Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19

• mariareis 86/116 28.03.08, 21:07
      Niech żyje spostrzegawczość... Rozpisałam się w wątku, który przekroczył 500
      postów. Przeklejam:
      Jak w temacie, biust duży i niestety "niereprezentacyjny" lub "zmęczony" jak kto
      woli...Kupiłam Melissę 75L - ale jednak za mała (miski), potem 80L, obwód
      zwężałam, ale to jednak nie to, z dobrym obwodem związana jest też prawidłowa
      konstrukcja, w tym staniku niby miski małe, bo fiszbiny nie przylegają do
      mostka, ale materiał faluje na górze (wydaje mi się, że jest za szeroki rozstaw
      ramiączek). I tak te staniki są o niebo lepsze niż te, które miałam do tej pory,
      no ale ja chcę znaleźć idealny.No i stąd moja prośba o dopasowanie rozmiaru.
      Później doczytałam się jeszcze, że w Melissie szyją N i M na zamówienie, ale
      tego nie można zwrócić - no i czy są droższe? A uparłam się na Melissę z powodu
      cen.
      • maheda Re: 86/116 - mariareis - Melissa 28.03.08, 22:27
        Z jednej strony masz rację, z drugiej - gdybyś celowała w brytyjczyki, to
        obecnie za tę samą kwotę miałabyś nie źle dopasowane staniki (więc de facto
        żadnego), ale jeden dobrze dobrany.
        Nie zawsze opłaca się celowanie w tańsze rzeczy.

Co do Melissy - niestety, nie pomogę Ci, sama czekam na pierwszy stanik od nich ;)

W stanikach brytyjskich to bym wiedziała :) że należy celować w rozmiar około
        34HH ;)
        Ale w Melissie - przykro mi, nie pomogę Ci.

Wydaje mi się, że w pierwszy stanik warto zainwestować, kupując go w sklepie, a
        na następne już polować na jakichś okazjach.
        Sama przeszłam przez początkowy etap "byle nie za drogo", ale po pierwszych
        kilku nieudanych zakupach przeprosiłam się ze sklepami.
        • mariareis Re: 86/116 - mariareis - Melissa 29.03.08, 11:06
          Hmm, coś nie mam szczęścia do udzielania się na forum. Odpisałam dawno, a post
          się nie ukazał. Może gdzie indziej go wysłałam, ze mną wszystko możliwe.
          No to jeszcze raz. Po pierwsze dziękuję za odpowiedź. Po drugie przejrzałam
          sobie tabelę rozmiarów w intime4you no i tam wychodzi mi 34J. Na pewno nie będę
          już nic kombinowała z obwodami, boję się tylko czy miski dopasuję, bo z takim
          biustem swobodnym to pewnie jest różnie, nigdy nie wiadomo, gdzie leży granica
          kompresji.
          Wiadomo, taniocha kosztuje najdrożej, ale cóż począć, jak wewnętrzny skąpiec nie
          śpi i kombinuje;)Myślę, że potrzebuję staników z miskami blisko siebie, bo wbrew
          pozorom jestem drobna (wewnętrznie;) i jak się ścisnę to nawet kości się
          doszukam - tych mitycznych żeber,na których ma się opierać stanik.No nic, jak
          trochę kasy uzbieram, to spróbuję 34J (czemu takich rozmiarów nie ma u baby na
          targu, no czemu? - wiem, wiem, pytanie retoryczne)
          • maheda Re: 86/116 - mariareis - Melissa 29.03.08, 11:21
            Wiesz, ja z obwodem 120 w biuście i nieco mniejszym od Ciebie obwodem pod
            biustem noszę 34HH - spróbuj też od tego rozmiaru, a jakby co - zawsze będziesz
            mogła zmienić miseczkę :)
            • amuller Re: 86/116 - mariareis - Melissa 30.03.08, 08:50
              Tak mówisz? No to Ci zaufam:)Może w końcu okaże się, że są staniki na mnie za
              duże!Dzięki.
              • maheda Re: 86/116 - mariareis - Melissa 30.03.08, 10:12
                Zdecydowanie SĄ :)
                Tak się zastanawiam, że może dla Ciebie lepsze na początek będzie 36GG? Hm.
                I NAJPIERW zapnij obwód, a dopiero potem nakładaj ramiączka - pamiętaj. :)
                Przedwczoraj próbowałam zapiąć obwód przy nałożonych ramiączkach i ni za cholerę
                nie mogłam tego zrobić ;-)
                • mariareis Re: 86/116 - mariareis - Melissa 30.03.08, 21:14
                  Ale to byłby chyba obwód 70? To już chyba mąż musiałby mnie zapinać jak Scarlett
                  z "Przeminęło z wiatrem" (mąż - bo osobistą nianią nie dysponuję;)Zapinam się
                  prawidłowo, bo inaczej się nie da. A dawniej wkładałam staniki już
                  pozapinane,przez głowę, jak bluzki. To były obwody.
                  Doszłam do wniosku, że kupię 75HH (czyli, rozumiem, 34HH)i się zobaczy.Najwyżej
                  wymienię, aż trafię. A w wakacje będę w Krakowie i wybiorę się na zakupy i
                  przymiarki, może do tego czasu rozmiar mi się zmieni (rzecz jasna w dół).Tylko
                  te ceny...Dzisiaj mój miły szedł do pracy z jasnym celem - cała dniówka na
                  stanik dla żonki (nie wiem jeszcze wprawdzie jaki). Trochę się krzywił, pewnie
                  wolałby jakieś śrubki.No nic, serdecznie pozdrawiam, jakąś decyzję dzięki Wam
                  nareszcie podjęłam.
                  • maheda Re: 86/116 - mariareis - Melissa 30.03.08, 21:21
                    Nie, nie :)
                    36GG to jest brytyjskie 80GG.
                    Tutaj masz przeliczniki:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary
                    • mariareis Re: 86/116 - mariareis - Melissa 31.03.08, 08:54
                      A, no tak, dzięki. Ale co do obwodu, to jestem pewna. Właśnie ta druga,
                      nietrafiona Melissa była 80-tką i pierwsze co zrobiłam, to zwęziłam obwód -
                      trochę to pomogło, choć nie za wiele. Nie znam tylko misek w stanikach
                      brytyjskich i trudno wyobrazić mi sobie, który rozmiar będzie dobry - HH czy J.
                      Z tabelek wychodzi J, Twoje wymiary i rady kierują mnie w stronę HH i chyba tego
                      rozmiaru spróbuję.
    • ona_007 85/109 ona_007 raz jeszcze 28.03.08, 21:56
      Już raz sie pytałam o rozmiar tylko że ciemięgą ludzka będąc źle się zmierzyłam pod biustem. Teraz na głębokim wydechu i naprawdę ściślwie wyszło mi 85 a w biuście luźno nadal 109.
      Wstydzę sie strasznie ale cóż kto szuka nie bładzi :)
      Bardzo proszę o pomoc w rozmiarówce zarówno w polskiej jak i angielskiej.
      I pytanie poboczne - może zostanę odesłana gdzieś a może nie. Zmówiłam melisse w rozmiarze 80G i napaliłam się na Panache tango 75GG. Czy choć trochę uda mi się ponosić tą Melisse czy z założenia rozmiarowego bedzie z duża w obwodzie ? I czy zaryzykowałybyście na moim miejscu z Tango Plunge?
      • maheda Re: 85/109 - ona_007 raz jeszcze 28.03.08, 22:31
        Z Melissami różnie bywa, jest szansa, że będzie na Ciebie dobra ;) 50% ;-)

Co do Tango II Plunge w rozmiarze 75GG - zaszalałaś, Siostro :) Oczywiście, wg
        tabel powinien być OK, ale możliwe, że przesadziłaś z miseczką - może jednak nie
        - do sprawdzenia nabiustnie.
        • ona_007 Re: 85/109 - ona_007 raz jeszcze 28.03.08, 22:40
          No to z tą melissą sie zobaczy jak będzie :)

Za to Panache to zwykłe tango plunge, nie tango II- Wild_orchid ma na zbyciu 75GG stąd moje pytanie czy wlezę ? No wiem że jasnowidzem nie jesteś ale jak dla mnie jesteś duuuuuużo bardziej Wiedząca niż ja:) podoba mi sie ten model , niby z tabel wynika ze powinno być ok ale trochę boję się ze ten obwód za mały a Ty mi Mahedo piszesz że miseczka zaszalała? :) Zaryzkowałabyś?

A tak na serio to w jaki rozmiar ja mam teraz celować? Normalnie jestem jak dziecko we mgle - im więcej czytam tym bardziej gupieję...

• maheda Re: 85/109 - ona_007 raz jeszcze 29.03.08, 06:46
            :) Już Ci mówię.
            Tango II Plunge ma dość rozciągliwy obwód i 75 powinno być na Ciebie dobre
            obwodowo. Co do miseczek natomiast - wg tabel powinny być dobre, ale tabelki nie
            biorą poprawki np. na tłuszcz, który pewnie masz na plecach (ja przy obwodzie
            tego rzędu np. mam go całkiem sporo), i który powoduje, że trzeba brać miseczkę
            mniejszą, niż wychodzi z tabelek.
            Z tym, że nie mogę powiedzieć definitywnie, że na pewno na Ciebie będzie 75GG za
            wielkie w miseczkach, bo może akurat Tobie będzie pasował - np. jeśli jesteś
            wąska w żebrach.

:) Nie przymierzysz - nie dowiesz się.

Celowałabym albo w okolice brytyjskiego 80F-FF, albo 75G. Ale - powtarzam - może
            się okazać, że to 75GG pasuje na Ciebie idealnie, przymierz.
            • ona_007 Re: 85/109 - ona_007 raz jeszcze 30.03.08, 12:57
              maheda napisała:

> ale tabelki ni
              > e
              > biorą poprawki np. na tłuszcz, który pewnie masz na plecach (ja przy obwodzie
              > tego rzędu np. mam go całkiem sporo), i który powoduje, że trzeba brać miseczkę
              > mniejszą, niż wychodzi z tabelek.

Święta prawda. Tłuszczyk na plecach jest więc trzeba wziąść na niego poprawkę.

> :) Nie przymierzysz - nie dowiesz się.

Druga święta prawda.

Wielkie dzięki Mahedo :)
              • magwlu Re: 85/109 - ona_007 raz jeszcze 02.04.08, 23:41
                ona_007 - mam identyczne wymiary jak Ty.
                Ostatnio kupiłam staniczek 80G i jest idealny.Minimalnie za duży w miseczkach,ale w porównaniu do porzednich moich staników (D) i tak super;)
                • ona_007 Magwlu :) 03.04.08, 15:13
                  Ale z Melissy ten stanik ? Bo na mnie to jakaś porażka. Za dużo pleców niestety mam . W obwodzie luźno - ostatnia haftka i palce pod obwód spokojnie wkładam , no i miseczka też sporo za duza.
                  Teoria teorią a biust biustem :)

Pozdrawiam Marta
    • ellena 79/106 28.03.08, 22:07
      Jestem po 3 tygodniach noszenia dobrego rozmiaru, który już uległ zmianie, więc
      nie obeznana jeszcze z przeliczeniem, proszę o radę :-)
      Kupiłam Tango II plunge w r. 34F i już jest za luźne w obwodzie, tak samo jest z
      Carousel, który dodatkowo lekko bułkuje. Antośka 34F trzyma super, obwód ścisły,
      miski idealne, ideałem jest również Arabella 32F, Anastasia 34F również jak na
      razie się sprawdza. Obwód po 3 tygodniach noszenia dobrego rozmiaru zmniejszył
      się o 3 cm, biust "urósł" o 4 :-)
      Piszę to po to, aby jak najlepiej trafić z rozmiarem w strapless porcelain i
      tango balkonik. Jaki brać obwód w tych stanikach? Jakie miski?
      • maheda Re: 79/106 - ellena 28.03.08, 22:34
        Brałabym chyba balkonikowe Tango w rozmiarze 34F - plunge w odróżnieniu od
        balkonika jest ściśliwcem i może wystarczyć.

Na temat Porcelanki się nie wypowiadam :)
    • rukoala Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.03.08, 22:59
      Witam Dziewczyny!

Do porodu pozostały mi 4 tygodnie. Ponieważ powoli pakuję sie do
      szpitala chcę nabyć dobre staniki do karmienia. Wczoraj, szukając
      jakis pomocych rad trafiłam na stronę stanikomania i na to formu.
      Zdałam sobie sprawę, że całe życie nosiłam złe staniki, a teraz chcę
      to zmienić i zacząć od bardzo ważnego okresu - karmienia.
      Wyczytałam, że ponoć na początek najlepsze są karminiki bez fiszbin
      i takie chciałabym kupić. Problemem jest jednak dla mnie to, że nie
      wiem jaki rozmiar wybrać i potrzebuję Waszej pomocy. Moje aktualne
      wymiary to: mierząc ciasno pod biustem 81 cm, luźno w biuście 101
      cm. Proszę, podpowiedzcie jaki rozmiar mam wybrać pamiętając, że ma
      to być stanik bez fiszbin i mając na względzie fakt, że za 4
      tygodnie poród...
      • wielebnna 81/101 rukoala 28.03.08, 23:02
        a jaki miałaś obwód przed ciążą?
        ile możesz i chcesz wydać na karmnik?
        brzuch juz sie opuścił?
        • rukoala Re: 81/101 rukoala 28.03.08, 23:11
          Cześć

Przed ciążą nosiłam źle dobrane staniki, ale z reguły rozmiar 80A,
          później w ciąży 80C i skończyłam na 85B (obecnie). Nie chciałabym
          wydawać na taki stanik fortuny - myślę, że do 80 zł. Brzuch jest
          obniżony. Pozdrawiam
          • maheda Re: 81/101 - rukoala - Anna-Pia HELP! 29.03.08, 06:55
            Spróbuj na początek Melissę. Jest to
            polska firma, z rozmiarówką gdzieś pomiędzy brytyjską a polską, która to firma
            produkuje "karmniki".

Jeśli brzuch już Ci się obniżył, nie zaniżałabym strasznie obwodu i celowałabym
            w staniki o obwodzie 70 (najwyżej na początek kup sobie przedłużkę).
            Trudno przewidzieć, o ile rozmiarów urośnie Ci biust w czasie nawału, obecnie
            powinnaś celować w okolice 70H, może sobie kup 70J oraz 70K?
            Jeden z nich być może będzie sobie leżał i go nie będziesz nosić, ale lepiej
            tak, niż gdybyś nie miała "zabezpieczenia" na nawał.
            Poczekaj jeszcze na opinię Anny-Pia, Ona jest specjalistką w karmnikach Melissy,
            więc najlepiej Ci podpowie, w co celować.
            • wielebnna Re: 81/101 - rukoala - Anna-Pia HELP! 29.03.08, 09:27
              Maheda, jak zwykle, radzi dobrze:)
              karmnik najlepiej kupować z miseczką minimum rozmiar większą niż biust
              przeporodowy czyli w tym wypadku J lub K
              reguł co do wzrostu biustu w okresie karmienia nie ma i każdy rośnie jak chce -
              mój ustablizował się przy pierwszym karmieniu po jakiś 3 miesiącach, a nawał
              trwał zaledwie kilka dni
              • anna-pia Re: 81/101 - rukoala - Anna-Pia się melduje :) 29.03.08, 21:56
                Maheda zawsze ma rację :)
                Celuj w 70K, poproś Melissę o przedłużkę
                Jeśli miseczka wyda ci się za duża, to się nie przejmuj, w czasie laktacji
                rozmiar może skakać w ciągu dnia o miskę, lepiej lekko za duża niż taka akurat
      • dotani Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 28.03.08, 23:24
        88/116
        witam serdecznie, bardzo proszę o poradę, gdyż mimo 30 na karku (prawie), mam
        wrazenie że większość z moich staników była nietrafiona. Gdy natomiast coś
        fajnego udało mi się kupić to niestety później nigdzie nie mogłam już tego
        znaleźć:( - czasy "przedinternetowe"
        Proszę o podanie obu rozmiarówek
        • maheda Re: 88/116 - dotani 29.03.08, 07:07
          :) spokojnie, czasy się zmieniły. Ja zaczęłam nosić dobre staniki w wieku ok. 35
          lat i też żyję ;)

W kontynentalnej rozmiarówce (Triumph, Anita, Chantelle, Felina, Corin, Samanta,
          Dalia, Gaia, Konrad...) teoretycznie powinnaś celować w (116-80=36) miseczkę
          80M, której to miseczki jeszcze żadna z tych firm nie produkuje, niestety :/ Ze
          względu na to, że przy szerokich obwodach pod biustem na obwód w biuście składa
          się często również tłuszcz na plecach, dobrze jest na początek obniżyć rozmiar
          miseczki - powinnaś więc celować w kontynentalne 80L lub 80K. Nadal jednak -
          żadna z tych firm niczego takiego (póki co) nie produkuje.

Gdyby firmy produkowały staniki z obwodami ściśliwymi, trzymającymi rozmiar,
          możliwe, że wystarczyłoby Ci (116-85=31 cm) kupno stanika w rozmiarze 85J (takie
          staniki produkuje Gaia w linii Linea Maxima), albo przy zaniżeniu miseczki 85I
          oraz ew. 85H.

Całe szczęście istnieją jeszcze inne firmy - np. polska Melissa (ze swoją własną
          rozmiarówką), w której mogłabyś spróbować kupić stanik w rozmiarze na początek
          80J - a potem zdecydowałabyś, czy z tym rozmiarem wszystko jest w porządku, czy
          jednak jest za duża/mała miseczka, czy za duży/mały może obwód pod biustem, i
          tak dalej.

W stanikach produkcji brytyjskiej (coraz szerzej dostępnych również w polskich
          sklepach - stacjonarnych oraz internetowych) celuj na początek w rozmiar około
          36G-36GG (brytyjskie 80G-80GG), traktując ten rozmiar również jako punkt
          wyjściowy do określenia rozmiaru dla siebie idealnego.
          • dotani Re: 88/116 - dotani 30.03.08, 10:17
            wielkie dzieki,
            zaraz zabieram sie za szukanie odp rozmiaru
            oby sie udalo:)
    • evelina_m 70/90 28.03.08, 23:23
      pomimo tego,że moje wymiary nie są szcególnie specyficzne,mam
      ogromny problem z odpowiednim dobraniem stanika. malo modeli mi
      pasuje ze względu na to,że mam bardzo jędrny i twardy biust,który
      już wysoko się zaczyna(moje piersi przypominają piłki). 70C
      (rozmiarówka kontynentalna) z reguły jest za male a 65D za duże. o
      dziwo najlepiej pasuje mi rozmiar 70B z serii bee-gees z triumha.
      ale mam dość noszenia stanika sportowego lub z bawełny przemysłowj.
      marzę o czymś sexownym i w pięknym kolorze. dziękuję za pomoc i
      pozdrawiam.
      • maheda Re: 70/90 - evelina_m 29.03.08, 07:11
        Rzeczywiście, "o dziwo" Ci pasuje ;), bo w 70tek, których nie powinnaś
        absolutnie nosić, powinnaś celować w kontynentalne 70E, brytyjskie 32DD (70DD).

Jeśli ma być to piękne i seksowne, to nie wiem, czy mogę Ci polecić Melissę...

Za to z brytyjczyków próbuj celować w rozmiary 28G (brytyjskie 60G), ewentualnie
        w 30F (brytyjskie 65F).

Popatrz, co jest w 60G:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=28&cup=g&numitems=18
        i co w 65F:
        www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=ff&numitems=24
    • eunika 97/123 28.03.08, 23:38
      wychodzi ze obwod 90 chyba nie, ale mi zawsze dobrze lezal 85 raczej
      nawet jak z miska byl problem. tak czy inaczej jesli to co podalam
      to wymiary rzeczyiwste to jaki mam rozmiar?
      • maheda Re: 97/123 - eunika 29.03.08, 07:20
        Rozmiar rozmiarowi nierówny. Nikt Ci nie poda rozmiaru z całą stanowczością, to
        tak, jak z butami - nie można powiedzieć, że przy długości stopy 25 cm najlepiej
        na Tobie będą zawsze leżały buty w rozmiarze 39.

Jeśli w obwodzie 85 czujesz się komfortowo, to celuj w staniki Melissy
        (producent polski) o rozmiarze około 85J-85K.

Ze staników brytyjskich - celuj w rozmiar około 38GG (brytyjskie 85GG), na jego
        podstawie sama musisz określić, co jest nie tak.
        • eunika Re: 97/123 - eunika 31.03.08, 00:29
          no to celuje w brytyjskie bo jestem tu i mam pelny dostep. wlasnie
          ogladam brastop i szykuje zamowienie. powinnam bezdyskusyjnie wybrac
          panache co?
          • maheda Re: 97/123 - eunika 31.03.08, 00:40
            Nie, dlaczego?
            Panache mamy po prostu bardzo dobrze "obadany", stąd możemy polecać.
            Ale z tego, co słyszałam, to np. Ruby Pink też zbiera niezłe opinie. Albo Curvy
            Kate.
            ALE - w żadnym razie NIE polecam Panache Harmony - ono w dużych miseczkach robi
            coś dziwnego - fiszbiny z tyłu kończą się dosłownie na plecach, nie ma sensu.
    • trawka3 76/97 29.03.08, 08:16
      Cześć dziewyczyny chciałam Was prosić o pomoc.
      Juz się trochę naczytalam forum i chciałam zamówić kilka rzeczy na
      brastopie ale nie jestem pewna rozmiaru. Mój wymiar to 76 pod i 97 w
      biuście. Zastanawiam się nad modelem TangoII, Tankiki Illusion i nie
      wiem czy wiąć rozmiar 32e czy raczej 30g. Lubię jak jestem ściśnięta
      ale nie wiem czy nie przesadze trochę

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

• maheda Re: 76/97 - trawka3 29.03.08, 08:23
        Rozumiem, że chodzisz na co dzień w obwodzie 70?
        Czy czujesz się w nim dobrze?

Co do Tango II - celujesz w Tango II, czy w Tango II Plunge? Bo to różnica - w
        Plunge trzeba celować w węższy obwód, bo jest rozciągliwe, Tango II za to
        rozciągliwe nie jest.

Tankini Illusion (też Panache) - to jest góra od kostiumu kąpielowego. Tankini
        to coś pomiędzy strojem jednoczęściowym a dwuczęściowym.

Wydaje mi się, że rozmiar 32F byłby chyba lepszy, niż 32E... W Tankini
        celowałabym właśnie w 32F.
        • trawka3 Re: 76/97 - trawka3 29.03.08, 08:27
          Tak na codzien chodzę w 70 i nie wiem czy razykowac mniejszy.
          Co do Tango to chodzimi Tango II nie Plunge.
          O tankini wiem ale chce kupić bo chcę przygotowac się do wakacji
          Czyli jednak zostać przy 32f?

maheda napisała:

> Rozumiem, że chodzisz na co dzień w obwodzie 70?
          > Czy czujesz się w nim dobrze?
          >
          > Co do Tango II - celujesz w Tango II, czy w Tango II Plunge? Bo to
          różnica - w
          > Plunge trzeba celować w węższy obwód, bo jest rozciągliwe, Tango
          II za to
          > rozciągliwe nie jest.
          >
          > Tankini Illusion (też Panache) - to jest góra od kostiumu
          kąpielowego. Tankini
          > to coś pomiędzy strojem jednoczęściowym a dwuczęściowym.
          >
          > Wydaje mi się, że rozmiar 32F byłby chyba lepszy, niż 32E... W
          Tankini
          > celowałabym właśnie w 32F.
          >
          • maheda Re: 76/97 - trawka3 29.03.08, 08:30
            W takniki i topach trzeba wziąć poprawkę na dół tankini, poniżej fiszbin - jeśli
            jesteś bardzo koścista, to może 30G będzie OK, ale jednak przy ściśniętym
            obwodzie pod biustem wynoszącym 76 cm, raczej 30G będzie zbyt ciasne - mogę się
            mylić...

A w Tango II możesz celować w 30G, co Ci zależy :)
            • maheda Re: 76/97 - trawka3 29.03.08, 08:32
              Aha - ale Tango II to ściśliwiec...
              Pamiętaj o tym.
              • trawka3 Re: 76/97 - trawka3 29.03.08, 08:39
                Bardzo dziękuje za pomoc, jeśli Tango II to ścisliwiec to jednak
                wezme 32f

Pozdrawiam
    • g.o.n.i.a 84/104 29.03.08, 10:04
      to zapytanie od mojej mamy (ja jestem z małobiuściastych ale nawróconych :-) i
      nawracam mamę.
      aktualnie nosi 80 D.
      ma 55 lat więc piersi swoje już przeszły ale nie są specjalnie zmaltretowane
      szczerze mówiąc.
      co radzicie?
      pozdrawiam.
      • maheda Re: 84/104 - g.o.n.i.a - mama 29.03.08, 10:10
        A jak się układają piersi Twojej mamy w tym 80D?
        Jak jest z obwodem - nie podjeżdża w stronę łopatek?
        Niech może najpierw przymierzy w jakimś dobrym sklepie stacjonarnym
        kontynentalne 80F i 80G, da to lepsze przybliżenie rozmiaru, w który powinna
        celować w 75tkach...
        Teoretycznie wg tabel powinna mierzyć w brytyjskie 34FF (75FF), ale może się
        okazać, że brytyjczyki 34F są w sam raz.
        • g.o.n.i.a Re: 84/104 - g.o.n.i.a - mama 29.03.08, 10:35
          właśnie z mamą przez telefon gadam - dzisiaj ma na sobie 80 C i generalnie leży
          źle - obwód podjeżdża, piersi się wylewają i nie są podtrzymane - wysyłam ją do
          sklepu żeby pomierzyła: rozumiem że ma popróbować 80F, 80 G i 75 FF?
          pozdrawiam
          • maheda Re: 84/104 - g.o.n.i.a - mama 29.03.08, 10:42
            Niech pomierzy (ale NIE kupuje) 80F i 80G - po to, żeby sprawdzić, która
            miseczka jest lepsza.
            Powiedz Jej, żeby nie zapomniała o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek
            oraz o skróceniu ramiączek, no i o wyprostowaniu się :)

Szanse na przymierzenie (i kupienie) 75FF ma jedynie, jeśli mieszka w Warszawie
            (Peachfield), Krakowie (Intimo4you), Katowicach (6 zmysł), Zielonej Górze
            (KAROline) czy ew. Gdyni (Biel - drodzy są).
            Poza tym - szans zero.
            • g.o.n.i.a Re: 84/104 - g.o.n.i.a - mama 29.03.08, 11:15
              wyślę ją na mierzenie i dam znać jak było. niestety mieszka w Bydgoszczy. ale w
              razie czego jak już będziemy znały dobry rozmiar zamówię jej z netu albo z UK -
              dziękuję za pomoc - napisz jeszcze proszę jak przeliczyć te miski na rozmiary -
              tzn. jezeli 80F będzie ok
              to co mu odpowiada w 75 i analogicznie z 80G.
              tak czy inaczej odezwę się jeszcze z rezultatami - tylko podejrzewam że operacja
              mierzenia może zająć jakiś tydzień.
              pozdrawiam i dziękuję
              • maheda Re: 84/104 - g.o.n.i.a - mama 29.03.08, 11:25
                Jeśli dobre będzie miseczkowo 80F - niech Twoja Mama celuje w 34FF. A jeśli
                lepsze miseczkowo będzie kontynentalne 80G - celujcie w 34G.
                • g.o.n.i.a Re: 84/104 - g.o.n.i.a - mama 29.03.08, 12:06
                  dzięki i pozdr
    • jelyfish Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 12:16
      Dziewczyny, bardzo proszę Was (ponownie) o pomoc w ustaleniu rozmiaru. Jestem w
      ciąży i biust mi po prostu... eksplodował ;) Jakiś czas temu, po ustaleniu
      odpowiedniego rozmiaru (przedciążowego) kupiłam dwa staniki panache (inferno i
      tango) w rozmiarze 65D. Nosiło się je ok, teraz mam wymiary pod biustem 75, w
      biuście 93. Obwody 65 wydają się byc nadal ok, ale miski... Jakie teraz powinnam
      nosić miski? DD? E? Pomóżcie, pięknie proszę :)
      • maheda Re: 75/93 - jelyfish 29.03.08, 12:20
        Nie wiedziałam, że faceci zachodzą w ciążę ("jelyfish napisał:") :-) Za to jest
        przewidziana jakaś nagroda, czy coś... :-)

Jeśli 65ki są nadal dobre, to celuj w ... 30FF (65FF) :)
    • izciacia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 12:37
      71/89
      71 pod biustem mierzone tak ciasnawo :)
      przyznaję się :) - do tej pory nosiłam 75C ale jak szukałam z
      mniejszym obwodem do mi wciskali to nieszczęsne 75 i poprostu
      zapinałam na najciaśniejszą haftkę
      • limonka_01 71/89 - izciacia 29.03.08, 13:01
        Wg brytyjskiej rozmiarówki 65E, jeżeli jednak w tym nieszczęsnym 75C
        miseczki były na Ciebie dobre to nie wiem czy 65F nie powinnaś
        również spróbować. Podejrzewam jednak, że były za duże, a ponieważ
        prawdopodobnie były to gąbkowane push-upy, to trudno było ocenić czy
        pasują do piersi czy nie. I na początek bezwzględnie miękki stanik.
      • maheda Re: 71/89 - izciacia 29.03.08, 13:06
        Z dwojga złego lepsze by było 70D...
        Chociaż 70D i tak by nie było dobre.

Celuj w brytyjczyki o rozmiarze około 28F-28FF (brytyjskie 60F-60FF),
        ewentualnie w modele z ciasnymi obwodami około 30E (brytyjskie 65E).
        • izciacia Re: 71/89 - izciacia 29.03.08, 14:52
          dzięki dziewczyny za pomoc w poniedziałek ruszam na łowy - a jak nic
          nie znajdę zamówię coś przez Internet – co do 75C rzeczywiście
          kupowałam takie piankowe push-up (zapinałam na najciaśniejszą
          haftkę) i robiły mi taki ładny rowek do bluzeczek z dekoltem :) wiec
          chyba nie były za duże/no nie wiem - ale już więcej 75 nie kupię :)–
          jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
          • limonka_01 Re: 71/89 - izciacia 29.03.08, 21:56
            W większości sklepów raczej nie uświadczysz obwodów 28, tylko się
            niepotrzebnie zestresujesz, więc od razu polecam zakupy przez
            internet. Chyba, że jesteś z Warszawy (sklep Peachfield), Krakowa
            (sklep Intimo4You) lub Zielonej Góry (sklep Karoline).
    • aqada 81/94 czy moze 80(78)/93 ... ?:( 29.03.08, 13:08
      no i tak zmierzyłam sie... tlyko ze za pierwszym razem miałam 81/94 a dziś mam 80(78)/93.. i w p[ierwszej wersji mój rozmiar stanika powinien być 75D, a w drugiej: 70F...i badź tu mądrym ....
      • maheda Re: 81/94 czy moze 78/93 - aqada 29.03.08, 13:18
        Takie wahania mamy wszystkie i nic się nie przejmuj, tylko mierz stanik 70F,
        zastanowisz się, co z tym zrobić dalej.
    • marzena70c Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 13:57
      jak znaleźdź odpowiedź od ciebie sprzed miesiąca? czy to się gdzieś zapisuje?
      • honky_dory Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 14:28
        mam 83 pod biustem i 92 w biuscie, doradzcie. bede wdzieczna.
        • bathilda 83/92 - honky_dory 29.03.08, 15:56
          A jaki teraz stanik nosisz? I czy to 83 to było mierzone na wydechu i ciasno
          tak,że miarka trzeszczała? Jeśli tak to zmierz 75C. Może byc ciut za luźne i
          mieć ciut za małe miseczki, ale za to da się je kupić wszędzie :) Jak założysz
          to porządnie ułóż pierś w miseczce, po czym sięgnij pełną dłonią pod pachę i
          wygarnij ciałko które tam jest. Zapewne szybko przesiądziesz się na 75D a z
          czasem pewnie na 70E (w brytyjskiej) lub 70F w polskiej rozmiarówce. Szczęśliwie
          te rozmiary też da się kupić w wielu polskich sklepach stacjonarnych.
      • bathilda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 15:52
        Za pewne w jakimś starym wątku rozmiarowym. Wrzuć swój nick w wyszukiwarkę "po
        autorze".
        • bathilda Do Marzena70C 29.03.08, 16:02
          A konkretnie tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76994342&a=77078313

:)
    • aneczk.a Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 14:53
      Witajcie!!
      mam zamiar kupić biustonosze na melissie
      ale zastanawiam się czy wybieram dobry rozmiar
      moje wymiary to pod biustem 92-93 a w biuście 121-122 na gołe ciało
      do tej pory udawało mi sie kupować biustonosze 90G lub 85 h
      lepiej się czuję w obwodzie 85 ale miski są chyba za małe
      ale z tego co wyliczyłam w melissie powinnam wybrać 85K ( 122-85=37)
      CZY DOBRZE MYŚLĘ???
      • bathilda aneczk.a - 91/122 29.03.08, 16:01
        A to 92-93 to mierzone ciasno że miarka trzeszczy? Jeśli tak, to rzeczywiście
        spróbuj Melissę 85. Dziewczyny z większymi obwodami zwykle piszą, że w tych
        częściach tabeli warto spróbować ciut mniejszą miseczkę bo część obwodu "w"
        robią plecy. Jeśli możesz sobie na to pozwolić zamów 85J i 85K, zmierz na
        spokojnie w domu, dobry zostaw a zły odeślij.
        • aneczk.a Re: aneczk.a - 91/122 31.03.08, 14:04
          tak mierzone ciasno.
          zresztą z doświadczenia wiem że 90 jest za luźne i lepiej się czuje w 85
          tylko do tej pory miałam problem z miseczką
          dziękuję za radę zamówię tak jak mówiłaś i zobaczę który będzie lepiej leżał :)
          jeszcze raz dziękuję
          jak przyjdą to napiszę który był lepszy :)
          • maheda Re: aneczk.a - 91/122 31.03.08, 14:35
            Chętnie się dowiemy :)
      • ewawuem Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 17:54
        a z melissy przy wymiarach 90/117 jaki lepszy? 80K? czy 85J?
    • katka_1987 78/99 29.03.08, 15:18
      Witam!! chciałam prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego rozmiaru stanika. Teraz noszę rozmiar 75C, ale mój biust wychodzi ze stanika bokami, górą i wszędzie gdzie się da;) poza tym zauważyłam, że w tym rozmiarze stanika mój biust jest spłaszczony. Bardzo proszę, pomóżcie mi odzyskać biust!;))z góry serdeczne dzięki za pomoc:)
      • bathilda Re: 78/99 - katka_1987 29.03.08, 15:59
        75 to zdecydowanie za szeroki obwód - nie ma szans podtrzymywać biustu, zapięcie
        na pewno podjeżdża Ci na łopatki. O miseczce C już nie wspomnę - 75C jest na
        91,5 cm w biuście, wiec musi Ci pierś wyłazić górą i bokiem.

Zacznij od 70 FF (brytyjskiego). W rozmiarówce kontynentalnej / polskiej to
        byłoby 70H - jest kilka firm które szyją takie rozmiary. Zajrzyj do podanych na
        wstępie forum linków do sklepów stacjonarnych i tradycyjnych.
        • katka_1987 Re: 78/99 - katka_1987 29.03.08, 16:06
          Baaaaardzo Ci dziękuję za pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru:))pozdrawiam serdecznie:)
          • ewawuem Re: 73/93 29.03.08, 17:36
            Witam
            Mam wymiary 73/93. Mierzyłąm dziś w Avocado staniki 60K i 65J. Mimo,
            że miałam wrażenie, że leżą całkiem nieźle i ledwo się zapięłam w
            tym 60, to żaden ze staników nie przylegał w 100% do mostka... już
            ten 65 lepiej przylegał niż ten 60. Czy to kwestia jeszcze za małej
            miseczki? O matko ten rozmiar mnie przeraża :(
            • bathilda Re: 73/93 - ewawuem 29.03.08, 18:55
              A jakiej firmy mierzyłaś staniki? Avocado? Bo oni mają ciut inną rozmiarówkę niż
              reszta świata.

Jeśli zaczynasz przygodę z dobrym rozmiarem to w brytyjczykach spróbuj 65FF.
              Będzie ciut luźne, ale jak porządnie wygarniesz spod pachy to za parę tygodni
              będzie za małe. Ja też zaczynałam od 73 pod biustem i 60 to było zdecydowanie za
              ciasno. Jeśli jesteś z Warszawy to umów się z Marysią z Peachfield - ona ma na
              przykład takie cuda na Twój biust

www.peachfield.pl/model/44
              www.peachfield.pl/model/24

I to tylko dwa ze staników dostępnych od ręki :)
              • ewawuem Re: 73/93 - ewawuem 29.03.08, 19:11
                tak mierzyłam Avocado. 65J orient expres i 60K creole. Miałamwłaśnie
                zamiar dzwonić do peachfield, czekałam po prostu na poniedziałek ;P.
                Wiem, że potrzebuję szerokofiszbinowca, bo piersi mam głęboko
                osadzone. Zastanawia mnie tylko dlaczego nawet 60 odstawała lekko od
                mostka?
                • maheda Re: 73/93 - ewawuem 29.03.08, 19:54
                  Bo staniki Avocado tak mają, że rzadko i mało komu przylegają do mostka :) Taka
                  specyfika marki.
              • ewawuem Re: 73/93 - ewawuem 29.03.08, 21:06
                bathilda napisała:

> A jakiej firmy mierzyłaś staniki? Avocado? Bo oni mają ciut inną
                rozmiarówkę ni
                > ż
                > reszta świata.
                >
                > Jeśli zaczynasz przygodę z dobrym rozmiarem to w brytyjczykach
                spróbuj 65FF.
                > Będzie ciut luźne, ale jak porządnie wygarniesz spod pachy to za
                parę tygodni
                > będzie za małe. Ja też zaczynałam od 73 pod biustem i 60 to było
                zdecydowanie z
                > a
                > ciasno. Jeśli jesteś z Warszawy to umów się z Marysią z
                Peachfield - ona ma na
                > przykład takie cuda na Twój biust
                >
                > www.peachfield.pl/model/44
                > www.peachfield.pl/model/24
                >
                > I to tylko dwa ze staników dostępnych od ręki :)
                >

dzięki :*
                a w melisie to jaki rozmiar najlepszy? bo już się pogubiłam :(
          • katka_1987 Re: 78/99 - katka_1987 29.03.08, 20:53
            Witam! mam pytanie- czy mogłabym kupić sobie taki stanik jaki jest w linku poniżej?
            www.brastop.com/SetDetails.aspx?setName=Kris%20Line%20Violine%20Black
            Mam wątpliwości bo jest tam napisane lightly padded,a słyszałam, że pierwszy dobry stanik powinien być miękki,bardzo proszę o informację:)
            • maheda Re: 78/99 - katka_1987 29.03.08, 21:04
              Prawdę mówiąc, Kris Line to niezbyt szczęśliwy wybór na pierwszy stanik...
              To jest - uwaga :) - polska firma, szyjąca staniki również na rynek brytyjski,
              ale niestety, kupowanie ich staników za tę cenę to zdecydowanie słaby pomysł.
              • katka_1987 Re: 78/99 - katka_1987 29.03.08, 21:12
                W takim razie dziękuję za informację:)
    • emma.p tym razem moja mama 29.03.08, 19:12
      za sprawą tego forum namowiłam moją mame aby się zmierzyła i
      poszukała pomocy tutaj. Od kiedy pamiętam mówiła, że takie piersi
      jak jej to kalectwo - praktyczne niemożliwe kupienie stanika w
      naszych realiach.
      Oto jej wymiary 81 pod biustem i 108 w biuście, pomóżcie w dobraniu
      dobrego stanika na takie rozmiary:))
      • maheda Re: 81/108 - emma.p - mama 29.03.08, 19:53
        Zapytaj swojej mamy, co powie na moje wymiary - 80/120.
        Hm? A jakoś noszę staniki, i to wcale nie z samego końca tabeli, bez przesady...

Zaproponuj Mamie kupno staników brytyjskich w rozmiarze około 34G (75G), niech
        przymierzy, a potem sprawdzi, co dalej z tym zrobić - prawdę mówiąc, rozmiar 34G
        to jeden z najpopularniejszych rozmiarów, a nie żadne kalectwo.
        Jestem zdegustowana postawą Twojej Mamy :P
        Niemniej - z wyrazami szacunku dla Niej :)
    • clarisima Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 29.03.08, 20:33
      Witam,
      Ja dopiero zaczynam przygodę z właściwyi stanikami i potrzebuję
      pomocy - moje wymiary to 72 na 92. W tej chwili jeszcze karmię (8-my
      miesiąc), ale chciałabym zacząć już kupować staniki nie do karmienia
      (jeżeli jest sens). Proszę o podpowiedź jaki rozmiar powinnam
      mierzyć i jak/gdzie najlepiej kupić pierwszy stanik.
      Z góry dziękuję :-)
      • maheda Re: 72/92 - clarisima 29.03.08, 20:39
        Twój biust potrzebuje teraz wyjątkowo dobrego podtrzymania.
        Pierwsze staniki kupuj w sklepach (może być internetowych), żebyś miała
        możliwość wymiany na inny rozmiar.
        Po ustaleniu swojego rozmiaru możesz myśleć o polowaniu na aukcjach internetowych :)

Zacznij albo od brytyjskich staników (dostępnych w kilku sklepach w Polsce, w
        tym również internetowych), w rozmiarze około 30FF (65FF), albo od staników
        Melissy, w rozmiarze około 65G.
        • monikate 72/89-moja przyjaciółka 29.03.08, 21:41
          W jaki polski rozmiar celować, a w jaki brytyjski??
          Co prawda, nie wiem, czy zreformuję przyjaciółkę, bo ona b.
          zachowawcza potrafi być. Nosi 80B i biust jej wisi! Ona twierdzi, że
          ma prawo wisieć, bo nie ma 20 lat. Poza tym owszem, spróbuje
          dopasować inny rozmiar, skoro ja jej tak radzę, lecz ona kupuje
          tylko w Galerii Centrum i tylko Triumpha... mimo wszystko poradźcie,
          dziewczyny!
          • maheda Re: 72/89 - monikate - przyjaciółka 29.03.08, 21:48
            To niech ona sobie w tej Galerii Centrum przymierzy Triumphowe 70D i określi,
            czy przypadkiem nie jest Jej wygodniej w tym rozmiarze, niż w dowolnym 80B.

Powinna nosić albo kontynentalne (nieistniejące chyba jeszcze) 65G, ew. 65F,
            albo brytyjskie (istniejące :) ) 30E (bryt. 65E)
    • 27dora 75/88 29.03.08, 21:40
      Witam:) Ciasno pod biustem-75, lużno w biuście-88, czy to może 70C?? Tak wyliczyłam dzięki poradom, nie jestem pewna czy dobrze:P Z góry dziękuję za odpowiedź:D
      • maheda Re: 75/88 - 27dora 29.03.08, 21:50
        Albo raczej 70D.
        Do sprawdzenia w dowolnym chyba sklepie z bielizną :)
        Pamiętaj, żeby dobierać rozmiar w miękkich stanikach na fiszbinach :-)
        Pamiętaj też, żeby skrócić ramiączka, starannie wygarnąć wszystko spod pach do
        miseczek oraz się wyprostować.
    • agntm 78/100 29.03.08, 23:07
      Witam, ostatnio przytyłam jakieś 6 kg i czuję, że mój biust nie
      mieści się w staniku, jest ciężki i powędrował w dół. Właściwie
      nigdy nie potrafiłam dobrać takiego stanika, który by mi całkowicie
      odpowiadał. Noszę obecnie: 75C. Biust wylewa się bokiem, jest
      ściśnięty, stanik natomiast lubi wędrować do góry. :/
      Potrzebuję Waszej pomocy
      • olusimama Re: 78/100 - agntm 29.03.08, 23:31
        nie dziwota, że Ci niewygodnie i biust się wylewa wszystkimi stronami, skoro na
        100 centymetrach nosisz miskę uszytą na zaledwie 89.

Obwód też za szeroki, przy 78cm pod biustem powinnaś celować najwyżej w obwody
        70 (32 w brytyjskich stanikach) a i te mogą się czasem okazać zbyt luźne.
        Na początek spróbuj przymierzyć brytyjski rozmiar 32FF i 32G. Tylko nie
        kombinuj i nie oszukuj sama siebie, biust trzeba uczciwie zgarnąć spod pach i
        włożyć do miseczek a obwód ma się trzymać poziomo. Jak podjedzie wyżej, znaczy
        za szeroki. Jak pierś wyłazi z misek góra albo bokiem - za mała miska.

Może być tak, że na początku będzie dobra mniejsza miseczka, z czasem piersi
        wrócą na miejsce i zaczniesz potrzebować większej. To spotkało chyba każdą z nas...

miłych przymiarek
        • agntm Re: 78/100 - agntm 30.03.08, 18:09
          Dziękuję za radę. Jutro wybieram się na zakupy. Poprzymierzam
          staniki o właśnie takich rozmiarach.
          • maheda Re: 78/100 - agntm 30.03.08, 18:12
            Tylko pamiętaj, że brytyjskie 32FF odpowiada kontynentalnemu 70I, a brytyjskie
            32G - kontynentalnemu 70J.
            W 70J jest stanik Gai, model Severine.

W innych firmach stacjonarnych (Triumph, Corin, Samantha, Chantelle, Dalia,
            Konrad, Felina) jeszcze nie widziałam takich rozmiarów.
    • nuna_77 71/85 Poradzcie:) 30.03.08, 11:55
      Witam
      Podczytuje Was ostatnio , swietne forum:)
      Chciałabym kupiic stanik z firmy RUBYPINK o ten najlepiej
      www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setId=423&Product=RubyPink_Ophelia_Aubergine
      Teraz nosze Kris Line o rozmiarze 70 E i jest bardzo fajny, wczesniej to Triumph 75 D.
      Moje wymiary na wydechu to 71 pod biustem i 85-87 w staniku.
      Prosze o rade, jaki rozmiar powinnam wybrac, bo sie obawiam zakupów przez net.W sklepie to zawsze musze mierzyc około 20 staników, a i tak nie zawsze wybiore dobry.
      • maheda Re: 71/85 Poradzcie:) 30.03.08, 13:27
        Spróbuj 30DD (65DD).
        Ten KrisLine 70E nie ma za dużej miseczki? Trochę mi to nie daje spokoju...
        • nuna_77 Re: 71/85 Poradzcie:) 30.03.08, 18:48
          Delikatnie odstaje koronka na górze, ale dobrze podtrzymuje.
          Dziekuje za rade, patrze na ten stanik i sie obawiam czy biust sie nie bedzie "wylewał " przy schylaniu itp, bo mój biust po jednaj ciazy jest i długim karmieniu.
          • maheda Re: 71/85 Poradzcie:) 30.03.08, 18:58
            Jeśli się będzie wylewał, to masz za duży obwód stanika.
            • nuna_77 Re: 71/85 Poradzcie:) 30.03.08, 19:01
              Achaa :) czyli nawet jesli nie jest jędrny to nie ma prawa sie wylewac, jesli stanik jest dobrze dobrany tak?
              Czyli 30DD?
              • maheda Re: 71/85 Poradzcie:) 30.03.08, 19:08
                Powiem Ci, że właśnie przed momentem, po przeczytaniu Twojego postu, specjalnie
                wyszłam z pokoju, żeby dziecko się na mnie dziwnie nie patrzyło, i spróbowałam z
                ciekawości przyjąć taką pozycję, żeby głowa była koło podłogi, a biodra bardzo
                mocno w górze, "poskakałam" w tej pozycji trochę, żeby mi biust wyleciał, ale
                skubaniec nie chce wylatywać. Co więcej, po powrocie do pozycji normalnej nie
                musiałam poprawiać stanika ani o milimetr.
                Mimo, że mam biust podzieciowy, potyciowy, pochudnięciowy i w ogóle rozmiary 80/120.
                Podejrzewam więc, że przy Twoich wymiarach biust tym bardziej z dobrze dobranego
                stanika nie wyleci :-)

Spróbuj 30DD - co prawda wg tabel i Twojego opisu "niejędrności" biustu wynika,
                że 30D powinien być lepszy, ale skoro 70E ma na Ciebie niezłą miseczkę, to
                lepiej istotnie celować w 30DD.
    • wojkam5 88/112 30.03.08, 13:29
      Witam ponownie. Po wstępnych sukcesach z doborem stanika dla siebie
      (dzieki Wam oczywiście) teraz pora na Mamę - wymiary 88/112.
      Jesli to możliwe to prosiłabym także o sugestie dot. konkretnych
      modeli -poniewaz moje preferencje są kompletnie inne niż Mamy więc
      wogóle nie mam rozeznania. Mama chciałaby mozliwie mocno zabudowany
      i najlepiej bez fiszbin (ale tu jest skłonna do ustępstw).
      Podejrzewam że porządnego ściskacza też nie zaakceptuje...
      • maheda Re: 88/112 - wojkam5 - mama 30.03.08, 13:50
        Skoro porządnego nie zaakceptuje, to polecimy lightowo, w 80tki.
        W 85tkach fiszbiny będą Ją gniotły niemiłosiernie ze względu na zbyt luźny obwód, a tego nie chcemy chyba ryzykować, prawda? :)

Większość dobrze dobranych staników zasłania całe piersi, więc Mama nie powinna mieć zastrzeżeń...

Nie wiem, czy miałyby być to brytyjczyki, czy np. polska Melissa?
        Jeśli brytyjczyki, to szukaj na początek rozmiaru 36FF (bryt. 80FF), a potem już trzeba będzie zobaczyć, jak ten rozmiar leży, czy wszystko jest aby na pewno w porządku...

Co do Melissy, próbowałabym zacząć od rozmiaru 80H, ew. może nawet 80G.

Przed zakupami poczytaj w wątkach producentów, które staniki mają luźniejszy obwód, które są bardzo ścisłe, które mają większe czy mniejsze miseczki.
        • wojkam5 Re: 88/112 - wojkam5 - mama 31.03.08, 11:19
          dzięki serdeczne :-)
          zaczynamy szukać
    • antenka-k 72/96 30.03.08, 13:30
      teraz noszę 75d ale biust nie jest dobrze podtrzymany i "wyskakuje" bokmi i górą. bardzo proszę o pomoc, jaki rozmiar stanika powinnam nosic?
      • maheda Re: 72/96 - antenka-k 30.03.08, 13:52
        Wyskakuje, bo nosisz dużo za duży obwód.
        Powinnaś nosić góra 65, a kto wie, może 60tki będą zapewniały lepsze podtrzymanie.

Ze staników produkcji brytyjskiej celuj w 30G (brytyjskie 65G), ew. początkowo
        może być lepsze 30FF (brytyjskie 65FF), póki biust się nie zregeneruje.

W polskich firmach szukaj staników Melissy w rozmiarze około 65H.
        • antenka-k Re: 72/96 - antenka-k 30.03.08, 14:15
          bardzo dziękuję za odpowiedź, lecę zamawiać staniki :)
          • maheda Re: 72/96 - antenka-k (przekopiowane) 30.03.08, 14:23
            po dopasowaniu w wątku rozmiarowym mam jeszcze tylko jedno pytanie, bo nie mogę
            tego zrozumieć. Może dla Was jest glupie, ale ja jeszcze nie wiem co i jak, a
            bardzo mnie to gnębi ;)

No więc tak: przy moich wymiarach 62/96, doradziłyście mi 65ff/65g
            moja koleżanka ma wymiary 78/99 i doradziłyśćie jej 70ff. Tak więc moje pytanie
            jest następujące - wydaje mi się, że mam od niej większy biust, a mam nosic
            mniejszą miseczkę?
            no bo tak:
            96-72=24 (roznica między moim obwodzie w biuście i pod)
            96-65=31 (różnica między moim obwodem w biuście i obwodem stanika)

A teraz analogicznie u koleżanki:
            99-78=21 - (roznica między jej obwodem w biuście i pod)
            99-70=29 (różnica między jej obwodem w biuście i obwodem stanika)

no czyli wychodzi z tego, że moj biust jest większy. jednak jezeli chciałabym
            celować np w ściśliwcach w obwód 70, czyli taki jak kolezanka to powinnam nosić
            70F czyli mniejszą miseczkę niż koleżanka. Jak to możliwe, skoro mój biust jest
            większy?

Jeżeli bredzę, to przepraszam, moze wynika to z mojej niewiedzy, ale bylabym
            wdzięczna za odpowiedz :)

(antenka-k)

korekta, w jednym miejscu zle napisalam, moje wymiery to nie 62-96, tylko
            oczywiscie 72-96

(antenka-k)
            • maheda Re: 72/96 - antenka-k (przekopiowane) 30.03.08, 14:29
              różnica obwodów między obwodem w biuście i pod nim nie ma nic do rzeczy.
              Rozmiar stanika określamy, odejmując od siebie obwód w biuście i obwód stanika.

Między Wam jest różnica 2 cm, czyli jednego rozmiaru.

Koleżance dobrałyśmy rozmiar miseczki odpowiedniej dla Waszych obwodów (więc dla
              różnych obwodów, rzecz jasna) maks. FF, Tobie maks. G - więc właśnie jest to
              różnica jednego rozmiaru.

:) O co chodzi? :)
              • antenka-k Re: 72/96 - antenka-k (przekopiowane) 30.03.08, 14:35
                no chodzi mi o to, ze jakbym sobie kupiła 70tke, to powinnam brac F a nie FF jak ona. czyli jednak miseczka mniej ;p
                • antenka-k Re: 72/96 - antenka-k (przekopiowane) 30.03.08, 14:37
                  czy po prostu nie powinnam sobie kupowac 70tek wcale?
                  • maheda Re: 72/96 - antenka-k 30.03.08, 15:13
                    Nie powinnaś wcale.
                    Twoim obwodem jest 65, a możliwe, że i 60 w rozciągliwych modelach.
                    Poza tym - miseczka np. 30G może i ma - bo ma - porównywalną pojemność do
                    miseczki 32F, ale jest inaczej ukształtowana - 30G jest bardziej głęboka i
                    płaska (jak miseczka do gulaszu na przykład), a 32F jest bardziej w stronę
                    głębokiego talerza, bo jest przeznaczona na inny biust.
                    Oczywiście różnice nie są aż tak drastyczne w przypadku akurat tych dwóch
                    rozmiarów, ale mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi.
                    • antenka-k Re: 72/96 - antenka-k 30.03.08, 15:56
                      no, teraz takie łopatologiczne wytłumaczenie rozumiem :):) Dziękuję bardzo, że bezinteresownie poświęcasz swoj czas dla takich nic nie wiedzących osob jak ja! :) :)
    • vanilia72 79/98 mama 30.03.08, 14:07
      bardzo proszę o własciwy rozmiar dla mamy, a najlepiej jeszcze tez w
      rozmiarówce amerykańskiej
      • maheda Re: 79/98 - vanilia72 - mama 30.03.08, 15:23
        Wg brytyjskiej (która jest zbliżona do amerykańskiej) Twoja Mama powinna celować
        w okolice 32F-32FF.
        Wg rozmiarówki amerykańskiej, w której nie ma podwójnych literek (za wyjątkiem
        D, której może i być i pięć obok siebie :)), są to rozmiary odpowiednio 32DDDD
        albo 32DDDDD :) Albo też 32G-32H.

Jeśli mama trafi na wyjątkowego ściśliwca (albo sama jest mało ściśliwa pod
        biustem), może się okazać, że dobrym rozmiarem jest 34DD-34E (po USAńsku
        34DD-34DDD, ew. 34E-34F).

Na początek polecam celowanie w mniejsze z wymienionych par rozmiarów.
        • vanilia72 Re: 79/98 - vanilia72 - mama 30.03.08, 15:52
          Bardzo dziekuję, idę przekazać dobre wiadomości
    • margaread Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 30.03.08, 18:27
      Do tej pory kupowałam 75D. Ale spróbowałam 7OE, nie jestem do końca zadowolona,
      ale mało przymierzałam, wiem, ze wszystko przede mną. Mój problem jest taki: mam
      prawa pierś mniejszą chyba o cały rozmiar od lewej. Jak sobie z tym radzić przy
      doborze stanika?
      • maheda Re: ??/?? - margaread 30.03.08, 18:43
        Dobieraj stanik tak, żeby pasował na większą pierś, a miseczkę na mniejszej
        piersi reguluj, ściągając mocniej ramiączko lub (w nieprzezroczystych stanikach)
        dokładając wkładkę.
        • margaread Re: ??/?? - margaread 30.03.08, 19:14
          Zatem przezroczystych nosić nie mogę, tylko te bardziej lub mniej usztywniane...
          Ramiączko, no tak, ale wtedy jedna jest wyżej, druga niżej. No, ale dobra.
          Przede mną długa droga najpierw z generalnym doborem rozmiaru i fasonu.
          he he, zmierzyłam sie pod biustem wg waszych rad i mam (o rany!) 68, czyli
          powinnam zacząć od rozmiaru 65 (do tej pory nosiłam 75, a jako matka karmiąca 80
          lub 85!!!) natomiast w biuście 93.
          Dzięki za to forum, przyłączam się do lobby! Będę niosła kaganek oświaty do
          sklepów z bielizną w Opolu :-) domagając się właściwego rozmiaru.
          • maheda Re: 68/93 - margaread 30.03.08, 19:20
            Wiesz co, możesz kupować przezroczyste - dobrze dobrany stanik nie pozwoli na
            wiszenie większej piersi ani mniejszej :)
            Można jeszcze delikatnie przychwycić przy fiszbinie trochę materiału miseczki -
            różnica rozmiaru to nie jest nic niezwykłego, większość z nas ma piersi różnej
            wielkości :)

Nie wiem, czy 65 to jest dobry pomysł.... chyba, że mierzyłaś się po pierwsze na
            absolutnym wydechu, a po drugie - ścisnęłaś się miarą krawiecką tak, że aż
            prawie trzasnęła.
            A do tego jesteś sama skóra i wystające kości. :)

Jeśli któryś z tych warunków nie zaszedł ;), to lepiej celuj w 60tki.
            Konkretnie w brytyjczyki o rozmiarach 28G lub 28GG brytyjskie 60G lub 60GG),
            albo w staniki naszej polskiej Melissy, w rozmiarze około 60H (tak, inna
            literka, bo ta firma ma swoją własną, niezależną od całego świata, rozmiarówkę).
            • margaread Re: 68/93 - margaread 30.03.08, 19:44
              Mierzone na wydechu, miara mało nie trzasnęła, ale kości mi nie sterczą :-) więc
              trzeba spróbować te rozmiary, które mi podpowiedziałaś i jeszcze 65(30)FF
              brytyjskie. Dzięki serdeczne za pomoc! Teraz kolejne punkty programu :-) czyli
              wyszukiwanie w sklepach i necie.
    • laura_kawa 75/90 30.03.08, 18:58
      nosze 75c. biust ma tendencje do 'rozchodzenia sie' na boki a we wszystkich
      stanikach opadaja mi ramiaczka.
      co poradzicie?
      • maheda Re: 75/90 - laura_kawa 30.03.08, 19:02
        Na początek 70E (jeśli masz szerokie plecy albo rozsmarowany biust po żebrach,
        to być może i 70D) w dowolnym normalnym sklepie stacjonarnym ze stanikami
        kontynentalnymi.

Docelowo to raczej albo kontynentalne 65G-65H (nie wiem, czy w ogóle jakakolwiek
        firma kontynentalna coś takiego produkuje), albo brytyjskie 30E-30F (brytyjskie
        65E-65F).
        W polskiej Melissie, której tabela rozmiarów nie może się zdecydować, czy być
        bliżej kontynentalnej, czy bliżej brytyjskiej rozmiarówki, celuj w okolice 65F.
        • laura_kawa Re: 75/90 - laura_kawa 30.03.08, 20:56
          dziekuje :)
          jutro zajrze do sklepu stacjonarnego a za 2 tygodnie bede mogla szukac czegos w
          Anglii gdzie mieszkam tymczasowo. w zwiazku z tym chcialam zapytac co bedzie
          brytyjskim odpowiednikiem 70D (tak! mam szerokie plecy!)? 32/34 D/F?
          • maheda Re: 75/90 - laura_kawa 30.03.08, 21:03
            Miseczka D jest taka sama dla kontynentalnej oraz dla brytyjskiej rozmiarówki :)
            Celuj w 32D, jeśli istotnie plecy masz szerokie i nieściśliwe :)
            A być może w niektórych rozciągliwych modelach lepsze będzie 30E.
            Do sprawdzenia :)

34 wybij sobie z głowy wszystkim, co masz pod ręką :)
    • gochna77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 30.03.08, 23:11
      Witam i proszę o radę bo już zgłupiałam. Czytam Was od jakiegoś czasu i
      chciałabym wreszcie zakupić coś we właściwym rozmiarze. Moje wymiary to 74 pod
      biustem (ciasno) i 93/94 w biuście. Do tej pory nosiłam jak nietrudno się
      domyślić 75C a nawet 80B(!!!) wyliczyłam sobie że właściwym rozmiarem będzie 65F
      ale może mnie ktoś wyprowadzi z błędu? :) Dodam jeszcze, że karmię półrocznego
      ssaczka bo to pewnie też ma znaczenie przy wyborze no i niestety jedna pierś
      jest spokojnie o rozmiar większa od drugiej :( Chciałam sobie coś pomierzyć w
      moim wiejskim sklepie żeby się nieco zorientować chociaż w przybliżonym moim
      rozmiarze, ale niestety jedyny staniczek inny niż 75C to 70D sztuk jedna,
      odnaleziona po panicznych poszukiwaniach. No i wydaje się, że jednak obwód za
      duży a miska za mała. Dziękuję bardzo za pomoc :)
      • maheda Re: 74/94 - gochna77 30.03.08, 23:23
        No tak, nie dziwię się, że za mały ;) Gdyby się znalazł jakiś 70F-70G
        (kontynentalny), to miałby u Ciebie jeszcze jakieś szanse ;)

Próbuj raczej brytyjskich staników w rozmiarze 30FF (czyli brytyjskie 65FF), bo
        w czasie karmienia biust jest proporcjonalnie większy niż w okresie niekarmieniowym.
        Może się okazać wręcz, że lepszym rozmiarem byłby 30G (bryt. 65G), ale zacznij
        od 30FF (bryt. 65FF).

Z Melissy (polska firma) celuj w rozmiar około 65H.
        • gochna77 Re: 74/94 - gochna77 30.03.08, 23:40
          dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) będę szukać czegoś w tych rozmiarach, a
          czy mogłabym jeszcze prosić o radę w kwestii firmy czy modelu dla piersi raczej
          szeroko rozstawionych?
          • maheda Re: 74/94 - gochna77 31.03.08, 00:11
            Szeroko rozstawione piersi okażą się po kilku miesiącach noszenia dobrze
            dobranych staników wcale nie tak szeroko rozstawione ;)
            Nosząc staniki z za dużym obwodem wpychałaś sobie piersi do miseczek, które były
            zbyt szeroko rozstawione w stosunku do Twojej budowy - stąd piersi, które są
            plastyczne, wyemigrowały w kierunku pach.
            W dobrze dobranych stanikach częściowo wrócą z emigracji :)
            Trzeba im tylko stworzyć takie warunki, żeby zechciały wrócić ;-)

Bierz staniki miękkie, usztywniane jedynie fiszbinami - te staniki najlepiej się
            nadają do kształtowania piersi.
      • ewawuem Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 31.03.08, 08:56
        gochna77 napisała:

> chciałabym wreszcie zakupić coś we właściwym rozmiarze. Moje
        wymiary to 74 pod
        > biustem (ciasno) i 93/94 w biuście. Do tej pory nosiłam jak
        nietrudno się
        > domyślić 75C a nawet 80B(!!!)

kurcze ja nie wiem jak to się dzieje... jak zmieściłaś się w 75C?
        mam właściwie takie same wymiary jak Ty i nie byłabym w stanie się w
        taki rozmiar zmieścić!i nie mówię tu właściwie o obwodzie ile o
        mieseczce. Odnoszę ogólne wrażenie, że chyba coś ze mną nie tak.
        Mierzyłam sie kilka razy i cały czas wychodzi 73-74/92-93. Moja
        siostra ma 75/93 i wygląda jakby miała znacznie mniejszy biust niż
        ja :( a nosi stanik 75E (próbowałam ją spacyfikować co do tego
        rozmiaru, bo przecież to 75 tostanowczo za duży obwód dla niej, ale
        ona twierdzi, że ten stanik ją ściska i nie zamierza się umartwiać i
        zakładać choćby 70). Dziewczyny jak to jest?
        • maheda Re: 75/93 - ewawuem - siostra 31.03.08, 09:03
          Fakt, siostra powinna chodzić w polskich stanikach około 70F. A nie w 75E.
          Wiesz, różnice mogą wynikać choćby z szerokości pleców, z ilości tłuszczu na
          żebrach, z "kształtu obwodu" pod biustem i w okolicach biustu, od ramion...
          Wszystko jest ważne, dlatego dwie osoby z identycznymi wymiarami mogą nosić dwa
          kompletnie różne obwody.
          • ewawuem Re: 75/93 - ewawuem - siostra 31.03.08, 09:17
            maheda napisała:

> Fakt, siostra powinna chodzić w polskich stanikach około 70F. A
            nie w 75E.
            > Wiesz, różnice mogą wynikać choćby z szerokości pleców, z ilości
            tłuszczu na
            > żebrach, z "kształtu obwodu" pod biustem i w okolicach biustu, od
            ramion...
            > Wszystko jest ważne, dlatego dwie osoby z identycznymi wymiarami
            mogą nosić dwa
            > kompletnie różne obwody.
            >

spróbuję ja namówic choc na zmierzenie takiego rozmiaru. Dzięki.Czy
            ten kalkulator dostępny na lobby dobrze działa? bo zarówno mi jak i
            mojej siostrze wyliczyło 30 ff/g z brytyjczyków i 65I z polskich,
            65H z melissy...faktycznie ona ma te 75/93, ja 73/93, więc różnica
            niewielka. Tylko jest właśnie tak jak mówisz- moja siostra jest dość
            szeroka w plecach. Wydaje mi się, że takim kalkulatorem to można
            jedynie się troszkę podpierać, bo wymiary mamy tak podobne a jednak
            ja musze mieć znacznie większą miskę.
            Troche chyba wyszło masło maślane z tej mojej wypowiedzi...
            • maheda Re: 75/93 - ewawuem - siostra 31.03.08, 09:19
              Ależ oczywiście, że kalkulator jest tylko po to, żeby oszacować mniej więcej
              rozmiar, żeby wiedzieć, w które mniej więcej rozmiary celować. A nie po to, żeby
              dać jedynie słuszną odpowiedź :)

Spróbuj z polskim 70F na razie u siostry, a potem zobaczcie, co dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka