gama2003 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 26.09.07, 11:14 Wreszcie dopadłam własna matkę.. ufff. 80/98- to w co celowac ??? Odpowiedz Link
maheda Re: 80/98 - gama2003 26.09.07, 11:24 Pewnie celować w polskie 75F możesz - może Gaia? Z brytyjczyków okolice 75E (ew. 75DD) albo 70FF (ew. 70F). Ależ wybór!!!!!! :-)))))))))) Odpowiedz Link
gama2003 Re: 80/98 - gama2003 26.09.07, 17:43 Wielkie dzięki- to był sukces- dorwac mamę, rozebrac i pomierzyc... i dobrze,ze choc jedna w rodzinie moze w sklepie poprzymierzac i z duża szansą od razu z udanym łupem;-) pomaszerowac do domu.;-). Odpowiedz Link
mayia 70/95 26.09.07, 20:38 Witam serdecznie, to moj pierwszy post u Was :) Prosze o werdykt, co powinnam nosic ;) Obwod podany w temacie to obwod mierzony bez stanika, w staniku - 93 cm. Dotad nosilam 75D, ktore przy usztywnianych miseczkach (takie nosilam, bo wydawalo mi sie, ze miekkie nie beda w stanie ladnie uformowac biustu) bylo zwykle za male. Po poczytaniu bloga Kasicy i tego forum kupilam Fantasie Bridgette wersje plunge w rozmiarze 65F. Na poczatku zapiety na pierwsza haftke wydawal sie mnie dusic ;) Po jakims tygodniu noszenia moge go spokojnie zapiac na ostatnia. Miseczki w tym staniku wydaja sie okej, nie ma bulek ani nic sie nie marszczy, ale nie robi mi sie taki rowek jak na zdjeciu czarnego modelu na stronie figleaves www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FE-6810 wiec moze powinnam jednak wziac mniejsza miseczke? Wierze, ze mi poradzicie, nie tak jak panie w sklepach - niech pani wezmie 80C, to to samo co 75D ;) Pozdrawiam, mayia Odpowiedz Link
maheda Re: 70/95 - mayia 26.09.07, 22:11 Jeśli na pewno wszystko dokładnie wybierasz spod pach do miseczek i nic się nie bułkuje ani nie marszczy, to znaczy, że stanik jest dobry :) Odpowiedz Link
zania_uk Re: 70/95 26.09.07, 22:23 mam podobne wymiary to moze ci jakos pomoge. ja przy 92 w biuscie mam 30F (przymierzam sie do 28FF) wiec moze sprobuje nawet wiekszej miski. czyli 30FF albo 28G. co do obwodu to sama sobie odpowiedzialas, raczej celuj w 28(60), najwyzej na poczatku z przedluzka. a co do rowka sie nie przejmuj, ja tez takiego nie mam, i pewnie nie bede miala bez odpowiedzniego stanika. zalezy od tego jaki masz rozstaw piersi. a co do wiekszej miseczki, upewnij sie ze wszystko wybralas spod pach (tak jak maheda mowi), i moze wtedy to 65F sie okaze za male. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 70/95 26.09.07, 23:16 jak masz 92 w biuscie to marne szanse zeby 60FF bylo dobre. Ono jest szyte na 89cm w biuscie. Sama mam 90 i 60FF robiło u mnie bułki. 60G jest dobre ale też nei we wszystkich modelach. Z Jeanie np. zaczęło bułkować. (migracja piersi chyba), natomiast tigerlily i arabella 60G są na mnie w sam raz. Na Tobie powinno leżeć 60G albo i 60GG Odpowiedz Link
zania_uk Re: 70/95 27.09.07, 00:03 no ale nie lezy! dzis bylam w bravissimo mierzyc. mialam trzy modele freyi. phoebe bylo dosyc za duze, rio tak tylko ciut, a myrtle ok. uhm, ale moze to moje 92 to jest oszukane. zaraz sie zmierze... no ok, wyszlo 91, ale to niewielka roznica. to 28FF to mi daje nawet zapas na migracje piersi (w niektorych modelach). wiec tabelki sobie, my sobie, albo nawet raczej kazda sama sobie ;) Odpowiedz Link
anias0401 Re: 70/95 26.09.07, 23:05 Nie mam doświadczenia z fantasie, ale mierzyłam ostatnio w Intimo dość dużo Frei. Przy wymiarach 72/93- zdecydowanie najlepiej wychodził obwód 60. W 65 zostaje mi jednak luz. Co do wielkości miseczki- rowek nie zawsze wyjdzie jak na zdjęciu- to kwestia kształtu piersi, Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 70/95 26.09.07, 23:13 Ja myslę ze to nei ejst stanik do rowków. Do rowków sa panache inferno czy freya retro plunge. (aczkolwiek one też nei kazdej z nas robią rowek, czasem taka uroda że rowka nie ma i nie będzie). Zdjęcie na litkach niestety jest troche mylące. A stanik sam w sobie bardzo mi się podoba. Jakby był w obwodzie 28 to też bym go zamówiła. Odpowiedz Link
mayia Re: 70/95 26.09.07, 23:27 Na rowku mi nie zalezy, nie bylam tylko pewna, czy rozmiar miseczki nie jest za duzy. Teraz juz wiem, ze jest dobry. Mam jeszcze pytanie - jakbym chciala sprobowac wezszy obwod, to jaka zamowic miseczke? Gdzies tu czytalam, ze przeskakuje sie o dwie literki, a na figleaves sugeruja zmiane tylko o jedna, czyli 28FF. To jak to jest? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 70/95 26.09.07, 23:34 Ja korzystam z tabelki bellisimy. www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=94b65427e8a25dbc1686cbff0ef5b9cf Czyli przeskakuje o 2 literki (miski miedzy soba różnią się o 2,5cm a obwody o 5). Mniej wiecej się sprawdza. Jak już pisałam na moim 90- cm biuscie nie bułkuje dopiero 60G. Na 95 w biuscie to by wychodziło 60GG/H. Pewnosć da Ci przymiarka dopiero. Ale 60FF raczej bedzie za małe. (skoro na mnie jest za małe:/) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 70/95 26.09.07, 23:37 Swoją droga ciekawe jak by na Tobie lezało 65FF. Czy nie lepiej? Czy masz dobrze podciagniete ramiączka i porzadnei ukladasz biust w miskach? Oczywiscie może tak sie zdarzyc ze tabelki sobie a my sobie:) Odpowiedz Link
mayia Re: 70/95 27.09.07, 00:07 Skrocilam troche ramiaczka i jest tak - jak poukladam porzadnie biust w staniku robia sie bulki. Ale - jak sie troche poruszam, szczegolnie jak podniose rece do gory, to po ich opuszczeniu bulki przemieszczaja sie z przodu na boki, obok miejsca, gdzie zaczyna sie ramiaczko. I teraz juz nie wiem, moze to po prostu ten fason nie pasuje? Odpowiedz Link
maheda Re: 70/95 - mayia 27.09.07, 08:54 Takie zachowanie piersi suferowaloby jednak za małą miseczkę i za luźny obwód. Czyli z tego konkretnego modelu dobrze by było, gdybyś jednak przymierzyła 60GG albo i 60H. Wtedy piersi całe powinny zmieścić się w miseczce, nie robiąc bułek, a do tego nie będą mogły nigdzie uciec przy żadnym ruchu, bo obwód będzie Cię porządnie trzymał. Odpowiedz Link
maheda Re: 70/95 - mayia 27.09.07, 08:55 nie "suferowaloby", ale "sugerowałoby" - oczywiście :) Odpowiedz Link
mayia Re: 70/95 - mayia 27.09.07, 10:22 Eh, a 65F to taki fajny rozmiar, (prawie) wszystkie staniki w nim produkuja ;) Dziewczyny, dziekuje za Wasze porady, sprobuje z obwodem 60 i zobaczymy co bedzie. Odpowiedz Link
maheda 76/97 heniuta-2 (przeklejone) 27.09.07, 11:45 jaki rozmiar nosic? Pewnie macie juz dosyc takich pytań, ale tak poczytałam to forum i wyszlo na to ze chyba zly nosze, a moze nie? Byłam kiedyś u tej pani na grochowskiej i ona mi powiedziała zeby nosic 75 F. Ale ja sie w tym zle czuje i nosze 75 DD. I zapinam sie z reguły na środkową haftke.W tym jest mi najlepiej. Ale poczytałam tutaj sobei,z eby sie zmierzyc i sie zmierzyłam i mi wyszło 76 pod biustem i 97 w biuscie, to dobrze nosze? Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 heniuta-2 , odp. temperki (przeklejone) 27.09.07, 11:48 Sa tutaj bardziej doświadczone ode mnie i pewnie doradzą fachowo. Ja przy wymiarach bardzo zblizonych do ciebie 76/99 nosze 75E i miska jest na styk, natomiast obwód - skłaniam si,ę ku 70. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/97 - heniuta-2 27.09.07, 11:59 To zależy, jakiej firmy chcesz kupić stanik. Jeśli brytyjskiej, to rozmiar 75DD jest graniczny, spróbuj kiedyś przymierzyć 75E. Jeśli polskiej, to istotnie lepszy byłby stanik 75F. Wydaje mi się jednak, że powinnaś celować w staniki o rozmiarze pod biustem 70, czyli w brytyjskie 70F/70FF, albo w polskie okolice 70H. Odpowiedz Link
mast1 78/99 27.09.07, 12:39 Pod biustem 78 mierzone na ścisk. W biuście luźno 99. Mierzyłam dziś staniki 75E i 75F - marki Triumph i Felina. I moje wnioski są takie: obwód dopasowany idealnie, z kolei miseczki E jakby za małe (szczególnie Triumph) - pojawia się mała buła pod pachą. A z drugiej strony F-ki jakby odrobinę za duże - nieco marszczyły się pod biustem. I teraz nie wiem, jaki rozmiar brać. Przymierzyłam ponad 10 szt. staników i wszędzie było tak samo. Chciałabym zamówić coś przez net z tańszych producentów, może ktoś mi doradzi, co wybrać i jaki rozmiar? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 78/99 27.09.07, 13:18 Marszczyły się pod biustem? Tzn. było tam miejsce w miseczce, między fiszbiną a piersią? A na pewno podciągnęłaś porządnie ramiączka i wygarnęłaś biust spod pach do miseczek? Uwaga o rozmiarówce: Triumph jest większy od Feliny, 75E Triumpha odpowiada 75F Feliny (taka przynajmniej jest teoria :)) Ja bym radziła jednak celować w F, oraz spróbować też obwodu 70 - w Triumpie to byłoby 70G, w angielskich markach 70FF. Z polskich nie doradzę, bo nie znam, z wyj. Avocado - tam okolice 70G. Odpowiedz Link
mast1 Re: 78/99 27.09.07, 13:50 Tak, dokładnie było tam trochę miejsca. Ramiączka podciągnęłam, spod pachy wygarnęłam, co się dało ;). Odpowiedz Link
kasica_k Re: 78/99 27.09.07, 13:58 I nie dało się podnieść całej konstrukcji do góry, tak żeby nie było tych luzów? A z boku też były? Odpowiedz Link
mast1 Re: 78/99 27.09.07, 14:07 Podnosiłam maksymalnie, luzy były z boku też, wszystko bardzo minimalne i od biedy mogłabym w tym chodzić, na pewno było mi lepiej w F niż w E. Może pójdę jeszcze inne firmy wypróbować i zobaczę. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 78/99 27.09.07, 14:13 Możesz mieć po prostu wąską podstawę piersi i te miseczki były na Ciebie trochę za szerokie. A jeśli luzy były minimalne, to mogłyby się z czasem wypełnić. Parę sekund w przymierzalni to krótko, biust potrzebuje czasu, żeby się "dogadać" z nowym rozmiarem. W każdym razie na pewno nie ma sensu wracać do E, jeśli robią się w nim bułki. Raczej kombinować z większą miską, mniejszym obwodem i szukać fasonów o węższych, a głębszych miseczkach. Odpowiedz Link
ganbaja Nie chce nic mówić, ale.... 27.09.07, 14:38 jeszcze trochę a nowy wątek będzie się pojawiał co miesiąc :-) To już jest jak lawina! Odpowiedz Link
heliamphora Niby wiem a nie wiem, więc pytam :) 85/114 28.09.07, 00:27 Moje do niedawna idealne staniki Arabelka i Fantasie Lily 75 G bułkują, i to tak, że z Arabelki mam wrazenie, ze powinnam nosic stanik o dwie miski większy. Z Lily nie aż tak, ale też miskę G będzie trzeba pożegnać. Od tabelek już głupieję, więc podpowiedzcie, w który rozmiar teraz celować. Mam spory zapas miękkiej tkanki na żebrach, więc gdyby obwód 70, to jakie miski pasowałyby do moich wymiarów? Odpowiedz Link
kasica_k Re: Niby wiem a nie wiem, więc pytam :) 85/114 28.09.07, 00:46 A chcesz na pewno ciaśniejszy obwód? Jeśli tak, to spróbowałabym 70HH, ale to jest bawienie się we wróżkę. Twoje dotychczasowe staniki są mało "tabelkowe", co wskazuje, że raczej powinnaś polegać na eksperymentach, nie na tabeli. Odpowiedz Link
heliamphora Re: Niby wiem a nie wiem, więc pytam :) 85/114 28.09.07, 00:57 Mało tabelkowe, bo to z początków uświadomienia stanikowego. Wtedy się oswoiłam z myślą, że ja to jestem mało tabelkowa, ale może po prostu wciąz mierzyłam sporo mniejsze miski niż powinnam. Albo teraz biust mi wrócił spod pach... Chyba trzeba będzie z żalem pożegnac moje śliczne staniki 75 G i spróbować, jak zaleca tabelka bellissimowa, 75 H. Z ciasniejszym obwodem to sama nie wiem, bo nawet rozciągnięte 75 po zapięciu na środkową czy najwęższą haftkę sa porządnie ścisłe. Ale zawsze najmilej wspominam początkową superścisłośc stanika :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: Niby wiem a nie wiem, więc pytam :) 85/114 28.09.07, 01:20 W takim razie być może wystarczy zwiększyć miseczkę, tak jak piszesz, bez zmiany obwodu. Możliwe, że gdy biust będzie się dobrze mieścił w miseczkach, obwód nie będzie tak szybko się rozciągał. Ale bardzo możliwe, że w końcu wylądujesz w 70 :) Odpowiedz Link
myslnik6 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 28.09.07, 13:53 hej pomozecie i mi dobrac odpowiedni rozmiar??pod biustem 83 i na biuscie100 dzieki Odpowiedz Link
maheda Re: 83/100 - myslnik6 28.09.07, 20:08 Spróbuj na razie polskich 80E (ew. brytyjskich 80DD), a w przyszłości celuj w polskie okolice 75G, ew. brytyjskie 75F. Możliwe, że na Ciebie w ogóle od razu lepsze będą staniki właśnie w obwodzie pod biustem 75, poprzymierzaj i sprawdź. Odpowiedz Link
mala-mi85 Re: 75/92 28.09.07, 14:50 Witam Was wszystkie Biuściaste kobiety :) Trafiłam na to forum dopiero dzisiaj.. niestety :( Mój problem jak wielu wiąże się z moim okropnym i obfitym biustem. Jest duży, ciężki i na dodatek szeroko rozstawiony, do tego jestem mała mam 156 cm. Można się załamać! Mam nadzieję że mi pomożecie. Jak dotąd nosiłam staniki 75-80D, ostatnio kupiłam 70D, no i oczywiście wszystko mi wyłazi, a zwłaszcza lewy cycek, bo jest przynajmniej o rozmiar lub dwa większy od prawego :( Można się załamać! Czy Wy też macie takie problemy z biustem jak ja? Na prawego miseczka pasuje, no a lewy zawsze mi wychodzi i średnio co 10 minut muszę go poprawiać :( Proszę pomóżcie mi!!! Odpowiedz Link
kasica_k Re: 75/92 28.09.07, 15:16 Wybacz, ale śmiać mi się chce, gdy czytam o Twoim "okropnym, obfitym" biuście, który sprawia Ci straszne problemy :) Biust masz nieduży, ale masz problem ze stanikami. Na początek zmierz się naprawdę ciasno pod biustem i podaj wynik. Uwaga wstępna: nic dziwnego, że Ci wszystko wyłazi z 70D, bo zmniejszając obwód zapomniałaś powiększyć miseczki. Druga uwaga wstępna: przy dużej asymetrii piersi stanik kupuje się tak, by pasował na większą pierś i żeby niczego nie trzeba było poprawiać. Odpowiedz Link
mala-mi85 Re: 75/92 28.09.07, 17:28 Bardzo się cieszę że trafiłam na to forum :) Może w końcu moje problemy się skończą... A wszyscy mi zawsze mówili że mam cyce jak donice <lol> Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasiastaa1 Re: 75/92 28.09.07, 16:11 mam podobne wymiary do twoich i bardzo się zdziwiłam, że uważasz że masz okropnie duże piersi. Ja raczej mam kompleksy że moje są troszke za małe :) Spróbuj 70E/F, bo odwod na pewno jest ok, mógłby być nawet ciaśniejszy Odpowiedz Link
mala-mi85 Re: 75/92 28.09.07, 17:22 Dzięki Wam za szybką odpowiedź :) Mi się wydają duże, a zwłaszcza ten większy, bo ten mniejszy jest okey, Ale może to ze względu na mój niski wzrost. Mierzyłam się ciasno pod biustem i wyszło mi 75. Czy są sposoby na to aby wyrównać piersi? Zeby były jednej wielkości? Jestem z Katowic i z tego co widziałam na forum sklepów dużo tutaj nie polecacie, a przez internet jeszcze nic nigdy nie zamawiałam. No ale najpierw wypadałoby zmierzyć czy mam miseczkę E czy F. Jeszcze nigdy nie miałam dobrze dobranego stanika, a te baby w sklepie zawsze mówiły że D jest okey. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasica_k Re: 75/92 28.09.07, 17:50 mala-mi85 napisała: > Mierzyłam się ciasno pod biustem i wyszło mi 75. No to w markach rodzimej produkcji celuj w okolice 70F. W angielskich i w polskim Avocado w 70DD albo E. > Czy są sposoby na to aby wyrównać piersi? Zeby były jednej > wielkości? Nie ma. Asymetria większa lub mniejsza jest całkiem normalna. Kupując stanik dopasuj rozmiar tak, żeby pasował na większą pierś (być może będziesz musiała w związku z tym zwiększyć rozmiar miseczki), a do drugiej miseczki, jeśli będzie się zbytnio fałdowała, możesz nosić wkładkę. Nie pozwól na to, żeby większa pierś "wylewała" się z za małej miseczki, bo to jest i niekomfortowe, i wygląda gorzej. > Jestem z Katowic i z tego co widziałam na forum sklepów dużo tutaj > nie polecacie, a przez internet jeszcze nic nigdy nie zamawiałam. > No ale najpierw wypadałoby zmierzyć czy mam miseczkę E czy F. Na podstawie samych centymetrów nie da się tego powiedzieć na sto procent, zwłaszcza jeśli różnica między piersiami jest spora. Ale w polskich markach przypuszczam, że o 70E możesz zapomnieć (wyjątkiem jest Avocado i Melissa, gdzie 70E może być dobre). Zawsze możesz zamówić stanik w dwóch rozmiarach i ten niepasujący odesłać. Odpowiedz Link
mala-mi85 Re: 75/92 28.09.07, 19:45 Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Może nareszcie uda mi się dobrać odpowiedni stanik dzięki Wam :) Mam nadzieję, że typu push-up będzie jakiś na mnie i nie będzie źle wyglądał, bo tak mi się podobają te staniki :D Odpowiedz Link
mala-mi85 Re: 75/92 28.09.07, 20:11 Czy mial ktos do czynienia z biustonoszami z Melissy nr 0263 lub 0269? Link: www.melissa.com.pl/kolekcja/biustonosze.php Jeśli tak to bardzo proszę o wady i zalety, bardzo mi się podobają oba, ale nie wiem czy mogą być dla mnie :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasica_k Re: 75/92 28.09.07, 20:53 W Spisie Producentów znajdziesz link do wątku o Melissie. Odpowiedz Link
anekra 74/96 28.09.07, 17:14 Pomóżcie :-) 75E nie leży dobrze, nie trzyma, przymierzyłam 70F i oczywiście oczy wyszły mi na wierzch, jak dobrze mogę wyglądać w ciaśniejszym obwodzie :-) Kupiłam te 70F, model Maddalena, ciśnie mnie na żebrach, ale nie aż tak bardzo (zapięłam na pierwszą haftkę). Miseczki... no właśnie. Czy nie powinnam spróbować 70G?? Jakieś minimalne buły bym znalazła, jeśli się uprę :-) Jestem na etapie poszukiwań, a ta Maddalena to mój pierwszy stanik w choć zbliżonym do poprawnego rozmiarze :-) Ale i tak jestem nią zachwycona - mój biust wygląda w niej po prostu lepiej, jest wyżej, jest zwarty, jest... piękny :-) Piszę pierwszy raz, ale coś czuję, że dołączę do maniaczek staników :-) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 74/96 28.09.07, 17:37 Spróbować G nie zaszkodzi, może okazać się jeszcze lepsze. Z czasem niewykluczone, że przejdziesz do frakcji 65, i wtedy trzeba będzie jeszcze skoczyć z literką. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 74/96 28.09.07, 17:39 kasica_k napisała: > Spróbować G nie zaszkodzi, może okazać się jeszcze lepsze. A nawet na pewno okaże się lepsze - uświadomiłam sobie, że piszesz o polskiej rozmiarówce. W brytyjskich markach F by zapewne wystarczyło. Oczywiście pod warunkiem, że na razie pozostajesz przy obwodzie 70. Odpowiedz Link
anekra Re: 74/96 28.09.07, 17:56 Dzięki wielkie za ocenę :-) Jak będę miała okazję, to zmierzę 70G, a niedługo pewnie dobiorę się do brytyjskich modeli :-) Odpowiedz Link
mauzonka 73/83 29.09.07, 00:40 Teściowa Moja - 50-letni biust poharatany 75A noszonym przez całe życie. Postanowiła wreszcie uwierzyć w węższe obwody, więc myślę o kupieniu jej 65 Arabelli Freyi. Ale w jaką miskę celować? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 73/83 29.09.07, 01:18 Albo na początek 70B, jeśli jest szczupła i nieprzyzwyczajona do ciasnoty. Odpowiedz Link
mauzonka Re: 73/83 29.09.07, 01:27 Ona ma jeden 70B i jeździ to poniej niemiłosiernie. Ona zresztą lubi ciasnotę, ale uważała, że takich biustonoszy NIE MA (!) - dopóki nie pokazałam naocznie:) Poza tym, pod pachami ma sporo zabłąkanego biustu - myślę, że dałoby radę wypełnić tym wiekszą miseczkę. Może się jeszcze jakieś podobnie wymierzone odezwą - najwyżej zaryzykujemy z 65D. <prywata> Kasico, tyle masz staników - zostań harcerką biuściastych, pomierz im obowdy, wpisz do tabelki:) tu jest: tiny.pl/19xq </prywata> Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 73/83 29.09.07, 10:24 mnie też się wydaje, że 65 D będzie dobry. Jestem podobno wymiarowa (chudsza w obwodzie i w biuście) skoro widzisz zabłąkany biust, to na pewno wypełni tę miseczkę. I jeszcze z moich obserwacji, mały biust lubi balkoniki i hlaf-cupy, natomiast plunge jakoś gorzej leżą. Odpowiedz Link
mloda_sorka 77/104 29.09.07, 15:31 Witam, jestem tu nowa, chociaż nie za bardzo ;)bo zaglądałam tu już kiedyś, tym razem jednak przejrzałam najważniejsze wątki, i jestem gotowa zakupić mój pierwszy "prawdziwy" stanik. Jak dotąd męczę się w jakimś 80 DD, w którym fiszbiny mam na piersiach, bo gdyby przylegały pod biustem do skóry, wylewało by mi sie górą :/. Niestety w moim miasteczku nie znalazłam nic w moim rozmiarze, i zaopatruję się głównie na bazarku. W jednym sklepie bieliźniarskim dostałam tylko jedno 80 G, ale stanik już się rozciągnął. Także w dwóch sklepach Triumpha nie mogłam dobrać nic na siebie. Przejrzę jeszcze wątki dotyczące konkretnych modeli staników, i mimo, że do zamożnych nie należę, zaszaleję i wybiorę coś ekstra, pewnie pokuszę się o anglika :)). Myślę, że będę celować w rozmiar 70 G, może 75 GG lub H, bo jak dzisiaj się zmierzyłam to mnie trochę zbiło z tropu, wcześniej miałam w biuście 101 :/ (wiem, wiem, z czasem mój biust będzie stopniowo pokazywał swoje prawdziwe biuściaste oblicze ;) Co do modelu, to chciałabym coś nie zabardzo zabudowanego, raczej coś co uniesie piersi (obwisłość to mój problem :/) i zbliży je do środka, formując piękne krągłe jabłuszka :), czyli pewnie jakiś balkonik. Jeszcze tylko się rozejrzę w wątkach o konkretnych modelach, sugerując się postami o modelach najbardziej popularnych i chwalonych tutaj, wiem, że muszę też uwzględnić firmę decydując się na rozmiar (wiem, że niektóre firmy i konkretne modele są tzw. ściśliwcami bądź się rozciągają). W sumie mam jeszcze tylko problem z formą płatności, nie mam żadnej karty kredytowej, więc pewnie będę musiała sobie założyć, a tak chciałam zamówić coś już dzisiaj.. No nic, to zabieram się za poszukiwanie konkretnego już modelu biustonosza, który nabędę najszybciej jak się da bez względu na cenę, a założycielki i wszystkie forumki serdecznie pozdrawiam SUPER ŻE JESTEŚCIE :)) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/104 - mloda_sorka 29.09.07, 18:13 Popatrz tutaj: allegro.pl/item250347389_biustonosz_firmy_marks_spencer_uzywany_70g.html Kup to, tych 35 zł nie będzie Ci szkoda, a przynajmniej będziesz wiedziała, w co mniej więcej celować następnym razem. Może być na Ciebie o miseczkę za mały, ale kupuj, jeśli jeszcze można, żeby przybliżyć się chociaż trochę do swojego właściwego rozmiaru. Z brytyjczyków powinnaś nosić jakieś 70G-70GG, ew. ze ściśliwców 75F-75FF, ale dobrze Ci radzę - spróbuj kupić ten staniczek z Allegro! Zwłaszcza, że zapłacić będziesz mogła normalnie wpłacając komuś kasę na konto. Odpowiedz Link
maria252 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 29.09.07, 19:39 Mam pytanie czy 60f przeliczone na obwód 65 to będzie 65E.A ja jeśli tak to jak przelicyć 60FF na obwód 60. Dzięki bardzo za odpowiedź Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 29.09.07, 22:18 Teoretycznie i według tabelek 60f=65dd, 60ff=65f. Ale tabelki sobie, a nasze biusty sobie - trzeba mierzyć, nie ma rady. Niektóre dziewczyny sygnalizują, że ich biustom pasuje zmniejszanie tylko o jedną literkę, a nie o dwie - inne mówią, że dwie miseczki to w sam raz. Odpowiedz Link
maheda Re: 67-68/87 - alxandra 29.09.07, 22:20 Dobrze myślisz. Na początku lepsze może się okazać 28F albo 30DD. Odpowiedz Link
alxandra Re: 67-68/87 - alxandra 29.09.07, 22:26 dzieki:) juz po lekturze forum, zanim sie "ujawniłam" na nim próbowałam 30dd ale coś z nim nie tak było:) tzn mam wrażenie że na jednej piersi leży na drugiej nie. tak jakby jedna była troszkę wieksza od drugiej:) Dzięki za odpowiedź i przede wszystkim cieszę się że znalazłam jakiś miesiąc temu to forum:) Odpowiedz Link
maheda Re: 67-68/87 - alxandra 29.09.07, 22:35 A no tak :-) Dla większości z nas jest to normalka - jedna z piersi większa :) Faktycznie może okazać się, że dobrym rozmiarem na Ciebie, a raczej na większą pierś, jest stanik o miseczkę czy dwa większy od rozmiaru tabelkowego ;) Odpowiedz Link
dominika.r23 Re: 67-68/87 - alxandra 29.09.07, 23:11 ja mam bardzo podobne wymiary (teraz66/88) kupilam arabelke 60F i jest na mnie lekko zamała tzn na lewa piers jeszcze dobra ale na drugiej bula(szczególenie przed okresem)... Odpowiedz Link
alxandra Re: 67-68/87 - alxandra 29.09.07, 23:37 Hehe...jakbym swoją sytuacje i stan "przedokresowy" miałam przed oczyma:) dlatego teraz zamówiłam w intimo 28FF oby był dobry. bo i tak przez ostatnie 3 tygodnie "doszło" mi 1,5 cm w biuscie Odpowiedz Link
r.kamila 78/93 30.09.07, 15:05 pod biustem zmierzylam scisle,biust luzno i na wysokości brodawek. z tego co sobie wyliczylam wychodzi 75D i taki tez stanik kupuje ale jestem ciekawa co wy o tym myslicie.pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Odpowiedz Link
maheda Re: 78/93 - r.kamila 30.09.07, 15:08 Mi też tak wychodzi :) W bardziej luźnych stanikach pod biustem oczywiście 70E z brytyjczyków czy też 70F z polskich rozmiarówek, ale oczywiście ze ściśliwców 75D powinno leżeć, jak ulał :) Gratulacje, należysz do 20% prawidłowo ostanikowanych kobiet :) Odpowiedz Link
pepa_ac 86/104 30.09.07, 20:54 Zasadniczo mój stanik ideał to Playtex Affinity 34F. Ale teraz chce kupić Tango II, jaki to będzie rozmiar, też 34F? Odpowiedz Link
maheda Re: 86/104 - pepa_ac 02.10.07, 11:20 Nie powiemy Ci na 100%. My też próbujemy i przymierzamy... Na moje niegdysiejsze 87/120 dobre były 80GG, nie szalałabym tak z obwodem, bo Tango II ma obwód dość ciasny. Lepiej jednak 80tka, ale co z miską, tego nie wiem, niestety. Spróbuj może 80DD i zobacz, co dalej? Odpowiedz Link
pepa_ac Re: 86/104 - pepa_ac 03.10.07, 08:10 Pomiar dzisiaj z rana: 83/108 Nie ma to jak dynamika :D Odpowiedz Link
kumakk 101/79 30.09.07, 21:24 I troche nie wiem co myslec. Najlepiej leza na mie balkonetki, to juz wiem. Generalnie jestem z tych, ktore strasznie nie lubia jak cos uwiera. Nie znosze golfow, ciasnych majtek, stringow, metek - wszsytko mnie drapie i uwiera. Wyrzuce najpiekniejsza rzecz, jezeli mnie obciera. Nabylam kilka stanikow, niby wszystkie dobre, ale... No wlasnie. najwygodniejszy stanik pod sloncem to Fantasie 34F. Komfort absolutny. Ale mam swiadomosc, ze sie ten obwod rozciaga. Bezproblemowo wytrzymuje we Frei Rio 32FF, ale troche go czuje na sobie. Freya Porcela 32G uwiera mnie pod pachami, mecze sie ale biust wyglada genialnie. Freya Millie 32G niemilosiernie wrzyna sie pod pachami, wiec chodze z przedluzka i lepiej. Upatrzylam sobie w brastopie Kragla Kaske, Fantasie Allure, Panache Carnival i Helena Bra Ruby Pink i za diabla nie wiem w jakie rozmiary celowac! Pomozcie, prosze. Odpowiedz Link
maheda Re: 101/79 - kumakk 02.10.07, 10:19 Akurat z wymienionych zamiarów nie znam żadnego stanika :( Przykro mi, nie jestem w stanie Ci pomóc. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 101/79 - kumakk 02.10.07, 14:12 Jeśli wahasz się między obwodem 32 a 34, to Fantasie Allure bierz 32. Odpowiedz Link
veev Re: 101/79 02.10.07, 13:28 ja mam Helene 34G i moge powiedziec tyle, ze jest porownywalny z innymi moimi 34G (Panache Heaven i Harmony), czyli nieco na mnie za luzny w obwodzie (mam 81 pod biustem i ok. 107 w) - wiec na pewno powinnas wziac obwod najwyzej 32, w misce nie wiem - FF albo G? aha, on ma wezsze "u" fiszbinow niz Panache, wiec skoro pasuje Ci Freya, to rokuje dobrze. poza tym jest sliczny, owszem (choc w naturze bardziej brzoskiwiniowy niz na zdjeciu, gdzie wpada w roz), ale jakosciowo mocno taki sobie (ta szeroka wstazeczka przy miskach zaczela sie odpruwac praktycznie od razu - nie wiem, czy trafil mi sie trefny egzemplarz - i w sumie glownie dlatego go jednak nie odeslalam). nosilam go malo, ale podejrzewam, ze obwod sie jeszcze rozciagnie. jesli mozesz zamowic kilka stanikow i liczyc sie z tym, ze je odeslesz, to go sobie kup i zobacz/przymierz, ale gdybym go miala kupowac po raz kolejny, to wolalabym dolozyc pare funtow i szarpnac sie na lepsza firme. v. Odpowiedz Link
mmm-mm Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 01.10.07, 04:17 Chce ustalic swoj rozmiar. Mam 63 cm pod biustem na wydechu, maks. scisnieta, a w biuscie luzno 83 cm. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 01.10.07, 11:25 Na pewno musisz myśleć o ściśliwcach 60. Pewnie to będzie 60DD/E. Ale lepiej poczekaj jeszcze na wypowiedzi osób, które się bardziej znają. Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 02.10.07, 10:40 Bardzo madra rada. :) Fakt, ze niezle byloby wyprobowac 55, ale takich nie ma. Zostaje wiec ciasne 60. Tu caly watek dla takich szczuplych osob: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63349014 Odpowiedz Link
tristis8 88/111 01.10.07, 11:29 zwykle noszę ok. 80DD z tych przeciętnych polskich... ale od dłuższego czasy nie potrafię zmusić się do kupienia jakiegokolwiek stanika miękkiego czy nawet półmiękkiego... musi być maksymalnie twardy i dobrze zbierać biust i ten efekt mam, ale... miseczka DD jest w zasadzie u mnie trudno osiągalna i biust mi wyskakuje (tylko 1 pierś, delikatna asymetria) o większych to nie wspominam... Odpowiedz Link
beakarp dla pani lat 60 01.10.07, 14:54 ciotka ma pod biustem 77, w biuście 92 bez stanika i 95w. Biust wiekowy...jaki rozmiar z melissy jej polecic? No i nie lubi za mocno się sciskac, także żadne 65 nie wchodza w gre.... Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/95 02.10.07, 10:28 Mamy przestoje w udzielaniu odpowiedzi... Zdecydowanie nie 75. Chyba ze ciotka sklada sie z samych kosci, ale i tak raczej nie. Celowalabym w 70 ale i 65 bym zaryzykowala, moze nie teraz, ale z czasem. Mowie to na podstawie wlasnych doswiadczen, mam 78 cm pod biustem, jestem dosc szczupla, a jednak w 65 mi najwygodniej. Choc oczywiscie bez szalenstw, w ciasniejszych modelach siegne po 70. Nie chodzi o to zeby sie sciskac dla idei, jednak stanik musi sie czegos trzymac, a zaczepow w zebrach jeszcze nie mamy. Po czesci obwodowej czesc miseczkowa ;) - ja bym celowala w 70G, moze nawet H, ale z zastrezeniem, ze nie mam dostepu do melissowej tabeli rozmiarow i to obliczenia ze standardowej rozmiarowki. Prawdopodobnie czesc biustu zostala upchnieta a obwodzie wiec trzeba pamietac o starannym wygarnianiu piersi i nastawic sie na zmiane stanika za jakis czas. Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/95 - poprawka 02.10.07, 10:31 jednak udalo mi sie w koncu otworzyc tabelke. Faktycznie melissa ma wlasny pomysl na romiarowke. Wyprobujcie 70F i 70G, jesli mozecie zamowic dwa staniki na raz. Odpowiedz Link
pasiooo 76/96 01.10.07, 17:52 pisałam już wcześniej na forum swoje wymiary i doradzono mi abym nosiła 70 F.zakupiłam przez internet biustonosz w tym rozmiarze jednak jest na mnie za mały w miseczkach.pod biustem leży dobrze.zastanawiam się teraz jaki rozmiar zamówić?nie jestem jeszcze doświadczona w kupowaniu staników przez neta:P mógłby mi ktoś w tym pomóc?? Odpowiedz Link
turzyca Re: 76/96 02.10.07, 10:15 Obwod dobry, miseczka za mala? no to idziemy w gore z miseczka i w zaleznosci od firmy siegamy po 70FF lub 70G. Jesli bulka spora, a Ciebie stac, to zamow dwa staniki z kolejna wielkoscia miseczek - czyli 70FF i 70G lub 70G i 70H - ktorys na pewno odeslesz, ale zaoszczedzisz czas, gdyby sie okazalo, ze jednak kolejna miseczka wciaz jest za mala. Ale takie dzialanie tylko w wypadku rzeczywiscie sporej bulki. Odpowiedz Link
lucerka 83/97 01.10.07, 19:57 Witam! Polecono Was na Emamie - z checia dowiem sie jaki rozmiar powinnam nosic. Pod biustem mam 83, w biuscie 97. Dotychczas nosilam 75D. Czy to dobry rozmiar? Odkad mi piersi po ciazy "urosly" mam problem z dobraniem stanika. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 83/97 01.10.07, 22:21 Za mała miseczka. 75E albo 75F w polskich markach, w brytyjskich 75(34)DD albo E. Odpowiedz Link
imperative Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 02.10.07, 12:43 Mam 75 pod biustem i 93 w biuscie doradzice Odpowiedz Link
slodziuszek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 7 02.10.07, 15:29 73/90 ( zazwyczaj nosze stanik 75B ale obwód jest luźny) Odpowiedz Link
mary_lu Re: Slodziuszek 73/90 02.10.07, 22:30 Maksymalny obwód, po który możesz sięgać to 70. Czyli okolice 70D. Ale myślę, że od razu powinnaś kupić 65, czyli ok. 65F. Pamiętaj o starannym wygarnianiu zabłąkanego biustu spod pach i prawidłowym zakładaniu biustonosza. Odpowiedz Link
mary_lu Re: 95/112 03.10.07, 11:44 A powinna nosić raczej F przy obwodzie 90. Osoby o pełnych figurach najczęściej okazują się bardzo "ściśliwe" w obwodach (bo obwód musi się oprzeć na żebrach, na miękkim ciałku nie da rady), więc zwykle potrzebują dla właściwego podtrzymania biustu zaniżenia obwodu nawet o kilkanaście centymetrów (a zdarza się, że i więcej). Przynajmniej namówiłabym Mamę, aby zmierzyła jeszcze 85H. Trzeba mierzyć też sąsiednie rozmiary, bo trudno ocenić, ile z obwodu "w biuście" stanowią plecy... Przy pełnych kształtach i długotrwałym noszeniu złego stanika zwykle jest dużo pracy z masowaniem i układaniem ciała w staniku. Podejrzewam, że tutaj się błąka po tułowiu mnóstwo wałeczków, które powinny grzecznie siedzieć w biustonoszu. Odpowiedz Link
aino22 Re: 95/112 03.10.07, 12:33 dziekuje za odpowiedz. jednak znalazlam rozniez watek innej pani- miala wymiary 98/113 wiec zblizone do wymiarow mojej mamy a zaproponowano jej rozmiar 80FF wiec mniejszy obwod stanika pomimo iz miala wieksze wymiary.. ?? nie moge znalesc nowego watku nr 8... Odpowiedz Link
mary_lu Jest już nowy wątek rozmiarowy! 03.10.07, 11:46 Numer 8. Proszę się tam wpisywać, tutaj posty mogą zostać niezauważone. Odpowiedz Link