Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 17

16.04.15, 09:35
Pozwalam sobie założyć nowy wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK, bo poprzedni już przekroczył 500 postów :)

Zasady jak w poprzednich wątkach:

Zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś,
który dopiero planujemy kupić.

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.
Poprzedni wątek można znaleźć tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,145177586,145177586,EFFUNIAK_16.html
UWAGA!!!
Moderacja LB ostrzega, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów opisanych w początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane bez uprzedniego ostrzeżenia i bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • ptasia Koronkowy Atrament BM 70E + 38 16.04.15, 09:45
      Niestety, wraca do sklepu :(.
      Mam BM Niebieskie Migdały, który leży bdb i jest naczelnym wygodniczkiem. Z jakiegoś powodu Atrament w tym samym rozmiarze leży po prostu inaczej, tzn. nie leży. Nie wiem, czy coś zostało zmienione w kroju, czy jest to kwestia sztywniejszego (dwuwarstwowego?) materiału, ale zobaczyłam na sobie Freyową zmarchę. Rozmiaru w dół o miskę nie ma, więc nie mogę sprawdzić, jak by leżał (w przypadku Frei niestety zaniżenie nie zawsze działało...). Kształtowanie też jest inne, mam wrażenie, jakbym miała na sobie S-kę, tylko bez usztywnienia, albo bardziej SM - mocniej wyciąga do przodu (ale bez dziobów) i mostek wydaje się optycznie niższy (a nie jest).
      Co do estetyki, to kolor jest bardzo ciemny, ale kokardki w innym odcieniu granatu niż koronki (plus mają srebrne ozdoby, których nie zauważyłam i których osobiście bym się pozbyła, gdyby zostawał ;). Koronka niestety dość szorstka. Haft na brzegu misek ładny, ale chyba najlepiej wygląda na G+, albo jeszcze lepiej H+, gdy jest go więcej (myślę o zdjęciach sklepowych, np. Agi). Ogólnie wizualnie mnie nie poraził, więc nie mam aż takiego żalu odsyłając.
      Figi może z takich większych 38-ek, ale minimalnie, tył mają świetny :) (tzn. jak na zdjęciach sklepowych Pampi), ale ja ogólnie lubię Effudoły.
      Aha, do paczki załączony był miły gratis kosmetyczny ;).
      • nientepaura Re: Koronkowy Atrament BM 70E + 38 16.04.15, 10:51
        Ptasiu, kocham Cię <3. Na zdjęciach podobał mi się strasznie, ale ponieważ mnie na niego nie stać w tej chwili, musiałam jakoś zracjonalizować brak zakupu ;) twój opis tego, jak leży - szczególnie fragment o koronce - może nie, że wyleczył mnie całkowicie, ale prawie ;) wychodzi na to, że nawet nie mam co próbować kroju BM ;) dzięki <3
        • ptasia Re: Koronkowy Atrament BM 70E + 38 16.04.15, 10:55
          Na zdjęciach podobał mi się też bardzo, ale głupio patrzyłam się nie na te modelki, co trzeba - należało patrzeć na panią najstarszą (chyba babcię modelki mniejszobiuściastej ;), bo to musi być zbliżony do mojego rozmiar. Do BM ogólnie się nie zrażaj, bo jak mówię, Migdały leżą zupełnie inaczej i tam koronka, jeśli nie całość, jest cudownie elastyczna ;).
    • nientepaura Re: EFFUNIAK - 17 16.04.15, 10:54
      btw. jest może szansa na fotki do galerii? ;)
      • ptasia Re: EFFUNIAK - 17 16.04.15, 10:56
        Nie, już zapakowałam, poza tym nie wygląda, naprawdę ;).
        • miss.swiss Re: EFFUNIAK - 17 17.04.15, 00:01
          To znaczy, że koronka w atramencie nie jest elastyczna?! A miałam nadzieję, na kolejny z elastyczną...
          • ptasia Re: EFFUNIAK - 17 17.04.15, 10:48
            Może jest elastyczna, ale układa się - przynajmniej na mnie - zupełnie inaczej: nie dopasowuje się jak w Migdałach. Nie jestem w stanie ocenić, czy jest to kwestia innego materiału w dolnej części, czy innych zmian, ale leży po prostu jak inny model.
    • inez69 Prośba o poradę 19.04.15, 13:41
      Wrzuciłam do galerii Margot z prośbą o poradę, zajrzyjcie proszę.
      • anika772 BM Magnolia 19.04.15, 15:12
        Kusi mnie powitalna promocja i rozważam zakup Magnolii, jednak chciałabym dopytać o kolor. Czy ten róż jest na tyle "nude", czy "cielisty", że nada się pod białe i inne nieco transparentne bluzki?
        • effuniak Re: BM Magnolia 20.04.15, 08:15
          Zależy od karnacji. To jest taki trochę brzoskwiniowy, pudrowy róż . Na zdjęciach widać jak wygląda na paru różnych kolorach skóry
    • yaga7 Pytanie o Walentynkę i Gwiezdny Pył 20.04.15, 15:34
      Czy któraś z Was ma może te modele i może porównać pod względem obwodu z jakimiś innymi?
      Albo może ma te modele w obwodzie 80 lub 85?

Zastanawiam się, co brać, bo PL-ki w 80 pasują dobrze (Ski też), ale SM-ki wolę w 85 i zapinać na środkową haftkę, bo 80-tkę jednak muszę wygodnie nosić z przedłużką.

Z kolei BM-kę mam jedną, więc nie mam porównania.
      • yaga7 Re: Pytanie o Walentynkę i Gwiezdny Pył 23.05.15, 11:00
        Sama sobie odpowiem, że Gwiezdny Pył lepiej leży w 85. Nie wiem, jakim cudem, bo na płasko 80 i 85 różnią się może o 3 centymetry, fiszbiny są takie same, no ale 85 leży lepiej.
        I muszę koniecznie dodać, że na żywo ten stanik jest śliczny, zdjęcia kompletnie, ale to kompletnie nie oddają jego uroku :)
    • nientepaura S a BM - wysokość mostka 02.05.15, 16:01
      czy jest jakaś różnica w wysokości mostka w krojach S i BM?
    • anika772 BM Magnolia 22.05.15, 20:50
      Przepiękny model. Elegancki, w delikatnie bladoróżowym kolorze, nadaje się pod jasne bluzki (przynajmniej te, które mam w szafie). Górna część jest zrobiona z elastycznej koronki- to genialny zabieg na problem asymetrii dla kogoś, kto nie lubi wkładek i sztywniaków.
      Jestem bardzo zadowolona!
      Ps. Dziękuję za próbki:-)
    • bebe.lapin Stroje kapielowe? 03.06.15, 20:18
      Jak w tytule - czy sa planowane w tym roku kostiumy kapielowe? Bo nie wiem, czy znowu cos przegapilam, czy po prostu na razie nie ma. ;)
    • magda2em Re: EFFUNIAK - 17 29.08.15, 19:01
      A ja chciałam bardzo pochwalić za czterohaftkowe zapięcia - chudnę, więc wylądowałam między rozmiarami. Zrobiłam zamówienie na nowe 85-tki, z myślą, że skoro jest mnie mniej, to nowe się tak nie rozciągną szybko, bo w 80-tkach jeszcze jest mi niekomfortowo, a przedłużek nie znoszę. I zachwyciłam się bezgranicznie czterohaftkowym zapięciem - będzie zapas na tę różnicę międzyrozmiarową. Cztery haftki są w BM i w HM, w 85FF. Świetny pomysł!
    • yaga7 Ty wiesz i Atrament 28.09.15, 11:37
      Oba pasują w standardowym obecnie 85F - nie za ciasne, jak mi za luźno przepinam dalej, fiszbiny ok. Miski podobnie jak w innych mogłabym mieć ciut mniejsze, zwłaszcza w Atramencie, ale już się do tego przyzwyczaiłam.

Bałam się, że kolor tiulu w Ty wiesz będzie za ciemny i nie będzie to dobrze wyglądać na ciele, ale nie jest źle, nawet się nie odznacza. Aczkolwiek nie wiem, czy nie zrobiłabym trochę jasniejszych boków. Z drugiej strony jestem kompletnie nieopalona, może osoby z trochę ciemniejszą skórą będą zadowolone. Bałam się też, że ten luźny pasek będzie za luźny, ale na szczęście ma regulator i mogę go dopasować tak, że nie odstaje (problem z odstającymi paskami mam w paskowej Gorsenii). Leży jak tradycyjna SM-ka z tiulu (Nana i klony). Aha, moim zdaniem ramiączka są dość długie, u mnie regulator wypada na szczycie ramion. Pewnie też dlatego, że regulacja jest w innym miejscu niż do tej pory ze względu na podwójne ramiączka z tyłu.
      Dołu nie mam, nie chciało mi się czekać 3 tygodni, może zamówię przy okazji.

Atrament leży trochę inaczej niż inne BM-ki - wydaje mi się, że lepiej podnosi do góry, ale z drugiej strony górna elastyczna koronka jest grubsza niż w innych BM-kach i leży inaczej. U mnie jeszcze zmieściłoby się tam trochę piersi (której nie mam), no ale rozmiar mniejszy ma za wąskie fiszbiny. Niemniej jednak pod ciuchami jest w porządku, dobrze podnosi i mam nadzieję, że będzie równie wygodny, co inne effuniaki.
      Aha, mnie osobiście nie przeszkadzają ani ozdóbki, ani inny kolor kokardek i koronki.
    • yaga7 Nowe S-ki 10.11.15, 07:21
      Czy któraś z Was zakupiła może S-ki z ostatniej kolekcji?

Bo mam dwie, Fuksję i Panterę, przy czym Pantera to już jest w ogóle mega ciasna i nie wiem, czy to tylko moje odczucia (zagraniczne blogerki skarżyły się, że jest luźna), czy coś miałam pecha z rozmiarem? Do obu przydałaby się przedłużka, czego nie lubię.

Wymieniać na pewno nie będę, bo czekałabym kolejny miesiąc na stanik, więc mam wyjście nosić z przedłużką albo po prostu zwrócić.

Aha, zamawiałam też PL-kę na bazie Pantery i ona ma normalny obwód, po przyłożeniu do panterowej S-ki dłuższy o jakieś 4 cm.
      • kasiadj07 Re: Nowe S-ki 10.11.15, 11:52
        Do mnie przyszły właśnie S Colette i BM Bibi Fuksja i oba są zbyt ciasne, z czego Fuksja ciaśniejsza. Tyle, że ja nie mam starszej eski, porównuję do posiadanych PL i do BM. Też mam dylemat, zwracać, czy wymieniać, bo zamrażanie kasy na dwa miesiące jest średnio przyjemne.
        • yaga7 Re: Nowe S-ki 10.11.15, 12:17
          BM Fuksję też mam, ale jest normalna, z tym że BMki biorę w obwodzie większym, bo zwykle zapinam na środkową haftkę, u mnie leżą wtedy lepiej niż w obwodzie mniejszym.

Ale zamawiałam kiedyś Ski w tym większym obwodzie i były za duże, stąd BM i SM zamawiam w 85 i zapinam na środkową, a Ski i PLki w 80. Do tej pory się sprawdzało.

A u Ciebie BM Fuksja jest ciaśniejsza niż inne BM? Bo u mnie wypada tak, jak inne BM właśnie.
          • maggianna Re: Nowe S-ki 10.11.15, 13:31
            Kupilam S Letnia Noc i SM Kankan. Ostatnio wiekszosc moich biustonoszy w rozmiarze 85F zrobilo sie ciut za duze (zarowno w obwodzie jak i w miskach) wiec oba zamowilam w rozmiarze 80F - obwody nie sa za scisle (tzn zapielam sie bez problemu na najluzniejsza haftke), niestety fiszbiny sa za waskie. Letnia noc w rozmiarze 85F moge zapiac na najciasniejsza haftke, wiec te dwa modele sa raczej standardowe.
            • yaga7 Re: Nowe S-ki 10.11.15, 14:42
              Jakbyś miała do sprzedania jakieś effuniaki w dobrym stanie w 85F, to daj znać :)

Ja właśnie z ciekawości zamówiłam Letnią Noc (bo są oba rozmiary, które mnie interesują) i zobaczę, jak się ma ten model względem obecnych S-ek.
              • maggianna Re: Nowe S-ki 10.11.15, 21:58
                Mam tylko Effuniaki - musze przejrzeć szafę i odłożyć te najbardziej za duże.

Z ostatnim zamówieniem mam problem bo o ile zazwyczaj Effuniaki lepiej wyglądają na żywo niz na zdjęciach w sklepie, tak tym razem, po raz pierwszy, oba zamówione biustonosze jakoś nie przypadły mi do gustu - obszycie ramiączek w Letniej Nocy zupełnie mi sie nie podoba, ta niebieska tasiemka jest zbędna i średnio pasuje do reszty, wzór na miskach i gumki tak poza tym sa bardzo ładne.
                Kankan ma bardzo fajna koronkę ale całościowo nie zachwyca.
                Jestem rozczarowana i rozmiarowo i wizualnie :-(
                • yaga7 Re: Nowe S-ki 11.11.15, 07:43
                  O effuniaki mi właśnie chodzi :)
                  Jakbyś znalazła coś w 85F, czego chcesz się pozbyć, możesz mi napisać maila. Mam sporo modeli, ale może akurat czegoś nie mam i może by podeszło rozmiarowo.

I też myślałam, że Kankan będzie bardziej wow.
                  • maggianna Re: Nowe S-ki 11.11.15, 09:30
                    Dam znać - może masz jakieś za ciasne 85? Bo widzę ze wylądowałam miedzy rozmiarami i cześć 85F jest ciut za duża a 80F jest trochę za małe :-(

Pojawiły sie nowe modele w sklepie i w dobrych cenach!!! Podobają mi sie wszystkie - na szczęście krój CHP mi nie pasuje wiec zostały 3 do kupienia - już trzymam kciuki żeby na mnie pasowały :-) i
                    • yaga7 Re: Nowe S-ki 11.11.15, 10:41
                      Może spróbuj 80FF? Moim zdaniem, zwłaszcza w SMkach, jest różnica między 80FF a 85F, niby powinny być te same miski, ale jednak są inne. Może się okazać, że podeszłoby Ci właśnie 80FF a nie 80F.

Nie, nie mam za ciasnego 85, niestety. Sama wypadam między 80 i 85, więc pasuje mi ciasne 85 i luźne 80 :)

Widziałam nowości i się właśnie zastanawiam, jaki rozmiar Ski zamówić. Pewnie tym razem wezmę dla pewności dwa.
                      • maggianna Re: Nowe S-ki 11.11.15, 17:49
                        O tym nie pomyslałam bo założyłam ze skoro i miskę i obwód musze mieć mniejsza to jak zamówię 80FF to będzie ta sama miska co w 85F i obwód będzie dobry a miska za duża.

Zrobiłam zamowienie na wszystkie 3 biustonosze, wzięłam 85F bo mogę zawsze zapiać sie ciaśniej a wole jak miska jest ciut za duża niz jak mi sie biust pod pachami wylewa. Musze w takim razie domówić 80FF - może w modelu BM. Mam nadzieje ze nie trafie na ciasny model bo sie w 80ke mogę nie zapiać.

Niby niewielka zmiana rozmiaru a ile komplikacji :-(
                      • dorotaifilip Re: Nowe S-ki 14.11.15, 10:04
                        Potwierdzam, przy rozmiarach 80GG i 85G w plunge'ach - ten pierwszy rozmiar ma ciut większe miski w moim odczuciu.
                        dorota
                    • zenobia44 Re: Nowe S-ki 28.11.15, 12:22
                      Ej, dziewczyny ja też się piszę na 85F, gdyby ktoś mia na zbyciu, hehe. Dla mnie to akurat zejście z większego rozmiaru, więc kolekcja mi się dopiero zaczyna.
                      I też zamówiłam Kankana i też jest ok, ale nie ma efektu wow. Zostawiłam, tak jak i Granatową Panterę, bo rozmiar ok, tylko wolałaby, żeby był ładniejszy. I po tym rozczarowaniu na jakiś czas wstrzymałam się z zakupami nowych modeli. To czekanie na stanik prawie miesiąc mnie zniechęca do zakupów powiem szczerze, szczególnie w przypadku wymiany - robią się prawie 2 miesiące, toż to pora roku potrafi się zmienić, nie mówiąc o rozmiarze stanika :).
      • zenobia44 Re: Nowe S-ki 28.11.15, 12:15
        Wiem, że późno, ale może komuś innemu się przyda - mam Granatową Panterę (S, r. 85F) i imho jest z tych luźniejszych. Zamówiłam mniejszy obwód niż zwykle i jest ok, wygodny, nie ciśnie. Niestety troszeczkę byłam rozczarowana wyglądem pantery bo spodziewałam się gładkiego materiału z nadrukiem panterki a spód nie jest gładki tylko tak jakby siateczkowy, mimo to zostawiłam i dobrze, bo stanik jest b. wygodny i nosi się w porządku.
      • yaga7 S Cyklamen i Bibi Scarlet 09.12.15, 15:38
        Coś jest nie halo z tymi S-kami ;)

Pisałam we wcześniejszym poście, że ostatnie były ciasne. Więc dla pewności wzięłam Cyklamena w 80 i 85 - dobrze zrobiłam, zostaje 80-tka, 85 byłam w stanie spokojnie zapiąć na ostatnią haftkę. Nie mam pojęcia, czy to kwestia materiału czy czegoś innego.
        Czy któraś z Was ma też Cyklamena?

Nie mam tego problemu z BM i SM - od jakiegoś czasu tu zawsze pasuje 85 z delikatnym luzem i jest dobrze.
        Bibi Scarlet leży podobnie jak inne BMki, czyli bez zarzutu.
    • bileterka Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 28.11.15, 11:04
      Potrzebuję jakiegoś cielaczka i wytypowałam sobie trzy: Orzechowa Pralinka, Beżuś oraz Malibu. Który z nich najlepiej by pasował do tej roli? Proszę o radę.

Malibu – wydaje mi się trochę zbyt jasny i obawiam się, że koronka może się za bardzo odznaczać.

Beżuś – do niego mam tylko jedno zastrzeżenie – podoba mi się mniej niż Orzechowa Pralinka.

Orzechowa Pralinka – podoba mi się bardzo ale czy nie będzie trochę za ciemny?
      • nientepaura Re: Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 28.11.15, 11:39
        wszystko zależy od twojej karnacji ;)
        tu masz recenzję pralinki:
        www.scienceandsilicone.com/scienceandsilicone/2015/8/30/review-ewa-michalak-s-orzechowa-pralinka
        a, pralinka chyba wychodzi najtaniej ;)
        • nientepaura Re: Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 28.11.15, 11:40
          tu jeszcze recenzja beżusia:
          anenhancedexperience.wordpress.com/2015/11/03/ewa-michalak-s-bezus-a-bradrobe-staple/
        • bileterka Re: Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 28.11.15, 11:43
          Bardzo dziękuję, zabieram się za czytanie.
          • anika772 Re: Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 11.12.15, 16:52
            Skoro już o cielakach mowa. Czekam na cielisty miękki stanik, bez żadnych fuksjowych itp. kokardek, gładki, pod jasne bluzki. Myślałam, że w nowościach będą... Nic, może następnym razem. Na pocieszenie zamówiłam sobie ten czerwony.
            • effuniak Re: Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 19.12.15, 18:03
              Nowe, starsze i najstarsze.... Czarne !... Beżowe !!... i kolorowe !!! ... tylko dziś i jutro (19 - 20 XII) ceny wielu staników, majtek, babydoll i topów ma obniżone ceny o

10, 20, 30, 40, 50 a nawet 60zł !!!!!!

Uwaga !
              Jako, że jest to "czyszczenie magazynów" więc promocją zostały objęte tylko towary dostępne "od ręki" czyli to, co jest w magazynie
              Ceny promocyjne obowiązują tylko podczas trwania promocji .

Zapraszam

www.ewa-michalak.pl/
      • madzioreck Re: Malibu, Beżuś, Orzechowa Pralinka 28.11.15, 14:51
        Za ciemny stanik nie będzie prześwitywał, za jasny - owszem. Nie trzeba dobierać cielaka idealnie do koloru skóry, byle nie był dużo jaśniejszy.
    • anulla1974 Re: EFFUNIAK - 17 08.12.15, 11:17
      Czy któraś z lobbystek wybróbowała już model M?
      • anulla1974 Różnica między M a 3D 08.12.15, 11:19
        Ktoś już ma i może się wypowiedzieć? Brać ten sam rozmiar co w innych modelach?
        • nientepaura Re: Różnica między M a 3D 08.12.15, 13:08
          nie sądzę, że ktosia już mierzyła, bo to nowy model. ale na fb Ewa pisze by brać ren sam rozmiar, co w 3d. może takie info pomoże
    • anika772 Krój SF 12.07.16, 20:18
      Czy ktoś już użytkuje ten nowy krój SF? Jak wrażenia, jak on wypada rozmiarowo?
      Zastanawiam się beżowym gładziochem, bo jest bez koronek, zupełnie gładki, byłby idealny pod jasne, cienkie bluzki.
      • yaga7 Re: Krój SF 13.07.16, 16:07
        Nie mam, zamowiłam czarny, pewnie za miesiąc będzie ;)
        Ale czytałam w recenzjach, że wypada ciasny i duży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka