kaitik kaitik 13.08.07, 00:08 witam, zaczelam dziś od watku melissy, ale widze ze musze zaczac od prawidlowego zmierzenia i doboru rozmiaru. wymiary pod biutem 77, w biuscie w stanikach 104-107, bez stanika 111 ale chyba dlatego ze piersi rozchodza mi sie dziwnie na boki, a w biuscie mierze sie bez sciakania. w melissie dobre na mnie obwody to 65, ale fiszbiny sa za szerokie, zaczynaja sie prawie za pacha. koronkowych avocado 70 nie dopne. ale już avocado glamour www.avocado.com.pl/show.php? nazwa=glamour& 70 jest ciut za luzne. jestem w 7 m-cu ciazy i niestety mam dosc szybka tendencje rosnaca. prosze o pomoc w doborze stanika, bo na ta chwile nie mam zadnego dobrego. z wszystkich wyroslam. dzieki Odpowiedz Link
anna-pia Re: kaitik 13.08.07, 00:16 77 cm w 7 mies. ciąży to malutko, czyli pewnie jesteś drobniutka z pewną warstwą ocieplacza :) Skoro Melissa 65 jest na ciebie dobra w obwodzie, ale fiszbiny ma za szerokie, to poszukaj staników Freya (wąskie fiszbiny), w rozmiarach może 65HH/J Jeśli stanik zrobi się za ciasny w obwodzie, a miska nadal jest dobra, to kup przedłużkę (pasmanteria, Allegro, Bellissima (Soyelle)... - ceny od 2 do 23 zł). Odpowiedz Link
kaitik Re: kaitik 14.08.07, 12:40 Anna-pia dziekuje. Kasica tez mi polecala Freya. Teraz jestem na urlopie w lesie i mam slaby zasieg, ale po powrocie napewno jeszcze was pomecze i przejrze watek dot.freya. dziekuje Odpowiedz Link
b-e-a-t-k-a 84/100 13.08.07, 10:34 Witam i bardzo proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru wymiar pod biustem 84cm w biuście 100 dodam że kształt piersi mam jak "od linijki" bo jestem po operacyjnym podnoszeniu piersi, no i są jędrne i na swoim miejscu. osieplacz na pleckach mam ale jest on raczej taki zbity, twardy, mało kiedy robią się fałdki. Aktualnie chodzę bez stanika ;) więc nie powiem co na mnie dobrze leży;) Dziękuję i pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
maheda Re: 84/100 13.08.07, 10:40 Albo staniki z obwodem 80, albo z obwodem 75. By może lepsze będą właśnie 75tki, ale to już będzie zależało od rozciągliwości stanika, i tak dalej. Z angielskich spróbuj zacząc od rozmiarów albo 80DD (36DD), albo 75F (34F). W polskich 80E (w firmach, które nie mają miseczki DD) albo 75G... eeee, co ja mówię, w polskich stanikach ciężko by o taką miseczkę ;) Wyłączając Melissę, rzecz jasna, i Avocado, ale w Avocado też 75F, raczej nie G. Możliwe, że miseczki będą trochę przyduże, jeśli masz szerokie plecy. :) A bez stanika to raczej chodź okazjonalnie, bo zniszczysz efekty operacji! Odpowiedz Link
maheda Re:85/94 13.08.07, 11:33 85C? Naprawdę? I miseczka nie jest dla Ciebie za duża? Czy - jeśli jest dobra - w biuście na pewno dobrze się pomierzyłaś? Przypominam, że w biuście mierzymy się luźno. Jeśli pomiar jest dobry, to wymiary 85/94 sugerowałyby raczej stanik 80A/80B, ewentualnie - jeśli masz tłuszcz na żebrach (jak ja) - 75D. Odpowiedz Link
maheda migladek - 85/102 13.08.07, 12:43 To zmienia postać rzeczy, nie w kwestii obwodów, oczywiście! :) Z brytyjczyków albo 80DD, albo 80E, albo też 75F - 75FF. Odpowiedz Link
temperka 76/99 13.08.07, 13:23 Witam. od kilku tygodni przeglądam wasze forum i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy. Przeczytałam chyba wszystko na temat doboru biustonosza i na własną ręke kupiłam na poczatek tani F&F 75E ( około 3 tyg temu moje wymiary to78/98) na początku miałam lekki luz na górze miseczki ale teraz jest wypełniona. Obwód po kilku dniach zapinałam już na najcieśniejszą haftke. I w związku z tym mam pytanie czy upcham się w 70 (75 niezbyt mnie ciśnie, czyje się w nim w zasadze komfortowo)a jeżeli tak to jaka miseczka? I jak się mają miseczki F&F do np Panache.nawet niewiem czy f&f to też angliki. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 76/99 13.08.07, 13:30 Mysle, ze spokojnie upchasz sie w 70 :) Zwlaszcza taki w miare rozciagliwy. Nie mam pojecia, co to jest F&F, ale w angielskich markach sprobowalabym 70FF albo 70G. Odpowiedz Link
turzyca Re: 76/99 13.08.07, 17:03 temperko, ja sie wygodnie moszcze w 65 (przy 78 pod biustem), wiec szczerze moge polecac wyprobowanie ciasniejszych obwodow. Odpowiedz Link
gama2003 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 13.08.07, 16:42 Uswiadamiam kolejna niewiaste- doradzcie- co ladnego na Odpowiedz Link
turzyca 73/85 gama2003 13.08.07, 17:01 Jesli niewiasta nie jest specjalnie koscista to zapewne 65DD byloby calkiem przyzwoite. :) Nalezy jednak sprawdzic scisliwosc osobnicza, bo moze byc rownie dobrze 60 (ja mam wlasnie 13 cm miedzy mierzonym a noszonym obwodem) albo tylko 70 w przypadku absolutnej niescisliwosci. Odpowiedz Link
gama2003 Re: 73/85 gama2003 13.08.07, 20:49 Jest bardzo szczupla- postaramy sie poprzymierzac-ale bakcyla zlapala i forum sobie z zapalem poczyta !!! ;-)))) Odpowiedz Link
tygrysica_krakow 73 / 91 13.08.07, 20:04 Mam duży problem z doborem stanika. 75B jest za małe, 75C niby dobre ale to jednak nie to... Poza tym mam nietypowy kształt piersi. Są stożkowate i dość szeroko rozstawione. Gdy kupowałam 75B miałam wrażenie, że sutki mam wciśnięte. 75 C był dobry u dołu, a u góry jakby trochę odstawał gdy misli były pełne ( nie bardotka ). Ostatnio kupiłam sobie 70E w internetowym sklepie Lupoline. Gdy stoję prosto jest dobry. Gdy się pochylę mam ten sam problem co w 75C. Kupując stanik o mniejszym obwodzie odkryłam w sobie również inne anomalia. Jedną pierś mam chyba większą niż drugą, albo od noszenia niedobranych staników mi się odksztalciła, bo po jej stronie pod pachą mam "bułkę". Gdy mam na sobie 70E cała moja sylwetka wygląda lepiej niż gdy mam np. 75C. Martwi mnie jednak, że gdy się pochylę lub mocniej zgarbię ten stanik jednak odstaje... I ta jedna pierś mniejsza od drugiej... Odpowiedz Link
maheda Re: 73 / 91 13.08.07, 20:25 Gdy pochylasz się w przód, górne krawędzie miseczki mogą trochę odstawać - tym się akurat nie martw. To, że piersi masz asymetryczne - to też jest powszechne zjawisko. Zastanów się natomiast nad bułą - przypuszczalnie jest wynikiem noszenia źle dobranych biustonoszy. Jeśli ją wmasujesz do miseczki przy zakładaniu stanika - czy cała pierś mieści Ci się w miseczce? Jeśli nie, powinnaś pomyśleć o staniku 70F (ew. z angielskich 70E) i wyrównaniu różnicy wkładką, jeśli będzie to konieczne. Spróbuj też przymierzyć brytyjskie 65F/65FF, powinno jeszcze lepiej na Tobie leżeć, jeśli nie jesteś baaardzo koścista. Odpowiedz Link
supervixen Re: 73 / 91 13.08.07, 20:26 To, że jedna pierś jest mniejsza, jest dość często spotykane. To tak, jak ze stopami - u większości z nas lekko się różnią długością. Ba, nawet oczy często są różnej wielkości, jak się dobrze przypatrzyć:) Po prostu nie jesteśmy symetryczni. Jeśli różnica jest bardzo widoczna, możesz dokupić wkładki (no i używać tylko jednej, ocywiście;)) Ja mam podobny problem do Twojego. Stanik w zdiagnozowanym rozmiarze mocno pustoszeje przy nachylaniu się. I to nie przy nachylaniu się do zawiązania butów;) Wystarczy, że wygodnie usiądę w fotelu i już mnie to odchylanie się irytuje. Dlatego ostatecznie wymieniłam na mniejszą miseczkę - może się z kolei okaże za mała, ale wtedy po prostu będę próbować z innymi fasonami... A rozmiar wychodzi chyba 65F angielskie? Nie bijcie, nowa jestem;) Odpowiedz Link
tygrysica_krakow Re: 73 / 91 13.08.07, 20:56 Do miski 70E mieści mi się cała pierś. Im dłużej w nim chodzę ( kupiłam dzisiaj ) tym bardziej się do niego przekonuję. Ciekawe wydaje mi się to, że w zarówno w staniku B jaki i C nie dostrzegałam tej asymetrii moich piersi. Bardzo mnie to denerwuję, ale tego stanikiem raczej nie skoryguję. No chyba, że w wyniku złego dobierania biustonoszy ta pierś mi się jakoś dziwnie "przesunęła" i jak teraz ponoszę dobry, to wszystko się unormuje. Kiedyś kupiłam sobie stanik Gossard 70DD. W przeliczeniu na europejską rozmiarówkę to chyba też E. Coś było z nim nie tak. Obwód super, ale miski działały na mój biust jak minimizer. Odpowiedz Link
maheda Re: 66/82 13.08.07, 23:54 Na pewno nie! Przy obwodzie 66 pod biustem powinnaś nosić staniki o rozmiarze podbiustowym maksymalnie 65, a możliwe, że lepsze byłyby 60tki. Przy rozmiarze 60, dobre powinny być na Ciebie brytyjskie staniki 60E, a przy rozmiarze 65 - 65D. Odpowiedz Link
lalkanieduza 70/84 14.08.07, 03:04 Kompletnie się pogubiłam. W liceum nosiłam 70D dobrane w sklepie na Grochowskiej. Na studiach sporo schudłam i ostatnio zaczęłam nosić 70 C. Niby dobrze leży ale po lekturze Stanikomanii i tego forum doszłam do wniosku, że 65 D będzie lesze, tabelka Bellissimy sugeruje to samo. A tu niespodzianka, wczoraj mierzyłam staniki w tym rozmiarze w Avocado i okazało się, że... miseczki są za duże. Odpowiedz Link
maheda Re: 70/84 14.08.07, 09:09 A bo tabelki sobie, rozmiarówki różnych firm sobie, a nasze piersi sobie :-)))))) Pytanie - czy wygarniałaś starannie wszystko spod pach do miseczek za każdym razem? Układałaś biust w staniku, czy tylko "po prostu zakładałaś stanik"? Miseczki mogą gładko przylegać do ciała jedynie wtedy, gdy jesteś wyprostowana, przy schylaniu się górne krawędzie mogą odstawać. Być może powinnaś spróbować 65C - może będzie lepiej leżało :) W niektórych sklepach internetowych można coś takiego znaleźć. Nie mówiąc już o allegro czy e-bay'u. Odpowiedz Link
lalkanieduza Re: 70/84 14.08.07, 15:01 Wygarniałam wszystko skąd tylko się dało :) No nic, poszukam tego 65 C. Póki co zwęziłam sobie moje 70 C o jakieś 5 cm i pasuje chyba idealnie. Odpowiedz Link
hexxana 98/135 14.08.07, 10:55 Witam:) Zmierzylam sie wg podanych wskazowek i wyszlo 98/135,widze ze faktycznie biustonosze ktore mam nie bardzo leza tak jak powinny.Wczesniej mialam boska gorseciarke i przyznam,ze nie wnikalam w rozmiar a szkoda...bo uniknelabym wielu niepotrzebnych zakupow.Obecnie glownie kupuje bielizne w Neckermannie,Quelle czy Modzie Plus i nosze 100E,ktore jednak nie do konca sie sprawdza. Pozdrawiam Hexxana Odpowiedz Link
maheda Re: 98/135 14.08.07, 12:54 Oj, żadna setka Ci nie podtrzyma biustu, nie ma szans! Wg mnie powinnaś celować w 90tki. Co prawda wg tabeli bellissimy lądujesz z brytyjczykami w rozmiarach 90K, ale uczciwie Ci powiem, że miseczka będzie raczej mniejsza. Ja wg tabel powinnam nosić 80J, a noszę 80GG (trzy miseczki w dół!), bo na obwód w biuście składa się też tłuszcz na plecach. Musisz próbować, mierzyć i celować. Może zacznij też od rozmiaru 3 miseczki w dół (czyli 90HH), a potem zastanów się, co dalej? Na co wymienić - czy w górę, czy w dół? Powiedz jeszcze - jeśli spod pach wymasujesz sobie wszystko i włożysz do miseczki w swoim 100E - czy cokolwiek z piersi ucieka Ci górą, czy też cała pierś mieści się w miseczce? Odpowiedz Link
lewek2008 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 15.08.07, 12:28 pod biustem mam na wdechu 83 mam w biuście 87. noszę ostatnio 75B ale: w zasadzie jeszcze nie trafiłam na stanik który bardzo dobrze leży, mam kilka które leżą ok. mam wrażenie że nie "zbierają" wszystkiego. ale jak to sprawdzić dokładnie ?? pomożecie ??? Inna sprawa to że nie lubie zakupów :) Odpowiedz Link
maheda Odpowiedź w nowym wątku 18.08.07, 13:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67467219&a=67653017 Odpowiedz Link
przylepka5 75/94 18.08.07, 12:27 No wlasnie, jaki rozmiar powinnam nosic? Pomozcie prosze, bo zakupy stanikowe musze zrobic do jutra, i nie wiem co kupic. Mieszkam w Anglii, i tu robie wiekszosc zakupow bieliznianych. Stanik ktory lezy na mnie dobrze (ale nie idealnie) to kupiony w Polsce balkonowy 75B firmy Sanpellegrino. Idealnie nie lezy, bo nie zgarnia calej piersi z boku. Do tej pory mi to nie przeszkadzalo, ale teraz zgodnie z Waszymi radami probowalam bardziej wlozyc biust do miseczki, i okazuje sie ze biustonosz robi sie za plytki i odslania za duzo piersi :) W Anglii kupilam kilka stanikow 80C, ale teraz widze ze sa za luzne pod biustem i przy wydechu odstaja lekko od ciala. Poza tym znowu: po np godzinie czy dwoch od zalozenia, stanik sie chyba przesuwa i z reguly jedna piers bardziej sie odslania i znow pokazuje to co w normalnym staniku powinno byc zakryte. HELP! Bardzo lubie nosic staniki z cienkim laczeniem na mostku, balkonowe tylko kiedy nie sa bardzo zabudowane. Tymczasem teraz najpilniejsza sprawa jest kupienie odpowiedniej bielizny nadajacej sie do zalozenia pod sukienke bez ramiaczek, tak zeby biust byl dobrze utrzymany, a bielizna nie zsunela sie albo nie spadla. Moze ktos mi podpowie, czy w takiej sytuacji lepiej sprawdzi sie bardotka bez ramiaczek, czy raczej dobrze dobrany gorset? A moze na teraz wystarcza takie przyklejane silikonowe "potrzymywacze"? W kazdym razie bielizna musialaby utrzymac moj biust w ryzach przez cala noc zabawy na weselu przyjaciolki, bez ciaglego poprawiania. Troche chaotycznie wszystko opisuje, ale zakupy musze zrobic najpozniej jutro, wiec prosze o dobra rade tak szybko jak to mozliwe. Pozdrawiam wszystkie forumki :) Odpowiedz Link
maheda Odpowiedź w nowym wątku 18.08.07, 13:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67467219&a=67652740 Odpowiedz Link