Dodaj do ulubionych

katalog - pytanie

21.02.09, 19:01
Witam serdecznie :) Od dawna przegladam forum jednak nie miałam
odwagi napisać ;/ dziś postanowiłam założyć konto i oto jestem :)
mam 21 lat i rozmiar 85F. Mieszkam w dośc małym mieście i niestety o
stanikach w takim rozmiarze mogę pomarzyć :( kupuję zwykle na
allegro, ale nie zawsze 85F dla wszystkich staników jest identyczne :
( zauważyłam, że jest tu link do katalogu, powiedzcie mi jak mogę
kupić stanik z tego katalogu? Tam są tylko numery, nazwy, wymiary i
to wszystko... jak mogę kupic upatrzony model?
Obserwuj wątek
    • kryklu Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:17
      Witaj:)))
      Najpierw obmierz się dokładnie (pod biustem baaardzo ściśle na
      wYdechu, w biuście bardzo luźno) i w wątku pt. "Jaki powinnam nosić
      rozmiar stanika" zadaj pytanie o Twój rozmiar.
      W wątkach "Sklepy stacjonarne" i "Sklepy internetowe" dowiesz się,
      gdzie możesz kupować staniki.
      Wszystkie te wątki (i wiele innych, które warto przeczytać)
      znajdziesz na górze głównej strony, koło logo LB.
    • greylin Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:17
      Po pierwsze: zapraszam do wątku rozmiarowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=90958253 aby upewnić się czy to 85F na pewno jest dobrze dobrane.
      Po drugie: spis sklepów internetowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200

Warto tez przejrzeć przewodnik po forum: lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html
      Tam wszystko jest, krok po kroku, opisane :)
    • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:23
      kochana, czy Ty masz ściśle mierzone pod biustem 95cm? Wpisz się proszę do wątku rozmiarowego, wg. instrukcji z pierwszego posta, tam doświadczone forumki podpowiedzą Ci w jaki rozmiar powinnać celować na począttek. watek jest przyszpilony na szczycie listy wątków.

Teraz bardzo ważna rzecz. Na początku poruszanie po lobby może wydawać się trudne, więc tu masz specjalny przewodnik, dzięki niemu dowiesz się o najważniejszych rzeczach na forum.
      lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html
      Kupujemy stacjonarnie i przez internet, tu masz linki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200
      Wszystkie linki, które Ci podałam znajdują się w spisie treści - naprawdę warto go przeczytać na początku forumowej przygody.

Gratuluję odwagi i nie krępuj się pisać :)

Pozdrawiam,
      Agafka
      • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:37
        85F to z pewnością dobry rozmiar. Moje pytanie dotyczyło konkretnego
        modelu. Przeczytałam linki i nie znalazłam odpowiedzi. Weszłam w
        firmę, ale nadal tylko opis stanika, bez ceny i mozliwości kupna :(
        • kasienka.b Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:40
          kupić stanik mozna albo w sklepie stacjonarnym, jeśli takowy sie znajduje w
          Twojej okolicy, albo w sklepie internetowym. Na Lobby jest też dział sprzedam,
          możesz tam poszukać.
        • joankb Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:40
          Katalog nie ma charakteru sprzedażowego, to nasz materiał pomocniczy.
          Obejrzyj polskie sklepy internetowe - jeśli wybrałaś Freyę czy Panache coś w
          nich znajdziesz.
          W katalogu są także starsze modele - tych musisz szukać na giełdzie, na allegro
          czy na ebayu.
          O jaki model Ci chodzi?
          • maith Aaa, nasz katalog - konsumencki ;) 21.02.09, 21:36
            Ja myślałam, że chodzi o jakiś katalog firmowy.
            Ale jeśli to katalog z obiektywnymi recenzjami, tworzony przez konsumentki, to
            przecież oczywiste, że nie da się z niego kupować ;)
        • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:42
          naprawdę masz 95 od biustem? szukasz 85F polskiego czy brytyjskiego Moze po prostu się sprawdz i wpisz w tym wątku, to nic nie kosztuje :)

Podalam Ci linki do sklepow internetowych i sttacjonarnych, masz tam adresy sklepow stacjonarnych, i linki do adresow sklepow internetowych. serio nie widzisz?
        • samo_zloto Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:42
          Ten katalog, o którym myślisz, to po prostu zbiór wszystkich biuściastych
          modeli, a nie katalog jakiegoś konkretnego sklepu. Sklepów poszukaj w linkach
          podanych wyżej przez dziewczyny.
        • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:43
          Megano, to jest forum dyskusyjne, nie sklep, więc nie znajdziesz tu linków z
          ceną i opcji "kup". Natomiast dziewczyny słusznie pytają najpierw o to, czy
          jesteś pewna tego 85, bo to oznaczałoby, że ciasno mierząc pod biustem masz 95
          cm? Czy na pewno?
          Warto zweryfikować ten rozmiar, bo 99% dziewczyn, które tu trafiają nosi źle
          dobrany rozmiar.
          Poza tym, jeśli faktycznie masz 85F, to czy jest to rozmiar brytyjski, czy
          kontynentalny? Może jednak wpisz się do wątku rozmiarowego, zaczniemy od
          podstaw, dobrze?
        • kryklu Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:59
          > 85F to z pewnością dobry rozmiar

A skąd ta pewność?
          Większość z nas tutaj nosi dobrze dobrane staniki w różnych
          rozmiarach. Staniki w identycznym rozmiarze różnią się wielkością
          misek i rozciągliwością obwodu, nawet jeśli pochodzą od jednego
          producenta. Do tego dochodzi różnica między rozmiarówką
          kontynentalną a angielską... Dlatego tak ważne są Twoje wymiary.
          Posłuchaj naszych rad, udaj się do wątku rozmiarowego, a potem
          czytaj jak najwięcej LB. Ucz się na naszych porażkach i sukcesach.
          Zaoszczędzisz czas, nerwy i pieniądze.
          • maith Podpowiedź 21.02.09, 21:45

Jak ja byłam przekonana, że większych miseczek niż F nie kupię, to też wierzyłam
            święcie, że akurat 75F to mój dobry rozmiar.
            I bałam się choćby pomyśleć, że mogłoby być inaczej...
            Z tym 85F może być podobnie. To tylko najmniej zły z rozmiarów dobieranych w
            sklepie.
            Naprawdę, jak już tu weszłaś, to odważ się sprawdzić w rozmiarowym, w jakich
            okolicach byłby Twój rozmiar, gdybyś starała się go dobrać prezyzyjnie. Nie masz
            się czego bać - znamy miejsca, gdzie kupuje się ładne staniki do miseczki K (i
            to brytyjskiej, czyli znacznie większej :)
    • idid Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:44
      Jejku, a jakiego katalogu? Możesz dać linka? Myślałam, myślałam i nie wiem o
      jaki katalog chodzi.
      • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:45
        idid, o ten katalog:
        kataloglb.blox.pl/html
      • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:45
        kataloglb.blox.pl/html
        • idid Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:51
          Dziękuję Wam dobre kobiety, musiałam to przegapić. Ostatnio krucho u mnie z czasem.
        • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 19:54
          Już wiem :) dzięki za odpowiedzi :) chodziło o model Ultimo Black
          Label Seduction. Co do rozmiaru to pod biustem mam 83cm. Wysłałam
          swoje wymiary pewnej firmie (nazwy nie pamiętam) zajmującej się
          profesjonalnym doborem staników i tam odpisali mi jaki mam rozmiar.
          Próbowałam eksperymentować z różnymi rozmiarami (80 pod biustem,
          nawet 90) i tylko 85 leży idealnie. 80cm jest stanowczo za małe, nie
          zapnę nawet na pierwszą haftkę, 90 "jeździ" po plecach. Co do
          miseczki to byłam w szoku, zę firmy tak mogą się róznić. Idealnie
          leży na mnie Marks&Spencer, reszta firm niestety odbiega od moich
          wymiarów ;/ miałam la senzę (za mała), georgeus (czy jakoś tak-
          stanowczo za duży, obwód ok-miseczka ogromna). A wszystkie miały
          rozmiar 85F... Pytałam o ten katalog, ponieważ nie mam dostępu do
          żadnych sklepów, najbliżej będzie mi chyba do stolicy, ale to i tak
          300km ;/
          • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:01
            obwód 85 NIE jest dla osoby mającej 83 cm pod biustem. Firma nie wzięłą pod uwagę, że obwód stanika się rozciąga. Spojrz na fotki dziewczyn, ktore dobierały staniki wg naszych porad:
            stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780
            Te gorzej wyglądające fotki to zdjęcia wg porad tej firmy, w ktora Ci doradzała.

W 80tce nie zapniesz się na pierwszą haftkę, bo mierzysz 80tke ze zbyt małymi miseczkami, przez to jest wrażenie ciasnoty obwodu.
          • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:02
            I z jakiego miasta jesteś?
            • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:03
              Mierzyłam 80F, 85F i 90F i tylko staniki z rozmiarem 85F leżą
              idealnie.
              • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:06
                F to nie jest ten sam rozmiar!!! W różnych obwodach to inna wielkość miseczki,
                to tak, jakbyś mierzyła buty 39, 40 i 42, bo to wszystko jedno, jakiej długości
                masz stopę. Ile masz w biuście?
                • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:09
                  pod biustem 83cm, w biuście 102cm
                  • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:13
                    megana-88 napisała:

> pod biustem 83cm, w biuście 102cm

przekopiuj proszę tego posta tutaj, nasze ekspertki podpowiedzą Ci rozmiar stanika:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=90958253
                    Z jakiego miasta jesteś? Może jest w Twojej okolicy sklep stacjonarny godny polecenia.
                    • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:14
                      i czy mierzyłąś się tak ściśle, że aż miarka trzeszczała? Bo ja jak zmierzę się luźno, to mam 75cm pod biustem, a tak na trzeszczenie miarki 72
                  • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:15
                    JA przy rozmiarach 82 POD biustem i 102/104 w biuście noszę rozmiar 34F lub 70G.
                    Masz prawie identyczne wymiary i robisz ten sam błąd, co większość kobiet:
                    nosisz zbyt luźne obwody i za małe miseczki. Obwód nie trzyma piersi, trzeba je
                    poprawiać, bo wyjeżdżają z miseczek, ramiączka się wpijają? Odpowiednio
                    dopasowany obwód przytrzyma Ci biust, nie będzie smętnie zwisał na naramkach.
                    Uwierz, sprawdzam to od roku i jestem zachwycona efektem, biust nie wisi, nie
                    podskakuje, zostaje grzecznie na miejscu i jest ślicznie podniesiony.
                    Obwód 85 mogłabyś nosić, gdyby materiał stanika się nie rozciągnął, ale tak nie
                    jest: założę się, ze możesz go naciągnąć do ok.100 cm? I jak ma przytrzymać Twój
                    spory, piękny biust, skoro zachowuje się jak gumka od majtek? Obwód musi być
                    ciasny, a miska odpowiednio duża, by obejmowała całą pierś i nic się nie wrzynało
                  • wolffie Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:19
                    megana-88 napisała:

> pod biustem 83cm, w biuście 102cm

Ja przy prawie takich samych(81/101,5) wymiarach noszę 75F (brytyjskie) to mniej
                    więcej 75G polskie. Z tym że było dobierane jak miałam 82 pod biustem i teraz
                    muszę na ciaśniejsze haftki się zapinać. I już się zaczynam skłaniać ku 70
              • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:08
                A wiesz, że miseczka w 80F jest o 2 miseczki mniejsza niż w 85F?? Więc nic dziwnego, że nie mogłaś się dopiąć w tym staniku i było CI ciasno.

Miseczka różni się wielkością ze względu na obwód, tu masz zdjęcie ilustrujące tą różnicę:
                b75.blox.pl/resource/DD_comparison2.jpg
              • maith To już wiadomo, gdzie jest błąd :) 21.02.09, 21:33
                megana-88 napisała:

> Mierzyłam 80F, 85F i 90F i tylko staniki z rozmiarem 85F leżą
                > idealnie.

F to nie rozmiar. Jest wyliczane od każdego obwodu osobno :)

A jakbyś zmierzyła 60F to by było na 84 W BIUŚCIE.
                A dla odmiany 100F jest na 127 w biuście.

85F mieści Ci biust i tyle. Ale nie uwzględnia PRAWDZIWEJ różnicy między biustem
                a podbiuściem.

Podstawą PRECYZYJNEGO doboru stanika jest mierzenie biustu pasującego i w
                biuście i pod biustem.
          • kryklu Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:12
            Już wiesz???
            A czy mając przykładowo w biodrach 100cm, nosisz majtałasy, które
            leżąc płasko mają 50-60cm? Tylko wisząc na szelkach nie spadłyby z
            pupy.
            Analogicznie stanik musi trzymać się przede wszystkim na obwodzie, a
            nie na ramiączkach.
            Na 83cm pod biustem powinnaś nosić obwód najwyżej 75, a
            najprawdopodobniej jeszcze mniejszy, z odpowiednio dużymi miseczkami.
            Chociaż bardzo młoda, jesteś już dorosła.
            Czy w końcu posłuchasz naszych rad, to Twoja decyzja.
            Powodzenia :)
            • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:15
              chodziło mi o katalog - nie rozmiar stanika, analogicznie do tego co
              napisałaś powinien być dobry, więc pytanie dlaczego się nie zapina?
              Przecież 75cm to 75cm.... czyli jaki powinnam nosić? do tej pory nie
              miałam z tym problemu...
              • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:18
                weź ten swój stanik z obwodem 85, rozciągnij na maksa - tak, żeby nitki o mało co nie trzeszczały i sprawdź, do ilu się rozciąga? bo IMO 100cm to minimum. Noisz stanik ze zbyt szerokim obwodem.

Wpisz się do tego rozmiarowego :)
              • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:18
                Nie zapina się, bo za ciasny w miseczkach, biust się w nie nie mieści i wpycha
                się pod obwód, dlatego jest ciasno. Spróbuj obwód 75 lub 70 (tak, tak) zapiąć z
                miseczkami na plecach, wcale nie będzie tak ciasno. Przy odpowiednio dużych
                miseczkach wszystko będzie pasować, wiem co mówię, bo sama jestem przykładem:))
                • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:21
                  nie mówcie mi, że mam rozmiar 75 G H czy inny taki, ja juz przy 85F
                  się załamałam :(
                  • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:23
                    Rozmiar nie jest od załamywania tylko do noszenia. Buty też kupisz mniejsze,
                    byle noga ładniej wyglądała i żeby ludzie nie usłyszeli, ze zamawiasz np.
                    40-tkę??? Bądź dorosła,skoro piszesz, ze od dawna czytasz lobby, to zadziwiająco
                    mało o nas wiesz. Uważasz, że te kilka tysięcy dziewczyn się myli???
                    • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:28
                      po prostu tyle czasu było ok i nagle dowiaduję się, że się mylę,
                      choć przeczytałam wskazówki i żadna do mnie nie pasuje. Biust się
                      nie wylewa, ramiączka nie wpinają się w ciało, stanik nie jeździ po
                      plecach. Niedawno kupiłam stanik bez ramieczak firmy Gorgerous (czy
                      jakoś tak). Zapina się dość ciasno, ale miseczki stanowczo za duże.
                      To jak mam kupić węższy?
                      • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:41
                        > po prostu tyle czasu było ok i nagle dowiaduję się, że się mylę,

Ja myliłam się jakieś 20 lat, Ty masz szansę nie powtarzać moich błędów.
                        Zapięłaś już jakąś 75tkę z miskami na plecach, jak Ci radziłam. Jest ciasno???
                  • wolffie Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:26
                    megana-88 napisała:

> nie mówcie mi, że mam rozmiar 75 G H czy inny taki, ja juz przy 85F
                    > się załamałam :(

Nie ma się czym załamywać. To nadal jest ten sam twój biust i od napisu na metce
                    się nie zmieni.
                    Za to w dobrym biustonoszu będziesz tak świetnie wyglądać, że sama się nie
                    będziesz mogła na siebie napatrzeć. A metkę możesz odpruć i nikt nie będzie
                    wiedział co tam było napisane ;))))
                    • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:33
                      wolffie, niby masz rację, metkę można odpruć, ale czy ta fobia literkowa ma
                      sens??? Czy kk345 w rozmiarze ubrań 36 i kk345 w 42 to będą dwie rożne osoby z
                      inną osobowością? Rozmiar to rozmiar, nie ma co wydziwiać, takiego potrzebuje
                      moje ciało i nie mam zamiaru przejmować się, co inni o tym pomyślą. Noszę 70G,
                      jeśli komuś się nie podoba ten Gigantyczny rozmiar, to jego problem, nie mój,
                      prawda?
                      Nie będę wpychać się na siłę w za małe buty (że znowu odniosę się do tego
                      porównania), by kogoś nie przestraszyć noszonym rozmiarem...
                  • turzyca Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:28
                    A dlaczego sie zalamalas? Ja nosze 65GG, wiesz ile jest fajnych stanikow w
                    takich rozmiarach?
                    Zeby sie nie rozpisywac, przejrzyj co oferuje jeden tylko sklep w tym brytyjskim
                    75F: o tu, a nie
                    jest to sklep z najwiekszym wyborem. Tylko moj ulubiony. :)
                    • turzyca Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:32
                      Ah, dlaczego pokazuje Ci brytyjskie 75F? Bo brytyjskie miseczki sa wieksze niz
                      polskie i brytyjskie 75F to odpowiednik mniej wiecej polskiego 75H.
                      A na listkach figowych masz jeszcze prawie 300 stanikow, we wszystkich dowolnych
                      kolorach. :)
                    • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:32
                      Dziękuję za dobre rady, ale ja nadal jestem w kropce. Jeśli kupię
                      stanik w rozmiarze jaki mi podpowiadacie i okaże się, że jest
                      niedobry to niestety kiepsko ze zwrotem (mówię o allegro, bo tylko
                      to moja ostatnia deska ratunku). A niestety najbliżej mam Warszawę i
                      perspektywa kupna stanika za ponad stówę to jak na mnie stanowczo za
                      dużo (sprawdzałam ceny na stronach sklepów w Warszawie). A zreszta
                      jazda po jeden stanik jest w ogóle nieopłacalna :( szkoda, że każda
                      firma ma swoją rozmiarówkę :(
                      • turzyca Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:34
                        Jesli kupujesz w sklepie internetowym to masz 10 dni na zwrot. Takie jest prawo
                        w calej unii.
                        Kupujesz, przychodzi paczka, przymierzasz, podoba sie, zostawiasz, nie podoba
                        sie, odsylasz lub wymieniasz. Proste. :)

A staniki ponizej 100 zl tez sa, na przyklad na dopasowanej.
                        • agafka88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:37
                          turzyca napisała:
                          >
                          > A staniki ponizej 100 zl tez sa, na przyklad na dopasowanej.

dopasowana.pl

Możesz zawsze zamówić 2 sąsiednie rozmiary, a jeden niepasujący odesłać.
                      • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:39
                        Na Allegro masz trudniej, bo mieszają się tu rozmiarówki brytyjska z
                        kontynentalną. Na początku trudno Ci się będzie w tym połapać, kryklu wpisała Ci
                        niżej, ze staników brytyjskich powinnaś szukać w rozmiarze 34FF (75FF)-34 to
                        brytyjski odpowiednik naszego obwodu 75- firmy kontynentalne/polskie - tu już
                        szukasz staników 75 I (jak Igła)
                        Tutaj:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72041&w=84324797
                        jest giełda, na której nasze dziewczyny sprzedają swoje staniki (nowe i
                        używane), ten wątek dotyczy akurat Twojego rozmiaru brytyjskiego. Żeby coś
                        kupić, trzeba napisać maila do dziewczyny, która umieściła ogłoszenie.
                        • turzyca Re: katalog - pytanie 21.02.09, 21:17
                          O widze, ze nie tylko ja odpowiadalam na post poruszajacy kwestie allegro i
                          rozwazaniami na temat ceny stanika, ktory to post gdzies w miedzyczasie
                          zaginal... I ja go jako modka nie widze! To co sie z nim stalo? Nooo?
                    • frambuesa_m Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:41
                      obwód 80 nosi moja znajoma - kobieta potężna, nosząca rozmiar 48-50 ubrań. ma
                      105 cm pod biustem
                      ja mam bez ściskania 83 cm czyli tyle ile Ty - mocno ściśnięte 80 i obwód 75
                      jest na mnie idealny
                      przyjaciółka, mająca 82 cm pod biustem nosi 75, ale już są na nią za luźne i
                      przymierza się do obwodu 70
                      różnica wynika z tego, że u mnie to są głównie kości, a u niej sporo tłuszczyku
                      zmierz się porządnie, ściśle i jeśli masz głównie kości to bierz 75, jeśli z
                      tłuszczykiem to 70
                      do owodu dopasuj miskę i cała filozofia
                      a czy to bedzie F, G czy J
                      dla Ciebie różnica żadna, ale dla Twojego biustu kolosalna :)
                      • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:44
                        a czy to bedzie F, G czy J
                        dla Ciebie różnica żadna, ale dla Twojego biustu kolosalna :)

Święte słowa:-)))
                  • kryklu Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:38
                    > nie mówcie mi, że mam rozmiar 75 G H czy inny taki, ja juz przy
                    85F
                    > się załamałam :(

Na moje obecne 106 w biuście dumnie noszę 65H-65HH(angielskie) i
                    chciałabym więcej, bo ciągle mam kompleks małego biustu :)
              • kryklu Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:31
                "czyli jaki powinnam nosić?"

No dobrze, odpowiem Ci tutaj. Polski rozmiar dla Ciebie to ok. 75I,
                a angielski 75FF (=34FF).

"więc pytanie dlaczego się nie zapina?"

Bo miseczki za małe. Piersi nie mieszcząc się w nich znajdują sobie
                miejsce pod bocznymi częściami stanika.

"chodziło mi o katalog - nie rozmiar stanika"

Wybacz, że odpowiedziałyśmy Ci w szerszym zakresie.
                A jeśli o mnie chodzi, mogłabyś być moją córką. Chciałam Ci
                oszczędzić tych wielu lat noszenia źle dobranych staników, co było
                moim udziałem...
                • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:34
                  nie napisałam, że w całości go włozyłam, bo niestety jak można go
                  włozyć jak nie dam rady go zapiąć? brakuje mniej więcej z 7cm... i
                  nie ma mowy żeby w ogóle miseczki trafiły na swoje miejsce, także
                  nie wiem co robię nie tak... niestety nie mogę eksperymentować, bo
                  nie mam na czym, a na kupowanie w ciemno mnie po prostu nie stać ;/
                  • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:42
                    Nie zakładaj ramiączek, nie zakładaj misek, zapnij biustonosz z przodu z
                    miseczkami na plecach.

niestety nie mogę eksperymentować, bo
                    > nie mam na czym, a na kupowanie w ciemno mnie po prostu nie stać ;/
                    Dlatego MUSISZ ustalić swój prawidłowy rozmiar a nie przeskakiwać między
                    obwodami, zachowując stale tę samą miskę F
                    • megana-88 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:44
                      No oki, mam centymetr w dłoni :) pod biustem bardzo ciasno 83cm,
                      biust dość luźno 102cm, to są moje wymiary :)
                      • kk345 Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:51
                        Kryklu już Ci napisała:

"No dobrze, odpowiem Ci tutaj. Polski rozmiar dla Ciebie to ok. 75I,
                        a angielski 75FF (=34FF)" Trochę się to różni od rozmiaru ustalonego wcześniej
                        przez "profesjonalistę" ale chodzi o to, by Twojemu biustowi było wygodnie, a
                        nie jakiemuś "fachowcowi".
                        Daleko nie szukając, na naszej giełdzie jest w tym rozmiarze:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72041&w=84324797&a=91154972
                        (model dobry jako pierwszy stanik w prawidłowym rozmiarze)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72041&w=84324797&a=91579129
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72041&w=84324797&a=91296097
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72041&w=84324797&a=91476466
                      • wolffie Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:51
                        idz do zwykłego sklepu
                        i spróbuj zmierzyć obwody 75 i 70 zakładając miseczki na plecy.
                        Z pewnością przekonasz się, że 75 nie jest taki ciasny. A znając wiele polskich
                        firm to nawet 70 może w nich być luźna.
                        Ta ciasnota brała się stąd, że piersi napierały na materiał zbyt ciasnej miski.
                  • frambuesa_m Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:49
                    83/102 to jest 34F lub 32G brytyjskie (w zależności od czynników opisanych
                    przeze mnie powyżej)
                    modelowy biust, tylko pozazdrościć
                    na początek najlepiej kupić coś używanego na allegro albo drożej ze sklepu - nie
                    pasuje, odsyłasz lub wymieniasz i po kłopocie
                  • kryklu Re: katalog - pytanie 21.02.09, 20:50
                    Doskonale rozumiem,że masz ograniczone fundusze.
                    Ale może przynajmniej znajdziesz czas,żeby zacząć DOKŁADNIE czytać
                    to forum. Wiedza tutaj zgromadzona pozwoli Ci uniknąć wielu błędów.
                    Będziemy cierpliwie odpowiadać na Twoje pytania (zadawane w
                    odpowiednich wątkach tematycznych).
                    Ja jestem bardzo zapracowaną osobą , a jednak zanim po raz pierwszy
                    się tu odezwałam, przez długie tygodnie dokładnie wczytywałam się w
                    LB. To prawdziwa kopalnia wiedzy!
                    Kochanie przestań już marudzić, tylko weź się za czytanie po kolei
                    wszystkich wątków na górze głównej strony.
                    Pozdrawiam :))
    • lalkanieduza Re: katalog - pytanie 21.02.09, 21:07
      Kiedy dziewczyny ustalą Ci już prawidłowy rozmiar zajrzyj do sklepu Brastop
      (www.brastop.com ). Duży wybór (Ultimo też mają, ale to chyba nie jest
      dobry wybór na początek) i stosunkowo niskie ceny, staniki pochodzą z minionych
      kolekcji. Przesyłka do Polski kosztuje 5.95 funtów, niepasujący stanik możesz
      odesłać w ciągu miesiąca od zakupu (pamiętaj tylko, że zwracany towar nie może
      nosić śladów użytkowania i musi mieć papierowe metki).
      63/88 -> 28F/FF
      • terepak Re: katalog - pytanie 21.02.09, 22:12
        Przeczytałam Twój wątek bo rozmiar przy którym się upierasz jest mi
        znajomy. Tyle że ja mam 93 pod i 114 w biuście. I jak widzisz jest
        to dużo więcej niż u Ciebie. Dodam że w 80G nie czuję ciasnoty
        szczególnej.
        --
        38f/36g

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka