Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 5

• gramma5 Masquerade Minuet - dużo czy małomiseczkowy? 16.05.09, 10:03
      Witajcie,

Moje wymiary 73/97. Myślę nad zakupem Minueta 30G, ale wyczytałam
      sprzeczne opinie na temat wielkości jego miseczek. Jak to w końcu
      jest? Nie chciałabym narażać się na niepotrzebne koszty jeśli z góry
      wiadomo że byłby za mały. Z Masquerade mam jeszcze Hestię Ivory i
      gorset Sahary - oba w rozmiarze 30G i są dobre. Doradźcie proszę.
      Dzięki :)
    • marciasek jak zmierzyć teściową w biuście? 17.05.09, 14:06
      Mam problem jak w temacie. Ponieważ jest to starsza osoba nosząca latami 90d i
      biust poniżej pępka, pomiar w biuście na gołe piersi z pewnością da zafałszowany
      (za niski) odczyt, podobnie jak pomiar w niedopasowanym staniku. Pomiar w
      pochyleniu nie jest możliwy do wykonania, ponieważ mamie kategorycznie nie wolno
      się schylać (jest po złamaniu kręgosłupa). Sklep i mierzenie? Niby można, ale
      stacjonarne ceny dla mamy będą mentalnie nie do przeskoczenia i może się to
      skończyć powrotem do 90D z bazaru (pomimo że to ja chciałabym za to zapłacić).
      No a wykorzystywanie sklepu jako przymierzalni jakoś mi się nie widzi. Wolałabym
      coś z internetu dla niej zamówić, ale jak mam zamówić, jeśli nie znam rozmiaru i
      nie wiem jak ją zmierzyć. Ponadto siedemdziesięcioletni niezadbany biust może
      zachowywać się nietabelkowo (a może się mylę?). No i co mam zrobić???
      • jul-kaa Re: jak zmierzyć teściową w biuście? 17.05.09, 16:22
        Jeśli jesteś z Warszawy, to chyba Mambra oferuje dopasowywanie stanika "w domu".
        Jeśli nie, to ja zrobiłabym tak:
        Albo zaprowadzilabym mamę do sklepu, w ktorym nie ma cen na stanikach (są takie
        przecież) i powiedziala, ze to prezent, ew. sklamalabym na temat ceny (wiem,
        klamczuch ze mnie).
        Albo - wymierzyłabym ją w sposób linkowany gdzieś - link był do niemieckiej
        strony i chyba nie było w nim pomiaru w zwisie, otrzymany wynik miał chyba
        symulować "objętność" biustu.
        Ostatecznie można wymierzyć ją na stojąco "kładąc" biust na jakiejś podpórce -
        bo faktycznie mierzenie luźno wiszącego biustu nie da odpowiedniego wyniku. Tak
        czy siak zmierzyłabym biust wiszący na klatce piersiowej oraz "położony" na
        czymś. Wynik byłby bardzo orientacyjny i tak czy siak dopiero ze 3-4 sasiednie
        rozmiary dałyby Ci orientacje.

jesli napisalam cos durnego, to przepraszam - chcialam pomoc, a sama mam w
        rodzinie osobe z podobnym problemem w "zmierzeniu".
        • marciasek Re: jak zmierzyć teściową w biuście? 17.05.09, 16:40
          Nie jestem z Warszawy, a mama jest bystra i jak nie będzie cen, to i tak zaraz o
          nie zapyta. Ale ten pomysł z podpórką, hmm, brzmi bardzo rozsądnie... Gdzie ja
          znajdę ten niemiecki kalkulator?
          ps.
          oczywiście niczego durnego nie napisałaś, przeciwnie, dziękuję Ci bardzo za rady! :)
          • jul-kaa Re: jak zmierzyć teściową w biuście? 17.05.09, 23:29
            Hmm, ja bym po prostu poprosiła wcześniej w sklepie, zeby nie odpowiadali na
            takie pytania - to się da zalatwic :) - jak w restauracji menu bez cen :)

Znalazlam ten niemiecki kalkulator + co pierwszalitera napisała o nim:

pierwszalitera napisała:
            > Ja nie wiem, czy dobrze zrozumiałyście, ale pierwszy przelicznik jest standarde
            > m używanym w konwencjonalnych sklepach i nie jest poleceniem kalkulatora, tylko
            > informacją, z którą klientka może spotkać się patrząc w tabelki producentów. D
            > opiero niżej wyjaśnione jest, że ten pierwszy rozmiar nie funkcjonuje w rzeczyw
            > istości i należy posłużyć się rozmiarem zaniżonym, który podany jest niżej w ro
            > zmiarówce europejskiej i brytyjskiej.
            • marciasek Re: jak zmierzyć teściową w biuście? 18.05.09, 11:15
              Oj nie da się :) Bo mama nie jest taką stereotypową siedemdziesięciolatką z
              demencją i poczuciem niedopasowania do współczesnego świata, o nie :) Będzie
              dopytywać do skutku, jak nie dostanie informacji to się powoła na prawo
              handlowe, a jeśli i wtedy niczego nie otrzyma, to się zakupy pewnie skończą :)
              A... gdzie ten kalkulator mogę znaleźć?
              • jul-kaa Re: jak zmierzyć teściową w biuście? 18.05.09, 11:59
                roridula1.ro.funpic.de/brafitter/index.php <-tu, ale czegoś nie dziala, a
                jeszcze wczoraj bylo ok...
                Zreszta wczoraj na 99% wkleilam ten link, wiec gdzie zniknal?

Myslalam raczej o umowieniu sie, ze Ty robisz jej prezent, wiec ona sie nie
                dopytuje. Ale domyslam sie, ze widocznie sie tak nie da :) Moja by na to poszla :)
    • aniac1 uciska pod pachą 19.05.09, 07:53
      dziewczyny, kupiłam staniki które cisną mnie pod pachą, nie zupełnie w samym
      środku, raczej blizej piersi. pewnie wiecie o co mi chodzi. czy można coś z tym
      zrobić?
      mam nadzieję, że po jakimś czasie się przyzwyczaję bo staniki piękne i wygodne.
      • luliluli Re: uciska pod pachą 19.05.09, 08:44
        aniac, a co to za staniki? i w jakich rozmiarach?:) chodzi o to, że włażą w
        pachową bułkę, obcierają Cie tam, czy coś innego?
        • aniac1 Re: uciska pod pachą 19.05.09, 21:46
          Pour Moi Destiny Raspberry 32G i Clarissa Freyi też 32G, ostatnio nabyłam
          wchodzą mi jakby w pachę samą. mam je pod samiutką pachą tylko właśnie tylko z
          przodu, w tą bułkę.zaraz jak ramiączko się łączy z miseczką i wchodzi pod pachę.
          miseczka moim zdaniem jest może ciut za luźna, ale minimalnie. wcześniej miałam
          M&S cesiro, miseczka rozmiar mniejsza i jest za mała ewidentnie.
          nie wiem co jeszcze mogę napisać żeby Ci pomóc w diagnozie. pytaj.
          i z góry dziękuję :)
          • aniac1 pomożcie, please .... 20.05.09, 22:19
            :)
            • kasica_k Re: pomożcie, please .... 20.05.09, 23:42
              Czy z M&S miałaś miseczkę F? Bo FF u nich raczej nie ma. Jeśli miałaś F, to
              znaczy, że Twoje obecne G jest większe o dwa rozmiary (miseczki w M&S idą: E, F,
              G, GG..., a w pozostałych brytyjskich idą: E, F, FF, G, GG).

Jeśli miseczki w 32G brytyjskim mocno wchodzą Ci pod pachy i uwierają, to są
              dwie możliwości:

1. Miseczki są jednak trochę za duże - spróbuj mniejszych o rozmiar (czyli FF),
              powinny być również niższe w tym miejscu.

2. miseczki są OK, ale Ty jesteś osobą drobnej budowy, o krótkim korpusie i w
              związku z tym musisz szukać modeli w miarę nisko zabudowanych w tym miejscu. Co
              ogólnie, niestety, jest trudne.
    • hottee Buły na plecach -help!! 19.05.09, 12:30
      Po latach noszenia niewłaściwych (czyli megaluźnych) obwodów, pół roku temu,
      szukając karmnika, trafiłam na LB i przejrzałam na oczy:)
      Ostanikowałam się właściwie i mój rozsmarowany na boki biust wrócił na miejsce,
      a buły pachowe - przednie - zniknęły całkowicie.
      Natomiast mam spore buły naplecne -katastrofa po prostu! Zaczynają się od
      tylnego przyczepu ramiączka i rosną w stronę pachy. Pod pachami i dalej z przodu
      nic nie ma, żadnych buł. Te naplecne są tak duże, że brzydko odznaczają się pod
      dopasowanymi letnimi bluzeczkami. W starych luźnych stanikach tego nie było. Co
      robić?
      Wymiary mam 69/90 (było 72/92), rozmiar 65G z Melissy i jest imho idealnyy
      (poczatkowo miseczka była ciut luźna,ale buły przednie wmigrowały do
      srodka;jednocześnie schudłam trochę). Wygarniam b.starannie kilka razy
      dziennie,wg instrukcji. Przy tym jestem naprawdę szczupła,między łopstkami zero
      tłuszczyku i nie wiem skąd te buły?? I przede wszystkim co z tym fantem zrobić?
      Pomóżcie proszę:)
      • inez69 Re: Buły na plecach -help!! 19.05.09, 14:26
        Pocieszę Cie, że ja też mam;)
        Te buły z pleców też zgarniałaś do miseczek? Nie martw się, kilka
        lat pozwalałaś piersiom zadomowić się na plecach, to teraz musisz im
        też dać trochę czasu na powrót, a póki co zagarniaj;)
        Mi jedynie nie robią się takie straszne buły w staniku z potrójnym
        zapięciem, czyli takim o szerszym pasie, chyba sie pod nim częsciowo
        chowają.
        • hottee Re: Buły na plecach -help!! 19.05.09, 14:55
          Mój stanik ma węższy pas i jestem 100%pewna, że wygarniam solidnie. Bardziej
          byłoby logiczne, gdyby buły z pleców wmigrowałyby pod pachę, bo miejsca tam jest
          dość, po tych bułach, które wróziły do miszczki.
          No i martwi mnie, ze one wcale się nie zmniejszaja , a nawet jakby urosły:((
          Próbowałam też eksperymentowac z wysokością obwodu, też nic
          A może trzeba się przesiąść na większą miseczkę?
          Jak rozpoznać taka potrzebę?
          • luliluli Re: Buły na plecach -help!! 19.05.09, 14:59
            po bułach!:) najlepiej będzie sprawdzić, czy czasem nie potrzebny Ci większy
            rozmiar:) u mnie pierwszym objawem za małej miski były plecowe "skrzydełka"
            bułkowe nad obwodem za pachami:)
            • kasica_k Re: Buły na plecach -help!! 20.05.09, 23:48
              Zgadza się. Prosty eksperyment: bierzemy za mały stanik oraz taki sam, tylko z
              większą miseczką. W jednym i drugim pochylamy się, "wtrząsając" piersi do
              miseczek i widzimy w lustrze, jak wypukłość plecna znika. Po czym prostujemy się
              - w za małym buła wróci, w dobrym plecy zostaną w miarę gładkie. Niekiedy zdarza
              się, że wypukłości na plecach są jedynym bądź też najbardziej zauważalnym
              objawem za małej miseczki.
              • hottee Re: Buły na plecach -help!! 21.05.09, 18:51
                Dziękuję za rady. Wypróbuję i jestem ciekawa jaki będzie efekt:)
                • hottee Re: Buły na plecach -help! Posłuchałam Waszej rady 22.05.09, 23:05
                  Wypróbowałam dziś 65H zamiast dotychczasowego 65G. I mam mieszane uczucia: bo z
                  jednej strony to co było moim problemem (czyli były naplecne) jest dużo mniejsze
                  już od momentu założenia nowego stanika, natomiast miseczka 65H jest dla mnie
                  ewidentnie za duża.Sporo luzu jest w górnej części. W 65G nie mam ani odrobiny
                  miejsca, nawet miseczka jest minimalnie przyciasna , więc aż tyle luzu w 65H
                  zaskoczyło mnie (zastanawiam się skądinąd, czy 65G mogło skurczyć się w praniu???).
                  Chyba zostawię ten 65H z nadzieją, ze reszta buł naplecnych wmigruje do
                  miseczki?? A co do luzow -będę udawać że ich nie widzę;)
                  Co byście zrobiły????
                  • kasica_k Re: Buły na plecach -help! Posłuchałam Waszej rad 22.05.09, 23:19
                    Czy to ten sam model stanika? Bo różnica rozmiarów między sąsiadującymi
                    rozmiarami miseczki nie powinna być aż taka duża (hmm, nie nosiłam nigdy
                    Melissy, może u nich tak jest...). Może błąd w szyciu, a może faktycznie tamten
                    zbiegł się w praniu? Trudno mi coś doradzić, może ktoś bardziej doświadczony z
                    Melissą coś podpowie...
    • inez69 Zmechacony strój kąpielowy 19.05.09, 13:53
      Niedawno kupiłam strój kąpielowy Bondi firmy Zoggs:
      tnij.com/zoggs
      rewelacyjnie sprawdza się na basenie, ale dziś (po 4 użyciu!!!)
      zobaczyłam że cały tyłek i trochę góry są zmechacone. Qrcze Panache
      Quayside cały tydzień męczyłam w wodzie i na mieście i nie widać
      najmniejszego śladu użytkowania, a ten wygląda jakby przeżył 3
      sezony. Tylko wnim pływałam i siedziałam w saunie. Myślicie że moge
      go reklamować? Kupiłam w Bravissimo.
      • urkye Re: Zmechacony strój kąpielowy 19.05.09, 14:28
        Reklamuj! Najlepiej wyślij do nich maila z pytaniem co masz zrobić: napisz, że
        jesteś zawiedziona jakością tego stroju, że tak nie powinno być po 4 dniach
        użytkowania itp. Jeśli sklep zachowa się porządnie, to sam w odpowiedzi na
        takiego maila powinien zaproponować zwrócenie pieniędzy:)
      • luliluli Re: Zmechacony strój kąpielowy OT 19.05.09, 14:37
        Inez, wysłałam Ci maila na gazetową pocztę;) związanego z quayside
    • alexandra.87 Jak to jest z tymi rozmiarami szortow? :( 19.05.09, 19:22
      Pomóżcie bo ja już się gubię :( Przeczytałam cały wątek o strojach kąpielowych, było kilka postów o szortach do vodkatini. Dziewczyny pisały, że na 110-115 w biodrach pasują im L. A ja mam 100 i L są za małe, wcinają się w 'boczki' :( od czego to może zależeć? :( I teraz nie wiem czy mam wymienić na XL, bo boję się że będą za duże :(
      • azymut17 Re: Jak to jest z tymi rozmiarami szortow? 20.05.09, 22:41
        Spróbuj założyć te szorty niżej, najniżej, jak się da. One są rozciągliwe, więc
        przy zakładaniu nie można ich podciągać w górę jak bawełnianych majtek. Ja mam
        rozmiar 2S na 94 cm w biodrach (nie mam pojęcia, co to, tak jest na metce, chyba
        XS) i przy pierwszym założeniu wyglądałam jak szynka ze sznurkiem, dopiero
        ekspedientka pokazała mi, że te szorty nosi się nisko, że tak powiem, na granicy
        przyzwoitości. Górny i dolny brzeg szortów powinien iść poziomo i opierać się o
        kości bioder, więc nie powinien mieć kontaktu z boczkami.
        • azymut17 Re: Jak to jest z tymi rozmiarami szortow? P.S. 20.05.09, 23:29
          Skleroza nie boli - zastanowiłam się i stwierdzam, że to nie ekspedientka
          pokazała mi, jak się nosi szorty, ona właśnie podciągała je w górę, by ukryć
          wylewający się brzuszek. Dopiero w domu, jak obejrzałam katalogowe zdjęcia
          zauważyłam, że one są niziutko i sama tak przymierzyłam. Brzuszek przestał się
          wylewać, bo nic go nie obciska.
          Napisz, czy u Ciebie takie obniżenie coś zmienia.
          • alexandra.87 Re: Jak to jest z tymi rozmiarami szortow? P.S. 21.05.09, 22:40
            No właśnie nie :) Najpierw podciągnęłam je wyżej żeby boczki schowały się pod szorty, ale to powodowało że pasek nie tworzył z szortami jednej linii :) A obniżenie sprawiało nieestetyczny efekt :) Między dwoma rozmiarami jest 3 cm róznicy bez naciągania, więc większe powinny być dobre :) Dzięki za radę :)
            • azymut17 Re: Jak to jest z tymi rozmiarami szortow? P.S. 23.05.09, 23:00
              Alexandro - kłania się w tym miejscu dewiza Bravissimo: Throw Away Your Tape
              Measures! Obwód bioder mierzy się z najszerszym miejscu, a u mnie takie wypada
              tak nisko, że nawet szorty nie sięgają :-) Dlatego ostatnio w Bhs kupiłam gatki
              wg metki na 87 w biodrach. Są lekko luźne na moje 94 :-))) Może u Ciebie taki
              punkt jest po prostu wyżej? I musisz brać większy rozmiar?
    • asik_cz 74/94, kupiłam Panache 60GG 20.05.09, 11:11
      A dokładnie Harmony Balconet 4031 Burgundy. Wpisuje całą nazwę, bo
      jestem raczej zielona i nie wiem, co z tego opisu jest istotne ;)
      Kupowałam w stacjonarnym i chyba dałam się ponieść szałowi zwężania
      obwodu. Mimo przedłużki stanik gniecie mnie potwornie w żebra,
      ciagle go podciągam do góry, żeby fiszbiny trafiły w jakieś mniej
      bolesne miesjce, ale nic z tego. Dodam, że zapnę bez przedłużki,
      mogę z tyłu odciągnąć dość daleko, więc może to nie kwestia obwodu?
      Już nie wiem.
      Miseczki też za duże, chociaż to akurat podobno miało być
      zniwelowane przez migrację tkanki (dopiero zaczynam przygodę z
      lepiej dobranymi stanikami, wcześniej nosiłam 80D).
      Mam ochotę sobie podłożyć gąbki pod fiszbiny. Poradzicie coś?
      • wolffie Re: 74/94, kupiłam Panache 60GG 21.05.09, 20:46
        asik_cz napisała:

> chyba dałam się ponieść szałowi zwężania
        > obwodu. Mimo przedłużki stanik gniecie mnie potwornie w żebra,
        > ciagle go podciągam do góry, żeby fiszbiny trafiły w jakieś mniej
        > bolesne miesjce, ale nic z tego.

Wygląda na to, że rzeczywiście za ciasny ten obwód. Im mniejszy obwód pod
        biustem tym mniej trzeba go zaniżać. Nie wszyscy są tak samo ściśliwi. Obwód ma
        dobrze podtrzymywać i nie przesuwać się (nie podjeżdżać) ale nie może też
        cisnąć. Wcale nie chodzi o to by nie móc się zapiąć na najciaśniejszą haftkę ale
        by nie musieć tego robić.

> Dodam, że zapnę bez przedłużki, mogę z tyłu odciągnąć dość daleko, więc może
        to nie kwestia obwodu?

Powinien dać się odciągnąć tak by od tyłu można było włożyć dłoń na sztorc.
        Jeśli tak jest to może obwód jednak dobry ale jesteś nieprzyzwyczajona? Jak
        długo nosisz ten stanik?

> Miseczki też za duże, chociaż to akurat podobno miało być
        > zniwelowane przez migrację tkanki (dopiero zaczynam przygodę z
        > lepiej dobranymi stanikami, wcześniej nosiłam 80D).

Czasem za małe miseczki powodują wrażenie, że obwód jest za ciasny ale skoro to
        nie to, to ja bym ci jednak radziła spróbować obwodu 65 np 65G

> Mam ochotę sobie podłożyć gąbki pod fiszbiny. Poradzicie coś?

Stanik powinien być wygodny. Spróbuj luźniejszego. Nie ma sensu się męczyć.
        • asik_cz Re: 74/94, kupiłam Panache 60GG 23.05.09, 01:40
          Dzięki za odpowiedź :)
          Stanik chyba spróbuje sprzedać, bo naprawdę przegięłam.
    • baba06 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 20.05.09, 22:10
      czy szerokie fiszbiny mogą skutkować spłaszczeniem biustu?
      Przymierzałam stanik cieniusieńki jak mgła, fiszbiny miałam wycelowane w pachę,
      a raczej ciut za jej środek, no w każdym razie były zdecydowanie szersze niż
      moje Freyowe, i mój biust nie wygladał w nim najładniej. Dodam,że miseczka była
      za duża.

I tak się zastanwiam, bo nigdy nie mierzyłam stanika z tak szerokimi fiszbinami,
      czy jeśli fiszbiny są dla mnie za szerokie, miska za duża to stanik może
      spłaszczać? czy taka jego uroda?czy po prostu jest nie kompatybilny z moim biustem?
      • myszanka_88 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 20.05.09, 22:23
        Zobacz w tej notce:
        stanikomania.blox.pl/2008/08/Rozmiar-to-nie-wszystko.html . W
        szerokofiszbinowym staniku biust jest nieco spłaszczony, więc to może być
        przyczyną. A jaki model mierzyłaś?
      • kasica_k Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 20.05.09, 23:50
        Może spłaszczać, nawet przy za dużej miseczce. Miseczka wtedy rozciąga się za
        bardzo w poziomie ("owijasz" się miseczką) i traci na głębokości, stąd spłaszczenie.
    • ajszus Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 21.05.09, 17:33
      Wlasnie zakupilam pierwszy w zyciu stanik po nawrocie :P Padlo na
      Freye Rio 60C biala. Polecana na pierwsze migracje. Mam wymiary
      71/81 i wyszlo mi, ze powinnam nosic 30C i taki rozmiar kupilam.
      Ale - buly mi nadal uciekaja bokami, fiszbina mam wrazenie ze nie
      celuje w srodek pachy i mam wrazenie, ze te paski odgniecione - po
      zjeciu stanika sa jeszcze na moim biuscie.. Mam zdjecia, ale nie
      wiem kogo zapytac, gdzie sie poradzic..
      • wolffie Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 21.05.09, 20:26
        ajszus napisała:

> Mam wymiary
        > 71/81 i wyszlo mi, ze powinnam nosic 30C i taki rozmiar kupilam.
        > Ale - buly mi nadal uciekaja bokami, fiszbina mam wrazenie ze nie
        > celuje w srodek pachy i mam wrazenie, ze te paski odgniecione - po
        > zjeciu stanika sa jeszcze na moim biuscie..

Uciekające bułki i odcisk fiszbiny na biuście są objawami zbyt małej miseczki.
        Niestety pomiary nie zawsze są miarodajne, raczej są punktem wyjścia do poszukiwań

> Mam zdjecia, ale nie wiem kogo zapytac, gdzie sie poradzic..

Zdjęcia możesz wysłać do galerii a komentarze przeczytasz w specjalnym wątku na LB:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91687524&a=91687524&v=2&wv.x=0
        A widziałaś siostrzane lobby:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580
    • ajszus 71/81 freya rio 30c - chyba nie pasuje :( 21.05.09, 17:35
      Wlasnie zakupilam pierwszy w zyciu stanik po nawrocie :P Padlo na
      Freye Rio 60C biala. Polecana na pierwsze migracje. Mam wymiary
      71/81 i wyszlo mi, ze powinnam nosic 30C i taki rozmiar kupilam.
      Ale - buly mi nadal uciekaja bokami, fiszbina mam wrazenie ze nie
      celuje w srodek pachy i mam wrazenie, ze te paski odgniecione - po
      zjeciu stanika sa jeszcze na moim biuscie.. Mam zdjecia, ale nie
      wiem kogo zapytac, gdzie sie poradzic..
      • mam_to_w_nosie Re: 71/81 freya rio 30c - chyba nie pasuje :( 21.05.09, 20:53
        ajszus napisała:

> Freye Rio 60C biala. Polecana na pierwsze migracje. Mam wymiary
        > 71/81 i wyszlo mi, ze powinnam nosic 30C i taki rozmiar kupilam.

To w końcu kupiłaś 30C (=65C) czy 60C (=28C)? Bo jeśli to drugie, to nie
        ma się co dziwić, że Ci biust ucieka ze stanika każdą stroną. 60C jest
        na Ciebie za mały. Przy obwodzie 60 prawdopodobnie powinnaś
        mieć miskę D lub DD. Ponadto przy obwodzie 71cm pod biustem stanik 60 na początek
        to może być za duże zaniżenie obwodu, dodając za małą miskę nic dziwnego,
        że Cię wszystko gniecie.

Jeśli jest tak jak mówię, to musisz wymienić ten stanik. Najlepiej na
        taki z obwodem 65. Co do miski to nie jestem pewna, bo akurt Rio jest
        wielkomiseczkowe ...

> ... Mam zdjecia, ale nie
        > wiem kogo zapytac, gdzie sie poradzic..

Zdjęcia możesz wysłać do galerii, jest instrukcja w odpowiednim wątku.

Ale pierwsze co ja bym sugerowała zrobić to skopiować to co napisałaś
        na Lobby Małobiuściastych, tam jest więcej ekspertek od mniejszych biustów ;)
        Tylko zweryfikuj te rozmiary, bo nie wiem czy się pomyliłaś pisząc, czy
        rzeczywiście kupiłaś 60C zamiast 65C.

A tu masz linki:
        Wątek ratunkowy na Lobby Małobiuściastych
        Info o galerii na Lobby Małobiuściastych
        Info o galerii na Lobby Biuściastych
        ale polecałabym skorzystać z dwóch pierwszych :)
    • kittekk Portia, Soria 21.05.09, 21:02
      Kupiłam na dopasowanej Portie teal 34E i coral 34F oraz Sorie 32F. Mam 84-100/101.

Wydaje mi się, że 34F leży lepiej, choć robi zdaje się zmarchę (nie jestem pewna
      czy to to, miseczka marszczy się między wstążką a podwójnym materiałem), 34E
      trochę wbija się wstążką w pierś i jakby kaczy dziób na większej piersi robi,
      ale ja mam taki kształt piersi w sumie. Soria z kolei (mierzyłam taki rozmiar w
      sklepie i na szybko wyglądało ok) spłaszcza mi biust, więc ją odeślę.

Skłaniam się do zostawienia Portii 34F, bo marszczeń nie widać pod ubraniem -
      dobrze zrobię? Tyle że fiszbiny strasznie wbijają mi się w mostek, na samej
      górze kanalików. Da się coś z tym zrobić?

Chciałabym też jakiś drugi stanik na zmianę np. Tango Two Tone albo Shanghai
      plunge. Który z nich polecacie dla niezbyt jędrnego, "kompresowalnego" biustu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, a jeśli coś namieszałam to przepraszam - jestem
      początkującą biuściastą :)
      • kittekk Portia - problem 22.05.09, 16:16
        Dziś zauważyłam, że koralowa portia, którą chciałam zostawić, ma na łączeniu miseczki z obwodem takie coś:
        picasaweb.google.com/lh/photo/E5eODwpmrvgiMYhVP1OgzQ?authkey=Gv1sRgCPHz0efzsLrc0QE&feat=directlink
        Wydaje mi się, że to problem nierówno przyszytego obwodu
        picasaweb.google.com/lh/photo/YvEl_cD23rUikBnkpKlulw?authkey=Gv1sRgCPHz0efzsLrc0QE&feat=directlink
        Czy takie coś nadaje się do reklamacji? Czy powiedzą, że za mały obwód wzięłam i się rozciągnął? A może zostawić to w spokoju i taki nosić? Choć boję się, że materiał się w końcu rozerwie i tyle będę się cieszyć z nowego stanika...
        • kasica_k Re: Portia - problem 22.05.09, 23:25
          Ja bym zareklamowała, chyba że oprócz tych miejsc stanik nosi ślady mocnego
          używania i faktycznie wygląda na nienaturalnie ponaciągany. Ale pewnie tak nie
          jest. Jeszcze w żadnym staniku mi się nie zrobiło takie coś - wg mnie to błąd w
          szyciu albo coś nie tak z materiałem.
    • anka7961 Jestem wściekła!!!! 27.05.09, 22:56
      Jestem na końcówce ciaży i cycki rosną jak szalone. Poszłam dzisiaj
      do bra-fitterki do której zawsze chodzę i nigdy dotąd nie
      narzekałam. Wybrała mi karmnik (tak chciałam, bo za 1,5 miesiąca
      rodzę), ale jak już dotarłam w nim do domu to czuję że jest on na
      mnie za mały. Nie chodzi o obwód, bo tu jest ok, ale miska jest
      najzwyczajniej w świecie za mała. Buły wylewają się po bokach -
      układanie ich co 5 minut nie przynosi efektów. Dodatkowo stanik jest
      bez fiżbin (jak większość karmników) i mam jeden cyc, a nie dwie
      piersi, tzn. moje dwie piersi zlewają się w jedną :(
      Wiem, że zwrotów bielizny nie przyjmuje się - ale co mogę zrobić?
      Jestem wściekła, bo o tyle o ile nie był zabójczo drogi, to mam
      wrażenie, że kobieta do której miałam bezgraniczne zaufanie w
      kwestii staników - jak nie miała mojego rozmiaru to po prostu mi
      wcisnęła cokolwiek.
      Proszę poradźcie co zrobić :(
      • wolffie Re: Jestem wściekła!!!! 27.05.09, 23:34
        anka7961 napisała:

> Jestem wściekła, bo o tyle o ile nie był zabójczo drogi, to mam
        > wrażenie, że kobieta do której miałam bezgraniczne zaufanie w
        > kwestii staników - jak nie miała mojego rozmiaru to po prostu mi
        > wcisnęła cokolwiek.

Nie chodź do niej wiecej albo jeszcze lepiej zostań własną brafitterką - polecam
        esej kasicy_k:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Stanikowa-wrozka-czyli-przychodzi-baba-do-bra.html
        Co do stanika - to raczej nie chodz w za małym. A co z nim zrobić to zależy,
        jeśli możesz zamrozić trochę kasy w nim to zostaw (szczególnie, że nie
        postrzegasz go jako zabójczo drogiego), może będzie akurat na jakąś fazę karmienia.
        Albo możesz go sprzedać (ale jeśli oderwałaś metki to raczej na tym stracisz
        niestety)
        A na teraz musisz sobie kupić coś nowego, właściwie leżącego.

Nie martw się. Jutro będzie lepiej. :)))
      • luliluli Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 07:49
        anka, możesz spróbować go sprzedać - Allegro, ebay, nasza stanikowa giełda. A
        tak z ciekawości - jaki to rozmiar i model? bo szukam karmnika dla
        zaprzyjaznionej ciężarnej i szukamy także jednego bezfiszbinowca:)
        • anka7961 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 09:30
          To triumph 75E Mamabel Micro N.
          Zatrzymywać go nie będę (więc jest do odsprzedania), bo podczas
          karmienia piersi raczej rosną niż maleją i wątpię żeby się do niego
          nadawały.

Stwierdziłam że w poniedziałek pojadę do tej kobity i niech powie mi
          patrząc mi prosto "w oczy", że on jest na mnie dobry. Jeśli będzie
          mi to wmawiać z uporem maniaka, to moja noga więcej tam nie
          powstanie :/
          • luliluli Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 09:34
            oj, to sporo za mały na niedawno zweryfikowane 104 w biuscie mojej ciężarnej:/
            Wystaw go czym prędzej na sprzedaz, bo rzeczywiście skoro teraz jest za mały to
            później marne szanse, że będzie dobry
          • azymut17 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 10:33
            anka7961 napisała:

> To triumph 75E Mamabel Micro N.

Jak będziesz kupować karmnik w dobrym rozmiarze, to odradzam z całego serca
            kupowanie tego modelu. Miałam 2 Mamabele w czasie karmienia i z piersi zrobiły
            mi się niemal takie afrykańskie oklapłe trójkąty. Mój 80C rozciągał się do
            ok.120, więc jak widać nadaje się bardziej do noszenia ziemniaków ze sklepu.
            • anka7961 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 10:41
              No właśnie nie wiem czy to efekt przymałych miseczek, czy taki
              jego "urok" ale tak jak pisałam - w tym staniku mam jedną pierś, a
              nie dwie i czuję się z tym fatalnie :/ Myślę że jakbym go dłużej
              ponosiła to doszłabym do efektu afrykanki :)

Stwierdziłam, że nie będę tam jeździć - szkoda mi czasu na użeranie
              się z Panią która będzie wmawiała mi że np za bardzo odciągam
              ramiona do tyłu i dlatego wychodzą mi boczne buły. Umówiłam się na
              dzisiaj do innej bra-fitterki i zobaczymy co Ona powie mi nt tego
              stanika. Bo sama już nie wiem :/ Może mi się tylko wydaje że jest za
              mały?
              • luliluli Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 10:53
                jeśli masz wątpliwości, zawsze mozesz wyslac do galerii zdjecia w nim. Jesli nie
                masz dostepu, zalozymy na forum watek i tam skomentujemy:)
                A zanim zdecydujesz się na jakąś brafitterkę, przeczytaj, czy ktokolwiek o
                niej/jej sklepie słyszał tu na forum:)
                • anka7961 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 11:15
                  Luliluli nie mam chyba dostępu do galerii. Zaraz założę wątek i
                  wrzucę na nim fotki.

A jeśli chodzi o brafitterkę, to za równo ta, która
                  najprawdopodobniej sprzedała mi za mały stanik (piszę
                  najprawdopodobniej, bo może to moje urojenia) i ta, do której się
                  wybieram są dwoma z trzech najbardziej znanych w Warszawie, a
                  bynajmniej dwoma z trzech najczęściej "przewijającymi się" na forum.
                  Nie piszę o kogo chodzi, bo nie mam pewności że stanik jest zamały i
                  nie chcę bezpodstawnie kogoś oczerniać.
                  • anka7961 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 11:29
                    żeby nie zaśmiecać nowym wątkiem, wklejam fotki tutaj.
                    Na zdjęciach ewidentnie widać że stanik jest za mały, ale może
                    któraś z Was ma inną opinię.
                    Na dwóch zdjęciach są "buły", które pojawiają się już po minucie od
                    ułożenia ich w miseczce - wystarczy ruch ręką np uniesienie jej do
                    góry, lub wyciągnięcie do przodu.
                    Na jednym zdjęciu widać, jak bardzo miska jest za mała, w momencie,
                    gdy buła boczna została ułożona do środka.
                    Proszę o Wasze opinie, bo może ja się nie znam :/
                    img38.imageshack.us/gal.php?g=p1060429.jpg
                    • wolffie Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 12:04
                      Masz całkowitą rację. Jest ewidentnie za mały i to pewnie nie o jeden rozmiar.
                      Nie bardzo chce mi się wierzyć by jakaś polecana na lobby brafiterka dobrała ci
                      taki stanik. Może chodzi ci o panią 'rudą' Hanię?
                      Ale ona na lobby polecana nie jest. Wręcz przeciwnie.

• azymut17 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 13:24
                        Ja również nie wierzę, że ktokolwiek, kto jest tutaj polecany mógł dobrać taki
                        stanik. Nie trzeba być brafiterką, by dostrzec, że miseczka jest za mała.
                        Przecina pierś u góry i z boku, co jest niebezpieczne przy karmieniu, bo robią
                        się od tego zastoje. Niby można temu zaradzić wykonując przed karmieniem masaże
                        ściągające mleko, ale tutaj po odpięciu miski pozostaje pasek materiału, który
                        będzie przeszkadzał mleku płynąć swobodnie.
                        Poza tym widać to, o czym pisałam - ten stanik nie jest w stanie udźwignąć
                        piersi. A kiedy przyjdzie nawał mleczny i będą cięższe...

Jesteś pewna, że chcesz, by takie zdjęcie sobie wisiało luzem w necie? Galeria
                        jest zamknięta i nikt niepowołany tam nie zajrzy, a to forum jest otwarte. Z
                        reguły nie wrzucamy tutaj swoich zdjęć w bieliźnie. No, chyba że nie masz z tym
                        problemu :-)
                        • anka7961 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 13:47
                          Dzięki dziewczyny za opinie :)
                          Bo już myślałam że to ze mną coś nie tak i kompletnie się nie znam :)

Stanik został dobrany przez Panią Hanię ze Smolnej. Noramlnie gdybym
                          sama tego nie przeżyła, to nigdy bym w to nie uwierzyła, bo
                          ostanikowuję się u niej od dłużeszgo czasu i zawsze byłam mega
                          zadowolnona. Mało tego wczoraj udało mi się w końcu (po długich
                          miesiącach prób) zaciągnąć do niej moją Mamę, która wyszła w bardzo
                          dobrze dobranym biustonoszu. Dlatego jest mi tak strasznie przykro,
                          że zostałam potraktowana na zasadzie "wciskania towaru" i jestem zła
                          na siebie, że dałam się oszukać!!!!
                          Dzisiaj lub jutro jadę do Pani Marysi na Żeromskiego, żeby dobrała
                          mi coś odpowiedniego, a nie za małego o 3 rozmiary.

Jeśli chodzi o upublicznianie mego cyca w za małym staniku - to
                          pewnie za jakiś czas usunę zdjęcia z linka.
                          • psuj-ka Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 13:49
                            Oj, pani Hani to lepiej unikaj ;)
                            Na pewno wizyta w Peachfield przywróci Ci wiarę w sens bra-fittingu :)
                            • anka7961 Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 14:05
                              :) Na szczęście nie straciłam wiary w sens brafittingu, tylko wiarę
                              w moją dotychczasową brafitterkę. Nadal jestem za prawidłowym
                              doborem staników i będę szerzyła tą ideę wśród koleżanek noszących
                              osławione 75B :) Tyle tylko że już nikomu nie polecę wizyty na ul.
                              Smolnej :)
                    • luliluli Re: Jestem wściekła!!!! 28.05.09, 12:11
                      kurcze, naprawde wygląda na za mały, ale ja nigdy nie byłam karmiąca/w ciąży,
                      więc wolę się nie rozpędzać z oceną. Może w wątku o karmnikach dziewczyny
                      udzielą Ci bardziej kompetentnej konsultacji?:)
                      PS zdjęcia można wysłać do galerii - te z nas, które mają dostęp będą je mogły
                      obejrzeć i ocenić, a jedynie komentarze (nie zdjęcia) umieszczą w specjalnym
                      wątku na forum:) także nie masz co sie martwić niepotrzebnymi wątkami, bo to
                      adminki je zakładają:)
    • elle_b wąskie fiszbiny u Panache?? 29.05.09, 14:29
      przepraszam że powielam pytanie, bo jestem pewna że gdzieś już na forum było ale
      za nic nie mogę znaleźć.. czy są jakieś wąskofiszbinowce u Panache? rozstałam
      się z tą firmą po przymierzeniu kilku Freyi ale niektóre ich staniczki strasznie
      moi się podobają.. dziekuję z góry :)
      • luliluli Re: wąskie fiszbiny u Panache?? 29.05.09, 15:12
        to zależy od tego, jakiego szukasz rozmiaru:) 65G Panache Lily ma fiszbiny
        dokładnie takiej samej szerokości jak Pollyanna czy Fantasie Bridgette. Myślę,
        że w okolicach G i większych nie ma już różnicy jaka to firma, wszędzie fiszbiny
        są raczej szersze, powyżej G Freya ma (z tego co tu kiedys wyczytałam) nawet
        szersze niż Panache:)
      • inez69 Re: wąskie fiszbiny u Panache?? 29.05.09, 16:34
        Lilly ma wąskie fiszbiny? Nie zgadzam się, chyba, że te nowe kolory
        maja porawiona konstrukcję. Za to podobno cała seria Cloe, która
        dopiero co pojawiła sie na rynku, ma węższe fiszbiny, przy czym
        nadal produkowana jest w szerokiej rozmiarówce i pięknych kolorach:
        kataloglb.blox.pl/html
        Ah, chyba jeszcze Ariza ma węższe fiszbiny, ale głowy za to nie dam.
        • luliluli Re: wąskie fiszbiny u Panache?? 31.05.09, 19:07
          inez, Lily w rozmiarze 65G (bo nie mam porównania z innymi rozmiarami) ma
          fiszbiny o szerokości takiej jak posiadane przeze mnie modele Frei i Fantasie a
          takze jak Princess Curvy Kate. Nie wiem, jak to wygląda w mniejszych/wiekszych
          rozmiarach, ale w moim tak jest:) piszę o tej białej z niebieskimi tasiemkami.
          • arwena-g Re: wąskie fiszbiny u Panache?? 31.05.09, 20:10
            Zgadzam się, że Lily ma dość szerokie fiszbiny. Moja Lily 32FF(biała z zielonymi
            wstążeczkami) ma fiszbiny takiej samej szerokości co niebieskie Harmony 32F i o
            centyment szersze od Aragona 32F.
          • inez69 Re: wąskie fiszbiny u Panache?? 02.06.09, 01:45
            Moją pierwszą stanikową próbą nowego rozmiaru był czarny panache
            lilly w rozmiarze 65G, który miał zdecydownie za szerokie fiszbiny,
            z tym, że ja jestem freyowa. Ale chyba to autorka wątku miała na
            myśli.
            Lilly biała z zieloną wstążką, z tego co pamiętam, też była starym
            modelem, a pozostałe, czyli różowa, niebieska i biała z błękitną
            wstążeczką to już nowsze, i być może ulepszone, staniki.
            • elle_b dziękuję bardzo za odpowiedzi. 19.06.09, 23:53
              :)
    • ewelina_1 Panache Confetti Strapless - 30FF 31.05.09, 01:42
      Na wyjeździe udało mi się trafić do sklepu z Lobby. Noszę 30E
      (71/89). Mierzyłam kilka Panache 30E i 30F. W tym Confetti Strapless
      30F, ale z dopiętymi ramiączkami (analogia silikonowych ramiączek).
      Robiły mi się buły tak, że sama sprzedawczyni od razu podała większy
      rozmiar czyli 30FF. Ten już leżał idealnie. Nie wiem, dlaczego nie
      sprawdziłam tego stanika z odpiętymi ramiączkami.

W domu, zachwycona zakupem (choć koszmarnie drogim) wyprałam
      (ręcznie!) i przygotowałam wraz z suknią na najbliższą uroczystość
      rodzinną. Zszokowana tym FF przeglądam forum i trafiam na wpis o
      przymarszonym materiale i niewypełnionej misce!:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92676303&a=95165187
      Mierzę jeszcze raz i stwierdzam, że mnie to też dotyczy!
      I teraz nie wiem co robić.
      Prawidłowo założony stanik (już cały wypełniony) z ramiączkami leży
      właściwie dobrze. Tak się materiał układa, że nie widać że to za
      duża miska. Tyle, że miseczka staje się wielką michą czy wręcz
      namiotem z dopiętymi szelkami od plecaka :(. Bez ramiączek jest
      gorzej. Biust trochę opada, stanik co prawda staje się mniejszy i
      subtelniejszy ale w górnych częściach misek hula wiatr. Materiał się
      marszczy. Moim zdaniem o 2 rozmiary miseczki za duże. Jednak
      fiszbiny są na tyle dobre, że stanik raczej nie powinien spaść.
      Nie leży on tak pięknie jak na modelkach, czy na innej dziewczynie z
      blogu (chodzi o przyleganie materiału a nie retuszowanie zdjęcia):
      www.karoline.pl/galerie/b/biustonosz-confetti-stra_10087.jpg
      Materiał odstaje w górnej części miski duuuużo bardziej niż u tej
      modelki:
      www.karoline.pl/galerie/b/biustonosz-confetti-stra_8395.jpg

Testowałam zwężenie miski poprzez delikatne spięcie materiału z boku
      klamrą (aby nie uszkodzić materiału) - miseczki lepiej wyglądają jak
      i cały stanik.
      Nie wiem co robić. Szukać na forum o przerabianiu staników i jakoś
      zwężać miski? Albo lepiej sprzedać i kupić nowy? Na Bravissimo jest
      30E (ecru), choć nie wiem, czy miska E też nie zrobi z ramiączkami
      namiotu.
      Założenie stanika w sklepowej wersji czyli z niewypełnionym dołem
      nie rozwiązuje problemu, bo bez ramiączek też na górze hula wiatr.
      Oczywiście nie tak bardzo jak w wypełnionych miskach, jednak byłoby
      to już widać w sklepie (czemu ja tych ramiączek w sklepie nie
      odpięłam???).
      Dodam, że obwód jest idealny, fiszbiny trochę za szerokie, ale nie
      jest to przeszkodą.
      P.S. Na uroczystość rodzinną w nim nie poszłam, więc na razie nie
      był noszony.
    • irenka65f Migracja. migracja? 01.06.09, 21:43
      Proszę o porady.
      Noszę dobry stanik od 3 tygodni(Freya Greta 30F). Był dobry, a nawet z lekkim
      luzem. Ostatnio zauważyłam, że miseczka na większej piersi troszkę bułkuje, a
      dziś pod obcisłą bluzką, że buły podpachowe są widoczne przez bluzkę! Już nie
      mogę nic więcej wygarnąć do miseczki bo się nie zmieści. Czy to może być tak
      szybko??
      Mam jeszcze drugi dobry stanik - Pollyanna 30FF. W nim miałam dużo miejsca na
      migrację, a teraz jakby trochę go ubyło. Tu zauważam, że (tak mi się wydaje)
      zwiększyła się różnica wielkości między piersiami. Czy to możliwe, że większa
      pierś migruje szybciej?
      I jeszcze jedno. Czy to normalne, że po zdjęciu stanika (szczególnie Grety,
      która jest sztywniejsza, bolą mnie piersi? W staniku jest ok. ale jak zdejmę
      to chwilę jest to dość przykry ból.
      I jaki stanik mam teraz kupić? Powtórzyć Gretę w miseczce FF? Bardzo mi się
      podoba okrąglutki kształt piersi w tym staniku, bo w Polly trochę jestem
      spłaszczona :-(
      Aha. Obwód w biuście bz. Różnicy między mierzonym na stojąco i "w zwisie" jest
      tylko 1-2 cm. Pod biustem być może mniej o 3-4 cm, ale to może być, że teraz
      mierzę ciaśniej.
      • urkye Re: Migracja. migracja? 01.06.09, 22:38
        Mnie też piersi bolą jak zdejmuję wieczorem stanik-ale tylko tydzień przed
        okresem, jak biust robi się niesamowicie wrażliwy. Ból ustępuje po kilkunastu
        sekundach, więc się jakoś szczególnie nie przejmuję:) Jeśli u Ciebie też to jest
        kwestia chwilki, to imo nie mas się czym martwić.
        Co do migracji-wszystko jest możliwe;) W jakim jesteś okresie cyklu? Istnieje
        możliwość, że piersi Tobie po prostu nabrzmiały przed okresem i stąd wrażenie
        migracji (dlatego najlepiej wstrzymaj się trochę z nowymi zakupami i poobserwuj
        swoje piersi-czy faktycznie mówimy o migracji, czy też o normalnych, okresowych
        wahaniach). Jeśli jednak nie ma to nic wspólnego z cyklem to faktycznie
        najlepiej kup sobie nowy stanik z większą miską:) Skoro Greta tak się Tobie
        podoba, to bierz ją:)
        • marciasek Re: Migracja. migracja? 02.06.09, 01:54
          mi tez się tak kiedyś zdarzyło, że mi piersi nagle (czyli w 2 tygodnie) urosły,
          stwardniały i zrobiły się bolesne. Zwłaszcza po zdjęciu stanika.
          Kupiłam wtedy test ciążowy. Wynik wyszedł dodatni.
          ;)
          • irenka65f Re: Migracja. migracja? 02.06.09, 17:58
            Świeeetne! Ale ja mam już wszystkie dzieci w domu ;-)
      • grenlandia33 Re: Migracja. migracja? 02.06.09, 08:59
        U mnie na poczatku wymiary w cm nie drgnely a mimo to miski zaczely
        bulkowac.
        Na wiekszej piersi zdecydowanie wyrazniej i szybciej ale ja tlumacze
        sobie to tak ze ta mniejsza miala wiecej luzu w misce na poczatku
        (asymetria nie jest jakas bardzo duza wiec miske dobieram zawsze tak
        zeby byla dobra na wieksza).
        Rzeczywiscie zwroc tez uwage na faze cyklu- u mnie wymiary w cm sie
        nie zmieniaja ale wyraznie zmienia sie konsystencja biustu i inaczej
        sie wtedy uklada w staniku.
        Co do bolu-sprawdz tylko czy fiszbina na pewno obejmuje cala
        piers,czy gdzies jej nie tnie.
        • mam_to_w_nosie Re: Migracja. migracja? 02.06.09, 11:38
          Podpisuję się pod tym, mnie się wymiary (mierzone normalne, w pozycji stojącej)
          nie zmieniły wcale, a przeskoczyłam z 30E na 30FF i mam obawy, że to może
          nie być koniec, bo tak bardziej na plecach robią mi się jeszcze wałki(bułki),
          a to rzekomo powinno się zmieścić w miseczkach. Aktualnie noszę Rio świetne na
          te sprawy i zaczynam się bać, że będę musiała przeskoczyć na G.
          • irenka65f Re: Migracja. migracja? 02.06.09, 18:09
            No właśnie tak mam. Wymiary jak były, a miseczka za mała. Nawet się
            zastanawiałam czy nie zbiegła się w praniu. No właśnie może to nie migracja
            tylko kurczliwość materiału?
            Ale jednak na oko piersi wyglądają lepiej. Takie jakieś okrąglejsze górą (tam
            brakowało trochę), pełniejsze.
            Cóż, odkładam Gretę na dno szuflady. Przymierzę za dwa tygodnie. Dziś odebrałam
            z poczty Felinę Conturelle taką:
            www.felina.de/media/static/flash/start.php?markenwelt=conturelle_dessous&configURL=http://www.felina.de/pl/markenwelten/conturelle_dessous/index.php&bgcolor=000000&lang=pl
            65G bo F była za mała i wymieniłam. Zobaczymy jak długo ponoszę.
            • irenka65f Re: Migracja. migracja? 02.06.09, 18:10
              Model Reflection bo zapomniałam dodać :-)
            • mam_to_w_nosie Re: Migracja. migracja? 03.06.09, 11:06
              W moim przypadku to na pewno nie kurczliwość miseczek, bo kolejne modele kupuję
              większe i są dobre, a nie za duże :)
              Wymiar w biuście nie drgnął. Jak mierzyłam się pierwszy raz to wyszło mi 89,
              takie megaluźne 90 i to 90 się właściwie nie zmieniło, no na upartego
              może 91 ale to już mocno naciągane, a staniki muszę mieć 30FF czyli na 94cm
              w biuście ... i kto to zrozumie ... aczkolwiek w zwisie mam 94cm, tyle,
              że to metoda dla Effuniaków (?)
            • roza_am Re: Migracja. migracja? 03.06.09, 15:40
              Irenko, więcej o lobbowych doświadczeniach migracyjnych znajdziesz tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,95263183,Kompendium_wiedzy_na_temat_MIGRACJI.html
    • wiedzma30 Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 02.06.09, 18:56
      Kupilam. Piekny. Ale...
      Wybralam 32G (82/105). Ksztalt fajny, obwod ok, ale dokupilam przedluzke -
      dodaje sobie 1cm.

I wlasnie teraz ale... odcina mi rece... Piluje okrutnie...
      I jeszcze jedno - miseczki u gory w poblizu ramiaczka puste a takze u dolu puste
      (po wygarnieciu). Za duze? Chyba tak.
      W sumie moglby byc, bo moglabym go nosic troche nizej i wtedy nie widac pod
      koszulka, ze miseczki troche duze... Ale to pilowanie/obcieranie pachy jest
      okropne. Sprobuje zszyc go troche z przodu na mostku - moze wtedy cos sie zmieni?

Kupilam takze ten brazowy. Piekne sa, no ale coz...
      Czarny nosilam raz - z bolem ;) Brazowy chyba odesle, bo po co ma lezec.
      Szkodaaaa...
      • kasica_k Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 03.06.09, 04:35
        Na początek mała korekta - Minuet to jest marka Masquerade (produkowana przez
        Panache).

Czemu masz miseczki u dołu puste? Nie możesz założyć stanika wyżej, tak, aby
        fiszbina była bezpośrednio pod piersią? Spróbuj - co wtedy się dzieje? Jak
        układają się fiszbiny po bokach (pod pachami), czy celują w środek pachy, czy
        gdzieś w stronę pleców?

Na razie, tak na oko - wygląda na za dużą miseczkę. W mniejszym rozmiarze
        miseczki boki również powinny być niższe, co powinno poprawić sytuację z
        piłowaniem rąk. Nie ma sensu zszywać i przerabiać złego rozmiaru, lepiej
        wymienić na dobry.
        • wiedzma30 Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 03.06.09, 15:25
          >Minuet to jest marka Masquerade (produkowana przez Panache).

W Brastop podaja nazwe wlasnie tak, jak napisalam...

> Czemu masz miseczki u dołu puste? Nie możesz założyć stanika >wyżej, tak, aby
          fiszbina była bezpośrednio pod piersią? Spróbuj - >co wtedy się dzieje? Jak
          układają się fiszbiny po bokach (pod >pachami), czy celują w środek pachy, czy
          gdzieś w stronę pleców?

Jak juz napisalam - biustonosz strasznie "piluje" mnie pod pachami - tzn. z
          przodu pachy. Jezeli zaloze go nizej - to troche mniej, ale wtedy miseczki sa
          puste u dolu... Jezeli podciagne wyzej - robia sie "fale" u gory miseczek, bo
          pustka...
          Fiszbiny ukladaja sie dobrze - sa po srodku pachy, nie na plecach.

5 min. mozna wytrzymac, ale dluzej to meka, bo "odcina" rece...

>Nie ma sensu zszywać i przerabiać złego rozmiaru, lepiej
          > wymienić na dobry

Niestety... Raz go mialam na sobie - bo w domu wydawal sie byc super, ale
          pozniej - horror...

Problem jest tez tego rodzaju, ze zamowilam 32F i mial za male miseczki...
          Odeslalam i wymienilam na 32G. Moze powinnam byla wziac 32FF?
          • wiedzma30 Zszylam po srodku i 04.06.09, 19:25
            nic to nie dalo - nadal "odcina" rece...
            Czyli kasa poszla w blocko... wrrr...
          • kasica_k Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 05.06.09, 03:03
            wiedzma30 napisała:
            > Problem jest tez tego rodzaju, ze zamowilam 32F i mial za male miseczki...
            > Odeslalam i wymienilam na 32G. Moze powinnam byla wziac 32FF?

Niewykluczone. Jeśli F był za mały i nie piłował, a G piłuje i zostawia luzy, to
            może właśnie FF byłby strzałem w dziesiątkę. Istnieje też możliwość, że ten
            model nie lubi się z Twoim biustem...

W razie wątpliwości możesz też podesłać fotki do Galerii.
            • wiedzma30 Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 05.06.09, 04:17
              A moze to przez koronki, ktorymi sa obszyte miseczki?
              No i napewno dlatego, ze miseczki za wielkie...

To moj ulubiony fason :)

Fotek nie podesle, bo juz kiedys wysylalam i zero odpowiedzi ;)))
              • wolffie Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 05.06.09, 12:27
                wiedzma30 napisała:

> Fotek nie podesle, bo juz kiedys wysylalam i zero odpowiedzi ;)))

Wydaje mi się, że może być tylko jedna przyczyna tego stanu rzeczy.
                Poczta zjadła twojego maila.
                Poczta gazetowa bywa niestety zawodna i jak mi ktoś nie odpisuje to najczęściej
                dlatego, że nie dostał wogóle mojego maila.
                Warto spróbować jeszcze raz.
                • wiedzma30 Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 05.06.09, 13:59
                  Pytalam - doszedl ;)))

No trudno...
                  • kk345 Re: Panache Minuet Paddet Bra black - HELP! 09.06.09, 21:44
                    wiedźmo, nie rozumiem: wysłałaś fotki do galerii i nie zostały zamieszczone???
                    Czy może prosiłaś o dostęp do galerii? BO to dwie różne rzeczy: fotki może
                    wysłać do wstawienia każda z nas, jeśli nie ma dostępu do galerii to dziewczyny
                    komentują tutaj, na forum i już. Z kolej o dostępie do galerii decyduje jej
                    właścicielka na podstawie udzielania się wnioskującej na forum i ilości
                    merytorycznych wpisów. Tak więc, nawet jeśli nie masz dostępu do galerii,
                    wysyłaj fotki i komentarze przeczytasz na forum.
    • wera9954 Co jest grane??? 07.06.09, 12:04
      Wymiary mam jak w sygnaturce. Teoretycznie powinnam nosić 70F u Effuniak, ale
      stanik mam 70FF i... jest za mały! Wczoraj po wygarnięciu bułek do miseczki
      wylazł mi z miseczki kawałek sutka i miałam naprawdę dużą bułę! Natomiast Aragon
      niemal zupełnie przestał odstawać. To bardzo dziwne, ponieważ wymiary mi się nie
      zmieniły (wczoraj mierzyłam). Czyżbym miała jakieś dziwne piersi? A może to wina
      zbyt szerokich fiszbin?
      • nathd Re: Co jest grane??? 07.06.09, 12:14
        Ja brytyjczyki noszę 65H/70G, natomiast Effuniaka (plunge) mam 70HH :) A jakbym
        się bardzo postarała to pewnie i 70J byłby na mnie ;p Czemu? Bo staniki
        Effuniaka są na wymiar w "zwisie", poza tym ja u siei zauważyłam, że plunge
        ZAWSZE muszę mieć większe niż balkonetki (min. miskę, jak nie 2-3). U mnie jest
        to częściowo wina asymetrii :)
        • wera9954 Re: Co jest grane??? 07.06.09, 13:00
          Dla mnie wszystko jest na wymiar w zwisie, brytyjczyki też ;) Jeszcze jedno - 3
          tygodnie temu miałam tyle samo w biuście w zwisie, a Effuniak pasował idealnie,
          natomiast Aragon mocniej odstawał.
      • smallfemme Re: Co jest grane??? 08.06.09, 19:50
        Czasem nie zmienia się rozmiar piersi, ale ich.. no właśnie... gęstość? Tkanka
        biustu nie naciąga bardziej skóry i pomiary się nie zwiększają, ale biust
        sprzeciwia się upychaniu w staniku ;)
    • smallfemme Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 08.06.09, 19:45
      Hym.. Mam problem. Bardzo szybko zbliżają się imieniny mamy i mój tata chce jej
      kupić stanik. I nie inny tylko prawidłowo dopasowany :) Tylko moja mama ostatnio
      chodzi zła i zupełnie nie skora do współpracy. Nie mam bladego pojęcia o jej
      wymiarach, jedyne co wiem obecnie: MM Coco 32G było za małe i cięło ją pod
      pachami. Potrzebuję dla niej stanika białego lub innego jasnego pod letnie
      ubrania. Obowiązkowo miękki. Błagam o radę! Dobrze by było, gdyby stanik dobrze
      zbierał z boków, ale ich nie ciął - mama nie lubi wygarniać :/
      • smallfemme Codzienny jasny stanik w rozmiarze 32GG 08.06.09, 19:48
        Dobrze by było, gdyby był raczej nisko zabudowany. Firma i cena w zasadzie
        obojętne, jeśli dostępny obecnie w polskich sklepach internetowych [z UK nie
        zdąży dojść]
        • milstar Re: Codzienny jasny stanik w rozmiarze 32GG 09.06.09, 11:29
          Proponuję białą Veronę
          • milstar Re: Codzienny jasny stanik w rozmiarze 32GG 09.06.09, 11:35
            dodam jeszcze, że jest w ebras.pl i że to dużomiseczkowiec, więc 32G powinno być
            dobre
            • smallfemme Re: Codzienny jasny stanik w rozmiarze 32GG 09.06.09, 21:45
              Byłam dziś w Body w Lublinie i zakupiłam Veronę w wersji w brązowe maziaje -
              będzie pasowała pod bluzkę w podobnej kolorystyce :) Obrócz niej była tylko
              Lily, której kokardka pewnie by przebijała. Kupiłam 32GG, ale mama ma co
              wygarniać [chociaż nie lupie] więc stanik jest przyszłościowy :)
              Dziękuję za pomoc :)
            • smallfemme Re: Codzienny jasny stanik w rozmiarze 32GG 09.06.09, 21:46
              Byłam dziś w Body w Lublinie i zakupiłam Veronę w wersji w brązowe maziaje -
              będzie pasowała pod bluzkę w podobnej kolorystyce :) Obrócz niej była tylko
              Lily, której kokardka pewnie by przebijała. Kupiłam 32GG, ale mama ma co
              wygarniać [chociaż nie lubi] więc stanik jest przyszłościowy :)
              Dziękuję za pomoc :)
              • smallfemme Verona 32GG - na co wymienić? 09.06.09, 23:30
                Verona jest zdecydowanie za luźna [zapięłam mamę bez problemu na środkową haftkę, a ma na plecach jeszcze sporo do zmigrowania, a potem fiszbiny weszły jej na piersi ] i ekstremalnie za mała. Co najmniej 2 miski, a nie uwzględniam migracji... Tyle, że mama zaczęła krzyczeć, że stanik jest zdecydowanie zbyt zabudowany pod pachami i będzie jej wystawał spod każdej bluzki. Alternatywy w postaci Effuniaka nie przyjmie, bo nienawidzi staników, które nie są miękkie. Co może być dla niej pomysłem w okolicach 65J... Ach, jeszcze był krzyk o za szerokie fiszbiny, które sprawiają, że stanik nie zbiera z boków, a tylko ciągnie w okolicach sutków pionowym szwem... Zdaje się, że poza plungami Effuniak nic wąskofiszbinowego w tym zakresie rozmiarów nie ma... Pomocy! :(
                • jul-kaa Re: Verona 32GG - na co wymienić? 10.06.09, 00:13
                  Hmmm, ja tez bylam zagorzala przeciwniczka niemiękkich biustonoszy. To sie
                  zmienia, wiec moze sporobuj zaproponowac Mamie zmierzenie takiego. Kosztuje Cie
                  to tylko koszty przesylki, wiec relatywnie niezbyt duzo :)
                  • smallfemme Re: Verona 32GG - na co wymienić? 10.06.09, 00:56
                    Nie przymierzy... Znam ją... Zastanwiam się nad jakimś fullcupem Fantasie. Chyba nie są aż tak szerokofiszbinowe i zabuodwane pod pachami. Ale nie wiem, bo nigdy nie widziałam żadnego na żywo w rozmiarze 70HH/J
    • cavova Ivonne Comexim :/ 08.06.09, 20:01
      zamówiłam, przyszło, na początku wydawało się że leży nie najgorzej, a potem lipa :/ stanik podjeżdża nawet zapięty najciaśniejszą haftkę i mimo że wtedy czuć że jest naprawdę ciasno zapięty. jakby to nie była wina obwodu, że podjeżdża, tylko nie wiem? konstrukcji. ramiączka niemiłosiernie wpijają się w ramiona. miski wydają się nieco duże, ale to jest akurat tyle, żeby tam zgarnąć bułki spod pach. tylko że on po takim "zgarnięciu" w ogóle nie trzyma tego ani trochę, po chwili miska smętnie wisi na biuście, który to skacze sobie radośnie we wszystkie strony podczas chodzenia, zeza rozbieżnego ma takiego samego jak bez stanika. na górze miseczki robi się zmarcha. podobnie zachowywała się na mnie antoinette freyi, która poza tym, że miałą za duże miski (ivonne ma jednak mniejsze) to miała totalnei za luźny obwód, choć to podobno ściśliwiec.

w dodatku pochodziłam w tej całej ivonne 2 dni, więc już odesłać nie mogę, wtopiłam 100zł i diabli mnie biorą.
      mam wymiary około 71/96-97, Ivonne jest w rozmiarze 65HH.
      • brafitteria Re: Ivonne Comexim :/ 24.06.09, 12:01
        Comeximy mają to do siebie,że są nisko zabudowane z boku
        i pewnie dlatego nie mogą utrzymać bułek na miejscu.
        Nie polecam ich osobom, które mają coś do zmigrowania.
        Po migracji, jak już wszystko wróci na miejsce mogą być bardzo fajne.
        Na razie wygląda na to,że on po prostu nie dla ciebie.
        A staniczek może spróbuj sprzedać, albo wymienić się z kimś na inny.
    • wera9954 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 14.06.09, 18:41
      Na zakończenie roku szkolnego kupiłam cienką bluzkę i mam problem. W
      szufladzie kolorowe staniki, a ja jakiegoś nudziarza potrzebuję.
      Trudno jest mi znaleźć dobry stanik, jestem bardzo wąskofiszbinowa.
      Od biedy mogę nosić staniki z fiszbinami freyowej szerokości. Jednak
      Freyi nosić nie będę, bo mam zmarchę :/ Do tego potrzebuję ścisłego
      obwodu. W rozciąliwcach wypadam z rozmiarówki :/
      • lavaenn Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 14.06.09, 20:01
        od czasu uświadomienia nie mam nudziarza - pod białe/prześwitujące
        bluzki zakładam cielisty podkoszulek (mam bezszwowy z gatty,
        polecam), wystają mi najwyżej białe ramiączka ale tym się już nie
        przejmuję ;)
        • wera9954 Dziękuję :) 14.06.09, 20:25
          To dobry pomysł :) Taniej będzie i rozmiar łatwiej dużo łatwiej
          dobrać :)
          • wera9954 Re: Dziękuję :) 14.06.09, 20:27
            Ojejku, miało być "rozmiar dużo łatwiej dobrać". Chociaż tak też nie
            brzmi bezsensownie ;)
    • dorotaifilip w trakcie noszenia owody robią się za luźne 16.06.09, 14:04
      Hej!
      Szuflada pełna staników, a ja nie mam takiego, o którym mogłabym
      zapomnieć w ciągu dnia.

Od jakiegoś miesiaca mam tak, że gdy zakładam biustonosz to po
      jakimś czasie podjeżdża mi na plecach. Robi mi się tak i ze ścisłymi
      obwodowo stanikami (jak CK Emily i Portia, Freya Rio) i z luzakami (
      Freya Jolie, Arabella). Zapinam na najciaśniejszy rządek, a i tak
      muszę co jakis czas poprawiać.
      Faktem jest , że nosiłam je przy 78/105 dość wygodnie w rozmiarze
      32GG.
      Teraz mam 76/107 a ani waga, ani brzuszek się nie zmniejsza.
      Myślała, że może fiszbiny się wyginają do tyłu i stąd luzy w
      obwodzie. Miseczki w ciągu dnia wypełniają mi się mocno, że mam
      wrażenie w tych mniejszych GG, że wycisną mi wzorek na biuście.

Jak myślicie, czy jest sens szukać 30-tek? Tylko jaka miska? HH może
      być za duże?
      dorota
      • kk345 Re: w trakcie noszenia owody robią się za luźne 16.06.09, 14:31
        Przy 76 cm pod biustem 32-ki raczej nie mają prawa NIE podjeżdżać,
        ja noszę takie obwody przy 82 pod biustem:-) Zmiany, które
        opisujesz, moga być wynikiem migracji: zmniejsza sie obwód i
        zwiększa biust. Pora chyba celować w 30-tki. I teraz miska: zarówno
        32GG jak i 30HH są przeznaczone na 104 cm w biuście, a Ty masz 107,
        jak piszesz. Zresztą sama widzisz, ze miski stały się już za ciasne,
        pora je powiększyć. Wypróbuj więc może 30HH (powinno być przymałe w
        biuście) i sąsiednie 30J, które, teoretycznie powinno być akurat.
        • dorotaifilip Re: w trakcie noszenia owody robią się za luźne 16.06.09, 17:15
          Kurczaczki, czyli intuicja mi dobrze mówiła :(
          dorota
    • anuula12 najwęższe fiszbiny 16.06.09, 18:28
      Dziewczyny, jaka z polskich firm jest najbardziej wąskofiszbinowa? W
      brytyjczykach to freya będzie, ale polskie? Zupełnie nie wiem, w którą z nich
      celować, a poo dogłębnym przejrzeniu lobby stwierdzam, że jestem wąskofiszbinowa
      chyba...
      Na 70/90 potrzebuję fiszbin ok.12cm max.
      Co o tym sądzicie?
      • wera9954 Re: najwęższe fiszbiny 16.06.09, 19:47
        Najwęższe fiszbiny z polskich firm ma chyba Milena, są węższe od
        freyowych.
    • klaranyc Polly 30F 16.06.09, 19:34
      Właśnie przyszła moja czarna Polly. Jest cudna, ale...
      Na 70/92 zamówiłam 30F. Leży idealnie, ale zapięłam się od razu na
      najciaśniejszą haftkę. Mam problem - zostawić, czy wymienić na 28G
      (tak mi żal odsyłać!)? Bardzo proszę o pomoc osoby, które mają Polly
      od dawna (np. od kilku miesięcy) - jakie są wasze doświadczenia -
      rozciągnie się?

Z góry dziękuję

Klara
      • villanden Re: Polly 30F 16.06.09, 21:44
        Ja mam 3 Polyanny, czarna i karmelowa w rozmiarze 30G i biala w 30GG
        (migracja...) To moj ukochany model. Tez mam w obwodzie ok 70-71cm i
        30-tka sprawdzila sie swietnie. Karmelowa nosilam bez przerwy, przez
        wiele miesiecy i nie rozciagnela mi sie ani troche. Czarna zreszta
        tez nie, po wielu miesiacach i praniach potrafila mnie cisnac jak
        nowy stanik :)
        Ja bym na Twoim miejscu nie wymieniala na 28G, zwlaszcza jesli 30F
        lezy idealnie. 28G bedzie byc moze mialo inna glebokosc misek i nie
        masz zadnej gwarancji, ze bedzie Ci ksztaltowac biust rownie
        ladnie... ale ja generalnie nie jestem ortodoksyjnie obwodowa, czyli
        zanizam o 5cm ale nie wiecej, wiec podkreslam ze to moja osobista
        (chociaz poparta intensywnym uzytkowaniem polly) opinia.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • klaranyc Re: Polly 30F 17.06.09, 01:35
          Villanden, dziękuję! To bardzo pomocna informacja. W innych
          okolicznościach nie przejmowałabym się tak obwodem, ale mam chory
          kręgosłup, więc dobry obwód jest ważny. Cieszę się, że się nie
          rozciągają i skłaniam się ku pozostawieniu stanika ;-)

P.S. Fajną masz sygnaturkę.
      • urkye Re: Polly 30F 18.06.09, 16:13
        Moje Polly (biała i czarna), mimo 9 miesięcznego użytkowania, nadal maja się
        świetnie i ich obwody nic się nie zmieniły (może o kilka mm, ale w ogóle nie
        czuć różnicy). Obie mogę zapiąć na najściślejsze haftki-materiał po prostu jest
        z tych pracujących (i doskonale;)). Jednak noszę je na najluźniejszych
        haftkach-tak mi jest najwygodniej:)
        • klaranyc Re: Polly 30F 19.06.09, 23:12
          Urkye, dziękuję ;-)

Zostawiłam ją sobie. Ponosiłam, wyprałam, właśnie się suszy. Z
          haftkami masz rację - choć zapinam się bez trudu na ostatnią, to
          nosiłam na pierwszej i było ok, obwód się nie przesuwał. Mam
          nadzieję, że rzeczywiście nie rozciągnie się.
    • gaja268 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 16.06.09, 21:21
      Kupiłam...anita, rosa faia, 75E...Po 40minutach przymierzania chyba z
      30 staników, ten wydawał się dobry...nie idealny, ale najlepszy z
      przymierzonych: miseczki super, obwód nawet na najluźniejsza haftkę
      był O.K.Fiszbinki grzecznie opierały się na mostku i ładnie celowały
      w środek pachy. Nie robiły się wałeczki na ciałeczku. No to kupiłam.
      po trzech dniach- zapinałam się na środkową haftkę, po tygodniu na
      najciaśniejszą, po dwóch na najciaśniejszej podjeżdża...Co jest nie
      tak?! Mniejszy obwód- trochę cisnął i miseczki E za małe, F za
      duże...W każdym z przymierzanych, niezależnie od kombinacji
      obwód/miska coś nie grało w zakresie rozmiarów 70F/G-75F. Wiem tyle-
      że ten krój miseczki jest super. co do rozmiaru tak samo głupia
      jestem jak byłam przedtem...Jak to zrobić, żeby miska była jak w 75E,
      ale obwód mniejszy? I nie chcę niż "wszywać" :(Pomocy!
      • asiabudyn11 jaką przesyłka w Polsce odpowiada nierejestrowanej 05.07.09, 19:03
        Sorry, że w tym wątku, ale jak zwykle nie wiem w jakim wątku to umieścić a
        trochę czas mnie nagli.
        Otóż chyba będę zmuszona odesłać stanik do UK. Przyszedł do mnie przesyłką
        nierejestrowaną, ze względu na oszczędność chciałabym go odesłać taką samą. I tu
        problem: jak się ta przesyłka nazywa na poczcie? Jaka mam ją nazwać na poczcie?
        I ile kosztuje?
        Ktoś wie?
        • urkye Re: jaką przesyłka w Polsce odpowiada nierejestro 05.07.09, 19:41
          Po pierwsze upewnij się, czy sklep nie wymaga odsyłania staników przesyłką
          rejestrowaną (np. Figleaves informuje, że odsyłać należy rejestrowaną
          [poleconą]). Przesyłka polecona daje Tobie bezpieczeństwo-w razie zagubienia jej
          na poczcie możesz liczyć na odszkodowanie-w przypadku nierejestrowanej
          [ekonomicznej] nie.
          Z tego co się orientuję, to np. wysłanie majtek do UK poleconym (bąbelkowa
          koperta) kosztuje 9 zł (cena zależy od wagi przesyłki), więc nie jest aż tak źle:)
          • asiabudyn11 dzięki za pomoc 06.07.09, 12:19
            :-)
    • kura17 71/100 - jaki rozmiar freyi MATILDY? 17.06.09, 10:10
      Dziewczyny, potrzebuje szybkiej porady rozmiarowej dla forumki, ktora nie moze
      zagladnac na forum, a chemy szybko zamowic staniki :)

Forumka ma wymiary 71/100 (dobrze mierzone, pare stanikow juz ma), nosi rio
      30GG, panache daisy 30H.

pomozecie wycelowac z freya matilda? pytalam juz w watku freyowym, ale tutaj tez
      je powtorze.
      wg mnie matilda jest "klasyczna" miskowo, wiec 30H by pasowalo. ale wole sie
      upewnic, zanim zamowie, a Forumka poprosila mnie o pomoc w podjeciu decyzji.
      z gory bardzo dziekuje! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka