Dodaj do ulubionych

Jaki rozmiar to duży biust?

23.07.14, 23:12
Ostatnio czytając różne wątki na tym forum i zalinkowane artykuły, zaczęłam zastanawiać się jaki to jest duży biust.
Sama noszę 30FF/32F, mam 164cm wzrostu i zawsze myślałam, że mam mały biust! A tu czytam, że mogę mieć kompleksy z powodu za dużych piersi! Pod zalikowanym ostanio artykułem kobieta.onet.pl/uroda/twarz-i-cialo/duze-cycki-nie-sa-fajne/pwd5c czytam, że kobieta nosząca taki rozmiar jak ja myśli o operacji ZMNIEJSZENIA piersi. I pomyśleć, że ja, nie tak dawno, zastanawiałam się nad powiększeniem.
Coś mi się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak duży/mały. Taka klasyfikacja jest tylko w naszych głowach.
Obserwuj wątek
    • martvica Re: Jaki rozmiar to duży biust? 23.07.14, 23:22
      Jestem w Twoich okolicach rozmiarowych, tylko mam jeszcze 10cm mniej na wysokość. Przez cały okres młodzieńczo-nastoletni miałam kompleks małego biustu (w którym miałam wówczas może 3cm mniej?), a potem kiedyś z jakiejś okazji musiałam sobie kupić koszulę i trafił we mnie dysonans poznawczy ;)
      A wszystko się pewnie wzięło stąd, że nosiłam 75B, a moja siostra porządne, uczciwe 80C. Marzyłam o takich (po uświadomieniu okazało się oczywiście że 70G jest dla niej lepsze).

Do dziś jak patrzę na siebie nago w lustrze, to myślę że mogłyby być ciut większe, ale w przymierzalniach mi przechodzi ;) A na forach, fakt, zjawiają się dziewczęta z 70E, które płaczą jak te 'wielkie cycki' im rujnują życie i kręgosłup (!)
      • irenka65f Re: Jaki rozmiar to duży biust? 23.07.14, 23:41
        No fakt. Koszule się nie dopinają, ale za to na plecach jest miejsce na garb ;-))
        Ja przed uświadomieniem nosiłam 70D i mimo Deee nie uważałam tego za duży biust.
        • martvica Re: Jaki rozmiar to duży biust? 24.07.14, 11:37
          Jak trafiłam na Lobby, to się wylewałam górą z 75D z Avy (przed rewolucją w firmie to jeszcze było, miski wypadały rozmiar mniejsze jak potem odkryłam) i nijak nie mogłam pojąć dlaczego. Ale nadal uważałam, że mam takie maleństwa ;)
    • xseniaw Re: Jaki rozmiar to duży biust? 24.07.14, 10:03
      Jak byłam nastolatką i miałam rozmiar D, potem E to myślałam, że mam duży biust. Teraz po dwójce dzieci mam 34JJ (angielska rozmiarówka) i dla mnie D czy E, czy F to małe biusty :)
      Masz rację Irenka, że ten podział siedzi w głowie i dla jednej GG będzie mały, dla innych średni, a dla jeszcze innych będzie ogromniasty. :)
      Po za tym, to że inna kobieta ma ten sam rozmiar i ma z tego powodu kompleksy, to jeszcze nie definiuje, że ty też powinnaś je mieć :) Zresztą wyznaję zasadę, że kompleksów na temat piersi w ogóle nie powinno być, bo mężczyźni i tak lubią każdy rodzaj i każdy rozmiar, więc każdy biust będzie się podobał.
    • thea19 Re: Jaki rozmiar to duży biust? 24.07.14, 12:18
      dla mnie duzy biust jest wtedy gdy roznica miedzy obwodami wynosi powyzej 30cm mierzone bez stanika. no i inaczej prezentuje sie ta sama wielkosc biustu na osobie bardzo drobnej a inaczej na pulchnej.
    • karolajna83g 36HH 24.07.14, 12:47
      ha ha!!! To moj rozmiar i WSZYSCY mi mowia, ze mam duzy biust.
      Nawet mojemu bylemu sie taki wielki nie podobal. Moze znajde takiego, dla ktorego moj biust bedzie idealny....?
      • kasica_k Re: 36HH 24.07.14, 13:27
        Przepraszam za osobistą uwagę, ale to chyba dobrze, że jest już byłym ;)
        • karolajna83g Re: 36HH 24.07.14, 16:50
          Pewnie, ze dobrze! Biust to byla tylko 'kropla w morzu' :)
      • irenka65f Re: 36HH 24.07.14, 14:16
        HH to najzabawniejszy rozmiar. Tak twierdzi moja siosstrzenica, która nosi 34HH.
        • yo_anka 34HH 28.07.14, 13:12
          "HH to najzabawniejszy rozmiar. Tak twierdzi moja siosstrzenica, która nosi 34HH"
          też się sama śmieję jak mówię ludziom, ze właśnie mam na sobie 34HH lub 32HH
          chyba myślą sobie o mnie wtedy wariatka :)
          32J brzmi nie mniej egzotycznie
          • irenka65f Re: 34HH 29.07.14, 22:57
            Ale jej się to wzięło z podonieństwa do "cha, cha, cha". Może jeszcze być "czaczacza", czyli najbardziej taneczny rozmiar.
      • turzyca Re: 36HH 24.07.14, 21:04
        Wiesz, jak tak robie przeglad znanych mi lobbystek to te z miseczka HH+ maja strasznie fajnych mezow. Nie wiem, czy istnieje zwiazek przyczynowy, ale na pewno silna korelacja.
        • charm Re: 36HH 26.07.14, 13:45
          Co prawda jeszcze nie mąż, ale jako HH+ potwierdzam ;)

A co do tematu, to myślę, że dużo zależy od kształtu, proporcji, itd... Ja teoretycznie nie mam dużego biustu, ale proporcjonalnie do sylwetki wydaje się bardzo duży.... Tzn 28K brytyjskie bywa małe....
        • yo_anka Re: 36HH 28.07.14, 13:14
          HH+ potwierdza ;)
          Najzabawniejszy Małż- nie do porobienia!

Czy naprawdę warto wydawać środki, których się nie ma, na kupowanie tego, czego tak naprawdę się nie potrzebuje, tylko po to, żeby zaimponować tym, których się nie lubi?
          zasłyszane
    • anne_stesia Re: Jaki rozmiar to duży biust? 24.07.14, 13:29
      Ja mam tabelkowe 30f, ale odbieram to jako duzy biust. Ma waska podstawe i jak sie go zbierze to mocno wystaje do przodu, rzuca sie w oczy. Zupelnie inaczej wyglada ten rozmiar na kolezance, ktora nosi takie same staniki, a jej nikt nie okresla mianem biusciastej. Dodam, ze staram sie go nie eksponowac, wiec to nie kwestia zwracania na niego uwagi dekoltami np. Po prostu taka ma budowe, ze jest nadtabelkowy i dosc masywny jak na swoj rozmiar. Idealem by bylo dla mnie 30dd :)
    • boziaj Re: Jaki rozmiar to duży biust? 24.07.14, 14:39
      > Coś mi się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak duży/mały.

pewnie w większości przypadków to kwestia względna
      niemniej znam (przelotnie) osobę po operacji zmniejszenia naprawdę dużego biustu
      pamiętam jak wyglądała przed operacją i szczerze mówiąc, to wówczas nawet nie sądziłam, ze ma duży biust, raczej myślałam, ze ma wielki brzuch, wyglądało to raczej na wodobrzusze niż piersi
      teraz wygląda na okolice 34G (ew. przelicznik z mniejszym obwodem)
    • latarnia_umarlych Re: Jaki rozmiar to duży biust? 28.07.14, 09:25
      o, a ja często w biuściastych rozmowach czytam coś w stylu: "xxx? przecież to nie jest duży biust" i tak przy każdym rozmiarze, wkurza mnie to. Zresztą moje 65h to też "przecież nie jest duży biust". Wydaje mi się, że to taka kontra do fobii literkowej nieuświadomionych dziewczyn, które w każdej literce powyżej D widzą "okropne cyce".
      No i wbrew ciągłemu czytaniu, że rozmiar, który noszę to co najwyżej średniaczek, w realu mój biust jest duży i dla mnie i w ogólnym odbiorze. Kiedyś w czasach 75f (hehe) wyglądał co prawda na większy, bo zza małych misek wypełzał na powitanie ludzmi, a teraz jest dobrze i stabilnie trzymany, ale i tak imponuje wielkością. Ostatnio na imprezie usłyszałam coś w stylu "latarnia_umarlych to się składa głównie z biustu".
      • kasica_k Re: Jaki rozmiar to duży biust? 28.07.14, 13:35
        To się bierze stąd, że wiele osób, zwłaszcza po dłuższej bytności na forum czy bywaniu na zlotach, widziało naprawdę sporo dużych i bardzo dużych biustów - no i jak ktosia wie, jak wygląda 70K, to 70E nie robi już takiego wrażenia ;) Zwłaszcza że te "duże" litery to często właśnie całkiem zwykłe biusty, tylko dobrze ostanikowane. Niejedno 65F to byłe 75B czy C.

Ja o swoim 36G myślę "spore", ale nie "bardzo duże" - z racji tego, że widziałam większe i dużo większe. No i naprawdę lubię swój biust, nie uważam go za "za duży", tylko akurat taki, jaki do mnie pasuje. Myślę, że duże znaczenie w percepcji cudzych biustów i swojego ma otoczenie, w którym się wychowałyśmy czy przebywamy na co dzień, np. moja mama ma dość spory biust (choć ciut mniejszy od mojego), ale nigdy nie narzekała, że jest duży czy za duży, i dla mnie taki biust w rejonach F czy FF to rzecz zupełnie zwyczajna...
      • darchangel Re: Jaki rozmiar to duży biust? 28.07.14, 21:33
        latarnia_umarlych napisał(a):

> o, a ja często w biuściastych rozmowach czytam coś w stylu: "xxx? przecież to n
        > ie jest duży biust" i tak przy każdym rozmiarze, wkurza mnie to. (..)
        > No i wbrew ciągłemu czytaniu, że rozmiar, który noszę to co najwyżej śre
        > dniaczek, w realu mój biust jest duży i dla mnie i w ogólnym odbiorze.

Wiesz, ja myślę, że tu sporo zależy od wzrostu i proporcji. Mój biust przy moim wzroście nie rzuca się w oczy tak, jak tabelkowo mniejszy biust koleżanki, która jest sporo niższa. Ja uważam, że postrzeganie biustu jako dużego to nie tylko kwestia rozmiaru oznaczonego cyferkami i literkąm czy tego, co o nim myślimy, ale też proporcji. Inaczej wygląda 65H u osoby o wzroście 1,60 m, a inaczej u mierzącej 1,80 m. Nie ma czegoś takiego, że odtąd dotąd w tabelce są małe, ta strefa to średnie, a stąd do końca duże.
        • latarnia_umarlych Re: Jaki rozmiar to duży biust? 28.07.14, 21:59
          Dokładnie tak jest jak piszesz. Ja mam jeszcze mniej niż 160 cm i w tych proporcjach po prostu jest duży. Nieproporcjonalny zwyczajnie. I po samej literce zwyczajnie nie dojdzie się, jak on wygląda. Dlatego uparte pisanie "ale ty wcale nie masz dużego biustu!" w dyskusjach jest śmieszne. Bo przecież duże to dopiero K i właścicielka h, f czy innego g po prostu mało w życiu widziała...
          • indigo-rose Re: Jaki rozmiar to duży biust? 30.07.14, 11:38
            Ja też jestem nieduża. I chociaż jeszcze od czasów 75B uważałam swój biust za maly (no bo B to małe...), a potem co najwyżej za mało-średni, to ostatnio doszłam do wniosku, że w stosunku do reszty to jednak jest dość konkretny.
            Zwłaszcza, że Luby też tak twierdzi, a i czasami uslyszę od kogoś w różnym kontekście, że oddychać to mam czym.
            Ale mnie to ciężko w to uwierzyć, bo mam takie specyficzne filtry w oczach, w których brzuch mam ogromny, fałdy wypływające, a biust mikroskopijny ;)
            • latarnia_umarlych Re: Jaki rozmiar to duży biust? 30.07.14, 12:56
              Te filtry w oczach to zło! Moje informują mnie, że mam zwalistą sylwetkę (pewnie kojarzysz ten widok, kiedy źle ubrane cycki zlewają się z brzuchem) i czasem się dziwię oglądając zdjęcia, że tu brzuch płaski osobno, a biust wystający osobno. Jakoś nie mogę tego ogarnąć...
    • xseniaw Re: Jaki rozmiar to duży biust? 28.07.14, 13:51
      Ostatnio byłam u siostry i moja siostrzenica jest na etapie poszukiwania stanika. Lat 14 rozmiar 65D :)
      Ponieważ moja siostrzenica ma niedługo urodziny umówiłam się z nią, że zakupię jej idealny stanik :) I poinformowałam o tym fakcie mojego męża.
      J: Kupię jej stanik, bo tak chce, a nie może znaleźć 65D.
      M: To ona ma taki duży biust?
      J: Duży???
      Mój mąż już się nie odezwał, ale moje zdziwienie było uzasadnione, bo ja mam 75JJ :D
    • slotna Re: Jaki rozmiar to duży biust? 04.08.14, 10:55
      Mam troche ponad 160 i jak jestem szczupla to 32GG, a jak nie to 34HH. I na mnie to jest wielki biust. Wszyscy zwracaja na niego uwage, ja widze go tylko na zdjeciach i filmach, w lustrze nie wydaje mi sie taki duzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka