Dodaj do ulubionych

Stanik - wiązany na szyi ???

28.06.07, 08:51
Na jesieni wychodzę za mąż. Znalazłam już bardzo ładny model gorsetu - dobry
do dużego biustu ale... zwykły stanik bedzie wystawał. Bedzie widac ramiączka
- rozwiązaniem byłby stanik z jednym długim ramiączkiem przekładanym wokól
szyi lub ewentualnie taki z silikonowymi ramiączkami. Ale gdzie znaleść coś
takiego? Mam duży biust i te piękne twarde staniki się dla mnie nie nadają :-(
Proszę doradźcie !!!
Obserwuj wątek
    • zazulla Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 09:27
      mamula_to_ja napisała:

> Na jesieni wychodzę za mąż.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=40335522
      > Mam duży biust i te piękne twarde staniki się dla mnie nie nadają :-(
      > Proszę doradźcie !!!

Bez zdania relacji z wymiarow nie obedize sie :) Pod biustem - ciasno na
      wydechu, w biuscie luzno.
      • mamula_to_ja Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 09:57
        Ech... Ja mam 80 pod biustem i 102 w biuscie :-( I jestem raczej okrągła. I boje
        się żeby mi nie wyłaził tłuszcz na plecach :-(
        Ide czytac watek ślubno/gorsetowy :-)
        • yaga7 Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 10:24
          Czy Ty aby jesteś na pewno dobrze zmierzona?
          Bo ja mam pod biustem 78, w biuście 101-102, a na pewno mam biust mniejszy od
          Ciebie - jak patrzę się na zdjęcia :)
          • mamula_to_ja Wiesz ja mam 155 cm wzrostu... 28.06.07, 10:27
            Moze to dlatego tak wyglada...
            • yaga7 Re: Wiesz ja mam 155 cm wzrostu... 28.06.07, 10:41
              Hmm, no tak, to może być wytłumaczenie (ja mam 170 ;) )
              Ale na pewno się zmierzyłaś tak jak powinno być? Maksymalnie ciasno pod biustem
              i maksymalnie luźno w biuście? :)
              A co do gorsetu, to Ci powiem, że miałam podobny, z szelką na szyi i super wyglądał.
              • mamula_to_ja Teraz to juz nie wiem... 28.06.07, 10:52
                ...szukam centymetra ale wsiąkł gdzieś :-/
    • mamula_to_ja Jako że dostepu do galerii nie mam - moje foty TU. 28.06.07, 10:20
      Nie ma się czym chwalić ale proszę o konstruktywną ocenę czy spodnica i gorset
      jaki wybrałam są odpowiednie? Gorset raczej nie jest sztywny tak bardzo bardzo
      więc stanika potrzebowac bede.

Ja i moj celulitis. Zdjęcie dla ludzi o mocnych nerwach:
      img72.imageshack.us/my.php?image=1232356zi7.jpg
      Ja i mój biust:
      img223.imageshack.us/my.php?image=1242411ps3.jpg
      A tu sukienka:
      www.allegro.pl/item209076790_super_kreacja_patrycja_od_producenta_na_miare.html
      I jeszcze pytanie: Bo zastanawiam się czy lepiej wybrać jednolity kolor czy na
      przykład góra czekolada a doł - cappucino , czy może odwrotnie?
      • veev Re: Jako że dostepu do galerii nie mam - moje fot 28.06.07, 10:51
        ladne sukienki :)

ja osobiscie nie umiem sie przekonac do takich dekoltow (chyba po prostu mam do
        nich za szerokie ramiona), ale dziewczyny bardzo tu sobie chwala na przyklad top
        z Bravissimo, ktory ma podobnie skrojona gore:
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=OV20&colour=AUBERGINE&sl=1
        jesli chodzi o stanik, to pierwszy przyszedl mi do glowy Panache Inferno, on sie
        nadaje do glebokich dekoltow i ma mozliwosc przepinania ramiaczek:
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PNA1&colour=Biscuit
        jesli chodzi o kolor sukienki, to bym wybrala jednolity - jak jestes niewysoka,
        to chyba lepiej bedzie nie dzielic sylwetki w polowie; tak przynajmniej mowi
        teoria ;)

a jesli chodzi o duzy biust i "sliczne twarde staniki", to jak poczytasz troche
        forum, to sie przekonasz, ze nie ma praktycznie zadnych fasonow stanikow, ktore
        sie dla biusciastych nie nadaja, poza stanikami a) zle uszytymi, b) zle
        dobranymi :)

i jesli faktycznie masz 80 pod i ok. 100 w biuscie, to sprobowalabym zaczac
        testowanie rozmiarow od 75E/F - sadzac po zdjeciach, raczej F :)

v.

• maith Czy odpowiednie 28.06.07, 11:02
        Zacznijmy od tego, że Ty jesteś jak najbardziej odpowiednia :)
        Sukienka natomiast powinna jak najlepiej podkreślać klepsydrowość Twojej figury,
        bo w takich modelach jest biuściastym najpiękniej.
        Ta sukienka ma bardzo dobrą górę. Dół mógłby być lepszy.
        Żeby to wyglądało raczej tak:
        www.demetrios.pl/product_info.php?products_id=23
        Tu jeszcze masz wersję klepsydrową
        www.demetrios.pl/product_info.php?products_id=44
        Chodzi po prostu o to, że jeśli sukienka się rozszerza ku dołowi od bioder, to
        jest to dla biuściastych gorzej, niż gdyby była wąska jeszcze poniżej bioder.
        Dlatego nie kupuj w ciemno tego typu sukni na Allegro.
        Zresztą w ogóle nie ma sensu robić taaakich zakupów bez mierzenia :)
        • nie-wiem-sama sukienka ślubna 28.06.07, 11:23
          > Chodzi po prostu o to, że jeśli sukienka się rozszerza ku dołowi od bioder, to
          > jest to dla biuściastych gorzej, niż gdyby była wąska jeszcze poniżej bioder.

Może to trochę nie to forum (off topic...) ale mam swoje zdanie o sukienkach,
          ślubnych bo w kwietniu przymierzyłam ich około miliona ;)Na moją figurę
          (klepsydra i lekki tłuszczyk ;)) najlepiej pasowały sukienki, które miały mocno
          zaznaczoną talię i rozszerzały się już nad biodrami. To dawało zdecydowanie
          bardziej harminijny efekt. Sukienki obcisłe na biodrach i dopiero niżej
          rorzszerzane dają moim zdaniem wizualny efekt "cieżkiego" dołu - niekorzystnie
          podkreślają biodra, które zamiast atutem (kobiece krągłości!) stają się
          mankamentem...
          • mamula_to_ja Re: sukienka ślubna 28.06.07, 11:29
            Tak własnie mi sie wydawalo - mierzyłam sukienki w tym stylu szyte - czułam się
            jak stu procentowy wieloryb. Biodra miałam gigantyczne!!! A ja tez w udach
            jestem szeroka - więc to by wszystko uwydatniło jeszcze bardziej.
            • yaga7 Re: sukienka ślubna 28.06.07, 11:35
              Mhm, ja w rybkach się czułam jak wielka ryba ;)

Moja spódnica była w literę A, rozszerzająca się od bioder i było ok.
              Ja osobiście polecam taki fason, a nie rybki.
            • maith Re: sukienka ślubna 28.06.07, 11:47
              No to w takim razie to pewnie będzie dla Ciebie ideał :)
              Piszą tam, że jeśli kreacja nie będzie pasowała, to można ją wymienić na inną.
              To może warto spytać, co to w praktyce oznacza?
        • veev Re: Czy odpowiednie 28.06.07, 11:30
          > Chodzi po prostu o to, że jeśli sukienka się rozszerza ku dołowi od bioder, to
          > jest to dla biuściastych gorzej, niż gdyby była wąska jeszcze poniżej bioder.

ja nie wiem, czy to jest zelazna regula - ja w klepsydrowatych wygladam wlasnie
          znacznie gorzej niz w rozszerzanych. w rozszerzanych mam jakos lepsze proporcje
          - ale moze to dlatego, ze mam stosunkowo male wciecie w talii i kwadratowy
          tylek? zreszta takie dekolty tez raczej nie sa dla mnie, moze po prostu jestem
          nietypowa biusciasta ;)

maith ma racje, ze nie ma sensu kupowac w ciemno i trzeba mierzyc, mierzyc,
          mierzyc - dopiero teraz przeczytalam dokladnie opis w aukcji i widze, ze "na
          miare" nie oznacza "z przymiarkami", tylko "podaj nam swoje wymiary a my
          zajmniemy sie reszta"... mamula, moze znajdziesz kogos, kto bedzie w stanie cos
          podobnego jednak uszyc specjalnie dla Ciebie?

v.
          • mamula_to_ja W Warszawie? Za tą cene? :-( 28.06.07, 11:33
            Obawiam się że nie.
      • brytyjka Tabelka rozmiarów w aukcji 29.06.07, 20:30
        tak zupełnie offtopicowo, rzuciłam okiem na tę orientacyjną tabelkę wymiarów/rozmiarów i... trochę się
        zdziwiłam...
        przy moich uśrednionych wymiarach (92-66-87), w biuście pasuje na mnie rozmiar 40, w talii 36 a w
        biodrach 34. Dziwne, bo wydawało mi się, że z lekkim przymknięciem oka na biust, to jestem raczej
        proporcjonalna. Kurczę, nie wiedziałam, że jestem aż taka niewymiarowa :( a może to tylko taka
        niedokładna i baaaaardzo ogólna tabelka?

aha, co do staników, to myślę, że inferno będzie najodpowiedniejsze ze względu na to, jak ładnie
        układa biust w takich dekoltach.
        ściskam
        • mamula_to_ja Ja jestem poza skalą w niej :-D 30.06.07, 10:34
          A sklepowe rozmiary 44 są na mnie jak namiot :-p Przynajmniej w większości...W
          Orsayu jedynie są ok. Ale oni szyja na wymiar i...mimo wszystko mam nadzieje ze
          schudnę :-)
          • brytyjka Re: Ja jestem poza skalą w niej :-D 01.07.07, 02:24
            no właśnie, to całe szczęście, bo już myślałam, że coś ze mną nie tak. a to tabelka nie gra. na żywo noszę
            36/38, a tu mi 40stka wyskoczyła i 34, dziwne bardzo.
    • maith Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 10:52
      Przekładane ramiączka z opcją wiązania na szyi ma fantastyczny stanik - Inferno.
      Z podanych wymiarów wynika, że powinno Ci pasować w 75FF.
      Dodatkowo nie wychodzi spod nawet dużych dekoltów, jeśli nie są szerokie.
      www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=709&kategoria=
      • yaga7 Inferno 28.06.07, 11:11
        Mnie osobiście Inferno wychodzi bokiem pod pachą spod gorsetu (do którego
        własnie inferno zakupiłam) - jest za wysoko zabudowany pod pachą moim zdaniem.
        Dlatego żeby dobrać stanik do gorsetu trzeba mieć dużo czasu...
        • mamula_to_ja Tego się boje właśnie. 28.06.07, 11:13
          Ja nosze za małe staniki..tylko z tego powodu że pasujące mi podżynają pachy :-(
          To przez to że jestem taka niska a tak szeroka w biuscie i pod. A na dodatek jak
          juz znajde coś w miare to jest to takie ...hmm szerokie jakby.Cycki mam zamiast
          blisko siebie to daleko - brzydko to wedlug mnie wyglada. Choc pani w sklepie
          zarzekała sie ze tak powinno byc...
          • maith Re: Tego się boje właśnie. 28.06.07, 11:19
            Panią w sklepie powinny zjeść wyrzuty sumienia za robienie kobietom głupiej
            krzywdy, tylko po to, żeby sprzedać kolejny stanik.
            Nie, tak nie powinno być. Biust pod pachami jest biustem wypchniętym tam przez
            za małe staniki o za szerokich obwodach.
            Szybko się zmierz - w obwodzie na wdechu, w biuście luźno w staniku i bez i
            wejdź w wątek rozmiarowy, żeby ustalić swój prawidłowy rozmiar.
            • mamula_to_ja Znalazłam centymetr!!! Zmierzyłam się! 28.06.07, 11:38
              Wymiary:

Na wdechu pod biustem (ciasno)- 85 cm
              W biuście w staniku (lużno) - 101 cm
              W biuście bez stanika - 101 cm

• carmelli Re: Znalazłam centymetr!!! Zmierzyłam się! 29.06.07, 01:03
                ejze... na pewno???
                85 a 101 to niewielka roznica a na zdjeciach mi wychodzi, ze chyba jednak masz
                wieksza

ja mam pod biustem ciasno 75, w biuscie 102 a wierz mi, ze w kwestii
                biusciastosci nie dorastam Ci do piet:)))
                • mamula_to_ja No na pewno - zmierzyłam sie kilka razy 29.06.07, 08:11
                  I bez wdechu mam pod biustem ciasno - 82 cm z wdechem - 85 cm

a w biuście 100 - 102 cm

Nie chce wyjść inaczej...Ale jak już mówiłam ja mam 155 cm wzrostu i tu może
                  leżeć przyczyna że wyglądam jakbym miała większy. No sama nie wiem.
                  • kasica_k Re: No na pewno - zmierzyłam sie kilka razy 29.06.07, 12:59
                    mamula_to_ja napisała:
                    > I bez wdechu mam pod biustem ciasno - 82 cm z wdechem - 85 cm

Zadnych wdechow! WYDECH poprosimy :)
                    W tych okolicznosciach (skoro "bez wdechu" masz 82, to na wydechu bedzie
                    najwyzej 80) radze brac obwod 75.
                    • mamula_to_ja Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 13:17
                      Cisano i na wYdechu 78. O. Znaczy ze 75 ale jaka literka??? ;-p
                      • maith Re: Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 13:20
                        To wygląda na 75F
                      • filoruska Re: Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 13:40
                        Mamula, ja z 78 cm pod biustem noszę 70. A ja przy Tobie to skóra i kości. Może
                        byś też spróbowała siedemdziesiątkę z odpowiednio przeliczoną miseczką, bo
                        trochę się boję patrząc na Twoje zdjęcia, czy 75 na pewno już będzie się
                        opierala na żebrach, czy jeszcze do nich nie dotrze.
                        • yaga7 Re: Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 14:31
                          Ja z 78 noszę stanowczo 75 ;))
                          Wbijam się w niektóre szersze 70, ale tylko w te, gdy jest zaznaczone, że są
                          szersze.
                          To z tego by wynikało, że mam szerokie żebra, nie? ;)
                          • filoruska Re: Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 14:56
                            Na mój gust to by świadczyło o naszej różnorodności. Przynajmniej nikt nam nie
                            zarzuci, że jesteśmy czyimiś klonami.
                            Mamula jest początkująca - może dobrze, żeby przymierzyła oba obwody i wybrała
                            ten właściwy dla siebie. Zauważyłam, że dziewczyny im większy mają obwód, tym
                            bardziej go zaniżają przy doborze stanika. Przy proporcjach Mamuli pewnie gdyby
                            miała 170, to pod biustem miałaby pewnie 88, a te dziewczyny raczej noszą 80
                            niż 85. Dlatego moja sugestia, żeby spróbowała również obwód 70, jak już będzie
                            przymierzać.
                            • mamula_to_ja Zanotowałam skrzetnie... 29.06.07, 14:58
                              jejku...już widze mine ekspedientki jak jej powiem ze chce 70 g /f....Usmieje
                              sie i poda 85 c/d :-DDDD
                              • filoruska Re: Zanotowałam skrzetnie... 29.06.07, 15:54
                                Zrób duże zamówienie w sklepie internetowym i zamień sobie mieszkanie na
                                przymierzalnię. Żadnych marudnych pań ekspedientek nie będzie. Bo znalezienie
                                70G w realu, a to chyba za mało dla Ciebie, raczej 70H, to sport ekstremalny.
                                • mamula_to_ja jejku ale ile kasy trzeba szykowac na poczatek... 29.06.07, 16:00
                                  Bo widze ze to grubsza sprawa jest...Ale chyba trzeba bedzie tak robic i potem
                                  ewentualnie odsyłać. O matko chyba sie zastrzele...Po co ja tu wlazłam...Trzeba
                                  sobie było dalej spokojnie nosic zły stanik :-D
                                  • filoruska Re: jejku ale ile kasy trzeba szykowac na poczate 29.06.07, 16:10
                                    ile kasy? to zależy od tego, ile i czego zamawiasz
                                    Tak poważniej, to nie warto na początku kupować za dużo staników, bo niejedna
                                    już się przekonała, że pod wpływem noszenia właściwego rozmiaru biust jej sie
                                    jeszcze powiększył (to znaczy piersi spod pach i te z pleców przeszły na swoje
                                    właściwe miejsce) i znowu wymieniała staniki na inny rozmiar.
                                    Ale warto na początek też zamówić ten stanik, który się podoba, w kilku
                                    rozmiarach, żeby sobie ten rozmiar dobrać. Zostawiasz sobie jeden w dobrym
                                    rozmiarze, pozostałe odsyłasz i pieniążki są spowrotem na Twoim koncie.
                            • yaga7 Re: Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 15:36
                              No w sumie masz rację :)
                              Ja mam 170 cm, a mam na pewno dużo mniejszy biust - więc w sumie faktycznie, 70
                              mogą być dobre.
                            • maith Istnieje jeszcze jedna możliwość 29.06.07, 21:00
                              Że na początku 70 może być dla Ciebie niewygodny i za ciasny, czyli na początek
                              75, a po miesiącu-dwóch noszenia dobrze dobranych staników trzeba będzie przejść
                              na 70 :)
                              Ale ponieważ po takim czasie w ogóle mogą się pojawić zmiany (biust wraca na
                              swoje miejsce), to po prostu nie należy robić na początku nadmiernych zakupów.

Ja też zakupów w sklepach stacjonarnych nie polecam. Kupując w Internecie i
                              wiedząc, że zostawiasz sobie najwyżej 1 stanik, a resztę masz z założenia
                              odesłać, zawsze kupisz rzeczy lepsze i do tego taniej.
                              A! I zachowanie zdrowia psychicznego - bezcenne :)
                      • carmelli Re: Aaaaa...wYdech...no to mam 78 cm :-D 29.06.07, 19:51
                        HA! Wiedzialam:))))

Ja bym celowala w takim razie na poczatek w 75F/FF a jesli sie zmiescisz to w
                        70G/GG ew. H

Dziewczyny zreszta juz Ci napisaly, ze trzeba potestowac i tyle:)
              • rennya Mamula, widzials mnie to pomysl... 29.06.07, 14:38
                jak mierze sie "pod" to mi i z 95 wychodzi - ale biustonosza wiekszego niz 75 w
                obwodzie nie zaloze! i juz niejedna osoba sie zdziwila ze w 75 wchodze - a
                reszta sie miska reguluje...
    • maith A tu masz 3 wątki ślubne 28.06.07, 11:09
      Sukniowy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=48406926&a=48406926
      Stanikowy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=58215009&a=58219920
      Gorsetowy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=40335522
    • inkaka Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 11:39
      Gossard Superboost jest też do dużych dekoltów, jest mniej zabudowany niż
      Inferno i jedna z jego wersji też ma przekładane ramiączka. I prawie na pewno
      nie bedzie Cię obcierał pod pachami - ja mam podobny problem ze stanikami, ale
      ten jest pod pachą mocniej wycięty niż np. Inferno, a efekt zebrania piersi do
      przodu jest podobny.
    • metalowiec77 Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 18:00
      Mamula, więc to jest tak......
      czeka Cię długa droga, prawdopodobnie skrócona o połowę dzięki forum, ale i tak
      na jej końcu może cię spotkać rozczarowanie....
      teraz ad rem. Ja szukałam przepinanego stanika pod sukienkę ok.70F pół roku i
      nie znalazłam. W końcu miałam zwężaną fajniutką bardotkę F&F. Mam 3
      konstruktywne rady: Inferno wystaje z sukienek pod pachami; możesz spróbować
      PAnache SPecial Ocasions, Fantaisie Ivory slubna seria itp - ale odradzam, bo
      kształt biustu innego niż Dodowy jest w nich IMHO nie do przyjęcia (chyba że
      nosisz takie staniki na codzień); kup jak najbardziej korzystny dla siebie
      stanik pod względem cięcia miseczek, zabudowania także pod pachami, itp i sama
      przeszyj/doszyj ramiączka i szlufkę z innego stanika lub oddaj do krawcowej. Po
      prostu. Zyczę ci powodzenia, może znajdziesz coś oprócz tych trzech moich
      konkluzji, ale ja na pewno tak właśnie zrobiłabym dziś;)
      • yaga7 Re: Stanik - wiązany na szyi ??? 28.06.07, 18:14
        Ja do konkretnych modeli dodam model Ananke Samanty - miałam pod swoją ślubną,
        ma przepinane ramiączka, więc nie musiałam nic doszywać itp.
        Obwód był za szeroki, ale gorset był na tyle ciasny, że nie było tego czuć.
      • mamula_to_ja A może Gossard Superboost ? 28.06.07, 20:53
        Czytałam że byłaś zadowolona. To może uderzyć w ten model? Tylko gdzie ja mam to
        kupić...Matko-stanik droższy będzie od sukienki :-)
        • veev Re: A może Gossard Superboost ? 28.06.07, 22:25
          najtaniej bedzie na ebayu: tiny.pl/fn6q - tylko nie zawsze jest mozliwosc
          zwrotu/wymiany, gdyby Ci rozmiar nie pasowal.

mozesz tez popolowac na allegro, pushupy i plunge w okolicach 75F trafiaja sie
          dosc czesto i w znosnych cenach, wiec mozesz nawet kupic z zalozeniem, ze jakby
          co przerobisz (np. przeszyjesz ramiaczka).

v.
    • popea1 Tylko nie silikonowe ramiączka 30.06.07, 12:41
      Dziewczyny już doradziły rozmiar i model, a ja tylko chciałam przestrzec przed
      silikonowymi ramiączkami. Po pierwsze: widać je, wprawdzie z daleka nie, ale z
      bliska widać i wygladają wg żle (kto pomaięta Otlię Jędrzejczak na rozdaniu
      nagród "NAjpiekniejsi" rok, czy 2 lata temu? Wszytskie plotkarskie i kobiece
      gazety pisły o jej silikonowym ramiączku - jednym, bo sukienka była na 1 ramię).
      A po drugie - i tu z autopsji- kiedyś mi pękło. Nie życzę nikomu, szczególnie na
      weselu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka