Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34

• 1ania01234 60 H (nie wiem jak najlepiej przeliczyć na bryt) 03.01.09, 13:42
      dziękuję za wcześniejszą bardzo wyczerpującą odpowiedź :) wybrałam się do
      avocado i zgodnie z sugestią przymierzyłam staniki z mniejszym obwodem i większą
      miseczką. Okazało się, że najlepiej leży 60H. I teraz pojawił się problem, bo
      chciałabym kupić jeszcze kilka staników w tym samym rozmiarze przez internet, a
      nie za bardzo wiem jak się ma rozmiarówka stosowana przez avocado do rozmiarów
      brytyjskich. tabelki kontynentalne zaczynają się od 65 i nie mogę nigdzie
      znaleźć tłumaczenia, a boję się, że jak zabiorę się za rozszyfrowywanie sama
      zrobię jakiś wielki błąd i zamówię kolejny model, którego głównym zastosowaniem
      będzie deformowanie piersi. Tak więc żeby już nie przedłużać i jasno wypunktować
      pytania :) :
      a) czy rozmiarówkę avocado mam traktować jako zwyczajną kontynentalną? (jeśli
      wierzyć informacjom podanym na stronie to tak, ale może ktoś na forum ma inne
      doświadczenia pod tym względem)
      b) jak najlepiej przetłumaczyć kontynentalne 60 H na rozmiar brytyjski?
      z góry dziękuje za odpowiedź :)
      • maheda Re: ??/?? - 1ania01234 03.01.09, 14:55
        Ze względu na to, że rozmiarówka Avocado ma to do siebie, że... nie dość, że nie
        jest ani kontynentalna, ani brytyjska, a do tego rozmiarówka każdego z modeli
        tej firmy jest inna :D, pomierz się, proszę, zgodnie ze wskazówkami z pierwszego
        postu tego wątku i podaj nam swoje wymiary - w ten sposób najłatwiej będzie nam
        chyba Ci pomóc z rozmiarem.
        Powiedz też, z jakiego modelu masz ten stanik w rozmiarze 60H?
        • 1ania01234 Re: ??/?? - 1ania01234 05.01.09, 20:06
          model "coco", Maith już oceniła mi na podstawie podanych wymiarów i opisu (który
          dla wygody na wszelki wypadek wkleję pod tą wiadomością), że powinnam
          przymierzyć "-brytyjskie 65F (30F)
          -czyli kontynentalne 65G. lub brytyjskie 65FF (30FF)
          -czyli kontynentalne 65H-J."
          Nie za bardzo wiem teraz jak się do tego zabrać skoro avocado ma rozmiarówkę, na
          podstawie której niewiele da się stwierdzić. chciałabym kupić parę staników
          przez internet, ale nie wiem na podstawie czyjej rozmiarówki mam to zrobić żeby
          nie strzelać :)
          a teraz przeklejam wcześniejszego posta ("wymiary 70, 90, w E 70, druty na dole
          nie przylegają ściśle do ciała, ramiączka zostawiają
          niewielkie czerwone odciski na obojczykach, gdy docisnę zakończenia drutów
          (pomiędzy miseczkami) do ciała piersi wychodzą górą, asymetria: lewa pierś
          większa o około pół rozmiaru, proszę o wymiary kontynentalny i brytyjski. z góry
          dziękuje ")
          • maheda Re: 70/90 - 1ania01234 06.01.09, 11:41
            Zacznij od brytyjskiego 65F (30F), a potem zobaczysz, co dalej.
            Niestety, nikt Ci nie zagwarantuje, że zamówiony stanik będzie na Ciebie
            idealnie pasował...
            Chyba, że mieszkasz w Poznaniu lub w Warszawie i masz możliwość zrobienia
            zakupów stacjonarnych? W Poznanie jest sklep Yoshi, a w Warszawie są na pewno
            Peachfield oraz Dopasowana, plus do tego sklep "6 zmysł" w outlecie w Piasecznie.
            Tam miałabyś możliwość przymierzenia i kupienia staników w rozmiarach brytyjskich :)
    • baumgarcik 76/96 03.01.09, 17:53
      do tej pory nosiłam 75 d/dd (polska rozmiarówka)
      • maheda Re: 76/96 - baumgarcik 03.01.09, 18:01
        Całkiem niegłupio, zwłaszcza to 75DD :)
        Ale lepiej raczej będą leżeć na Tobie staniki w rozmiarze polskim około 70F-70G,
        względnie brytyjskim 32E-32F (ichnie 70E-70F).
    • anna.groncka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 03.01.09, 22:11
      Witam, bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru. Niestety, dopiero ostatnio zdałam sobie sprawę, że dotychczas noszone przeze mnie biustonosze nie były w dobrych rozmiarach.
      Pod biustem: 71
      W biuście:91
      Obecnie noszę rozmiar 70 E; mam wrażenie, że w obwodzie jest za duży (zapięcie z tyłu "unosi się"), poza tym jeden ze staników ma za małe miseczki (nie dość, że piersi wylewają się, to jeszcze fiszbiny nie dotykają mostka, lecz piersi), natomiast z innej firmy - miseczki są dopasowane (chyba jako jedyny z miseczek E), ale niestety obwód za duży. Myślę, że potrzebuję 65 F lub G (kiedykolwiek pytam w sklepach o 65, niestety nie ma tego rozmiaru, ale z chęcią zaczęłabym zamawiać z internetu, jest tu naprawdę bardzo dużo wyboru).
      Pozdrawiam
      Ania
      • maheda Re: 71/91 - anna.groncka 03.01.09, 22:16
        No tak, jesteś na granicy europejskich rozmiarów 70E i 70F (przy założeniu, że
        obwód byłby dość ścisły), nic więc dziwnego, że w niektórych modelach 70E może
        mieć za małe miseczki - widać są to akurat modele małomiseczkowe :)
        Szukaj raczej 65tek, albo i 60tek - w modelach z luźniejszymi obwodami będą
        lepsze raczej 60tki.
        Ze staników w rozmiarze kontynentalnym byłoby to istotnie coś z okolic 65G (albo
        i 65H?), lub też z okolic 60I.
        Jeśli chodzi o staniki z rozmiarówką brytyjską - szukaj czegoś w rozmiarze albo
        65(30)F, albo 60(28)FF lub 60(28)G.
        Powodzenia w dobieraniu rozmiaru :-)))
    • zycienawesolo 71/81 03.01.09, 22:41
      wymiary mierzone bez stanika bo ze stanikiem nie wiem jak mam
      mierzyc i na ktory,mam typu push up i zwykle usztywniane.
      Zazwyczaj kupowalam 75C ale ostatnio mierzylam 75 B, czyli taka jaka
      nosilam wczesnieji jestem w rozterce. Zauwazylam ze wiekszosc moich
      dotychczasowych stanikow opada po odpieciu ramiaczek, nie podnosza i
      nie eksponuja mi biustu tak jak bym chciala<moze powinnam nosic same
      push up'y> a z kolei 70 w wiekszosci modeli sa za ciasne i nie moge
      isch zapiać. Mam tez kilka tachich gdzie gorna czesc miseczki nie
      jest wypelniona, i sa to w wiekszosci 75C. Jaki rozmiar powinnam
      nosic?prosze o podanie takze wymiarow dla polskiej rozmiarowki
      • maheda Re: 71/81 - zycienawesolo 03.01.09, 23:00
        A jakie staniki 70tki mierzyłaś? I czy próbowałaś zapiąć sam obwód, z miseczkami
        skierowanymi na brzuch?
        Powinnaś spróbować modeli z obwodem 65 oraz 60 :)
        Z rozmiarówki kontynentalnej będą to rozmiary odpowiednio 65C oraz 60E.
        Jeśli chciałabyś spróbować rozmiarówki brytyjskiej - celuj w okolice 30C (ichnie
        65C) oraz 28DD (ich 60DD).
        • zycienawesolo Re: 71/81 - zycienawesolo 04.01.09, 10:51
          nie probowalam mierzyc z miseczkami skierowanymi na brzuch, 70C
          mierzylam i byly za male w obwodzie, dziekuje za rade bede dzis
          mierzyc:)
    • ewa.102 Re: 84/110 04.01.09, 15:22
      Pomocy!
      Tango plunge 34GG w zasadzie dobre (miseczki minimalnie bułkują)ale spadają
      ramiączka z ramion
      Freya Rio 34G - za szeroka w obwodzie i za duże miski.
      Już sama nie wiem co powinnam nosić. Proszę o radę.
      • maheda Re: 84/110 - ewa.102 05.01.09, 11:19
        Będę niedobra zapewne, ale mam pytanie - czy na pewno wszystko dokładnie
        wygarniasz spod pach i pleców do tych miseczek?
        I powiedz mi jeszcze, ile masz cm pod biustem, kiedy wypuścisz z płuc całe
        powietrze i BARDZO mocno ściśniesz się miarą krawiecką?
        • ewa.102 Re: 84/110 - ewa.102 08.01.09, 15:16
          Zmierzone prawidłowo - na wydechu i bardzo sciśle. Teraz testuje Panache Fiesta
          32H - miska idealna ale strasznie ciasny. Nie musze cały dzien poprawiać,
          ramiaczka tez sie nie zsuwaja.
          • maheda Re: 84/110 - ewa.102 08.01.09, 20:10
            Przepraszam za pytanie, ale czy aby na pewno przy każdym założeniu stanika
            wygarniasz, pochylona w przód, wszystko spod pach do miseczek?
            • ewa.102 Re: 84/110 - ewa.102 08.01.09, 23:28
              Hm, wydaje mi sie że tak. Fiszbiny obejmuja wszystko co jest do objecia a nawet
              zachodza dalej do tyłu. Mam tez nieco tłuszczyku na plecach. No i wkrotce
              skończę pół wieku - moze to ma jakies znaczenie? Ale mój biust jeszcze nie jest
              tak całkiem do niczego.
    • misi.a 77/95 04.01.09, 16:47
      dwa moje najnowsze staniki maja rozmiar 75E, tylko, ze ten zabudowany jest
      prawie idealny (troszkę gorzej przylega na lewej piersi, ktora jest większa od
      prawej, natomiast ten średniozabudowany ma za male miseczki za rowno na lewą
      piers ( bardzo duza bułka) jak i na prawa ( sredniej wielkosci bulka)
      posiadam rowniez lekkie bulki podpachowe :)
      lat mam 15 jesli to jakas roznica jest.
      kontynentalna rozmiarowkę tez poprosze, jesli łaska :)
      • misi.a Re: 75/95 04.01.09, 22:37
        o matko, dopiero teraz zauwazylam, pomylke cyferkowa... najwazniejsza rzecz, a
        ja jak zwykle blad :D
      • maheda Re: 75/95 - misi.a 05.01.09, 11:25
        W rozmiarówce kontynentalnej powinnaś celować w staniczki z okolic 70G lub 70H,
        w zależności od wielkości miseczek. Być może mogłabyś też spróbować staniczków w
        rozmiarze kontynentalnym około 65I, które w niektórych firmach lepiej zapewne
        leżałyby, ze względu na rozciągliwość obwodu.
        W stanikach brytyjskich celuj w rozmiary około 70(32)F lub też w okolice
        65(30)FF-65(30)G.
        Spróbuj dobierać staniczki na większą pierś.
    • hop_angel Re: 85/102 04.01.09, 17:51
      Dodam, że wkrótce będę karmić, przed ciążą nosiłam w zależności o
      wahań wagi 75 b/c lub 80 c, piersi mam nierówne, lewa sporo mniejsza
      no i teraz dylemat stanikowy polećcie rozmiar brytyjski i
      kontynentalny czyli polski, z góry dzięki
      • maheda Re: 85/102 - hop_angel 05.01.09, 11:47
        No i tak się od jakiegoś czasu zastanawiam, co Ci napisać...
        Bo teoretycznie powinnaś dobierać stanik na większą pierś. Jednak jeśli masz
        naprawdę dużą dysproporcję między piersiami, to wg mnie lepiej dobrać stanik
        tak, żeby na większą pierś miseczka jednak była nieco za mała, za to wtedy
        mniejsza w miseczce układa się lepiej, niż w miseczce jeszcze o oczko większej.
        Oczywiście - różnicę można wyrównać wkładką żelową odpowiedniej wielkości, wtedy
        nie trzeba wcale większej piersi katować nieodpowiednim rozmiarem miseczki -
        przy czym, uwaga!, nieodpowiedni rozmiar wg mnie to góra jedna miseczka za mała,
        nie więcej.
        Wg tabel powinnaś celować w staniki w rozmiarze około 80(36)DD-80(36)E, co w
        kontynentalnej rozmiarówce daje około 80E-80F. Możesz spróbować też staników w
        rozmiarze około 75(34)F, któremu odpowiada kontynentalny rozmiar z okolic 75G.

Ze stanikami jest jednak tak, że każda z nas musi samodzielnie dobrać sobie
        miseczki, nie ma na to mądrego...
        Jeśli jesteś ze Śląska lub okolic, to 24 stycznia w katowickim Babim Lecie
        odbędzie się spotkanie stanikowe, gdzie pomożemy Ci dobrać rozmiar.
    • taka_sobie_zwyczajna_ja 85/101 bez stanika, w staniku 98 04.01.09, 20:26
      Pomózcie... Noszę 80D, ale widzę, że jest źle dobrany. Piersi mi się
      w nim całe nie mieszczą,fiszbiny uciskają je pod pachami, czasem
      odstaje u góry... Już sama nie wiem, jaki rozmiar powinnam nosić.
      Poproszę o numerację polską i podpowiedź. Dzięki :)
      • maheda Re: 85/101 - taka_sobie_zwyczajna_ja 05.01.09, 11:29
        W staniku masz 3 cm mniej, bo stanik Ci najprawdopodobniej uciska biust. Wezmę
        pod uwagę zatem Twój obwód 101 cm.
        Jeśli obwód 80 Ci pasuje i naprawdę upierasz się przy polskiej numeracji - celuj
        w staniki o rozmiarze około 80E-80F. Może się okazać, że lepszym pomysłem będzie
        obwód pod biustem 75, wtedy celuj w rozmiar polski około 75G.
        • taka_sobie_zwyczajna_ja Re: 85/101 - taka_sobie_zwyczajna_ja 05.01.09, 14:40
          Dzięki za odpowiedź:) Przejrzałam te brytyjskie sklepy i widzę tam
          parę fajnych rzeczy.Poproszę więc jeśli można jeszcze o rozmiarówkę
          brytyjską dla mnie :) Z góry dzięki ...
          • maheda Re: 85/101 - taka_sobie_zwyczajna_ja 05.01.09, 14:48
            W takim razie chyba okolice brytyjskiego 75(34)E będą najlepsze, ewentualnie
            80(36)DD.
            Ale to już na sobie musisz potestować :)
    • ania-fk81 92/113 04.01.09, 21:11
      Witam!
      Mam spory problem z ustaleniem obecnego rozmiaru stanika... Zacznę od tego, że
      jestem już praktycznie w 34 tygodniu ciąży. Przed ciążą nosiłam stanik 80C (do
      tej pory zawsze posługiwałam się rozmiarówką Polską) - i też nie zawsze mogłam
      dobrać, bo wiadomo, niby jeden rozmiar, a różne staniki. Teraz 80D, ale...pod
      biustem jestem zapięta na ostatni rządek i jest ok, ale obawiam się, że mam już
      lekko rozciągnięty stanik...a jeżeli chodzi o miseczki, to są już za małe. Po
      zmierzeniu się wyszło mi, że pod biustem mam 92 (ale naprawdę mocno ściśnięta),
      więc może raczej 93.. A w biuście wyszło mi mniej więcej 113. Chciałam sobie
      kupić teraz jeden stanik do karmienia (do szpitala), a resztę kupię już po
      porodzie, bo pewnie zmieni mi się jeszcze trochę rozmiar...
      Proszę o pomoc w przeliczeniu tych danych.... Z góry dziękuję.
      Pozdrawiam. Ania.
      • maheda Re: 92/113 - ania-fk81 05.01.09, 11:33
        Po porodzie obwód pod biustem Ci się nie zwiększy, a raczej odwrotnie - stąd
        byłabym raczej za pozostaniem przy obwodzie 80. Najwyżej na początek kupisz
        sobie jakąś przedłużkę, czy coś...

Stanik w rozmiarze 80D przeznaczony jest na osobę z obwodem w biuście 99 cm,
        stąd dziwi mnie nieco, że jest na Ciebie dobry - czy na pewno fiszbiny leżą Ci
        ładnie na mostku między piersiami z przodu, a z tyłu celują w środek pachy?

Celowałabym "na teraz" raczej w rozmiar polski z okolic 80I, ewentualnie w
        brytyjski z okolic 80(36)G.
    • zanezar 80/88 05.01.09, 11:14
      Do tej pory noszę tylko push-up 75B najczęściej z h&m :) Jednak do końca nie
      jestem przekonana czy to mój faktyczny rozmiar, stąd proszę uprzejmie o pomoc
      ;)) pozdrawiam!
      • maheda Re: 80/88 - zanezar 05.01.09, 11:35
        Jak najbardziej, rozmiar 75B jest dobrym na Ciebie stanikiem :)
        Spróbuj jeszcze kiedyś ewentualnie przymierzyć jakiś stanik w rozmiarze 70C, ew.
        70D, jeśli będziesz miała okazję i sprawdź, w którym z tych wszystkich rozmiarów
        czujesz się lepiej - możliwe, że pozostaniesz przy swoim 75B, ale spróbować nie
        zawadzi :)
        • zanezar Re: 80/88 - zanezar 05.01.09, 11:39
          Bardzo dziękuję i rzecz jasna spróbuję 70C i 70D dla porównania. Cieszę się, że
          75B przy moich wymiarach jest ok :* gorąco pozdrawiam! :**
    • agusia.beauty 69/83 05.01.09, 12:13
      Witam, pod biustem mam 69, a w biuscie 83. Obecnie nosze 70C.
      Wszelkie informacje o moim rozmiarze mile widziane.
      • maheda Re: 69/83 - agusia.beauty 05.01.09, 12:23
        :) Twój biust wygląda wstępnie z wymiarów na taki, któremu będą pasować staniki
        w rozmiarze 65D, ewentualnie z okolic 60E-60F (rozmiarówka kontynentalna) czy
        28DD(60DD)-28E(60E) w rozmiarówce brytyjskiej.
        Do sprawdzenia nabiustnie :)
    • maheda 90/107 - olik2004 (przeniesione) 05.01.09, 14:00
      witam serdecznie. pod biustem mam 90 cm. , w biuście 107 cm. jednak idąc za
      Waszą radą kupuję biustonosze , z wymiarem pod biustem 85 cm i są dobre. problem
      jest z miseczką. Miseczka DD jest mała, a F miseczki nie ma przy obwodzie 85 cm
      pod biustem. prosze mi pomóc w ustaleniu odpowiedniego rozmiaru. dziękuję i
      pozdrawiam
      • maheda Re: 90/107 - olik2004 05.01.09, 14:06
        Przede wszystkim - nie da się USTALIĆ tutaj odpowiedniego rozmiaru.
        Możemy co najwyżej zaproponować rozmiary, w okolicach których możesz SAMA
        znaleźć odpowiadający Ci model/rozmiar/kolor i tak dalej.

Nie jest też prawdą, że nie ma kontynentalnej miseczki F przy stanikach o
        obwodzie 85. Takie staniki można w Polsce dostać nawet z takich firm, jak Triumph!
        Swoją drogą - być może lepszym rozmiarem będzie na przykład 85E (85DD)? Albo
        80E/80F? Sama musisz to sprawdzić na własnym biuście.

Jeśli żaden sklep w Twojej okolicy nie ma staników w odpowiadającym Ci
        rozmiarze, przejedź się do większego miasta, jeśli zależy Ci na zakupach
        stacjonarnych.
        Powodzenia :)
    • margotka1386 74/98 05.01.09, 16:18
      Witam! Moje wymiary to 74/98. Obwód pod biustem mocno ściśnięty. Do tej pory
      nosiłam staniki w rozmiarze 75E , przeważnie firmy Triumph . Przyznam ,że
      stanik w tym rozmiarze nie do końca mi odpowiada , otóż bardzo często muszę w
      ciągu dnia poprawiać stanik ponieważ niesfornie zmienia miejsce.Z góry dziękuję
      za poradę Pozdrawiam margotka1386
      • maheda Re: 74/98 - margotka1386 05.01.09, 16:23
        Jeśli ścisnęłaś się naprawdę bardzo mocno, może się okazać, że najlepiej będą Ci
        odpowiadały staniki w rozmiarze około brytyjskiego 70(32)FF czy też
        kontynentalnego 70H-70I.

Może się też okazać mimo wszystko, że lepszym wyborem będą staniczki w rozmiarze
        około brytyjskiego 65(30)G lub kontynentalnego 65J - trzeba wypróbować na
        własnej piersi - powodzenia! :)
        • margotka1386 Re: 74/98 - margotka1386 05.01.09, 16:52
          Dziękuje za szybką odpowiedz :) Na początek spróbuje rozmiar 32 FF.Pozdrawiam
          margotka1386
      • bkleinert 68/85 08.01.09, 00:18
        jaki mam kupic rozmiar stanika firmy brastop?mam triumpha 70 d i
        miseczka ciut za mała bo jedna piers wychodzi,prosze o pomoc
        • maheda Re: 68/85 - bkleinert 08.01.09, 21:07
          Na takie rozmiary to albo okolice europejskiego 60F-60G, albo brytyjskiego 60E
          (wg oznaczeń brytyjskich 28E).
    • bu.bu80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 05.01.09, 17:02
      Witam, przed ciążą nosiłam 85B, leżał tak sobie, często czułam kłucie fiszbin
      pod pachami. Po ciąży bliźniaczej powiększyłam się ogólnie niestety i pod
      biustem ciasno mam 95, a w biuście 112. Nie mam pojęcia co teraz kupić, nic na
      mnie dobrze nie leży:(
      • maheda Re: 95/112 - bu.bu80 06.01.09, 11:45
        Dla pewności zapytam jeszcze - jeśli założysz na siebie stary stanik 85B, ale z
        miseczkami skierowanymi w stronę brzucha, bez nakładania ich na piersi - czy
        obwód jest w porządku i nie ciśnie?
        Jeśli tak, to spróbuj celować w polskie/kontynentalne 85G-85H lub w okolice
        brytyjskiego 85(38)F. Spróbuj też modeli Panache czy Masquerade na początek :)

• wysockai 78 - 95 05.01.09, 22:20
      Witam,
      proszę o odpowiedź i ja :) w rozmiarówce kontynentalnej najlepiej.

Z góry dziękuję!
      • maheda Re: 78/95 - wysockai 06.01.09, 11:46
        Jeśli pod biustem zmierzyłaś się naprawdę bardzo ściśle i tak, że miara
        krawiecka prawie zmiażdżyła Ci żebra - celuj w rozmiar około kontynentalnego
        75E. Jeśli natomiast dałoby się ten obwód pod biustem jeszcze nieco zaniżyć,
        spróbuj celować raczej w kontynentalne 70F-70G. :)
        • wysockai Re: 78/95 - wysockai 06.01.09, 20:39
          dziekuję baaardzo :)
          jak zmiażdżę sobie żebra to wychodzi 72, więc będzie raczej 70F-G :)
          • jolka-pol-ka Re: 78/95 - wysockai 06.01.09, 21:50
            przy 72 pod ja obstawiałabym 65 :)
            • wysockai Re: 78/95 - wysockai 07.01.09, 18:16
              preferuję 70, gdyż zgniotłam sobie żebra i nie mogłam oddychać :)
    • samsokol 77/104 06.01.09, 11:15
      Hej, bardzo Was proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika do
      karmienia.
      Jestem w końcówce ciąży. Doświadczenie mi podpowiada (to moja druga
      ciąża), że do momentu karmienia biust mi jeszcze skoczy o rozmiar.
      Szukam czegoś bez fiszbin i niedrogiego - na okres przejściowy - bo
      brzuch mam dosyc duży i wysoko, fiszbiny uwierają mnie. Wiem, że w
      bezfiszbinowcach robią sie placki, tudzież smutne kacze dzioby...ale
      szukam czegoś wygodnego z przeznaczeniem do spania (w przyszłości
      karmienia nocnego) ewentualnie po domu do niewyjściowych
      powyciąganych dresów ;) Ale też czegoś, w czym w ostatnich
      tygodniach ciąży będę mogła wyjść od biedy do ludzi oddychając w
      miarę swobodnie ;), bez wrzynających sie drutów w brzuch.
      Obecnie jeszcze śmigam we Frei 30 H (model Pippa, z fiszbinami)
      Miseczki są w nim na styk styków :) - w zasadzie już im sie należy
      wymiana na większe. W obwodzie też mnie juz nieco ciśnie, zapinam
      się na najluźniejszą haftkę.
      Myślałam, żeby nabyć cos z melisy - bo stosunkowo niedroga - ale mam
      problem z dobraniem rozmiaru - wg ich tabelki wynika ze powinnam
      wziąć miseczkę G, ale cos mi się wierzyć nie chce, żeby mogła być
      dobra na mój biust...
      Bardzo proszę doradźcie...
      • maheda Re: 77/104 - samsokol 06.01.09, 11:53
        Spróbuj dołożyć sobie przedłużkę i sprawdź, czy te fiszbiny będą Ci się wrzynać,
        jak obwód stanie się luźniejszy?
        Co do spania w staniku - osobiście śpię w staniku z fiszbinami i jest mi mega
        wygodnie, ale też stanik jest bardzo dobrze dopasowany...
        Wg mnie masz zwyczajnie źle dobrany stanik, spróbuj lepiej czegoś w rozmiarze
        około 30HH lub nawet spróbowania 30J, plus przedłużka.

Co do Melissy - różnicę liczysz nie obwodu w biuście oraz obwodu pod biustem,
        ale liczysz różnicę obwodu w biuście oraz OBWODU STANIKA, wtedy masz wg ich
        rozmiarówki rozmiar około 65L (104-65=39 cm), a może i lepiej, bo kobiety końcem
        ciąży oraz po niej, gdy karmią, powinny często nosić miseczki większe, niż
        wynikałoby to z tabel.
        Poczytaj sobie wątek Melissy, żeby dowiedzieć się czegoś o tych stanikach od ich
        użytkowniczek.
        Z tego, co pamiętam, dziewczyny najbardziej chwaliły sobie... Tango II firmy
        Panache, przerabiane własnoręcznie na stanik do karmienia :D
        • samsokol Re: 77/104 - samsokol 06.01.09, 12:10
          Dzięki za cenne wskazówki! Spróbuję jeszcze z przedłużką, może
          bedzie ulga ;) Przyjrzę się też Tango II - mam nadzieję, że w końcu
          trafię na swój ideał :)
    • 1ania.k 83/117 06.01.09, 12:19
      witam! pod biustem mam 83-megaciasno, w biuscie bez stanika 117,w
      staniku 115(rio 36h). zaznaczam, że moj biust jest dosc obwisły i
      przez to nie da sie go porzadnie zmierzyc. prosze o pomoc w doboze
      rozmiaru.
      • maheda Re: 83/117 - 1ania.k 06.01.09, 12:37
        A gdy wygarniasz wszystko BARDZO porządnie z pleców i spod pach do Rio - jest Ci
        w nim wygodnie i wszystko układa się OK?
        Wg mnie jest to bardzo dobry strzał, ale to, jak leży na Tobie - można ocenić
        jedynie wzrokowo.
        • 1ania.k Re: 83/117 - 1ania.k 06.01.09, 13:21
          wydaje mi sie, ze nie lezy zbyt idealnie. obwód nie jest zbyt ciasny
          i jak narazie nie podjezdza do góry,można go odciągąc od klatki.a co
          do miseczek to sa chyba troche za małe. fiszbiny nie przylegaja do
          mostka, jak je docisne to na gorze robia sie bułki.
          • maheda Re: 83/117 - 1ania.k 06.01.09, 13:33
            Stanik można odciągnąć od klatki piersiowej w każdym staniku, tylko na różną
            odległość :)
            Jednak to, że odczuwasz go jako niezbyt ciasny świadczy o tym, że powinnaś
            celować w obwody raczej 75 (brytyjskie 34).
            Co do miseczek, to jeśli dużomiseczkowe Rio w rozmiarze 80H jest na Ciebie
            przymałe, to powinnaś celować w staniki o regularnych miseczkach w okolicy
            brytyjskiego 75JJ - witam w klubie...
    • pysiag Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 06.01.09, 16:17
      pod biustem w ścisku na wydechu 78, w biuście 99. Proszę napiszcie mi jaki
      powinnam nosić rozmiar stanika.
    • pysiag 78/99 06.01.09, 16:27
      proszę o rozmiar brytyjski i polski
      • mauzonka Re: pysiag 78/99 07.01.09, 14:07
        W brytyjskim celowałabym w 30FF (65FF), w polskim i w ogóle europejskim - w 65G lub H.
    • kisia81 86/94 06.01.09, 19:05
      dotychczas noszę rozmiar 75B ale chyba tylko dlatego ze to
      najbardziej typowy rozmiar przez co najłatwiej go dostać i jest
      najczesciej polecany przez Panie w sklepie.
      W samym staniku czuje sie dobrze z tym, że gdy go ściągam wieczorem
      na plecach widać jego odbicie na skórze - dokładne linie materiału
      do zapięcia. Poza tym patrząc z przodu gdy stoję prosto robią sie
      między pachami a piersiami fałdki/bułki które nie wyglądają
      ciekawie. Fiszbiny tylko w niektórych modelach przyjegają do mostka.
      Przy zmianie bluzki czy podniesieniu rąk do góry zdarza sie że musze
      stanik poprawić/naciągnąć go na nowo na piersi.
      Bardzo prosze o ocenę moje prawidłowego rozmiaru oraz o podanie
      także numerami kontynentalnej
      dziekuje i pozdrawiam
      • emka71 Re: 86/94 - kisia81 07.01.09, 18:27
        Zakładając, że 75 jest na Ciebie OK, zmieniłabym miseczkę, czyli na stanik w
        rozmiarze około 75C-75D.
        Czy aby na pewno podałaś prawidłowy obwód pod biustem?
        • kisia81 Re: 86/94 - kisia81 09.01.09, 12:42
          zmierzyłam wczoraj jeszcze raz obwód pod biustem - na bardziej
          ciasno można by powiedzieć że wyjdzie 84-85 cm ale mniej nie
          Czy to coś zmienia w odpowiedzi? bardzo prosze o informacje
          • maheda Re: 86/94 - kisia81 09.01.09, 17:06
            Nie, niczego nie zmienia. Próbuj 75C-75D, powodzenia!
    • modlishka77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 34 06.01.09, 22:34
      95/116
      • eliana88 77/95 07.01.09, 10:22
        obecnie noszę stanik 85 C jednak często mam wrażenie, że miseczka jest za mała,
        pod biustem jest ok. czasem odnosze wrażenie jakby piersi wylewały się z
        miseczek albo czuje sie jak bym miała spłaszczony biust. Moje piersi sa duże i
        chciała bym żeby ładnie wyglądały, nie wiem czy powinnam nosić biustonosze
        push-up czy jakie? chciała bym żeby biust był ładnie uniesiony do góry a nie
        żeby opadał. najbardziej interesuje mnie rozmiar kontynentalny.
        • martvica Re: 77/95 07.01.09, 16:13
          85C? Bój się Boga, dziewczyno. Spróbuj polskie 70G, pamiętając o prawidłowym
          wygarnianiu i zakładaniu.
          • eliana88 Re: 77/95 07.01.09, 18:01
            martvica napisała:

> 85C? Bój się Boga, dziewczyno. Spróbuj polskie 70G, pamiętając o prawidłowym
            > wygarnianiu i zakładaniu.
            70 jest na mnie za ciasne!!! więc sory ale chyba coś Ci sie pomyliło...
            • emka71 Re: 77/95 - eliana88 07.01.09, 18:07
              Daleka jestem od proponowania Ci 65tek, ale 70tki powinny być jak najbardziej w
              porządku.
              Od razu jednak powiem, że jeśli przymierzysz 70B-70C-70D, to bankowo taki stanik
              będzie na Ciebie za mały. Powinnaś celować w rozmiar kontynentalny około 70F
              albo i 70G. Ze staników brytyjskich - okolice rozmiaru 32E.

Spróbuj stanik w rozmiarze 70<cokolwiek> zapiąć pod biustem, ale przy miseczkach
              skierowanych w stronę brzucha - czy nadal obwód ocenisz jako zdecydowanie za ciasny?
            • martvica Re: 77/95 07.01.09, 18:28
              > 70 jest na mnie za ciasne!!! więc sory ale chyba coś Ci sie pomyliło...

A z jaką miską mierzyłaś tę 70-tkę?
              Trafiłam na Lobby z wymiarami 76/91, zaproponowano mi 70E. Też nie wierzyłam że
              się dopnę, a po pół roku to te staniki na biodrach zapinałam...
      • emka71 Re: 95/116 - modlishka77 07.01.09, 18:08
        Spróbuj od staników w rozmiarze około brytyjskiego 85(38)FF. Z kontynentalnych -
        około 85H :)
    • magdalenka107 72/90 07.01.09, 11:23
      Witam. Jestem jedną z nowych forumowiczek i tak jak wszystkie tutaj
      mam kłaopot z określeniem rozmiaru stanika. Do tej pory nosiłam 75 D
      i to była TRAGEDIA (oczywiście musiałam zmniejszać obwód
      własnoręcznie:)) Teraz przerzuciłam się na 65! E ale nie jestem
      pewna czy miski nie są jeszcze delikatnie przymałe? Czy to możliwe
      że najlepszy dla mnie rozmiar to 65F??? Pzdr.magda
      • emka71 Re: 72/90 - magdalenka107 07.01.09, 18:11
        To, jaki rozmiar danego stanika/modelu będzie na Tobie leżał najlepiej, zależy
        od wielu czynników.
        Wg tabel powinnaś nosić staniki w rozmiarze kontynentalnym około 65F/65G (jesteś
        na granicy rozmiarów) lub około brytyjskiego 65(30F), bo 65E jest przewidziane
        na obwód w biuście 88-89 cm; natomiast to, jaki rozmiar z danego typu stanika
        jest dobry - musisz stwierdzić doświadczalnie, bo tabele swoją drogą, a staniki
        nieraz zupełnie inną...
    • martita1104 73/87 dla kolezanki:) 07.01.09, 13:22
      jaki to będzie rozmiar?
      • emka71 Re: 73/87 - martita1104 - dla kolezanki:) 07.01.09, 18:12
        :) Niech koleżanka zacznie od staniczków w kontynentalnym rozmiarze 65F (ew. na
        początku 65E), lub z brytyjskich staniczków w okolicach rozmiaru 65(30)DD-65(30)E.
        • martita1104 Re: 73/87 - martita1104 - dla kolezanki:) 08.01.09, 10:18
          Dziękuje bardzo, przekaże:) Sama niedawno "nawróciłam" się na
          właściwy rozmiar i jeszcze nie za bardzo wiem, jak to obliczyć i nie
          chciałam nikogo wprowadzać w błąd. Swoją drogą jak to się człowiek
          ucieszyć może, jak mu miseczka z dnia na dzień o 3 rozmiary "rośnie".
    • mag7714 80/91 07.01.09, 18:49
      80/91 Bardzo prosze o ustalenie rozmiaru - z góry dziękuję;)
      • maheda Re: 80/91 - mag7714 07.01.09, 19:06
        Spróbuj staników w rozmiarze albo 75C, albo 70D-70E :)
        Sama musisz określić, który będzie lepiej trzymał Twój biust.
    • epingle Jaki rozmiar: 104 cm w biuście, 84 pod biustem 07.01.09, 20:25
      Zawsze kupowałam 85B lub 85C i w sklepie wydawało się, że leżą dobrze. Ale po
      jakimś czasie obwód okazywał się zły, bo stanik podjeżdżał na plecach do góry, a
      piersi, przy obcisłych bluzkach, wyglądały nieestetycznie, bo wypływały trochę.
      Proszę o pomoc! Według wskazówek na ulotkach Triumpha mam miseczkę D (obwód
      biustu minus pod biustem, różnica to wielkość miseczki). Jednak nie wiem, czy ta
      wskazówka jest dobra. Co jednak z rozmiarem pod biustem?
      • maheda Re: 84/104 - epingle 07.01.09, 21:16
        Spróbuj raczej staników w rozmiarze kontynentalnym 75G lub brytyjskim 75(34)F.
        • epingle Re: 84/104 - epingle 08.01.09, 18:49
          Dzięki za odpowiedź. Dlaczego jednak aż F, skoro miseczki B i C są na mnie tylko
          trochę za małe? F wydaje mi się być ze 3 razy większe...
          • maheda Re: 84/104 - epingle 08.01.09, 19:04
            Miseczki w staniku 85C (które to miseczki są na Ciebie za małe, jak sama mówisz)
            odpowiadają wielkością miseczkom w stanikach o rozmiarze około 75E. Ze względu
            na to, że są - jak wspomniałaś - za małe, trzeba mierzyć większe miseczki.

Mogę się założyć, że jeśli założysz stanik w rozmiarze 85C porządnie wygarniając
            do miseczek wszystko spod pach - nad górną krawędzią miseczek pojawią się wcale
            nie delikatne bułki, tylko bardzo duże buły...

Poczytaj tutaj:
            stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html

Tutaj osoba z biustem od Twojego większym, która przesiadła się z 85DD na 70H:
            stanikomania.blox.pl/2008/10/Zegnaj-DD-witaj-H.html

A tutaj kobieta, która przesiadła się z 80C na 75F:
            stanikomania.blox.pl/2008/06/Dobry-stanik-Nic-prostszego.html
            • epingle Re: 84/104 - epingle 10.01.09, 23:36
              Może moje pytania są banalne, wybacz, ale naprawdę nie rozumiem,
              skąd taka duża rozbiezność z tymi rozmiarami. Skoro C jest małe to
              może D by wystarczyło? Dawno nic nie mierzyłam. Raz oglądałam w
              sklepie 75E i wydawało mi sie ogromne - ale fakt, nie przymierzałam.
              • besame.mucho Re: 84/104 - epingle 11.01.09, 16:15
                Spróbuję wyjaśnić krok po kroku :).
                Staniki w rozmiarze 85C są na Ciebie zbyt luźne w obwodzie i za małe
                w miseczkach, sama to potwierdzasz. Zatem musisz spróbować
                przymierzyć stanik o większych miseczkach i mniejszym obwodzie.
                Według tabelek producentów stanik w rozmiarze 85C jest przewidziany
                na 101 cm w biuście. Ty masz 104. Gdyby obwód 85 był dobry, to
                rzeczywiście powinnaś przymierzyć miseczkę D (85D), bo taka jest
                przewidziana na 104 centymetry w biuście.
                Jednak wraz ze zmianą obwodu zmienia się też rozmiar miseczek. 75 z
                miseczką D jest już nie na 104, ale na 94 centymetry w biuście, to
                aż o 10 za mało dla Ciebie! Na 104 centymetry (w rozmiarówce
                brytyjskiej) przy obwodzie 75 pasuje miseczka FF.
                Skąd takie rozbieżności? Stąd, że wielkość miseczki to Twój obwód w
                biuście minus obwód stanika (nie, jak błędnie sugeruje opis na
                stronie Triumpha, Twój obwód pod biustem!). Rozważmy Twój przykład.
                Przy obwodzie 85 wygląda to tak:
                104 - 84 = 20.
                Dwadzieścia centymetrów to rzeczywiście miseczka D. Ale 85 nie jest
                dobre.
                Przy właściwym dla Ciebie obwodzie stanika wygląda to tak:
                104 - 75 = 29.
                Czyli widać, że miseczka D (właściwa dla różnicy 20 centymetrów)
                przy takim obwodzie będzie o prawie dziesięć centymetrów za mała.

Mam nadzieję, że udało mi się trochę rozjaśnić, zamiast jeszcze
                bardziej poplątać :). W razie wątpliwości nie krępuj się dalej
                pytać, im więcej się dowiesz tym łatwiej będzie Ci samej radzić
                sobie z właściwym dobieraniem bielizny!
              • besame.mucho Re: 84/104 - epingle 11.01.09, 16:20
                >Raz oglądałam w
                >sklepie 75E i wydawało mi sie ogromne - ale fakt, nie
                przymierzałam.

A tym się nie przejmuj. Stanik ma wyglądać na Tobie, a nie na
                wieszaku :). Wiesz co? Jak kupowałam pierwszy stanik w dobrym
                rozmiarze (wcześniej tak samo jak Ty nosiłam za luźne obwody i za
                małe miseczki) to też na wieszaku wydawał mi się olbrzymi.
                Przymierzyłam i co się okazało? Że jest na mnie za mały, musiałam
                wziąć jeszcze o rozmiar większy :).
                Jesteś przyzwyczajona do tego, że oglądasz staniki dla osób, które
                są od Ciebie tęższe i mają mniejsze piersi (85C). Dlatego stanik dla
                osoby szczuplejszej z większym biustem (czyli dla Ciebie) wydaje Ci
                się dziwny czy olbrzymi. Ale jeśli taki rozmiar będzie na Ciebie
                dobry to szybko się do tego przyzwyczaisz i jak wyciągniesz z
                szuflady jakieś stare 85C pomyślisz "ojej, jakim cudem ja mieściłam
                biust do tych miseczek, przecież gołym okiem widać, że są dla mnie
                za małe".
                • epingle Re: 84/104 - epingle 11.01.09, 16:58
                  Bardzo Ci dziękuję za szczegółowe wytłumaczenia. Troszkę więcej
                  rozumiem. Jedyne wyjście to skończyć z teorią i zacząć przymierzać
                  różne staniki. Wątpliwości moje budzi jeszcze ten obwód. Ja nie
                  jestem osobą szczególnie szczupłą (68kg przy 170 cm wzrostu, rozmiar
                  z reguły 40). Spróbuję przymierzać 75 i 80 pod biustem. Jesli 80 pod
                  biustem by było dobre, to jaka powinna byc miseczka?
                  • epingle Re: 84/104 - epingle 11.01.09, 17:05
                    Ok, juz wiem. 104-80=24 cm różnicy. Akurat nie mam przy sobie tej
                    ściagi, ale później sprawdzę. Powiedz mi jeszcze, czy ten sposób
                    wyliczania rozmiaru sprawdzi się przy innym producencie? Oczywiście
                    rozumiem, że zawsze na plus/minus, bo rózne są kroje etc. staników,
                    ale czy w ten sposób wyliczonym rozmiarem mogę się smiało posługiwać
                    w każdym sklepie jako "punkt wyjścia" przy poszukiwaniu nowego
                    stanika?
                  • besame.mucho Re: 84/104 - epingle 11.01.09, 17:10
                    Nie ma sprawy :).
                    W przypadku stanika to czy jesteś szczupła nie ma aż tak dużo do
                    rzeczy, chodzi bardziej o budowę. Jeśli ktoś jest bardzo wąski w
                    żebrach, to nawet jeśli ma sporo tłuszczyku - będzie miał mały obwód
                    stanika. A jeśli żebra są szerokie, to nawet przy minimalnej ilości
                    tłuszczu obwód będzie spory.
                    Jeśli dobry byłby na Ciebie obwód 80, to miseczkę spróbowałabym E (w
                    stanikach brytyjskich, w polskich F). Pamiętaj, że najlepiej
                    przymierzyć sam obwód i tak go ocenić, a dopiero potem sprawdzać jak
                    jest z miseczkami (w tym celu trzeba założyć stanik miseczkami w
                    dół, albo miseczkami na plecy - zobaczyć jak zachowuje się obwód i
                    dopiero wtedy założyć stanik normalnie).
                    Jeśli chce Ci się poczytać, to tutaj pisałam o tym jak przymierzyć i
                    ocenić czy sam obwód jest dobry:
                    besame.blox.pl/2008/12/Obwod-stanika-jak-sobie-z-nim-radzic.html

A tutaj o tym, co później zrobić z miseczkami:
                    besame.blox.pl/2008/12/A-B-C-doboru-miseczek.html
                    Powodzenia :) !
                    • epingle Re: 84/104 - epingle 11.01.09, 22:33
                      Dziękuję! Spróbuję coś w najbliższych dniach przymierzyć i dam znać o wrażeniach
                      i ewentualnych kolejnych wątpliwościach;)
                      • epingle maheda i besame.mucho - dziekuję:) 12.01.09, 18:21
                        Bardzo Wam dziękuje za pomoc! Dzisiaj kupiłam dwa nowe staniki. Zmierzyłam się
                        jeszcze raz ściśle pod biustem: 81 cm, a w biuście bardziej 102-103 niż 104
                        chyba. Kupiłam oba w rozmiarze 70 F i wydaje mi się, że są dobre. Obwód bardzo
                        ściśle przylega, bułki spod pach starałam się zagarniać i wygląda to lepiej, niż
                        w poprzednich. Z misek absolutnie nic się nie wylewa, nawet po podciągnięciu
                        ramiączek. Przy jednym bardzo rozciągliwym modelu nawet 65 chciałam przymierzyć,
                        niestety, nie mieli... Kupiłam w końcu Triumpha "Lovely Passion W" i polskiej
                        firmy "Biggi" nazwy modelu nie ma. Powiem szczerze, że byłam w szoku, że obwód
                        stanika dla mnie to 70. Doradziła mi go pani w sklepie Triumpha, sama bym po
                        niego wahała się sięgnąć, a faktycznie 75 było za luźne. Zastanowiło mnie jedno:
                        przymierzałam stanik (niestety nie pamiętam firmy) 70 F, leżał prawie idealnie,
                        gdyby nie to, że u góry miseczek marszczył się. To był taki model z materiałem
                        misek zachodzącym trochę na ramiączka i tam się marszczył - ponad piersiami.
                        Myślałam, że może miseczka trochę za duża, ale mniejsza miska była za mała.
                        Dlaczego tak się mogło dziać?
                        Jeszcze raz dziękuję Wam bardzo za wszystkie porady. Biust wygląda zupełnie
                        inaczej. A miseczka F (a nawet G - bo takie też mierzyłam i bywały prawie
                        dobre;) ) wcale nie jest taka duża, jak myślałam! Szczerze mówiąc, to w ogóle
                        nie jest duża, przy tym obwodzie, a piersi są o wiele lepiej podniesione.
                        Jeszcze raz dzięki, teraz już chyba dam sobie radę sama:)
                        • maheda Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 12:35
                          Czy Ty aby na pewno wszystko porządnie wygarniasz do miseczek?...
                          Pytam, bo polskie 70F przeznaczone jest na osoby, których obwód w biuście wynosi
                          jakieś 92-93 cm, a Ty masz jakby nie patrzeć dychę więcej.
                          Ale może taka Twoja uroda po prostu?

Spróbuj założyć stanik zgodnie z instrukcją z pierwszego postu, pochylając się
                          sporo do przodu i wygarniając wszystko porządnie i sprawdź, proszę...

Jeszcze tylko wytłumaczę, co rozumiem przez wygarnianie:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89074532&a=89500954

I zgadzam się, że miseczka F wcale nie jest taka duża! :)
                          Zwłaszcza w europejskiej rozmiarówce :)
                          • epingle Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 17:00
                            Tak właśnie robiłam: pochylałam się lekko i starałam się ten "tłuszczyk" z
                            okolic pach zagarnąć do miski, żeby nie było fałd przy ramionach. No i nie ma, a
                            przynajmniej tak mi się wydaje. Zwracałam uwagę, czy całe miseczki są pełne, czy
                            się nie marszczą, czy po podniesieniu ramiączek nie wylewa się nic. Nic takiego
                            nie obserwowałam w tych, co kupiłam. To są takie miseczki chyba typu "full cup",
                            mocniej zabudowane, ale bez przesady. Takie podtrzymujące dobrze biust. Wydaje
                            mi się, że jest ok. Zobaczę, jak będzie po dłuższym noszeniu. Dzisiaj kupiłam
                            trzeci stanik, Triumph "Vivian WHP" 75 E - mniej rozciągliwy, miseczka spora,
                            częściowo usztywniana. Tez wydaje się dobry. Specjalnie kupiłam, żeby porównać
                            po czasie miskę i obwody z poprzednimi. A mój biust jest niby duży w obwodzie,
                            ale dość oklapły i nie jędrny, może to wpływa na to, że mieści się w mniejsze
                            miseczki, niż myślałaś? Albo kwestia konkretnego modelu stanika? Niektóre
                            mierzone przeze mnie modele 70F były za małe. W innym z kolei G było dużo za
                            duże. Widać trzeba troszkę eksperymentować, zwłaszcza w przypadku, kiedy po raz
                            pierwszy sięgamy po dobry rozmiar... Dla mnie kupienie staników 70F i 75E to
                            prawdziwa rewolucja...;) Już wszystkie B i C wywaliłam na śmietnik. A te 70tki
                            są naprawdę bardzo ścisłe mi pod biustem, ale kierowałam się zasadą, że i tak
                            się rozciągną, a dzisiaj po całym dniu noszenia dyskomfortu nie czuję chociaż w
                            porównaniu do 80tek to oczywiście czuję znaczną różnicę, czuję trochę te
                            fiszbiny. Generalnie robiłam tak, że jeśli po zapięciu na najluźniejszą haftkę
                            stanik można było złapać i naciągnąć trochę ręką na kilka cm, to uznawałam, że
                            za luźny.
                          • epingle Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 17:13
                            Przeczytałam dokładnie Twoje instrukcje wygarniania i mniej więcej tak robiłam.
                            Nie podnosiłam może za bardzo fiszbin. Będę starannie przy zakładaniu codziennie
                            tak robić i zobaczę, czy coś się będzie zmieniać. Pewnie po dłuższym czasie
                            noszenia nowego rozmiaru coś tam z pleców mi samo się przesunie, bo czytam, że
                            tak się dzieje. Wtedy zweryfikuje się rozmiar. Póki co po moich wczorajszych i
                            dzisiejszych wędrówkach po sklepie z bielizną wychodzi, że powinnam szukać
                            staników w zakresie 70F,G-75E. jedno, co mnie martwi, to fakt, że we wszystkich
                            sklepach, w których byłam są te same kroje biustonoszy, takie bardziej
                            zabudowane, a na przykład bardotek czy innych bardziej odkrytych nie ma wcale...
                            Z "Ewy Bień" przymierzałam bardotkę 70F, niestety, miseczka była wyraźnie mała.
                            • maheda Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 17:15
                              A w jakim mieście mieszkasz? Być może są u Ciebie w mieście sklepy przez nas
                              polecane - sprawdź w wątku limon1.gu.ma/
                              • epingle Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 17:22
                                W Toruniu. Zaraz zerknę. A ten polski 70F ma na oko dużą miskę, taką, jak w tych
                                Triumpha, od tej 70F nawet chyba ciut większą.
                                • maheda Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 17:25
                                  Triumph ma też rozmiarówkę europejską, tak samo jak Felina, Chantelle, Anita i
                                  większość dostępnych u nas na rynku firm.
                                  Rozmiarówka brytyjska różni się od europejskiej naprawdę znacznie - a im dalej
                                  od D, tym bardziej ;)
                                  Oczywiście, są modele w Triumphie czy Felinie (czy dowolnej innej firmie), które
                                  mają większe/mniejsze miseczki, niż większość modeli.
                                  Dlatego właśnie trzeba mierzyć staniki przez kupnem, a nie kupować "na rozmiar".
                                  Całkiem, jak buty :)
                                  • epingle Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 17:32
                                    Racja. Ale teraz już przynajmniej wiem, w jakim "obszarze" rozmiarowym powinnam
                                    się poruszać i że powinnam patrzeć powyżej D i poniżej 80 :) A robiłam dokładnie
                                    odwrotnie. Dzisiaj złapałam się na głupiej myśli: "Jaka szkoda, że nigdzie nie
                                    znalazłam push upa" - lubiłam ten efekt podniesienia, bo w każdym innym modelu
                                    zawsze moje piersi wydawały się za nisko i strasznie wizualnie ciężkie pod
                                    bluzkami. Po chwili sprostowałam tę myśl: "A po co mi push up? Przecież nawet ta
                                    miękka miska którą kupiłam daje efekt lepszy, niż mój stary push up!"
                                    • epingle Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 13.01.09, 18:49
                                      Jeszcze jedno pytanie: co oznaczają stosowane przy nazwach modeli w Triumphie
                                      skróty: W, WP, WHU, WHP? Domyślam się, że pewnie stopień zabudowania stanika,
                                      ale oglądając rożne modele nie odnalazłam prawidłowości...
                                      • maheda Re: 81/103 - epingle - sprawdź jeszcze proszę... 14.01.09, 18:05
                                        Jeśli chodzi o mnie, to nie mam absolutnie bladego pojęcia, co te skróty
                                        oznaczają...
                                        Może warto napisać do Triumpha w Polsce, żeby się dowiedzieć? :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka