Dodaj do ulubionych

Ankieta nowy pomysł by uświadamiać innych?

18.10.07, 13:22
Witam dziewczyny z małych i średnich miast ,również wszystkich chętnych, które
chciały by w tym uczestniczyć. Otóż wymyśliłam sobie że będę chodziła do
sklepów stacjonarnych z ankietą , która ma na celu uświadomienie problemu
doboru odpowiedniego rozmiaru biustonosza sprzedawczyniom i właścicielom
sklepów bieliźniarskich. To myślę będzie ciekawy pomysł a jednocześnie dający
możliwość dowiedzenia się jak tak naprawdę sprawa wygląda strony klientek. A
to bardzo uświadamiające ankieta za jakiś czas dam wam możliwość przeczytania
pytań. Czekam tymczasem na opinie w sprawie ankiety?? Jak wam się pomysł podoba??
Obserwuj wątek
    • vinnica Ankieta - uświadamianie obsługi sklepów stacjonych 19.10.07, 19:21
      Oto ankieta zachęcam do wydrukowania i poświęcenia czasu na badanie
      ponieważ myślę, że jest warto aby taką ankietę przeprowadzić w sklepach
      stacjonarnych zachęcam forumowiczki aby spróbowały w tym swoich sił??? Mnie się
      udało w kilku sklapach i tylko z jednego mnie pani sprzedawczyni można by rzec
      "przegoniła"
      a oto treść ankiety :

Ankieta :
      (Nazwa sklapu)

1. Jak długo Pani prowadzi/pracuje w sklepie z bielizną?

TAK NIE

5. Jak taka pomoc wygląda?

TAK Nie NIE WIEM

7.Czy przechodziła Pani jakiekolwiek szkolenie dotyczace doboru odpowiedniego
      rozmiaru biustonosza?

TAK NIE NIE WIEM

8. Czy słyszała Pani opinie, że 80% Polek nie zna swojego odpowiedniego rozmiaru
      biustonosza?

TAK Nie NIE WIEM

9. Czy słyszała Pani o innych firmach , które produkują bieliznę?

TAK NIE NIE WIEM

10. Czy spotyka Pani klientki , które pytają się o niestandardowie rozmiary
      biustonosza np. obwody 60/65 i mieseczki od E-L?

TAK NIE NIE WIEM

11. Czy słyszała Pani o obwodach mniejszych niż 70 cm?

TAK NIE NIE WIEM

12. Czy słyszała Pani o rozmiarach miseczek od E-L?

TAK NIE NIE WIEM

13. Czy gdyby klientka postanowiła zakupić stanik, który absolutnie byłby
      niedopasowany czy odwiodła by ją Pani od tego zakupu?

TAK NIE NIE WIEM

14.Czy zależy Pani na tym aby pomóc kobietom w odpowiednim doborze biustonosza?

TAK NIE NIE WIEM

15. Czy gdyby klientki zaczeły się interesować/pytać o rozmiary większe lub
      inaczej niestandardowe niż które Pani ma w ofercie sklepu, czy była by Pani
      skłonna zmienić rozmiarówkę na inna?

TAK NIE NIE WIEM

16. Czy słyszała Pani, że źle dobrany stanik jest przyczyną 80% przypadków raka
      piesi?

TAK NIE NIE WIEM

17. Czy wie Pani jaka jest różnica miedzy rozmiarówka Europejską a Angielską?

TAK NIE NIE WIEM

18. Czy gdyby w Siedlcach zorganizowano szkolenie dotyczące perfekcyjnego doboru
      biustonoszy była by Pani nim zainteresowana?

TAK NIE NIE WIEM

19. Czy wzięła by Pani w nim udział??

TAK NIE NIE WIEM

20. Czy klientki, które chciałyby u Pani zakupić biustonosz w rozmiarze np. 60H
      , mogły by liczyć na Pani pomoc?

TAK NIE NIE WIEM

21. Czy mogłaby Pani taki biustonosz sprowadzić na indywidualne zamówienie?

TAK NIE NIE WIEM

22. Czy ma Pani dostęp do internetu?

TAK NIE

23. Czy słyszała Pani o Firmie "Bellissima" z Malborka?

TAK NIE

25. Czy słyszałą Pani o firmie "Melissa"?

TAK NIE

26.Czy słyszała Pani o szkoleniu w warszawie 13 10. "Perfekcyjne dopasowanie"?

TAK NIE

27. Czy wie Pani jak prawidłowo dbać o bieliznę?

TAK NIE

28. Czy słyszała Pani o firmach :

- Panache TAK NIE

- Freya TAK NIE

- Felina TAK NIE

- Fantasie TAK NIE

29. Czy zna lub słyszała pani o firmie Soyelle?

TAK NIE

30. Czy słyszała pani o stronach internetowych:

- Lobby Biuściastych TAK NIE

- Stanikomania TAK NIE

- Duzy biust.pl TAK NIE
      • turzyca Re: Ankieta - uświadamianie obsługi sklepów stacj 19.10.07, 19:33
        Pomysl fajny, ale ankieta ma pewne mankamenty. Np najpierw pytasz o obwody 60/65
        i miseczki E-L, potem o obwody ponizej 70. Poza tym pytania o poszczegolne firmy
        sa rozlane i nie jest jasne, dlaczego Melissa ma wlasne pytanie, a reszta
        wspolne? Btw. Melissa chyba jest nastawiona na sprzedaz wylacznie przez inernet,
        bo bez posrednikow moga oferowac bardzo niska cene.
        Ogolnie wiekszosc pytan ciekawych, ale troche chaotycznie. Mala czesc jest
        nienajlepsza np > 3. Dlaczego Pani prowadząc sklep z bielizna całkowicie
        nastawiła się na > standardową rozmiarówkę?
        Pomysl fajny, ale trzeba by ten tekst dopracowac.

Aczkolwiek bardzo bym chciala pojsc z ta ankieta do mojej osiedlowej budki,
        gdzie arogancka i niedouczona wlascicielka wyrzucila pracujaca tam wczesniej
        fachowa sprzedawczynie, i wetknac jej taka ankiete pod nos. Szkoda tylko ze do
        wlasnego osiedla tak daleko mam. :)
      • koma77 Re: Ankieta - uświadamianie obsługi sklepów stacj 19.10.07, 19:38
        16. Czy słyszała Pani, że źle dobrany stanik jest przyczyną 80% przypadków raka
        piesi?

To prawda?
        • vinnica Re: Ankieta - uświadamianie obsługi sklepów stacj 19.10.07, 19:42
          Ankieta może i jest niedoskonała ale sama ją ułożyłam poświęcejąc jej 2 godziny
          w nocy czego nie żałuje i mam nadzieje że wyniki beda ciekawa rzecza? a to że
          żle dobrany stanik to 80% jest przyczyną raka pieris to jest prawda?
          • mary_lu Re: Ankieta - uświadamianie obsługi sklepów stacj 19.10.07, 19:50
            Z tym rakiem to chyba jakiś wymysł, co prawda był jakiś artykulik w
            necie z takim stwierdzeniem (chyba nawet by Słynna Ruda), ale jakoś
            w to nie wierzę... Raczej bym stawiała na czynnik genetyczny :/

W każdym razie - lepiej to wyrzucić.

I jeszcze jedna uwaga (te powyższe o chaotyczności popieram) - wiele
            ekspedientek to nie właścicielki... Zatrudnione dziewczyny mogą się
            obawiać wypełniania takich ankiet, żeby się właściciel nie wkurzył...
            • vinnica Re: Ankieta - uświadamianie obsługi sklepów stacj 19.10.07, 20:05
              jakoś nie miałam problemów z wypełnieniem ankiety przez żadna osoba czy
              pracującą czy tez właścicielka?? Żadna nie bała się właścicielki, i wiele
              przyznało że co do raka to słyszały i się zgadzają .Nie wiem kto jest autorem
              tego artykuliku, ale przeprowadzałam z właścicielką sklepu od 15 w moim mieści i
              powiedziała ze szczególnie z rakiem mają coś wspólnego fiszbiny. Można się
              czepiać ale żadne nie powiedziały że tego nie wiedzą.
              • chrumpsowa fiszbiny przyczyna raka sutka-nie slyszalam... 19.10.07, 20:46
                za to kiedys krazyly pogloski, ze raka powoduje uszczypniecie... :/ Tak wiec te
                fiszbiny to moze byc jakis kolejny mit...
                Przyczyny raka sutka wg. portalu medycznego:
                www.mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=599
                Czyli glownie czynniki genetyczne BRCA-1 no i estrogeny... To dlatego wczesna
                miesiaczka (zaczynaja dzialac estrogeny), jest wymieniona jako jeden z czynnikow
                mogacych wplynac na raka. Z kolei wczesne macierzynstwo i karmienie piersia
                chroni przed rakiem sutka, bo w czasie ciazy i laktacji glownymi hormonami,
                ktore "kroluja" w organizie kobiety sa gestageny - glownie progesteron...
                Przynajmniej to wytlumaczenie z estrogenami wydaje mi sie sensowne... Oczywiscie
                oprocz tych czynnikow genetycznych... Ja bym nie wyskakiwala z tym rakiem
                powodowanym przez zle fiszbiny... No, chyba, ze ktos prowadzil na ten temat
                jakies badania...
                • chrumpsowa co do samej ankiety 19.10.07, 20:47
                  to mysle, ze to dobry pomysl :) Jesli znajda sie chetne do tego, by ja
                  przeprowadzac wsrod sprzedawczyn - bede szczerze podziwiala :))))))))
                  • vinnica Re: co do samej ankiety 19.10.07, 20:56
                    Co jak co Ankietę przeprowadziłam narazie w 7 sklepach i mam już ogólną
                    oriętacje na temat wyników. Żadana pani nie miała nic przeciwko ankiecie a to,
                    że się dowiedziałam jakie sklepy mogą być nastawione na edukacje i na współprace
                    to chyba dobry punkt wyjściowy. Zresztą sama jestem zadowolona że ankieta
                    sprawia mi wiele radości i daje mi przy tym naprawdę uświadamiać innych. Co
                    zresztą warto by zrobić ja w innych miastach . Co do samej ankiety to jak jest
                    tu specjalistka od ankiet to może by ją poprawiła i wspólnymi siłami możemy
                    zrobić taką akcję ogólnopolska potem byśmy się dzieliły tymi doświadczeniami co
                    wy na to Biuściaste ?
                    • chrumpsowa Re: co do samej ankiety 20.10.07, 10:36
                      Ja w PL nie mieszkam, ale podziwiam Was naprawde. Pomysl wydaje mi sie bardzo dobry!
                    • say_say Re: co do samej ankiety 21.10.07, 02:04
                      dzis juz troche pozno, by wzbijala sie na wyzyny naukowosci, ale
                      pare uwag:
                      -standardowo zaczynajac jakiekolwiek badanie nalezy sie przedstawic,
                      podac cel badania, instytuje, ktora za nim stoi itd, ktos kto
                      poswieca nam swoj czas i zgadza sie na udzielenie odpowiedzi na
                      niejedokrotnie nazwijmy to intymne pytania, ma prawo wiedziec co sie
                      pozniej stanie z jego odpowiedziami, do czego zostana uzyte itd.,
                      -pytania sa sugerujace-najpierw pytamy o wymienienie firm, ktore
                      respondent zna a pozniej pomocniczo mozna pokazac mu liste firm i
                      poprosic o wymienienie tych, o ktorych slyszal,
                      -po drugie ankieta ma forme wybitnie przepytujaca (jesli mozna uzyc
                      takiego stwierdzenia),respondent, ktory zgodzi sie na wziecie
                      udzialu w badniu nie moze czuc sie "przepytywany", bo zachodzi
                      wysokie prawdopodobienstwo, ze bedzie udawal, ze wie wiecej niz w
                      rzeczywistosci,no i taka forma pytan wywoluje rowniez dyskomfort
                      respondenta,
                      -wrzucanie miseczki E i L do jednego worka tez jest bledem, bo o ile
                      E jest do kupienia (czasami) tak L juz w sklepie staconarnych chyba
                      nigdzie dostac nie mozna, a wiec ktos kto slyszal o E na pytanie
                      odpowie twierdzaco, co rzecz jasna zafalszuje wynik,
                      -koleja rzecz to poruszanie kwestii drazliwych-nie mozna prostu z
                      mostu zapytac o kwestie intymne badz niewygodne (jak zle dobrany
                      stanik)-tu stosuje sie technike pytania nie wprost(same na wlasnej
                      skorze przeciez sie przekonujemy jakie oburzenie mozemy wywolac
                      sugerujac nawet bliskiej nam osobie, ze nosi zle dobrany stanik a co
                      dopiero sprzedawczyni w bielizniaku, ktora z zalozenia jest nam kims
                      obcym),
                      -tak samo z pytaniem dotyczacym dbania bielizny-niektorzy moga
                      poczuc sie dotknieci sugestia, ze chodza np w niedopranej bieliznie,
                      -kolejna kwestia zwiazana z drazliwymi zagadnieniami to pytanie o
                      odwodzenie od zlego zakupy-nikt o zdrowych zmyslach nie przyzna sie
                      do naklania do zakup zle dobranego biustonosza-respondenci zazwyczaj
                      biorac udzial w badaniach staraja sie pokazac jak w najlepszym
                      swietle (np. wlasnie dlatego samoobrona zawsze jest niedoszacowana w
                      sondazach-ludzie wstydza sie przyznawac do swoich rzeczywistych
                      preferencji wyborczych),
                      -no i jeszcze jedna sprawa o czym juz dziewczyny napisaly wczesniej-
                      standardowa rozmiarowka-to powielanie stereotypu, a przeciez chodzi
                      nam o uswiadamianie spoleczenstwa :D iz standard to nie 75B a np
                      takie 70G,
                      to chyba tyle. i oczywiscie nie pisze tego, zeby cie zniechecic.
                      mnie po prostu uczono, ze lepiej nie przeprowadzac badan niz robic
                      je zle.
                      dobrej nocy!

• say_say Re: co do samej ankiety 21.10.07, 02:08
                        i rzeczywiscie pytanie z rakiem-jak dla mnie zbyt ryzykowne-no chyba
                        ze dokopiesz sie gdzies do jakiegos specjalisty z tej dziedziny,
                        ktory potwierdza owa teze...
                        • poziomka62 Re: co do samej ankiety 21.10.07, 11:58
                          Mam trzy ulubione sklepy -myślę,ze gdybym do nich poszła z taką
                          ankietą to poczuły by się urażone takie pytanie np .Czy przechodziła
                          Pani jakiekolwiek szkolenie dotyczące doboru odpowiedniego
                          rozmiaru biustonosza?
                          Czy wie Pani jak prawidłowo dbać o bieliznę?
                          Czy zależy Pani na tym aby pomóc kobietom w odpowiednim doborze
                          biustonosza?
                          Czy klientki mogą u Pani liczyć na fachową pomoc w doborze
                          biustonosza?i temu podobne.
                          A tak pomijając czy te firmy które są wymienione coś ci za to
                          płacą???
                          • heliamphora Re: co do samej ankiety 21.10.07, 12:15
                            Poziomko, bez przesady z tym "płaceniem". Ankieta ma oczywiście pewne mankamenty
                            - o większości z nich dziewczyny już napisały - ale wymienione firmy, a
                            zwłaszcza Freya, Fantasie i Panache, są przez Forumowiczki uznane za produkujące
                            bieliznę najlepszej jakości i jako jedyne robią pełną rozmiarówkę. Dlatego je
                            sobie nawzajem polecamy i oceniamy pozytywnie ich jakość. To klasyka jeśli
                            chodzi o porządne staniki na duże biusty i ciekawe, jaką inną firmę miałaby
                            kompetentna sprzedawczyni polecić komuś, kto jak ja, nosi brytyjskie 75H, czyli
                            polskie J albo K (gdyby takie w ogóle istniało). Sama każdemu te marki polecam i
                            będę polecać. Nie jestem w żaden sposób związana z branżą stanikową i podobnie
                            jak pozostałe dziewczyny (a one robią w tym kierunki zdecydowanie więcej niż ja,
                            która tylko użświadamiam pojedyncze osoby z otoczenia) nie mamy żadnych
                            finansowych zysków z tego, że mówimy o tym, jak dobierac stanik, żeby było w nim
                            wygodnie, żeby korzystnie wyglądac i nie niszczyć sobie biustu.
                          • vinnica Re: co do samej ankiety 21.10.07, 12:20
                            Nie robię ankiety po to by mi ktoś płacił. Chodzi mi raczej oto by uświadamiać.
                            Dla mnie najważniejsze jest to by przygotować grunt do spotkania w moim mieście
                            na temat perfekcyjnego dopasowania. Bardzo bym chciała żeby takowe spotkanie się
                            odbyło. Chciałabym zaprosić fachowców i ludzi z branży i dać możliwośc kobietom
                            aby poznały swój rozmiar i kupowały dobrze dobrane biustonosze. Zreszta jest
                            jeszcze jedna przyczyna która mnie pochneła do ankiety sama nie mogę kupic sobie
                            stanika w stacjonarnym sklapie. więc chyba to jeste jakac motywacja.
                            ps. żadna ekspedientka jeszcze na te pytania, które wyminiłaś nie obraziła się
                            na mnie i nie wyrzuciła mnie ze sklepu. Co świadczy o tym że ankieta ma jednak
                            dobry oddźwięk?
                            Może jest niedoskonała ale przynajmniej mam możliwość poznania sytuacji
                            stanikowej w moim mieście i zostawiając po ankiecie piersiówkę przyczyniam się
                            do większej świadomości u sprzedawczyń jak i klientów takich sklepów. A nuż pod
                            koniec życia dowiem się że taka pani czytając piersiówkę zmieniła swoje nawyki i
                            kupiła dobry stanik, czy nie jest to tego warte??

Sami rozważcie.....
                            • heliamphora Natomiast ankieta... 21.10.07, 12:33
                              ...moim zdaniem ma tę zasadniczą wadę, że ona w większości pyta o OPINIĘ
                              sprzedawczyni na temat własnej wiedzy czy kompetencji, a nie o tę wiedzę czy
                              kompetencje. A rzecz jasna jeśli ktoś ocenia swoją wiedzę, to zazwyczaj
                              odpowiada: tak, wiem; tak, potrafię. Nie o to nam chodzi, bo wiemy, że większośc
                              sprzedawczyń uważa się za kompetentne. Zmieniłabym pytania na otwarte:

-w jaki sposób Pani dobiera klientkom bieliznę? W jaki sposób mierzy Pani
                              klientki? Jak Pani przelicza wymiary na rozmiar stanika?
                              -jak Pani zdaniem należy dbać o bieliznę?
                              -jaki Pani zna najmniejszy i największy produkowany obwód stanika? Jakie Pani
                              zna najmniejsze i największe produkowane miski staników?
                              -jakie Pani zna firmy produkujące bieliznę w rozmiarach.....?
                              -jakie zna Pani przedsięwzięcia/akcje społeczne/strony internetowe dotyczące
                              doboru bielizny?

Wtedy będzie wiadomo, co tak naprawdę sprzedawczyni wie, a nie że chce się
                              pokazać od dobrej strony i jak juz usłyszy nazwę firmy, to mówi: tak, słyszałam,
                              jasne że znam.

Zaś co do punktów...

13. Czy gdyby klientka postanowiła zakupić stanik, który absolutnie byłby
                              niedopasowany czy odwiodła by ją Pani od tego zakupu?

14.Czy zależy Pani na tym aby pomóc kobietom w odpowiednim doborze biustonosza?

...to zrezygnowałabym z nich albo zupełnie inaczej postawiła pytania. To jest
                              sytuacja tzw. obciążenia aprobatą społeczną. Tylko wyjątkowo respondenci
                              przyznają się do czegoś, co jest powszechnie nieaprobowane (wciskanie klientowi
                              nieodpowiedniego produktu aby zarobić, czy fakt, że sprzedawczyni "nie zależy
                              aby pomóc klientowi"). Odpowiedź na takie pytania nie jest rzetelna.
                              • brethil4 Re: Natomiast ankieta... 23.10.07, 16:26
                                Taka ankieta to dobry pomysł, ale zgadzam się z heliamphorą, że trzeba by bylo
                                zmienić pytania na mniej sugerujące. Łatwiej odpowiedzieć "tak wiem", "tak
                                słyszałam" niż powiedzieć jak powinien wyglądać dobrze dopasowany stanik lub
                                wymienić firmy które produkują bieliznę w konkretnych rozmiarach. Jeśli zmienić
                                pytania na takie w których osoba musiałaby przedstawić konkretną wiedzę to wtedy
                                ankieta byłaby naprawdę ciekawa, bo widać by było co ludzie wiedzą na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka