Dodaj do ulubionych

Bol pod pacha - to od stanika?

08.05.08, 20:12
Prosze, nie krzyczcie na mnie, ja wiem, z mi przez internet nikt diagnozy nie
postawi, ani tez nie wyleczy (choc z drugiej strony... Kaszpirowski leczyl
przeciez przez telewizor ;) ).
Dobre staniki nosze od 3-4 tygodni. Pierwszy byl za luzny, wrzynal sie w
bulki. Teraz mam Panache Daisy, nosilam ja wczoraj i dzis, ma ciasny obwod,
ale ani sie nie wrzyna, ani tez nie zauwazylam gniecenia pod pacha.
Wczoraj zaczelo mnie cos pobolewac pod pacha, dzis tez, ale tylko gdy podnosze
wysoko reke.
Przed chwila zdjelam stanik i zaczelam sprawdzac, co i gdzie mnie boli. Z
zewnatrz nic nie widac, zadnego odgniecenia, zaczerwienienia, nic. Bol pojawia
sie po dotknieciu pod pacha, kiedy sie podniesie reke, pod pacha robi sie
takie wglebienie, boli mniej wiecej w centrum tego wglebienia, ale tak raczej
od strony tulowia, nie reki. Mam tam jakies zgrubienie.
Czy to mozliwe, ze to od stanika?

Obserwuj wątek
    • maith Od staników nie robią się zgrubienia 08.05.08, 21:28
      Od staników nie robią się zgrubienia.
      Na Twoim miejscu odwiedziłabym lekarza.
    • pierwszalitera Re: Bol pod pacha - to od stanika? 08.05.08, 21:47
      Lekarzem nie jestem, ale najprostszym wytłumaczeniem byłoby chyba
      powiększenie więzłów chłonnych. Czy od ciasnego obwodu, to trudno
      powiedzieć. Całkiem niemożliwe jednak, to też nie jest. Ja sama nie
      lubię z byle głupstwem lecieć do lekarza, ale jeżeli po kilku dniach
      nie przejdzie, to bym na twoim miejscu poszła.
    • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 08.05.08, 21:53
      Nie będę udawać, z się nie denerwuje, ale ciągle łączę to z tym, ze boli od
      wczoraj i od wczoraj nosze Daisy.
      Głupio mi lecieć do lekarza z bólem, który może być od stanika. Moze jutro
      założę inny stanik i samo przejdzie?

• pierwszalitera Re: Bol pod pacha - to od stanika? 08.05.08, 22:09
        Ja bym stanika nie nosiła do poniedziałku i zobaczyła co się do tego czasu robi. A ja nie ma poprawy, to do lekarza. Ja czasem mam też trochę obolałe i lekko opuchnięte pachy przed okresem. Każda fiszbina doprowadza mnie wtedy do rozpaczy. A może jesteś też przeziębiona, albo złapałaś jakiegoś wirusa? Ja to sobie zawsze tłumaczę, że naprawdę poważne guzy nie powstają tak z dnia na dzień. Jeżeli, to dla ciebie jest jakimś uspokojeniem. :-)
        • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 08.05.08, 22:19
          Bez stanika? Nie, nie da rady. Musialbym sobie przypiac klamerki do sutkow,
          polaczyc klamerki ramiaczkiem od stanika, ramiaczko przerzucic przez szyje i
          dopiero z tak uniesionymi piersiami moglabym chodzic bez stanika.
          Juz od 2 tygodni siedze zdrowa na chorobowym. Czyzby to byl ironia losu, ze
          teraz kiedy mam zamiar isc do pracy musze isc do lekarza z prawdziwym problemem?
          • justyce Re: Bol pod pacha - to od stanika? 08.05.08, 22:36
            Kiedyś miałam taką akcję - okazało się, że to od antyperspirantu. Strasznie
            bolało mnie pod pachą i w jednym miejscu miałam zgrubienie - zatkane gruczoły.
            Także ja bym radziła w staniku pozostać i się zastanowić, czy to przypadkiem
            właśnie nie antyperspirant. W moim przypadku pomogło najpierw całkowite
            odstawienie (na 2-3 dni) - wiem, wiem, robi się ciepło, ale ja swój hardkor
            miałam w środku lata i jakoś to przeżyłam. Potem zmieniłam antyperspirant i już
            nic się nie działo. Raz jeszcze powtórzyła mi się taka akcja, ale już słabiej i
            od razu wiedziałam, co robić.
            • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 08.05.08, 23:02
              A to bylo po zmianie antyperspirantu, czy w trakcie uzywania tego co zwykle? Ja
              ostatnio nie zmienialam. To zgrubinie jest dosc gleboko, nie tuz pod skora, to
              taka ruchoma kulka.
              Trudno, jutro ide na szczepienie, wiec moze zahacze o lekarza, szczepienie bez
              kolejki robi pielegniarka, a do lekarza trzeba czekac. Moze mi do jutra
              przejdzie, skoro spedze noc bez stanika i antyperspirantu?
              • maith Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 01:08
                To ja Cię tylko pocieszę, że taka ruchoma kuleczka to mi się też kiedyś zrobiła,
                akurat nie pod pachą, ale lekarka powiedziała, że to tylko już nie pamiętam
                chyba właśnie zatkany gruczoł, czy coś takiego i samo przejdzie. Faktycznie
                przeszło.
                • kociatko_biusciaste Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 21:37
                  Tez miałam ruchoma kuleczkę, ale zanim mnie przyjął lekarz w cudownej służbie
                  zdrowia, juz mi przeszło. Też mi coś takiego powiedzieli o zatkaniu.
                  A kiedys bolały mnie pachy całe i kazałam ginowi robić usg pach;) Prawdopodobnie
                  wiązadła, na których trzyma się biust, mnie wtedy bolały. Już nie bolą:D
              • kasica_k Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 02:02
                Ja bym na wszelki wypadek się nie szczepiła, jeśli jest podejrzenie infekcji.
                Szczepić sie należy w pełnym zdrowiu :)
                • pierwszalitera Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 02:07
                  Święta racja. Jeżeli zgrubienie jest faktycznie objawem infekcji, to
                  bym się też nie szczepiła.
                • anias0401 Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 08:59
                  Co do zgrubienia- najbardziej prawdopodobne jest rzeczywiscie jakieś
                  drobne zapalenie gruczołu łojowego- ale jak sama j-o-l-a
                  powiedziałaś- diagnoza bez badania jest do... wiadomo czego.
                  Co do szczepienia- taka mała lokalna infekcja nie jest
                  przeciwwskazaniem do szczepienia. Ale uważam, że szczepienie bez
                  badania to tez nie najrozsadniejsze rozwiazanie. Proponuje odstać
                  swoje i pokazać sie jednak lekarzowi przed szczepieniem :).
                  • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 10:29
                    Wrocilam od lekarza. Lekarka stwierdzila, ze to moze byc jakies nadwyrezenie
                    miesnia, naciagniecie czy cos w tym stylu i trzeba poczekac.
                    Nie chce podwazac jej kompetencji, ale to chyba pierwszy przypadek nadwyrezenia
                    miesni od "nic-nierobienia".
                    W kazdym razie jestem spokojniejsza (troche), na wszelki wypadek zmienilam
                    stanik i nie pomazialam sie Rexona, mam tez zamiar sie nie nadwyrezac ;)
                    Przeczytalam tez, ze takie "guzy" moga sie pojawic, jesli tuz po goleniu uzyje
                    sie antyperspirantu. Ta wersja tez by pasowala.
                    Zobaczymy, czy do poniedzialku przejdzie.
                    Jakby nie patrzec, chyba wypadaloby zrobic sobie pierwsza w zyciu mammografie.
                    • anias0401 Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 10:44
                      > Jakby nie patrzec, chyba wypadaloby zrobic sobie pierwsza w zyciu
                      mammografie.
                      lub USG jesli baaardzo młodą kobieta jesteś :).
                      • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 12:07
                        32 lata, to chyba juz czas :(
                        Ale sie pochwale, ze dzis, gdy kupowalam papierosy pytano, czy mam juz 18 lat :)))))
                        • kryklu Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 21:43
                          A to oczywiście dzięki właściwemu biustonoszowi ;)
                          • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 21:49
                            Nie, to chyba dzieki depresyjno-chorowitemu wygladowi przed wizyta u lekarza.
                            Moze nadwyrezylam sobie cos przymierzajac staniki, tzn. zapinajac te ciasne
                            obwody, poprawiajac ramiaczka?
                            Krotko po tym, gdy w domu pojawil sie moj kot, mialam silne bole ramienia,
                            zastanawialam sie co mi do cholery jest, dopiero potem olsnilo mnie, ze to od
                            glaskania kota w niewygodnej dla mnie, a wygodnej dla kota pozycji :D
                            • pierwszalitera Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 22:02
                              No to przyłóż teraz kota na bolące miejsce. Podobno na reumatyzm pomaga, to może coś takiego też wyleczy. ;-)
                              • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 09.05.08, 22:36
                                Kota pod pache i na spacer.
                            • maith Genialne :) 09.05.08, 22:57
                              j-o-l-a napisała:
                              > Krotko po tym, gdy w domu pojawil sie moj kot, mialam silne bole
                              > ramienia, zastanawialam sie co mi do cholery jest, dopiero potem
                              > olsnilo mnie, ze to od glaskania kota w niewygodnej dla mnie, a
                              > wygodnej dla kota pozycji :D
                            • panistrusia Re: Bol pod pacha - to od stanika? 10.05.08, 11:50
                              A miałaś już wcześniej kontakt z kotem?
                              • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 10.05.08, 12:10
                                Nie, kota wzielismy ze schroniska, wiec za swoj cel obralam okazanie jej
                                maksimum milosci i czulosci, zeby wiedzila, ze to jej nowy dom i kochajaca ja
                                rodzinka.
                                Bol reki byl tak silny, ze nie moglam podniesc prawej reki, myslalam, ze to od
                                niewlasciwej pozycji przy kompie w pracy, ale bol sie nasilil po weekendzie w domu.
                                Wtedy mnie olsnilo, ze to od miziania mojej ksiezniczki calymi godzinymi, lezac
                                na prawym boku glaskalam ja prawa reka, miesnie caly czas byly napiete i mialam
                                zwyczajne zakwasy od glaskania :D

• panistrusia Re: Bol pod pacha - to od stanika? 10.05.08, 12:16
                                  Pytam, bo może węzły chłonne się powiększyły, bo przechodzisz toksoplazmozę.
                                  • j-o-l-a Re: Bol pod pacha - to od stanika? 10.05.08, 13:57
                                    Nie, kota mam juz od 3 lat.
                                    Najgorsze jest to, ze ta kulka pod lewa pacha sie powieksza, a gdybym miala cos
                                    sobie nadwyrezyc, to raczej prawa reke i to najwyzej klikaniem myszki.
    • malagracja A ja mam inny bol od niedawna :( 10.05.08, 10:24
      Bola mnie miejsca, jakby to powiedziec, na gorze piersi, od zewnetrznych stron
      jakby oboch pach. Strasznie bola, przy poruszaniu sie przy spaniu - bez przerwy.
      I dodam, ze mam na tych miejscach lekka opuchlizne.
      • j-o-l-a Re: A ja mam inny bol od niedawna :( 10.05.08, 12:12
        W twoim wypadku to chyba jednak od stanika. Czy stanik, ktory nosisz nie siega
        ci za wysoko pod pache? Moze cie gniecie i obciera.
        • malagracja Re: A ja mam inny bol od niedawna :( 10.05.08, 20:20
          Nie, to nie jest bol pod pacha. Tylko jakby przy niej i na gorze. To jest takie
          miejsce jakby "laczenia sie" piersi, pachy i ramienia.
          Boli jeszcze gorzej dzis :( Co to stanika jestem 100% pewna, ze jest super.
          Nie wiem co zrobic, czy mam to masowac? Czy zostawic?
          A moze mi cycki rosna (znowu)?
          Jestem bardzo zaniepokojona.
          • malagracja Re: A ja mam inny bol od niedawna :( 10.05.08, 20:24
            czy to skutek migracji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka