Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52

• black_halo Jaki rozmiar effuniaka zamowic? 21.09.13, 12:31
      Na codzien nosze brytyjskie 36G/38FF. Obwod ciastno pod biustem 83, luzno 88, w biuscie 126.

Najlepiej leza na mnie half-cupy fauve, piersi bardzo blisko siebie. Drugi problem to tluszcz na plecach, ktory w obwodzie 36 czesto wyplywa znad zapiecia a w 38 czasem jest zbyt luzno.

Najbardziej chcialabym wyprobowac half-cupy.
      • azymut17 Re: Jaki rozmiar effuniaka zamowic? 22.09.13, 22:59
        Nie znam się za bardzo na effuniakach, tutaj raczej doradzamy rozmiar, od jakiego najlepiej zacząć dobieranie pierwszego dobrego stanika. Może załóż osobny wątek na forum po prostu? Więcej osób zajrzy i jest szansa, że odpowie ktoś z podobnymi wymiarami. Moim jedynym pomysłem jest bowiem kalkulator na stronie Ewy, ale to przecież sama potrafisz zrobić :-)
      • tfu.tfu Re: Jaki rozmiar effuniaka zamowic? 02.10.13, 00:21
        ja mogę podpowiedzieć, że u Ewy biorę oczko większy obwód z przeliczoną miską (czyli zamiast brytyjskiego 34E, 80DD, choć czasem 85D by pewnie było bardziej komfortowe)
    • nadyia0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 25.09.13, 22:01
      pod biustem ciasno - 69-70 cm
      pod biustem luźno - 73 cm
      w biuście normalnie - 93 cm
      w biuście w zwisie - 97 cm
      • nadyia0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 25.09.13, 22:09
        obecnie noszony rozmiar to 75d lub 75dd
        w obwodzie zapinany na ostatnia haftke, miski tez nie bardzo pasuja gdyz w okolicach pach robia sie takie buleczki... poszukuje stanika dobrze podtrzymujacego biust nawet w trakcie gwaltownych ruchow
        prosze o rozmiarowke kontynentalna
        • azymut17 nadyia0 27.09.13, 02:56
          Te bułeczki to biust, który ucieka z za małej miski, która i tak nie ma szans trzymać, bo obwód jest za luźny.

Proponuję przede wszystkim mniejszy obwód. 75 jest numerycznie szersze od Ciebie, nie ma więc sensu. Lepszy będzie obwód 70, a z niektórych modeli nawet 65.
          Z polskich staników (i ogólnie rozmiarówki kontynentalnej) zacznij mierzenie od 70 F, G i H. Ciężko powiedzieć, który będzie lepszy, bo to trochę różni się w zależności od firmy, a także od modelu. Niektóre wypadają większe w miskach, inne mniejsze, nigdy nie ma się ustalonego raz na zawsze, obowiązującego wszędzie rozmiaru. Jak będziesz sięgała po mniejszy obwód, musisz zmienić literkę, czyli zamiast 70F --> 65G, 70G --> 75H itd.

Jakbyś chciała spróbować brytyjczyków, to celuj w 32(70)E i F oraz 30(65)F i FF.
          Każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając piersi spor pach do misek, jak w tej instrukcji:
          na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
    • sitjawe Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 29.09.13, 16:08
      pod biustem ciasno - 76 cm
      pod biustem luźno - 79 cm
      w biuście normalnie - 98 cm
      w biuście w zwisie - 101 cm

Jeżeli natomiast chodzi o stanik to zazwyczaj był to 80D, ewentualnie 75D, jednak w żadnym przypadku nie byłam zadowolona. Biust "wylewa się" i jest całkiem w ruchu... co utrudnia normalne funkcjonowanie... Za wszelką pomoc będę niezmiernie wdzięczna! : )
      • queenofspades Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 29.09.13, 18:28
        W przypadku większości staników na rynku obwód 80 będzie na ciebie za szeroki i nie zapewni Ci podtrzymania. Celuj w obwody 75 lub 70.
        Przy 98 cm w biuście 75D rzeczywiście musiało być przymałe - ten rozmiar według rozmiarówki przeznaczony jest na ok. 94 cm. Więc jeśli zdecydujesz się na obwód 75, to miseczka nie D, tylko co najmniej o 2 oczka wyżej, czyli E (w rozmiarówce brytyjskiej mamy D, DD, E, F, FF...). Z kolei jeśli obwód 70, to miseczka jeszcze o 2 oczka większa, czyli 70FF.
        Oczywiście to 75E / 70FF to tylko punkt wyjścia, bo między modelami zdarzają się naprawdę spore różnice w rozciągliwości obwodu i rozmiarze miseczek. Jeśli możesz, pierwszy stanik kup w sklepie stacjonarnym z pomocą brafitterki (patrz: linki "Adresy sklepów" i "Stanikowa Mapa" na stronie głównej Lobby). Jeśli kupujesz w sklepie internetowym, to zamów sobie wybrany stanik w kilku sąsiednich rozmiarach (np. 75E, 75F, 70F, 70FF, 70G), poprzymierzaj w domu i wybierz najlepiej pasujący a pozostałe odeślij.
        • azymut17 queenofspades 29.09.13, 19:25
          Dziękuję Ci bardzo, że pomagasz w odpowiadaniu w tym wątku. Zwrócę tylko uwagę, że popełniasz jeden z poważniejszych błędów, jakie robią mniej doświadczone w brafittingu osoby. Przy zmianie obwodu miski przelicza się inaczej, czyli w brytyjskich stanikach z 34(75)E robi się 32(70)F. Przetestowane na dziesiątkach, jeśli nie setkach egzemplarzy podczas brafittingu stacjonarnego.
          Tabelka wprowadza zamieszanie, dlatego w tym wątku rad udzielają brafitterki z doświadczeniem. Zwykle jeśli rady są błędne, posty takie są wycinane, ale w Twojej wypowiedzi jest wiele cennych rad, więc ten akurat błąd nie ma większego znaczenia.
          • queenofspades Re: queenofspades 29.09.13, 19:43
            Dzięki za poprawkę! Zapamiętam sobie :) dla siebie nigdy nie musiałam tak tego przeliczać, bo obwód w ulubionych modelach wypada zwykle ten sam a miski i tak dobieram po prostu mierząc kolejne modele
        • ali456 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 04.10.13, 10:03
          pod biustem ciasno - 87 cm
          pod biustem luźno - 89 cm
          w biuście normalnie - 107 cm
          w biuście w zwisie - 112 cm

Obecnie nosze rozmiar 90E ale obwod wydaje mi sie za duzy piersi rozlewaja sie na boki. Wg kazdego producenta powinnam nosic cos innego wiec naprawde nie wiem juz co wybrac.
          • azymut17 ali456 08.10.13, 00:19
            Witaj :-)

Niestety będzie prawdopodobnie tak, że u każdego producenta będziesz potrzebować czegoś innego, bo nie istnieje jedna sztywna rozmiarówka, według której szyje się staniki. Tutaj masz bardzo ciekawą notkę na ten temat:
            stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html
            Z rozmiarówki polskiej mogę zaproponować 85F i G, z luźniejszych modeli 80G i H. Z firm brytyjskich 36(80)F i FF, tutaj rozmiar 85 będzie raczej za luźny. Najlepiej by było, gdybyś zmierzyła kilka rozmiarów, by znaleźć ten właściwy, bo może się okazać, że np. potrzebujesz jeszcze większej miski, jak 85H czy 80I :-)
            I jak zawsze na koniec - każdy mierzony stanik należy zakładać starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak na tych zdjęciach:
            na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
            • ali456 Re: ali456 08.10.13, 17:17
              Zapomniałam dodac ze pomimo paru przymiarek jakos nie moge sie przekonac do staników z fiszbinami moze to kwestia zle dobieranych rozmiarow ale zawsze wolalam miekkie staniki bo jest mi w nich o wiele wygodniej. A i jeszcze jedna sprawa, w chwili obecnej mieszkami w Holandii i z tego co zdolalam sie zorientowac w okolicznych sklepach wybor stanikow bez fiszbin jest bardzo skromny. Przegladalam ostanio strone marks and spencer i chcialam prosic jesli mozna o jakies sugestie konkretnych modeli miekkich stanikow ktore warto by bylo wyprobowac.

Pozdrawiam I z gory dziekuje za odpowiedz
              • azymut17 Re: ali456 15.10.13, 00:14
                Możliwe, że fiszbiny przeszkadzały Ci z powodu złego rozmiaru miski - nie obejmowały wtedy całej piersi i pewnie wbijały się w ciało. Niestety nie znam się zupełnie na miękkich modelach z M&S, z innych firm tez niezbyt, jedynie więcej wiem o karmnikach. Tutaj, w tym wątku, pomagam jedynie w ustaleniu rozmiaru, od jakiego najlepiej zacząć dobieranie staników. Lepiej zadaj takie pytanie na forum, więcej osób zajrzy do osobnego wątku i jest większa szansa, że ktoś coś będzie wiedział.
      • azymut17 sitjawe 29.09.13, 19:29
        Jak napisała przedpiszczyni, obwód 80 to stanowczo za dużo w Twoim wypadku. Taki stanik jest szerszy od Ciebie! Lepsze będą obwody 75 i 70, wybór konkretnego będzie zależał od właściwości konkretnego stanika. Miska jest z kolei za mała, dlatego biust ucieka.
        Z brytyjskich marek próbuj 34(75)E i 32(70)F. Z polskich 75F i 70G. Będą zdecydowanie lepiej trzymać biust na miejscu. Ważne, by każdy mierzony stanik zakładać starannie wygarniając piersi spod pach do misek, np. jak w tej instrukcji:
    • atensenamon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.10.13, 12:31
      Witam.Ostatnio bylam w fajnym sklepie z brafitingiem.Wyszlo ze mam 70f.Jest to najlepszy stanik jaki mialam w zyciu.Nic nie wychodzi itp.Jedynie wydaje mi sie ze na boku moglo by go byc wiecej.Mam model bardotke i chcialam wiedziec czy w tym modelu rzeczywiscie moze ciut koronka u gory miseczki odstawac no i czy mam dobry rozmiar.

Moje wymiary:

pod biustem bardzo ciasno:77
      pod biustem luzno:83
      w biuscie normalnie:96
      w biuscie luzno:104

Z gory dziekuje za odpowiedz:)
      • azymut17 atensenamon 01.10.13, 23:24
        Tutaj radzimy tylko, od jakiego rozmiaru zacząć dobieranie staników. To, czy rozmiar jest na 100% dobry, można powiedzieć tylko na żywo. I to tylko, jeśli ponosisz stanik kilka dni. Wizualnie staramy się pomóc w Galerii - jak jesteś nową forumką, możesz wysłać tam zdjęcia, a komentarze dotyczące dopasowania dostaniesz albo w mailu, albo w osobnym wątku na forum. Dostęp do zdjęć w Galerii mają tylko forumki zaufane, z pewnym stażem na Lobby. Tu więcej:
        lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
        Z samych wymiarów mogę tylko się zdziwić, że dobrano Ci tak wąs,i obwód - może to nietypowo luźny i rozciągliwy model? Ja bym proponowała raczej polskie 75. Co do miseczki - w biuście nie mierzymy się ścisło, tylko:
        - w biuście (w najszerszym miejscu!) w pozycji wyprostowanej, normalnie oddychając, leciutko naprężając taśmę (delikatnie, bez ściskania), dwa pomiary: w swoim najwygodniejszym miękkim (!) staniku i bez niego - wpiszcie większy wynik
        - w biuście w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę.
        Ale to i tak dotyczy tylko forumek, które nie były na brafittingu, bo ciała są na tyle różne, że wyniki są tylko ogólną wskazówką dotyczącą rejonu poszukiwań. Prawdziwy brafitting to mierzenie staników, najlepiej w towarzystwie doświadczonej osoby, która nie próbuje nam niczego sprzedać. Nierealne, wiem :-)

Co do bardotki - producenci, a także klientki nazywają tak różne fasony staników, miękkie, usztywniane, z ramiączkami i bez, więc ciężko mi się wypowiadać na temat "jak powinna leżeć bardotka". Ogólnie nic nigdy nie powinno odstawać, ale od każdej reguły są wyjątki. Czasem koronka jest naszyta tak, że nie ma szans przylegać, bo jest daleko od piersi.
    • stoosiemdziesiatstopni Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.10.13, 13:40
      Witam ponownie

Mam następne zadanie do rozwiązania :)
      Kolejna zagubiona Kobieta pomierzona:
      ciasno pod biustem - 73cm,
      luźno pod biustem - 75cm,
      normalnie w biuście bez stanika - 91cm,
      w pochyleniu - 95cm
      I jeden z obecnych staników 70C - "taki sobie, bo przecież nie mam D"

Jeszcze raz proszę o pomoc pięknej Kobiecie ;)

Pozdrawiam
      stoosiemdziesiatstopni
      • azymut17 stoosiemdziesiatstopni 01.10.13, 23:31
        Witam :-)

Proponuję polskie 70E i F - powinno pójść łatwo, bo to nie D ;-) Brytyjskie mogą przerazić, bo D jest podwójne: to 32(70)DD i E. Z luźnych modeli może być konieczne sięgnięcie po obwód 65, ale to na rynku obecnie rzadkość, bo staniki są szyte ściślej niż kiedyś.
        Oprócz przekazania zalecanych do sprawdzenia rozmiarów proszę o pokazanie instrukcji zakładania i wygarniania biustu, obrazki mówią więcej niż słowa:
    • europia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 02.10.13, 09:41
      Witam, poproszę o pomoc w doborze rozmiaru:
      pod biustem ciasno: 77
      luźno: 79
      w biuście normalnie: 91
      w biuście zwis: 94

Przed ciążą nosiłam nieśmiertelne 75C, teraz biust jest mniejszy i mam 75B ale czuje, że stanik podjeżdża pod górę podczas ruchu- podejrzewam, że jest za duży w obwodzie.
      Pozdrawiam
      • azymut17 europia 08.10.13, 00:10

To 75C jest naprawdę za duże w miseczce? Z samych wymiarów właśnie ten rozmiar Ci wypada. Może jest tak, że skoro schudłaś, to powinnaś mieć mniejszy obwód przy tej samej pojemności miski? Wtedy za luźny obwód nie dociskałby fiszbin do ciała i piersi uciekałyby na boki dając efekt za dużej, bo pustej, miski. Spróbuj rozmiarów 70D i E, ewentualnie z bardzo ścisłych 75C - niektóre 75B są tak luźne, jak porządne 85.
        I wygarniaj biust do misek jak pokazują tutaj:
    • lenka_19 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 08.10.13, 11:58
      Witam!
      Pytam w imieniu koleżanki - Pani koło 60tki, rozmiar pod biustem 95cm, w biuście 117cm, zależałoby jej na staniku miękkim, raczej zabudowanym, czy możecie polecić jakieś konkretne firmy, najlepiej polskie?
      Dziękuję za pomoc :)
      • azymut17 lenka_19 08.10.13, 15:52

W tym wątku doradzamy tylko, od jakiego rozmiaru zacząć dobieranie stanika. Na polskich markach nie znam się, bo oprócz Ewy Michalak i Avocado nic z tego, co mierzyłam, na mnie nie leży. Ostatnio dobre opinie zbiera Ava, polecane są też niektóre modele Dalii. Najlepiej załóż nowy wątek na forum, wtedy więcej osób tam zajrzy.
        Rozmiar mogę polecić na początek 90F i okoliczne, czyli 90E i 90G do porównania. Z brytyjskich marek 42(90)E, a także F i DD do porównania.
    • sopran_dramatyczny Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 08.10.13, 16:23
      Witam,

chciałabym się dowiedzieć jaki powinnam nosić rozmiar stanika, dotychczas nosiłam 80 D, moje wymiary:

- pod biustem ciasno: 84 cm
      - pod biustem luźno: 87 cm
      - w biuście: 101 cm
      - w biuście (w zwisie): 104 cm
      • azymut17 sopran_dramatyczny 15.10.13, 00:10
        Nie napisałaś, jak leży to 80D - miski po wygarnięciu w ten sposób są dobre? Nic nie ucieka górą czy na boki? Pomiary to tylko dodatek do opisu dopasowania. Proponowałabym wstępnie zmierzenie dla porównania brytyjskiego 36(80)DDi polskiego 80E.
        • sopran_dramatyczny Re: sopran_dramatyczny 15.10.13, 12:11
          dziękuje za odpowiedź :) no właśnie w tym 80D niby biust mi nie wychodzi ani dołem ani górą, ale za to tył stanika zawsze idzie do góry :/
          • azymut17 Re: sopran_dramatyczny 17.10.13, 15:43
            To jak tak to wygląda, to spróbuj może obwodu 75. Miski polskie F i brytyjskie E.
            Warto jednak pamiętać, że firmy szyjące większe miski robią też ściślejsze obwody. Jeśli więc Twoje 80D było z firmy szyjącej luźniejsze obwody, to nie oznacza to, że z innej 80 będzie takie samo.
    • milastp Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.10.13, 23:43
      BŁAGAM POMOCY, bo mam ochotę spalić wszystkie swoje biustonosze i owinąć się rajstopami.
      Do niedawna (miesiąc, dwa?) żyłam w błogim przekonaniu, że idealnym rozmiarem dla mnie byłoby 65C, ale 70-75C "da radę". Było to bardzo niekomfortowe, ale jakoś się do tego przyzwyczaiłam, zrzucałam biustonosz razem z butami tuż po wejściu do mieszkania i zapominałam o problemie do następnego razu. No i jako-tako się w to mieściłam. Miesiąc/dwa miesiące temu zauważyłam, że moje piersi się powiększyły (około centymetra, tabletki), zaczęłam z tego nieszczęsnego C całkowicie wypadać, no i właśnie wtedy odnalazłam tabelki rozmiarów. Wyliczyłam sobie D i pobiegłam do sklepu, przymierzyłam 75D, a że mniejszych obwodów nie było i jakoś to wyglądało, kupiłam trzy sztuki :P
      Dziś znalazłam to forum, i muszę się przyznać, że spędziłam ostatnie 3 godziny starając się wydedukować jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni i zupełnie się pogubiłam.
      Męczę się z moimi pięknymi 75D po dziś dzień, zdaję sobie sprawę z tego, że obwód jest zdecydowanie za duży (tym bardziej, że zdążyły się już troszkę rozciągnąć), próbowałam sprawdzić same miseczki, ale w żaden spodób nie chcą przylegać na mostku, a gdy cały fiszbin siłą położę na klatce piersiowej, biust wylewa się górą.
      Byłoby wspaniale, gdybyście mogły mi jakoś doradzić.

Wymiary:
      pod biustem ciasno- 66
      pod biustem luźno- 69
      w biuście normalnie- 85
      w biuście w zwisie- 87,5

Nie mam niestety ani jednego miękkiego, wygodnego biustonosza, więc pomiary wykonałam bez niego.
      • azymut17 milastp 17.10.13, 23:01

Zacznijmy może od tego, że 65C to jest zupełnie inna miska niż 70C, a 75C to jeszcze inna. Nie ma więc takiego bytu jak "miska C", literka występuje zawsze w kombinacji z obwodem, bo są to różne kształty mające różną pojemność.

Dalej - z wymiarów wychodzi Ci mniejsza miska niż 75D, ale to nie wymiary są najważniejsze, a to, co obserwujemy po założeniu na siebie stanika. Zatem jeśli w 75D po dociśnięciu fiszbin tworzą się nad brzegiem miski wybrzuszenia (czyli jest ona za mała), to trzeba zwiększyć miskę przy jednoczesnym zmniejszeniu obwodu. Myślę, że na początek 65 będzie dobre. Z czasem jednak, po przyzwyczajeniu sie do nowego rozmiaru, 60 może być lepsze. Z niektórych modeli, tych luźniejszych od początku, możesz już teraz szukać sześćdziesiątek.

Z brytyjskich firm zmierz rozmiary 30(65)F oraz 28(60)FF, z polskich 65F i 65G oraz 60G i H (chociaż ostatnio polskie są podobno coraz ciaśniejsze). Każdy mierzony biustonosz zakładaj starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak pokazują tutaj:
    • gosiuk84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.10.13, 16:24
      witam :)
      moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 69
      pod biustem luźno - 72
      w biuście normalnie - 85
      w biuście w zwisie - 88
      Do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze pod biustem 70 i w sumie "tutaj" się one sprawdzały, fakt po pewnym czasie się rozciągały, ale jak to staniki :p
      Natomiast problem i to ogromny mam z dopasowaniem miseczki. Nie noszę jakiś firmowych biustonoszy bo szkoda mi wydać tyle kasy jak nawet nie wiem jaki rozmiar kupić. Z tych co do tej pory nosiłam to w sumie problemem jest wylewający się biust od góry. Ogólnie mam obwisły biust po ciąży i karmieniu i tak mi niestety zostało. Dziecko już ma kilka lat a problem biustu i poprawnie dopasowanego stanika pozostał. Może mi coś poradzicie?
      pozdrawiam ciepło wszystkie forumowiczki :)
      • azymut17 gosiuk84 18.10.13, 22:36

A jakie te siedemdziesiątki nosiłaś? Z jaka miską? Tak z wymiarów to wychodzi w brytyjskich 32(70)B i C i 30(65)C i D, w polskich 70B i C oraz 65C i D (czyli mimo różnic pojemnościowych takie same oznaczenia misek). Wybór obwodu będzie zależał od tego, czy dany model będzie ściślejszy czy luźniejszy. Najprawdopodobniej dobre będą i 65 i 70, w zależności od firmy i właściwości mierzonego stanika.
        Właśnie, ważne, co zawsze tutaj powtarzamy, by każdy mierzony stanik założyć starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak tutaj:
    • muzakate Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.10.13, 11:58
      Bardzo Was proszę o pomoc. Potrzebuję dobrego stanika do karmienia. Po ciąży (o dziwo!) bardzo schudłam (10kg od wagi sprzed ciąży!) i żadne wcześniejsze biustonosze ani rozmiary mi nie pasują. Teraz mam 2, ale są fatalne! Tj. źle dobrany rozmiar, kupowałam krótko przed porodem, a teraz parę miesięcy później rozmiar mi się totalnie zmienił! Wciąż zapominam o siebie zadbać i poszukać czegoś odpowiedniego. Rozmiar myślę się ustabilizował, ubiegając pytanie;)

Podaję dokładne wymiary:
      pod biustem ciasno - 78 cm
      pod biustem luźno - 81 cm
      w biuście normalnie - 101 cm
      w biuście w zwisie - 103 cm
      • azymut17 muzakate 21.10.13, 23:09

O karmnikach mamy bogaty w informacje wątek, polecam lekturę:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,112634434,Staniki_do_karmienia_karmniki_3.html
        Wydaje mi się, że możesz zaczynać od brytyjskiego 34(75)F i polskiego 75G i H. To punkt wyjścia do poszukiwań, bo wymiary to jedynie wskazówka, od czego zacząć. Próbuj też rozmiarów sąsiednich, czyli 34E i FF, 75F i I, ale te podane przez mnie najpierw są najbardziej prawdopodobne.
        Każdy mierzony stanik polecam starannie założyć i dokładnie wygarnąć biust spod pach do miseczek, jak na tych zdjęciach:
        • muzakate Re: muzakate 22.10.13, 21:17
          Dziękuję za wyczerepującą odpowiedź; Będę szukać swojego rozmiaru;)
    • kama29 kama29 25.10.13, 23:03
      Witam,
      Jakiś czas temu pomogłyście mi dobrać stanik 75K. Ostatnio miałam takie: www.intymna.pl/p1,1,1,36425,,irish-cream-biustonosz-soft-k024 - nawet dobry - na początku ramiączka uwierały
      i taki www.intymna.pl/p1,1,1,24740,,patricia-figi - trochę za luźny pod biustem i miseczki do końca dobrze nie trzymały. W tym się teraz mierzyłam.
      Jestem w ciąży (niedługo 5 miesiąc) przytyłam i biust się powiększył. Bardzo mnie już boli kręgosłup od dźwigania piersi w za małym biustonoszu... więc... POMOCY!

A oto moje aktualne wymiary:

pod biustem ciasno - 84 cm
      pod biustem luźno -90 cm
      w biuście normalnie - 112 cm (w staniku)
      w biuście w zwisie - 115 cm
      • azymut17 Re: kama29 31.10.13, 15:24

Proponuję brytyjskie 36(80)G i GG, ewentualnie można porównać z większym obwodem, czy nie jest za luźny, czyli 38(85)FF i G. Z firmy Mardo, która uszyła tę Patricię, możesz zmierzyć 80K i 85K. Z innych polskich firm (poza Ewą Michalak, bo ona ma własną rozmiarówkę) też takie same, jak Mardo.
        Powodzenia!
        • kama29 Re: kama29 31.10.13, 22:47
          dzięki, spróbuję:)
    • andama Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.10.13, 15:18
      Witam, proszę o pomoc w wiadomej kwestii:
      w biuście normalnie - 83
      w biuście w zwisie - 87
      pod biustem luźno - 71,5
      pod biustem ścisło- 70

Obecnie noszę 70B Triumph. Ewidentnie źle dobrany,gdyż z przodu miseczka mi odstaje lekko od piersi (nie przylega ładnie) a z tyłu miseczki, pod ręką tworzy się buła. Myslę że to ze względu na budowę piersi oraz to, że jestem po dwóch ciążach i dwóch karmieniach piersią, więc biust nie jest już jędrny, raczej o budowie kropli, lekko obwisły i chyba szeroko rozstawiony.
      Wdzięczna będę za kążdą sugestię :) i jeszcze zapytam czy coś z M&S byłoby ok?
      • azymut17 andama 31.10.13, 15:53

Myślę, że to nie szerokie rozstawienie, ale potrzeba większych misek, by obejmowały całą pierś, także z boku. Możliwe, że mniejszy obwód tez byłby dobrym rozwiązaniem. A może się też okazać, że 70B, ale innej firmy, inaczej uszyte, będzie leżało idealnie. Triumph ma zdaje się wąskie fiszbiny, dobrze by było, gdybyś szukała firm szyjących szerokie fiszbiny, jak Change, Audelle/Lepel, chyba też Only Her się sprawdza. Na M&S zupełnie się nie znam, chyba są szerokie..? Musisz dopytać na forum.
        Mierz więc różne 70B oraz 65C i D. Bardzo ważne, byś wygarniała biust spod pach do miseczek, jak w tej instrukcji:
    • azymut17 lilkasagowska 14.11.13, 12:18
      Kopiuję ze starego wątku:
      Hej, mam prośbę o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika. Jestem na początku 7 miesiąca ciąży, jak do tej pory biust nie urósł mi jakoś dramatycznie, ale wystarczy by stare staniki przestały być wygodne, biust zaczyna mi się "wylewać" górą co nie wygląda ładnie przy obciślejszych bluzkach.
      Do tej pory nigdy profesjonalnie nie dobierałam rozmiaru a samodzielnie wybierałam 75C i w tym czułam się w miarę dobrze.
      Obecnie mam 80 cm pod biustem i 91 w biuście, piersi nie wiszą i nawet bez stanika dobrze się układają więc póki co po domu zasuwam bez niego :)
      Nie wiem czego się spodziewać po moich piersiach w ciągu najbliższych 3 miesięcy, czy ruszą jak szalone pod koniec ciąży, czy też właśnie to jest już ich maximum. I nie wiem czy już w stanik inwestować czy jeszcze się przemęczyć i poczekać?
      • azymut17 Re: lilkasagowska 14.11.13, 12:19
        Zmierz się jeszcze proszę wg instrukcji z pierwszego posta:
        1) UWAGA - mierzymy się zawsze:
        - pod biustem ciasno, na wydechu (czyli bez powietrza) i bez stanika,
        - pod biustem luźno, na wydechu i bez stanika
        - w biuście (w najszerszym miejscu!) w pozycji wyprostowanej, normalnie oddychając, leciutko naprężając taśmę (delikatnie, bez ściskania), dwa pomiary: w swoim najwygodniejszym miękkim (!) staniku i bez niego - wpiszcie większy wynik
        - w biuście w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę.

Wymiary podaj nam wg schematu (przekopiuj i wklej w swoim poście):
        pod biustem ciasno - xx cm
        pod biustem luźno - xx cm
        w biuście normalnie - xx cm
        w biuście w zwisie - xx cm
        • lilkasagowska Re: lilkasagowska 14.11.13, 17:14
          poprawiam pomiary :)
          pod biustem ciasno - 79,5 cm
          pod biustem luźno - 83 cm
          w biuście normalnie - 94cm
          w biuście w zwisie - 95 cm (nie mam miękkich staników, w tym teraz to już żadnych wygodnych więc mierzyłam w zwykłej przylegającej bawełnianej bluzce ale nie w jakiejś mega obciskającej)
          Dzięki!
          • azymut17 Re: lilkasagowska 15.11.13, 16:02
            Jeśli to z 75C się "wylewasz", to spróbuj 75D i E (w brytyjskich stanikach 34(75) D i DD). Z modeli ciasnych sięgaj po obwód 80, odpowiednio z miseczkami o literach C i D.

Co do zmian w czasie ciąży - nie ma na to niestety reguł. Najlepiej monitorować sytuację na bieżąco, jak zobaczysz, że piersi nie mieszczą się w miskach, kupujesz większą miskę. Nie ma sensu czekać, aż sytuacja jeszcze bardziej się pogorszy, bo piersi, aby zachowały satysfakcjonujący kształt, muszą być odpowiednio podtrzymane. Jak natomiast tylko obwód stanie się za mały, zamiast kupowania stanika lepiej dopiąć przedłużkę, są różne liczby i rozstawy haftek, zobacz tu.

Zdecydowanie odradzam chodzenie teraz bez stanika. Jest taki mit, że biust niszczy się przy karmieniu piersią. Tymczasem specjaliści wskazują na czas ciąży jako ten najbardziej "szkodzący". Oczywiście ma być wygodnie, ja jednak w czasie ciąży nawet spałam w staniku lub topie z wbudowanym podtrzymaniem. Dlatego jeszcze raz namawiam na kupno dobrego stanika już teraz, Twój rozmiar jest jednym z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych w sklepach, dlatego możesz kupić na te ostatnie miesiące coś taniego, by nie było szkoda pieniędzy.

Staniki do karmienia, takie na pierwsze dni po porodzie, najlepiej kupić tuż przed porodem. Docelowe staniki kupuje się już po ustabilizowaniu się laktacji, gdy piersi stają się miękkie i nie zmieniają już tak bardzo rozmiaru w ciągu doby (w reguły 4-6 tygodni o porodzie).

P.S. Przepraszam, jeśli piszę chaotycznie, nie mam możliwości na spokojnie usiąść i odpisać, dlatego jeśli coś jest niejasne, to pytaj :-)
      • syllw rozmiar? 14.11.13, 22:32
        hej,
        powoli zaczynam wdrażać się w dopasowywanie, choć jeszcze potrzebuję pomocy.
        moje wymiary:

pod biustem ciasno - 72 cm
        pod biustem luźno - 74 cm
        w biuście normalnie - 89 cm
        w biuście w zwisie - 91m

zwykle w sklepach celowałam w 75D, ostatnio całkiem nieźle trafiłam na 70e, ale nie jestem pewna co do miseczki akurat tj wygląda dobrze ale układa się...różnie:)

pozdrawiam
        • syllw syllw 14.11.13, 22:34
          (przepraszam - nie doczytałam, a nie znalazłam edycji)
          hej,
          powoli zaczynam wdrażać się w dopasowywanie, choć jeszcze potrzebuję pomocy.
          moje wymiary:

pod biustem ciasno - 72 cm
          pod biustem luźno - 74 cm
          w biuście normalnie - 89 cm
          w biuście w zwisie - 91m

zwykle w sklepach celowałam w 75D, ostatnio całkiem nieźle trafiłam na 70e, ale nie jestem pewna co do miseczki akurat tj wygląda dobrze ale układa się...różnie:)

pozdrawiam
          • azymut17 Re: syllw 15.11.13, 16:21

Zdecydowanie obwód 70 jest dla Ciebie lepszy niż 75, który jest szerszy od Ciebie. Co do miski, to czy 70E nie ma za dużej miski? Dobrze zbiera i nie odstaje? Jeśli jest o.k., to szukaj innych modeli i innych firm w tym rozmiarze (z brytyjskich 32DD), bo może problemem nie jest rozmiar, a inne parametry stanika (które często są równie ważne jak rozmiar, bo mogą decydować o tym, że stanik nie nadaje się do noszenia lub jest idealny), jak szerokość fiszbin, ich rozstaw na mostku, kształt miski, miejsca szwów, rodzaj materiału itp.
            • syllw Re: syllw 15.11.13, 16:49
              no właśnie ten E taki naprawdę całkiem fajny, zbiera i układa dość przyjemnie:) tylko po jakiś harcach mam wrażenie że powoli wynurzają się z niego, nie całkowicie (choć nie sądzę by istniał stanik który pozostawi moje ciało w zupełnym bezruchu)

co do pozostałych parametrów to potrzeba mi jeszcze trochę doszkoleń bym rozróżniała o co chodzi. i wieele wieele przymierzań bym znalazła to co najbardziej mi odpowiada chyba
              • azymut17 Re: syllw 16.11.13, 10:51
                Takie jeszcze dwa pomysły przychodzą mi do głowy:
                1. Może ten stanik jest nisko zabudowany? Np. tak? Wtedy nie ma szans, by przy skakaniu nic nie wypadało, half cupy tak nie unieruchamiają. Do stabilnego trzymania lepsze są balkonetki i full cupy.

2. Może lepszy byłby jeszcze mniejszy obwód? Z Twoimi wymiarami z luźniejszych modeli możesz mierzyć 65, wtedy z polskich odpowiadającymi miskami będą 65F, ewentualnie G, a z brytyjskich 30(65)E.
    • ajelonek_ak ajelonek_ak 21.11.13, 14:49
      Witam,

podaję wymiary:
      pod biustem ciasno - 82 cm
      pod biustem luźno - 86 cm
      w biuście normalnie - 101 cm
      w biuście w zwisie - 104 cm

Obecnie jestem w 37 tygodniu ciąży. Mam dylemat związany ze stanikami do karmienia. Zakładam, że schudnę więc przydałby się ciaśniejszy rozmiar - szczególnie, że obecnie noszę stanik usztywniany firmy Gorteks, ale bez poduszek w rozm. 80D
      www.e-lady.pl/produkt/15924/biustonosz-linda-b1-push-up.html
      O ile miseczka jest całkiem ok - nic się z piersi nie wylewa, jest nawet lekki zapas, o tyle obwód jest dobrany źle bo podjeżdża do góry

Na początek karmienia mam 2 staniki Triumph Mamabel Easy N
      luxbielizna.pl/biustonosze-do-karmienia/2766-biustonosz-do-karmienia-triumph-mamabel-easy-n.html. Jeden w rozmiarze 75E (kupiony w poprzedniej ciąży i wydaje mi się lepszy) i zakupiony obecnie 80D
      Do tego z poprzedniej ciąży 75E Triumph Mamabel Plain P
      luxbielizna.pl/biustonosze-do-karmienia/2902-biustonosz-do-karmienia-triumph-mamabel-plain-p.html. W tym przypadku obwód jest bardzo ciasny, a miseczka za duża po bokach. Problematyczny jest kształt piersi - lekko wydłużony, nie jest idealnie krągły, więc najchętniej wybieram staniki lekko usztywniane). Z góry dziękuję za pomoc :)
      • azymut17 Re: ajelonek_ak 22.11.13, 23:44

Zakładasz, że schudniesz - na pewno po porodzie będziesz mniejsza, ale nie ma pewności, że to się przełoży na obwód stanika. Można być tak obolałą/opuchniętą/przewrażliwioną, że mimo zmniejszonych wymiarów obwód zostanie ten sam. Zwłaszcza, że pierwsze 6 tygodni i tak powinno się leżeć w łóżku (tak, wiem, mało wykonalne, ale takie są wytyczne dla położnic), a do tego lepszy jest luźniejszy i wygodniejszy stanik.

Dlatego najlepiej sprawić sobie karmnik z szeroką regulacją - niektóre firmy, jak Hot Milk, dają aż 6 rzędów haftek! Dzięki temu można dopasować stanik do siebie bez kosztownych (i niszczących konstrukcję biustonosza) przeróbek.

Rozmiar - obwód 75 będzie raczej najlepszy. Zaniżony, ale nie za ciasny. Miski: 75F z polskich oraz 34E z brytyjskich. Miska większa od obecnie noszonych, ale po pierwsze tak wynika z pomiarów, a po drugie po porodzie możesz mieć większe piersi nawet o 2 rozmiary.

I jeszcze pytanie - czy zakładając obecne staniki wygarniasz dokładnie biust do misek, tak, jak pokazano tutaj?
        Co do Triumpha to się nie wypowiem, firma zraziła mnie do siebie kompletnie dobrych parę lat temu, kiedy mieli tylko jeden model karmnika, który robił z biustu jo-jo. Masakra, bardziej szkodził, niż pomagał. U Ciebie ten drugi może wydawać się ciaśniejszy, bo ma usztywniane miski. Nie naciąga ich obwód tak, jak zupełnie miękkich. Różnice w miseczkach wynikają pewnie z typowych różnic między modelami. Rozmiar z metki bowiem to nie jest wzorzec metra z Sevres, czasem obwód 75 w modelu X jest identyczny z 80 w modelu Y, podobnie jest z miskami. Trzeba mierzyć :-)
        • ajelonek_ak Re: ajelonek_ak 23.11.13, 07:04
          Serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam już punkt odniesienia i póki jestem nierozpakowana poprzymierzam trochę staników - Hot Milków nie mierzyłam a to rzeczywiście będzie świetne rozwiązanie ze względu na dużą możliwość regulacji.

Co do poprawnego zakładania/ wygarniania piersi do miski to staram się tak robić, ale w odniesieniu do staników, które opisałam w poprzednim poście usztywniany 80D i miękkie do karmienia Triumpha 80D i 75E na niewiele się to zdaje bo piersi uciekają na boki - to chyba przez zbyt luźny obwód. Najlepiej czułam się w stanikach usztywnianych, z taką dodatkową pionową fiszbiną na wysokości połowy pachy, albo raczej jeszcze dalej (nie wiem czy właściwie to określiłam). Ale to było przed ciążą, rozmiar 70E - stanik był świetnie dopasowany, nic nie uciekało, trzymał piersi na miejscu.
    • azymut17 chwilowa przerwa w poradach 25.11.13, 01:08
      Do 2 grudnia co najmniej nie będę odpowiadać w tym wątku. Próbuję zorganizować zastępstwo, ale nie wiem, czy się uda, dlatego pytające proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Żadne posty nie zostaną bez odpowiedzi, najwyżej trzeba będzie poczekać.
      • maith Piszcie :) 28.11.13, 16:18
        Piszcie, jest jeszcze trochę doświadczonych forumek, które tu zaglądają, bez obaw :)
    • agnieszka.jaczynska agnieszka.jaczynska 04.12.13, 14:01

pod biustem ciasno - 73 cm
      pod biustem luźno - 76 cm
      w biuście normalnie - 96 cm
      w biuście w zwisie - 99 cm

Dzięki za pomoc, pozdr :)
      • maith Re: agnieszka.jaczynska 05.12.13, 22:56
        Na podstawie samych wymiarów, zaczęłabym na Twoim miejscu mierzenie od brytyjskiego rozmiaru 32F ew. 32FF, co w polskiej/europejskiej rozmiarówce daje okolice 70G, 70H.
        Tylko pamiętaj, żeby przy ocenie rozmiaru stanika dobrze włożyć cały biust do miseczek. Pochylić się i dobrze wygarnąć biust spod obwodu, spod pach, do miseczek.

A mogłabyś odpowiedzieć dodatkowo na dalsze pytania z pierwszego postu?
        "2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz, zakładając stanik wg instrukcji podanej w punkcie 3 - możesz opisać staniki, które leżą częściowo dobrze (np. "80E jest dobre w miseczce, ale obwód za duży..", “brzeg miseczki wbija się w pierś”, “miseczka odstaje”) i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Pamiętaj o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już ustabilizowane, ile trwa), silna asymetria, czy mastektomia. "
        • agnieszka.jaczynska Re: agnieszka.jaczynska 09.12.13, 09:22
          hej, przepraszam, że tak enigmatycznie napisałam. Noszę staniki polskie 65F (mam dalię i gossard), ale są one strasznie stare. Przybyło mi pare kilo i w międzyczasie zaliczyłam dwie ciąże ;). Obwody zrobiły się zdecydowanie za ciasne (dopinam się, ale robią mi się pręgi na ciele). Co do miseczek to mam jedną pierś większą i miseczka jest trochę za mała.
          Ta rozmiarówka to dla mnie czarna magia, a chcę kupić stanik na brastop.
          pozdrawiam
          • maith Re: agnieszka.jaczynska 09.12.13, 15:12
            To sprawdź jeszcze najpierw jedną rzecz. Załóż te staniki miseczkami na plecach, żeby nie przeszkadzały w ocenie samego obwodu i powiedz, czy nadal odbierasz obwody jako za ciasne.
    • ablonska13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.12.13, 07:51
      Cześć
      pod biustem ciasno mam 77
      pod biustem normalnie 79-80
      w biuscie bez stanika 105
      w staniku miękkim [bez fiszbin] 117
      Mam wiele stanikow roznych firm alenajlepiej czuje sie w Triumpf 85 E
      • azymut17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.12.13, 19:32

Na początek obwód musi być mniejszy - obecny jest szerszy od Twojego tułowia. W zależności od ścisłości danego modelu, dobre będzie 70 lub 75, dlatego jak będziesz miała możliwość, to mierz to i to, by porównać. Przeskok z 85 jest dość duży, ale jak zmierzysz np. swoje majtki, to zobaczysz, że aby nie spadać z bioder muszą być od nich węższe. Podobnie jest ze stanikiem, który poza tym ma za zadanie jeszcze podnieść biust i utrzymać go cały dzień.

Z brytyjskich staników próbuj 34(75)J i okolicznych, czyli 34HH i JJ, ale one z reguły są dość luźne i przypuszczam, że lepsze będą siedemdziesiątki. Czyli 32(70)J, JJ lub K. Z polskich i kontynentalnych wybór jest marny, bo teoretycznie dobre powinno być 75O lub 75P, a takich nikt nie szyje. Jednak na szczęście praktyka pokazuje, że niektóre firmy, jak np. Dalia, szyją swoje duże miski naprawdę duże, a obwody ścisłe, może więc jakieś 75K lub L byłoby dobre? Piszesz w wątku powitalnym, że mieszkasz poza PL, więc może takie dywagacje i tak nie mają sensu, bo wygodniej będzie Ci zamówić coś z UK, gdzie wybór i ceny są przyjemniejsze (np. w Brastopie w 32(70)J masz 87 modeli, a sporo z nich kosztuje mniej niż 20 funtów:
        www.brastop.com/SearchPage.aspx?type=1&size=32J&brand=&colour=§ionid=&text=
        Jest też oczywiście Ewa Michalak, ale u niej musisz sprawdzić rozmiar w kalkulatorze, bo mierzy się obwód w biuście w pochyleniu:
        www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html
        przypuszczam, że będzie coś około 75J.

Jak jednak zdecydujesz się na polskie firmy, to załóż wątek na głównej, ja się słabo znam na polskich markach, inne forumki na pewno coś więcej napiszą :-)
        • azymut17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.12.13, 19:36
          A, i jeszcze, najważniejsze - podane przeze mnie rozmiary mogą okazać się mało trafne, bo często w dalszych rozmiarach tabelki (powyżej brytyjskiego H), miarka pokazuje coś innego, niż to, naprawdę dobrze leży. Większy biust to po prostu większa ilość tkanki, która może być skompresowana przez stanik, jeśli biust ma luźniejszą konsystencję, lub też odwrotnie, jeśli piersi mają budowę raczej gruczołową. Tak więc nie przejmuj się, jeśli pierwsze przymiarki będą zupełnie nieudane. Wiele z obecnych przez to przechodziło, może trwać to trochę (ale wcale nie musi!), ale na końcu czeka ten upragniony, super-wygodny stanik :-)
    • smoliju 76/99 11.12.13, 22:16
      Witam,
      Potrzebuje pomocy przy dobraniu biustinosza do sukni ślubnej (suknia ma odkryte ramiona). Wybieram się na zakupy a nie wiem jaki rozmiar wybrać.
      Moje wymiary pod biustem ściśle 76 cm. W biuście bez ściskania 99 lecz gdy zakładam biustonosz w którym aktualnie chodzę (75D) to wychodzi że mam 95 cm.
      Wiem, że ten rozmiar jest zupełnie nie dla mnie gdyż ciągle mi się przesuwa i ściąga. W obwodzie jest za luźny nawet na 3 haftce a miseczki moim zdaniem są za małe.

Bardzo proszę o pomoc.
      • azymut17 Re: 76/99 smoliju 11.12.13, 23:42

Proponuję zatem rozmiar polski/kontynentalny 70G oraz brytyjski 32(70)F. Warto też oczywiście zmierzyć okoliczne, czyli 70F i 70H, a także 32(70)E i FF. Każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając biust do misek, jak w tej instrukcji:
        Powodzenia!
    • azymut17 witka.duza 11.12.13, 23:43
      Kopiuję ze starego wątku:
      Pod biustem mam 76 cm, w biuście 102. Szczerze tylko raz znalazłam biustonosz, który był wygodny i mi pasował - sklep.lupoline.pl/product,pl,2299,Model-1334,.html. Rozmiar miał 85D i BYŁ IDEALNY! Teraz chciałam znaleźć stanik nie do karmienia (jakikolwiek - byle miał "druty"), ale żaden nie pasuje. Kupiłam jakieś tanie badziewie, które chociaż trochę pasuje (80D), ale miska jest, żeby było śmieszniej za duża, rozstaw fiszbin za szeroki i dzięki temu mam piersi pod pachami, a cały materiał się marszczy. Jak się ruszam, schylam, to się podnosi, a jak opuszczę luźniej ramiączka, to spada. Generalnie porażka.. Nawet nie wiem co to za firma. No i nie znam się na firmach bielizny, żeby wybrać dobry, a jeśli nie dopasuję stanika, to w końcu będę miała pępek między piersiami... Pomóżcie!
      • azymut17 Re: witka.duza 11.12.13, 23:48
        Jeśli to 76 jest ciasno mierzone, to zaczynaj mierzenie od polskich/kontynentalnych 75H i 70I oraz brytyjskich 34(75)F i 32(70)FF. Jeśli luźno, to odpowiednio 70J i K oraz 32(70)G.

I jeszcze o karmnikach - nie wszystkie są bezfiszbinowe, są firmy szyjące z bardziej miękkimi drutami (np. Cake Lingerie, Change) i zwyczajnymi (Ewa Michalak).
    • joanna772 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.12.13, 09:56
      Dzień dobry,
      zacznę od tego, że karmię piersią od 5 tygodni, laktacja już się chyba unormowała, ale mam problem ze stanikiem do karmienia, bo ten, którym dysponuję, strasznie uciska mnie pod biustem (używałam go przy karmieniu pierwszego dziecka i dawał radę, to rozmiar 80 c Palmers). Moje wymiary to 76 ciasno pod biustem, 80 luźno i 97 w biuście.
      • azymut17 joanna772 19.12.13, 01:14

Stanik uciska Cie paradoksalnie nie z powodu za małego obwodu, ale za małej miski. Piersi nie mieszcząc się w miskach napierają na stanik i ciągną go, stąd to uczucie. Spróbuj zapiąć stanik tył na przód, miskami na plecach i zapięciem z przodu, to zobaczysz, że obwód wcale nie jest za ciasny - przeznaczony jest bowiem dla kobiety mającej w obwodzie pod biustem kilka cm więcej niż Ty.

Z rozmiarów brytyjskich próbuj 34(75)DD i E, jeśli będziesz czuła luz lub brak podtrzymania, to nawet 32(70)E i F. Ze staników w rozmiarówce polskie/kontynentalnej 75E i F oraz 70F i G. Mierząc każdy stanik starannie wygarniaj biust do misek, jak np.w tej instrukcji:
        • joanna772 Re: joanna772 22.12.13, 22:13
          Bardzo dziękuję, biust mam faktycznie większy niż wtedy, gdy karmiłam pierwsze dziecko. Po świętach biorę się za szukanie nowego stanika :).
    • waste_nagi Waste_Nagi 18.12.13, 20:18
      pod biustem ciasno - 90
      pod biustem luźno - 93 cm
      w biuście normalnie - 120 cm
      w biuście w zwisie - 122 cm

Troszkę kg mniej miałam swoją ukochaną freye pollyanne 34 HH,
      generalnie nadal w nią wchodzę obwód tak z 5 cm więcej i byłby ok(lubię ciasno inaczej mam wrażenie że biust mi fruwa), natomiast miseczka u góry ma minimalny luz. Żeby było lepiej mam jeszcze jedną freye też miękką i niby nie z naddająch się materiałów 34 H i tu obwód jest ok, skolei miska od razu była troche za mała. z Freyi mam jeszcze vodkatini 34 HH i jest super wygodne chociaż lubię bardziej sztywne miseczki nie takie elastyczne. Bestform i fantasie to w stosunku do freyi były porażki.
      Do aktualnej wagi spróbowałam Panache 38 GG Tango II Miska odrobinkę luźna u góry za to fiszbina na styk co do szerokości, chociaż troszkę za szeroki i wysoki mostek jak na mój gust, za to obwód do zwężenia, najciaśniej jak się da i cały stanik lata przy ruchu. Co nie zmienia faktu iż jest całkiem wygodny tak na codzień.

Tak więc się zastanawiam nad właściwym rozmiarem planowałabym obwód raczej 36 i próbę miski GG powinna być ciut mniejsza? Chociaż stanik stanikowi nie równy.
      Może możecie pomóc i najlepiej polecić jakiś zgrabny model, chętnie half cup albo plunge ?

Z góry dziękuję

• azymut17 Re: Waste_Nagi 21.12.13, 18:15

Z brytyjczyków możesz zaczynać od rozmiaru 36GG i H, ze wskazaniem raczej na ten drugi. To będą miseczkowe odpowiedniki Twoich Freyi, ale z przeliczonym obwodem. Tango 38GG może mieć dobrą miskę, bo przy za luźnym obwodzie często wydaje się, że miska jest za duża. Po zwężeniu okazuje się jednak dobra.

Słabo się orientuję w obecnym rynku, lepiej pytaj o to na forum (tutaj zaglądam prawie tylko ja). Widziałam jedynie w Bravissimo takie half cupy w Twoim rozmiarze:
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/mademoiselle-bra/black-red/ln110brd/?back=36&cup=h&level=2
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/fanciful-bra/black-pink/ln186bpk/?back=36&cup=h&level=2
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/demi-diva-bra/cobalt-blue/sb04cb/?back=36&cup=h&level=2&page=2
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/rococo-charm-bra/coral-pink/sb19cp/?back=36&cup=h&level=2&page=2
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/betty-bra/ivory-floral/tu103ifl/?back=36&cup=h&level=2&page=2
        i takie plunge:
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/ruffle-my-feathers-bra/blue-print/fy140bpr/?back=36&cup=h&level=2
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/satine-nouveau-bra/black-print/ln192blt/?back=36&cup=h&level=2
        Resztę możesz zobaczyć tutaj:
        www.bravissimo.com/products/lingerie/#/1?back=36&cup=h
    • ludzik.z.papieru Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.12.13, 02:47
      Witajcie i pomóżcie proszę!
      Wymiary, zmierzone w lekko usztywnianym staniu z cienkiej pianki, balkonetki 75C.
      pod biustem ciasno - 77 cm
      pod biustem luźno - 79 cm
      w biuście normalnie - 93,5 cm
      w biuście w zwisie - 94,5 cm

Póki co, najwygodniejszym co noszę jest 75C firmy "krzak". Z "poprawnych" marek mam dwa ulubione staniki z Marks&Spencer: push up Ceriso 32D, który jest dla mnie dość ciasny i momentami nie wygodny oraz tworzy nieciekawe odznaczenia na ciele widoczne po zdjęciu, a jego miseczki kiedyś dobre, teraz się odkształciły, spłaszczają piersi i przez to, że są sztywne odstają, ale po poprawnym założeniu, piersi wypełniają całe miseczki. Drugim z tego sklepu jest mocno usztywniony push up, któremu odcięłam metkę, ale pamiętam, że był to ~75B. Na początku był ok, ale teraz zdecydowanie za luźny, miseczki op prawidłowym założeniu są mega za ciasne i piersi mocno chcą z nich uciekać. Oba kroju plunge.
      A najwygodniejszy z wygodnych jest mój stanik do biegania - 65D Kelenji.

Moje piersi są dość symetryczne i jędrne w kształcie kropli, lewa ciut mniejsza od prawej. To co najbardziej mnie irytuje w stanikach, to cienkie paski na jedną haftkę, które tworzą nieestetyczne fałdki oraz to, że w każdym dotąd noszonym modelu, a obecnie też bez, robią mi się "poduszeczki" z przodu pach. Wkurzają mnie też te głupie sztywniaki, ale mam wrażenie, że tylko w nich mój biust wygląda atrakcyjnie...

Moim idealnym stanikiem marzeń byłby taki, który nie zostawia "odcisków" na ciele, ma szeroko rozstawione i grube ramiączka, jest kroju balkonetki lub lekko wycięty, ładnie układa piersi (najchętniej optycznie powiększa :P ) i nie jest sztywny (chociaż do tego będzie mi się najtrudniej przyzwyczaić, pewnie zaczęłabym od pół-miękkich, żeby nareszcie latem móc zaprzyjaźnić się z softami :) ). Lubię też staniki bezszwowe.
      No i zakochałam się we wzorach Freyi i Panache ;)

Rozpisałam się, ale mam nadzieję, że mogłybyście mi pomóc nie tylko w doborze odpowiedniego rozmiaru, ale i zaproponowały konkretne modele czy marki, od których mogłabym zacząć nowe życie mojego biustu.
      Z góry dzięki za pomoc dziewczyny!
      • azymut17 ludzik.z.papieru 22.12.13, 10:34

A mogłabyś zmierzyć się jeszcze raz pod biustem ciasno i na wydechu? Prosiłabym o to, bo różnica 2 cm między pomiarem ciasno-luźno budzi moje wątpliwości, zwłaszcza w kontekście wygodnego stanika z obwodem 65, w który teoretycznie nie miałabyś szans nawet się zapiąć ;-)
        • ludzik.z.papieru Re: ludzik.z.papieru 22.12.13, 22:56
          Hej! :)
          Zmierzyłam się jeszcze raz. Mega ścisło, tak, że czuję ściskanie centymetrem żeber.
          Wyszło 74,5 cm, mniej już się nie da.
          A wygodny stanik 65D, o którym pisałam to sportowy "spłaszczający" stanik bez fiszbin z bardzo elastycznego materiału. Możliwe, że coś pokićkałam z rozmiarem, bo na metce widnieje "Fr 85D, EU 65D, USA 30D", albo to kwestia dużo bardziej elastycznego niż w codziennych stanikach materiału. I jest on wygodny w sensie, komfortu w tak małym obwodzie (moje pozostałe sieciówkowe staniki, to głownie 70-tki). Tak jak mówiłam 65D z M&S mnie strasznie ściska i zostawia odgniotki, a ten jest ok.

PS. Według tabelek na rożnych stronach gorseciarskich (MyBra i Malou) wychodzi mi 75D/34D. Z tym, że ja nie znam się w ogóle na krojach, więc liczyłabym tu chętnie na Wasze doświadczenie z tym jak rozmiary tabelkowe mają się w nich do rzeczywistości.
          Znaczy wiem, że to rzecz indywidualna, ale na pewno doświadczone forumowiczki mają swoje obserwacje typu "balkonetki Freya są z reguły ciaśniejsze w obwodzie niż plunge". ;)

No i nie ukrywam, że zakupy uwielbiam robić przez internet, więc takie właśnie porady byłyby dla mnie bardzo pomocne. :)
          • ludzik.z.papieru Re: ludzik.z.papieru 22.12.13, 22:57
            Errata:
            Ten ściskający mnie z M&S to 32D, a nie tak jak napisałam 65D...
            • azymut17 Re: ludzik.z.papieru 22.12.13, 23:59
              To teraz wiem już trochę więcej, dzięki za uściślenie :-)

Zatem:
              1. 32D z M&S jest za ciasne przede wszystkim ze względu na miski. Tak, jak piszesz, tabelkowo wychodzi Ci 34/75D (ta sama miska zarówno w rozmiarówce brytyjskiej, jak i polskiej). 32D jest jednak miskę mniejszy (przy zmianie obwodu o jeden trzeba tez zmienić miskę o jeden, ale w drugą stronę, by uzyskać tę samą pojemność). Z obwodem 7/32 musisz mieć miskę DD w rozmiarówce brytyjskiej i E w polskiej.

Dochodzi tu druga rzecz - skoro ten Ceriso to push up, to pojemność miski ma mniejszą niż zwykłe 32D. Jestem na świeżo z M&S więc zauważyłam, że puszap odbiera stanikowi jeden rozmiar miski. Czyli powinnaś mieć z Ceriso 32E, dwie miski więcej, niż teraz. Możliwe, że wtedy, gdy piersi wreszcie zmieściłyby się całe do misek i nie naciągały obwodu, ten wydałby Ci się wygodny. Możliwe też, że ten model to ściślak i lepsze będzie 34.

2. Najlepiej by było, gdybyś mogła mierzyć obwody 34/75 i porównywać z 32/70. Prawdopodobnie z modeli ze ściślejszym obwodem lepsze będzie to pierwsze, a ze zwykłych to drugie. Miski 34D i 32DD oraz 75D i 70E (j.w.). Ważne, żebyś przy każdym mierzonym staniku wygrniała dokładnie biust do misek, jak np. w tej instrukcji:
              Te poduszeczki z przodu pach to nic innego jak Twój biust odkrojony za małą miską stanika.

3. Modelu żadnego niestety Ci nie polecę, bo co biust, co gust. Musiałabym Cię zobaczyć na żywo i przymierzyć z Tobą ze 20 modeli różnych firm, by móc założyć, że dany model będzie dobry. Wchodzi w grę więcej czynników niż tylko rozmiar, jest jeszcze rozstaw fiszbin, szerokość mostka, kształt piersi itd. Dlatego najlepiej jest mierzyć :-)

Znaczy wiem, że to rzecz indywidualna, ale na pewno doświadczone forumowiczki mają swoje obserwacje typu "balkonetki Freya są z reguły ciaśniejsze w obwodzie niż plunge". ;)
              Niestety, rynek jest tak zapełniony firmami i modelami, że nie ma osoby, która znałaby je wszystkie. Nawet brafitterki tak nie mają, bo w sklepie jest zazwyczaj tylko wycinek tego, co jest dostępne. Pewne prawidłowości oczywiście są, np. balkonetki nie są dobre dla osób w biustem niepełnym o góry. Dla tych osób są... m. i. tez balkonetki, ale z inaczej wykończoną górą :-) Jak chcesz zmierzyć sporo, to albo przejedź się do dobrego sklepu (staniki są tam co prawda droższe niż w sieci, ale zyskujesz możliwość przymierzenia od razu dużej liczby fasonów oraz poradę brafitterki, więc warto wydać ten jeden raz trochę więcej).
              • ludzik.z.papieru Re: ludzik.z.papieru 29.12.13, 22:02
                O kurczę! Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź i masę porad! :)
                Już wiem od czego zacząć i jutro gnam do sklepu!
                Mam nadzieję, że uda mi się wybrać coś fajnego na fali obecnych przecen.
                Jeszcze raz dzięki za porady i wyjaśnienia! :)
    • super.gruszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.12.13, 12:29
      Postanowiłam w końcu kupić dopasowany biustonosz. Trochę lat mi to zajęło ;) Wypatrzyłam sobie kilka karmników (jestem początkującą mamą) firmy Alles i Benefit (przyznam, że skusiły mnie ceny, chwilowo bardziej realna jest dla mnie taka wersja ekonomiczna zakupów).
      Wymierzyłam się, wpisałam dane w kalkulatory, przejrzałam tabelki i... wszędzie wychodzi co innego! A rozbieżności całkiem spore... Jedyna nadzieja w Was ;) Może mi troszkę doradzicie, bo ja już się zupełnie gubię:

Obwód pod biustem ciasno 77 cm
      Obwód pod biustem luźno 81 cm
      Obwód w biuście w pionie 99 cm
      Obwód w biuście w zwisie 102 cm

Teraz mam stanik, który kupiłam w ciąży - miękki Kappahl 80D z fiszbinami - na najciaśniejszej haftce jest trochę za luźny (odkąd go kupiłam mało się rozciągnął), miseczka wpija się u góry w pierś, pierś po środku nie mieści się w fiszbinie, mostek nie przylega. Z kolei stanik w tym samym rozmiarze też Kappahl, ale bez fiszbin (i chyba z trochę mniej rozciągliwego materiału) jest zupełnie za mały w miseczkach (bardziej wygląda jak opaska na biust niż biustonosz).

Karmię od 6 tygodni, ale laktacja jest już w miarę ustabilizowana - piersi są miękkie, pomiar rano i wieczorem, w różnym czasie od karmienia praktycznie taki sam.

Niestety na razie możliwości przymierzenia nie mam, jestem teraz niemobilna, a stanika potrzebuję na gwałt, więc tylko opcja internetowa zostaje.

Proszę, pomóżcie mi :)
      • azymut17 super.gruszka 23.12.13, 00:13

Boję się, że nie rozwieję Twoich wątpliwości, bo:
        Wymierzyłam się, wpisałam dane w kalkulatory, przejrzałam tabelki i... wszędzie wychodzi co innego! A rozbieżności całkiem spore...

Różne firmy mają różne rozmiarówki, możliwe, że z firmy X będzie dobry zupełnie inny rozmiar niż z Y.
        Z samych wymiarów mogę zaproponować, byś zaczynała dobieranie stanika od 34(75)F z marek brytyjskich i 75G i H z polskich i kontynentalnych. Możliwe, że w celu dobrego podtrzymania biustu trzeba będzie zaniżyć obwód do 70. Wtedy miski będą mieć oznaczenia odpowiednio 32(70)FF i 70H i 70J (lub 70I w firmach, które mają taki rozmiar). 80D to jest jakaś totalna pomyłka, co widać z Twojego opisu :-(

Przez internet da się znaleźć karmniki bez problemu, możesz zamówić sąsiadujące rozmiary i niepasujące odesłać - to zamrożona gotówka, ale wielokrotne odsyłanie i zamawianie wyjdzie drożej. Sprawdzaj tylko zawsze tabele producenta, by się upewnić, jakiego systemu używa. Wg strony Allesa Twój rozmiar to 75G - mają więc polską rozmiarówkę, rozmiary do porównania to 75H, 70H i I. Benefit - to samo. Możesz też po znalezieniu w sieci modelu wpisać jego nazwę w wyszukiwarkę na forum, by się dowiedzieć, czy ktoś go nie opisywał np. jako ścisłego - wtedy wiesz, że dobry będzie obwód 75, albo małomiskowego - wtedy bierzesz większą miskę, czyli 75H czy 70I.

I jak zawsze radzę, każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając biust spod pach do misek. Powodzenia :-)
    • dagecik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 22.12.13, 21:32
      pod biustem ciasno - 73 cm
      pod biustem luźno - 75 cm
      w biuście normalnie - 90 cm
      w biuście w zwisie - 96 cm

80C Siedząc miseczki lekko odstają, schylając się piersi lekko "wypływają".
      W ciągu dnia muszę poprawiać stanik, ponieważ widać mi sutki.
      • azymut17 dagecik 23.12.13, 00:17

80C ma większy obwód niż Ty. Lepszy byłby mniejszy, tak, by trzymał miski przy ciele i nie pozwalał uciekać piersiom. Spróbuj brytyjskiego 32(70)DD i E oraz polskiego 70E i F. Niech literka Cię nie przestraszy, jeśli dobrze wygarniesz biust spod pach do misek, jak np. tutaj pokazują:
        to będzie lepiej, niż myślisz :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka