Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4

• panna.ecru pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:11
      Cześć,
      Mam 78 cm pod biustem, w biuście ok 105-107 (nie wiem, jak się dokładnie
      zmierzyć, miarki mi nie starcza) ;)

Noszę stanik 80G, ale jest za luźny na obwodzie, bo schudłam...
      Czy powinnam nosić 75???

Boję się, że będzie mi się tłuszczyk zwijał pod stanikiem... :(
      • swierszczowa1 Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:17
        Hej :) Nie mozesz nosic szerszego w obwodzie niz jestes. Przeczytaj dokladnei
        wstęp to zalapiesz o co chodzi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=32203&w=64532723 . I Podnoszący sie stanik (czyli za szeroki) wżyna sie
        bardziej w tłuszcz bo podnosi go do góry tez. tu o tym watek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=65047552 . Na Ciebie 75 to
        maks ale mysle ze lepsze byloby 70. Ja proponuje na początek przymierzenie 70H.
        • panna.ecru Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:25
          70 H? Dobrze brzmi, ale takiego to chyba nigdzie nie kupię ;)

Dodam, że mam 164 wzrostu i ważę 70 kg...

i nigdy w życiu nie nosiłam obwodu 70 ;)
          • swierszczowa1 Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:27
            kupisz kupisz:) www.bravissimo.com/products/default.aspx?
            cid=2&back=32&cup=H&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=
            18 To tylko jeden ze sklepów:) Pooglądaj sobie też w innych:)
            • swierszczowa1 Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:28
              www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=32&cup=H&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=
              18
              Moze teraz wejdzie link:/
              • swierszczowa1 Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:29
                www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=32&cup=H&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=
                6
                • swierszczowa1 Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:31
                  przepraszam, nie wiem co robie zle z tymi linkami:/
              • panna.ecru Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:32
                Czyli 70H = 32G w angielskiej rozmiarówce?
                Kurczę, szukam właśnie tankini, stąd to całe zamieszanie..
                Mam nadzieję, że się odezwie sklep intimo4u bo szybciej by było u nich kupić...
                wyjazd za pasem :)
                Bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i pomoc!
                • swierszczowa1 Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:36
                  70H=32H. Ten rozmiar który Ci wyliczyłam to raczej w angielskich stanikach.
                  Freya, Panache. w polskich to bedzie wypadała jakaś dalsza literka alfabetu bo
                  polskie nie mają takich rozmairow jak DD czy FF, Tylko literki leca po kolei.
                  Jak jesteś z Krakowa albo okolic to najlepeij jak się skontaktujesz z intimo,
                  bo oszczędnosć czasu tak przymierzyc od razu a nie zamaweiac odzyłać, znowu
                  zamawiac:)
                  • panna.ecru Re: pomóżcie i mnie! :( 30.06.07, 18:43
                    Tak, jestem z Krakowa. Mam nadzieję, że mi pozwolą przymierzyć :)
                    • zimnokrwista 86/87 i 117 01.07.07, 10:41
                      moze jakis konkretny model z melisy:>
                      dzieki z góry
                      • maith Re: 86/87 i 117 01.07.07, 12:32
                        To by wyszło

-w brytyjczykach 80H
                        - w Melissie 80L

Konkretny model z Melissy?

Ten jest najpiękniejszy:
                        www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0253.php
                        A ten ponoć wyjątkowo dobrze trzyma:
                        www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0335.php
                        Oczywiście oba są dostępne w melissowym 80L. Zresztą nie tylko one.
                        Przejrzyj stronę i sama sobie coś dobierz :)
      • origami_21 Re: pomóżcie i mnie! :( 02.07.07, 08:56
        Mam bardzo podobne wymiary do Twoich (79/106) i noszę z polskich 75H i z
        brytyjskich 34FF. Zauważyłam jednak , że przyszedł czas na wymianę misek na
        większe;/Czyli teoria o rozprężaniu się biustu jest prawdziwa.
    • cutsson 100 pod biustem i 127 w biuście 01.07.07, 11:31
      Pomóżcie, o wielkie!

--
      "The Darkness around me...
      Shores of the Solar sea..."
      • maith Re: 100 pod biustem i 127 w biuście 01.07.07, 11:56
        Nie wiem, jaki rozmiar teraz nosisz, ale jeżeli 100coś, to spróbuj zmienić na
        90H. Powinien pasować.
        To jest oczywiście rozmiar w markach brytyjskich - Panache, Fantasie, Freya, Anita.
        Polskie firmy mają inną rozmiarówkę i tam by wyszło 90 K-L, których na razie nie
        produkują.
        Być może jeszcze lepszy byłby brytyjski 85J, ale na początku mogłabyś mieć
        problem z aż taką zmianą, więc jeśli wcześniej nosiłaś 100, to aż tak mocno na
        początku nie zmieniaj.
        Zerknij na propozycje podlinkowanych w FAQ sklepów internetowych. Ale przed
        zakupem sprawdź co piszą o danym modelu w Spisie producentów.

Twoją uwagę powinny zwrócić przede wszystkim 3 piękne i lubiane staniki:

-Panache Tango II
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PN53&colour=White
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=38&kategoria=
        -Panache Tango Pure
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=697&kategoria=
        -oraz Freya Arabella (którą jako rozciągliwca powinnaś wziąć w 85J - i akurat
        ten rozmiar jest w tej chwili szybkodostępny w polskiej Bellissimie)
        • maith Jeszcze link do Arabelli 01.07.07, 11:58
          Drugie zdjęcie, wersja w GG-J
          www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1216&kategoria=
        • cutsson Re: 100 pod biustem i 127 w biuście 01.07.07, 12:03
          Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)

Noszę różne, od 100D do 95E, ale fakt faktem, spłaszczają i wyglądają mało
          apetycznie. Mam ten problem, co kilka forumowiczek, bardzo szybko urosły mi
          piersi, rozstępy na potęgę, a i wahania wagi nie pomagają :/ Hormony, niestety.

--
          "The Darkness around me...
          Shores of the Solar sea..."
          • neska79 pomóżcie 01.07.07, 13:20
            Pomierzyłyśmy się z koleżanką ;-)i po lekturze forum doszłyśmy do wniosku, że
            obydwie nosimy niewłaściwe rozmiary.
            Koleżanka:
            pod biustem 81cm, w biuście 100
            Ja
            pod biustem 87cm, w biuście 109
            Podpowiedzcie nam od szukania jakich rozmiarów powinnyśmy zacząć łowy właściwych
            staników.
            • kasica_k Re: pomóżcie 01.07.07, 15:12
              neska79 napisała:
              > Pomierzyłyśmy się z koleżanką ;-)i po lekturze forum doszłyśmy do wniosku, że
              > obydwie nosimy niewłaściwe rozmiary.

A pomierzylyscie sie odpowiednio?
              Pod biustem: wydech, scisk i odczyt wyniku. Zadnych wdechow i luzow. Scisk na
              maksa :) W biuscie normalnie, bez stanika albo w miekkim, dobrze pasujacym (nie
              sciskajacym biustu) staniku.

> Koleżanka:
              > pod biustem 81cm, w biuście 100

w brytyjskich stanikach 34(75)E albo F, z naciskiem na F, oczywiscie zakladajac,
              ze pomiar wykonany prawidlowo. Jesli nie - prosze o nowe wyniki :)
              W polskich firmach: w Melissie podobny rozmiar, w innych okolice 75G.

> Ja
              > pod biustem 87cm, w biuście 109

Ta sama uwaga odnosnie do pomiarow. Jesli prawidlowe - pod biustem najwyzej 80,
              a miseczka w 80-tkach - FF albo G (brytyjskie). W polskiej Melissie okolice 80H,
              w innych to juz wypada ze skali.
              • malaczarna81 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 01.07.07, 21:16
                95 w biuście, 74 pod biustem (wymierzyłam sie zgodnie z Waszymi zaleceniami)
                chciałabym sie nawrócić z nie do końca dobranego 75 D ...
                proszę o poradę! z góry dziekuję! :-)
                • maith Malaczarna81 01.07.07, 21:33
                  Zaczęłabym od 70E lub 70F (zależy od firmy) - musiałabyś przymierzyć i sama
                  sprawdzić.
                  To się powinno nawet dać znaleźć w stacjonarnych Triumphach.

A jeżeli ta zmiana nie wystarczy, to należałoby rozważyć 65FF lub 65G (zależy od
                  firmy).
                  • malaczarna81 Re: Malaczarna81 01.07.07, 21:41
                    dziekuję maith!
                    nie omieszkam się pochwalić, jak znajdę coś W SAM RAZ :-)
    • mamusia1999 80G czy 80GG 02.07.07, 00:17
      kupilam sobie panache 80G i tak w nim wyglada moj biust (zabojczo w porownaniu
      do ostatnio noszonego 90E naturany):
      - jak w nim uloze biust tak, zeby fiszbiny dotykaly klatki, to moj biust
      dostaje okrutnego zeza rozstawnego tudziez wprawdzie sie nie wybula w kierunku
      pach, ale nigdy go tam nie bylo. w ten sposob biust na styk dosiega bocznego
      fiszbina (no bo np. pod biustem jest odstep)
      - tak ulozony nie zagrzeje miejsca i wtedy fiszbiny nie dotykaja juz klatki, za
      to lekko odstaje krawedz dekoltu

generalnie na (wypaczone niestety latami) wyczucie ta miska jest na styk.

myslicie, ze GG bedzie mial wiecej miejsca "do przodu", czy fiszbiny beda mialy
      wiekszy rozstaw? marza mi sie rozdzielone melony ale w obrebie klatki
      piersiowej
      sek w tym, ze na mojej niemieckiej prowincji na zywo takiego rozmiaru nie
      uswiadcze (a dawniej w city tez pewnie nalezal do rzadkosci, skoro wciskano mi
      E)
      nawet na niemieckim ebayu slabiutko. odsylanie do GB...jak sobie czlowiek chce
      sprawic kompletnie nowa bielizne, to mu szkoda kazdego Euro na poczcie ;-)))
      • kasica_k Re: 80G czy 80GG 02.07.07, 00:34
        Nie do konca chyba zrozumialam Twoj opis, ale wyglada na to, ze potrzebne Ci sa
        modele z wezszym U fiszbin. Panache maja generalnie dosc szerokie fiszbiny i
        czesto spory odstep miedzy nimi na mostku. Dla wezszych klatek piersiowych i
        blizej osadzonych piersi generalnie lepsze sa staniki Freyi - jesli masz
        mozliwosc, wymien to Panache na ktoras Freye, np. Arabelle. Tam masz
        gwarantowane wąskie U :)

Co do odstawania fiszbin na mostku - niektore biusty, te blisko osadzone, tak
        juz maja i koniec - nie musi to oznaczac zlego rozmiaru.
        • mamusia1999 Re: 80G czy 80GG 02.07.07, 15:55
          kiedy ja sie mimo wszytsko do niego bardzo przywiazalam, dzieki niemu juz o
          zadnej operacji nie mysle :-)))))
          nie oddam, ale chce kupic jeszcze jakies dwa inne staniki i moze moglyby byc
          jeszcze lepsze.
          a nie masz wrazenia, ze fiszbiny freyi o prostu nie wychodza tak wysoko na
          klate? wtedy nadal nie rozdziela melonow - co mi sie bardzo podoba przy
          glebokich dekoltach
          • kasica_k Re: 80G czy 80GG 02.07.07, 16:39
            mamusia1999 napisała:
            > a nie masz wrazenia, ze fiszbiny freyi o prostu nie wychodza tak wysoko na
            > klate? wtedy nadal nie rozdziela melonow - co mi sie bardzo podoba przy
            > glebokich dekoltach

Zależy od modelu. Staniki typu plunge mają niskie fiszbiny pośrodku, balkoniki -
            wyższe, a oba typy są do dostania i w Panache, i we Freyi. Mój ulubiony stanik
            do dekoltów z Freyi to Retro plunge - pośrodku fiszbiny kończa się na tyle
            nisko, że nie ma co sie pakować między piersi. Sto procent wygody przy
            jednoczesnym dobrym podtrzymaniu.
    • pierwszy_poruszyciel 80-100 02.07.07, 09:30
      Hej dziewczyny! To i ja poproszę o pomoc :) pod biustem mam ok. 80-81 cm, w biuście 99-101. Noszę teraz 80C ale nie jestem pewna, czy to jest ok... Proszę o pomoc :)
      • maith Re: 80-100 02.07.07, 12:38
        Hmm, przymierz 75E i 75F.
        • maith Re: 80-100 02.07.07, 12:41
          Tylko mierząc, pamiętaj o zasadach:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
          I nie stosuj trików, którymi dziewczyny chętnie same siebie oszukują:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536332
          • pierwszy_poruszyciel Re: 80-100 02.07.07, 12:44
            Dzięki! Spróbuje coś takiego znaleźć... a jak zadziała, to mamę będę musiała na mierzenie namówić - bo jak ja rzeczywiście mam 75 E-F, to nie wiem jaką ona rozmiarówkę powinna nosić ;) a przy biuście ze dwa razy takim jak mój jakieś 80D nosi :)
            • maith Re: 80-100 02.07.07, 12:58
              Nawet Triumph ma w sprzedaży z 10 modeli w 75F, tylko nie wszystkie sklepy
              sprowadzają ichniejszą pełną rozmiarówkę. Ale wiedząc, co jest w ofercie nie
              dasz sobie w kaszę dmuchać sprzedawczyniom, jakby co ;)
              W tym rozmiarze jest też sporo Samant i Elle i Gai, tylko że tam niestety jest
              kiepsko z obwodami (są zbyt rozciągliwe i w efekcie nie do końca przypominają
              nominalne 75).
    • megucha proszę o radę :) 02.07.07, 10:42
      Pod biustem mam 71 cm, natomiast w biuście 83, noszę stanik 70C lub 75B,lecz
      muszę przyznać, ze nie zawsze czuję się w nich komfortowo :(
      • maith Re: proszę o radę :) 02.07.07, 12:54
        Hmm, a jak odbierasz te staniki, które masz w miseczkach?

Bo obwód 70, czy tym bardziej 75 jest absolutnie nie dla Ciebie.
        Powinnaś szybko przestawić się na przynajmniej 65.
        A pytam, jak odbierasz dotychczasowe miseczki, bo wg podanych rozmiarów, powinny
        być na Ciebie za duże... Skoro jednak je nosisz, to może po prostu potrzebujesz
        trochę więcej miejsca, niż to wynika z mierzenia...

Tak czy inaczej, warto żebyś przymierzyła 65D
        W sklepach stacjonarnych raczej go nie uświadczysz, na szczęście ten rozmiar
        łapie się już na rozmiarówkę Melissy, a oni nie są drodzy i zamawia się to
        jeszcze z Polski. Ten rozmiar jest też dostępny w brytyjskich sklepach. Jakbyś
        natomiast czuła, że przydałoby się, żeby obwód był jeszcze węższy (od razu, albo
        po paru miesiącach noszenia lepszych staników), to będziesz mogła rozważyć 60E -
        np. Freyę.
        • megucha Re: proszę o radę :) 02.07.07, 17:19
          i tu kolejny problem.. bo wszystko zależy od kroju stanika.. jeżeli chodzi o
          "tradycyjne" kroje miseczek, to dotychczasowa miseczka B pasowała, jednak gdy
          chodzi o stanik typu bardotka, to niestety.. zbyt dużo hmmm..ciałka mi się
          wylewało, stąd podałam też w poprzednim poście miseczkę C.
          Bardzo dziękuję za radę, postaram się z niej jak najszybciej skorzystać :)
          Pozdrawiam serdecznie
      • malwes Re: proszę o radę :) 02.07.07, 15:40
        megucha napisała:

> Pod biustem mam 71 cm, natomiast w biuście 83, noszę stanik 70C lub 75B,lecz
        > muszę przyznać, ze nie zawsze czuję się w nich komfortowo :(

Qrcze - ja mam 71/87 i noszę 70C. Wydaje mi się, że miska C jest za duża na
        Ciebie. Ale na pewno też i obwód 75 zupełnie nie tak. Ja troche zeszczuplałam i
        mam teraz 70/86 i chce spróbować z 65DD. Spróbuj z 65D .To jest na 84 w biuście
        więc pewnie będzie ok.
        • lola.b ja tez poprosze o rade 02.07.07, 18:03
          bylam tu(tzn.w poprzedniej czesci watku) i juz sie dowiedzialam, zeby zamiast
          75C (myslalam wtedy nawet o 80A!) sprobowac 70E. jest niezle, ale i tam mam problem.
          Jak sie wyprostuje to miseczki sa idealniewypełnione, ale po bokach, kolo pach
          mam koszmarne wałki tłuszcz, tak jakby wyłazily bokiem.
          jak sie odegne do tylu to mam bulki, a jak pochyle do przodu, to stanik odstaje,
          jakby miseczka byla za duza.
          jak podnosze rece to sie nieco marszcz(zwlaszcza w okolicach brodawek) i
          fiszbiny MINIMALNIE odstaja
          pomyslalam, ze moze wobec tego 70E jest za duzy i kupilam 70D.Tu nie ma co
          prawda, problemu z odstajaca miekka miseczka, ale za to jak sie wyprostuje to
          mam bulke nad jedna piersia.nad druga neco mniejsza.No i ten nieszcesny tlusz
          pod pachami:(
          nie wiem, moze za bardzo kombinuje i tak ma byc?
          dodam jeszcze, ze na wydechu i przy mocnym scisnieciu moich nieco otłuszczonych
          żeber mam 70 pod biustem.w śliskim staniku nie wiadomo tak naprawde ile mam, bo
          miarka mi spada z 91 i 93, a czasem trzyma sie na 92. (przepraszam, za
          obrazowosc opisu)natomiast jak sie mierze bez stanika to obwod zalezy od tego
          czy jestem prosta, czy lekko pochylona, czy sciagam łopatki i czy jest
          zimno(sutki);jak sie wyprostuje i wypuszcze powietrze to mam 90 w biuscie, tak
          stojac w miare prosto, to miarka trzyma sie tak na 91,5-92, a jak sie przygarbie
          to 94-95.pomozcie, nie chce miec pozniej brzydkich piersi przez zle dobrany
          stanik:(((
          • lola.b uzupelnienie 02.07.07, 18:04
            dodam jeszcze, ze moim staniku 70E moge z tylu zebrac jeszcze spory kawalek
            materialu, tylko, ze wtedy robia sie bulki
            • swierszczowa1 Re: uzupelnienie 02.07.07, 18:12
              Nie wiem czy to rozwiaze wszystie problemy (dopiero poczatkowa stanikomaniaczka
              jestem)ale ja bym jesze zmniejszyła ten obwod.Próbowalaś 65? Może 65F?
            • zimnokrwista one more time 02.07.07, 18:14
              prosze o pomoc;) pod 86/87 w 117
              • maheda Zimnokrwista 02.07.07, 20:01
                A próbowałaś juz mierzyć jakieś brytyjczyki w rozmiarach 80(36)FF, 80(36)G,
                80(36)GG?
                Musisz zacząć niestety próbować - tylko tą metodą można dobrać sobie właściwy
                rozmiar stanika...
            • kasica_k Re: uzupelnienie 02.07.07, 18:38
              Proponowałabym spróbować 65F albo 65FF. W biuscie nie mierzymy się na wydechu,
              tylko "normalnie", czyli z dwojga lepiej na wdechu :) Stajemy porządnie
              wyprostowane (nie zgarbione) i mierzymy w najszerszym miejscu. Na wszelki
              wypadek spróbuj jeszcze raz zmierzyć się w biuście i podaj wynik.

pupcia81, która Ci aktualnie doradza, pojawiła się na tym forum po raz pierwszy
              i nie sądze, żeby miała zbyt wielkie doświadczenie w doborze rozmiaru. w dodatku
              te próby wyłudzenia zdjęć...
    • swierszczowa1 Re: ja tez poprosze o rade 02.07.07, 18:28
      60F jest na osobę majaca w biuscie 86,5cm, wiec raczej bedzie za male Raczej
      60G (przymiarka by dała odpowiedz) Ja bym an poczatek celowala w 65F, 60G. A po
      przymiarce ewentualnie skorygowala.
    • kasica_k Re: ja tez poprosze o rade - zadnych zdjec 02.07.07, 18:33
      Prosby o zdjecia nie sa mile widziane na tym forum. Bardzo prosze forumowiczki o
      nie wysylanie pochopnie zdjec! Nigdy nie wiadomo, komu je wysyłacie.
    • swierszczowa1 Re: ja tez poprosze o rade 02.07.07, 19:35
      około 92cm w obwodzie;) nie znowu taki spory biust. I z ciasneijszym obwodem
      się zgodze ale dlaczego proponujesz za male miseczki?? Czym się kierujesz przy
      doborze miseczek. Lola przy obwodzie 65 nie powinan nosic mniejszych niż F czy
      FF a czy obwodzie 60 G/GG
    • maheda Re: ja tez poprosze o rade 02.07.07, 19:58
      Primo - w Polsce takich sklepów szukać trzeba ze świecą.
      Secundo - osobiście widziałam, jak starszawa, doświadczona Pani Ekspedientka
      wciskała kobiecie stanik z ewidentnie za dużym obwodem pod biustem i za małą
      miseczką (klientce piersi w tym staniku wisiały prawie do pasa), przy czym Pani
      ekspedientka zachwycała się "no i proszę, jak pięknie podtrzymany biust!
      ślicznie pani wygląda!".
      NIE polecam ekspedientek.
    • pierwszy_poruszyciel Re: 80-100 02.07.07, 20:14
      Hmmm... a 70 przy obwodzie ok. 80 to nie będzie za ciasne? Chyba będzie, tym bardziej, że ja tłuszczyku to szczególnie dużo nie mam, ale drobnej kości to nie jestem ;) Ale jak pójdę kupować to sprawdzę! Dziewczyny polecały sklep we Wrocławiu niedaleko mojego domu, więc może w ramach przerwy w sesyjnej nauce się jutro nawet wybiorę ;)
      Dzięki za zainteresowanie i pomoc!
      • maith UWAGA - ten PUPCIA, to jakiś prowokator 02.07.07, 21:35
        Jest tu pierwszy dzień, nie znamy go.
        Udaje forumkę i już od paru dziewczyn próbował wyłudzać zdjęcia biustów.
    • freak.zone RE: pod biustem 70, w biuście 83 02.07.07, 20:19
      czyli do hojnie obdarzonych nie należę:-) Poradzcie mi proszę bo chciałabym
      wreszcie kupić jakiś naprawdę dobrany stanik. Do tej pory te które kupowałam
      (nieszczęsne 70B), były bardziej dekoracyjne niż funkcjonalne, do tego fiszbiny
      zwykle nie obejmowały mi całych piersi - kończyły się za wcześnie. Kształt
      biustu - klasyczny, takie okrągłe jabłuszka :-). Pomożecie;-)?
      • lola.b Re: RE: pod biustem 70, w biuście 83 02.07.07, 20:33
        hmmm...jak jestem porzadnie wyprostowana i staram sie nie byc na zbyt duzym
        wdechu, to mam w biuscie 92,5-93 cm..czyli celowac w 65F/G? najgorsze jest to,
        ze u mnie w miescie nie uswiadcze takiego rozmiaru.nie wiem nawet czy w
        polskich sklepach internetowych dostane...a nie wiem, jak sie zamawia z
        zagranicznych,poza tym jestem studentka, nie chce wydac 250zł za stanik, ktory
        pewnie potem i tak sie okaze po pewnym czasie do wymiany, bo z tego, co udalo
        mi sie wyczytac na tym forum, po dobraniu odpowiedniego stanika, jeszcze sie
        troche wymiary zmieniaja.
        • molowiak Re: RE: pod biustem 70, w biuście 83 02.07.07, 20:39
          z "anglików" - 65FF, może w bellissimie znajdziesz coś przecenionego na
          studencką kieszeń, jeśli nie to w "melissie" tam celuj w rozmiar 65G/H
          • molowiak to powyżej jest do lola.b 02.07.07, 20:41

• origami_21 Re: RE: pod biustem 70, w biuście 83 02.07.07, 20:42
          Lola, próbuj 65F lub FF w brytyjczykach, a w polskiej rozmiarówce np w Melissie
          65H. Jeśli chcesz kupić stanik w przystępnej cenie to zajrzyj na
          www.melissa.com.pl albo szukaj na Allegro, chociaż przypuszczam, że nie będzie
          lekko. I nigdy, pod żadnym pozorem nie wysyłaj nikomu zdjęć swojego biustu, nie
          da się dobrać rozmiaru na podstawie zdjęcia.
      • molowiak Re: RE: pod biustem 70, w biuście 83 02.07.07, 20:41
        conajmniej 65D, lub 60E
        • molowiak to do freak.zone 02.07.07, 20:42

• freak.zone Re: RE: pod biustem 70, w biuście 83 03.07.07, 12:13
          Dziękuję molowiak:-).spróbuję najpierw 65D. o ile się orientuję to tylko przez
          net mogę kupić taki rozmiar, tak?
    • filoruska Re: RE: pod biustem 70, w biuście 83 02.07.07, 20:52
      Bądź tak miła i nie troluj w tym wątku.
    • limonka_01 NIE WYSYŁAMY FOTEK !!! 02.07.07, 21:06
      Nie można dobrać rozmiaru stanika patrząc na fotkę. Ktoś kto twierdzi inaczej ma nieuczciwe intencje.
    • maith Lola uważaj, Pupcia to jakiś troll 02.07.07, 21:08
      Dobrze Ci się wydawało, że zmieniając obwód przelicza się miseczki. Nie znamy
      żadnej pupci, to co pisze, to w dużej części bzdury, w próba wyłudzenia zdjęcia
      wskazuje na faceta.
    • zazulla dziewczyny, uwaga na tego typu propozycje 02.07.07, 21:10
      Moze pupcia81 ma dobre intencje, ale forum istnieje juz dlugo i dobieranie
      rozmiarow obywalo sie, bez takich propozycji. Jesli ktoras chce wyslac zdjecie w
      biustonoszu proszac o rade, robi to za posrednictwem galerii, gdzie dostep jest
      ograniczony haslem tylko dla waskiej grupy forumek [warunki dostepu w podpietym
      watku galeryjnym].

Osobiscie dzinie wyglada reakcja na pytanie kim jest pupcia81 - "JESTEM W 100%
      KOBIETA". Hmmm....

Szczerze mowiac wole jedna forumke obrazona za brak aprobaty na grupie [bo tak
      moze odebrac nasza reakcje pupcia81] niz kilka forumek oszukanych z wyslanymi
      zdjeciami do obcej osoby.

Pamietajcie, po to mamy galerie!
    • maith UWAGA - NIE ZNAMY TEGO CAŁEGO PUPCI 02.07.07, 21:14
      W tym wątku doradzają doświadczone forumki. Nagle pojawił się nikomu nie znany
      osobnik. Nie tylko że w dużej mierze pisze kompletne bzdury (np. doradza zmiany
      obwodów bez przeliczania miseczek), ale jeszcze próbuje wyłudzać od kobiet
      zdjęcia. To ostatnie sugeruje, że to w ogóle może być jakiś napalony facet,
      podszywający się pod forumkę. Zignorujcie jego teksty i absolutnie nie
      wysyłajcie mu żadnych zdjęć biustów.
      • butters77 Maith ma rację - LEKCEWAżCIE PUPCIE 02.07.07, 21:20
        To jakaś prymitywna próba wyłudzenia zdjęć przez desperata...
    • kasica_k pupcia81 - UWAGA! 02.07.07, 21:14
      Do wszystkich nowych osob - uwazajcie na porady tej osoby. Pojawila sie tu dzis
      po raz pierwszy, jej wiedza i "porady" budza powazne watpliwosci. Przede
      wszystkim zas nie reagujcie na prosby o wysylanie zdjec, bo ocena rozmiaru na
      tej podstawie jest niemozliwa.

Do pupci81: to nie jest plac zabaw, tylko forum dla doroslych kobiet. Jesli
      interesuja Cie fotki biustow, jest tego w sieci pelno.
    • maith ŻADNYCH FOTEK- facet odczep się wreszcie 02.07.07, 21:27
      Pupcia udając forumkę próbuje wyłudzać fotki. My go nie znamy i nie stosujemy tu
      przesyłania sobie sfotografowanych biustów. Jedyne miejsce, gdzie docierają
      zdjęcia, to ZAMKNIETA galeria.I są to (zawsze) zdjęcia w stanikach.
    • maith Uwaga -PUPCIA to jakiś desperat 02.07.07, 21:31
      Jest tu pierwszy dzień, udaje forumkę i próbuje wyłudzać od dziewczyn fotki.
      Jego "rady" należy ignorować, bo są brane z sufitu. On tylko próbuje nas
      naśladować. Oczywiście miseczki w 75 i w 70 nie są identyczne i nie można tych
      rozmiarów stosować zamiennie.
    • panistrusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 02.07.07, 22:05
      A co doradzicie mojej koleżance: 74/89. Teraz nosi oczywiście 75b. Wymiary
      podała mi smsem i ciężko mi w to 74 uwierzyć, bo to taka chudzina. 50cm w talii
      ma, spodnie 32 jak nie mniej - to nie wiem, jakim cudem w obwodzie miałaby mieć
      tyle co ja...no ale wiedziała, że ma ciasno się zmierzyć.
      • ananke666 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 02.07.07, 22:20
        Może niechcący jej wyszło na wdechu? Mnie się tak robiło, przykładając centymetr i odczytując pomiar odruchowo nabierałam powietrza w płuca.
        • panistrusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 02.07.07, 22:30
          Tak właśnie myślę.
          Tylko jedna bariera nie do przeskoczenia: ona z internetu nie korzysta, więc nic
          tą drogą nie kupi - wymyślanie;) jej 65 czy mniej i tak nic nie da, jeśli nie
          będzie tego mogła kupić w stacjonarnym sklepie. Namówienie ją na razie na 70 i
          tak będzie sukcesem. A potem się pomyśli...

Chociaż...moja siostra jest ode mnie lżejsza o ponad 10 kg(przy czym ja za
          bardzo otłuszczona nie jestem) i ma obwód porównywalny. Obydwie jesteśmy mocno
          umięśnione. Tyle że ona jest tancerką i ma niesamowicie rozwinięte plecy. No a
          ja kierując się samymi kilogramami i ogólnie wielkością biustu chciałam ją w 60
          wciskać:) Choć nie powiem, siostra się jednak zmartwiła, bo przy 60 to by jej
          może z C wyszło a nie tak jak teraz <AA...
          • lola.b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 02.07.07, 22:48
            dziekuje dziewczyny za wszelkie porady i przestrogi. chwilowo musze sie troche
            powstrzymac z zakupami, ale jak tylko cos upoluje, to sie pochwale.wiecie, ja
            juz jestem zdesperowana-mam 20lat, rozstepy na biuscie i nieco juz taki
            przyklapniety mi sie wydaje-i bylam w przyplywie naiwnosci wypic kilka glebszych
            kiedys tam i wyslac te zdjecia.o, ja glupia...
    • innymrazem 74/89 03.07.07, 10:51
      Prosze o pomoc dla malobiusciastej ;) pod biustem ciasno mierzone-74, w biuscie
      luzno 89. Dziekuje z gory
      • maheda Innym razem - Re: 74/89 03.07.07, 12:34
        :) Hej. Proponowałabym zacząć przymierzanie od staników rozmiaru 70D.
        A potem zobaczysz, co dalej :)
        • innymrazem Innym razem - Re: 74/89 03.07.07, 13:24
          dzieki :) po cichu myslalam o 70C. W mojej glowie ciagle tkwi przekonanie ze D
          to duuuzy biust a ja przeciez takiego nie mam ;) sprobuje, dziekuje
          • maith Innym razem - Re: 74/89 03.07.07, 14:04
            Tu w punktach 4 i 5 masz wyjaśnione, że samo D tak naprawdę nic nie znaczy
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536770
            • malwes Porada Bellissimy - nie wierzę :) 03.07.07, 17:02
              Kilka postów poniżej pytałam Was czy dobrze zrobiłam zamawiając 65DD z Panache
              przy "średnich wymiarach" 70/86 (69/85 i 71/87 w zalezności od dniaz:)))
              Belissima zauważyła, że to mój pierwszy zakup i po wymianie maili
              zasugerowali......60F (chodzi o Panache Crystal).

Qrcze...boję się, bo ja jestem "szerokofiszbinowym beztłuszczowcem" i w
              zależności od firmy i modelu (obraam się głównie między Triumphem, Samantą, Ewą
              Bien (tu zdecydowanie 70 za dużo) Szame, ...) mam wrażenie, że 70 to za dużo
              ale nie aż tak bardzo. Np. w niektórych Tiumphach odciska mi się obwód. Ale
              oprócz Ew Bien nie podjeżdża mi też do góry (inna rzecz, że przy mniejszym
              biuście obwodu mniej jeżdżą).
              No i nie wiem....czy Brytyjczyki są naprawdę luźniejsze?????
              Pani z Belissimy mi napisała, że 60tka daje dobre podtrzymanie dla obwodu 67-
              72cm .To mnie zaskoczyło....60tka dla obwodu 72cm?????
              No i nie wiem....wydaje mi się, że ten Panache jest w promocji tylko z
              rozmiarem 65 DD a z 60F już będą inne w większej cenie.
              Czy źle zrobię jak jednak zaryzyjuję najpierw 65DD?
              • kasica_k Re: Porada Bellissimy - nie wierzę :) 03.07.07, 17:07
                malwes napisała:
                > No i nie wiem....czy Brytyjczyki są naprawdę luźniejsze?????

Zalezy, ktore i z czym porownujesz :) Niektore sa luzne, inne wrecz przeciwnie.

> Pani z Belissimy mi napisała, że 60tka daje dobre podtrzymanie dla obwodu 67-
                > 72cm .To mnie zaskoczyło....60tka dla obwodu 72cm?????

Mysle, ze w wielu przypadkach jest to prawda. Czy w Twoim tez - trudno wyczuc. W
                sumie na Twoim miejscu, jesli Bellissima tak radzi (moze wie, co mowi) -
                sprobowalabym obydwa i odeslala ten gorzej pasujacy, jesli masz taka mozliwosc,
                oczywiscie.
              • ananke666 Re: Porada Bellissimy - nie wierzę :) 03.07.07, 22:14
                Hm. Ja mam Crystala 65F i zdaje się, że Kasiamat00 też. Mam 70 pod i 65 jest na mnie dobre... ciasne jak trzeba... a ja mam trochę tłuszczu na plecach.
              • yennka85 Re: Porada Bellissimy - nie wierzę :) 03.07.07, 22:16
                ja mam mniej wiecej takie same wymiary i po wymianie maili z Belissima
                zaproponowali mi wlasnie 65DD... a to co chcialam zamowic wczesniej bylo w
                promocji... o 60F dla mnie ani slowa
                • malwes Re: Porada Bellissimy - nie wierzę :) 03.07.07, 22:39
                  Ja im właśnie odpisałam, że z tego co widziałam nie ma tego modelu w promocji w
                  rozmiarze 60F i że może najpierw jednak spróbuję się przesiąść na 65DD (z 70C).
                  Może mi też się coś zbłąkało i za 2 m-ce będę szukać 60F :)))

Rozumiem, że teraz czeka mnie m-c oczekiwania? (Choć towar dostępny w 3 dni i
                  już zapłacony)
                  • ananke666 Re: Porada Bellissimy - nie wierzę :) 03.07.07, 23:30
                    Niekoniecznie :) do mnie przyszedł szybko, też był z dostępnością 3-5 dni.
                    Uwagi do tego modelu: w pierwszej, a nawet drugiej i kolejnej ;) chwili, patrząc z góry, wydaje się, że stożkuje. Nie przejmuj się tym, po jakimś czasie się dopasuje, zmięknie, ładnie zaokrągli. Po drugie, w tym staniku są głupie ramiączka, tzn, są ładne i wygodne, ale część do regulacji jest bardzo krótka. Ja od razu maksymalnie skróciłam, a będę musiała je przyciąć... to już zależy jednak, co kto lubi i jak jest zbudowany. Po trzecie, stanik jest dość mocno zabudowany, do dekoltów to on się nie nadaje, za to świetnie trzyma, pod mniej wycięte bluzki znakomity. Wygląda w naturze mniej delikatnie niż na zdjęciu, takie toporne hafty mi się wydały, jak go wyjęłam, acz po przyzwyczajeniu się, wygląda ładnie, w lustrze przynajmniej nie mam zastrzeżeń ;) Ogólnie bardzo lubię ten biustonosz, ma specyficzny urok, te frędzelki w kolorze starego złota...
                    • isiak33 75/104 04.07.07, 00:05
                      W swojej desperacji przekopałam internet po natknięciu sie na to Forum i odkryciu sklepów internetowych, ale mam też problem - totalnie zgłupiałam. W jednym sklepie przy moich rozmiarach miseczka G, przy innych H-I, czyli co w każdym sklepie trzeba sprawdzać indywidualnie rozmiarówkę??? Trochę się obawiam tych zakupów przez internet bez mierzenia, ale dosyć mam wielkich oczu ekspedientek, kiedy proszę o miseczkę G i w sumie niewielkiego wyboru w sklepach. Przy tym wymagam naprawdę porządnych fasonów bardzo dobrze podtrzymujących biust, bo po karmieniu brzydko mówiąc obwisł mi do pasa i teraz te kilogramy muszę unieść cudem w górę.Będę wdzięczna za wskazówki i rady co z tym rozmiarem???
                      • maheda Isiak33 - 75/104 04.07.07, 00:17
                        Podobne do Twoich rozmiary ma Zazulla i najlepiej będzie, jak to Ona się
                        definitywnie wypowie.
                        Ze swojej strony mogę Ci powiedzieć, że istotnie - każda firma ma swoją
                        rozmiarówkę i jest możliwe, że nawet z dwóch modeli tej samej firmy dobry będzie
                        na Ciebie inny stanik - co więcej, nawet różne kolory tego samego modelu mogą
                        się różnie układać.
                        Nie martw się, każda z nas przez to przechodziła i przechodzi, w końcu prędzej
                        czy później trafiamy na stanik, który na nas leży idealnie :-)
                        Proponowałabym Ci przymiarkę staników brytyjskich (Panache, Freya, Fantasie) z
                        rozmiarówki około 70GG, a potem zobaczysz, co dalej.
                        Czy obwód nie za luźny/za ciasny, czy miski nie za duże/za małe, i tak dalej.
                        • suziliu Re: Isiak33 - 75/104 04.07.07, 08:46
                          Co prawda Maheda wywołała niejako Zazulle do tablicy, ale ja mam bardzo
                          zblizone wymiary, więc pare słów napiszę. Po pierwsze mam pod biustem 75, w
                          biuście ok. 101-102. Pierwszym dobrym strzałem okazał sie rozmiar 32/70 GG dla
                          firm angielskich - tu szczególnie Panache. Miseczka G była zbyt mała. Także.
                          tak jak napisała Maheda - spróbuj zacząć od tego rozmiaru - 70 GG. Z
                          rozciągliwców tj. czesć staników Freya polecałabym mniejszy obwód co do zasady,
                          i tym samym wieksza miseczkę - tu 65/30 HH (?) Poprawcie mnie dziewczyny jeśli
                          tu błądzę... (apel do doświadczonych forumek)

Może w tym punkcie okażę sie kontrowersyjna, ale ja polecam niezmiennie Panache
                          Tango II - jak dla mnie fenomenalne podtrzymanie, swietne kolory, a na
                          wyprzedażach są w przyjaznych cenach (ja trafiłam za 10,5 funta). Od tego mozna
                          zacząć.
                          • kasica_k Re: Isiak33 - 75/104 04.07.07, 18:32
                            suziliu napisała:
                            > Także tak jak napisała Maheda - spróbuj zacząć od tego rozmiaru - 70 GG. Z
                            > rozciągliwców tj. czesć staników Freya polecałabym mniejszy obwód co do
                            > zasady, i tym samym wieksza miseczkę - tu 65/30 HH (?) Poprawcie mnie
                            > dziewczyny jeśli tu błądzę... (apel do doświadczonych forumek)

Wszystko się zgadza. Aczkolwiek ja bym zaczela eksperymenty od 70GG, a
                            65HH zostawila sobie na drugi rzut. I ostrzegam przed zamawianiem
                            zbyt duzej liczby stanikow na poczatku - dzieki noszeniu odpowiedniego rozmiaru
                            niektore parametry biustu potrafia sie pozmieniac (tzn. biust wraca do
                            normalnosci :)), a szkoda byloby musiec pozbywac sie duzej ilosci fajnej nowej
                            bielizny.

Zwracam uwage, że polecane wyżej rozmiary misek dotyczą staników angielskich
                            (Panache, Freya, Fantasie), dostepnych np. w naszej Bellissimie. Mamy jeszcze
                            polskie firmy Melissa (która ma własną rozmiarówkę - polecam zajrzeć do tabelki)
                            i Avocado, które jest teoretycznie zbliżone do brytyjczyków, w praktyce jednak
                            różnie się okazuje.

Albowiem - powtórzę za moimi poprzedniczkami - świat nie dorobił się jeszcze
                            jednolitego standardu rozmiarów dla biustonoszy powyżej miseczki D i panuje
                            w tym względzie niezły bałagan. Dobrym punktem odniesienia jest system
                            angielski, bo w Anglii ten rynek jest chyba najbardziej rozwinięty i pochodzi
                            stamtąd najwięcej marek staników DD+ (które bardzo polecam).
                            • isiak33 Re: Isiak33 - 75/104 04.07.07, 19:33
                              Dzięki za odpowiedź, można na Was liczyć dziewczyny. Napisałam wczoraj do firmy Diores.pl z moim "problemem", dostałam odpowiedź że powinnam kupić biustonosz 80G, cóż za dobra rada hehe:):):):)
    • m_oments 76/96 04.07.07, 23:51
      dziewczyny, co byście doradziły?
      dlugie lata użytkowałam 75B, figura sie zmieniła; ostatnio kupuje 75C- i nie
      mogę trafić na coś co dobrze sie nosi
      • maheda m_oments - Re: 76/96 05.07.07, 00:17
        Jeśli 75, to raczej 75D albo 75DD/75E.
        Ale lepszy wg mnie byłby raczej 70G (Samantha, Dalia), albo z "brytyjczyków"
        32E/32F (70E/70F).
      • inkaka Re: 76/96 06.07.07, 00:01
        Ja mam podobne rozmiary do Ciebie, w biuście 95-96,pod biustem 77.W Samancie
        noszę 70 F - i to jest jedyny rozmiar co do którego jestem pewna. W Triumphie
        raczej 70 E, ale nie na pewno, a w anglikach :Freya, Panache najbliżej mi do 32
        E (ale tez niekoniecznie)
        • m_oments Re: 76/96 06.07.07, 23:47
          dziękuję Wam bardzo
    • aganiecha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 05.07.07, 16:16
      A jaki stanik doradzicie dziewczynie z wymiarami 69-70 pod i 86-88 w? Aktualnie
      nosi 70C.
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 05.07.07, 16:29
        A czy w tym noszonym 70C jej piersi mieszczą się tak, jak powinny?
        Jeśli tak, to niech próbuje 65DD albo 65E.
      • aganiecha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 05.07.07, 19:23
        A dziewczyna z wymiarami 68/96? Mam tu całe grono żądnych prawidłowego rozmiaru
        koleżanek... ;)I jeszcze 76/89 oraz 70/79, jeśli byłybyście tak miłe. Z góry
        dzięki :*.
        • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 4 05.07.07, 19:30
          Posiłkuję się dwoma tabelami:
          1) "brytyjczyków":
          bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
          2) Melissy:
          www.melissa.com.pl/rozmiarowka.php
          Zaznaczam, że często jest tak, że biusty sobie, a tabelki sobie, więc trzeba
          mierzyć i sprawdzać :)

> A dziewczyna z wymiarami 68/96?

Wg mnie powinna zacząć od strzelania w brytyjskie 65G. Z Mellissie większa
          miseczka przy tym samym obwodzie, 65J.

> Mam tu całe grono żądnych prawidłowego rozmiaru koleżanek... ;

I dobrze :)

> I jeszcze 76/89

Wg mnie około 70D.

> oraz 70/79,

Wg mnie około 65B.
    • malwi6 Nie mam dużego biustu.... raczej mały...ale może 05.07.07, 16:46
      i mi pomożecie określić rozmiar??? Bardzo proszę... Moje wymiary to: pod biustem
      ciasno-72cm, w biuście luźno na gołe ciało- 87-88cm. Zaznaczam jednak że tak na
      oko to mam mały biust! Raczej mam kompleksy na jego punkcie :((( Pozdrawiam
      serdecznie..
      • suziliu Re: Nie mam dużego biustu.... raczej mały...ale m 05.07.07, 16:53
        malwi6 - z tej tabelki
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
        wynika, że przy Twoich wymiarach 65 DD lub E powinno pasować.

Z góry uprzedzam, nie bój się przmierzyć takiej miseczki, sama literka niech
        cię nie przeraża. Przy takim obwodzie miseczka E nie jest duża.

• malwi6 Re: Nie mam dużego biustu.... raczej mały...ale m 05.07.07, 17:02
          bardzo ci dziękuję za odpowiedź... Szczerze mówiąc się przeraziłam... Zawsze
          kupowałam 75B. to rzeczywiście źle dobierałam biustonosz... Pozdrawiam
          • maheda Re: Nie mam dużego biustu.... raczej mały...ale m 05.07.07, 17:05
            Spróbuj jeszcze w dowolnym stacjonarnym przymierzyć 70D.
            Zobacz, jak się w nim będziesz czuła. Ale na pewno rozmiar 70D, ze zbieraniem
            piersi do mieczek. Ew. jeśli piersi po ułożeniu w miseczkach dalej się w tych
            miseczkach będą gubić, to dopiero wtedy ewentualnie 70C, ale na pewno nie daj
            sobie wcisnąć np. 70B :-)
    • a.l.t.e.r.n.a.t.y.w.a 77/ 91 i 81/ 103-104 05.07.07, 19:32
      Właśnie zmierzyłam mamę i sterroryzowałam przez telefon siostrę, ona mierzyła
      się sama.

Mama nosi oczywiście 75B ;)
      Ma pod biustem 77cm (mocno ściśnięte). Jest szczupła, więc to głównie skóra i
      gnaty. W biuście: 91cm luźno, bez stanika; 90cm w jedynym miękkim jaki posiada
      (jakiś stary Triumph, rozmiar 75B, z którego biust jej się wylewa dosłownie z
      każdej strony), 86cm w tragicznym staniku typu push-up w rozmiarze 80B. Reszty
      przy mnie nie mierzyła, ale to też push-upy, różnych firm, wszystkie 75 B i
      wszystkie są jakieś takie płaskie a biust mamy płaski zdecydowanie nie jest.
      Trochę sobie poczytałam i wstępnie obstawiam 70E. Dobrze czy nie?

A teraz siostra:
      Nosi push-upy 80B.
      Pod biustem - 81cm. W biuście: 103-104cm.
      Tu poległam i nie mam pojęcia, co jej doradzić. Ma mocnę budowę ciała, szerokie
      plecy, więc miseczka pewnie będzie mniejsza niż to wynika z tabelek, ale
      chyba nie B i nie 80, tylko 75? I gdzie mogłaby coś przymierzyć, kupić (i nie
      zbankrutować) w Trójmieście?

A tak od siebie zapytam, czy naprawdę nigdzie w Polsce nie można dostać
      staników w rozmiarze 65 pod biustem i z małymi miseczkami - B/C/D, w zależności
      od rozmiarówki (i stopnia mojego utycia)? Melissa odpada.

Z góry dziękuję za pomoc :)
      • molowiak a.l.t.e.r.n.a.t.y.w.a 07.07.07, 10:13
        chyba twój post zaginął w szale dyskusji :) przepraszam, za tak późną odpowiedź
        mama - faktycznie dobrze obstawiasz 70DD/E i tyle powinno wystarczyć, bo skoro
        mama szczupła to 65 raczej byłoby za wąskie
        siostra - niech zacznie od conajmniej 75FF
        jeśli chodzi o sklepy to poszukaj w "przyjaznych sklepach naziemnych", ale
        niestety w trójmieście nie ma tego dużo
        obwodu 65 naziemnie raczej nie dostaniesz :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka