Dodaj do ulubionych

Okrągłe czy stozkowate???

08.08.08, 21:43
Witam,doradzcie proszę drogie forumki w sprawie doboru stanika.Czy
właściwy stanik powinien nadawac piersiom kształt zaokrąglony czy
może szpiczasty?Interesuje mnie również, który kształt optycznie
zmniejszy duzy biust?Dzięki,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • heliamphora Re: Okrągłe czy stozkowate??? 08.08.08, 21:46
      Przede wszystkim duży biust zyska optycznie (i nie tylko) w staniku o dobrym
      rozmiarze. Zapraszamy więc do wątku rozmiarowego:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82956100
      A co do kształtu - w dobrym staniku piersi powinny być okrągłe. Stożki to oznaka
      różnych cech źle dobranego stanika (źle uszyty, model nieodpowiedni dla danego
      biustu, czasem też za mała miska).
      • drzazga1 Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 14:05
        Moment, niekoniecznie "rozki" sa oznaka zlego doboru stanika. Niektore modele
        robia z piersi idealne polowki kuli, a inne - polowki bardziej owalnej formy.
        Moim zdaniem ksztalt biustonosza powinien byc kompatybilny z ksztaltem piersi -
        niektore wymagaja fiszbin wyginanych na luku o wiekszym obwodzie i stosunkowo
        plytszej miseczce, a inne mniejszych fiszbin i zdecydowanie glebszej miseczki
        przy takiej samej ogolnej kubaturze.
        • heliamphora Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 17:30
          Owszem, ale wąska fiszbina plus głęboka miseczka (czyli, jak napisałaś, pierś w
          kształcie połowy elipsoidy a nie połowy kuli) to wciąż nie są "rożki" czy
          "stożki"... Nigdy nie widziałam dobrego stanika, który nadawałby piersiom
          kształt stożków...
          • zania_uk Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 18:43
            tango plunge robi troche stozki. i to w dobrym rozmiarze :)
          • maheda Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 19:10
            Myślisz, że Doreen w dobrym rozmiarze nie robi stożków?...
            Albo niektóre staniki typu Goddess albo Elila Jacquard...
            • the_mariska Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 19:16
              Nie trzeba szukać aż tak daleko, wystarczy Fantasie Belle w wersji full-cup.
              Dziób jak się patrzy :) A tak właściwie to zastanawiam się, że jeżeli komuś
              wizualnie odpowiada stożkowaty kształt piersi, to chyba raczej nie ma innych
              przeciwwskazań przeciwko kaczym dziobom? Poprawcie mie jeśli się mylę, bo na
              stożkujących stanikach absolutnie się nie znam ;)
              • daslicht Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 19:23
                Ten Fantasie Belle występuje w rozmiarze K? Moja mama lubi takie
                stożki i w sumie racja, bo bardzo duże piersi przy niskim wzroście
                wyglądają jak wielkie bomby (była zresztą gadka o tym na ostatnim
                zlocie). Niech już ma te stożki w dobrym rozmiarze a nie Doreeny
                jakieś. Kupiłabym :)

Mój naturalny kształt piersi też jest zresztą w kształcie stożka a
                nie kuli, też bym mogła Belle nosić, o ile by oczywiście nie robił
                płaskich na górze podstawek a faktycznie stożki.
              • pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 20:47
                To trochę kwestia "optycznej" mody. W latach pięćdziesiątych takie rakiety były całkiem w porządku, a dzisiaj wolimy raczej kształty bardziej naturalne. Swoją drogą staniki mocno zbierające z boków robią mi obowiązkowo stożki. Mam i tak trochę sterczące piersi, jak je podniosę z góry ciasnym obwodem, wygarnę z boków w głębszą miseczkę, to oko mogę komuś wybić. ;-) A i migracja zrobiła swoje, po bokach zrobiło się mniej, piersi zeszły się bardziej do środka, patrzą dokładnie przed siebie i sterczą jeszcze bardziej. Jak przycisnę na sutkach i puszczę, to odskakują jak na sprężynie. ;-) Już sama nie wiem, czy aż tak bardzo mi się to podoba. :-/
            • heliamphora Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 00:06
              Doreen i inne owszem, robią stożki nawet w dobrym rozmiarze, ale wg mnie nawet w
              dobrym rozmiarze nie są to _dobre_ staniki - w tym sensie, że szpecą biust. Ale
              rzeczywiście może to być tylko moje indywidualne doznanie estetyczne. Bo
              naprawdę nigdy nie widziałam kobiety, której naturalnym kształtem piersi byłyby
              stożki takie jak te na zdjęciach. I jakoś to stożkowacenie zawsze mi się
              kojarzyło ze zniekształcaniem.
              • daslicht Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 00:41
                Znalazłam w necie taki rysunek:

www.wesolowski.eu.org/photo/rodzaje_piersi.gif
                Ja np naturalnie mam "wulkany", obecnie "obwisłe lotosy". A staniki
                typu Tango czy Eliza w bardzo dużym rozmiarze robią takie "kule do
                kręgli" co w połaczeniu z niższym wzrostem może tworzyć nieco dziwną
                proporcjonalnie sylwetkę.

Moja ciotka (65GG, 160) też często narzeka, że "te staniki robią jej
                z piersi bomby", jej tez naturalnie biust stożkuje. U mnie rzecz
                wygląda najlepiej, bo te "bomby" się rozkładają na większej
                wysokości, są rozdzielone i proporcji mi nie zaburza :)
                • pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 12:29
                  Niezłe. :-))) Ja mam coś pomiędzy gruszką a wulkanem, a wbijające mi się w górę krawędzie balkoników robią mi skocznie narciarskie. ;-)
      • plica Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 22:28
        ksztalt- raczej okragly. jednak dopuszczam tez male stozki, taki bardziej naturalny ksztalt biust - w stanikach bezszwowych i sportowych. czasami o typowe kulki, szczegolnie przy malym biuscie ciezko :)
    • samo_zloto Re: Okrągłe czy stozkowate??? 09.08.08, 20:53
      Hmm... u mnie z kolei to była kwestia rozmiaru- miseczka mniejsza o oczko (czyli
      dobra) ładnie zaokrąglała, co trzeba- wzorcowe jabłuszko. Przy mierzeniu
      rozmiaru większego (który ze względów rozmiarowych też nie był jakiś tragiczny)
      zrobiły się właśnie lekkie stożki.
      • kuraiko Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 01:40
        moim zdaniem Wenus z Milo ma stożki ;)
        no i bułkę podpachową :PPPP
        lh4.ggpht.com/_JU4WLErq8RA/R0hLdsd5rMI/AAAAAAAAAFs/O9FEaPBzeoU/PICT0148.JPG
        www.windows.ucar.edu/mythology/images/venus_milo.jpg

• pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 02:01
          Matko jedyna, ja mam piersi dokładnie jak Wenus z Milo. ;-) Tylko bułkę podpachową mam mniejszą. :-)
          • plica Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 10:57
            o. ja tez znajduje podobienstwo dosc spore :)
        • the_mariska Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 09:57
          To nie są stożki, to są, jak to określiła Kasica, zadarte noski. I taki kształt
          wygląda moim zdaniem rewelacyjnie, w przeciwieństwie do klasycznych stożków, o
          takich na przykład -> www.bulletbras.net/karen/KarenBulletBra.html (swoją
          drogą nie mogę patrzeć na to jak ten stanik jest źle dobrany...)
          • pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 12:13
            the_mariska napisała:

> To nie są stożki, to są, jak to określiła Kasica, zadarte noski.

No i z takiego biustu trudno zrobić klasyczne jabłuszka. Za mała miska objawia się mniej bułkowaniem, a raczej naleśnikowatym spłaszczaniem, a leciutko za duża, większa (głębsza) niż w sam raz, od razu pewną rakietowością. A może przesadzam z tym szukaniem idealnej kulistości? W końcu wzoruję się wtedy raczej na silikonie, a nie na naturalnym kształcie biustu.
            • the_mariska Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 12:26
              To chyba zależy od kroju. We Freyach mam takie zadarte noski, a Effuniakowe
              half-cupy robią mi kuleczki jak się patrzy. Jeden i drugi efekt podoba mi się
              wizualnie :) O usztywnianych stanikach nie wspominam, bo to w ogóle inna kategoria.
              • pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 12:33
                Chcę Effuniakowe half-cupy! :-) W ogóle więcej half-cupów. U każdego producenta. Na słowo balkonik dostaję powoli wysypki. ;-)))
    • nunia01 Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 07:41
      Osobiście lubię kształt okrągły, ale dobierając bezfiszbinowca dla cioci w
      podobnym do mojego rozmiarze mierzyłam je. I jeden robił mi wręcz rakiety, ale
      pod bluzką biust wyglądał na drobniejszy niż w moim ulubionym okrągłym
      kształcie. Cioci też zrobił rakiety, ale kształt pod bluzką przekonał ją do
      przesiadki na właściwy rozmiar.
      Myślę, że trzeba poprzymierzać.
    • myslenie-szkodzi Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 12:16
      O, temat na czasie dla mnie.

Byłam ostatnio na zakupach i niestety w większości sklepów ekspedientki
      rozkładały ręce słysząc "75F, usztywniany". Miały mi do zaoferowania koronkowe
      miękkie brzydactwa, które sprawiały, że mój młody dziewiętnastoletni biust
      wyglądał gorzej niż stożki Loretty Swit w jedenastej serii serialu "M.A.S.H."

W którymś momencie zdurniałam, że może to coś z moim biustem jest nie tak, że w
      miękkich biustonoszach wygląda gorzej, niż gdybym zasuwała najbliższe dziesięć
      lat bez stanika w ogóle. Czuję się pocieszona, dzięki :-)
      • the_mariska Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 12:49
        Wybór w polskich bieliźniakach pozostawia bardzo duzo do życzenia, dlatego
        większość z nas zaopatruje się w staniki w internecie. W zakresie do
        brytyjskiego G (które odpowiada polskiemu J!) mozna dostać w sklepach
        internetowych wszystkie fasony, także te uszytwniane.

A babcine namioty ze starej firany faktycznie zazwyczaj nadają piersiom
        stożkowaty kształt, ale to nie jest cecha wszystkich miękkich staników. Dobry
        miękki stanik, z wbudowanymi fiszbinami podnosi, podtrzymuje i zaokragla biust
        co najmniej tak samo dobrze jak stanik usztywniany. Warunkiem jest dobrze
        dobrany rozmiar. Dlatego jeżeli do tej pory bałaś się nosić miękkie staniki,
        wpisz się do wątkurozmiarowego, może akurat się okaże że dobierzemy ci coś jeszcze lepiej
        pasującego niż twoje 75F.

PS. Nie wszystkie miękkie staniki są szyte w babcinych fasonach, młody
        dziewiętnastoletni biust z pewnością może zaprzyjaźnić się z tego typu stanikami:
        www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA5722
        www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-5721
        www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=PA-4151
        www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FAY-F73-440
        (wiem co mówię, bo sama łapię się jeszcze w rubryczkę 'naście' :))
        • myslenie-szkodzi Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 13:43
          Podczytuję forum Lobby od roku i się orientuję, że głównie robicie zakupy w
          necie. Wątek rozmiarowy też zwiedziłam (tylko nie wiem, czy pod tym nickiem).
          Tylko niestety w ciągu ostatniego roku miałam niezłe wahania wagi więc nadal nie
          znalazłam idealnego rozmiaru. Przypuszczam, że powinnam nosić 75G, ale po
          wyjęciu wkładek radzę sobie dobrze w 75F.

Poza tym mam szeroko rozstawione, całkiem jędrne piersi, a większość z
          mierzonych przeze mnie biustonoszy było raczej dla posiadaczek "węższego"
          biustu. Ale nie przestaję szukać właściwego ;-) Gdzieś musi być! ;)
          • pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 14:47
            myslenie-szkodzi napisała:

> Poza tym mam szeroko rozstawione, całkiem jędrne piersi, a większość z
            > mierzonych przeze mnie biustonoszy było raczej dla posiadaczek "węższego"
            > biustu. Ale nie przestaję szukać właściwego ;-) Gdzieś musi być! ;)

Zdziwiłabyś się, ile kobiet przed uświadomieniem narzeka na szeroko rozstawione piersi. Mogą być nawet młode i jędrne. :-) Mnie też się tak wydawało, chociaż piersi już nie takie młode. To najczęściej błędna interpretacja wynikająca ze źle dopasowanego stanika. Z reguły za mała miseczka, z za krótką fiszbiną, daje wrażenie, że staniki produkowane są na "wężej" rozłożony biust. Jeżeli nosisz do tego w tych małych miseczkach push upowe wkładki, to gwarantowanie pogarszasz jeszcze sytuację spychając faktycznie biust pod pachę. Powinnaś koniecznie zrewidować swój rozmiar i poszukać miękkiego biustonosza. Usztywniane i z wkładkami nie nadają się specjalnie na pierwsze dopasowanie. No i jestem trochę niezorientowana na polskim rynku - istnieją push upy z wkładkami w rozmiarze 75F? Ja myślałam, że takie klasyczne wyciągane gąbki znajdziesz tylko w stanikach do D.
          • maith Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 15:49
            Pamiętam, jak próbowałam sobie kupić 75F w polskich bieliźniakach. Pamiętam, co
            mi podawali, brrr.
            Ty przecież nosisz cokolwiek. To nie może pasować.

A zakupy w necie to żaden problem. Jak nie pasuje, to po przymierzeniu na
            spokojnie w domu możesz odesłać.
            A stanika z bieliźniaka po przymierzeniu na spokojnie w domu odnieść już nie możesz.
            No i jeśli się boisz angielskiego, to zamów w polskim Peachfield albo
            Intimo4you. Cena za piękny staniczek wyjdzie Ci pewnie podobna jak za koszmarne
            chomąto, którego ja bym już teraz nie tknęła nawet palcem, a Ty je nosisz.

Opisujesz klasyczne objawy biustu przepchniętego pod pachy.
            I trudno mi uwierzyć, że mając 19 lat naprawdę potrzebujesz 75-ciu.
            Ja tyle (bez sensu) nosiłam. A teraz ważąc więcej zwykle chodzę w 70-tkach.
            To że szukasz staników usztywnianych też sugeruje, że nie masz podtrzymania z
            obwodu.

Wejdź jeszcze raz do wątku rozmiarowego, a potem zamów sobie jakiś śliczny
            polecany tu miękki stanik na fiszbinach.
            • myslenie-szkodzi Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 16:15
              o, wypraszam sobie.

tak jak już napisałam, podczytuję forum od roku i z uwagą prześledziłam zdjęcia
              przed i po na Stanikomanii, potrafię rozpoznać buły pod pachami, pod piersiami,
              nad piersiami i wszędzie tam, gdzie nie są pożądane. Przed zakupem powyginałam
              się w przymierzalni na wszystkie strony, sprawdziłam, czy biustonosz przylega do
              mostka, a piersi nie chowają gdzieś "po kątach", etc, etc. Wszystko trzymało się
              na swoim miejscu, biust dobrze przytrzymany [odpinam ramiączka i śmigam ile
              wlezie, jeszcze półtora roku temu bym po odpięciu ramiączek łapała biustonosz w
              kolanach]. No i nie nazwałabym mojego cudnego różowego biustonosza koszmarnym
              chomątem!

Moje "problemy" z szerokim rozstawem odnoszą się tylko do biustonoszów miękkich.
              No cóż, nie mierzyłam wszystkich dostępnych modeli, ale póki co nie trafiłam na
              taki, który byłby ładny, wygodny i nie "stożkował" mi biustu.

Co do obwodu - przy siedemdziesiątkach robi mi się pod biustem "druga talia" i
              ledwo oddycham. niestety, dziewiętnastolatka też może być, ekhm, pulchna. I
              niestety, ciągle tyję.
              • swierszczowa1 Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 19:19
                Jezeli rozmiar dobrze dobrany to przymierz staniki Panache. Mają
                szersze U fiszbiny i wiekszą odległość między fiszbinami na mostku
                niż staniki innych firm. I nie robią wcale rakiet.
            • kuraiko Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 18:21
              "trudno mi uwierzyć, że mając 19 lat naprawdę potrzebujesz 75-ciu"

:/ no właśnie.... ja w wieku 19 lat miałam pod biustem 79-80cm... na
              dodatek nie można powiedzieć, abym była jakoś specjalnie "gruba", bo
              ważyłam raptem 5-6kg więcej niż obecnie... a niektóre moje znajome
              były obszerniejsze... oczywiście nosiłam wówczas 80, być może
              wcisnęłabym się jakoś w 75, chociaż wówczas 75 wydawały się okropnie
              ciasne :P no ale kilka lat temu to opierałam się na tradycyjnych
              tabelkach :P
              • pierwszalitera Re: Okrągłe czy stozkowate??? 10.08.08, 18:40
                75-tka, to na pewno nie olbrzymi rozmiar, ale jak ktoś pisze o szeroko rozstawionych piersiach i stanikach szytych widocznie na "węższy" biust, to nasuwa się naturalnie podejrzenie, że dziewczyna próbowała złego rozmiaru. Ja takie wrażenie szeroko rozstawionego biustu miałam właśnie przy obwodzie 80, a teraz noszę 70, a właściwie powinnam spróbować 65. Więc coś w tych mierzonych miękkich 75F-G było nie w porządku, albo obwód, albo miska, albo i jedno i drugie. ;-) A mieszczenie się biustu w uszytwnionym staniku, to całkiem inna bajka i nie brałabym tego jako wyznacznika dobrego rozmiaru.
    • kociatko_biusciaste Re: Okrągłe czy stozkowate??? 11.08.08, 14:03
      Ja wole okrągłe, ale są tez osoby, które lubią sterczące noski. Stożków (rakiet)
      to chyba nikt nie lubi, ale to rzecz gustu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka