Dodaj do ulubionych

Wąskofiszbinowce

17.11.13, 10:38
Podejrzewam, że kiedyś zapewne był tu taki wątek, ale nie potrafię go znaleźć. Wybaczcie.
Szukam marek, które mają fiszbiny mniej więcej jak effuniaki lub freye.
Ostatnio kupiłam M&S i fiszbiny mam nie tam gdzie kończy się moja pierś a na żebrach poniżej. Wygląda to na jakieś 1,5 do 2 cm. Za to pod pachami nawet może być.
Poszukuję internetowo, więc wiedza o markach i fasonach byłaby dla mnie niezwykle pomocna.
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 10:56
      Comexim? I jakieś inne polskie marki z tego, co pamiętam.

No i to chyba też zależy od miski, bo ja w życiu nie powiedziałabym, że Freya ma wąskie fiszbiny, natomiast effuniak jak najbardziej.
      • azymut17 Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 11:14
        Do G Freya ma raczej wąskie fiszbiny. Im mniejszy rozmiar, tym jest to bardziej widoczne.
        • yaga7 Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 11:18
          No ale to też chyba zależy od modelu? Deco i longlajny mam w FF, też bym nie powiedziała, że wąskie.
          Natomiast effuniak w FF jest na mnie zbyt wąski, G na styk, Comexim w ichnim 75H (?) był zbyt wąski.
          • azymut17 Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 11:25
            Akurat Deco (wtedy, kiedy na nim pracowałam) w porównaniu z innymi markami był zdecydowanie wąskofiszbinowy. Jak widać, "stanikologia nie jest nauką ścisłą" ;-) Chociaż z tego, co mierzyłam z Comeximu, to ma on jeszcze węższe druty, Effu pewnie też. Może po prostu nie mierzysz i nie kupujesz tych prawdziwych szerokofiszbinowych?
            • yaga7 Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 11:34
              Może jestem średniofiszbinowa, fakt :)

Ale tak naprawdę za szerokie fiszbiny to ma dla mnie Bravissimo z serii Demi Diva czy ichniejsze miękkie halfy. I jeszcze plunge Curvy Kate, ale one w ogóle nie były kompatybilne.

Na pewno częściej spotkałam się z tym, że stanik miał dla mnie za wąskie fiszbiny niż za szerokie.
              • ganbaja Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 13:00
                Panache jest dla mnie za duże w fiszbinach (daleeko za pachą) i pod biustem mocno opada na żebra.
                Effuniak pod biustem jest ok, czasem ciut więcej mogłoby być pod pachą, ale jest spoko.
                M&S dobry pod pachami, za długi pod biustem.
                Rozmiar w stanikach raczej mało elastycznych to 80F czasem 80E.
                Freya jaką kiedyś nosiłam to było 72FF (arabelka) i ona wg mnie miała idealne U.

• azymut17 Miss Mandalay 17.11.13, 13:27
      Miss Mandalay szyje zdecydowanie wąskofiszbinowce, chyba węższe od Freyi. Są to jednak staniki drogie i trudno dostępne. Na szczęście można kupić bezpośrednio:
      www.missmandalay.com/
      Próbowałaś Fauve i Fantasie? Są porównywalne lub trochę szersze od Freyi.
      • pierwszalitera Re: Miss Mandalay 17.11.13, 13:45
        azymut17 napisała:

> Próbowałaś Fauve i Fantasie? Są porównywalne lub trochę szersze od Freyi.

Poważnie? Mam jeden model Fantasie, Eseme i ten ma najszersze fiszbiny, jakie do tej pory w moim rozmiarze mierzyłam. O wiele szersze od Effuniaków. Dla porównania nawet w centymetrach - lekko za duży w misce Effuniak ma u mnie fiszbiny 14cm, Esme z miską na styk 15cm. Mnie osobiście wystarczają fiszbiny w okolicach 13,5cm - 14cm. Wtedy są idealne. Gdyby nie te fiszbiny w Esme, byłby to mój najwygodniejszy stanik, ale ten duży łuk i lekki margines za piersią nie są zbyt komfortowe.
        • yaga7 Re: Miss Mandalay 17.11.13, 14:07
          Esme i podobne Fantasie (czyli smoothing nieusztywniany i sztywny, sztywne Ava, Rhiannon i klony) mają inne fiszbiny od typowych balkonetek Fantasie z side supportem. Side supporty moim zdaniem mają węższe fiszbiny i głębszą miskę, dlatego osobiscie mnie nie pasują, a Esme i pokrewne pasują doskonale.

Fauve sztywne mają moim zdaniem szerokie, w każdym razie mnie pasują, są o wiele szersze od effu.
      • ganbaja Re: Miss Mandalay 17.11.13, 19:46
        Nie. Jestem bardzo przyzwyczajona do marki,a le po ostatnich wzrostach cen i nie najlepszej jakości effuniaków, odpuszczam. Pierwszymi dobrymi stanikami były freye, ale odpilowywały mi pachy dlatego z taką ulgą i radością przyjęłam effuniaki. Teraz czas poszukać czegoś innego.
    • miss-alchemist Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 13:58
      Najwęższe fiszbiny, jakie kiedykolwiek widziałam, ma Comexim. Dość wąskie ma także Dalia (węższe, niż w większości brytoli o odpowiadających rozmiarach) oraz Kris Line (im dalej w tabelę, tym Kris wypada "wężej" niż Dalia).
      • ganbaja Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 19:47
        > Najwęższe fiszbiny, jakie kiedykolwiek widziałam, ma Comexim. Dość wąskie ma ta
        > kże Dalia (węższe, niż w większości brytoli o odpowiadających rozmiarach) oraz
        > Kris Line (im dalej w tabelę, tym Kris wypada "wężej" niż Dalia).

Dzięki:-) Cieszę się, że polskie marki tu przodują.
        • ania.biulandia Ava 19.11.13, 15:46
          Polską Avę również zaliczyłabym do wąskofiszbinowców.
    • darchangel Re: Wąskofiszbinowce 17.11.13, 17:57
      Z tego, co kojarzę (i noszę): Effuniaki (ale też uważam, że mogły by być wyższe pod pachą), Dalia, Ava, Freya Deco.
      W sumie ja też za informacje będe wdzięczna :)
    • anna-pia Avocado :) 19.11.13, 12:03
      W moim rozmiarze (Freya, Fantasie, Fauve - 34G/32GG, Avocado 80G/75H) najwęższe fiszbiny ma Avocado. Panache ma już za szerokie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka