Dodaj do ulubionych

Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA!

09.05.13, 21:32
Byłam dziś w Białymstoku i kupiłam:
5 staników (3 półusztywniane 80G, 2 miękkie 80H), 4 pary majtek oraz jeden gorset. Zapłaciłam za to tatałajstwo tyle, ile kosztuje jeden frejowy komplet (z tych droższych, ale jednak!). Mam od jakiegoś czasu półusztywniany stanik Avy i muszę przyznać, że jest świetnej jakości.
Staniki są dość ścisłe (w brytyjczykach noszę raczej 75), całkiem ładne i baaardzo wygodne. W dodatku uszycie miękkiego 80H tak wspaniale kształtującego biust jest godne najwyższego uznania. Ava w miękkich stosuje pewien myk - mianowicie miska ma na dole wąski paseczek usztywnienia, który - jak mniemam - jest sprawcą tak dobrego podtrzymania.
Macie podobne doświadczenia są tą firmą?
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 09.05.13, 21:36
      Czy wrzucisz do galerii? :)

Na jakie wymiary pasuje Ci to 80G/80H i jaki rozmiar nosisz w brytyjczykach?
      I które masz modele?
      • niebieska.kokardka Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 09.05.13, 21:41
        Noszę tylko Avę, uwielbiam ją:)
      • jul-kaa Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 11:56
        Postaram się, ale nie chcę nic obiecywać, wtedy też podam wymiary.

Półusztywniane
        AV 1040 Bell Soft
        AV 1033 Santee Soft

Miękkie
        AV 741 Calando Semi Soft
        AV 848 Astrae Semi Soft
        AV 996 Iris Semi Soft

Gorset (burdelówka jak się patrzy ;)):
        G 1003 Tagetes Gorset
        • yaga7 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 13:55
          Super, to czekam na wymiary :)

I jakbyś jeszcze mogła porównać szerokość fiszbin z jakimiś brytyjczykami (czy czymkolwiek innym) albo mogła podać w centymetrach, byłoby jeszcze lepiej - z góry wieeeelkie dzięki :)
          Niżej przeczytałam, że to wąskofiszbinowce, więc niewykluczone, że nie będę kompatybilna.
          • kryklu Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 14:32
            Sprawiłam sobie niedawno Avę semi - softa 80H (brytyjczyki noszę 34G, effuniaki 80F/FF).
            Ścisły obwód, jak w efuniakach, miseczki minimalnie za duże (o 1/4 rozmiaru).
            Feszbiny wąskie, jak w effuniakach, zdecydowanie węższe niż we Frey'i i Fantasie.
            Piersi podniesione, zebrane do środka, wysunięte do przodu i zaokrąglone.
            Jakościowo daleko mu do brytoli, estetycznie może być. Teraz nosi go moja koleżanka.

Zainspirowana zachwytami Julki, kupiłam dzisiaj miękkusa 80G:
            www.kontri.pl/pl-PL/produkt/46190/45/miekki/Ava_1034
            Jak dotrze, opiszę wrażenia.
            • yaga7 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 14:34
              Dzięki za info.

Czyli z Avą mogę się pożegnać, skoro fiszbiny jak effuniakowe i węższe od brytyjczyków.
              • kryklu Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 14:59
                Bez mierzenia bym tak szybko go nie skreślała. Ava układała się zupełnie inaczej niż effuniaki, nie wiem, na czym to polega. No i tamten semi-soft miał rozciągliwą koronkę na brzegach misek, pięknie dopasowującą się do asymetrycznych piersi i zupełnie nie wrzynającą się, tak jak w Twojej Andorze.
                • yaga7 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 15:04
                  Ale jeżeli ma tak samo wąskie fiszbiny, to nie da rady :(
                  A masz porównanie z Comeximem? Bo Comexim też ma dla mnie zbyt wąskie fiszbiny. Niby ładnie podnosi, leży, ale pod pachą się robi masakra, bo w misce nie mam całej piersi.
                  • kryklu Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 15:35
                    Z Comeximem nie zetknęłam się osobiście.
                    • beata-1978 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 23:06
                      Jaga dla mnie comeximy są zdecydowanie za wąskie, z Avą dogaduję się bez problemu. Z effu noszę 70G, z Avy tak samo. Zdecydowanie polecam
            • jul-kaa Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 16:53
              Noszę moją Avę chyba od jesieni (kiedy był zlot w dopasowanej?), obwód się nie rozciągnął, w sumie w ogóle się nie zmieniła, więc moim zdaniem jakość jest zupełnie niezła.
        • jul-kaa Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 17:05
          Pomyliłam półusztywniane z miękkimi, sorry.
    • iza.bra Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 09.05.13, 22:18
      Witam kolejną uzależnioną od AVY :) Cieszę się niezmiernie,że nasza polska produkcja bieliźniarska zyskała kolejne poparcie. Modele AVY faktycznie wypadają ciaśniej w stosunku do brytyjczyków,więc należy brać na nią poprawkę o jeden rozmiar. AVA posiada dość szeroką gamę rozmiarową, designersko cieszy oko i cenowo wypada całkiem korzystnie. Jest typowym wąsko fiszbinowym modelem,który formuje biust wręcz idealnie tak jak większość nas lubi, czyli do góry i do przodu. Zdecydowanie polecam..
      • pieczyste Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 20:18
        He, pod Twoim postem mogę podpisać się obiema rękami (może powinnam napisać piersiami?;))
        Mam dwie AVY, noszone na co dzień. Krój półusztywniany- rewelacyjny!!! Dla mnie mogłyby być ciut ciaśniejsze w obwodzie (ale ja z tych wyjątkowo chudych) bo niestety 60-tek nie ma i muszę zadowolić się obwodem 65. Cieszy mnie fakt, że to polska firma i wspieram naszą produkcję. Pomimo że jak już pisała jedna z dziewczyn, jakościowo do brytyjczyków im daleko (chociaż mam wrażenie, że z sezonu na sezon zarówno materiały jak i wykonanie coraz lepsze) to stosunek cena/ jakość jest tu bardzo korzystny. Żeby nie było to się jeszcze trochę uczepię (ale tak delikatnie, bo może jak przeczyta to producent to będzie wiedział co poprawić)- rozmiarówka jak dla mnie nieprzewidywalna.
        Podsumowując- chcę nosić polskie marki!!
        • iza.bra Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 20:35
          Tak,masz rację,że z rozmiarówką różnie bywa. Jako bra fitterka i właścicielka salonu bielizny zawsze testuję nowe modele AVY na sobie,więc wiem jaką poprawkę rozmiarową należy brać na dany model polecając go klientkom. Mam jednak świadomość,że nie można przyzwyczajać się do jednego AVOwego rozmiaru,a to uniemożliwia zakupy AVY w sprzedaży internetowej.
          www.izabra.pl
        • niebieska.kokardka Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 20:57
          Przymierzałam kiedyś jakiegoś Panache za 180 zł i daleko mu było jakościowo do Avy, także może kwestia modelu? Ja w swoich chodzę prawie rok ale piorę w pralce i nie oszczędzam ich. Poza tym, jeden z obecnych ma np gorsze ramiączka, z gorszej gumki - takiej samej jak Motyl Effuniaka - słabo jakościowe. Także zobaczymy jak to się rozwinie, oby nie pogorszyło;)
        • jul-kaa Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 21:30
          pieczyste napisała:
          > rozmiarówka jak dla mnie nieprzewidywalna.

Zmierzyłam chyba z 10 staników, rzeczywiście jednego 75 nie zapięłam, choć pozostałe zapinałam bez większego problemu (choć były nieprzyjemnie ciasne). Mam jedno półusztywniane 75H (które noszę z przedłużką) i trzy 80G oraz dwa 80H miękkie, odniosłam wrażenie, że w moim przypadku rozmiarówka wypadła w pełni przewidywalna (miękkie większe o michę niż półusztywniane), choć staniki były z różnych lat.
          • niebieska.kokardka Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.05.13, 21:41
            A czy w ogóle istnieje firma, która posiada identyczne wymiary staników w każdym modelu? Bo przecież materiał materiałowi nierówny, gumka gumce też. Konia z rzędem, kto taką rozmiarówkę stworzy;)
            Poza tym, Avę mogę kupić w sieci w ciemno, rozmiar, który aktualnie noszę i jest ok. Oczywiście niekiedy jest plus minus ten centymetr ale sieć to sieć a przymiarka to przymiarka:)
            • pieczyste Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 11.05.13, 21:21
              No macie rację, inny materiał, krój- to wszystko ma znaczenie. Ale w moim przypadku, Ava jest bardziej nieprzewidywalna niż inni producenci. Co do jakości- w pierwszym kupionym przeze mnie biustonoszu już po pierwszym ręcznym praniu odpadły kokardki (w ogóle jedna z nich to nawet kokardka nie była tylko taki gałgan z tasiemki im wyszedł) więc wrażenie nie było najlepsze. Do zakupu kolejnego modelu przekonałam się oglądając stanik na żywo w sklepie. Zauważyłam, że jest zdecydowanie lepiej wykonany a materiały przyjemne i sprawiające wrażenie trwałych. Wniosek? Firma się rozwija, poprawia to co było nie tak- warto w nich zainwestować. A i jeszcze dodam, że pomimo mankamentów pierwszego biustonosza, wygoda i podtrzymanie na 5 kokardek (że się tak posłużę skalą Kasicy;)).
      • grecz @iza.bra 21.05.13, 19:08
        Mam pytanie odnośnie przeliczenia miski. Przy 70cm pod i 92cm w biuście mierzyłam prześliczną Avę 1022 70E (wybrane na podstawie tabelki producenta). W obwodzie za luźna, troszkę za duże miski. Celuję w 65-kę ale jak z miskami? Też brać E, brać miskę w górę czy może słuchać się producenckiej tabelki, która zaleca G(!)? Helpunku ;) Noszę tylko Effuniaki, 70D...
        • iza.bra Re: @iza.bra 22.05.13, 05:54
          Jeśli w obwodzie masz 70 cm,to zgodnie z instrukcją należy odjąć od tego 5 cm,czyli już na starcie powinnaś celować w 65 tki. Effuniaki słyną z ciasnych obwodów,więc w nich pewnie 70 tka jest dla Ciebie odpowiednia. Jeśli AVA 70 E jest Tobie obwodowo i miseczkowo za duża,to rozsądek nakazywałby wziąć 65E. Z doświadczenia jednak wiem,że jeśli w obwodzie bardziej się ściśniemy,to i w miseczkach piersi nam przybywa. Przy ciasnym obwodzie "wygarniete" piersi są bardziej przytrzymane przez obwód,który zapobiega ich powrotnej migracji,a tym samym zawartość miseczek powiększa się,dlatego radziłabym wziąć 65F. Nie sugeruj się tabelą producenta,bo w 65 H po prostu utopisz się. Push-upy AVY mocno zachodzą pod pachą. Przy doborze biustonosza zwróć na to uwagę,by nie wżynał się Tobie w ciało i nie dawał efektu "ucinania rąk".
          www.izabra.pl
          • grecz Re: @iza.bra 22.05.13, 10:15
            Dziękuję bardzo :)
    • jul-kaa Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 10.06.13, 15:09
      Kupiłam pierwszego w życiu świadomego cielaka ;)
      www.kontri.pl/pl-PL/produkt/46190/45/miekki/Ava_1034
      Zamówiłam w ciemno 80H, bo takie kupowałam u nich miękkie, i się rozczarowałam, bo był za duży. Wymieniłam na 80G i jest super.
      • martvica Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 11.06.13, 11:50
        Narzekałam na nudne beże w tej kolekcji, a zaczynam mieć ochotę na 1045: www.kontri.pl/pl-PL/produkt/45863/79/polusztywniany/Ava_1045
        Ja i beże, brrr. Trochę straszne :)
        • boziaj Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 12.06.13, 22:33
          polecam, bardzo udany model, jestem z niego bardzo zadowolona
          obwodowo i miskowo przeciętny avowy ;)
      • beata-1978 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 12.06.13, 19:35
        Jul-kaa a jakie masz Avy dla porównania? Bo straszliwie mnie kusi ten cielaczek, ale jest dostępny tylko w moim standardowym rozmiarze 70G i po Twoim wpisie obawiam się, że może być za duży.
        Martvica - to może w ramach wygranej z FB, wybierzesz sobie tego cielaka :) aaa i oczywiście gratulacje wygranej
        • beata-1978 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 12.06.13, 19:39
          I jeszcze zapomniałam - czy koronka stanika przebija przez bluzki?
        • jul-kaa Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 12.06.13, 19:48
          Pisałam już w ty wątku:
          Miękkie 80H
          AV 1040 Bell Soft
          AV 1033 Santee Soft

Półusztywniane 80G
          AV 741 Calando Semi Soft
          AV 848 Astrae Semi Soft
          AV 996 Iris Semi Soft

I teraz ten beżowy 80G. Koronka przebija przez cienkie obcisłe bluzki, ale takich raczej nie noszę - wiem, bo mierzyłam jedną w sklepie (i jej z tego powodu nie kupiłam).
          • beata-1978 Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 12.06.13, 22:04
            Tia... pozwolę sobie nie skomentować mojego gapiostwa... :/
            Iris mam w rozmiarze 70G, więc tego beżyka też zamówię, skoro jest i w dodatku w "dzikiej" promocji - 53zł
          • wodadobra Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 13.06.13, 09:45
            Jul-kaa,
            podpowiedz jeszcze proszę: cielak 80G to na jakie wymiary wzięłaś.
            I czy obwód jest pracujący. Jestem w ciąży i nie mogę dojść do ładu ze stanikami, bo piją mnie pod mostkiem. Szukam jakiejś alternatywy za ludzkie pieniądze.
        • martvica Re: Zakupowe szaleństwo, czyli Ave AVA! 12.06.13, 21:06
          > Martvica - to może w ramach wygranej z FB, wybierzesz sobie tego cielaka :) aaa
          > i oczywiście gratulacje wygranej

Dzięki :D Niestety musiałam się ograniczyć do ich sklepu internetowego gdzie wybór jest marny; myślałam o cielistym gładkim komplecie z push-upem, bo gładki beżyk to coś czego bym sobie w życiu sama nie kupiła, ale jak się dzisiaj przyjrzałam bliżej, to się okazało że jest niedostępny (pff, nie wiem dlaczego się wyświetla w takim razie). Więc uśmiechnęłam się o fioletową Calthę, bo jako jedyna spełniała założenia (mój rozmiar stanika, gacie w moim rozmiarze do kompletu, kolor inny niż biały/czarny). Teraz drżę czy będzie bardzo inna niż Troppo, jeśli miseczka będzie większa to w niej utonę :) Komplet jest śliczny, ma ładny kolor i świetne gacie, i chłopu się podoba (ostatnio mi wyznał że lubi miękusy), teraz będę czekać z duszą na ramieniu.

W ogóle zajrzyjcie do ich sklepu firmowego, wprawdzie nadal nie ma wyszukiwarki po rozmiarach i nadal sa dostępne tylko wybrane modele w dość przebranej rozmiarówce (nie wiem na jakiej zasadzie to działa), ale jak patrzyłam to w cenach 50-70zł można coś upolować :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka