lekarza? Co powiedział?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka