aniazawieja Re: 72/94 ???? 08.04.08, 13:23 moje rejony:) Celuj na początek w angielskie 30FF (65FF) W rozciągliwcach możesz spróbować 28GG (60GG) w ściśliwach 32E (70E) Polska rozmiarówka- kto to wie? Z Melissy coś koło 65H, z Comexim podobnie. Albo 70F (ale tylko naprawdę ściśliwe modele). Inne polskie firmy, które 65-tek nie produkują radzę sobie odpuścić, ewentualnie 70F/G na własne ryzyko. Odpowiedz Link
the-only.agata Re: 72/94 ???? 08.04.08, 15:42 dzięki:) moje rejony mnie ubawiły, BOŻE:) a jeszcze niedawno myslałam że jestem sama na świecie z takim cyckiem:) a tu proszę a kupowałaś już może coś z FREYI? zastanawiam się nad ARABELLĄ:) bo cuudna:) Odpowiedz Link
aniazawieja Re: 72/94 09.04.08, 10:10 z Frei mam Pollyannę karmelową w 65FF. Dla Ciebie powinna być ok, dla mnie już nieco przyciasna się robi. Arabella jest ładna ale: 1) to wielkomiseczkowiec i rozciągliwiec. Musiałabyś wziąć obwód 60 (28) ale co do miseczki to nie wiem, na pewno przynajmniej oczko mniejszą (60G?) 2) nie na wszystkich dobrze się układa i generalnie nie polecamy jej jako pierwszego stanika (ze względu na częstą niekompatybilność z biustem właśnie i trudności z trafieniem w rozmiar). Poszukaj wątku PNS (pierwszy nawrócony stanik):) Tam powinny być staniczki polecane na początek (takie które większość chwali, Polly się do nich zalicza) Odpowiedz Link
redtea 85/103 08.04.08, 14:13 Bardzo Was prosze o pomoc w doborze stanika. Po urodzeniu dzieci nosilam 80C (wczesniej 75B), biust troche wyplywal gora i troche fiszbiny uwieraly pod pachami, ale nie wiedzialam, ze moze byc inaczej. Ale wydawalo mi sie, ze ogolnie przyzwoicie leza. Kupilam jakis czas temu, po lekturze tego forum (brawa dla zalozycielek i prowadzacych) Chantelle w rozmiarze 75DD (mierzylam w sklepie chyba 50 stanikow od 70F do 75FF, zaden mi nie pasowal poza tym), w siedemdziesiatkach wydawalo mi sie ze za bardzo uwiera. Miski F, FF puste w czubkach). Wszystko pieknie, stanik pieknie lezy, miseczki idealne sie wydaja, ale obwod...zapinalam sie na pierwsza haftke, potem na druga a teraz juz na ostatnia i mam wrazenie, ze luzno, a wcale nie schudlam. W jakim kierunku teraz? Prosze o porade! Odpowiedz Link
clarisima 80/104 08.04.08, 18:24 to są rozmiary mojej mamy, 80 pod biustem mierzone bardzo ścisło, a w biuście to zależy czy w staniku czy bez i różnica jest prawie 4 centymetry (mierzone luźno), czyli albo 100, albo 102 albo 104. Proszę o poradę jaki rozmiar stanika wybrać oraz jak go kupić mamie, która mieszka w małym mieście, gdzie nie ma możliwości przymierzenia/dobrania rozmiaru w żadnym stacjonarnym sklepie z góry dziękuję :-) Odpowiedz Link
clarisima 72/87 wymiary koleżanki 08.04.08, 19:04 i jeszcze jedne - wymiary koleżanki, myślę, że tak jak u mnie będzie to brytyjskie 65, tylko nie wiem czy bardziej DD, czy E pozdrawiam, Odpowiedz Link
ziutka23 72/91 08.04.08, 19:33 czy dobrze liczę, że 65F powinno być właściwe?:) Pomóżcie Odpowiedz Link
aniazawieja Re: 72/91 09.04.08, 16:27 liczysz dobrze. Na początek wypróbuj właśnie ten rozmiar Odpowiedz Link
aniazawieja Re: 72/91 09.04.08, 16:28 coś mi post umknął, więc jeszcze raz: według mnie na początek powinnaś spróbować właśnie 65F. Odpowiedz Link
matikubix 71/89 09.04.08, 09:34 pomózcie mi dobrac rozmiar- wymiary pod biustem 71 w biuście 89. Do tej pory nosilam 70d nieraz 70dd. Odpowiedz Link
hermenegilda_k 94/114 09.04.08, 13:23 witam tak na początku to nie wiem, czy mam tutaj napisać czy spadać na mały biust? staniki noszę 85C-85D i jeden mam 85E a jeden 80E wszystkie z triumpha co do obwodu - tylko w jednym modelu udaje mi się zapiąć w 80 dobieram stanik wyłącznie pod kątem pasowania do moich piersi, rozmiarem się nie sugeruję zawsze noszę takie z fiszbinami, usztywniane, zazwyczaj na cienkich ramiączkach to chyba tyle :)) Odpowiedz Link
bambinia jak zmnieszam obwód to o ile zwiekszam miseczkę? 09.04.08, 16:41 Mam pytanie, jeżeli obecnie mam Freye 65E a chciałbym zakupić 60 to jaki rozmiar miseczki F, cz FF ? Natomiast Melissowe mam 65F, więc jeśli bym chciała 60 to miseczka H ? Chodzi o to, że niektóre modele są rozciągliwe i dlatego chciałabym węższy obwód, ale kompletnie nie wiem jaka miska:( Odpowiedz Link
paolaa18 77/101,5-102 09.04.08, 16:57 Noszę rozmiar 70GG (Panache). Chciałabym zapytać jaki rozmiar powinnam nosić z Melissy bo nie umiem się odnaleźć w ichniej rozmiarówce. Odpowiedz Link
haku.mokuren 92/120 09.04.08, 17:47 Potrzebuję dobrać stanik matce, obwód 85 pasuje idealnie, ale jaka miseczka? Próbowałam G - z tabelki, pomniejszony o tłuszczyk na plecach, ale jest sporo za duży. Nie wiem, czy szukać 85F, czy jeszcze mniejszego? Może ktoś ma doświadczenie w nieco zdefasonowanych przez brak dobrego stanika biustach? Odpowiedz Link
staro TEMAT ZAMKNIĘTY!!!!! 09.04.08, 22:41 AKTUALNY WĄTEK ROZMIAROWY ZNAJDUJE SIĘ TU: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77898550 Odpowiedz Link
goskarz 84/122 10.04.08, 23:53 Witam, już przedstawiałam się w wątku wysokoobcasowym, a teraz spróbuję się zmierzyć z problemem rozmiaru: właściwie nie mam dobrego stanika, bo ostatnie kupiłam zaraz po zakończeniu karmienia i mimio dużych misek (G) na górze pojawiają się bułki. Wiem już jaki błąd zrobiłam - znając swój obwód kupiłam stanik o obwodzie 80 cm i co... teraz jak się mierzyłam to zmierzyłam przy okazji stanik lekko naciągnięty - miał z 97 cm. Nie wspomnę, że mam akurat model, który Mariola Bojarska - Ferenc poleciła w ostatnim programie przerażonej dziewczynie, co zostało tu słusznie obśmiane. Mając duży biust staram się go ujarzmić takimi pancernymi stanikami. Zawsze był mało sprężysty, a po karmieniu (1,5 roku) to całkiem oklapł, więc wydaje mi się, że potrzeba mu takiego rusztowania. Wracając do opisu, to chyba przy tym obwodzie przesadziłam z miseczką, bo czuję nieraz fiszbinę pod pachą, z drugiej strony jednak stanik nie zbiera piersi do misek, bo czuję, ze są też, wybrzuszenia na obwodzie -n czyli pod pachą. Oczywiście obwód za duży, to i piersi wypływają dołem, fiszbiny nie leżą płasko. Mam wrażenie, że w przegródce między piersiami tworzy się coś na kształt dziobu okretu z tych fiszbin - kleska totalna :( Mam też tryumfa równie pancerny model - Dorin 80 F- ale nie znoszę go, bo wydaje mi się za ciasny w obwodzie - ale być może to wina misek. Do tej pory kupowałam w polskich sklepach, więc chyba lepiej jak podpowiecie mi polską rozmiarówkę. Uff wreszcie napisałam - pozdrawiam Goska Odpowiedz Link
heidowata 74/88 11.04.08, 12:15 Pod biustem mam 74 cm (ciasno zmierzone), w 88. Noszę 75B, bo taki wmawiały mi ekspedientki, ale ciągle jest coś nie tak, często się przesuwa, a biust wygląda okropnie (przede wszystkim na b. maly). Wybieram się dzisiaj na zakupy stanikowe, więc weszłam na stronę www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/component/option,com_frontpag e/Itemid,1/ i aż uwierzyć nie mogę, bo wyliczyło mi... 65F. Wiem, że przy takim obwodzie to nie jest duży biust, ale wcześniej wyliczyłam sobie najwyżej 70C. Czy 65F będzie ok? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
kasialu5 81/97 11.04.08, 14:38 Teraz noszę stanik 80 B. Proszę o rozmiar kontynentalny. Odpowiedz Link
naniaanulka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 11.04.08, 16:04 Witam:) A więc pod-67, w-82, teraz nosze 75D i obwód jest za duży a miseczka za mała:/ Proszę o zarówno polski jak i brytyjski rozmiar. Dziękuje z góry:) Odpowiedz Link
agafka88 wątek nieaktualny 11.04.08, 16:07 link do aktualnego wątku rozmiarowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77898550 Odpowiedz Link
rianon_magda 74/98 13.04.08, 01:58 Cześć forumowiczki! Oczywiście chciałabym wiedzieć w jaki rozmiarze powinnam kupić dobrze dopasowany biustonosz. Byłabym również wdzięczna za podanie rozmiaru kontynentalnego. Mierzyłam się kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi mi co innego od 74 do 76 pod biustem (najczęściej wychodzi 74) i od 97 do 100 w biuście (z tym że 100 to jak zupełnie luźno). Z tabeli www.stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html wychodzi według moich obliczeń jakieś 65G/65GG. Czy myślicie że ten biustonosz (w sensie rozmiaru) byłby ok na początek allegro.pl/item343081873_panache_inferno_nowy_30g_65g_koral.html (nie chcę zbyt dużo inwestować w nie do końca sprawdzony rozmiar, w dodatku wolę miękkie staniki). Obecnie mam kilka biustonoszy Ewy Bień w rozmiarze 70F i z moich obserwacji wynika, że te które mają odpinane ramiączka mają dla mnie za małą miseczkę i pod biustem są trochę za luźne, za to w modelach ze stałymi ramiączkami miseczka wydaje mi się być dobra (no może trochę za mała) za to obwód pozostawia wiele do życzenia (rzeczywiście zapięcie mam na wysokości kręgów szyjnych). Niecierpliwie czekam na odpowiedź, pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
only-i 74/94 13.04.08, 16:47 noszę obecie 75D... chciałbym nowy ale nie wiem jaki rozmiar powinnam kupić Odpowiedz Link
edyta.nadzieja Re: 86/115 15.04.08, 13:10 Zamówiłam sobie biustonosz Anita Soft 80H i nie pasuje. Nadal nie przylega mi do mostka i wydaje mi się, że miseczka jest za mała ponieważ po kilku skłonach wypadają mi piersi góra. Co mam zrobić?? Odpowiedz Link
pssw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 15.04.08, 14:10 Witam, ja mam na ścisło 69/89-90, i co proponujecie? rok temu to było 70E, jakieś 1,5 miesiąca temu 30F, a teraz widzę że spokojnie mogę zrobić procę, czy dobre byłoby 28FF? Pomóżcie, proszę! Odpowiedz Link
ylhs 74 / 92 15.04.08, 20:23 Dopiero zaczynam swoja przygodę z doborem właściwego rozmiaru. Poczytałam to i owo, porozglądałam się po sklepach. Jak na razie przeraziły mnie ceny(!), niemożność (niestetyyy!) zrobienia przeze mnie zakupów w sklepach brytyjskich, przez e-bay (brak karty kredytowej...) i ekspedientki reagujące paniką na moje: a może 70E? Bardzo spieszę się z kupnem ten Pierwszego Dobrze Leżącego, bo naprawdę nie mam już w czym chodzić, stare źle dobrane biustonosze w większości...rozpadły się:/ Wdzięczna bylabym za wszelką pomoc i poradę:) Jak na razie rozważałam zakup: - Panache Tango Plunge Bra 32E (jako neutralny kolorystycznie, na co dzień) - Panache Anastasia Bra Purple/Pink 32E (bo mi się niesamowicie podoba! i mojemu mężczyźnie też ;) ) Oczywiście, strzelałam raczej na oślep... Oba staniki miały świetne ceny na e-bay, ale niestety, dowiedziałam się, że nie mogę ich kupić nie mając karty kredytowej, więc...pozostaje mi zbierać na coś 100 zł wzwyż:( Co radzicie? Odpowiedz Link
martape5.12 71/89 15.04.08, 21:53 Witam! Zaczynam się uświadamiać stanikowo. Dotychczas w mojej szafie królowało 75 C, czasem 80 C a nawet 75 albo 80 B. Także cała rozmiarówka dostępna w H&M lub Triupmhie, jak leci... Wydawało mi się, że bułki, czy zapięcie prawie na karku to rzecz normalna bo przecież wszystkie kobiety tak mają.. Po dogłębnej lekturze forum, stanikomanii i innych uświadamiających stron zaczęłam przymierzać inne rozmiary, mimo że wiadomo że w polskich sklepach wybór żaden. Tak więc wiem już, że w zasadzie wszystkich przymierzonych ostatnio stanikach obwód 70 cm był mi za luźny, a miska-najwieksza jaką znalazłam była E i też źle. To jaki, 65 F? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maladziefczynka 72/96 15.04.08, 22:18 No cóż...Zmierzyłam się starannie wyszło co wyszło, poczytałam, przeanalizowałam tabelki i wyszło mi jak byk 65g. Ucieszona zakupiłam sobie Melissę (zresztą robiąc interes życia, bo kupiłam nie bezpośrednio od nich więc pewnie nieco przepłaciłam, ale co tam dla tej dzikiej satysfakcji opłacało się :D). Pierwszy tydzień euforii że wreszcie ten wspaniały wymarzony stanik, wreszcie dobry. I nagle po tygodniu zrobiły mi się bułeczki. Niewielkie, ale jednak. Pomyślałam, no tak okres się zbliża to trzeba się będzie na ten czas wyposażyć w 65h, przejdzie okres to i wrócę do 65g. Ale wygląda na to, że bułki zrobiły się na dobre. Pomyślałam z kolei, że wreszcie elegancko ułożone cycki po prostu zwiększają swój rozmiar. No więc hyc za miarkę...i wyszły mi te same wymiary co przy pierwszym mierzeniu (72/96). I teraz mam wątpliwości. Kupując następny rozmiar zostać przy 65g, czy też jednak przenieść się na 65h? Przypominam, że na samym początku noszenia stanik był idealny, żadnych bułek Odpowiedz Link
karinaz_d Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 15.04.08, 23:41 Chciałam tylko zapytać, czy jest to możliwe aby mieć taki biust że fiżbiny nigdy nie będą przylegały między biustem? Odpowiedz Link
bar_taczek 78/92 14.10.08, 17:11 Proszę o pomoc! Kiedyś nie musiałam wiele się męczyć przy wyborze stanika. Nosiłam 75B i szczególnie Triumf dobrze mi leżał. Ale.. rzucając palenie przytyłam, a przechodząc na plastry antykoncepcujne urosły mi do tego piersi! Czuję się okropnie. Żaden stanik nie pasuje, z 80C bardotek wyskakują mi górą, z innych zabudowanych fasonów - dołem. Nie mam koncepcji i do tego niezyt się znam na firmach. Wiem jedno, zapłacę każde pieniądze, aby poczuć się lekko i estetycznie. Odpowiedz Link
jaagna 78/92 - bar_taczek 14.10.08, 18:28 Przeklejam Twój post we właściwe miejsce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=85075268&s=3 Ten wątek jest już zamknięty. W nowym wątku oczekuj na odpowiedź. Witaj na Lobby! :-))))) Odpowiedz Link
metaxa7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 23.10.08, 18:18 Witam, dzisiaj sporo się u Was naczytałam i naoglądałam. Właśnie dokonałam pomiaru i proszę o fachową podpowiedź, bo zamierzam się wybrać do nowootwartego w moim mieście "prawdziwego" "stanikowego" sklepu:-) A więc wyniki pomiaru: pod biustem prawie 80 cm (bez 2 mm) a w biuście 98 cm. Najczęściej kupowałam 75C w Triumph'ie, czasem 80 ale zorientowałam się, że to błąd bo szybko robią się za luźne. Mam też dość szeroko rozstawione piersi, tzw. duża przerwa pomiędzy. Prosze o podpowiedź jakich rozmiarów wg Was szukać - rozmiar brytyjski i kontynentalny. Dzieki z góry, pozdrawiam. Odpowiedz Link