Dodaj do ulubionych

BIU BIU 17 - ubrania probiuściaste

03.07.13, 14:05
BiuBiu - pierwsza w Polsce marka zadedykowana kobietom z większym biustem.
Wyróżniają nas idealnie skrojone i dopasowane do sylwetki ubrania, uwzględniające trzy wielkości biustu.
Nasze wyroby są produkowane w Polsce, używamy głównie Polskich surowców z atestami ekologicznymi.

Wątek ten poświęcony jest probiuściastej marce odzieżowej BiuBiu - zapraszamy do opisywania konkretnych modeli, wymiany uwag na temat rozmiarówki itp.

Dla porządku W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWĘ MODELU - bez względu na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś, który dopiero planujemy kupić.

Ubrania BiuBiu można obejrzeć i kupić w sklepie internetowym www.biubiu.pl/
Kontakt biubiu((@))biubiu.pl
FB: www.facebook.com/BiuBiu.eu
Nasz blog: biubiu.blox.pl/htm

Zapraszamy do sklepów współpracujących:
www.biubiu.pl/webpage/sklepy-patronackie.html

Odnośnik do poprzednich wątków:
tnij.org/biubiu16
tnij.org/biubiu15
tnij.org/biubiu14
Stary wątek przekroczył 500 postów - prosimy NIE PISAĆ W STARYCH WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.
Obserwuj wątek
    • la_parisienne.biubiu Martini wersja blue 03.07.13, 14:09
      www.biubiu.pl/martini-blue.html
      • yaga7 Re: Martini wersja blue 03.07.13, 14:28
        Czy będzie w innych kolorach?
        • dora.103 Re: Martini wersja blue 03.07.13, 18:32
          Jaka ona wychodzi rozmarowo? bo nie wiem jak zamaiwac. Czy sie troche rozciaga? mam rozmiar 44/46 w biuscie 117. Gomera 44 BB jest dla przykladu torche obcisla na brzuchu i w biuscie chyba deczko duza na mnie. Sama sukienka bardzo mi sie podoba. Dolaczam do pytania czy beda inne kolory?
          • la_parisienne.biubiu Re: Martini wersja blue 05.07.13, 12:52
            Dora103 - lekko się poddaje, bo ma w składzie elastan, ale jeśli Gomera była na Ciebie ciasna w talii - a była to sukienka z założenia luźna, to niestety nawet 46 nie będzie Ci pasowało, bo to sukienka dopasowana.

Będą inne kolory, kończymy szyć wersje beżowo-kremowo-granatowo-białą.
            • boziaj Re: Martini wersja blue 05.07.13, 14:34
              bardzo prosze o foto prototypu
              krój sukienki sprawdzony - lezy na mnie dobrze, moge troche poczekac az sie uszyja, ale praktycznie na już musze wiedziec czy kolor i wzór będzie mi pasował
              jesli nie, to musze szukac czegoś innego :(
              • la_parisienne.biubiu Re: Martini wersja kremowa 05.07.13, 15:27
                fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/p480x480/1044816_591257304230278_1008184553_n.jpg
                • kasienka.body Re: Martini wersja kremowa 05.07.13, 15:32
                  o, całkiem fajny ten wzór :)
                  Z tego co pamiętam to jakoś nie dogadałam się z poprzednią wersją Martini, ale może tym razem się uda :)
                  Kinguś, a kiedy pi razy drzwi mogą być dzianinowe Gomerki?
                  Na urlop się w końcu wybieram (!!! :D) i chciałabym zabrać ze sobą :)

-----------------------------------
                  Zapraszamy na letnie kolekcje w sklepie BODY.
                  www.body.sklep.pl
                  kontakt@body.sklep.pl
                  • la_parisienne.biubiu Re: Martini wersja kremowa 05.07.13, 15:41
                    O, gratuluję urlopu :)
                    Kremowo-granatowe w zasadzie uszyte są, czekamy na dostawę surowców, mam nadzieję, że damy radę w przyszłym tygodniu.
                    • la_parisienne.biubiu Re: Martini wersja kremowa 05.07.13, 15:47
                      O jakżesz niezrozumiale napisałam :( Czekamy na czarną bawełnę na Gomery.
                      • kasienka.body Re: Martini wersja kremowa 05.07.13, 17:15
                        O, to super, czekam zatem i przebieram nogami ;)

-------------------------------------
                        www.body.sklep.pl
                        kontakt@body.sklep.pl
                      • veil_9 Re: Gomera dzianinowa 05.07.13, 20:50
                        Czy dobrze rozumiem, że Gomera dzianinowa będzie tylko czarna?
                        • biubiu Re: Gomera dzianinowa 05.07.13, 21:44
                          Tak, Gomera tylko czarna, bo już późno, a jeszcze czekają czerwone Portofino do uszycia.
                          Gmera z dzianiny będzie dłuższa od lnianych, bo są babeczki, które nie akceptują obecnej długości, nie chcą też zakładać pod spód legginsów czy getrów.
                          • veil_9 Re: Gomera dzianinowa 05.07.13, 22:05
                            Dłuższa? Hurra!
                            Dziękuję za odpowiedź wyprzedzającą moje kolejne pytanie - chciałam sprawdzić możliwość uszycia na specjalne zamówienie Gomery o długości co najmniej 103 cm :-).

(Mam nadzieję, że będzie to taki ładny odcień czerni, jak w Portofino).
                          • kasienka.body Re: Gomera dzianinowa 06.07.13, 00:16
                            > Gmera z dzianiny będzie dłuższa od lnianych, bo są babeczki, które nie akceptuj
                            > ą obecnej długości, nie chcą też zakładać pod spód legginsów czy getrów.

No to zestaw idealny :) Mam nadzieję, że wykończenie dołu będzie podobne albo takie jak w wersji oryginalnej, bo bardzo mi się podoba :)

www.body.sklep.pl
                            kontakt@body.sklep.pl
                • clarisse Re: Martini wersja kremowa 05.07.13, 16:13
                  Ooo, piękna!
                  Ale dla mnie piękniejsza ta zielono-niebieska :)
    • anika772 Re: BIU BIU 17 - ubrania probiuściaste 03.07.13, 21:36
      To jest mój ukochany fason biubiu. Mam tę czarno-białą 40b/bb, jest mi w niej za ciasno, więc chętnie kupiłabym większą. Musiałabym się tylko przekonać do tego koloru i wzoru, nieszczególnie mi się podoba.
      • kotwtrampkach Re: BIU BIU 17 - ubrania probiuściaste 06.07.13, 06:55
        anika772 napisała:

> To jest mój ukochany fason biubiu. Mam tę czarno-białą 40b/bb, jest mi w niej z
        > a ciasno, więc chętnie kupiłabym większą.

a gdybys sie chciała pozbyc tej ciasnej (piszesz o martini, prawda?), to ja bardzo chętnie :):)
        • anika772 Re: BIU BIU 17 - ubrania probiuściaste 07.07.13, 10:37
          Tak, Martini. Napisałam do Ciebie na gazetowego:-)
          • kotwtrampkach Re: beżowa Martini 40BB 13.08.13, 18:24
            takie moje porównanie starej z nową

Mam czarno białą (właściwie to mam dwie 38 i 40 i nie wiem, do której porównać te nowe..) i zamówiłam nowe obie do przymiarki. Beżowa jest połyskliwa, niebieskiej materiał jest prawie taki jak czarno-białej.
            Pierwsze wrażenie - nowe sukienki sa zdecydowanie ciaśniejsze, niż pierwsza wersja. jak przymierzam czarno-biała 38BBB(na mnie za ciasna "pod biustem" szczególnie,niby zapnę, ale oddychac nie mogę) i cz.-b.40BB(moge założyć spokojnie duzy, gąbkowany stanik, a od pasa do bioder mam sporo luzu), to nowe 40BB są dokładnie pomiędzy wcześniejszymi rozmiarami. Nowe opinają mnie, również w talii i na biodrach (a wszystkie biusukienki do tej pory były na mnie opięte pod biustem, a w biodrach luźne).
            W nowej biust lepiej wygląda we freyce niż w effuniaku, z czego wynika, że ma dłuższe ramiaczka/niżej jest przewidziany biust.
            Nowa już nie ma wygodnego, zakladanego rozporka - zwyczajnie zszyty materiał na szwie, nawet nie wzmocniony, niestety rozerwało się to szycie przy pierwszym gwałtownym wskakiwaniu do samochodu.. A miałam pamiętac, ze kolanka razem :-]
            W nowej jest głębszy podkrój pod pachą, ale możliwe, ze wynika to po prostu z mniejszego rozmiaru..
    • la_parisienne.biubiu Portofino 05.07.13, 12:42
      Cytuję Edzia100 z poprzedniego wątku:

no właśnie, przyszły zamówione Portofino i mam podobne obserwacje jak Yaga :/ Po pierwszym przymierzeniu: zachwyt nad kolorami (lawenda i turkus), ale dekolt na mnie trochę dziwnie wygląda niestety. Owszem, rowek widać standardowo, ale bardziej się boję, że będzie mi się cała ta góra rozjeżdżać w ciągu dnia (trochę tak miałam w bluzce Infinity kiedyś, że cała poła się odchyla i np. widać staniki, i nie mówię o rowku czy mostku). Tutaj na samej górze, od szyi w dół, jest z kolei jakoś tak dużo materiału – widać to np. gdy stanę bokiem do lustra. W moim przypadku to poszerza jakoś mnie. Góra Rotterdamu ładniej na mnie leży w każdym razie.
      Jeżeli się dekolt tak ułoży, żeby zasłonić się pod samą szyję, to wygląda to dziwacznie na mnie, jakbym się jakimś bandażem pozasłaniała :)
      Hmm, nie wiem, co z tym Portfofino, przemyślę sprawę przez weekend, bardzo chciałabym je zostawić, bo podobają mi się kolory i długość. Ale boję się, że będą leżeć w szafie z powodów jak wyżej...

Nie wiem co doradzić, póki nie zobaczę o co chodzi :(
      • edzia100 Re: Portofino 08.07.13, 15:19
        Obawy obawami, ale już rozwiałam je zabierając turkusowe Portofino na weekend, i śmiało odrywając metkę. I ogłaszam: nic się nie rozjeżdża i nie wyłazi, gdy nie chcę :) Luz na górze oczywiście wynika z tych marszczeń czy drapowań na górze, czyli z samego fasonu. Ale jest w miarę OK (choć wszelkie kimona, luzy w ramionach i na górze nie są mile widziane, bo i tak mam szerokie bary). Ale bluzka zostaje, przynajmniej turkusowa :)
      • wolffie Portofino czerwone 44B/BB 08.08.13, 18:38
        Weszłam do sklepu tylko żeby koszulę se białą kupić, o naiwności, ale jak zobaczyłam to czerwone Portofino to nie mogłam się oprzeć, żeby też do koszyka nie wrzucić.
        A teraz jeszcze i na sukienki się skusiłam lol lol lol
        ale ad rem
        Zamówiłam mój standardowy rozmiar i bez niespodzianek - bluzka idealnie leży, wiskoza jest z tych bardzo delikatnych i przewiewnych - świetna na upały - w połączeniu z kimonowymi rękawkami po prostu ideał :)
        Jedyne co mnie zaskoczyło, to że rękawki nie odstają u mnie od ręki jak na zdjęciu katalogowym, tylko normalnie leżą na ciele
        - pewnie kwestia moich grubszych ramion po prostu ;)
        Nie dam też rady ułożyć przodu w głęboki dekolt, bo materiał rozciągnięty na boki brzydko by wtedy po bokach odstawał, więc dekolt mam wyjątkowo skromny, ale nie odczuwam tego jako wady
        Ogólnie, bardzo mi się podoba ta bluzeczka, tak bardzo, że właśnie zamówiłam też wersję lawendową i strasznie żałuję, że nie załapałam się na białą
        Miałam już parę razy na sobie, ale jeszcze nie prałam więc jak się będzie sprawować nie wiem.

btw. Gdzie w sklepie się dodaje recenzje - szukam, szukam i nie wiem, jakaś ślepota mnie chyba ogarnęła wybiórcza od tych piękności, które tam są :)))
        • akna recenzje na stronie sklepu 09.08.13, 08:36

> btw. Gdzie w sklepie się dodaje recenzje - szukam, szukam i nie wiem, jakaś ślepota mnie
          > chyba ogarnęła wybiórcza od tych piękności, które tam są :)))
          Pod nazwą produktu masz gwiazdki - wybierasz ocenę na skali, pojawia się dodatkowe okienko i dodajesz recenzję :)
          • one-st kiedy i jakie beda jesienne nowosci? 11.08.13, 13:03
            czy bedzie w sprzedazy plaszczyk pokazany kiedys na FB? czy to był plaszcz zimowy - bo jestem intensywnie zainteresowana:) czy ewentualnie moglaby Pani podac jego cene (orientacyjnie) to zaczne odkładac:)
            • clarisse Re: kiedy i jakie beda jesienne nowosci? 12.08.13, 11:02
              Jako współklientka ;) mogę powiedzieć tyle:
              - To był płaszcz zimowy (mierzyłam).
              - Informacje na FB brzmiały, że na pewno pojawi się jesienią 2013, bo jest fizycznie gotowy i po poprawkach (nie wprowadzono go do sprzedaży, bo gdy był już gotowy, zaczynała się wiosna). Zakładam więc, że tyko jakiś kataklizm może spowodować, że go nie będzie, odpukać.
              • edzia100 Re: kiedy i jakie beda jesienne nowosci? 12.08.13, 15:29
                Też mierzyłam i też chcę :)) Fuksjowy, bo chyba taki kolor miał być oprócz czarnego.
                • yaga7 Re: kiedy i jakie beda jesienne nowosci? 12.08.13, 15:32
                  Ja mam nadzieję, że te płaszcze faktycznie będą i że będą wrzucone zaraz na początku jesieni, a nie później.
    • clarisse Portofino 42 BB/BBB białe 05.07.13, 15:42
      Ależ dawno nie miałam białej bluzki!

Niestety, Portofino jakoś nie najlepiej na mnie leży. Część problemu może leżeć w tym, że jest po prostu za długie na mój wzrost (przykładowo Infinity robi mi ładną "spódniczkę" na biodrach, ale już Rotterdam, marszczony po boku, wymagał po prostu skrócenia i po skróceniu jest świetny. Druga rzecz, to dekolt jakoś inaczej się układa niż przywykłam w BiuBiu. Podobnie jak inne kopertowe można go zaciągnąć mocniej, połę na połę - niestety przy moim gabarycie biustu to niezbyt ładnie wygląda. Natomiast przy założeniu "pod biust" czyli z głębokim dekoltem, sam dekolt jest okej, ale- dziwnie układa mi się materiał nieco nad biustem, po bokach, ten przechodzący w rękawki. Jakby było go za dużo?

Zastanawiam się, czy mniejszy rozmiar w biuście (42 B/BB) by tego nie rozwiązał, bo w sumie tabelkowo już powinnam mieścić się spokojnie w 42BB. Bo w 40 BB/BBB, które mogłoby być nawet lepsze dla górnej części, po prostu nie wcisnę brzucha :)

Idzie do zwrotu, ale muszę przemyśleć w kwestii wymiany.
      • la_parisienne.biubiu Re: Portofino 42 BB/BBB białe 05.07.13, 15:53
        Clarisse, dzięki za recenzję :)
        Myślę, że wzrost gra tutaj dużą rolę. O nadmiarze mowy być nie może, sprawę częściowo rozwiązałaby wiskoza - lepiej zakłamałaby faktyczne dopasowanie ;) Tylko po co, skoro jest tyle innych fasonów :)
      • mniickhiateal Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 27.07.13, 11:01
        clarisse napisała:

> Ależ dawno nie miałam białej bluzki!
        >
        > Niestety, Portofino jakoś nie najlepiej na mnie leży.

Cuda, pani, rozmiarowe cuda. Ja mam nieustającą misję poszukiwania ładnych białych T-shirtów, więc jak zobaczyłam ostatnie Portofino we względnie okolicznym rozmiarze - właśnie opisywanym przez Ciebie 42 BB/BBB - zdecydowałam się zamówić. Zwykle noszę 40 BB/BBB, ale nie bardzo widzę, jak miałabym się zmieścić w ten rozmiar w Portofinie, bo 42 w talii i na plecach przylega w sam raz bez nadmiernego opinania się. W biuście mam pewien nadmiar materiału, ale koniec końców tkanina układa się całkiem dobrze, mam może nieco mniejszy dekolt, ale w sumie nawet mi to pasuje. Uważam, że leży jako całość dobrze i mi się podoba, bluzka zostaje. Długość na 165 cm wzrostu jest idealna, sięga mi do kości miednicowych.

Bardzo podoba mi się zwłaszcza jakość materiału. Co prawda odsetek elastanu wygląda na baardzo wysoki, wyższy, niż bym chciała (odciągnięty od organizmu i puszczony trzaska z powrotem jak gumka recepturka; może to przez to rozmiar większy całkiem ok leży), ale ten materiał jest, halleluja, nieprzeźroczysty i na człowieku wygląda porządnie i na dobrą jakość. Rzadko od kryzysu cen bawełny w 2009 coś takiego jeszcze jest do znalezienia.

I tu przystąpię do chyba już drugiego pomiauczenia o ładne, proste, bejzikowe T-shirty. Kurcze, czy jestem jedyną osobą, która za 50-60 zł od sztuki ze śpiewem na ustach kupiłaby z pół tuzina białych bluzek z (nie za) krótkim rękawkiem, już bez atrybutów typu marszczenia i kimonowe rękawy i cholera wie co przynależnych do bardziej wytwornych bluzek za 80 zł, bawełnianych, nieprzeźroczystych, bez logo na brzuchu, i pasujących i w biuście, i talii? Nie oczekuję sieciówkowej ceny 30 zł, chętnie zapłacę i 2 razy więcej, byle coś takiego dostać. Ostatnio biały T-shirt o gramaturze wyższej od gazy i cenie niższej niż 200 zł w epatujących logiem firmach, jest nie do dostania :(
        • yaga7 Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 27.07.13, 11:55
          mniickhiateal napisała:

> I tu przystąpię do chyba już drugiego pomiauczenia o ładne, proste, bejzikowe T
          > -shirty. Kurcze, czy jestem jedyną osobą, która za 50-60 zł od sztuki ze śpiewe
          > m na ustach kupiłaby z pół tuzina białych bluzek z (nie za) krótkim rękawkiem,
          > już bez atrybutów typu marszczenia i kimonowe rękawy i cholera wie co przynależ
          > nych do bardziej wytwornych bluzek za 80 zł, bawełnianych, nieprzeźroczystyc
          > h
          , bez logo na brzuchu, i pasujących i w biuście, i talii? Nie oczekuję sie
          > ciówkowej ceny 30 zł, chętnie zapłacę i 2 razy więcej, byle coś takiego dostać.
          > Ostatnio biały T-shirt o gramaturze wyższej od gazy i cenie niższej niż 200 zł
          > w epatujących logiem firmach, jest nie do dostania :(

Nie mam żadnego białego tiszerta, ale takie proste, zwykle tiszerty i bluzki bez udziwnień, z bawełny, kupowałam w Dorothy Perkins. Co roku chyba mają różne fasony, z zeszłego mam z łódkowym, małym dekoltem, z tego roku mam z większym półokrągłym. Ja akurat mam czarne i ciemne, bo takie kolory lubię, ale być może mają też białe. Na dopasowanie talia/biust nie narzekam, są ciut taliowane, nie za bardzo, takie jak lubię.
          • mniickhiateal Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 27.07.13, 14:35
            yaga7 napisała:

> Nie mam żadnego białego tiszerta, ale takie proste, zwykle tiszerty i bluzki be
            > z udziwnień, z bawełny, kupowałam w Dorothy Perkins. Co roku chyba mają różne f
            > asony, z zeszłego mam z łódkowym, małym dekoltem, z tego roku mam z większym pó
            > łokrągłym. Ja akurat mam czarne i ciemne, bo takie kolory lubię, ale być może m
            > ają też białe. Na dopasowanie talia/biust nie narzekam, są ciut taliowane, nie
            > za bardzo, takie jak lubię.
            >

Znaczy wysyłkowo zamawiasz, tak? Bo stacjonarnie ich u nas niet? Czy błądzę?

Jak chodzi o te ich bluzeczki, no to niby ładne i takie jak trza, ale *tryb niepocieszona maruda on* jak patrzę na zbliżeniu na ten ich biały tee, to on jest tak przezroczysty, że nawet modelka ma pod spodem podkoszulek :( Jak dodatkowo nawet nie wiem, w jaki rozmiar celować, to chyba nie zamówię.. Może jak się kiedyś przejadę do UK, to zmierzę..
            • yaga7 Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 27.07.13, 14:41
              Tak, ja 90% rzeczy kupuję w necie :)

No i osobiście wolę zamawiać i odsyłać niż latać po stacjonarnych, bo w czasie normalnych zakupów nic mi się nie podoba, jest za zimno/za gorąco, za dużo ludzi, za mało czasu ;)
              • mniickhiateal Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 27.07.13, 14:53
                No dopsz, zamówiłam na próbę, doniosę nt. efektów. Dziękuję.
                • mniickhiateal [OT] raport re Dorothy Perkins 05.08.13, 12:44
                  Zgodnie z obietnicą spieszę donieść, że faktycznie całkiem ładnie dopasowane te bluzki (chociaż te z mniejszym dekoltem trochę się z powodu biustu ciągną pod pachami, a większy rozmiar by wisiał), i nawet starannie uszyte, i miłe w dotyku, ale te białe są przeźroczyste jak wszystkie inne dranie. Widać nawet maleńkie pętelki na koronce na brzegu miski Mayi Butterscotch, cielaka, no na litość boską. Świat oszalał.
          • kotwtrampkach Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 30.07.13, 10:06
            gładkie, zwykłe, bawełniane koszulki bez napisów i wzorów kupuje w greenpoint. ale z miejscem na biust jest róznie rozmiary nie są zawyżane, przezroczystość jest niewielka :-)
            no i białe tez są
            • mniickhiateal Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 05.08.13, 12:45
              Dzięki za wskazówkę, przejdę się i przeegzaminuję ich białe egzemplarze :)
        • kasienka.body Re: Portofino 42 BB/BBB białe + apel o T-shirty 27.07.13, 13:21
          > Cuda, pani, rozmiarowe cuda. Ja mam nieustającą misję poszukiwania ładnych biał
          > ych T-shirtów, więc jak zobaczyłam ostatnie Portofino we względnie okolicznym r
          > ozmiarze - właśnie opisywanym przez Ciebie 42 BB/BBB - zdecydowałam się zamówić
          > . Zwykle noszę 40 BB/BBB, ale nie bardzo widzę, jak miałabym się zmieścić w ten
          > rozmiar w Portofinie, bo 42 w talii i na plecach przylega w sam raz bez nadmie
          > rnego opinania się. W biuście mam pewien nadmiar materiału, ale koniec końców t
          > kanina układa się całkiem dobrze, mam może nieco mniejszy dekolt, ale w sumie n
          > awet mi to pasuje. Uważam, że leży jako całość dobrze i mi się podoba, bluzka z
          > ostaje. Długość na 165 cm wzrostu jest idealna, sięga mi do kości miednicowych.

Ja zamiast swojego standardowego 44o/oo wzięłam 46o/oo (też jedyny względnie zbliżony rozmiar jaki został) i leży bardzo dobrze. Faktycznie jakościowo bardzo porządna bluzka, moja pierwsza biała :D

www.body.sklep.pl
          kontakt@body.sklep.pl
    • la_parisienne.biubiu Re: BIU BIU 17 - ubrania probiuściaste 05.07.13, 15:47
      No i jeszcze koszule w krateczkę kończą się szyć - nareszcie!
      • kasienka.body Re: BIU BIU 17 - ubrania probiuściaste 05.07.13, 17:17
        o, oo :) A jakie kolory krateczki? To te odcinane pod biustem koszule? Czy takie klasyczne?

www.body.sklep.pl
        kontakt@body.sklep.pl
    • clarisse Marsala 42 BB/BBB, niebieska w kwiatki i czerwona 05.07.13, 15:56
      Z zimowym Ponti jakoś się nie dogadałam, natomiast Marsala, która dołem jest bardzo podobna ale ma zupełnie inny materiał i zupełnie inny dekolt, zaskoczyła mnie bardzo bardzo pozytywnie.

Wychodzi na to, że to całkiem fajny fason dla mojej figury, a tulipanowe wybrzuszenie maskuje mi brzuszek dokładnie tam, gdzie potrzebuje u mnie maskowania. Z kolei gdy się patrzy na wprost, ładnie podkreśla biodra. Przynajmniej takie były wrażenia z pierwszego przymierzenia. Muszę jeszcze spróbować z paskiem, bo widziałam, że i tak ją noszą niektóre dziewczyny.

Mam tylko zgryz - KTÓRĄ? Bałam się, że niebieska w kwiatki będzie mnie postarzać ... a guzik, znajomi u której ją przymierzyłam (z niecierpliwości, żeby nie czekać do powrotu do domu późną nocą) zakrzyknęli "Oooo! Zostań w niej już!". W sumie niewiele brakowało, żebym oderwała metki i w niej została. Ale coś mnie tknęło - w domu założyłam czerwoną i cholibka. Kapitalna. Mąż się upiera, że super i że to mój kolor.

Obie leżą tak samo, choć materiał jest inny - czerwona jest z tego mniej rozciągliwego, grubszego, w stylu Rotterdamów, Amsterdamów i długorękawnej Florencji. Niebieska w kwiatki jest cieńsza i bardziej rozciągliwa, ale fałdki ukryte w kwieciu stanowczo zyskują! Muszę się z tym przespać, jeśli dam radę, może wrzucę fotki do galerii po wikendzie.
      • kasienka.body Re: Marsala 42 BB/BBB, niebieska w kwiatki i czer 05.07.13, 17:19
        Jak to którą zostawić? OBIE :D
        Ja mam trzy i jeszcze woła do mnie granatowa - i niestety jeszcze jest mój rozmiar :P

www.body.sklep.pl
        kontakt@body.sklep.pl
      • veil_9 Re: Marsala 42 BB/BBB, niebieska w kwiatki i czer 05.07.13, 20:26
        Jeśli mogę podpowiedzieć, to Marsala blue (odcienie niebieskiego w tym wzorze są fantastyczne!) będzie niepokonana w upały (mam beżową i niebieską i noszę je na zmianę - są w dotyku delikatne, materiał zupełnie nie grzeje, na dodatek świetnie się piorą). Ale jeśli możesz zatrzymać obie, to nie wahaj się :-).
      • virgaaurea Re: Marsala 42 BB/BBB, niebieska w kwiatki i czer 05.07.13, 23:30
        Clarisse, ja Cie widzialam tylko na fotkach z fb i (chyba) raz na zywo przy pkp ochota. I Tobie jest faktycznie bardzo dobrze w czerwonym.
        • clarisse off-topic :) 08.07.13, 15:06
          Łomatko, a to mnie przestraszyłaś tym PKP! To teraz muszę już cały czas się prostować i chodzić z wciągniętym brzuchem, bo nie znam dnia ani godziny. Hmm... ma to swoje dobre strony, jak mnie dziecię wkurzy w drodze z przedszkola, to pomyślę: UWAGA, LOBBY PATRZY... i może nie nawrzeszczę :)))

Chyba zachowam tę czewoną :)
      • clarisse Marsala 42 BB/BBB post scriptum :) 11.07.13, 15:08
        Zachowałam obie. Uwagi z noszenia

Faktycznie Marsala niebieska w kwiatki z racji cieńszego materiału wydaje się większa i generalnie wcale tak talii nie podkreśla, jak mi się wydawało, i przede wszystkim jest na moje metr pińdziesiąt z hakiem za długa, talia ciut za nisko. ALIŚCI ;) dodanie paska moim zdaniem rewelacyjnie rozwiązuje problem. A w ogóle to przykład różnic w obiorze, znajomym w moim wieku bardzo się podobała, a pewien pan dwukrotnie starszy ode mnie powiedział mi (nie wprost), że wzroki mnie pogrubiają i w ogóle ;) Podejrzewam, że mogłabym się zmieścić w 40 BB/BBB bez problemu, ale po pierwsze już ją noszę, a po drugie, latem chcę się czuć swobodnie i nie myśleć ciągle o wciąganiu brzucha ani o fałdkach. Białe dodatki albo czerwone dodatki dodają jej "tego czegoś" :)

Z kolei czerwona nie robi na mnie wrażenia rozmiarowo za dużej, choć też jest ciut przydługa i talia ciut za nisko. Tak czy siak, pasek rozwiązuje sprawę i jestem w tej sukience absolutnie zakochana. Obawiałam się trochę, że taka masa czerwieni od góry do dołu mnie przygniecie (w sumie dopiero niedawno odważyłam się zakładać czerwone bluzki bez oporu), ale wcale nie.

Spostrzeżenie dotyczące paska jest o tyle istotne, że to samo było w Ponti - tam też moim zdaniem pasek był potrzebny, dodawał sukience charakteru i pomagał w podkreslaniu zalet.

Jeszcze jednak rzecz, która BARDZO mi się podoba w obu Marsalach - wykończenie dekoltu! Do tej pory większość moich Biu-sukienek miało na linii dekoltu po prostu doszyty pasek materiału, który teoretycznie powinien być podwinięty równiutko na szwie, ale czasem się wywijał, mimo prób zaprasowania zwykle był podwinięty do środka o jakieś pół cm od szwu. Natomiast Marsala ma dekolt wykończony w taki sposób, że żadna wewnętrzna warstwa się nie wywija.
        • la_parisienne.biubiu Re: Marsala 42 BB/BBB post scriptum :) 18.07.13, 08:48
          Dostałam od Clarisse zdjęcia w czerwonej Marsali - wygląda fantastycznie!
    • dora.103 Marshala 44 B/BB i Marshala blue 46B/BB 05.07.13, 23:14
      Mam w biuscie 119,w talii 102 a w biodrach 109 i Marshala nie jest niestety dla mnie. Jest uszyta dla kobie z biodrami,ktorych ja niestety nie mam. Odciecie wypada nisko i najlepiej wyglada z paskiem. Na osobie biodrzastej oczywiscie,mialam porownanie z kolezanka,która ma figurę klepsydry,i na nie sukienka leżała bosko! Na mnie wisiała,podkreślajac tylko brzuszek,pasek nie pomagał. Material jest bardzo fajny, ta brazowa,ktora na zdjeciu w sklepie wyglada bardzije na bezowa,ma w sumnie kolorystyke bardzo neutralna. Niebieska ma mocny kolor.
      • kasienka.body Re: Marshala 44 B/BB i Marshala blue 46B/BB 06.07.13, 00:20
        Marshala nie jest niestety dla
        > mnie. Jest uszyta dla kobie z biodrami,ktorych ja niestety nie mam.

A to nie jest prawda :) Ja bioder też nie mam, raczej brzuch przeważa, a Marsala jest boska i leży bardzo dobrze. Robi mi właśnie te biodra.
        Wg mnie rozmiar możesz mieć odrobinę za ciasny i dlatego podkreśla za mocno. Ja mam ten sam rozmiar - 44B/BB na 7 cm mniej w talii i jest w zasadzie na styk, mniejsza by być nie mogła. W biodrach mam dokładnie tyle samo.

www.body.sklep.pl
        kontakt@body.sklep.pl
        • dora.103 Re: Marshala 44 B/BB i Marshala blue 46B/BB 06.07.13, 22:19
          No 7 cm mniej w talii to jest sporo moja droga. Czyli masz talie! Ja nie moge miec wiekszej bo wtedy jest po prostu za duza,co bylo widac po 46 B/BB. Nie moj kroj. A i tak jest to dosyc luzno szyta sukienka
          Myślę że na upały jest świetna bo materiał śliski
          • kasienka.body Re: Marshala 44 B/BB i Marshala blue 46B/BB 06.07.13, 23:10
            > No 7 cm mniej w talii to jest sporo moja droga. Czyli masz talie!

e, niestety talia poki co tylko pozorna ;)

www.body.sklep.pl
            kontakt@body.sklep.pl
    • dora.103 Portofino 44 B/BB 05.07.13, 23:18
      Jest prześliczne. Rozmiarowka standardowa,nie zawyzona. Zasugerowałam sie czyims wpisem ,i zamowilam 46 B/BB,ktory musze teraz odeslac bo za duze i to bardzo za duze. Mam czarne i zamowilam sobie jeszcze lawendowe. Bardzo kobieca bluzeczka,maskuje co trzeba.
    • caitlin82 Gomera granatowa 40BB 07.07.13, 12:03
      To jedyna sukienka Biubiu, której nie musiałam skracać. Na moje 163 cm wzrostu taka długość jest idealna, 5 cm przed kolano. Nadaje się i do pracy, i na co dzień. Mam nadzieję, że będzie więcej sukienek w takiej długości!

Jest naprawdę luźna, ostatecznie wzięłam 2 rozmiary mniejszą niż początkowo planowałam. Chciałam kupić 44B, ale gdy składałam zamówienie tego rozmiaru nie było, więc zamówiłam 42BB. Mój chłopak kategorycznie stwierdził, że jest za duża i wygląda workowato, i mam wymienić na mniejszy rozmiar. Ostatecznie mam 40BB i jest idealna, dopasowana, ale nie obcisła. Mam wrażenie, że nawet w 38 udałoby mi się dopiąć.
      • kasienka.body Re: Gomera granatowa 40BB 07.07.13, 19:12
        Ale to nie chodzi przecież o to jaką najmniejszą uda się dopiąć ;)
        Mam wrażenie, że Gomera była z założenia sukienką luźniejszą, swobodną. Nie wyobrażam sobie jej mieć takiej mocno dopasowanej, bo len jest dość gruby, raczej nie nosi się go tak mocno przy ciele.

www.body.sklep.pl
        kontakt@body.sklep.pl
        • caitlin82 Re: Gomera granatowa 40BB 07.07.13, 20:20
          kasienka.body napisała:

> Ale to nie chodzi przecież o to jaką najmniejszą uda się dopiąć ;)
          > Mam wrażenie, że Gomera była z założenia sukienką luźniejszą, swobodną. Nie wyo
          > brażam sobie jej mieć takiej mocno dopasowanej, bo len jest dość gruby, raczej
          > nie nosi się go tak mocno przy ciele.

Nie, no 38 byłaby za mała, wyglądałabym jak baleron. Ale ostatni raz w 38 zmieściłam się jakieś pięć lat temu, więc sama myśl wydaje mi się oszałamiająca ;)
    • la_parisienne.biubiu Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 17:07
      W wyniku pomyłki przyszła do nas jarzębinowa bawełna, którą wprawdzie planowaliśmy dla Gomery, ale później wykreśliliśmy ją z planów. Może to zrządzenie losu i powinna zostać uszyta?
      Co radzicie? Może lepiej zrobić z niej jesienne sukienki?

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/p480x480/999031_10151641579573463_1367573455_n.jpg
      • la_parisienne.biubiu Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 17:08
        Dodam, że jest dłuższa, z dekoltem w serek, kieszenie gładkie, bez troczków i marszczenia.
      • spolaryzowana Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 17:39
        TAAAAK dla jarzębinowej Gomery!!! :)

Nad czarną bym się zastanawiała, bo kolor mało wakacyjny, ale jarzębinowa - jak najbardziej!

I, jak dla mnie, wcale nie musi być krótsza ;)
      • anika772 Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 17:43
        Ale oczywiście że jesienne, na letnie jest już za późno. Fajna sukienka:-)
      • berkano8 Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 18:22
        szyjcie jak najszybciej :)
      • nika.86 Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 18:34
        Szyć! Letnie sukienki, lub jesienne bluzki. :)
      • virgaaurea Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 19:45
        Bardzo, ale to bardzo podoba mi się kroj tej sukienki.
        W zasadzie wszystko: to ze jest dluzsza niz gomery dotychczasowe, dekolt V, brak marszczen, prostsze kieszenie, jednolity kolor. Na jesien pewnie idealna bylaby grubsza dzianina (w wersji idealnej typu ponti) i moze troszkę dluzszy rekaw.mam wielka nadzieje ze kroj nie zniknie w natloku innych projektow i sie pojawi w takiej wersji.

Zgadzam sie ze na letnie sukienki juz za pozno. Ten odcien to cieply czy neutralny?
        • kasienka.body Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 20:06
          Faktycznie, grubsza, z dłuższym rękawem byłaby super na jesień :)
          Ale wg mnie wcale nie za późno na letnie sukienki - przecież przed nami przynajmniej półtora miesiąca lata :P

www.body.sklep.pl
          kontakt@body.sklep.pl
          • kasiadj07 Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 20:38
            Też bym z chęcią przygarnęła taką sukienkę na lato. A potem na jesień. W sumie to jedyny dostępny sukienkowy krój Biubiu w moim rozmiarze.
        • la_parisienne.biubiu Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 18.07.13, 08:49
          Odcień jarzębinowej Gomery jest ciepły.
      • nathd Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 09.07.13, 21:03
        jestem za :) byleby nic nie dłuższe (w sensie długość sukienki)!
      • asia_i_p Re: Jarzebinowa Gomera - to be or not to be ;) 13.07.13, 19:00
        Jest prześliczna.
    • anka-ania VENICE coral 38 B/BB 17.07.13, 17:23
      Mam ją już od jakiegoś czasu, czas na recenzję.
      Venice coral ma piękny, żywy kolor. Wypada nieco luźniejsza niż ubiegłoroczne letnie bluzki w tym samym rozmiarze, ale może to wynikać z właściwości dzianiny, z której Venice jest wykonana, a pewnie i z kroju (brak odcięcia pod biustem). Jest ona cienka, idealna na lato i dość rozciągliwa, ale nie oblepia. Nosi się ją bardzo przyjemnie.

Ma też minus: okręca się wokół własnej osi jak zwykły sieciówkowy t-shirt. Jest to widoczne zarówno na wieszaku, jak i na mnie. To mój pierwszy ciuch od BiuBiu z takim felerem i smutno mi, bo pamiętam, jak Paryżanka tłumaczyła na tym forum, skąd ten efekt się bierze. Szkoda, że teraz dopadł i BiuBiu. :(
      • la_parisienne.biubiu Re: VENICE coral 38 B/BB 18.07.13, 08:45
        Dziękuję za recenzję.
        Bardzo mi przykro, że się okręca, przyczyny tego mogą być dwie: elementy ułożone i skrojone nie w linii prostej - najmniejsze odchylenie powoduje taki stan, ale mamy chyzia na tym punkcie i kroimy bardzo starannie. Drugie - to krzywa dzianina i tak pewnie się stało, czasami po prostu przychodzi taka dzianina, która jest krzywo rozcięta (dzianiny są dziane "w rękawie" a potem rozcinane i farbowane) i nic się z tym nie da zrobić.
        Bardzo mi przykro z ego powodu, mam nadzieję, że więcej się to nie zdarzy.
      • nei89 VENICE coral i fioletowy 36 B/BB 02.08.13, 23:36
        Ja, na raz, zamówiłam dwie Venice, koralową i filetową. We fioletowej zakochałam się od razu, koralowa przekonywała mnie do siebie dłużej (materiał jest tak cienki, że ciemny biustonosz zwyczajnie prześwituje). W obu zaraz po kupieniu miałam wrażenie, że jest za dużo miejsca na biuście, a niestety był to najmniejszy dostępny rozmiar (34 rozeszły się widać jak ciepłe bułeczki ;) i wiedziałam, że nie da się ich wymienić.
        Ogólnie mam z BB problem w kwestii rozmiarów (a mail, którego napisałam zaraz po kupnie Venice niestety pozostał do tej pory bez odpowiedzi. To już ze 2 miesiące), ponieważ opieranie się na "moim rozmiarze konfekcyjnym" jest trochę...no, bez sensu w moim przypadku. Bo z sieciówek bluzki biorę 36-38, ale w talii mam 66cm, więc nie pokrywa się to z tabelką z BB, gdzie 36 ma wpisane 70, a 38 75cm. Dodatkowo, mimo talii 66 nie mam w biodrach 90 jak sugeruje tabelka, ale trochę więcej... Zdecydowanie lepiej byłoby, gdyby tabelka opierała się wyłącznie na kombinacji wymiarów faktycznych i nie wciskała w to żadnych sztucznych, zależnych od zupełnie innych producentów rozmiarów konfekcyjnych (o czym też było w zignorowanym mailu...). Tabelka dzianinowa z kolei jest tylko na wymiarze biustu - dodanie talii też by nie zaszkodziło, bo różnica między B/BB a BB/BBB to 7 centymetrów, strasznie dużo... I teraz nie wiadomo, czy dziewczyna z mniejszym biustem ale szerszą talią powinna brać B/BB czy BB/BBB, bo w jednym będzie miała bardzo przylegającą talię, a w drugim worek na piersiach...
        Porzućmy jednak kwestię rozmiarówki BB, wróćmy do Venice - postanowiłam dać im jednak szansę i wrażenie zniknęło, teraz wszystko układa się dobrze, oprócz tego, że notorycznie naciągam bluzkę, by pogłębić dekolt ;) Co do dekoltu - na zdjęciach miałam wrażenie, że jest owalny (cytując opis bluzki ze strony BB - "w kształcie podkowy"), lecz gdy go noszę tworzy raczej odwrócony trójkąt - szeroka podstawa nad biustem i zwężające się krawędzie do szyi. W żaden sposób mi to nie przeszkadza, nawet uważam to za całkiem oryginalne rozwiązanie i może mieć to związek z tym moim naciąganiem dekoltu, ALE przecież robię to o kilka cm, a nie od razu do kolan ;)
        Generalnie obie mi się sprawdzają, warte swojej ceny, a fioletowa to miłość od pierwszego wejrzenia ;)
    • yaga7 Portofino 44B/BB i BB/BBB 17.07.13, 19:31
      Po nieudanej przygodzie z 42 zamówiłam 44 w dwóch rozmiarach, myślałam, że może większy będzie bardziej kimonowy, czy coś ;)
      Ale zostaje 44B/BB - leży znacznie lepiej całościowo niż 42, jak nie ta sama bluzka :) Dużo lepiej się układa dekolt, ramiona, no wszystko.

Czy będzie czerwona? Bo miała być z tego, co pamiętam.
      • la_parisienne.biubiu Re: Portofino 44B/BB i BB/BBB 18.07.13, 08:40
        Yaga - cieszę się, że jesteś zadowolona. Czerwone się już szyje, z wiskozy. Niestety mieliśmy problem, najpierw przyszła bawełna ze skazami, potem jarzębina, potem znów jarzębina, w końcu się zdenerwowałam i zamówiłam wiskozę.

Są już obie Gomery bawełniane i kolejne Martini, będą dziś w sklepie.
    • myszonor GOMERA - prośba o radę 17.07.13, 21:56
      Doradźcie: mam 113 w biuście, 97 w talii i 116 w biodrach w jaki rozmiar powinnam celować ?
      • kasienka.body Re: GOMERA - prośba o radę 17.07.13, 22:25
        Wg mnie 46B powinno pasować.
      • asia_i_p Re: GOMERA - prośba o radę 17.07.13, 23:09
        Podepnę się z pytaniem rozmiarowym: 106 biust, 83 talia i 106 biodra - powinnam celować w 40BB czy 42B?
        • yaga7 Re: GOMERA - prośba o radę 18.07.13, 06:25
          Ja z podobnymi wymiarami mam 42BB, w życiu bym w biuście nie weszła w 40.
          Ale to też zależy, jaki masz normalnie rozmiar w BiuBiu?
        • la_parisienne.biubiu Re: GOMERA - prośba o radę 18.07.13, 08:37
          Asia_i_p: Myślę, że 42 B, jak najbardziej Twój tabelkowy wymiar możesz spróbować. To jest len bez dodatku elastanu, więc nie ma co zaniżać.
      • la_parisienne.biubiu Re: GOMERA - prośba o radę 18.07.13, 08:34
        Myszonor, poleciłam Ci rozmiar 46 B.
        • la_parisienne.biubiu Re: GOMERA - prośba o radę 18.07.13, 08:34
          Errata: poleciłabym :)
    • kasienka.body Portofino białe - czy jest jeszcze szansa? 18.07.13, 14:43
      Kingo czy jest jeszcze jakaś szansa na białe Portofino?
      Jakoś tak odrzuciłam na wstępie biały i wzięłam tylko czarną i liliową, a w sumie to świetny krój i nie pogardziłabym też jedną białą bluzką ;) Potrzebuję 44B/BB, ewentualnie większa biustowo powinna też dać radę.

A jeśli nie to może ktoś będzie odsyłał akurat ten rozmiar? To chętnie przygarnę :)

www.body.sklep.pl
      kontakt@body.sklep.pl
      • la_parisienne.biubiu Re: Portofino białe - czy jest jeszcze szansa? 18.07.13, 19:49
        Kasieńko - tylko ze zwrotów/wymian.
        • kasienka.body Re: Portofino białe - czy jest jeszcze szansa? 18.07.13, 20:42
          buu, szkoda. Ale może ktoś jeszcze się rozmyśli - zaglądam co dziennie i sprawdzam czy coś wróciło ;)
          W ogóle to bardzo bardzo fajny fason, postuluję o więcej podobnych bluzek/sukienek z kimonowymi rękawami :)

www.body.sklep.pl
          kontakt@body.sklep.pl
          • la_parisienne.biubiu Re: Portofino białe - czy jest jeszcze szansa? 18.07.13, 21:39
            We will see :)
            • kasienka.body Re: Portofino białe - czy jest jeszcze szansa? 18.07.13, 22:01
              Znaczy jest szansa :D
              A tymczasem czekam na moje dzianinowe Gomerki i przebieram nóżkami :D

www.body.sklep.pl
              kontakt@body.sklep.pl
              • smitte Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 18:38
                Kupiłam dwie, bo krój Gomery lnianej był dla mnie idealny, miałam nadzieję, że z dzianinową będzie podobnie. Sukienki są świetne, mam tylko jedną uwagę, jarzębinowa jest jakieś 3 cm dłuższa niż czarna, być może to drobiazg, ale mi przeszkadza, więc jarzębinowa idzie do zwrotu. Nie wiem, czy ja coś przeoczyłam, bo jarzębinowej nie ma już w sklepie, więc nie mogę sprawdzić, czy też jakiś egzemplarz mi się trafił taki.
                • boziaj Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 19:20
                  a w jakim rozmiarze masz lnianą gomerę ?
                  • smitte Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 19:25
                    Lnianą mam 44B, z tym, że lniane są w ogóle krótsze, mają inne rękawy i dekolt.
                    • yaga7 Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 21:46
                      A pod względem rozmiarowym to 44 i 42 wychodzi na to samo?

Bo ja czarną zamówiłam w takim samym rozmiarze jak lnianą - mam nadzieję, że nie będzie za duża....
                      • kasienka.body Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 22:19
                        Ja też wzięłam taką samą jak lnianą, myślę, że będzie dobra, Kinga pisała, że wypadają tak samo. W mniejszą też bym się pewnie wcisnęła, w końcu to dzianina, ale po co ;)

www.body.sklep.pl
                        kontakt@body.sklep.pl
                        • smitte Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 22:33
                          Tak trochę trudno porównywać dzianinę rozciągliwą z tkaniną, zawsze do tej pory brałam z tkanin 44B, z dzianin 42 B/BB i wszystko leżało w biuście jak trzeba. Te też zresztą w biuście są idealne, jedynie długość mi tak nie pasuje do końca. Trudno ręce do tych kieszeni włożyć :) 168 cm wzrostu tak jakby ktoś pytał.
                      • la_parisienne.biubiu Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 21.07.13, 10:24
                        Rozmiary są odpowiednikami tych z tkaniny, są odpowiednio zmodyfikowane, tak, aby pasowały w tych samych rozmiarach co tkanina. Nie polecam zawyżania ani zaniżania.
                        • smitte Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 21.07.13, 10:29
                          A to nie wiem jak to działa tak do końca, mnie zawsze pasowało 42B/BB i 44B. A Gomery z dzianiny ogólnie polecam, super materiał, świetny kolor, bardzo przyjemny krój.
                          • la_parisienne.biubiu Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 21.07.13, 10:44
                            Wiele kobiet przeskakuje w dzianinach oczko niżej, bo lubią mieć lepsze dopasowanie, w bluzkach - jak najbardziej, w sukienkach - zależy od figury - przy wąskich biodrach można zejść niżej, przy szerokich już nie zawsze. Chociaż dzianinowa Gomera jest w porównaniu do lnianej trochę bardziej poszerzona dołem, żeby się ładniej marszczyła do dolnego paska :)
                            • magda2em Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 21.07.13, 13:29
                              <objawienie>
                              To dlatego mam taką dużą różnicę między sukienkami a bluzkami w rozmiarach! Przecież ja mam dość szerokie biodra... To dlatego niektóre bluzki, te które mają wyraźnie nieomal prostą linię od talii w dół, bez solidniejszego poszerzenia w biodrach, też muszę mieć większe - bo inaczej podjeżdżają do wcięcia w talii, o sukienkach nawet nie mówiąc, mimo że w ramionach i biuście pasują mniejsze. Kingo, rozwiązałaś mi zagadkę, nad którą się głowiłam odkąd zaczęłam kupować ubrania pro-biu...
                            • yaga7 Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 21.07.13, 15:37
                              No to mam nadzieję, że to 42 nie będzie na mnie dołem za luźne, bo lniana jest jednak dołem luźnawa.

A rozmiar mniejszy pewnie będzie za mały w barach i plecach :(
                • la_parisienne.biubiu Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 20.07.13, 21:24
                  Smitte, dziękuję za informację, zaskoczyłaś mnie, obie były razem krojone, z jednego szablonu, o pomyłce nie może być mowy, widać taka różnica pomiędzy kolorami wychodzi.
                  Nie byłam tego świadoma, od 2 tygodni leżę chora, nikt nie donosił, żeby były jakieś różnice między kolorami, oba się tak samo długo wykurczały.
                  Muszę to pojechać zmierzyć i nanieść poprawki w opisie w takim razie.
                  • asia_i_p Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 22.07.13, 01:44
                    A będą jeszcze te jarzębinowe? Bo w sklepie ich nie widzę, chyba się sprzedały od razu.
                    • asia_i_p Re: Gomera jarzębinowa i czarna 42 B/BB 22.07.13, 01:45
                      A nie, widzę, że jednak są, tylko mój rozmiar wymiotło.
    • margo13ak Portofino 40B/BB białe, lawenda i turkus 18.07.13, 19:15
      Większość bluzek dzianinowych mam w tym rozmiarze i tu też pasuje - bez zaskoczeń. Nie odczuwam specjalnych różnic między kolorami. Ostatnio nosiłam cały dzień lawendowe, bardzo dobrze się nosi - materiał odbieram jako przyjemny, wygodny i dobrej jakości. Marszczenia mają swój urok, chociaż mam wrażenie, że tu jest ich jakby trochę za dużo z przodu ;-). I nie obraziłabym się, gdyby te z tyłu sięgały te 4cm wyżej - akurat pozwoliłoby to na ładne maskowanie obwodu biustonosza ;-). Dekolt na mnie wypada bardzo skromny, jak na kopertę - nie wystaje mi z niego HM Effuniaka (nawet w wersji głębszej koperty), ale przypuszczam, że jest to kwestia nisko osadzonego biustu. Kimono w rękawkach widać, jak odsunę ręce od ciała :-). Ogólnie naprawdę ładnie się układa na moich szerokich ramionach (obwód ramion na wysokości pach mam taki sam, jak obwód bioder :O) i pasuje zarówno do spódnic, jak i do spodni - dla mnie bluzka uniwersalna. Szczególnie cieszy mnie biała wersja kolorystyczna - mało mam naprawdę jasnych bluzek, a ten odcień bieli bardzo mi odpowiada i wyglądam w nim rewelacyjnie. No i biała bluzka wymaga raczej t-shirt bra (w moim wypadku jest to Freya Deco nude).
    • margo13ak Martini blue 42B/BB 18.07.13, 19:26
      Bardzo ładna sukienka :-). Materiał wygląda szlachetnie, jest lekko rozciągliwy, ale zachowuje formę, kolorystyka jak na zdjęciu sklepowym. Jest mocno przylegająca - wg tabeli 42 powinno bez problemu mieścić moje 110 w biodrach, w rzeczywistości jest dość ciasne, mieszczę się tylko dzięki temu, że materiał lekko się naddaje (może to też wynikać z lekkiego "przesunięcia" kroju sukienki - mam dłuższe plecy, niż przewidują konstrukcje, w efekcie moje biodra wypadają niżej, niż w sukience, na szczęście w tym modelu nie daje to efektu woreczków w talii). W biuście wypada raczej tabelkowo, moje 103cm mieszczą się w sam raz bez opinania. Sukienkę muszę zakładać przez głowę, suwak jest za krótki, żebym dała radę inaczej ;-) ale jest to efekt mojego długiego tułowia i krągłych bioder - większość sukienek BiuBiu ma na mnie ciut za krótki suwak na plecach. Jeszcze nie miałam okazji jej wypróbować - szkoda mi jej na co dzień, czeka na okazję ;-)
      • la_parisienne.biubiu Re: Martini blue 42B/BB 18.07.13, 19:51
        Cieszę się, że jesteś zadowolona, jaki masz rozmiar Martini 42 B czy 42 BB?
        Podałaś rozmiar łączony, a takie info może być istotne dla wielu osób :)
        • margo13ak Errata: Martini blue 42B, oczywiście miało być 18.07.13, 21:26
          rzeczywiście, napisałam z rozpędu...
          Mam Martini blue 42B na 103 w biuście przy szerokich plecach.
          • la_parisienne.biubiu Re: Errata: Martini blue 42B, oczywiście miało by 18.07.13, 21:40
            Dzięki w imieniu własnym i klientek czytających recenzje :)
    • anulla1974 Kingo dostałaś mojego maila? 21.07.13, 09:53
      Wysyłalam jakieś półtora tygodnia temu.
      • la_parisienne.biubiu Re: Kingo dostałaś mojego maila? 21.07.13, 10:22
        Anullko - szczerze powiedziawszy, to nie wiem, Daria odpowiada na maile, ostatnie dwa tygodnie byłam ledwo żywa, sprawdzę i odpowiem.
        • anulla1974 Re: Kingo dostałaś mojego maila? 22.07.13, 09:31
          Dzięki :)
    • la_parisienne.biubiu Vichy - koszule w krateczkę 23.07.13, 16:45
      Vichy - koszule w krateczkę oraz czerwone Portofino, są już w sklepie:
      www.biubiu.pl/vichy-blue.html
      www.biubiu.pl/vichy-navy.html
      www.biubiu.pl/vichy-pink.html
      www.biubiu.pl/portofino-red.html
      Niebieskie krateczki są minimalnie mniejsze od pozostałych. Ok 1cm we wszystkich obwodach. Jednak nie zalecamy zawyżania rozmiaru, jedynie w przypadku wymiarów "na granicy rozmiarów"

Co do Gomer bawełnianych - po naszych testach, okazało się, że spokojnie można zaniżać rozmiar :)
      • kryklu Re: Vichy - koszule w krateczkę 23.07.13, 17:16
        Czy Vichy to taki sam krój jak Siena?

> Niebieskie krateczki są minimalnie mniejsze od pozostałych

Niebieskie, tzn. navy czy blue?
        • kryklu Re: Vichy - koszule w krateczkę 23.07.13, 17:22
          Już wiem z fejsbuka, że mniejsze są błękitne (blue).

Podtrzymuję pytanie o krój, bo bardzo mi się podoba przyjazny dla szerokich bioder krój Sieny.
          • la_parisienne.biubiu Re: Vichy - koszule w krateczkę 23.07.13, 18:27
            Prawie wszystkie biubranka są biodro-przyjazne. Vichy są bardzo podobne do Sieny, są Effuniako-kompatybilne, jednak biodra zostały minimalnie ścięte, mogę zmierzyć dla porównania.

Niebieskie (jasnoniebieskie) koszule są minimalnie mniejsze, około 0,5 - 1cm w obwodach.
            • kryklu Re: Vichy - koszule w krateczkę 24.07.13, 10:09
              jednak biodra zostały minimalnie ścięte, mogę zmi
              > erzyć dla porównania.

Och, byłabym wdzięczna za porównanie do Sieny (mnie interesuję rozm. 46B).
              • tejsza lniana granatowa Gomera 40 BB 29.07.13, 21:21
                To kiecka wymyślona dla mnie. :) Mam nadzieję, że będzie produkowana latami, bo jest boska. Wyjęłam ją ze skrzynki i od razu nałożyłam! Jest jak szyta na miarę: wszędzie leży tak jak powinna. Będę teraz polować na dwa kolejne kolory :)

Chyba elf wspomniała, że dekolt Gomery mógłby być większy. Możliwe, acz i tak się zachwycam.
      • ptasia Re: Vichy 34bb i 36b 03.08.13, 20:40
        Niestety z koszulami się nie dogadałam, a bardzo żałuję, bo podoba mi się i styl, i materiał, i kolory (róż, granat).
        Najpierw próbowałam z 34bb (róż) - niby w tkaninach biorę 36, ale ostatnio mierzona koszula BiuBiu to była Siena 34bb i w sumie w miarę pasowała. W Vichy jakoś się wcisnęłam, ale była wyraźnie za mała, wszędzie, ale w talii zwłaszcza. Wymieniłam na 36b (granat) - i niestety. Kinga po oględzinach zdjęć powiedziała, że to moje za krótkie plecy: biust wypada niżej niż mój własny, pacha też, na plecach coś dziwnego. Talia dopasowana. Rękawy szerokie, bardziej podobały mi się podwinięte na krótki rękaw niż puszczone luzem.
        Szkoda, że jestem niekompatybilna :(
        • kryklu Re: Vichy 34bb i 36b 03.08.13, 21:21
          To bardzo cenna informacja. Siena w rozmiarze 46B/BB jest dla mnie idealna. Napaliłam się na Vichy, ale skoro jest ciaśniejsze, to nie dla mnie.
          • ptasia Re: Vichy 34bb i 36b 03.08.13, 21:25
            Z Sieną podejrzewam, że może zależeć od koloru - tamta była oliwkowa, mierzyłam w sklepie. Natomiast mam jeszcze wrażenie, że poczucie obcisłości może zależeć też od materiału - w Vanity Fair np. wydaje mi się bardziej elastyczny. No i jeszcze na jednym końcu tabeli to może wyglądać inaczej, na drugim inaczej...
            • kryklu Re: Vichy 34bb i 36b 03.08.13, 21:41
              Też mam oliwkową Sienę. Vanity też odczuwam jako bardziej elastyczne. A o Vichy Kinga wspomniała, że są ciut węższe w biodrach, a to jest mój punkt krytyczny.
              Szkoda, lubię bluzki z rękawami 3/4, bo długie są dla mnie zwykle za długie.
              A z końcami tabelki to prawda :). Ale Vichy to nowy model, nie ma jeszcze wielu opinii, więc z zainteresowaniem czytam wszystko :)
    • marikooo Pytanie do Paryżanki o jarzębinową dzianinę 24.07.13, 19:01
      Pani Kingo, mam pytanie: czy z tej pięknej jarzębinowej dzianiny będzie jeszcze coś szyte? Albo w podobnym, ciepłym kolorze? Trudno jest kupić coś w ciepłym odcieniu czerwieni, więc obkupiłabym się chętnie na zapas :)
    • yaga7 Gomera czarna 42BB/BBB 24.07.13, 19:11
      Od podbiuścia jest gigantyczna, kupuję rozmiar mniejszy i mam nadzieję, że będzie pasować.
      Na modelce sukienka jest przylegająca, u mnie od podbiuścia jest wór materiału, który skutecznie maskuje talię. W Gomerze lnianej wygląda to zupełnie inaczej, jak konkretny fason, natomiast u mnie w tym rozmiarze - jak za duża sukienka.
      Mam tylko nadzieję, że wejdę w barach, bo niestety ta w barach i górą w biuście jest dobra.
      • kasienka.body Re: Gomera czarna 42BB/BBB 24.07.13, 20:21
        Hmm, ja tak tego nie odbieram :) Też dziś dostałam, jest luźna, ale nie gigantyczna :)
        Wydaje mi się, że wypada tak samo jak moja lniana Gomera w tym samym rozmiarze, a elastyczność dzianiny powoduje, że może trochę luźniej się ją odbiera.
        • yaga7 Re: Gomera czarna 42BB/BBB 24.07.13, 20:45
          Wiesz co, ja mam chyba za mały dół do swojej góry i dlatego ją tak odbieram :) Spokojnie mogłabym mieć i w talii, i w biodrach z 10 cm więcej przy tym rozmiarze, a i tak bym się zmieściła bez problemu. W barach i biuście już nie, ale dołem jak najbardziej.
          • kasienka.body Re: Gomera czarna 42BB/BBB 24.07.13, 21:53
            No wiadomo - co sylwetka to inaczej :) Ja mam brzuchol wydatny ;) to mi tak niestety nie wisi ;)

www.body.sklep.pl
            kontakt@body.sklep.pl
      • olazdaleka Re: Gomera czarna 42BB/BBB 25.07.13, 13:32
        O nie, ja zamowilam ten sam rozmiar no ale moze nie bedzie tak wisiec bo brzuch mam na pewno wiekszy.
        • magdak_1977 Re: Gomera czarna 42BB/BBB 25.07.13, 14:01
          Niestety są duże-ja wymieniam dwa rozmiary w dół, bo myślę, że jeden nie załatwiłby sprawy. Od biustu w dół miałam wiszący worek, choć numer standardowy dla bluzek wzięłam. Co prawda w tegorocznych sukienkach z dzianiny lepiej wyglądałam w rozmiarze oczko niżej w talii, więc tu wzięłam dwa niżej;)
          • olazdaleka Re: Gomera czarna 42BB/BBB 02.08.13, 05:27
            Gomera przyszla, ubralam i czym predzej sciagnelam. Wygladam w niej okropnie, ale to tylko moja wina bo sie wzorowalam na kolezance Yadze (wydawalo mi sie ze mam sylwetke do niej podobna i biust 32gg/34g), zamiast patrzec na tabelke. W biuscie i ramionach ciut za duzo, okolice brzucha ok ale dol sukienki jest ogromny. Dlugosc (mam 172cm) tez nie pasuje.

Bede zamawiac Marsale i lniana Gomere, poradzcie ile BB na 102cm biustu? B/BB i BB?
      • yaga7 Re: Gomera czarna 40BB/BBB 27.07.13, 21:15
        Przyszła mniejsza, ale nadal coś nie pasuje :( Widocznie ten krój z takiego materiału nie jest na moją figurę.
        W ramionach i biuście ok, w talii od przodu ok, ale na całych plecach z tyłu, tak od poziomu podbiuścia do pośladków mam odstający materiał, który skutecznie niweluje wypukłości pośladków i dodaje kg. Pewnie mogłabym sukienkę zanieść do krawcowej i dopasować z tyłu, ale z doświadczenia wiem, że rzadko mi się chce latać po krawcowych.
        W biodrach też odstaje, ale to mi nie przeszkadza, gdyby nie odstawała z tyłu na poziomie talii, pewnie bym zostawiła.

I tak jak pisałam przy 42 - lniana jest sztywna, krótsza i wygląda to dobrze mimo podobnego luzu w talii. Być może gdyby ta sukienka była krótsza, te luzy wyglądałyby lepiej - mam parę takich krótkich sukienek do połowy uda, z bawełny (tego typu), luźnawych w talii, ale dopasowanych w biuście i dołem, i wyglądają fajnie.

Straszna szkoda, taka byłam napalona :(
    • kis-moho Peony Fields 34 o/oo 25.07.13, 14:13
      (Recenzja z LMB, może info niedotyczące dopasowania i tutaj się przyda)

Jeden z moich lepszych zakupów na lato:
      + bardzo delikatny materiał, nawet w duże upały czuję się jakbym nic na sobie nie miała
      + delikatny wzór - to oczywiście kwestia gustu, ale ja bardzo takie lubię
      + fajny krój, miałam obawy przed pionowymi cięciami przy mniejszym biuście, jak widać bezpodstawne

- materiał lekko farbuje - ale Prado też tak przez chwilę miały, potem im przeszło, mam nadzieję, że po kilku praniach będzie OK
      - dość skromny dekolt i długość - nie przeszkadza mi znacząco, ale sukienka wyglądałaby nieco lżej z minimalnie (nie postuluję tutaj wielkich dekoltów) większym wycięciem i o 1-2 krótsza. Rozumiem, że dress code i praca, ale jeżeli ktoś musi nosić takie długości i bardzo zakryte dekolty, to nie będzie to odpowiedni materiał na ubranie pracowe, sukienka jest raczej działkowo-letnia

Więcej minusów nie widzę, może tylko taki, że nie jest dostępna w innych kolorach poza czerwonym, w którym wyglądam fatalnie. Gdyby była taka, jak Prado Verde... Byłam w niej na plaży, w pracy, na imprezie, i na własnym ślubie (ok, to może być dla większości zbyt codzienny strój na taką uroczystość ;o)), wychodzi na to, że to teraz moja ulubiona wielofunkcyjna sukienka.
    • kis-moho Portofino lavender 36o/oo 25.07.13, 14:23
      (Recenzja z LMB, może info niedotyczące dopasowania i tutaj się przyda)

Portofino zamówiłam w rozmiarze 34 o/oo i jak rozpakowałam paczkę, okazało się, że dostałam rozmiar więcej... Nie byłam zachwycona (w BiuBiu mam wyłącznie 34 o/oo), ale po przymiarkach okazało się, że albo w BiuBiu jest dobra dusza, która wie, co mi pasuje, albo po prostu miałam szczeście przy pomyłce. 34 o/oo byłoby zdecydowanie zbyt obcisłe w brzuchu, 36 jest idealnie lekko przy ciele. W biuście już nie jest tak różowo, 34 byłoby pewnie lepsze, ale nic nie wisi nadmiernie.

+ genialny piękny kolor

- kimonowy krój widać tylko przy machaniu rękami, nastawiałam się na bardziej spektakularny efekt (ale może to kwestia rozmiaru, nie wiem, jak jest w innych)
      - nie podoba mi się odcięcie spodniej części koperty, krawędź odznacza się na brzuchu
      - chyba ze względu na napięcia materiału przy marszczeniach (bo bluzka absolutnie nie jest za mała) mam już małą dziurkę przy jednym z bocznych szwów, a bluzkę miałam na sobie 2 czy 3 razy

Dodatkowy problem to bawełna - ładna, ale jak to bawełna, gniecie się i to mocno. Przy marszczeniach to pikuś, ale koperty pogniecione wyglądają tragicznie. Zupełnie o tym nie pomyślałam, ze względu na to bluzka średnio nadaje się na podróże. Chyba, że ktoś jest bardziej dokładny przy pakowaniu ;o) Zostanę następnym razem przy wiskozie.
      Ogólnie rzecz biorąc, nie żałuję zakupu, bo kolor jest piękny, a bluzka leży nie najgorzej. Ale cieszę się, że nie zdecydowałam się na jeszcze jeden kolor.
      • maith Re: Portofino lavender 36o/oo 27.07.13, 02:37
        kis-moho napisała:
        > Zostanę następnym razem przy wiskozie.

A wiesz, że Portofino jest też w wersji wiskozowej? ;)
        Ja akurat mam czerwoną i czarną. Czarna jest bawełniana, a czerwona wiskozowa. Stąd wyraźnie widzę różnice. Czarna jest ściślejsza, czerwona w efekcie luźniejsza. Tu już 36 by było dla Ciebie za luźne.
        No i ta czerwona, to jest teraz moja ulubiona bluzka, bo przez materiał i motylki jest wyjątkowo przewiewna i bardzo długo pozostaje świeża. Materiał to taka cieniutka, mięciutka, przewiewna wiskoza. Dawno temu załapałam się na 2 bluzki z podobnego materiału, potem już go nie było.
        Motylki faktycznie bardziej widać, jak się po coś sięga ręką i w wiskozowej są wyrazistsze niż w bawełnianej.
        O bawełnianej będę mogła coś więcej powiedzieć, jak zacznę ją nosić. Na razie dopiero ją przymierzyłam i od tamtej pory od paru dni noszę wiskozową, dziwiąc się, że cały czas jest taka świeża i przyjemna.
        • kis-moho Re: Portofino lavender 36o/oo 27.07.13, 14:59
          > A wiesz, że Portofino jest też w wersji wiskozowej? ;)

Wiem, ale czerwony to nie jest najlepszy dla mnie kolor.
          Ogólnie stwierdzam, że nie ma to jak wiskoza - sukienka peony fields jest na upały genialna, zupełnie się jej nie czuje, a do tego się nie gniecie. Bawełna jest miła, też noszę sporo bluzek bawełnianych (tuby też są z bawełny, i też się gniotą, chociaż przy tym kroju nie jest to aż tak dramatyczny), ale wiskoza rządzi.
          • maith Re: Portofino lavender 36o/oo 27.07.13, 15:30
            kis-moho napisała:
            > Wiem, ale czerwony to nie jest najlepszy dla mnie kolor.
            > Ogólnie stwierdzam, że nie ma to jak wiskoza

Zgadzam się w 100%.
            Zabawne, że ja tę wiskozę zamówiłam czystym przypadkiem. Długo nie mogłam się zdecydować, który kolor wybrać - czerwień czy lawendę ;)
            I to jest ta moja ulubiona, mięciutka wiskoza.
            Co jeszcze zabawniejsze - Kinga na FB pisała, że gdyby nie jakieś problemy z dostawcą, ta też byłaby bawełniana ;)
            Szkoda, że to nie Twój kolor. Ja też mam takie, których bym nie założyła, nawet gdyby były z mojego ulubionego materiału.
    • gruby_elf Gomera czarna 46bb/bbb 36bb/bbb 38b/bb 26.07.13, 19:47
      46bb/bbb (dla mojej mamy - effuniakowe 85J, ok. 170cm wzrostu):
      Długość idealna. Bardzo fajnie leży, tuszuje brzuszek i wysmukla biust. Styl sportowy i niezobowiązujący też na duży plus - wreszcie coś dla tych, którzy nie mają gdzie chodzić w ubraniach typu casual office :P Byle więcej takich ;)

Jedyny minus to trochę za mały dekolt i nie chodzi tutaj tylko o osobiste preferencje, a po prostu naszym zdaniem sukienka z większym (+ może łódkowym?) zyskałaby chyba jeszcze lepsze proporcje, ale i tak jest super i zostaje :)

36bb/bbb (dla mnie - effuniakowe 70ff, ponad 180 cm wzrostu, talia - 68 cm, biodra -102 cm):
      Za bardzo opina mi moje wszystkie dolne partie... Ogólnie nie wiem, czy po prostu nie jestem też za wysoka do tej sukienki i akurat tam, gdzie mojej mamie wysmukla brzuszydeł i spólkę, to mi go jakby podkreśla... :( W talii natomiast dość luźno, ale ok, to taki krój i liczyłam się z tym.

38b/bb (dla mnie) - dolne partie wyglądają korzystniej, ale za to w talii już wielki wór - to chyba po prost nie krój dla mnie i choć specjalnie chciałam coś luźniejszego, to niestety nie wyglądam korzystnie w żadnej Gomerze i dlatego zwracam obie. Poczekam na coś innego czarnego i równie niezobowiązującego ;)

Inne uwagi: bawełna jest dość gruba
    • yaga7 Portofino czerwone 28.07.13, 09:37
      Zamówiłam 42BB/BBB i 44B/BB - czarne mam w 44, ale stwierdziłam, że skoro czerwone jest z wiskozy, może mniejszy rozmiar będzie pasował.
      Po zmierzeniu obu stwierdzam, że zostaje 44 - jest lepsze w barach, a dołem na pewno nie jest za duże.

Chętnie bym przygarnęła czarne z takiej samej wiskozy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka