Dodaj do ulubionych

Angielski e-bay

15.02.07, 23:09
W którymś z wątków o zakupach za granicą przewinął się temat angielskiego
e-bay'a. Weszłam sobie i ... fajnie tam. Nie wiem dlaczego odkryłam go tak
późno :) (może za bardzo zraziłam się polskim, który lepiej pominąć milczeniem).

Mam więc kilka pytań do dziewczyn, które robią tam zakupy:
1) jak w gąszczu opcji znaleźć czy sprzedający zgadza się na wysyłkę do Polski
i ile to kosztuje?
2) jak dokonywać płatności - kartą chyba się nie da a normalny przelew chyba
jest drogi?
3) czy są jakieś ograniczenia co do nowych użytkowników (np. tak jak na
Allegro?) - mam konto od wczoraj i już upatrzony przedmiot :)
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Angielski e-bay 16.02.07, 01:38
      Ja też weszłam i też mi się bardzo podoba. W moim rozmiarze poniżej 10 funtów
      było całe mnóstwo nowych staników.
      Na razie założyłam sobie konto na PayPalu (za darmo) i zarejestrowałam tam moją
      kredytówkę.
    • mareda33 Re: Angielski e-bay 16.02.07, 09:38
      Już odpowiadam:
      1. Przesyłka: Jeżeli nie jest wyraźnie napisane, że do Polski i za ile to
      najprościej zapytać sprzedającego. Czasami nie jest napisane, że wysyłka jest
      możliwa również do naszego pieknego kraju, a sprzedawca nardzo chętnie wyśle
      tam swoje przedmioty. A czasami napisane jest, że: to Poland i podana cena. Ja
      jednak za każdym razem kontaktuję się ze sprzedającym i pytam.
      Płatność: Należy sie zarejestrować w "systemie" Paypal, który jest najchetniej
      stosowanym sposobem płatności. Logujac się podajemy swoje dane i nr karty
      kredytowej. Jest to naprawdę bezpieczna forma płacenia.Poza tym wszystkie
      możliwe, akceptowane sposoby płacenia są podane w punkcie: akceptowane formy
      płatności. A za granicą to jednak najlepiej paypal. To działa trochę na
      zasadzie naszych płatności allegro.
      Ograniczenia: Nie sądzę aby były jakiekolwiek. Mnie nikt kłopotów nie robił.
      Może trochę chaotycznie ale naprawdę starałam się wyjaśnić i wytłumaczyć. Jakby
      cos trzeba było więcej opowiedzieć to proszę pytac.
    • besame.mucho Re: Angielski e-bay 16.02.07, 09:51
      Chyba ze dwie godziny przeglądałam ciuchy, jakie tam są śliczności! Chyba też sobie założę konto. I ptzy
      okazji takie pytanie - czy tam się rejestruje po prostu przez internet, czy też, tak jak w przypadku allegro,
      trzeba czekać aż przyślą coś normalną pocztą?
      • mareda33 Re: Angielski e-bay 16.02.07, 10:02
        Tylko przez internet, nic nie przysyłają. I należy się zarejestrować na
        paypalu, jeżeli chcemy dokonywac płatności zagranicznych. Ale też tylko przez
        internet.
        • besame.mucho Re: Angielski e-bay 16.02.07, 10:06
          Dzięki :). Teraz myślę czy się rejestrować, bo jak to zrobię to chyba całe moje fundusze utopię w
          ebayu ;-).
          • ananke666 Re: Angielski e-bay 21.02.07, 17:51
            Nie będę lepsza, zajrzałam i oko mi zbielało. Ale myślę, że raczej będę kupować duplikaty pewniaków, skoro może nie dać się zwrócić.
      • ansil Re: Angielski e-bay 16.02.07, 10:06
        przez internet tylko.. i jak masz konto na e-bayu polskie, to nie musisz sie
        drugi raz rejestrowac, jest na wszystkie e-baye ;)
        w kazdym razie ja zalozylam na belgijskim i bez problemu na angielskim kupuje..
        w umie prawie tylko na angielskim i prawie tylko staniki ;))
    • satia2004 PayPal 20.02.07, 23:56
      Mam jeszcze prośbe do dziewczyn korzystających z PayPal - kwestia przejścia
      całego procesu płatności.

Załozyłam sobie konto, zarejestrowałam kartę. Rozumiem, że po zakończeniu
      aukcji dostanę maila (login) na jaki wysłac mam pieniądze. Mam go wpisać, podać
      kwotę i ... co dalej? Są jakieś kody czy inne zabezpieczenia/przeszkody? I ile
      idzie taki przelew?
      • limonka_01 Re: PayPal 21.02.07, 21:01
        Transakcja realizowana jest od razu, tak jakbyś płaciła karta w sklepie. Z tą różnicą, że karta schowana jest jakby "za kutyną" PayPala. Sprzedawca nie ma mozliwości poznania numeru Twojej karty. Link do PayPala masz w mailu potwierdzjącym wygranie aukcji. Logujesz się i płacisz, wszystkie dane masz podstawione. Mozesz też (przy opcji Kup Teraz) zapłacić od razu po wylicytowaniu przedmiotu. PayPal jest zintergowany z ebay.
        • satia2004 Re: PayPal 21.02.07, 23:40
          Ok :) zapłaciłam - wysyłasz też po aukcji maila do sprzedającego? Bo w sumie
          wszystkie moje dane ma (płatność adres).
          • limonka_01 Re: PayPal 21.02.07, 23:58
            Mój sprzedajacy prosił o maila zaraz po aukcji w przypadku, gdybym chciała otrzymac przesyłke poleconym lub ubezpieczyc ją a także, gdyby przesyłka nie dotarła w ciągu 15 dni roboczych. W związku z tym nie wysyłałam żadnego maila.
            • limonka_01 Dostarczenie przesyłki z ebay 03.03.07, 00:18
              No i dotarła moja przesyłka, równo 2 tygodnie po zakończeniu transakcji. Nie
              trzeba było żadnych maili.
              • beakarp Re: Dostarczenie przesyłki z ebay 01.06.07, 23:07
                2 tygodnie??? Do mnie dotychczasowe 3 przesyłki wędrowały 4 - 5dni. Moze miałam
                szczęście? Ale angielski e-bay uwielbiam po prostu, nakupiłam sobie "dobroci"
                typu porcelain, tango pure czy fantasie smoothing ponizej 10funtów kazdy, a
                freyę mitzie za jedyne 6,50 z przesyłką:))). Polecam sprzedawcę :
                search.ebay.pl/_W0QQsassZbiggerQ5fgirlsQ5fbra : dużo ciekawych modeli i
                rozmiarów poniżej 10 funtów właśnie
                • limonka_01 Re: Dostarczenie przesyłki z ebay 01.06.07, 23:11
                  Właśnie u tego sprzedawcy kupiłam dzisiaj czarną Arabelkę.
                  A dwa tygodnie szedł do mnie tylko pierwszy zakup, pozostałe były bardzo szybkie.
                • ania_i Re: Dostarczenie przesyłki z ebay 01.06.07, 23:57
                  > Polecam sprzedawcę (...)

Szkoda że nie poczekałaś z 2 dni. Teraz przyznać się proszę, która mi sprzątnęła
                  sprzed nosa staniki kalyani co licytowałam dla mamy?? ;)
                  • limonka_01 Re: Dostarczenie przesyłki z ebay 02.06.07, 00:01
                    To nie ja. Kalyani omijam z daleka od kiedy raz zdarzyło mi się przymierzyć.
                    • ania_i Re: Dostarczenie przesyłki z ebay 02.06.07, 08:36
                      A co z nimi nietak? Doczytałam tylko o szybko rozłażących się obwodach... Tamte
                      wyglądały ok- miękkie, bezfiszbinowe (do rozmiaru dałam radę mamę przekonać, do
                      iszbin już nie:(), całkiem ładnie skrojone...
                      • limonka_01 Re: Dostarczenie przesyłki z ebay 02.06.07, 10:22
                        Kalyani są OK, ale wybitnie nie lubią się z moim biustem :)
    • limonka_01 PayPal - awaria? 01.06.07, 21:26
      Próbował ktoś dzisiaj płacić przez PayPal? Nie udaje mi się zalogować do ich
      strony, a o 13.00 jeszcze wszystko działało.
      • big-nick Re: PayPal - awaria? 15.02.14, 18:07
        Od jakiegoś czasu strona PayPal czasami jest niedostępna. Ale nie jest to awaria u nich. Problemem są serwery DNS Neostrady. Czytaj więcej
    • klepsy1 Re: Angielski e-bay 14.06.07, 14:03
      Cześć dziewczyny, czy mogłybyście podać adres do angielskiego ebay-a bo ciągle
      mam z tym problem. Wcześniej wpisywałam do wyszukiwarki ebay.com.uk i
      wchodziłam a od wczoraj nie mogę w ten sposób go znaleść:)
      • carmelli Re: Angielski e-bay 15.06.07, 02:35
        klepsy1 napisała:

>Wcześniej wpisywałam do wyszukiwarki ebay.com.uk

ebay.CO.uk

bez M
        :))
        • klepsy1 Re: Angielski e-bay 15.06.07, 09:58
          Spróbowałam i działa, wielkie dzięki :)
    • beakarp zaginiona przesyłka 14.06.07, 14:07
      czy zdarzyło wam się nie dostac przesyłki? Sprzedający wysłał 3go czerwca, i do
      tej pory ani widu, ani słychu......Jak to ewentualnie reklamowac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka