Dodaj do ulubionych

Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik

12.06.08, 21:35
Witam wszystkie biuściaste.

Piszę tutaj o problemie, który dotyczy sporej części z nas, tych z dolnej
części tabeli, i którym nawet 60-ki bywają za luźne.
Otóż udało mi się zwiększyć obwód pod biustem z 62cm do 67cm, nie zwiększając
przy tym innych wymiarów (nie tyjąc, itp).

Anatomia to nie moja działka, ale da się to osiągnąć ćwicząc mięśnie
"podobwodowe" - nie wiem, jak się toto nazywa, sądząc po ryc w atlasie
anatomii mięsień najszerszy grzbietu, czworoboczny i dźwigacz łopatki.
Tzn tak: stojąc prosto jedna ręka wisi swobodnie, a drugą łapiemy za obwód
stanika pod pachą przekładając rękę "z tyłu". Przyciskając tą wiszącą rękę do
tułowia (jakby łokieć, ale ręka prosta) można wyczuć, że coś się tam napina -
to ten mięsień o który chodzi.

I teraz najważniejsza sprawa: jakie ćwiczenia?
Pewnie są jakieś inne, ale najskuteczniejsze jest ćwiczenie z użyciem drążka:
montujemy drążek, ale nie za wysoko, tak, żeby stojąc mieć jeszcze trochę
"zapasu", może być 10 - kilkanaście cm nad głową.

Stojąc pod drążkiem łapię za niego tak, żeby w łokciu był kąt
prosty. Pochylam się do przodu prostując ręce, jakby wisząc (stopy mam na
podłodze odrobinę z tyłu). Po czym "podciągam" się do pionu. (Stopy i cała
reszta sztywno, jakby mnie ktoś do deski przywiązał :P)

Acha, mnie się wygodniej ćwiczy bez stanika albo z luźniej zapiętym, bo jak
mięsień pracuje, to obwód zwiększa się bardziej niż przy głębokim wdechu.
(Mam drążek zamontowany w drzwiach pokoju, ćwiczę tak kilka razy dziennie, po
parę razy, tzn 2-3 podciągnięcia, tzn np jak wstaję i idę do łazienki, czy jak
mi się przypomni, itp - bądź co bądź często przechodzę przez drzwi z pokoju ;-) )

Nie bardzo mam jak zrobić zdjęcia, ale opis jest chyba dość jasny ;-)

Z ćwiczeń izometrycznych można dodać dociskanie rąk do ciała, tzn ręce wzdłuż
tułowia, i dociskamy, można np włożyć coś pod łokieć i dociskać, choć tutaj
nie mogę się wypowiedzieć o skuteczności.
Po zlokalizowaniu mięśnia można samodzielnie szukać ćwiczeń łatwych do
wykonania dla nas, które te mięśnie ćwiczą. Ja pozostaję przy drążku, który i
tak mam zamontowany w drzwiach ;-)

(Sądzę, że ze 4cm swobodnie można sobie dodać, dla niektórych to bardzo duża
różnica, np dla mnie - 60-ki przestały być za luźne...:D )
Obserwuj wątek
    • ungore Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 12.06.08, 21:48
      JA muszę zacząć ćwiczyć bo wlasnie dzisiaj przyszla 60 za luźna z
      Bravissimo.. ;( tylko gdzie ja drążek... znajdę i powieszę ..muszę
      coś alternatywnego wyczaić..
      • kociatko_biusciaste Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 12.06.08, 21:50
        Do mnie też przyszły dwie za luźne 60-tki. Pędzę ćwiczyć.
        • charm Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 12.06.08, 21:57
          Zaczęłam kombinować jak moje kochane tango robiło się luźne na najciaśniejszech
          haftce... teraz zapinam zwykle na najluźniejszą. :D
          • agafka88 teoria spiskowa ;) 13.06.08, 01:09
            Tak, tak, charm zapewne sprzedaje te drążki na allegro i teraz chce zbić fortunę
            na lobbystkach ;)

A tak serio to ślicznie dziękuję za dokładny opis ćwiczeń, jutro zamawiam ten
            drążek :D Mam nadzieję, że nic sobie nie zrobię przy montażu tego drążka -
            jestem delikatnie ułomna. nie spadnie ten drążek?
            • ganbaja Re: teoria spiskowa ;) 13.06.08, 08:45
              Ja na szczęście jeszcze nie muszę zwiększać swojego obwodu, ale gdybym musiała
              nie dało by rady gdyż u mnie w mieszkaniu [wielka płyta z lat 70-tych] nie ma
              płaskich framug drzwiowych :-/. Ściany mają szerokość kilku centymetrów i na
              krawędziach mam tylko takie metalowe framugi z wgłębieniem na drzwi. A do
              przymocowania drążka potrzeba szerokich futryn.
              • quleczka Re: teoria spiskowa ;) 14.06.08, 15:47
                nie wiem jaka ta Twoja wielka plyta ale takie standardowe framugi w blokach jak
                najbardziej sie nadaja u mnie wspolokatorzy maja drazek :)

i widzialam u sporej ilosci znajomych w blokach :)

na drazek wystarczy, ze szerokosc tej metalowej framugi ma pare cenymetrow - u
                mnie na mniej niz 5cm :)
            • charm Re: teoria spiskowa ;) 13.06.08, 11:16
              > Tak, tak, charm zapewne sprzedaje te drążki na allegro i teraz chce zbić
              > fortunę na lobbystkach ;)

Szkoda że na to nie wpadłam ]:-> haha ;-)

Też kupiłam drążek u tego sprzedawcy, stąd mogę polecić - trzyma się już dość
              długo, choć wcześniej wykorzystywałam go bardziej do naciągania się, bo cały
              dzień przy kompie...

Co do spadania - ja mam zwykłą metalową futrynę, ma to podkładki z gumki, żeby
              się nie zsuwały... Zamontowałam to sama i się trzyma (nie wiem, salta bym pewnie
              nie próbowała, lub innych tym podobnych, ale takie dość statyczne ćwiczenia, w
              stylu podciąganie mojego połówka, i moje ćwiczenia wytrzymuje bez problemu)
      • charm Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 12.06.08, 21:56
        Ja mam taki, tylko 80cm (są na innych aukcjach w podobnej cenie, w sklepach
        pewnie też można dostać, nie wiem, wolałam net ;) )
        www.tinyurl.pl?2tNc4g3T
        A montaż to rozkręcenie z bu stron - robiłam to sama, i się trzyma, i można
        zdemontować.
    • kociatko_biusciaste Dzieki:) 12.06.08, 21:49
      Charm, a po jakim czasie tyle cm Ci przybyło?
      • charm Re: Dzieki:) 12.06.08, 21:53
        > Charm, a po jakim czasie tyle cm Ci przybyło?
        Po kilku tygodniach, miesiąc - dwa ;-)
    • pierwszalitera Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 12.06.08, 22:04
      Świetnie, że ktoś podjął ten temat. Bo płakanie nad wąziutkim obwodem nie ma moim zdaniem sensu. ;-) Ja polecam do wyżej opisanych ćwiczeń izolacyjne ruchy klatki piersiowej, takie jakie robi się przy tańcu orientalnym i które prezentuje często Shakira w swoich klipach. Najłatwiej nauczyć się tego w pozycji siedzącej. Nie podnosząc i nie ruszając ramion stara się tylko rozciąganiem górnych mięśni brzusznych podnosić biust w górę i w dół oraz na lewo i prawo. Mobilizuje się przy tym wszystkie mięśnie pod biustem i częściowo też pleców. Na początku to trudne, bo tych mięśni na codzień nie używamy. Potem można robić biustem wolne i coraz szybsze kółeczka i ósemki w różnych płaszczyznach. Można robić nawet przed komputerem. ;-) Polecam kurs tańca brzucha, gdzie można się tego nauczyć do przyjemnej muzyczki. Przez to mój stanik nie trzyma się na żebrach tylko na efektywnej poduszeczce mięśniowej. :-) Popatrzcie też na profesjonalne tancerki, mało która jest "chuda" na górze.
      • ungore Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 13.06.08, 00:34
        W końcu ta salsa i taniec brzucha się przydały do czegoś :D
      • luliluli pierwszalitera i charm 13.06.08, 09:03
        a czy któreś z Waszych ćwiczeń trenują też mięśnie klatki
        piersiowej?? chciałabym wzmocnić swój "naturalny stanik", ale dość
        mam pchania ściany i "wyrywania sobie dłoni" - to takie dwa
        ćwiczenia które znam:p wole takie siłowo-gimnastyczne zabawy, jak
        drążek. Coś polecicie?
        • pierwszalitera Naturalny stanik 13.06.08, 12:30
          Moim zdaniem te orientalne ruchy taneczne wzmacniają jak najbardziej
          naturalny stanik. Dla zwizualizowania o jakie ruchy mi chodzi, link na
          video Shakiry La tortura.
          de.youtube.com/watch?v=-LaQ3d5-_XU
      • kociatko_biusciaste Pierwszalitera, 14.06.08, 16:20
        Jeśli tekst o płakaniu nad wąziutkim obwodem był do mnie i mojego wątku o
        wrzynających się stanikach, to informuje, że nie każdy ma ochotę przerabiać
        swoje ciało dla producentów. Ja akurat nie mam (stwierdzam to po pierwszym
        zapale desperatki, który juz mi minął).
        • pierwszalitera Re: Pierwszalitera, 14.06.08, 18:58
          To o płakaniu, to miało być żartobliwie, ale twoja odpowiedź "nie każdy ma ochotę przerabiać swoje ciało dla producentów", to trochę tak jak "na złość mamie odmrożę sobie uszy". ;-) Nie wiem co lepsze, szorujący obwód i psioczenie na producentów, czy odrobina sportowej konsekwencji i wygodniejszy stanik?
          • kociatko_biusciaste Re: Pierwszalitera, 14.06.08, 20:42
            Wiem, że to miało być żartobliwe. Jednak to mnie nie przekonuje, bo co innego
            uprawiać sobie sport dla relaksu i kondycji, a co innego powiększać sobie
            specjalnie dla producentów jakąś część ciała. Po pierwsze, to oni mają szyć dla
            nas, a nie my mamy być dla nich. Po drugie - sama napisałaś, że tancerki nie są
            chude u góry - ja jestem dość szczupła u góry i na dole, i wolałabym zachować
            proporcje, a nie chodzić z klatą Pudziana;)
            • pierwszalitera Re: Pierwszalitera, 14.06.08, 23:32
              Są różne formy szczupłości, od anorektycznej chudości do umięśnionej sylwetki, takiej na przykład Madonny, i każdy może sobie wyglądać jak chce. A klata Pudziana to zupełnie inne wszechświaty. Nie popadajmy od razu w skrajności. ;-) I wierz mi, uważam też, że każdy (każda) ma prawo do kupienia wygodnego i dobrze dopasowanego stanika. :-)
              • stary_dywanik Re: Pierwszalitera, 14.06.08, 23:56
                Ja bym chciała przypomnieć Ci, że nie zawsze wąski obwód jest
                wynikiem chudości i nieumięśnienia. U mnie np. jest wynikiem tego,
                że mam drobne kości.Wątła nie jestem mięśni też trochę mam, sporty
                uprawiam. Zeby przestać wypadać z rozmiarówki musiałabym obwód pod
                biustem zwiększyć przynajmniej o 6cm czyli o 10%. Też niezbyt
                spodobał mi się Twój tekst o nie płakaniu nad za wąskim obwodem.
                Łatwo się tak mówi, gdy się siedzi pośrodku skali. Sama przecież
                przesiadłaś się na 70F zamiast rozszerzyć obwód tak by 80B pasowało:)

PS Od wielu lat w wakacje intensywnie kajakuje. Nie każda kajakarka
                nosi 75 :)
                • pierwszalitera Re: Pierwszalitera, 15.06.08, 00:52
                  Wszystko co trzyma się w obwodach powyżej 65 porównuje się do klaty
                  Pudziana, a ja już nic nie mogę napisać o chuderlakach z trudnościami
                  w 60? ;-) A wątek jest o możliwościach poszerzania obwodu. Można
                  korzystać, wypróbować, ale nie trzeba. I nie każdy sport od razu
                  poszerza klatę i odpowiednie na niej mięśnie.
                  Zresztą większość z nas i tak przecenia swoją fizyczną aktywność. Ze
                  mną włącznie. ;-)
    • wensday Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 13.06.08, 09:47
      Świetny temat :) Ja właśnie kombinowałam co zrobić, żeby móc jeszcze w normalnych sklepach kupować, bo lada chwila zacznie się problem, bo przeskoczę z 70E na 65F.. Ja odkryłam basen, zwłaszcza pływanie na plecach pomaga, bo rozciąga mięśnie międzyżebrowe, wzmacnia wyżej wspomniane mięśnie grzebietu i pomaga na zwiększenie objętości płuc rzecz jasna :))
    • irtardo Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 11:40
      Charm, dziękuję za pomysł. :) Chyba go wykorzystam, ale ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, dotąd nie poruszona. Mianowicie - czy powiększył Ci się też obwód "pod" mierzony luźno? Nie wiem, czy dobrze formułuje pytanie, zastanawiam się, czy po tym ćwiczeniu zrobi się mnie więcej, czy to tylko tłuszczyk nażebrowy zmieni się w mięśnie i nie będę "grubsza".
      • pierwszalitera Grubość obwodu 14.06.08, 12:33
        Od ćwiczeń fizycznych nikt nie staje się "grubszy". Wręcz przeciwnie. Jeżeli stracisz nawet przez spalenie kalorii trochę tkanki tłuszczowej pod biustem, albo na plecach, to nie ma czego żałować, obwód ciasnego stanika i tak wbija się w tłuszczyk, tworząc co najwyżej balerony. Widziałam na zdjęciach dziewczyny o wiele bardziej "ocieplone" ode mnie, noszące mniejsze rozmiary obwodu. Natomiast trenowana, sprężysta tkanka mięśniowa ma właściwość powiększania objętości przez naciąganie wody, przez co stawia więcej oporu gumie. Mnie po każdym treningu stanik staje się pod biustem ciaśniejszy, niż był jeszcze rano, a na pewno nie staję się grubsza. Staję się tylko mniej "ściśliwa" i nie muszę zbytnio zaniżać obwodu stanika, by się trzymał. :-)
        • irtardo Re: Grubość obwodu 14.06.08, 13:35
          pierwszalitera napisała:

> Od ćwiczeń fizycznych nikt nie staje się "grubszy".

Kulturyści są "grubsi" od niekulturystów. ;) Chociaż "grubsi", to nieodpowiedni przymiotnik, bo wiadomo, że nie chodzi o tkankę tłuszczową, ale o mięśnie.

Dziękuję za odpowiedź. :) Idę szukać drążka.
      • charm Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 15.06.08, 13:03
        > Charm, dziękuję za pomysł. :) Chyba go wykorzystam, ale ciekawi mnie jeszcze je
        > dna kwestia, dotąd nie poruszona. Mianowicie - czy powiększył Ci się też obwód
        > "pod" mierzony luźno? Nie wiem, czy dobrze formułuje pytanie, zastanawiam się,
        > czy po tym ćwiczeniu zrobi się mnie więcej, czy to tylko tłuszczyk nażebrowy zm
        > ieni się w mięśnie i nie będę "grubsza".

Ja i tak nie miałam za dużo tłuszczyku na rzebrach (akurat tam nie...),
        natomiast dodatkowe parę cm pomaga - mogę normalnie nosić 60-ki ;-)
        Obwód w biuście ponoć też można odrobinę powiększyć, nie wiem, nie sprawdzałam,
        i nie mam takiego zamiaru, jeszcze 1-2cm i pożegnam się też z Curvy Kate... więc
        no way ;)
    • stary_dywanik Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 15:33
      Ja mam albo trefny drążek, albo trefne framugi, bo mimo, że lekka
      jestem to, gdy się zawieszę to drązek zaczyna się ze mną zsuwać.
      Boję się, że na plecy sapdnę. Może ktoś ma pomysł na jakiś zestwaw
      ćwiczeń z hantlami lub sprężyną?

Z drugie strony, takie dostosowywanie się do oferty na rynku, trochę
      mi się kłóci z ideą stanikowej rewolucji. Ja wcale wątła nie jestem,
      tylko mam po prostu cienkie kości. Pływam, ćwiczę jogę i ogólnie jak
      na moją budowę to masy mięśniowej wcale mało nie mam.
      • quleczka Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 15:52
        Mysle, ze podkladki gumowe pod ten drazek rozwiazalyby sprawe i poproszenie
        jakiegos silnego pana by go moooocno dokrecil do framug :)
        • stary_dywanik Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 15:56
          Podkładki już są, a silnych panów nawet dwóch próbowało :|
    • quleczka Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 15:56
      > Otóż udało mi się zwiększyć obwód pod biustem z 62cm do 67cm, nie zwiększając
      > przy tym innych wymiarów (nie tyjąc, itp).

wszystko fajnie tylko co maja zrobic malobiusciaste? Jak ktos ma roznice pod
      biustem/ w biuscie ok. 10 cm to zwiekszenie obwodu "pod" o 5cm bez zwiekszania
      innych wymiarow (czyli obwodu "w") jest takie delikatnie rzecz biorac srednie...

bo chyba wszystkie wiemy jak trudno dostac 60tki pozniej D :)

z drugiej strony jakos nie bardzo sobie wyobrazam jak mialoby sie pod zwiekszyc
      o 5cm bez zwiekszania odwodu w :)
      • pierwszalitera Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 19:31
        Mnie od czasu kiedy zaczęłam taniec brzucha i trening klatki piersiowej, zwiększył się też obwód w biuście. Centymetrów nie potrafię podać, bo zaczęłam jeszcze przed uświadomieniem i się nie mierzyłam, wiem tylko, że przestałam mieścić się w 75B i przeskoczyłam na 80B. Naturalnie, oba rozmiary beznadziejne dla mnie, ale różnicę wymagającą zmianę stanika na jakiś większy wtedy zauważyłam. Same piersi oczywiście od tego ani nie rosną, ani nie maleją, ale są bardziej uwypuklone, wypchnięte i lepiej podtrzymane. A kulturystka, to by mnie pewnie wyśmiała, więc don´t worry... ;-)
    • rockiemar Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 14.06.08, 19:27
      A co ja mam zrobic? Mam wiecej cm pod biustem niz wy, bo "az" 67.
      Tylko nie mam wcale tluszczyku, same zebra i miesnie, nawet
      najciasniejsza 60 (vide: Tia) nie powodowala u mnie powstawania
      baleronikow tlusczykowych od wrzynajacego sie obwodu. 65 i tak sa
      ewidentnie za luzne, a w 60 nie ma misek GG+ oprocz Panache i Curvy
      Kate, ktore sa dla mnie od razu skreslone za fiszbiny kompletnie
      niekompatybilne z budowa mojej klatki piersiowej. Myslicie, ze
      cwiczenia maja mi szanse pomoc? Bo bym musiala miec tak z 7cm
      wiecej, zeby nosic 65 Freyi bez podszywania;)
    • maith Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 15.06.08, 17:52
      Ja tylko dodam, że nie mając drążka zaczęłam sobie ćwiczyć te mięśnie
      podobwodowe z tyłu (próbowałam je jakoś wydzielić i zacząć ich używać).
      I ja to robiłam metodą "na kaczuszki".
      Pamiętacie te śmieszne biesiadne kaczuszki? To stawałam bokiem przy lustrze,
      żeby widzieć te mięśnie (mięsień?) z jednej strony, stawałam w takiej pozycji,
      jak przy kaczuszkach, z łokciami w dole i troszkę pomagając sobie ruchem
      kaczuszkowym, zaczęłam powoli poruszać tymi mięśniami. I jak Charm napisała o
      ćwiczeniach na drążku, to skojarzyłam, że kiedy próbowałam sobie tamte mięśnie
      ćwiczyć, to mi się obwód powiększył o 2 cm, ale zrzuciłam to wtedy na błąd,
      przypadek, pogodę, cokolwiek. Teraz już mam tylko 1 cm różnicy, ale ostatnio nie
      ćwiczyłam.
      • luliluli Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 16.06.08, 09:31
        Maith, zrób z tego film i wrzuć na youTuba, błagam;))) na samą myśl
        robienia kaczuchów przed lustrem padłam ze śmiechu:p
        • brykanty Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 16.06.08, 10:11
          A ja sobie to od razu wyobraziłam w staniku typu "kacze dzioby" :)
    • daslicht Re: Obwód pod biustem - ZWIĘKSZENIE - poradnik 16.06.08, 20:34
      Po prostu warto iść pływać - idzie głównie w mięsnie ramion i klatki piersiowej
      a przy okazji ładnie kształtuje sylwetkę i odciąża kręgosłup (dobijany wcześniej
      za szerokimi obwodami)

Ja osobiście sobie parę cm dorobiłam, więc sprawdzone :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka