Dodaj do ulubionych

Bra-fitting na wózku

12.03.14, 15:22
Przeczytałam właśnie w WO artykuł o niepełnosprawnych kobietach i ich problemach z dostaniem ładnych ubrań, eleganckich butów itp.
Na świecie uwzględnianie różnorodnych, "nietypowych" potrzeb, staje się ostatnio modne. U nas z tym gorzej...
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,127763,15579874,W_dlugiej_spodnicy_zle_sie_jezdzi.html
O bieliźnie nie ma ani słowa, a ciekawa jestem, jak w tej grupie klientek wygląda sprawa bra-fittingu?
Czy mają jakieś specyficzne potrzeby?
A nasze sklepy? Czy są przystosowane do obsługi klientek niepełnosprawnych, na wózkach?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Bra-fitting na wózku 12.03.14, 15:38
      Pracowałam w dwóch warszawskich sklepach i w obu miałam klientki na wózkach.
      To znaczy jedną w jednym i drugą w drugim. Ale powracające ;o)
      Wymagania stanikowe mają różne, bo i różne problemu "wózkowe".
      Jedna z pań dobiera staniki normalnie, zgodnie ze sztuką. Ale ona siedzi wyprostowana. Problem ma albo z nogami, albo z niższym odcinkiem kręgosłupa. Nie wiem, nie pytałam.
      Druga potrzebuje staników z luźniejszym obwodem, bo ma problem nie tylko z chodzeniem, ale i z zapinaniem stanika. Poza tym nie wszystkie modele są wygodne z powodu pozycji jaką zajmuje na wózku.
      Wniosek z tej niewielkiej "próby" jest taki, że z niepełnosprawnymi kobietami jest dokładnie tak samo jak z innymi: jedne są łatwiejsze w obsłudze, drugie bardziej skomplikowane ;o)

A sklepy oba chociaż nie idealnie (schodek przy drzwiach) radziły sobie z klientkami na wózku: przymierzalnie były odpowiednio szerokie, a przytrzymanie drzwi, czy pomoc w pokonaniu owego schodka nigdy ani mi, ani koleżankom nie sprawiało kłopou.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka