Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12

• ola0001 79/89 01.02.08, 20:53
      Nie miałam pojęcia że wybór biustonosza jest tak skomplikowany. Zawsze brałam to co wybierała mi mama - 75 A, czasem bywało tak że jak nie było z danego modelu A, a bardzo mi się podobał brałam B. Sama nie wiem który lepszy. Mam nadzieje że pomożecie mi ustalić właściwy rozmiar. Pozdrawiam ;-)
      • turzyca Re: 79/89 ola0001 02.02.08, 02:06
        75B bylo zdecydowanie lepszym wyborem niz 75A. :) A jeszcze lepsze byloby 70D.
        :) W stanikach stosujacych rozmiarowke kontynentalna (czyli niemieckich i
        polskich) warto wyprobowac tez 70E.
        Pamietaj zeby starannie ukladac stanik i wygarniac wszystko spod pach. Zajrzyj
        na bloga Besame po instrukcje (odsylacz na gorze).

Miescisz sie w absolutnie standardowej rozmiarowce... farciara! ;)

PS poczytaj nasze watki o producentach. Np triumph ma zroznicowana jakosc i
        czasem sprzedaje straszny badziew.
        • ola0001 Re: 79/89 ola0001 02.02.08, 14:40
          Wielkie dzięki za odpowiedź. Pewnie wyda się wam to śmieszne, ale ja zawsze myślałam, że D czy E to rozmiary dla bardzo dużego biustu. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź, na pewno spróbuje z nowymi rozmiarami.
    • asia-1982 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 01.02.08, 21:36
      Witam,

chciałam się dowiedzieć jaki powinnam nosić rozmiar:
      pod biustem ścisło 75cm
      w staniku 94cm
      do tej pory nieśmiertelne 75B;)
      Pozdrawiam
      • asia-1982 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 01.02.08, 21:41
        asia-1982 napisała:

> Witam,
        >
        > chciałam się dowiedzieć jaki powinnam nosić rozmiar:
        > pod biustem ścisło 75cm
        > w staniku 94cm
        > do tej pory nieśmiertelne 75B;)
        > Pozdrawiam

dodam może tylko, że te 75cm to po odjęciu tych 5cm,bo normalnie
        ścisło wychodzi 80cm.
        • turzyca 80(?)/94 asia-1982 02.02.08, 01:50
          Dobrze zrozumialam?
          Mozesz wyprobowac 75D albo jeszcze lepiej brytyjskie 70E. Farciara mieszczaca
          sie w standardowej rozmiarowce. ;)

Pamietaj o dokladnym wygarnieciu wszystkiego spod pach!
          • asia-1982 Re: 80(?)/94 asia-1982 02.02.08, 22:37
            bardzo dobrze:)ja tam zawsze byłam załamana moim małym rozmiarem, a
            Ty piszesz, że farciara;)wiele bym oddała, żeby mieć te parę
            centymetrów więcej. 94cm w biuście to w staniku,bez będzie
            90cm.kiedyś nosiłam 70D (dobierany przez panią Hanię),ale byłam
            szczuplejsza, a potem stanik zaczął się jeszcze marszczyć i wydawał
            mi się za duży i dlatego wróciłam do 75B.
            • turzyca Re: 80(?)/94 asia-1982 02.02.08, 23:45
              Ja tam z moich 94 cm jestem zadowolona. A pod biustem mam ledwo dwa centymetry
              mniej od Ciebie. Tyle ze w wynik ewolucji, metoda prob doszlam wlasnie do
              rozmiaru 65H i troche przestalam sie miescic w popularniejszej rozmiarowce.
              Obwod mi sie nie zmienil, ale biust zrobil sie bardziej okragly, potrzebuje
              wiecej miejsca w miseczce i tak wedruje po numerkach. :)

A w sytuacji, ktora opisujesz trzeba bylo nie zmieniac obwodu pod biustem, ale
              miseczke. Bo skoro stanik wydawal sie za duzy, to bledem bylo jego zwiekszanie i
              sieganie po stanik na grubsza osobe o tym samym obwodzie w biuscie. Lepiej bylo
              siegac albo po ten sam obwod z mniejsza miseczka, jesli zmniejszyl Ci sie biust,
              albo po mniejszy obwod z przeliczona miseczka, jesli schudlas pod biustem.

PS jak sie nie przestraszysz tej 65 i bedziesz miala mozliwosc sprobowac to
              sprawdz 65G. :)
    • a_nika 86/108 02.02.08, 15:10
      zawsze mialam problem z dobraniem stanika, wiec moze wasze zasady mi pomoga :) w
      tym momencie nosze 75d/e (raczej e), choc wiem, ze pod biustem mam wiecej, ale
      inne po prostu zle lezaly - miseczki mi wychodzily nie na piersiach a raczej
      miedzy nimi i biust by mi rzeczywiscie gdzies pod pachami ladowal. 75 e z reguly
      na poczatku sa niezle, niestety po jakims czasie zaczyna mi sie wylewac biust
      gora :) no i nie sa stabilne, tzn z tylu biustonosz mi podjezdza, jesli np
      wyciagne rece w gore to juz musze biustonosz poprawiac (acha, pomimimo ze w
      sklepie to 75d czy e wydaje mi sie super, potem sie okazuje ze fiszbiny nie leza
      calkowicie pod piersiami tylko mi na nie najezdzaja, a piersi wychodza tez gora
      - jak to juz napisalam). wiekszych nie probowalam przymierzac, a zreszta nawet
      niektore 75 e mialy moim zdaniem za duze miseczki. generalnie biust mi "chodzi".
      zawsze wybieralam biustonosze lekko "splaszczajace" - co chyba mi sie na biuscie
      juz odbilo. te ktore mam teraz juz takie nie sa, niestety przez to przestaly mi
      sie dopinac bluzki :) ale chyba pogodzilam sie juz z wielkoscia mojego biustu i
      nie zamierzam go wiecej ukrywac.
      pomozecie mi cos dobrac?
      z gory dziekuje
      nika
      • a_nika Re: 86/108 02.02.08, 15:12
        jestem z krakowa, jesli mozecie mi tez polecic konkretne sklepy to bede
        wdzieczna. ale zakup przez internet tez oczywiscie wchodzi w gre
        • maheda Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 16:57
          Nie zastanawiaj się, tylko wal od razu na Kurdwanów, na Wysłouchów 3/1 - tam
          jest sklepu Intimo4you, z brytyjskimi stanikami (uprzedzam, że większość z nich
          kosztuje ponad 150 zł), tam na pewno pomogą Ci w dobraniu rozmiaru.
          Na moje oko powinnaś celować w brytyjskie 75G (34G), ewentualnie w 70H (32H),
          skoro Ci 75tki jeżdżą.
          • a_nika Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 21:06
            dzieki! ale ojej! nie wiem, kiedy sie oswoje z mysla ze potrzebuje az takiej
            miseczki! a nie ma szansy na nic tanszego, chocby kolo 100zl...? to takie
            niesmiale pytanko...
            • maheda Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 21:47
              Owszem, Melissa.
              75H albo 75J:
              melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/wyswietlModeleR.php
              • a_nika Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 22:19
                dzieki! wchodzilam na strone i jest z czego wybierac.
                ale powiedz, czemu teraz podalas mi inna miseczke? to jest roznica miedzy
                rozmiarowka polska a brytyjska? przepraszam, ze pytam, dopiero zaczynam was
                podczytywac
                • maheda Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 22:25
                  Są co najmniej cztery rozmiarówki ;-)
                  Jedna - brytyjska (co 2,5 cm miseczka), przy czym miseczki mają również podwójne
                  literki.
                  Druga - amerykańska - też co 2,5 cm obwodu kolejna miseczka, ale brak podwójnych
                  literek ;>
                  Kolejna - europejska (czyli też polska) - co 2 cm obwodu kolejna miseczka, bez
                  podwójnych literek.

Melissa plasuje się gdzieś w okolicach amerykańskiej numeracji ;) tak mi się wydaje.
                  • a_nika Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 22:44
                    dzieki! rozumiem ze mam sie nie przejmowac ze melissa ma na stronie tradycyjna
                    tabele rozmiarow wg ktorej powinnam nosic 85 e? (to bylby koszmar swoja droga)
                    • turzyca Re: 86/108 - a_nika 02.02.08, 23:53
                      Dobrze myslisz. :) Melisa produkuje niezle staniki, ale tabelke ma beznadziejna.
    • mahda_88 73,74cm - 98cm 02.02.08, 15:12
      Najpierw z 75 D przeniosłam się na 75F ( i w nim w biuście wyszło mi 95 cm), ale że robią mi się bułki to postanowiłam się przenieść na 70G z Anity. Ale jak już go przymierzyłam to się załamałam. W połączeniu z moim biustem wyglądało to jak spełnienie myśli technicznej w konstrukcji radzieckich rakiet kosmicznych. Inne za to wydawały mi się jakieś takie ogólnie za ciasne. i znowu jestem w punkcie wyjścia.
      Piersi mam w kształcie gruszki/ łezki i mimo bezdzietności obwisłe. Marzy mi się stanik który je jakoś naprawi i zbliży do siebie (przy mojej figurze biust wystający poza obręb ciała sprawia że wyglądam jakby łatwiej mnie było przeskoczyć niż obejść), ale jednocześnie jak mnie w nim partner zobaczy to mu się nie chce kojarzyć z jego babcią. Ale coraz bardziej mi się wydaje, że "takie rzeczy to tylko w Erze"
      • maheda Re: 73(74)/98 - mahda_88 02.02.08, 17:00
        Spróbuj brytyjskie 70FF (32FF), chociaż raczej celowałabym na Twoim miejscu w
        65GG (30GG).
        Popatrz, co jest w takim rozmiarze (30GG):
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=gg&numitems=20&sort=price_asc
        A w 32FF:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=ff&numitems=20&sort=price_asc
        Nic, tylko wybierać i szaleć :-)
        • mahda_88 Re: 73(74)/98 - mahda_88 02.02.08, 18:20
          Dziękuję za pomoc.
          Niestety nie mam możliwości zamawiania ze sklepów zagranicznych przez internet,
          ale przeczytałam niedawno o sklepie w pasażu hotelu Monopol w Katowicach, a
          teraz siedzę nad wątkiem Freyi więc jeśli się prze wekend dokształcę to w
          poniedziałek może coś wybiorę.
          • maheda Re: 73(74)/98 - mahda_88 02.02.08, 18:24
            Ooooo super :)
            Na pewno będą coś dla Ciebie mieli - to jest firmowy Freya - z tego, co wiem.
    • aadrianka 85/108 02.02.08, 16:48
      Zmusiłam koleżankę do pomiarów. Wstępnie oceniam ją na 75GG, co Wy
      na to?
      • maheda Re: 85/108 - aadrianka 02.02.08, 17:01
        Zgadzam się z "wyceną", z tym, że jednak z tą miseczką byłabym ostrożniejsza i
        zaczęłabym od 75FF albo 75G.
    • ab76 76/100 02.02.08, 22:28
      Witam! Mam na imię Agnieszka. Właśnie jestem na etapie uzupełniania
      garderoby- po ciąży i zakończonym karnieniu piersią nie mogę dobrać
      rozmiaru.. Zresztą czytając to forum widzę że i przed ciążą nie był
      to najszczęśliwszy dobór (75 B ;)). Niedawno kupiłam 80 B Triumpha,
      jako tako leży.
      Boję się, że obwód 70 będzie za bardzo się wrzynał w ciało (pulchna
      jestem), piersi mam takie "długie", z dość dużą przerwą pomiędzy..
      Bardzo proszę o pomoc.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • maheda Re: 76/100 - ab76 02.02.08, 22:41
        Oj, nie w tę stronę :)
        Raczej 70FF na początek (32FF). :)
        :) Z Melissy i Avocado jakieś pewnie 70G-70H.
        Z Triumphów, Samath i innych nawet nie ma co próbować, bo nie będzie nic.
        • turzyca Re: 76/100 - ab76 02.02.08, 23:51
          To ja sie tylko podpisze pod decyzja mahedy i uspokoje, ze stanik w tym
          rozmiarze z _dobrymi_ miseczkami nie bedzie sie wrzynal w cialo. Podobnie jak
          majtki w stanie spoczynku maja mniejszy obwod niz obwod bioder, tak i staniki
          trzeba brac troche wezsze, bo sie rozciagaja. Ale jesli wezmiemy za mala
          miseczke to bedzie nam potwornie niewygodnie, bo piersi beda ciagnely stanik do
          przodu i obwod bedzie sie z tylu wbijac w plecy. Stanik z dosc waskim obwodem i
          odpowiednio duza miska bedzie nie tylko bardzo wygodny, ale tez bedzie dobrze
          podtrzymywal i ksztaltowal biust. :)
          • limonka_01 Re: 76/100 - ab76 03.02.08, 00:21
            Właśnie dlatego, że jesteś pulchna to powinnać brać 70, a kiedyś
            pewnie sięgniesz po 65. Obwód stanika musi opierać się na żebrach, a
            jeżeli masz trochę tkanki tłuszczowej do masz też "zapas" do samych
            żeber.
            Mam prawie identyczne wymiary i noszę 70G z firm brytyjskich.
            Polskich nie mam, to Ci nie podam, ale pewnie jest tak jak napisala
            Maheda. Możesz jednak na początek spróbować od 70FF, ale z czasem
            pewnie biust Ci przemigruje na 70G.
            • ab76 Re: 76/100 - ab76 03.02.08, 08:10
              Bardzo Wam dziękuję za szybkie i wyczerpujące porady. Czas na zmiany!
              Jesteście kochane.
              Agnieszka
    • monisiog 74,75/90 03.02.08, 14:50
      Zawsze nosiłam 75B i staniki niektorych firm lezaly calkiem ok. A jaki rozmiar
      powinnam nosic wg Was??
      • maheda Re: 74,75/90 - monisiog 03.02.08, 14:59
        Wg mnie albo 70D, albo 70E.
        Czyli najbardziej powszechny chyba rozmiar wśród młodych dziewcząt :)
        • turzyca Re: 74,75/90 - monisiog 03.02.08, 16:41
          Maheda ma racje, ale trzeba pilnowac dobrej jakosci biustonosza, bo te bardziej
          rozciagliwe w tym rozmiarze nie beda mialy sensu. Przy biustonoszach bardziej
          rozciagliwych nalezy siegac po 65DD/E i 65E/F (pierwsza litera brytyjska, druga
          polska).
          Poniewaz jestes tak posrodku rozmiarow to stad dwa zalecane rozmiary miseczki do
          przymierzenia. Pamietaj zeby zawsze starannie wygarnac biust spod pach do
          miseczki i dopiero potem oceniac stanik.
        • monisiog Re: 74,75/90 - monisiog 03.02.08, 22:24
          Dziękuje za rady! Dobrze mnie oceniłaś, jestem kolejną młodą dziwczyną z źle
          dobranym biustonoszem... Ale niestety moja mama która ma o wiele większe piersi
          też nosi 75B!! Muszę ją dokładnie zmierzyć i zmusić do zakupu odpowiedniego
          biustonosza ;)
    • ola0001 80/98 mama 03.02.08, 19:49
      • bathilda Re: 80/98 mama 04.02.08, 18:05
        Na początek może 75DD/E w brytyjskiej (75E/F w polskiej) taki rozmiar można
        kupić nawet w stacjonarnych sklepach, choć ciut trza pochodzić. Z bardziej
        rozciągliwych modeli warto spróbować brytyjskiego 70FF.

I porządnie wygarniać spod pachy. Z czasem pewnie część piersi wróci do
        miseczki, więc tym bardziej prawdopodobne, ze skończy się na obwodzie 70.
    • isca-to-ja Re:93/122 03.02.08, 20:36
      W tej chwili noszę 85E, ale mam wrażenie, że mi bokami wypada i przez to dekolt
      traci na wyglądzie ... większych po prostu nie znalazłam a nie mam cierpliwości
      do zakupów.
      Zaskoczeniem jest obwód pod biustem ... powinnam nosić 90? Łomatko, raz
      próbowałam i wszystko mi spodem wypadało, a piersi bez mojego udziału wpadały
      pod pachy...
      • bathilda Re:93/122 isca-to-ja 04.02.08, 18:06
        > Zaskoczeniem jest obwód pod biustem ... powinnam nosić 90?

No co Ty? Powinnaś nosić 85GG (brytyjskie). A może i 80 HH. Jak pierś się nie
        mieści w miseczce to trzeba zwiększyć miseczkę a nie obwód, przecież to by było
        nielogiczne.
        • isca-to-ja Re:93/122 isca-to-ja 04.02.08, 18:55
          Dzięki ;0) Nie myślałam o miseczce, tylko o tym, że to więcej niz 90 ;0)
      • maheda Re:93/122 - isca-to-ja 04.02.08, 18:11
        Spróbuj brytyjskie 85G i sprawdź, jak się w nim czujesz.
        Czy miseczki nie za małe na przykład.
        A potem się będziesz zastanawiała, co dalej :)
        Ewentualnie z polskiej Melissy 85H, ew. 85J. Też do zastanowienia się.
        • isca-to-ja Re:Dzięki ;0) 04.02.08, 18:58
          To ja od razu spróbuję coś kupić. W ogóle naczytałam się tu fajnych rzeczy i
          dużo mam tego próbowani ;0))
        • effka454 Re:93/122 - isca-to-ja 05.02.08, 21:30
          maheda napisała:

> Spróbuj brytyjskie 85G i sprawdź, jak się w nim czujesz.
          > Czy miseczki nie za małe na przykład.
          > A potem się będziesz zastanawiała, co dalej :)
          > Ewentualnie z polskiej Melissy 85H, ew. 85J. Też do zastanowienia się.
          >
          No nie wiem, ja startowałam tutaj na LB z takimi wymiarami i pierwsze co sobie
          kupiłam to było TangoII 85H, które (po noszonych 95F) wydawało mi się idealne. I
          w zasadzie już po tygodniu zaczęłam szukać Tango w rozmiarze 80HH.
          Z Melissy to wyszło mi jakieś 80N/0 (raczej na zamówienie, bo takich nie szyją w
          produkcji masowej)
          Teraz po migracji (86/123) zaczynam rozważać coś z Panache w rozmiarze 75J(34J) :D
          • maheda Re:93/122 - isca-to-ja 05.02.08, 21:42
            Ale co biust, to inaczej.
            Ja się z prawie takim samym obwodem w biuście topię już w Fieście Panache 80H
            (czyli 85G jest na mnie za duże).
            W 80J (czyli 85H) topiłam się bardzo zdecydowanie, wszystko mi wisiało i powiewało.
            Ja miałaj lejący się, pochudnięciowy, potyciowy, pociążowy, podzieciowy.
          • effka454 Re:93/122 - isca-to-ja 05.02.08, 22:32
            A i jeszcze taki mały przykład dla pulchnych :)
            Na Perfekcyjne Dopasowanie zaciągnęłam moją siostrę cioteczną, która ma jeśli dobrze pamiętam 99 pod biustem (nie pamiętam ile "w" niestety) i pani z Bellissimy "zapakowała" Ją w 85 (chyba tam G wchodziło w grę, bo pamiętam, że udało jej się przymierzyć nawet plung, którego dla mnie niestety już nie uświadczysz :( )
    • elldan 77/97 03.02.08, 21:49
      Nosze 36C/czasem D (80 C/D).
      Wlasciwie ani jeden stanik nie jest dobry, biust wypada z miseczek.
      Prosze o rozmiarowki europejskie i brytyjskie, obecnie jestem na Wyspach, wiec moge zrobic zakupy na miejscu.
      Dziekuje z gory za porade!
      • charm Re: 77/97 03.02.08, 22:21
        > Nosze 36C/czasem D (80 C/D).
        > Wlasciwie ani jeden stanik nie jest dobry, biust wypada z miseczek.
        To, że nie jest dobry jakoś mnie nie dziwi ;-)

Na pewno nie 80, 75 raczej też nie... proponuję 70 (32), a co do miski to
        proponuję zacząć od F ;-)
        • elldan Re: 77/97 04.02.08, 10:52
          dziekuje za odpowiedz!
    • gohs 80/92 03.02.08, 22:34
      75B ma za dużą miseczkę, w obwodzie jest ok, co do miseczki lepiej czuje się w
      80A, ale nie formuje mi biustu, raczej go przykrywa, w obwodzie tez pasuje.

Mam szeroko rozstawione piersi (na 3 palce). Chciałabym by stanik ładnie układał
      je ku sobie.

Prosze o pomoc
      • maheda Re: 80/92 - gohs 03.02.08, 22:43
        75B powinien mieć raczej za małą miseczkę.
        Spróbuj porządnie wszystko wygarnąć do miseczek spod pach - czy nadal będzie za
        mały, przy fiszbinie okalającej całe piersi?
        • gohs Re: 80/92 - gohs 03.02.08, 22:58
          fakt ze zasugerowałam sie jednym w tym rozmiarze który nie dawno wyrzuciłam
          (moze jakaś felerna rozmiarówka), reszte mam 75B i miseczka w zasadzie jest
          dobra, ale nie układa moich piersi tak jakbym tego chciała, dlatego mam wrazenie
          ze moze za duza, kiedy wygarne piersi od pach, za chwile i tak w miseczce ubywa,
          a głupio kilka razy dziennie poprawiac piersi w miseczce.
          • gohs Re: 80/92 - gohs 03.02.08, 22:59
            w tym sensie moze jest za mała, bo żeby specjalnie spłaszczała/przyciskała mi
            piersi nie czuję, i bułeczek tez raczej nie widze
            • gohs Re: 80/92 - gohs 03.02.08, 23:18
              przymierzyłam stanik i ułożyłam piersi jeszcze raz, tak jak mówiłas,
              podciągnęłam ramiączkai terazi teraz miseczki rzeczywiscie wydają się ciut za
              małe, a fiszbiny nie przylegają dokładnie do skóry
              • maheda Re: 80/92 - gohs 03.02.08, 23:24
                A no widzisz.
                Skoro Ci zatem uciekają piersi w obwodzie 75, to powinnaś celować w 70tki.
                A skoro 70tki, to miseczka 70E. Możliwe, że póki co - lepsza będzie 70D, bo musi
                Ci biust wrócić na swoje miejsce - ale jeśli 75B nie obejmuje Ci porządnie
                biustu, to lepiej jednak wycelować w 70E.
                Próbuj :-)))))))
                • gohs Re: 80/92 - gohs 03.02.08, 23:47
                  Dzięki wielkie za fachową poradę! Jutro jadę spróbowac :))))
    • sloughi 82/ 100/101 04.02.08, 10:06
      Nie wiem od czego zacząć, nie podejrzewałam nawet że są tu dobre
      dusze, które utulają nasze troski piersiowe:)A więc zacznę od
      podbiuścia: 82 cm, biust:100, w staniku 101.
      Mam staniki w rozmiarach od 75C do 80D i wszystkie jakoś leżą, choć
      okropnie. To, co mam na sobie teraz to 80A, które ciągle muszę
      poprawiać, bo piersi niby leżą a zaraz wyłażą. Poza tym leżą za
      nisko ale jak jeszcze bardziej naciągnę ramiączko, to chyba mi
      przepołowi ramię. Naprawdę nie wiem, co z tym począć. Wypróbowałam
      już tyle staników w różnych rozmiarach, że jak czytam tu zdania o
      przemianie, to ściska mnie w środku, bo ja też tak bym chciała, ale
      czy się da? Dziękuję za rady wszelkie.
      • maheda Re: 82/101 - sloughi 04.02.08, 10:43
        No bo też kto to widział wpychać się w 80A przy Twoich wymiarach!!!
        Obwód - zdecydowanie 75, może nawet 70tki, ale to później.
        Z polskich firm (Triumph, Felina, Samantha, Corin, Gaia, Dalia, itp, itd) - 75G
        albo i 75H, ale możliwe, że na razie 75F będzie OK - do sprawdzenia nabiustnie.
        Docelowego dla Ciebie rozmiaru miseczek dla obwodu 70 w tych firmach po prostu
        się nie produkuje.
        Z polskich firm - Melissa oraz Avocado - 75F, możliwe, że w niektórych modelach
        na razie dobre będzie 75E (acz wątpię) - do sprawdzenia nabiustnie. Docelowo 70H.
        Z brytyjczyków (Panache, Freya, Fantasie, Kalyani) - rozmiar 75F (34F), acz
        możliwe, że na razie 75E (34E) w niektórych dużomiseczkowcach będzie OK. Dodam,
        że z rozciągliwców (wszystkie Kalyani, znakomita większość Fantasie i część
        Freya) od razu powinnaś celować w 70F-70FF (32F-32FF), a docelowo możliwe, że i
        70G (32G).
        • sloughi Re: 82/101 - sloughi 04.02.08, 11:09
          Maheda, baaaardzo Ci dziękuję, zaraz zrobię sobie wydruk, do torebki
          i na miasto, tzn. do KDW, bo mieszkam w Berlinie (tak, tak, sierotka
          Marysia w wielkim mieście bez stanika...). Zgłoszę się po pierwszych
          przymiarkach! Dziękuję!
          • turzyca Re: 82/101 - sloughi 04.02.08, 18:03
            Mam nadzieje, ze wrocisz i zostaniesz na stale. Forumki po zachodniej stronie
            Odry to moja wielka nadzieja. :)
            A jakbys przy okazji sprobowala ustalic czy w Berlinie jest gdziekolwiek do
            dostania: Freya, Fantasie oraz Panache i Kalyani to bede bardzo wdzieczna. :)
            • sloughi Re: 82/101 - sloughi 05.02.08, 17:46
              Na pewno wrócę,moja frustracja jest szeroka i głęboka:) I już
              zapisuję sobie na listę do ustalenia marki, które podałaś. Jeśli
              mogłabym Ci jeszcze jakoś pomóc, to pisz bez wahania. Nie mam
              wprawdzie pojęcia o stanikach, ale za to kosmetyki mam obcykane:)
              Pozdrawiam

Szukająca
              • sloughi Re: 82/101 - sloughi po pierwszej przymiarce 07.02.08, 14:24
                Pocieszam się,że to początki bo ... jestem bliska płaczu. Byłam w
                KDW, w końcu największy dom towarowy w Europie, to muszą coś mieć.
                Rozmiarów powyżej D szukałam jak krasnali w lesie: bardzo skromny
                wybór i właściwie tylko wśród bielizny "użytkowej", bardziej
                wyrafinowane modele były tylko do C.
                Przymierzałam Triumpha i Felinę, bo reszty nie było:( 75 w obwodzie -
                optymalnie! Nie wiem czemu ja tę 80 tak obsesyjnie nosiłam. Gorzej z
                miseczkami: E jest za mała, pije i bułki wystają. F jest na pierwszy
                rzut oka dobra: po raz pierwszy miseczka objęła cały mój biust,
                nawet spod pachy - niesamowity, nieznany mi wcześniej komfort! (jak
                jaj siebie zaniedbywałam...). Leżał obciśle ale bardzo wygodnie,
                żadnego przesuwania czy przemieszczania piersi. Potem zauważyłam, że
                pierś nie wypełnia całej miseczki, kawałek u samego dołu jest wolny
                ale przylega ściśle do ciała. Efekt: biust leży wygodnie ale nie
                jest podniesiony. Druga sprawa to kształt moich piersi... Już
                wcześniej zauważyłam, że efekt krągłości to w moim przypadku
                mrzonki. Moje piersi wyglądają jak worki z piaskiem postawione na
                baczność. Zamiast się zaokrąglić to one się wydłużają... Czy to
                oznacza, że utraty jędrności już nic nie zrekompensuje?...
                Miseczka G: może być, ale za duża, za dużo powietrza w miseczkach.

Turzyco! Niemki też mają problemy z dużymi miseczkami i spotkałam
                się z wielkimi pochwałami na temat Freyi, Fantasie i Panache.
                Pierwszych dwóch nie ma do kupienia w sklepach, pozostają sklepy
                wysyłkowe. Tutaj bardzo sobie chwalą www.bravissimo.com (można
                zamówić bezpłatny katalog, widziałam że wysyłają też do PL)i ...
                angielski ebay. Podobnie jest z Panache, tutaj polecany jest sklep
                www.kronederschoepfung.de. Również www.dessoux-xxl.com ma sporą
                ofertę. Z marek obecnych na rynku wśród biuściastych największym
                uznaniem cieszą się Marie Jo i Lise Charmel (obie do kupienia w KDW,
                ale nie miałam czasu się bliżej przyjrzeć, następnym razem).
                To dopiero moje początki zwiedzania stanikowego świata:)

Pozdrawiam gorąco i do następnego razu!
                • maheda Re: 82/101 - sloughi po pierwszej przymiarce 07.02.08, 14:27
                  W tych 75F - próbowałaś przemieścić fiszbiny na dole wyżej? Dało się? Jeśli nie,
                  to dlaczego?
                  W 75G - czy skracałaś ramiączka?
                  Do obydwu rozmiarów miseczek: czy na pewno wygarniałaś wszystko mocno (po
                  założeniu już ramiączek) spod pach do miseczek?
                  • sloughi Re: 82/101 - sloughi po pierwszej przymiarce 07.02.08, 14:36
                    Droga Mahedo,

skracanie ramiączek - tak, w każdym przypadku, na maxa, od skracania
                    musi się u mnie wszystko zaczynać
                    wygarnianie - jak najbardziej, nawet po kilka razy, tak wszystko
                    wygarnęłam że czułam się naprawdę świetnie, bez cienia bułki
                    fiszbiny i przemieszczanie ich - nie, nie robiłam tego... Pewnie o
                    tym już było, więc strasznie mi głupio.
                    • maheda Re: 82/101 - sloughi po pierwszej przymiarce 07.02.08, 14:42
                      Nie przejmuj się, bardzo łatwo coś pominąć i o czymś zapomnieć, jak się robi coś
                      po raz pierwszy :)

Często, mierząc staniki w końcu dobrych obwodach, kładziemy z przejęcia fiszbiny
                      na żebrach, ale dobre 2-3 cm poniżej dolnej krawędzi biustu. U osób ze sporym
                      biustem wynika to z tego, że przyzwyczajone jesteśmy do tego, żeby fiszbiny
                      kłaść w pewnej odległości - ze względu na to, że źle dobrane staniki dotąd
                      zawsze nas kłuły we wszelkie możliwe miejsca.

Trzeba te fiszbiny podnieść na ciele i ułożyć tak, żeby okalały piersi,
                      opierając się jednakowoż na żebrach, a nie na piersiach - mają być zaraz poniżej
                      linii końca biustu.

Zobacz wtedy, może te staniki w rozmiarze 75F będą OK?

A co do kształtu biustu w nich - nie przejmuj się. To takie firmy, niestety, że
                      robią często kacze dzioby albo rakiety.
                      Stąd np. osobiście wolę kupić staniki z Freya, bo lubię je, one mnie i ładnie w
                      nich wyglądam :)
                      • sloughi Re: 82/101 - sloughi po pierwszej przymiarce 08.02.08, 19:02
                        Dziękuję Maheda, poszłam i zaczęłam przemieszczać te fiszbiny.
                        Rzeczywiście, jak sobie pomyślę, że zupełnie odruchowo kładłam je
                        sobie na żebrach, i to latami! ... A więc dało się przemieścić,
                        biust się podniósł i wypełnił jakby pełniej miseczki, ale ramiączka
                        zwisały teraz niemal na moich ramionach i nie dało się ich już
                        bardziej skrócić. Myślę, że trafiłam na nie moje modele (głównie
                        Felina) i będę teraz celować w, jak tu mówicie, "brytyjczyków".
                        Twoje rady bardzo mi się przydały i zgłoszę się po przymiarce nr.2.
                        Pozdrawiam!
                        • sloughi Re: 82/101 - sloughi po drugiej przymiarce 10.02.08, 09:41
                          Byłam w Kaufhofie na Alexander Platz i patrzę, oczom nie wierzę -
                          wisi parę staników od Freyi. Naprawdę tylko parę i wszystkie tak
                          fikuśne, że pewnie bym normalnie na nie nie spojrzała. Poza tym od
                          dobrych kilku lat nie przymierzam nawet ponętnych staników, bo zbyt
                          dużo się napłakałam w kabinach.
                          Wymiary od A do D. Jeden był G, to od razu go wzięłam i dwa, czy
                          trzy E i F, też powędrowały do przymierzalni. Obwód 75.
                          Czułam się w nich i wyglądałam lepiej niż w Felinie. Piersi stały
                          się wreszcie kulami a nie czubkami butów pajaca. Nie było problemu z
                          fiszbinami, tylko ramiączka podciągałam. Miseczka E była bardzo
                          ciasna i miałam problem z bułkami. F leżała jak na mnie szyta, ale G
                          obejmowała pierś jeszcze lepiej. Zakochałam się jednak w F, bo
                          zmienił moje proporcje nie do poznania. Na szczęście (nieszczęście)
                          nie mam dylematu co kupić, bo nie mam kasy (42 Euro za sztukę, to
                          taniej niż Felina:55 Euro). Jeśli ktoś jest przejazdem, to radzę
                          zajrzeć, ale specjalnie do tego Kaufhofu po stanik jechać nie radzę,
                          zbyt mały wybór. Zobaczę jeszcze w Kaufhofie na Ostbahnhofie.
                          Pozdrawiam.
                          • maheda Re: 82/101 - sloughi po drugiej przymiarce 10.02.08, 11:02
                            No i BARDZO dobrze.
                            Nie było miseczki FF? Powinna być, bo między F i G w brytyjczykach jest różnica
                            nie jednej, ale dwóch miseczek.
                            75F powinno być na Ciebie w sam raz, w niektórych małomiseczkowcach jedynie 75FF.
                            Pamiętaj o PORZĄDNYM wygarnięciu wszystkiego spod pach do miseczek i skróceniu
                            ramiączek :)
                          • turzyca Re: 82/101 - sloughi po drugiej przymiarce 10.02.08, 13:33
                            sloughi, a moglabys pomeczyc ich o sprowadzanie mniejszych obwodow? wybieram sie
                            do berlina w kwietniu i chetnie bym pobuszowala, ale ja potrzebuje 65 max.
                            • sloughi Re: 82/101 - sloughi do Turzycy 11.02.08, 09:53
                              Turzyco, czy mogłabyś mi napisać jakiego konkretnie wymiaru (ów)
                              docelowo szukasz, jakiej firmy? Jeśli nie chcesz na forum, pisz na
                              priv (sloughi@gazeta.pl). By mi ułatwiło "dręczenie".:))
    • acrobat82 77/103 04.02.08, 11:40
      Witam powyżej mój rozmiar. Kupiłam sobie biustonosz z Melissy jak
      proponowały koleżanki 70J. Tragediaaaa !!!!!!
      Miseczka chyba 3 razy za duża :(

pomoooccyyy
      • maheda Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 11:58
        1. Wygarnęłaś sobie wszystko porządnie spod pach? (nei mówimy o głaskaniu, tylko
        o porządnym wygarnięciu w lekkim skłonie)
        2. Skróciłaś ramiączka?
        3. Wyprostowałaś się?

Jeśli odpowiedź brzmi 3xtak, to możesz jeszcze - jeśli chcesz - wysłać zdjęcia
        do Galerii. Tam obejrzymy, w wątku dla Ciebie odpowiemy, co z tym nie tak.
        :)
        Spokojnie, każda z nas celowała co najmniej kilka razy, zanim utrafiła w swój
        rozmiar.
        • acrobat82 Re: 77/103 mehedo ratuj 04.02.08, 12:09
          pod biustem leży super!!! Zapięlam na pierwszą haftę i jestem
          zachwycona mając tak "ciasno" pod biustem :D Miseczka hmm... mój
          biust nie wypełnia jej całej. Na dole wszystko ok ale góra powiewa
          jak firanka :/ Kupiłam Melisse 0329.
          • maheda Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 12:13
            :) A odpowiesz mi najpierw na te trzy, zadane Ci, pytania? :)
            • maheda Re: 77/103 - acrobat82 - p.s. 04.02.08, 12:20
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=42766748&a=64055370

Dziewczyny w ogóle w tym wątku piszą coś o źle układającej się miseczce w górnej
              części stanika.
              I do tego w tym modelu - jak widzisz z postu - miseczka w białym 0329 jest np.
              większa, niż w modelu 0123...
              • acrobat82 Re: 77/103 -3 kroki zrobione 04.02.08, 12:30
                Tak wygarnęłam, podciągnęłam ramiączka i stanęłam wyprostowana przed
                lustrem.
                Ten stanik wogóle nie wyhgląda tak jak na zdieciu na stronie
                Melissy :/
                • maheda Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 12:34
                  Właśnie po to są m.in. wątki producentów, żeby przeczytać PRZED kupnem opinie
                  innych dziewczyn o planowanym zakupie.
                  Czytałaś wątek, który Ci podałam?

Zawsze pozostaje Ci przesłanie zdjęć do galerii, jak proponowałam już zresztą.
                  • acrobat82 Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 14:13
                    tak przeczytałam. Czytalam też wczesniej róze wątki o Melissie.
                    Jak mam zamiesic zdiecia w galeryjkach? I jak maja one wyglądać??
                    • turzyca Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 17:59
                      tu jest regulamin: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63955833&v=2&s=0

Zdjecia sa na zamknietym blogu, do ktorego dostep maja doswiadczone forumki. W
                      odpowiednim watku tutaj na forum wpisuja rady. :)
                      • acrobat82 Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 18:07
                        dziękuje już znalazłam, wysłałam prośbe o dostęp. Jestem od niedawna
                        na forum :( więc moja prośba chyba nie zostanie uwzględniona, a
                        szkoda bo bardzo potrzebuje żeby mi ktoś doradził jaką miseczke
                        wybrać ;(
                        • turzyca Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 20:29
                          Zdjecia mozesz wyslac nie majac dostepu.
                          Dostep do galerii to zaliczenie do grona ekspertek, ktore beda umialy doradzic.
                          A pomoc jest potrzebna przede wszystkim u niedoswiadczonych. Dziala to w ten
                          sposob, ze wysylasz zdjecia do administratorek galerii, one je wstawiaja do
                          galerii, a uczestniczki galerii komentuja tu, na forum, tak zebys mogla sobie
                          przeczytac ich uwagi.

Wybralysmy taka formule, bo nie chcemy by te polnagie zdjecia wydostaly sie do
                          sieci. A w tym wypadku lepiej dmuchac na zimne i dlatego nowe forumki musza
                          poczekac na dostep. Ale nie na rady. :)
                    • bathilda Re: 77/103 - acrobat82 04.02.08, 18:09
                      Ja zaczynałam na Lobby z 74/103 i też kupiłam Melissę 70J. I też łopotało aż
                      furczało. Dziewczyny w Galerii potwierdziły i kazały kupić 70G. Było super.
                      Przez 6 tygodni. A potem miska za mała. Więc 70H. A z czasem 65K. Tabelka nie
                      zawsze jest miarodajna - to tylko podpowiedź.
    • klaudia12369 82/94 04.02.08, 12:24
      Noszę teraz 75 C , ale muszę przyznać, że nie zawsze czuję się w nim komfortowo,
      co trochę muszę poprawiać piersi w staniku, nie mówiąc już o schylaniu się bo
      wtedy dosłownie wylatują. I podjeżdżający obwód.. Proszę o jakieś rady, będę
      niezmiernie wdzięczna :)
      • maheda Re: 82/94 - klaudia12369 04.02.08, 12:30
        Albo z bardziej ścisłych obwodów 75D/75E (w rozmiarówkach, gdzie istnieje DD po
        D, to oczywiście 75DD).
        Albo z luźniejszych obwodów:
        - w rozmiarówce polskiej (Triumph, Felina, Kris Line, Dalia, Gaia, Corin,
        Samantha itede): okolice 70F, 70G.
        - w rozmiarówce polskiej (Avocado, Melissa): okolice 70F (w niektórych modelach 70E)
        - w rozmiarówce brytyjskiej (Panache, Freya, Fantasie, Fauve, Kalyani, Miss
        Mandalay, itp): okolice 70E/70F (32E/32F).
    • kasiapfk 96/126 04.02.08, 13:19
      moje wymiary 96/126, z tym ,ze:
      - biust podzieciowy (wiecej niż raz)
      - pulchna jestem niesłychanie :)))
      - panache tango II 40G - za duze w obu wymiarach.
      - 42, 40 brytyjskie są za szerokie pod biustem, w 85/38 mieszczę się
      na wdechu, po 2 dniach ściskania się, nie mam problemów, chociaz
      ślady na skórze sąąąąą.
      za to miseczek za chiny nie mogę dobrać Hilfe, siostry w biuście.
      • turzyca Re: 96/126 kasiapfk 04.02.08, 17:56
        Jaki ladny przejrzysty raport. :)
        Troche Cie zmartwie, bo przy obu krancach tabelki teoria i praktyka przestaja
        sie zgadzac. W przypadku Twojego kranca to kwestia tego, ze pewna czesc obwodu
        biustowego to plecy.
        Ale zacznijmy metodycznie: co sie dzieje w 38J?

PS mozesz zaczynac z przedluzka, mniej bolesny sposob. :)
        • maheda Re: 96/126 kasiapfk 04.02.08, 18:07
          Jestem przeciwna 38J.
          Wchodzę ze swoim 120 w 75HH (czyli 80GG i 85FF, teoretycznie).
          W związku z tym dziewczyna ze swoim obwodem o jakieś dwie miseczki więcej
          powinna się mieścić w 85GG (38GG).
          I od tego radziłabym zacząć.

Jeśli się dziewczyna utopiła w 40G ze względu na zbyt wielka miskę, to w 38J
          utopi się tym bardziej.
          • kasiapfk Re: 96/126 kasiapfk 04.02.08, 19:54
            Baardzo dziękuję za odpowiedzi :)))
            • turzyca Re: 96/126 kasiapfk 04.02.08, 20:24
              Jesli maheda tak mowi, to ja sie slucham - Ona wie z praktyki. :)
    • s.dominika 82/92 04.02.08, 18:24
      Do tej pory nosiłam 75A. Ale teraz jestem w 6 miesiącu ciąży i pewnie dlatego
      urosło mi pod biustem (w biuście może też trochę, ale niewiele). Dalej chodzę w
      tym 75A, ale mi ciasno. Powinnam kupić 80A (żeby jakoś dotrwać do końca ciąży)?
      Są w ogóle takie? Myślicie, że mi jeszcze do końca ciąży urośnie ten biust, czy
      raczej nie ma szans?
      • ankh_morkpork Re: 82/92 04.02.08, 18:59
        Ależ żadnego obwodu 80!!! Ja mam 84 cm ciasno mierzone pod biustem i noszę staniki o obwodzie 75 cm. I jeden to już mi się tak rozciągnął, że dzisiaj zapięłam go na najciaśniejszą haftkę ;( POWINNAŚ ZAMIENIĆ MISECZKĘ NA WIĘKSZĄ :D Nie obwód - nigdy w życiu! Zwłaszcza że jesteś w ciąży i powinnaś dbać o biust podwójnie, żeby po porodzie i karmieniu był w formie. Jeśli chodzi o miseczkę, to spróbuj polskie 75C, 75D. I nie kupuj wielu staników na raz - u każdej dziewczyny występuje zjawisko "migracji biustu spod pach do miseczek" i po kilku tygodniach konieczna jest zmiana miseczki na większą. U Ciebie dalszy wzrost biustu jest tym bardziej możliwy :-) Nie pozwól się wciskać w obwody 80!
      • maheda Re: 82/92 - s.dominika 04.02.08, 19:02
        A czemu w tę stronę, a nie ten sam obwód i większa miseczka?
        Próbowałaś 75C? Albo i 75D?
        • s.dominika Re: 82/92 - s.dominika 04.02.08, 19:51
          Nie próbowałam większej miseczki, bo wydawało mi się, że i tak to A to jest na
          wyrost. A jak mierzyłam ostatnio 75, to się po prostu nie dopięłam.
          Czyli rozumiem, że im większa miseczka, tym pod biustem jest mniej ciasno?
          • turzyca Re: 82/92 - s.dominika 04.02.08, 20:23
            Nie do konca, ale prawie.
            Jesli miseczka jest za mala, to nawet dobry obwod wydaje sie za ciasny. Sprobuj
            rozmiarow podanych przez dziewczyny, tylko uloz starannie biust w miseczkach,
            wygarniajac go mozliwie dokladnie spod pach.
    • wyrodna_matka_huberta 99/79 04.02.08, 18:26
      zawsze nosiłam Triumpha 75D, ale to przed ciąża, miałam cuudowny biust. Teraz
      się zmniejszył, a właściwie sflaczał, noszę 80C. Niby podobnie, ale to już nie
      to. Czytając Was widzę, ze nigdy nie miałam dobrze dobranego stanika. I czy ja
      dobrze rozumiem, ze jak będę nosić idealnie dobrany to się okaże, ze mój biust
      wrócił do formy z dobrych świetlanych czasów? Powiedzcie, ze tak, plizz;)
      • maheda Re: 79/99 - wyrodna_matka_huberta 04.02.08, 19:09
        Jakie 80? 75 to jest max - ale to tyle, jeśli wypuściłaś z płuc, mierząc się,
        całe powietrze, a do tego ścisnęłaś się miarą do żeber tak, że Ci oczy wyszły ;)
        Wtedy istotnie - 75, a konkretnie okolice 75F w polskiej numeracji sklepowej.
        Wg brytyjczyków okolice 75E (34E).

Jeśli jednak chociaż trochę sobie odpuściłaś z tym ściskaniem ;), to jednak
        70tki, a konkretnie brytyjskie 70G (32G).

Nie wiem, w jakiej formie był w świetlanych czasach, ale owszem, bardzo poprawi
        się jego kondycja :) Zwłaszcza, jeśli w staniku będziesz również spać.
        • wyrodna_matka_huberta Re: 79/99 - wyrodna_matka_huberta 04.02.08, 22:47
          Ja sie tylko zastanawiam czy jak się ścisnę tym 70 pod biustem, to czy nie będę
          miała na plecach wrzynającej się krechy i fałdek tłuszczyku i czy będę miała
          czym oddychać. Ostatnio miałam stanik 75 pod biustem i po kilku dniach mi pękł
          od naprężenia.
          • maheda Re: 79/99 - wyrodna_matka_huberta 04.02.08, 22:55
            A jaką miałaś miseczkę?
            • wyrodna_matka_huberta Re: 79/99 - wyrodna_matka_huberta 04.02.08, 22:56
              miseczkę D
              • maheda Re: 79/99 - wyrodna_matka_huberta 04.02.08, 22:59
                75D jest na 94 cm pod biustem i miał prawo być zbyt ciasny, ze względu na zbyt
                małe miseczki.
                Nawet jednak zbyt ciasny stanik nie powinien strzelić - musiał to być jakiś
                felerny egzemplarz, albo zwyczajnie pochodzący z czegoś niskiej jakości.
                Ja przy swoich 82 na ABSOLUTNY ścisk pod biustem noszę 75tki i wcale nie jest mi
                w nich za ciasno.
                • wyrodna_matka_huberta Re: 79/99 - wyrodna_matka_huberta 04.02.08, 23:27
                  Dziękuję, spróbuję coś poszukać. Dam znać jak już coś poeksperymentuję:).
      • ankh_morkpork Re: 99/79 04.02.08, 19:16
        Po pierwsze spróbuj staników w obwodzie 70. Rozmiar polski.. hm... chyba wypadasz już poza tabelki... ale w Melissie byłoby to spokojnie 70 G/H (melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php). W rozmiarówce brytyjskiej 70(32)FF(docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n). Tak, wróci do formy :D
    • kim_ona 86(87) / 101(102) Pomóżcie! 04.02.08, 19:06
      Mam ogromny problem z dopasowaniem odpowiedniego biustonosza. Obecny (80C)
      spełnia wszystkie warunki, by wyleciał z hukiem na śmietnik. Robią mi się
      "bułki", zapięcie podjeżdża do góry, a po zwykłym spacerze (nie wspominając już
      o ćwiczeniach) biust się "wylewa" górą. Często też część piersi "wyłazi" mi dołem.
      Ta cała sytuacja doprowadza mnie już na skraj rozpaczy, bluzki nie leżą dobrze,
      co chwilę muszę ten stanik poprawiać no i w ogóle masakra :/ Bardzo, bardzo,
      bardzo proszę o pomoc i jeśli ktoś tutaj jest z Krakowa, to o namiar na jakiś
      sklep. Będę ogromnie wdzięczna :)
      Aha, i jeszcze małe pytanie...

www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/ka65-details.aspx?colour=Pale+Pink
      www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/ka44-details.aspx?colour=Black+Cherry
      www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Orange+Stripe
      www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/pn1j-details.aspx?colour=Black
      Czy takie kroje byłyby dla mnie odpowiednie? Chodzi mi również o to, by spod
      bluzki nie przebijały sutki, bo takie biustonosze też miałam i to była dla mnie
      tragedia.
      Jak mam opisać ten krój sprzedawcy, by podano mi to czego potrzebuję??

Ps. Odwalacie na tym forum kawał dobrej roboty ;)
      • maheda Re: 86(87) / 101(102) - kim_ona 04.02.08, 19:13
        Jeśli jesteś z Krakowa, to najchętniej w ogóle nie mówiłabym Ci nic na temat
        rozmiaru, tylko po prostu skierowała do Intimo4you, na Wysłouchów 3/1 (Kurdwanów).
        To jest jedyny sklep w Krakowie, w którym można kupić Freya, Panache, Fantasie...

Ale ponieważ jest to wątek rozmiarowy, to od razu podpowiem, w jakie rozmiary
        bym celowała, gdyby przyszło mi wybrać Ci jakiś rozmiar: zapewne albo 80DD-80E
        (36DD-36E), albo 75F-75FF (34F-34FF).
        • kim_ona Re: 86(87) / 101(102) - kim_ona 04.02.08, 20:02
          Wielkie dzięki za pomoc :)
          Niestety...
          Nie ukrywam, że cena też gra rolę, a na stronie tego sklepu ceny sięgają nawet
          do 250zł, co zupełnie przekracza mój aktualny budżet :/ ;(
          Rozumiem też, że porządny stanik musi trochę kosztować i że opłaca mi się wydać
          raz a dobrze... Dlatego jestem trochę skołowana.
          Z drugiej strony to co na swojej stronie internetowej oferuje ten sklep, jest
          świetne. Naprawdę piękne biustonosze i wydaje mi się, że stworzone dla mnie ;)
          Pójdę jutro do najbliższego sklepu i zapytam o takie rozmiary, które mi
          poleciłaś. Zobaczę czy jest tam coś sensownego, a w przypływie gotówki na pewno
          wybiorę się na Wysłouchów :)
          • maheda Re: 86(87) / 101(102) - kim_ona 04.02.08, 20:23
            Prrrr...
            Primo: w Intimo4you są też staniki w promocji:
            intimo4you.com/_,k14/Biustonosz_Lola,t19.html
            intimo4you.com/_,k16/Biustonosz_Clarissa,t682.html
            intimo4you.com/_,k14/Biustonosz_Mitzi,t683.html

Secundo:
            W "innych sklepach" pytaj o miseczki 80E-80F, albo lepiej o 75G-75H...
            Jak panie będą robiły TAAAAKIE oczy na ten obwód 75G-75H (za wyjątkiem Feliny,
            gdzie owszem będą takie rozmiary, ale w cenie 250-300 zł), to zrozumiesz,
            dlaczego Ci polecałam Wysłouchów...
            • kim_ona Re: 86(87) / 101(102) - kim_ona 04.02.08, 21:00
              Hehe, doskonale wiem czym są TAAAAKIE oczy, bo kiedyś, w przypływie dobrego
              nastroju poprosiłam w sklepie panią o pomoc w dobraniu stanika, a ona bez
              mierzenia obwodów wcisnęła mi 85B "bo przecież na pewno nie ma pani ogromnego
              D". Wyszłam z tego sklepu ze spuszczoną głową, myśląc, że mój biust musi być
              jakimś wynaturzeniem, skoro nic co podawała mi ta miła pani nie pasowało. Dzięki
              temu forum wiem, że to nie ze mną jest coś nie tak, ale z producentami staników
              i tymi "miłymi paniami" które same chodzą w źle dobranych stanikach.

Poza tym chyba Twoja odpowiedź jest lekko ironiczna :P

Teraz to już na pewno w wolnej chwili jadę na Wysłouchów szukać tam spełnienia
              moich marzeń :)
              I naprawdę dziękuję za pomoc!!! :)
    • akli-mak 80/102 04.02.08, 19:45
      Jak myślicie, czy freya RIO 70FF będzie na mnie dobra?
      Panache Venus 70FF jest idealne.
      • maheda Re: 80/102 - akli-mak 04.02.08, 19:48
        Jeśli Panache Venus jest idealne, to Rio powinnaś brać z mniejszą literką
        miseczki, bo Rio ma wyjątkowo duże miski.
        Tylko nie wiem, prawdę mówiąc, czy 70F, czy 70E :(
        • akli-mak Re: 80/102 - akli-mak 04.02.08, 19:55
          Dzięki, to nie będę ryzykować zakupu na allegro, może poczekam na jakąś
          wyprzedaż tego modelu w sklepach :)
    • eenia Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA - 12 04.02.08, 20:49
      Siostra: 88/116,proszę o wskazówkę jaki rozmiar.
      czy ktos kiedykolwiek widział stanik typu bardotka lub push-up (chodzi o taki co
      robi super dekolt) w tym rozmiarze. I żeby miseczki nie mały kształtu ruskich
      rakiet, czyli żeby nie były stożkowate.

dzięki!
      • maith Eenia 88/116 04.02.08, 21:57
        Ponieważ miarka się nie rozciąga, a obwód stanika owszem i to wyraźnie, to przy
        88cm zwykle właściwy jest obwód 80, a przy ściśliwcach 75.

Czyli powinnaś celować w brytyjskie 80GG (36GG).
        Przy obwodzie 75 (rozciągliwce) byłoby to 75HH (34HH)
        W polskiej rozmiarówce będzie Ci pasować Melissa i Avocado, prawdopodobnie w 80J.

I pamiętaj, że:
        -te rozmiary są jak najbardziej dostępne, ale albo w sprawdzonych sklepach
        stacjonarnych (byle
        bieliźniaki ich nie mają) tu jest wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992
        albo w przyzwoitych sklepach internetowych, zajrzyj tam:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
        -jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2
        staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru,
        -kupując w sklepach internetowych masz prawo odesłania towaru (musisz się tylko
        trzymać terminów, nie zrywać metek i ostrożnie mierzyć)

O dekoltach jest tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75095356
        Przy zmianie rozmiaru na razie nie bierz puszapów, bo nie dopasujesz dobrze
        prawidłowego rozmiaru. Miłej zabawy :)
    • a_nika 86/108 04.02.08, 22:44
      hej! juz pytalam o rade, doradzilyscie mi brytyjskie 75G (34G), ewentualnie w
      70H (32H), jestem po pierwszych przymiarkach i melduje sie z angelica freyi 70 G.
      mam do was dwa pytanka:
      1. jaki to bedzie rozmiar w melissie?
      2. czy mozecie mi polecic biustonosz zbierajacy piersi do siebie - freya tego
      nie robi a ja przepadam za takimi biustonoszami... gdzie szukac?
      • maheda Re: 86/108 - a_nika 04.02.08, 22:57
        :) Najpierw się w niej pokaż w galerii ;)
        Czy naprawdę leży zupełnie dobrze? Nie jest za mała albo za duża?
        Czy skróciłaś ramiączka i prawie-drastycznie wygarniasz wszystko spod pach do
        miseczek?
        • a_nika Re: 86/108 - a_nika 04.02.08, 23:17
          nie wiem czy sie odwaze :) wystarczy ze mnie pani dzis wyogladala w przeroznych
          staniczkach, lacznie z arabella! :) a gdzie ta galeria?
          mi biust nigdy nei uciekal pod pachy, tylko do gory i na dol ze sie tak
          doslownie wyraze :) mysle ze jest dobrze, wieksze miseczki mi po prostu od
          biustu... odstawaly. tylko wydaje mi sie jakbym miala znacznie wiekszy biust niz
          w moim tradycyjnym 75 e.... (a panie w sklepach z reguly ocenialy mnie na
          80d-85c :) ) nie wiem czy sie przyzwyczaje... :)
          • a_nika Re: 86/108 - a_nika 05.02.08, 01:13
            do galerii i tak nie mam dostepu
            • maheda Re: 86/108 - a_nika 05.02.08, 01:22
              :) Toteż proponuję jedynie, żebyś do Galerii wysłała zdjęcia, a to, co o nich
              myślimy, powiedziałybyśmy Ci na wątku.
              Nie wiem, czy widziałaś, ale dość często tak robimy.
              • a_nika Re: 86/108 - a_nika 05.02.08, 18:15
                niestety, nie pociaga mnie wysylanie zdjec na strone, do ktorej sama nie mam
                dostepu.... pozyjemy, zobaczymy, moze kiedys bede go miala, zobacze jak
                funkcjonuje i moze sie zdecyduje.
                aha - po jednym dniu noszenia freyi rzeczywiscie zastanawiam sie nad tym, czy
                miska nie powinna byc wieksza. ale trzeba przyznac ze obwod nie poszedl mi w
                gore nawet odrobine.... ale ucisk troche czuje.
                aktualne pozostaje pytanie - jesli freya 70g (moze h?) to co z melissy?
                • maheda Re: 86/108 - a_nika 05.02.08, 19:43
                  Rozumiem.
                  Co do miseczek - nie ma jednej dobrej odpowiedzi, bo w Melissie są różne modele,
                  z których jedne mają miseczki mniejsze, inne większe.
                  Sama rozumiesz, że nie da się tego tak wprost przełożyć...
                  Skoro Freya 70G jest OK, a być może lekko maława, to może lepsza będzie 70GG? a
                  nie od razu 70H?
                  Mniej więcej odpowiada to 70J w Melissie, ale musiałabyś sprawdzać i mierzyć.
                  • a_nika Re: 86/108 - a_nika 05.02.08, 22:33
                    dziekuje! w takim razie chyba zamowie cos, ryzykujac ze trzeba bedzie odeslac.
                    poczytam w wolnej chwili watek o melissie i jej modelach. kusza mnie przystepne
                    ceny, co tu duzo mowic, no i tez podobaja mi sie te staniczki :)
      • spadofka 87/107 05.02.08, 17:58
        Cześć
        chciałabym sie dowiedzieć jaki rozmiar stanika powinnam kupować.
        Ostatnio troche o tym czytałam i stwierdziłam ze moje biustonosze są
        zdecydowanie zaluźne pod biustem. Ostatni biustonosz był kupiony w
        triumphie 85/e i jest zaluźny strasznie dźwiga sie do góry.
        z góry dzienkuje za odpowiedź.
        • maheda Re: 87/107 - spadofka 05.02.08, 19:53
          Wydaje mi się, że powinnaś nosić albo 80tki, albo od razu 75tki, skoro 85tka Ci
          leci do góry...
          Z brytyjczyków rozmiar około 80F (36F), albo około 75G (34G).
          Z Avocado i Melissy rozmiar około 80F, albo około 75H.
          • spadofka Re: 87/107 - spadofka 05.02.08, 20:39
            dzienkuje za szybka odpowiedz :)
    • ziumzium 73/86 04.02.08, 23:15
      Do tej pory nosiłam 75B, ale jak sie już zdąrzyłam zorientować to
      chyba nie jest odpowiedni rozmiar, jaki Wy byście mi doradziły?
      • anna-pia Re: 73/86 - ziumzium 04.02.08, 23:43
        ziumzium napisała:

> Do tej pory nosiłam 75B, ale jak sie już zdąrzyłam zorientować to
        > chyba nie jest odpowiedni rozmiar, jaki Wy byście mi doradziły?

zacznij od 65DD w brytyjczykach, 65E Melissa, Avocado
        • katamis 92/103 05.02.08, 09:19
          witam, jestem tu po raz pierwszy i chciałam prosić o poradę w
          doborze biustonosza. Mój rozmiar poo biustem na wdechu, to 92 cm, a
          w biuście mam 103 cm. Do tej pory nosiłam staniki 80C, ale biust
          różnie się w nich układał, czasami był dziwnie spłaszczony i jakiś
          taki niekształtny. Proszę także o poradę jakich firm i modeli
          szukać - chodzi mi tu o modele ze średniej pólki cenowej. Dziękuję
          za wszelkie porady
          • maheda Re: 92/103 - katamis 05.02.08, 09:39
            Spróbuj przymierzyć 80D i 80E, a nawet 80F.
            Z tych staników, które są dostępne w sklepach.
            Zobacz, w którym się najlepiej czujesz :)
    • diuszesa 75/95 05.02.08, 12:11
      Hej,
      zacznę od tego,że jestem w lekkim szoku, bo myślałam, że pod biustem
      mam 79! Mierzył mnie mąż i koleżanka, sama też się chyba mierzyłam,
      ale jakoś niedokładnie. W końcu porządnie stanęłam przed lustrem i
      jest 74-75, mierzyłam 5 razy!!!
      W biuście 95, chociaż troche problem z mierzeniem miałam,bo brodawka
      z sutkiem nie jest - jakby to powiedzieć - w połowie profilu piersi
      tylko niżej. Biust lekko obwisa, a test ołówka nie wychodzi. Mimo
      moich 26 lat ołówek się trzyma :-(((
      Niedawno nosiłam 70F polskie, 32F brytyjskie (Gossard, Wonderbra) i
      są za małe. Jakoś je nosiłam, bo nie wygarniałam sobie spod pach. Po
      wygarnięciu widoczne buły. W tym za małym Gossardzie 93-94 mam.
      Noszę teraz te za małe, bo innych nie mam, sytuacja jest krytyczna,
      muszę coś kupić, ratujcie! Jaki rozmiar najlepiej zamówić?
      Wczoraj w sklepie szukałam 70G i panie oczy wywalały, a biała Ewa
      Bień 70F była za mała :-((
      • maheda Re: 75/95 - diuszesa 05.02.08, 16:05
        No to polskie 70G albo 70H...
        Z Avocado i Melissy pewnie okolice 70F, ew. 65H...
        A z brytyjczyków 70F (32F) albo 65G (30G).
        • turzyca Re: 75/95 - diuszesa 05.02.08, 20:03
          nie chce podwazac mahedy, ale...
          Jesli to 32F jest za male, to jednak siegnelabym po 32FF. A ja to w ogole raczej
          po 30GG.
          Tym bardziej, ze ja osobiscie z 94 cm dobijam wlasnie do miseczki H - tabelki
          nie zawsze sie sprawdzaja.

Moze zrobmy tak: zaloz to 32F, ktore masz z miskami na brzuchu/plecach i sprobuj
          je odciagnac od ciala. Jak sie nie da, a pod stanikiem miesci sie na sztorc co
          najwyzej kilka palcow, to zostan przy tych 32 tylko celuj w wieksza miseczke -
          wyprobuj koniecznie FF i moze G?
          Jesli stanik da sie odciagnac od ciala na wiecej niz dlon to bezwzglednie siegaj
          po 30 i wtedy GG oraz H.
          Co bedzie lepiej lezec, to zostaw, reszte bez namyslu odeslij. Tylko pamietaj o
          dokladnym wygarnianiu piersi spod pach do misek!
          • maheda Re: 75/95 - diuszesa 05.02.08, 20:22
            :) Podważaj, podważaj.
            Masz wymiary bardziej zbliżone do Niej.
            O to chodzi przecież, żeby się wypowiadać z praktyki!
    • jessenia 102/83 05.02.08, 13:06
      Noszę 80 C, ale wydaje mi się za luźny pod biustem i generalnie mi niewygodnie w
      tych moich stanikach - więc ich nie noszę.
      podobno - miseczki mi ciężko dobrać bo mam dziwny biust - pierś jest szeroka - a
      płaska.
      ale ja już sama nie wiem co powinnam nosić :D

--
      jessenia
      czy na pewno chcesz?
      • jessenia lub 83/102 05.02.08, 13:07
        102 w biuście - 83 pod :)
        jakoś tak mi się dziwnie napisało -
        > a
        > płaska.
        > ale ja już sama nie wiem co powinnam nosić :D
        >
        > --
        > jessenia
        > czy na pewno chcesz?
      • maheda Re: 83/102 - jessenia 05.02.08, 16:11
        Nooo kolejna z prawie moimi obwodami, jak byłam piękna i młoda :)
        Ja przynajmniej łaziłam w 80E ;>
        Ale i tak to jest niedobry rozmiar.
        Wsadziłabym Cię najchętniej od razu w brytyjskie 70G (32G) albo i 70GG (32GG).
        Możliwe jednak, jeśli naprawdę BARDZO mocno się ścisnęłaś pod biustem, że dużo
        lepsze będą staniki w rozmiarze 75F (34F) albo 75FF (34FF).

• mmlizut 67/86 05.02.08, 13:31
      Do tej pory nosilam 70D - za luzne w obwodzie a i miska czasem jakas ciasna. Poradzicie cos?
      • maheda Re: 67/86 - mmlizut 05.02.08, 16:15
        Si, poradzimy :)
        Najlepiej próbuj celować w brytyjczyki o rozmiarze 60F (28F).
        Ewentualnie Melissa i Avocado, rozmiar zapewnie też w tych okolicach, czyli 60F
        - dużo zależy od modelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka