Dodaj do ulubionych

Poduszki pod pachami

19.08.07, 23:58
Starannie przegryzam się przez forumowe mądrości i zasoby, no i dotarłam do
Piersiówki. A na obrazku jest takie zdanie, że w źle dobranym staniku pod
pachami tworzą się poduszki.

Mam pytanie
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 00:09
      Wklejam materiał poglądowy:
      www.olive.pl/admin/zdjecia/e899c5a512fa5db7fa8f1a9d92d15884.jpg
      Tylko, że u mnie ten efekt jest znacznie bardziej zaznaczony i boleśniejszy.
    • kasica_k Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 00:14
      Z moich obserwacji wynika, ze "poduszki" pod pachami ogolnie dzielimy na dwa
      typy :) Pierwszy typ to czesc piersi, ktora wylazi ze stanika o zbyt malej
      miseczce. Wtedy rozwiazanie jest oczywiste. Drugi zaś to zwyczajny niewinny
      tluszczyk, odkladajacy sie takze w okolicach pach, podobnie jak wszedzie
      indziej. Jesli miseczka nie daje zadnych objawow za malosci, biust caly sie w
      niej miesci, a z boku ramiaczko lub brzeg miseczki wrzyna sie bolesnie w okolice
      pachy, to znaczy, ze warto poszukac innego modelu, bardziej "kompatybilnego" z
      naszymi ksztaltami, o nizszych miseczkach, nizszych bokach. Bok stanika nie
      powinien wbijac sie w pache, winien znajdowac sie komfortowo ponizej. Sama raz
      trafilam na model, ktory byl pod tym wzgledem nieznosny - miski byly niskie z
      przodu, natomiast wydluzaly sie niesamowicie w kierunku pach, czemu towarzyszyly
      wysokie boczki. Dostawalam w nim szalu po 10 minutach. Czasem trudno trafic w
      ten "zloty srodek", ale jest to mozliwe.
      • nessie-jp Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 03:28
        Tłuszczyk, powiadasz... :/

Spróbuję pomierzyć jakieś inne modele, ale fakt - zawsze najbardziej lubiłam
        puszapy, bo zazwyczaj były mocno wycięte pod pachą i miały płytkie miseczki...

Zastanawiam się, czy nie odciąć szelki od stanika i nie przeszyć jej kawałek
        dalej, tak aby wypadała bliżej środka miski, a nie pod pachą!
        • molowiak Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 10:12
          a może to z powodu zbyt szerokiego obwodu? stanik jest uszyty na szerszą klatkę
          piersiową i ramiączka wchodzą za głęboko pod pachę. ile masz pod biustem i jaki
          obwód nosisz?
          • mauzonka Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 14:09
            Ja już się raz chwaliłam (w wątku ,,słynne wałeczki'') swoim wałeczkiem/poduszeczką, ale podrzucę foto ku przestrodze raz jeszcze:
            img526.imageshack.us/img526/2361/waeczekiz0.jpg
            Wydaje mi się, że takie cuś pojawia się nie tylko od cisnących pod pachami ramiączek, ale też od zbyt luźno przylegających, dyndających fiszbin. Ja przynajmniej takie właśnie, za luźne staniki zawsze nosiłam, no i wyrosło:/ Ale ktoś tu polecał masaże, 100 ruchów dziennie od pachy, spod ramiączka, w stronę klatki piersiowej, i słuchajcie - to naprawdę działa! Minimalizuje wałeczki, że hej! A jak się jeszcze zatrudni do masażu oblubieńca, który jest w stanie robić nawet po tysiąc ruchów dziennie, to w ogóle, efekt jest błyskawiczny:)
            • nessie-jp Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 15:15
              Tak, tak, to właśnie coś takiego!

Kurczę, nie mam ulubieńca
            • magda-fl Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 15:24
              mauzonka napisała:

> Ja już się raz chwaliłam (w wątku ,,słynne wałeczki'') swoim wałeczkiem/podusze
              > czką, ale podrzucę foto ku przestrodze raz jeszcze:
              > img526.imageshack.us/img526/2361/waeczekiz0.jpg
              > Wydaje mi się, że takie cuś pojawia się nie tylko od cisnących pod pachami rami
              > ączek, ale też od zbyt luźno przylegających, dyndających fiszbin. Ja przynajm
              > niej takie właśnie, za luźne staniki zawsze nosiłam, no i wyrosło:/ Ale ktoś tu
              > polecał masaże, 100 ruchów dziennie od pachy, spod ramiączka, w stronę klatki
              > piersiowej, i słuchajcie - to naprawdę działa! Minimalizuje wałeczki, że hej! A
              > jak się jeszcze zatrudni do masażu oblubieńca, który jest w stanie robić nawet
              > po tysiąc ruchów dziennie, to w ogóle, efekt jest błyskawiczny:)
              >
              A ja sie wtrącę i zapytam o te masaże, bo wątek właściwy już zarchiwizowany,
              więc, jak mniemam, pisać w nim się nie da. Te masaże koniecznie mają być
              wykonywane w staniku? Bo próbowałam i szczerze mówiąc średnio to wygodne, lepiej
              byłoby bez, tylko nie wiem, czy bez da taki sam efekt. Jak trzeba, to trudno,
              pomęczę się - w końcu czego się nie robi dla zdrowia i urody :D
              • mauzonka Re: Poduszki pod pachami 20.08.07, 23:20
                Nie, no bez oczywiście to chyba nawet lepiej:) Ale można też w staniku, na przykład w pracy czy na ławce w parku, gdy nikt nie patrzy:)
        • lucy_7 Re: Poduszki pod pachami 22.08.07, 22:27
          U mnie w większości staników występuje ten sam problem.
          I moim zdaniem teraz został tam juz tylko tłuszczyk.

nessie-jp napisała:
          > Tłuszczyk, powiadasz... :/
          >
          > Zastanawiam się, czy nie odciąć szelki od stanika i nie przeszyć
          > jej kawałek dalej, tak aby wypadała bliżej środka miski,
          > a nie pod pachą!

Miałam dwa staniki tak właśnie przerobione. Oba model Lisa Comeximu
          www.comexim.pl/s.php?id=1
          Ramiaczko zostało odprute i przeszyte bliżej srodka miski, a część staniczka ta
          co uwierała w pachę została podłożona i przyszyta od spodu. Po lewej stronie
          stanika widać, że coś było robiona, ale z jak się patrzy po prawej to jest
          praktycznie bez zmian. Staniki stały się super wygodne i były to moje pierwsze
          dobrze dobrane. Niestey z obu wyrosłam.

Nawet na zdjeciu producenta widać, że ramiaczko mogłoby byc przyszyte bliżej
          środka. A tak u modelki tworzy się fałdka i miska jest dziwnie naciagnięta

Dołączyłabym jakoś zdjęcie takiego przerobionego ramiącza ale nie wiem jak. -
          mogłabym gdzieś w necie umieścić obrazek i tutaj dać linka jak tylko ktoś powie
          mi w jaki sposób.

Pani z Comeximu tłumaczyła, ze wszystkie większe miski muszą być pod pachami
          zabudowane, żeby ukryć bułeczki tam występujące. - to jest moim zdaniem kolejny
          mit: "jak ktos ma dużą miskę to mu trzeba wysoko zabudować pod pachami, bo mu
          sie biust wylewa". Pogląd taki powstał pewnie właśnie w wyniku noszenia przez
          większość kobiet źle dobranych staników. Każdy przecież gołym okiem widzi, że
          jak kóraś ma większy biust to ma buły pod pachami. No i teraz do producentów nie
          dotarło, że większa miska wystarczy bo bułki same znikną i nie trzeba ich
          dodatkowo zakrywać.

Ale balonika jak np. Julia
          www.comexim.pl/s.php?id=48
          chyba by sie nie dało tak przerobić. Możliwe to jest raczej tylko w stanikach, w
          których ramiączko jest zwyczajnie doszyte do miski.
          • nessie-jp Re: Poduszki pod pachami 22.08.07, 22:40
            > Ramiaczko zostało odprute i przeszyte bliżej srodka miski, a część staniczka ta
            > co uwierała w pachę została podłożona i przyszyta od spodu. Po lewej stronie
            > stanika widać, że coś było robiona, ale z jak się patrzy po prawej to jest
            > praktycznie bez zmian. Staniki stały się super wygodne i były to moje pierwsze
            > dobrze dobrane. Niestey z obu wyrosłam.

No właśnie! :) Czyli nie jestem jakimś Frankensteinem z dziwnymi bułami i
            uwierającą szelką!

> Dołączyłabym jakoś zdjęcie takiego przerobionego ramiącza ale nie wiem jak. -
            > mogłabym gdzieś w necie umieścić obrazek i tutaj dać linka jak tylko ktoś powie
            > mi w jaki sposób.

Hm... Gdy jesteś zalogowana na forum, to po prawej stronie jest taki pasek: twój
            login, pod nim ulubione fora/wątki, a jeszcze niżej link "Dodaj zdjęcie". Gdy go
            klikniesz, pojawi się pole wyboru pliku. Zdjęcie trafia do galerii w twoim
            profilu, więc nic bardzo osobistego lepiej nie wklejać...

Mimo wszystko, jeśli masz zdjęcie samego stanika, to byłabym bardzo wdzięczna za
            takie zdjątko...
            • lucy_7 Re: Poduszki pod pachami 23.08.07, 15:09
              Zdjęcie 1 - prawa strona staniczka
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/eg/dh/rn5h/J3EhvdsjdkgbWTSOcB.jpg
              Ramiączko zostało przesunięte o jedną falbankę - jakieś 2 cm

Zdjęcie 2 -
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/eg/dh/rn5h/SNo3LP6zAuCbyJ5C8B.jpg
              Zdjęcie 3 -
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/eg/dh/rn5h/4DtBxMxSypkocZaRwB.jpg
              Lewa strona miseczek.
              Trochę słabo widać więc dodatkowo
              Zdjęcie 3a -
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/eg/dh/rn5h/3cB9lFBkaECGCC9KoB.jpg
              Na granatowo zaznaczone jest ramiączko.
              Najpierw ramiączko zostało odprute, a potem został rozpruty boczny szew miseczki
              od czubka do mniej więcej zielonej kreski.
              Ten trójkąt czerwono-fioletowy to jest podwinięta pod spód, niepotrzebna część
              miski.

I teraz był problem bo gumka idąca pod pachą, od ramiączka na plecach do
              ramiączka z przodu (końcówka tej gumki zaznaczona jest na czarno), okazała się
              być po zrobieniu zakładki zbyt krótka. Wcześniej gumka ta przyszyta była do
              czubka miski i tam przykryta była przyszytym na niej ramiączkiem. Teraz do
              czubka miski droga stała się dłuższa, więc gumki nie wystarczyło. Ponieważ
              materiał, z którego wykonany jest stanik jest dość mocny stwierdziłyśmy z mamą,
              że może zostać fragment nie wzmocniony dodatkowo gumką. Tym bardziej że w tym
              miejscu jest zrobiona zakładka więc są tam dwie warstwy materiału.

Jak już miski były naszykowane to przypięte zostały ramiączka. Znaczy
              przymierzyłam stanik i ustaliłyśmy z mamą odpowiedni kąt, pod którym ramiączko
              powinno być przyszyte. Początkowo ramiączko przyszyte było tak, że z brzegami
              misek tworzyło prawie symetryczne Y. Jak widać optymalne okazało się przyszycie
              ramiączka w sposób będący jakby przedłużeniem linii wychodzącej spod pachy a
              prawie prostopadły do linii miski biegnącej wzdłuż dekoltu.
              • nessie-jp Re: Poduszki pod pachami 23.08.07, 17:20
                Lucy
          • kasica_k Re: Poduszki pod pachami 23.08.07, 15:49
            lucy_7 napisała:
            > Pani z Comeximu tłumaczyła, ze wszystkie większe miski muszą być
            > pod pachami zabudowane, żeby ukryć bułeczki tam występujące. - to
            > jest moim zdaniem kolejny mit: "jak ktos ma dużą miskę to mu trzeba > wysoko
            zabudować pod pachami, bo mu sie biust wylewa". Pogląd taki > powstał pewnie
            właśnie w wyniku noszenia przez większość kobiet źle > dobranych staników. Każdy
            przecież gołym okiem widzi, że
            > jak kóraś ma większy biust to ma buły pod pachami.

Zabudowac jak zabudowac, zbyt niskie boki tez nie sa dobre, bo sie cala
            konstrukcja gorzej trzyma. Ale: wszystko ma swoje granice, stanik nie jest od
            tego, zeby sie w pache wrzynal.

Mysle, ze te wysokie boki sa przewidziane dla kobiet, ktore nosza biust za
            nisko, nie podciagaja ramiaczek (bo by sie buly zrobily w za malej misce!). A
            jak normalny czlowiek wezmie dobry rozmiar, ulozy piersi w miskach i podciagnie
            na normalna wysokosc, to calosc idzie pod sama pache. Jak juz wspomnialam,
            mialam tak z jednym stanikiem i ten bol tez znam, choc nie naleze do drobnych i
            piers mam naturalnie dosyc nisko zawieszona.

Stanik z, powiedzmy, miseczka G trafia glownie do kobiet, ktore powinny nosic
            miseczke J i u nich lezy pod pacha tak jak powinien. Dobrze byloby kiedys podjac
            ten temat z jakas firma. Zwlaszcza staniki typu waski obwod-duza miseczka nie
            powinny byc szyte w ten sposob, bo przeciez wiadomo, ze dziewczyna z obwodem np.
            65 nie bedzie miala calego kilometra od obwodu do pachy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka