Dodaj do ulubionych

Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę?

14.02.09, 21:44
Mój nick może niewiele Wam mówi, ponieważ rzadko coś piszę, natomiast jestem
wierną czytelniczką i nawróconą stankomaniaczką od dwóch lat. Na swoje
usprawiedliwienie mogę dodać, że prowadzę intensywny loBBing w realu - wśród
koleżanek, rodziny i znajomych z pracy.

Ale do rzeczy. Mam możliwość przeprowadzenia prezentacji na trójmiejskiej
edycji spotkania barcamp (www.3camp.pl). W skrócie są to nieformalne spotkania
entuzjastów technologii internetowych, na których cyklicznie prezentowane są
ciekawostki z branży. Z okazji jubileuszu (10 spotkanie) oraz dnia kobiet, na
najbliższej edycji prezenterkami mają być tylko kobiety i mówić tylko o
"swoich biznesach, projektach i tematach, które są ważne dla kobiet online".

Pomyślałam, że mogłabym skorzystać z okazji i opowiedzieć w szerszym gronie o
lobby. Ze względu na formułę spotkania nie mógłby to być jednak wykład na
temat zasad i sensu właściwego doboru stanika. Natomiast organizatorzy chętnie
zaakceptują temat w stylu "Budowanie zaangażowanej społeczności na przykładzie
Lobby Biuściastych - jako analiza przypadku, przyrost ilości userow, metody
dystrybucji informacji, statystyka zaangażowania."

W związku z tym mam do Was dwa pytania:
1) czy sądzicie, że warto opowiedzieć o Lobby w kontekście fenomenu
społeczności internetowej bez większego nacisku na główne zasady głoszone
przez nas? W moim przekonaniu tak - zawsze jest to szansa na zainteresowanie
kilku nowych kobiet.

2) do moderatorek, autorek pokrewnych blogów oraz autorek logo - żeby nie było
tak całkiem nieideologicznie, w prezentacji chciałabym umieścić loga LB i LMB,
linki do forum i blogów, może kilka cytatów. Nie znalazłam nigdzie
jednoznacznej zgody ani zakazu korzystania z symboli i nazw lobby. Czy zatem
mogę bez osobistego pytania każdej z dziewczyn wykorzystać w prezentacji
wspomniane elementy? Dodam, że nie chodzi o zdjęcia forumek czy piersiówkę.

Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • panistrusia Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 14.02.09, 22:38
      Ja bym z chęcią przeczytała jakiś sensowny socjologiczny/medioznawczy
      artykuł na temat Lobby.

Na ile będę potrafiła służę pomocą - czy to na forum, czy na privie.
    • kasica_k Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 14.02.09, 22:54
      Zgadzam się z punktem pierwszym (=warto, czemu nie - fenomen LB jest ciekawy i
      godzien analizy :). Co do punktu drugiego - mamy tu taki zwyczaj, że o
      pozwolenie wykorzystania logo pytamy jego właścicielkę (oraz założycielkę LB),
      czyli naszą szefową butters77 :-) Sugerowałabym napisać do niej maila.

Co do materiałów graficznych czy cytatów ze Stanikomanii (z wyłączeniem zdjęć z
      cyklu "biust na żywo" - tu zastrzegam, że należy poprosić o zgodę przedstawione
      na nich osoby), to pozwalam na wykorzystywanie ich z podaniem źródła. Autorki
      pozostałych blogów zapewne też przeczytają ten wątek i odniosą się do Twojego
      pytania.
    • mauzonka Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 15.02.09, 00:22
      Fajnie! Ztcw, o Lobby wspominano już na XRAII w Rzeszowie (druga strona blipcastu:), więc prezentacja jak najbardziej może chwycić:) A od znajomego, który był kilka dni temu na barcampie w Rydze (o tu) słyszałam, że spotkał tam jakąś kobietę, która też coś-nie-coś z LB miała wspólnego:)

Jestem więc jak najbardziej za kolonizacją barcampów i podobnych imprez branżowych naszymi biuściastymi memami:) Aczkolwiek patrząc na liczebność żeńskiej reprezentacji na Auli w Warszawie podejrzewam, że taka prezentacja, poprowadzona pod kątem zasad dobierania staników, cieszyłaby się nikłą popularnością:) Nie wiem, jak w Trójmieście, ale na Auli babeczek jest naprawdę bardzo mało:/

Jestem ciekawa, czy uda Ci się wydobyć jakieś konkretne statystyki odnośnie do odwiedzalności LB. Mnie się nie udało, niestety, a chętnie bym zobaczyła jak to liczbowo wygląda.

Jeśli chodzi o Balkonetkę, to nie mam absolutnie nic przeciwko wykorzystaniu fragmentów treści z podaniem źródła. W końcu propagowanie blogaska leży w moim interesie:)

Jeśli będziesz potrzebowała jakichś szczegółowych informacji typu statystyki wejść itp. napisz mejla.
      • kasiamat00 Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 15.02.09, 12:59
        Bo Aula jest nuuuudnaaa... Przynajmniej ta jedna na której byłam była nudna
        straszliwie.
        • mauzonka nudna, nienudna 15.02.09, 15:49
          i tak to troche smutne, że kobitek jest tak bardzo dużo mniej niż facetów. nie sądzę, żeby faceci mieli jakąs większą tolerancję na nudę:) A nawiasem mówiąc, to aula się rozwija i akurat tamta, na której się spotkałyśmy, była wyjątkowo nieudana.
          • falcon_eye Re: nudna, nienudna 15.02.09, 17:34
            Mam podobne obawy co do frekwencji, a raczej stosunku pierwiastka męskiego do
            żeńskiego. Co prawda w 3mieście z edycji na edycję pojawia sie coraz więcej
            kobiet, ale wciąż można policzyć je na palcach dwóch rąk.

Ale my się facetów nie boimy :) Chciałabym ich zainteresować tematem na tyle,
            żeby nie usnęli w ciągu tych dwudziestu minut, a nawet żeby po powrocie do domu
            przekazali co nieco swoim partnerkom. Mam tydzień na obrócenie tego programu w
            życie.
    • maith Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 15.02.09, 02:29
      Myślę, że temat Lobby w efekcie i tak wszystkich zaciekawi.
      Nie musisz robić wykładu o doborze stanika. W zupełności wystarczy, że rzucisz
      jakimś cytatem pokazującym, po co to kobietom, czemu to robimy. Np. z co mi dała
      zmiana rozmiaru stanika. Dasz jeden przykład kobiety opisującej, jak skakała z
      radości przed lustrem, widząc, że jej biust w miękkim staniku jest większy niż w
      push-upie,
      a drugi dziewczyny z dużym biustem, która nie musi już łapać biustu, podbiegając
      do autobusu, w ogóle nie czuje jego ciężaru, bez problemu uprawia sport i takie tam.
      Żadne wyjaśnianie jak to działa, tylko samo wspomnienie mimochodem o efektach,
      pod pretekstem wyjaśnienia, skąd aż takie zainteresowanie tematem.
      Jestem pewna, że zasypią Cię potem pytaniami, jak to działa, chociaż pewnie
      raczej podczas rozmów nieoficjalnych :)

Mój blog pewnie nie będzie Cię w tym kontekście interesował, ale jeśli, to
      zasada jest taka sama, jak w Stanikomanii - zdjęcia dziewczyn należą do nich.
      • falcon_eye Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 15.02.09, 12:31
        Dziewczyny - bardzo dziękuję za opinie i wsparcie :)

Po takim pozytywnym odzewie (którego po cichu się spodziewałam) mogę potwierdzić
        moje wystąpienie organizatorom i zabrać się za przygotowanie szkicu prezentacji.
        Wtedy będę wiedziała jakiego rodzaju liczby i statystyki byłyby potrzebne. Sama
        prezentacja i zaproszenie na imprezę znajdzie się tutaj :)

Dziękuję za możliwość powołania się na materiały z Waszych blogów - źródła będą
        za każdym razem podane. Nie planuję wykorzystywać zdjęć dziewczyn, natomiast
        chciałabym pokazać jakiego rodzaju blogi powstały w powiązaniu z lobby i jakim
        cieszą się zainteresowaniem na przykład w odniesieniu do sond i konkursów itp.
        A do butters niedługo się odezwę w sprawie logo lobby.
    • amoureuse OT do falcon_eye 15.02.09, 12:42
      Może wpiszesz się na zlot Trójmiejski? :) Im więcej tym weselej :)
      • falcon_eye dzięki za zaproszenie, wpisałam się n/t 15.02.09, 17:35

• mauzonka Maużonek mi znalazł i mówi: "pacz!" 16.02.09, 23:23
      www.3camp.pl/index.php/2009/02/16/girl-power-prelegentki-agenda/
      O to, o to?:)
      • kasica_k Re: Maużonek mi znalazł i mówi: "pacz!" 17.02.09, 00:32
        "Przedsiębiorcze, utalentowane i odważne!" - trochę irytuje ton tego tekstu -
        tak jakby przedsiębiorczość, talent i odwaga były zarezerwowane dla facetów, a
        przedsiębiorcze panie stanowiły coś w rodzaju ciekawostki. A podobno Polki są
        jednymi z najbardziej przedsiębiorczych w Europie.

Że już nie wspomnę o: "Pamiętaj tym razem Ty kolego zostajesz w domu, na imprezę
        wyślij swoją żonę, siostrę, kochankę, mamę - niech poczują inspirację i odkryją
        dla siebie najciekawszą branżę świata :)" - tak jakby kobiety o istnieniu branży
        internetowej nie miały najmniejszego pojęcia.

To na marginesie :) Bo oczywiście bardzo się cieszę, że temat jest podnoszony,
        życzę prelegentce fajnej prezentacji oraz zaciekawionych słuchaczek i słuchaczy :)
        • mauzonka ja o tych przedsiębiorczych Polkach chciałam... 17.02.09, 02:01
          Już to podnosiłam wcześniej, ale powtórzę: żeńska reprezentacja na spotkaniach barcampowych jest mikra. Owszem, trochę nielicznych babeczek przewija się pośród organizatorów i raz od wielkiego święta pojawi się kobieta w charakterze inwajted-spikera (np. kilka Auli temu była Ola Lazar z gastronautów.pl) Z reguły takie spotkania to faceci-facetom.

Nie wiem, gdzie się te przedsiębiorcze Polki chowają, gdy mowa np. o tym jakich błędów nie popełniać we wnioskach o dofinansowanie działania 8.1 albo o tym, jak zdobyć VC na start-up z dobrym biznesplanem. Może po prostu te wszystkie przedsiębiorcze Polki chowają się w soich small- i medium- biznesach, typu MilenaBielizna, BiuBiu@Allegro, miniwarsztacik Effuniak... Wiem, jestem złośliwa:>, ale imo Polkom przedsiębiorczym brakuje jaj i ambicji, żeby zrobić coś na większą skalę i z rozmachem. Tego samego zresztą brakuje polskim przedsiębiorcom w ogóle: dlatego w Polsce wciaż nie powstała technologia na miarę Google'a czy Skype'a.

Jeszcze jedna różnica między przedsiębiorczymi Polkami i przedsiębiorczymi Polakami jest taka, że za robienie start-upu z dziedziny IT, który padnie po roku - bierze się byle student III roku politechniki bez specjalnych talentów, z myślą, że jak się uda, to będzie wielkim byznesmenem, a jak się nie uda, to trudno. Nie słyszałam o studentce, która miałaby na swoim koncie udany albo i nawet nieudany start-up IT.
          Nie ma takich? Dlaczego? Boją się ryzyka? A może nie mają najmniejszego pojęcia o istnieniu branży internetowej?:>

Stąd jestem za taką popularyzacją kawa-na-ławę, bo sądzę, że baby się po prostu boją chodzić na tego typu spotkania, przez co same się wykluczają ze środowiska, które akurat przedsiębiorczości na obszarze IT abrdzo sprzyja.
          • kasica_k Re: ja o tych przedsiębiorczych Polkach chciałam. 17.02.09, 04:29
            mauzonka napisała:
            > Jeszcze jedna różnica między przedsiębiorczymi Polkami i przedsiębiorczymi Pola
            > kami jest taka, że za robienie start-upu z dziedziny IT, który padnie po roku -
            > bierze się byle student III roku politechniki bez specjalnych talentów, z myśl
            > ą, że jak się uda, to będzie wielkim byznesmenem, a jak się nie uda, to trudno
            > . Nie słyszałam o studentce, która miałaby na swoim koncie udany albo i nawet n
            > ieudany start-up IT.

Jeśli już mowa o studentkach politechniki oraz w ogóle kierunków
            informatycznych, to zdaje się, że jest ich cały czas dużo mniej niż studentów,
            to i skąd się mają brać. Przyczyny owego stanu rzeczy są, jak wiadomo, złożone.

> Stąd jestem za taką popularyzacją kawa-na-ławę, bo sądzę, że baby się po prostu
            > boją chodzić na tego typu spotkania, przez co same się wykluczają ze środowisk
            > a, które akurat przedsiębiorczości na obszarze IT abrdzo sprzyja.

Stawiam, że boją się między innymi dlatego, że słyszą i czytają na co dzień, że
            kobieta-co-kuma-Internet to taka świnka morska. Nie twierdzę, że kobiety tłumnie
            i z rozmachem tworzą przedsięwzięcia internetowe. Proponuję tylko nie robić
            sobie żarcików w stylu "zapraszamy panie, panowie siedzą w domach", ale może ja
            po prostu nie mam poczucia humoru :>
            • falcon_eye Re: ja o tych przedsiębiorczych Polkach chciałam. 17.02.09, 10:32
              Żart rzeczywiście mało śmieszny, ale chyba po prostu odzwierciedla
              rzeczywistość. Kobiety w branży IT - czy to jako programistki czy inicjatorki
              biznesu internetowego - wciąż stanowią podejrzaną ciekawostkę. Głównie przez
              efekt skali, a w rezultacie również dlatego że ich poczynania są baczniej
              obserwowane a nieuniknione upadki szeroko komentowane. Spotykam się z takimi
              sytuacjami od kilkunastu lat i sama już nie wiem czy warto dalej się buntować,
              udowadniać coś otoczeniu czy po prostu pogodzić się z tym faktem i robić swoje.

Mirek Wąsowicz - organizator imprezy - na pierwszą propozycję tematu o Lobby
              odpowiedział:
              "Lobby Biusciaste byloby fajnym "show" i ciekawym przerywnikiem w ciagu
              wystapien, ale obawiam sie, ze nie ma tam tresci biznesowych - a nie chcialem
              kobiet wystawiac na scene tylko dla zabawy, ale po to aby pokazac, ze sa miedzy
              nami, sa specjalistami i radza sobie lepiej od nas, tylko, ze nie maja takiego
              parcia na mikrofon."

Z jednej strony całkiem sensownie, ale z drugiej trochę przykro, że zadziałało
              skojarzenie: biuściaste = cycate = beczka śmiechu. Prawie jak na pogadance o
              rozmnażaniu w gimnazjum.

Szczerze mówiąc po takiej reakcji miałam ochotę albo zrezygnować albo się poddać
              i zdecydować na "konwencjonalny" temat biznesowy. Ostatecznie jednak (z Waszą
              znaczącą pomocą!) Lobby weszło do harmonogramu imprezy, a ja teraz głowię się co
              by tu zrobić żeby rzeczywiście nie wyjść na tą przysłowiową świnkę morską,
              której w dodatku matka natura zamieniła mózg z cyckami.
              • maith Re: ja o tych przedsiębiorczych Polkach chciałam. 17.02.09, 11:56
                Spokojnie :)

1) Będziesz miała o czym mówić - Lobby ma ogromny wpływ na branżę, która stanowi
                przedmiot naszych zainteresowań. Przyjrzyj się temu aspektowi, bo pod tym kątem
                trudno znaleźć porównywalnie silną grupę konsumencką.

2) Pamiętaj, że Lobby jest i Biuściastych i Małobiuściastych. Czyli dotyczy
                wszystkich kobiet.

3) Wyjaśnij w skrócie, jak to działa. Że to co przekazujemy opiera się na
                jasnych prawach fizyki i w zasadzie dziwne jest to, że przez tyle lat tyle
                kobiet i tylu ich mężów nie zorientowało się, że coś jest nie tak.
    • butters77 Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 17.02.09, 20:12
      Haloo, tu "szefowa";))
      Przepraszam za poślizg w odpowiedzi, ale ostatnio pracuję całymi dniami i wpadam
      na Lobby w trybie ekspresowym (= rzadko i na 2 minuty). Falcon, dzięki za maila,
      bo pewnie przegapiłabym ten wątek.

Dziewczyny już wiele napisały - mnie pozostaje tylko przyklasnąć. Temat wydaje
      mi się świetny - bardzo chętnie wysłuchałabym Twojej prezentacji (lub - podobnie
      jak Panistrusia - przeczytała porządny artykuł medioznawczy na ten temat). A w
      sumie... może byłaby możliwość, żeby niektóre z nas Cię wysłuchały na żywo?;)
      Mauzonka ma uzasadnione obawy co do frekwencji - a lobbystki podkręciłyby
      odsetek kobiet;) Ach, szkoda, że nie mogę być za tydzień w 3mieście:)

Co do logotypu, to korzystaj śmiało (w przyzwoitej jakości do pobrania tu:
      lobby.blox.pl/2008/11/LOGO-Lobby.html
      Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem.

Wyżej pojawił się też wątek statystyk - uuuuch, jak ja żałuję, że fora prywatne
      nie mają w ustawieniach rubryki "statystyki" tak, jak blogi:/ Obserwowanie
      frekwencji na forum - a przede wszystkim porównywanie liczebności osób w różnych
      okresach działalności lobby (dawniej, przy okazji akcji medialnych itp.) byłoby
      szalenie interesujące. Bardzo jestem ciekawa, czy np. więcej osób wpadło do nas
      po występie w tv śniadaniowej TVN-u czy w TVP2:)
      • butters77 Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 17.02.09, 20:16
        butters77 napisała:

> Ach, szkoda, że nie mogę być za tydzień w 3mieście:)

No tak, teraz dopiero zauważyłam, że rejestracja na spotkanie jest juz
        zamknięta. Falcon, koniecznie pochwal się nam później swoją pracą -
        obejrzymy/przeczytamy z wypiekami na twarzy!:)
        • falcon_eye rejestracji jeszcze nie było :) 17.02.09, 22:10
          butters77 - dzięki za odp. i pozwolenie

Szkoda, że nie będzie Ciebie w 3miescie - rejestracja na spotkanie 24 lutego
          jeszcze się nie rozpoczęła (na stronie cały czas jest stara lista).

O imprezie poinformowałam dziewczyny z wątku 3miejskiego zlotu - może któraś
          będzie mogła się zjawić i kibicować :)

A prezentacja na pewno się tu znajdzie!
          • victoria08 musze tam :) 18.02.09, 06:03
            Skonczylam min PG, bylo nas 8 na 180 facetow na roku.
            Po prostu typowo informatycznych kobiet jest malo i tez nie wszystkie wiedza o
            barcampie ja cos kiedys slyszalam ale w ramach innej technologii myslalam to
            tylko cos tam, wiec zignorowalam.
            teraz mi przypomnialyscie.

i halo halo sa odwazne:P
            odwagi bym nie czepiala sie, dzisus po prostu jak malo kobiet bylo to pisza czy
            sa odwazne. taka mini prowokacja jak dla mnie i tyle.

co do startupow, moze kobiety bardziej przemysla sprawe po prostu.
            po1 skoro 8 kobiet na 180 facetow 1rok zaczelo 6 na 100 facetow skonczylo.
            to jaki to procent? ok.6% w branzy to kobiety na tym przykladzie.
            po2 poza tym jaki procent ogolu ma firme lub probuje ja miec? nie wiem strzelam
            - 5-10%? to policzcie sobie te 5-10% z 6 kobiet rocznie konczacych kierunek
            (Wiadomo sa tez inne uczelnie no to z kilkunastu kobiet rocznie).
            pol kobiety? 1? 2?

ulzylo mi ze mozna sie zapisywac, czekam na start rejestracji. ja MUSZE TAM BYC.
            bo oba tematy sa mi bliskie:)
            • agastrusia Re: musze tam :) 20.02.09, 09:20
              Ja, mimo iż jestem zielona z informatyki, chętnie się pojawię i podwyższę
              frekwencję ;-P
              • agastrusia Re: musze tam :) 20.02.09, 09:27
                Czy rejestracja już ruszyła?
                • falcon_eye Re: musze tam :) 20.02.09, 11:38
                  Niestety :(

Rejesteracja ruszyła wczoraj i w nieco ponad godzinę wszystkie
                  miejsca zostały rozdysponowane.

Ale najprawdopodobniej filmik z prezentacji będzie już po wszystkim
                  na 3camp.pl
                  • butters77 Re: musze tam :) 21.02.09, 19:17
                    Ooch.. to szkoda:( Ale na filmik liczymy bardzo mocno:) I trzymamy kciuki za
                    prowadzącą prezentację!:)
    • victoria08 no i bede:) 20.02.09, 08:08

• falcon_eye I po zawodach 25.02.09, 08:56
      No i po sprawie.

Nie mogę powiedzieć, żebym była super zadowolona z efektu.

Oczywiście zgodnie prawem Murphy'ego - jeżeli coś mogło się zepsuć
      to zepsuło się właśnie mnie. Zamiast przynieść własnego laptopa
      skorzystałam ze sprzętu organizatorów, który miał jakieś dziwne
      ustawienia dla pilota. Na początku nie miałam żadnej kontroli nad
      szybkością przerzucania slajdów, więc wszyscy je zobaczyli zanim
      zaczęłam cokolwiek mówić. W rezultacie cały zabawny i błyskotliwy
      początek, który miał rozluźnić atmosferę i pociągnąć na fali całe
      wystąpienie został spalony.

A ja przez tą wpadkę straciłam kompletnie wenę i zapomniałam połowy
      rzeczy, o których miałam powiedzieć, a drugą połowę poprzekręcałam
      (jaki bracamp? przecież to pomysł Mauzonki...).

Na razie zaklinam więc organizatorów żeby nie upublicznili nagrania
      tej porażki.

A jeżeli ktoś jest jeszcze zainteresowany samą prezentacją, to można
      ją obejrzeć tu: www.slideshare.net/secret/HpWdIIrUy3o1SC
      • turzyca Re: I po zawodach 25.02.09, 10:28
        Szkoda, ze Ci sie cos skopsalo, bo prezentacja mi sie bardzo podoba, jest tak
        fajnie zbudowana, ze moglam sobie do tego domyslec fajny, zabawny, ale i
        rzeczowy wyklad.
      • victoria08 Gratulacje:) 25.02.09, 11:58
        ej no było bardzo dobrze:) i tak ciagnelas w meskim towarzystwie nielatwy
        temat:) ja siedzialam z przodu i nie widzialam ze cos nie wyszlo:P
      • victoria08 Re: I po zawodach 25.02.09, 12:00
        mialas duzo pytan, mimo ze osob bylo malo, mnie jedynie zabraklo w calosci
        wiecej przykladow przed i po. bo to chyba najbardziej dziala. - to jednak jest
        na stanikomanii i trzeba zdobyc.
        swietne grafiki b. mi sie podobaly, sama rysowalas?
        chociaz ten jeden 65h tez robil wrazenie.
        • falcon_eye Re: I po zawodach 25.02.09, 13:13
          teraz - po fakcie - mam 100 nowych pomysłów co jeszcze można było dodać. Tak
          naprawdę miałam za mało czasu, żeby dobrze wszystko przemyśleć i poprosić
          'modelki' ze stanikomanii o zgodę na pokazanie zdjęć 'przed'i 'po'.

A komiksy tak na szybko zrobiłam w www.toondoo.com. Sama nie mam takich zdolności :)
          • maith Prezentacja jest genialna :) 25.02.09, 18:06
            No to teraz jak lobby będzie mogło być jeszcze gdzieś profesjonalnie
            zaprezentowane, to wiemy, kogo wysyłać :)
            Super wszystko obmyśliłaś i nawet jeśli nie było tak doskonale, jak sobie
            wymarzyłaś, to wygląda, że i tak było bardzo dobrze.
          • kasica_k Re: I po zawodach 26.02.09, 05:41
            falcon_eye napisała:

> teraz - po fakcie - mam 100 nowych pomysłów co jeszcze można było dodać. Tak
            > naprawdę miałam za mało czasu, żeby dobrze wszystko przemyśleć i poprosić
            > 'modelki' ze stanikomanii o zgodę na pokazanie zdjęć 'przed'i 'po'.

Trzeba było mnie kazać, sama bym to załatwiła :)

> A komiksy tak na szybko zrobiłam w www.toondoo.com.

O, dzięki za ten adres. Przyda się :)
      • paulinago Re: I po zawodach 25.02.09, 12:59
        A mi się bardzo podobało - żadna porażka. Mimo, że było późno, a uczestnicy w
        dużej części się już wykruszyli, ci co zostali byli zadowoleni. Przynajmniej tak
        słyszałam :) Moim zdaniem, to była najlepsza prezentacja tego wieczoru. No może
        "wizażową" była jeszcze porównywalna.
        Gratulacje!
        • falcon_eye Re: I po zawodach 25.02.09, 13:19
          Heh, dzięki :)

Małżonek dyplomatycznie stwierdził że stawia moją prezentację i Wizażu razem na
          pierwszym miejscu. Powiedzmy, że mam nauczkę na przyszłość ;)
          • agafka88 falcon_eye, sprawdz gazetowego n/t 25.02.09, 13:45
          • mauzonka Slajdy super! 25.02.09, 14:47
            Prezentacja slajdowa jest świetna! Uśmiałam się przy niektórych zdjęciach:)

Powiedz: jakie były pytania z sali? Czego dotyczyły? I może jednak zdecyduj się na upublicznienie video z prezentacji... Wrzuciłabym na blogaska...;)
            • maith Re: Slajdy super! 25.02.09, 18:13
              Dokładnie. Kobiety mają skłonność bardzo ostro same siebie oceniać. Zwykle
              zupełnie niepotrzebnie. Ty widzisz obmyśloną całość i domyślone teraz
              możliwości. A prawdopodobnie to, co pokazałaś, bez świadomości, jakie to mogło
              być jeszcze dopieszczone i tak wyszło ok.
              No a skoro miałaś okazję poćwiczyć, to na pewno warto, żebyś jeszcze kiedyś
              spróbowała pokazać tę dopieszczoną wersję, bo to już na pewno będzie majstersztyk :)
              • kasica_k To jest świetne! 25.02.09, 18:27
                I bardzo bym chciała usłyszeć, co mówiłaś :)

Wiele rzeczy mi się podobało, m.in. to, że podkreśliłaś, że LB inspiruje innych
                do własnej działalności (tu oprócz Effuniak i BiuBiu można by też wymienić kilka
                sklepów z bielizną).
            • missmurder Re: Slajdy super! 25.02.09, 18:26
              Zgadzam się z mauzonką, super ta prezentacja slajdowa :)
              I też jestem ciekawa, jakie były pytania.
              I myślę, że mimo Twoich odczuć, sporo z nas chciałoby zobaczyć film z
              prezentacji :)))
              • falcon_eye Re: Slajdy super! 26.02.09, 19:05
                Dziewczyny, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

Najprawdopodobniej w ciągu kilku dni na 3camp.pl pojawią się filmy z występów.
                Dam znać, jak już będą. A nawet jeśli ich nie wystawią to użyję argumentów, żeby
                przesłali mi offline wersję.

A co do pytań - były ich dwa rodzaje: merytoryczne i te trochę mniej.

Z cyklu merytorycznych:
                - czy mamy jakieś osiągnięcia jeżeli chodzi o wpływ na producentów
                - czy spotykamy się w realu
                - w jaki sposób przebiega moderacja forum i jak moderatorki radzą sobie ze
                spamerami (tu musiałam trochę improwizować, bo do moderatorek nie należę ;))

Natomiast panów bardziej interesowało:
                - jak obmierzyć partnerkę, żeby się nie zorientowała (np. w celu zakupu
                pierwszego prawidłowo dobranego biustonosza w prezencie)
                - jak dostać się na zlot
                - jak zostać bra-fitterem

I to właściwie tyle. Podbudowana tymi wszystkimi entuzjastycznymi komentarzami z
                chęcią wystąpię kolejny raz z biuściastą prezentacją, jeżeli tylko będzie ku
                temu okazja :)
      • butters77 Na pewno było świetnie:) 25.02.09, 18:29
        Gratuluję raz jeszcze (i żałuję, że nie widziałam na żywo:)

Tymczasem przesłałam Ci maila, falcon:)
        • szarsz Prezenacja jest RE-WE-LA-CYJ-NA n/t 25.02.09, 19:10

• victoria08 agastrusia co do rejestracji na 3camp 25.02.09, 19:46
            z ta rejestracja to jest lekka sciema bo i tak nikt przeciez nas nie sprawdzal
            kilka osob ktore znam i byly zapisane nie zjawily sie.
            poza tym napisalam do organizatorow i napisali ze dla kobiet to sie zawsze
            miejsce na 3camp znajdzie wiec glowa spokojna:)
    • slotna Re: Lobby na barcampie w trójmiescie - mogę? 25.02.09, 19:47
      Swietna jest ta prezentacja, rzeczowa i zabawna rownoczesnie :) Bardzo chcialabym zobaczyc video z wykladu.

--
      Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
    • mauzonka Wygmerałam fotki z 3campu.. 26.02.09, 01:44
      www.flickr.com/photos/3camp/sets/72157614337974055/with/3308263531/
      Muszę przyznać, że bardzo fajnie to w 3mieście jest zorganizowane - bardziej sprzyja kuluarowaniu i minglowaniu niż formuła aula + scena + widownia.
      • butters77 Tak, też je przeglądałam 26.02.09, 10:23
        I też mam wrażenie, że przyjemna kameralność tam panowała. Aż chciałoby się tam
        być, prawda Mauzonko?;)

Tymczasem upamiętniłam prezentację Falcon na "lobblogu":

lobby.blox.pl/2009/02/LOBBY-na-barcampie-w-Trojmiescie.html
    • butters77 Ekspresowy update;) 26.02.09, 19:36
      Dzięki szybkiej wymianie maili z falcon_eye udało mi się zdobyć więcej
      informacje na temat prezentacji barcampowej:) Zainteresowane tematem zapraszam
      do lektury notki Jakzmierzyć partnerkę, by się nie zorientowała? ;))
    • butters77 :D 19.03.09, 21:36
      Co tu dużo gadać - JEST FILMIK!:D
      • paskudek1 Re: :D 20.03.09, 15:55
        wsytąpił błąd wewnętrzny serwera:(
        • butters77 Zdarzają się zastoje Bloxa 20.03.09, 17:49
          w takim wypadku warto spróbować odświeżyć link chwilę później.

Teraz np. wszystko powinno być ok:)
      • falcon_eye Re: :D 20.03.09, 20:53
        Och, Butters, tego miał nikt nie widzieć ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka