ansil ostatnie OT w tej dyskusji 22.11.08, 11:05 bo uwazam, ze wszystkim zainteresowanym nalezy sie wyjasnienie, dlaczego z 227 nagle zrobily sie 103 ;) wywiazala sie w tym watku dyskusja, ktora momentami stala sie malo kulturalna, ale chyba wszystkie zainteresowane zdarzyly zobaczyc moj wczorajszy post, ze bede ciac i wyjasnily sobie nieporozumienia. Najpierw padly oskarzenia, potem tez przeprosiny, wydaje mi sie, ze wszystko zostalo wyjasnione. Jesli nie- zapraszam forumowiczki do korespondecji prywatnej ;) pomysl kury uzyskal sporo aprobaty (i sporo krytki), wiec uwazam, ze jest godny rozpatrzenia, przeciez nie ujmie on niczego do tego czasu zgromadzonym na forum materialom, a moze sie komus przydac- takze kuro, jesli znajdziesz odpowiednia forme (watek na forum to nie jest dobry pomysl- widzialas jak szybko robia sie tu OT, a moderacji jednego watku nie da sie udostepnic)- do dziela! jesli ktos chcialby skomentować moja ingerencje w ten watek- również zapraszam na priv. pozdrawiam w ten piekny zimowy poranek (nawet u mnie pada snieg) ansil Odpowiedz Link
kura17 do moderatorek 22.11.08, 13:20 na razie nie mam pomyslu na cos, co nie jest watkiem lub zbiorem watkow. pomysle. ale mam pomysl (nie wiem, czy dobry z punktu widzenia moderacji ;), jak Wam ulatwic moderowanie takiego watku. mozna by zrobic tak, ze ja bede go "pilnowala". bede sprawdzac, czy posty sa w odpowiednim miejscu, czy sa na temat, czy nie ma offtopow lub czegos do wywalenia. i bede ktorejs z Was (albo wszystki, jak wolicie) przysylac liste postow do usuniecia (z wyjasnieniem dlaczego). jesli cos trzeba przekleic do innego watku lub w inne miejsce, sama to zrobie, a przeklejone posty zaznacze jak te do usuniecia. jesli taka opcja by Wam odpowiadala, dajcie znac. a ja w miedzyczasie mysle o jakiejs innej formie graficznej. moze ktos ma jakas sugestei? podpowiedz? Odpowiedz Link
maith A myślałaś o tabeli? 22.11.08, 13:33 To jedyna szansa, żeby coś takiego było czytelne. Inaczej przy największym wysiłku w kwestii pilnowania (a co chwila ktoś Ci się będzie wpisywał po prostu na dole), taki wątek i tak szybko stanie się słabo czytelny. Tabela ma znacznie większą szansę utrzymać czytelność na długo i wtedy dałoby się z tej wiedzy korzystać... Oczywiście wpisywałyby Ci się tam same forumki, nie musiałabyś sama pisać :) Odpowiedz Link
joankb Re: do moderatorek 22.11.08, 13:36 Kuro - a nie lepsze faktycznie osobne forum? Pod nazwą "bliźniaczki rozmiarowe" na przykład? Nawet nie na gazecie, bo tu naprawdę trudno porządkować wątki i struktura jest cholernie ciężka do przeszukiwania? Drzewek nie widać..., podforum nie ma... Tyle jest już tych naszych miejsc w sieci - i jakoś wszystkie wszędzie trafiamy. Skoro chcesz i masz czas moderować wątek, będący w istocie odrębnym podforum - to i i z całym forum sobie poradzisz. Pomysł jest całkiem przydatny - ale nie tu. U nas na LMB, częściowo, taką funkcję będzie pełnić pełny spis galeriowy, bo można go przeszukać i po wymiarach, i po rozmiarach, i w każdy inny sposób. Ale pogadanie z bliźniaczką też się przyda, a w tabelce nie pogadasz... A w osobnym forum mógłby być docelowo i kawałek odzieżowy i inne przydatne informacje. Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: do moderatorek 22.11.08, 14:34 a to rzeczywiście chyba niezły pomysł :) póki jeszcze mogę, to chętnie pomogę :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: "jaki stanik bedzie na mnie pasowal?" - pomys 22.11.08, 14:54 Kuro, w jaki sposób chcesz prowadzić tabele/wątek/forum? Bo część osób pisze tu o znalezieniu "stanikowych bliźniaczek", a znowu wcześniej z tego co pamiętam była mowa o informacjach niepowiązanych z nickiem właścicielki. Ja myślę, że osobne forum byłoby ok, przynajmiej miałabyś pełną możliwość moderacji. Odpowiedz Link
maith Ale tu chodzi o bliżniaczki POTRZEBOWE nie rozmia 22.11.08, 15:09 Ale tu chyba chodzi o bliźniaczki POTRZEBOWE, a nie rozmiarowe. Żeby odnajdywały się osoby mające podobne potrzeby stanikowe - którym to samo pasuje a to samo nie pasuje, generalnie z tych samych powodów. Rozmiarów nie muszą mieć takich samych, tylko mniej więcej w okolicy, nie wiem 10-15 najbardziej zbliżonych rozmiarów, kluczowe są te podobne potrzeby. No i trzeba też dostrzegać różnice pomiędzy różnymi modelami (bo różnica w rozmiarach może być niewielka, ale jedna osoba załapuje się jeszcze na balkonetkę, a drugiej ta sama firma w tym samym modelu oferuje już tragicznie uszyty full-cup. To by też trzeba było jakoś uwzględnić w tym, co ludzie mieliby pisać, żeby dało się po tym wyciągać wnioski... Hmmm, najlepszy byłby program komputerowy, do którego by się wpisywało podając wszystkie dane i wyskakiwałby wynik z najbardziej podobnymi do nas osobami :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: Ale tu chodzi o bliżniaczki POTRZEBOWE nie ro 22.11.08, 15:21 Ja myślę, że w tym wątku rozwinęły się 2 frakcje. Jedna frakcja, którą reprezentuje kura, chce odnaleźć po prostu rozmiar: "chodzi o to, zeby oderwac to zarowno od rozmiarow, jak i forumek. niewazne, kto i kiedy to wpisal. wazne, ze osobie noszacej rio 32G pasowala rowniez freya 32GG i antoinette 32gg (zmyslam). bo mnie, jako noszacej dobre rio 32G, interesuje, jakie rozmiary z innych modeli maja duza SZANSE pasowac" Natomiast wydaje mi się, że tfu.tfu chodzi o bliźniaczki potrzebowe, patrz: niepasujące panache. Pomysłu tfu.tfu nie da się raczej zrealizować bez pisania nicków forumek i innych pobocznych informacji (fiszbiny, mostek, boczki, kształt biustu etc.). Bo np. gdybym ja się dopisała do teorettycznej tabeli do stanika arabelka, to tfu, tfu nadal by nie wiedziała, w jakie staniki celowac. Bo na mnie pasuje i arabelka i tango II, i panache fiesta i panache salsa. Bo na mnie w dużej mierze pasują i panache i freye. Więc teraz chyba trzeba się zastanowić, jaka tabela ma powstać - rozmiarowa, czy potrzebowa. Odpowiedz Link
kura17 Re: Ale tu chodzi o bliżniaczki POTRZEBOWE nie ro 22.11.08, 15:29 hehe, wlasnie napisalam gdzies ponizej to samo :) a na Twoje pytanie z posta wyzej odpisalam tez (mam nadzieje) juz wyzej. ja moge dzialac w "swojej" frakcji. ta druga jest dla mnie za skomplikowana do ogarniecie... ;) ale tez sie nad tym zastanowie matkujac :) Odpowiedz Link
kura17 prosba do Turzycy 22.11.08, 15:26 a czy, to co opisujesz, nie jest troche podobne do tego, co opisala w tym watku Mika_p? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87423142&a=87439321 widze, ze pomysl ewoluuje... to co opisalas (co jest bardzo fajne), jest duuuuzo poza zasiegiem tego, co ja sobie na poczatku wydumajam :) i moze wlasnie cos takiego realizowane jest, jak wspomniala Turzyca??? mam wielka prosbe do Turzyczy - czy moglabys mi na priva napisac pare slow o tym projekcie? zeby niepotrzebnie nie dublowac wysilkow. ja chetnie stworze w krotkim czasie jakas tabele lub cos podobnego, ale takiego programu na pewno nie dam rady zrobic szybko (o ile w ogole ;). i pomocne bedzie wiedziec, jak szczegolowy i co obejmujacy jest ten projekt w realizacji. jesli autorka ma ochote, oczywiscie. bede bardzo wdzieczna! mysle, ze mamy juz tutaj dwa nurty - blizniaczki potrzebowe i blizniaczki rozmiarowe. duzo latwiej stowrzyc jakas baze danych na temat tych drugich... ze drugie, to sie chyba rzeczywiscie na osobne forum lub na skomplikowany program nadaja... ... a ile byloby wklepywania danych do takiego programu... ;) Odpowiedz Link
turzyca Re: prosba do Turzycy 23.11.08, 03:56 Dobrze, skrobne, ale jutro albo pojutrze, mam szalone uroczystosci rodzinne. Odpowiedz Link
kura17 tabelka 22.11.08, 21:14 moj maz proponuje zrobienie tabelki w wiki musze sie temu przygladnac. chyba, ze ktos ma doswiadczenia i od razu odradza? popytam jeszcze w pracy w przyszlym tygodniu. wiele razy wypelnialam rozne gadzeciarskie tabelki, ale nie wiem zupelnie, co to byl za sofwtare, musze sie dowiedziec :) Odpowiedz Link
madzioreck Kuro 23.11.08, 12:15 Jeśli zdecydujesz się założyć osobne forum, służę pomocą, już trochę ogarnęłam, jak działa gazetowe :) Więc jak coś, to polecam się, pisz na mail :) Zresztą przy wyborze innej formy też pomogę, jeśli będę umiała. Odpowiedz Link
kura17 wydaje mi sie... 24.11.08, 19:35 ... ze mam fajny pomysl, jak to zrobic. zapoznaje sie z wiki. tam, mysle, udaloby sie niezle zrobic obie rzeczy - blizniaczki rozmiarowe i potrzebowe... ale jakikolwiek projekt wstepny pod dyskusje poddam nie wczesniej, niz w okolicach weekendu, przycisnelo mnie w pracy... Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: wydaje mi sie... 25.11.08, 01:12 to ja się w końcu będę musiała tam zalogować ;) Odpowiedz Link