Dodaj do ulubionych

"jaki stanik bedzie na mnie pasowal?" - pomysl

• ansil ostatnie OT w tej dyskusji 22.11.08, 11:05
      bo uwazam, ze wszystkim zainteresowanym nalezy sie wyjasnienie, dlaczego z 227
      nagle zrobily sie 103 ;)

wywiazala sie w tym watku dyskusja, ktora momentami stala sie malo kulturalna,
      ale chyba wszystkie zainteresowane zdarzyly zobaczyc moj wczorajszy post, ze
      bede ciac i wyjasnily sobie nieporozumienia. Najpierw padly oskarzenia, potem
      tez przeprosiny, wydaje mi sie, ze wszystko zostalo wyjasnione. Jesli nie-
      zapraszam forumowiczki do korespondecji prywatnej ;)

pomysl kury uzyskal sporo aprobaty (i sporo krytki), wiec uwazam, ze jest godny
      rozpatrzenia, przeciez nie ujmie on niczego do tego czasu zgromadzonym na forum
      materialom, a moze sie komus przydac- takze kuro, jesli znajdziesz odpowiednia
      forme (watek na forum to nie jest dobry pomysl- widzialas jak szybko robia sie
      tu OT, a moderacji jednego watku nie da sie udostepnic)- do dziela!

jesli ktos chcialby skomentować moja ingerencje w ten watek- również zapraszam
      na priv.

pozdrawiam w ten piekny zimowy poranek (nawet u mnie pada snieg)

ansil
      • kura17 do moderatorek 22.11.08, 13:20
        na razie nie mam pomyslu na cos, co nie jest watkiem lub zbiorem watkow. pomysle.
        ale mam pomysl (nie wiem, czy dobry z punktu widzenia moderacji ;), jak Wam
        ulatwic moderowanie takiego watku.
        mozna by zrobic tak, ze ja bede go "pilnowala". bede sprawdzac, czy posty sa w
        odpowiednim miejscu, czy sa na temat, czy nie ma offtopow lub czegos do
        wywalenia. i bede ktorejs z Was (albo wszystki, jak wolicie) przysylac liste
        postow do usuniecia (z wyjasnieniem dlaczego). jesli cos trzeba przekleic do
        innego watku lub w inne miejsce, sama to zrobie, a przeklejone posty zaznacze
        jak te do usuniecia.
        jesli taka opcja by Wam odpowiadala, dajcie znac.
        a ja w miedzyczasie mysle o jakiejs innej formie graficznej.
        moze ktos ma jakas sugestei? podpowiedz?
        • maith A myślałaś o tabeli? 22.11.08, 13:33
          To jedyna szansa, żeby coś takiego było czytelne. Inaczej przy największym
          wysiłku w kwestii pilnowania (a co chwila ktoś Ci się będzie wpisywał po prostu
          na dole), taki wątek i tak szybko stanie się słabo czytelny.

Tabela ma znacznie większą szansę utrzymać czytelność na długo i wtedy dałoby
          się z tej wiedzy korzystać... Oczywiście wpisywałyby Ci się tam same forumki,
          nie musiałabyś sama pisać :)
        • joankb Re: do moderatorek 22.11.08, 13:36
          Kuro - a nie lepsze faktycznie osobne forum? Pod nazwą "bliźniaczki rozmiarowe"
          na przykład? Nawet nie na gazecie, bo tu naprawdę trudno porządkować wątki i
          struktura jest cholernie ciężka do przeszukiwania? Drzewek nie widać...,
          podforum nie ma...
          Tyle jest już tych naszych miejsc w sieci - i jakoś wszystkie wszędzie trafiamy.
          Skoro chcesz i masz czas moderować wątek, będący w istocie odrębnym podforum -
          to i i z całym forum sobie poradzisz.
          Pomysł jest całkiem przydatny - ale nie tu.
          U nas na LMB, częściowo, taką funkcję będzie pełnić pełny spis galeriowy, bo
          można go przeszukać i po wymiarach, i po rozmiarach, i w każdy inny sposób.
          Ale pogadanie z bliźniaczką też się przyda, a w tabelce nie pogadasz...
          A w osobnym forum mógłby być docelowo i kawałek odzieżowy i inne przydatne
          informacje.
          • tfu.tfu Re: do moderatorek 22.11.08, 14:34
            a to rzeczywiście chyba niezły pomysł :) póki jeszcze mogę, to chętnie pomogę :)
    • agafka88 Re: "jaki stanik bedzie na mnie pasowal?" - pomys 22.11.08, 14:54
      Kuro, w jaki sposób chcesz prowadzić tabele/wątek/forum? Bo część osób pisze tu
      o znalezieniu "stanikowych bliźniaczek", a znowu wcześniej z tego co pamiętam
      była mowa o informacjach niepowiązanych z nickiem właścicielki.

Ja myślę, że osobne forum byłoby ok, przynajmiej miałabyś pełną możliwość
      moderacji.
      • maith Ale tu chodzi o bliżniaczki POTRZEBOWE nie rozmia 22.11.08, 15:09
        Ale tu chyba chodzi o bliźniaczki POTRZEBOWE, a nie rozmiarowe.
        Żeby odnajdywały się osoby mające podobne potrzeby stanikowe - którym to samo
        pasuje a to samo nie pasuje, generalnie z tych samych powodów.

Rozmiarów nie muszą mieć takich samych, tylko mniej więcej w okolicy, nie wiem
        10-15 najbardziej zbliżonych rozmiarów, kluczowe są te podobne potrzeby. No i
        trzeba też dostrzegać różnice pomiędzy różnymi modelami (bo różnica w rozmiarach
        może być niewielka, ale jedna osoba załapuje się jeszcze na balkonetkę, a
        drugiej ta sama firma w tym samym modelu oferuje już tragicznie uszyty full-cup.
        To by też trzeba było jakoś uwzględnić w tym, co ludzie mieliby pisać, żeby dało
        się po tym wyciągać wnioski...

Hmmm, najlepszy byłby program komputerowy, do którego by się wpisywało podając
        wszystkie dane i wyskakiwałby wynik z najbardziej podobnymi do nas osobami :)
        • agafka88 Re: Ale tu chodzi o bliżniaczki POTRZEBOWE nie ro 22.11.08, 15:21
          Ja myślę, że w tym wątku rozwinęły się 2 frakcje. Jedna frakcja, którą
          reprezentuje kura, chce odnaleźć po prostu rozmiar:
          "chodzi o to, zeby oderwac to zarowno od rozmiarow, jak i forumek.
          niewazne, kto i kiedy to wpisal. wazne, ze osobie noszacej rio 32G pasowala
          rowniez freya 32GG i antoinette 32gg (zmyslam). bo mnie, jako noszacej dobre rio
          32G, interesuje, jakie rozmiary z innych modeli maja duza SZANSE pasowac"

Natomiast wydaje mi się, że tfu.tfu chodzi o bliźniaczki potrzebowe, patrz:
          niepasujące panache. Pomysłu tfu.tfu nie da się raczej zrealizować bez pisania
          nicków forumek i innych pobocznych informacji (fiszbiny, mostek, boczki, kształt
          biustu etc.). Bo np. gdybym ja się dopisała do teorettycznej tabeli do stanika
          arabelka, to tfu, tfu nadal by nie wiedziała, w jakie staniki celowac. Bo na
          mnie pasuje i arabelka i tango II, i panache fiesta i panache salsa. Bo na mnie
          w dużej mierze pasują i panache i freye.

Więc teraz chyba trzeba się zastanowić, jaka tabela ma powstać - rozmiarowa, czy
          potrzebowa.
          • kura17 Re: Ale tu chodzi o bliżniaczki POTRZEBOWE nie ro 22.11.08, 15:29
            hehe, wlasnie napisalam gdzies ponizej to samo :)

a na Twoje pytanie z posta wyzej odpisalam tez (mam nadzieje) juz wyzej.

ja moge dzialac w "swojej" frakcji.
            ta druga jest dla mnie za skomplikowana do ogarniecie... ;)
            ale tez sie nad tym zastanowie matkujac :)
        • kura17 prosba do Turzycy 22.11.08, 15:26
          a czy, to co opisujesz, nie jest troche podobne do tego, co opisala w tym watku
          Mika_p?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87423142&a=87439321
          widze, ze pomysl ewoluuje...
          to co opisalas (co jest bardzo fajne), jest duuuuzo poza zasiegiem tego, co ja
          sobie na poczatku wydumajam :)
          i moze wlasnie cos takiego realizowane jest, jak wspomniala Turzyca???

mam wielka prosbe do Turzyczy - czy moglabys mi na priva napisac pare slow o tym
          projekcie? zeby niepotrzebnie nie dublowac wysilkow.
          ja chetnie stworze w krotkim czasie jakas tabele lub cos podobnego, ale takiego
          programu na pewno nie dam rady zrobic szybko (o ile w ogole ;). i pomocne bedzie
          wiedziec, jak szczegolowy i co obejmujacy jest ten projekt w realizacji. jesli
          autorka ma ochote, oczywiscie.
          bede bardzo wdzieczna!

mysle, ze mamy juz tutaj dwa nurty - blizniaczki potrzebowe i blizniaczki
          rozmiarowe. duzo latwiej stowrzyc jakas baze danych na temat tych drugich... ze
          drugie, to sie chyba rzeczywiscie na osobne forum lub na skomplikowany program
          nadaja...
          ... a ile byloby wklepywania danych do takiego programu... ;)
          • turzyca Re: prosba do Turzycy 23.11.08, 03:56
            Dobrze, skrobne, ale jutro albo pojutrze, mam szalone uroczystosci rodzinne.
      • kura17 tabelka 22.11.08, 21:14
        moj maz proponuje zrobienie tabelki w wiki
        musze sie temu przygladnac. chyba, ze ktos ma doswiadczenia i od razu odradza?

popytam jeszcze w pracy w przyszlym tygodniu. wiele razy wypelnialam rozne
        gadzeciarskie tabelki, ale nie wiem zupelnie, co to byl za sofwtare, musze sie
        dowiedziec :)
        • tfu.tfu Re: tabelka 23.11.08, 01:33
          to trzymam kciuki i służę informacjami :)
        • madzioreck Kuro 23.11.08, 12:15
          Jeśli zdecydujesz się założyć osobne forum, służę pomocą, już trochę ogarnęłam,
          jak działa gazetowe :) Więc jak coś, to polecam się, pisz na mail :) Zresztą
          przy wyborze innej formy też pomogę, jeśli będę umiała.
    • kura17 wydaje mi sie... 24.11.08, 19:35
      ... ze mam fajny pomysl, jak to zrobic.
      zapoznaje sie z wiki.
      tam, mysle, udaloby sie niezle zrobic obie rzeczy - blizniaczki rozmiarowe i
      potrzebowe...
      ale jakikolwiek projekt wstepny pod dyskusje poddam nie wczesniej, niz w
      okolicach weekendu, przycisnelo mnie w pracy...
      • tfu.tfu Re: wydaje mi sie... 25.11.08, 01:12
        to ja się w końcu będę musiała tam zalogować ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka