Dodaj do ulubionych

mondi akcje

09.04.12, 12:16
czy ktoś się orientuje co się stanie z akcjami lub też z ich ceną , gdy nieodpowiem na wezwanie mondi do wykupu tychże akcji?
Obserwuj wątek
    • above17 Re: mondi akcje 09.04.12, 13:45
      Witam,
      Nic się nie stanie.
      Każdy może wezwać, że kupi akcje danej spólki.
      Oficjalnie Mondi może wzywać do wykupu 70 razy.
      Jeśli chodzi o cenę to z każdym wezwaniem powinna rosnąć. Z tego co wiem to już teraz jest oferta 72 zł.
      Rekomendacja jest by nie odpowiadać na tę ofertę.
      • kfas2 Re: mondi akcje 09.04.12, 15:59
        dzięki za szybki odzew,widzę po samej treści wypowiedzi że wiedza twoja jest dużo większa od mojej (moja = 0) ,ale czy jak mondi skupi jakąś tam większoś to jak potraktują mnie? spłacą mnie po 1 pln za akcję,czy po cenie wzywanej do skupu?(od różnych ludzi różne rzeczy słyszę,ale ich wiedza jest też gdzieś zasłyszana)
        • 2jajakobyly Re: mondi akcje 09.04.12, 22:51
          Doprawdy mam wątpliwość co do tej kwestii polecam portal Bankier.pl w tej kwestii i pozwolę sobie zacytować odpowiedz z tego miejsca na nurtujące Cię pytanie " Odpowiedź na wezwanie do sprzedaży akcji nie jest obowiązkowa. Jeśli inwestor uzna, że proponowana cena nie jest dla niego satysfakcjonująca, może nie sprzedawać akcji. Istnieje jednak ryzyko, w przypadku gdy ten kto ogłasza wezwanie chce wycofać spółkę z giełdy. Wtedy inwestor może zostać z akcjami którymi nie może później handlować na rynku regulowanym. Jak zachowują się akcje po udanym skupie - to zależy od wielu czynników. Jeśli cena wezwania była wysoka mogą się cofnąć, często wchodzą w horyzont"
          zgodnie z art. 74 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U. z dnia 23 września 2005 r. Nr 184, poz. 1539 z późn. zm.)
        • above17 Re: mondi akcje 10.04.12, 19:48
          Przede wszystkim musisz na bieżąco śledzić informacje.
          W tej chwili do fundusze dyktują warunki i trzymają Mondi w szachu ponieważ mają większośc "wolnych' akcji i poniżej pewnej kwoty nie sprzedadza.
          Proces schodzenia z gieldy nie trwa kilka dni i takie wezwania o niczym nie swiadcza.
          Nie obawiaj sie nie skupi wiekszosci póki 2 fundusze nie uzyskaja odpowiedniej kwoty. Czekamy spokojnie na nastepne oficjalne wezwanie a przede wszystkim na Walne Zgomadzenie Akcjonariuszy ktore zdecyduje czy wyplacic dywidende a jak zapewne wiesz to jest z czego to wypłacic (zysk z 2011).

Pozdrawiam
          • betib15 Re: mondi akcje 10.04.12, 20:56
            Witam!Przedmówca ma 100% racji.Jeżeli nie sprzedałeś to napewno nie stracisz.Dziwię się,że ktoś może sprzedawać akcje poniżej ceny w wezwaniu czyli 72 zł-tak jest od paru dni na giełdzie.O czym to świadczy proszę odpowiedzieć sobie samemu ,to chyba nie jest trudne.Zapisy się skończyły z niecierpliwością czekam na info Mondi i nowej większej cenie lub wypłacie dywidendy.Tylko panowie szybko bo chcę zmienić portfel(inwestycyjny oczywiście).Pozdrawiam akcjonariuszy!
            • 2jajakobyly Re: mondi akcje 10.04.12, 22:34
              Fundusze zrobią to co nakazuje im polityka zarządów a walne zgromadzenie w Mondi doprowadzi do decyzji jakie są prognozowane czyli wykup akcji i wycofanie z giełdy .Kto przy zdrowych zmysłach będzie sądził że 32% udziałów w firmie i tyle głosów na walnym zgromadzeniu zablokuje plany większościowych akcjonariuszy? Mondi nie jest jedyną firmą która w ten sposób została restrukturyzowana na po wyjściu z giełdy .Po kolejnym wezwaniu do sprzedaży akcji nastąpi obniżka kursu o ok 8% wartości i wtedy właśnie fundusze wycofają się z gry .Drobni akcjonariusze mogą tylko pomachać szabelką .Nikt w ich sprawie nie będzie prowadził procesów ugodowych i zostaną sami przed sądami .Tylko przypomnijmy sobie lata 97-99 gdzie był zakaz zbycia akcji a posiadacze pakietów pracowniczych zostali omamieni kredytami pod zastaw akcji .Za pakiet 2000 akcji której wartość szacowano na otwarciu na ok21 PLN dostawali w kredycie nawet po 10 PLN za depozyt akcji z prawem wykupu .Kurs w tym czasie spadł ze względu na takie masowe obejście prawa nawet do 8 PLN .Teraz sytuacja jest odwrotna jeśli akcjonariusze bedą blokować wykup stracą co do tej pory zarobili .
              • betib15 Re: mondi akcje 11.04.12, 20:40
                No właśnie jak sam zauważyłeś to odwrotna sytuacja...Oczywiście,że Mondi zrobi wszystko żeby zejść z giełdy,czyli można spodziewać się zagrywek poniżej pasa,ale z drugiej strony gdyby wyjście z giełdy było takie proste dawno by firma zwinęła żagle.Firma firmie nierówna więc proszę nie naganiać na sprzedaż.Te wyliczenie procentowe to naprawdę z palca wyssane,staram się być na bieżąco,drążę,szukam,czytam ,rozmawiam ale naprawdę czegoś takiego to jeszcze nie słyszałam.Decyzja należy do funduszy a one teraz nie mają alternatywy i takich kokosów już na niczym pewnie nie zarobią,myślę-i nie jestem sama-cena będzie wyższa chyba, że wycofają lub przedłużą wezwanie.Pozdrawiam!
                • 2jajakobyly Re: mondi akcje 12.04.12, 01:06
                  Naganiać na sprzedaż?O naiwności co może zyskać typ taki jak ja naganiając kogokolwiek do czegokolwiek ?Chyba nie wierzysz w to że jestem większościowym posiadaczem akcji firmy?Chyba nie wierzysz w to że ludzie tak zamożni wynajmą kogoś takiego jak ja aby urabiał ludzi w takim mało istotnym miejscu jak to . Mogę natomiast zdradzić Ci mechanizm działania grupy interesu , która chce czegoś innego niż podpowiada racjonalne działanie . Oprócz funduszy ING i Aviva i naturalnie oprócz pracowników(byłych pracowników ) jest jeszcze jedna grupa osób zainteresowanych .To różnej maści gracze giełdowi .Według informacji o akcjonariacie na stronie Mondiego fundusze mają w kolejności ok 10% i ok 8% .Następną pozycją jest tzw inni akcjonariusze ok 17% . Właśnie ta grupa jest najbardziej aktywna w temacie blokowania sprzedaży .Jeśli ktoś się zainteresuje kogo oni reprezentują to wyjaśni taką postawę . Według moich wiadomości ok 5% to pierwotni posiadacze akcji pracowniczych a reszta to ludzie którzy dysponują bardzo bogatym portfelem różnorakich akcji .Nie budzi moich emocji to ze to profesjonalni gracze giełdowi tylko to że kosztem ewentualnej krzywdy tej garstki ludzi którzy odmawiali sobie wszystkiego przez cały ten okres od 97 roku i nie zbywali akcji okupionych ciężką pracą całego życia chcą się wielokrotnie dorobić . Pomijam już ten aspekt że często nabywali te akcje po 8 PLN za szt . Pomijam już to że wielokrotnie pomnożyli swój kapitał w tym czasie dzięki naiwności ludzi albo ich trudnej sytuacji życiowej . Martwi mnie to ze nadal chcą manipulować drobnymi ciułaczami chociaż ryzyko jest duże a konsekwencje przewidywalne . Jeśli ktoś myśli że akcjonariusz większościowy będzie skłonny do ustępstw to się myli .Zaproponowana cena wykupu jest i tak najwyższa z możliwych ze względu na prognozy długoterminowe firmy i całej gałęzi przemysłu .Jeśli ktoś przez dłuższy czas śledzi notowania giełdowe to widzi że firma doszła już do ściany a prognozy na następne lata są gorsze od obecnych . Mogę też zdradzić tajemnicę że jeśli ktoś nie zdąży to powinien się uczyć chińskiego bo w tym języku będzie dochodził swoich praw . Na koniec powiem tylko tak ludzie obudźcie się bo rekomendacje to może dać makler swojemu klientowi z tym że ten pierwszy nic nie traci w przypadku wyjścia z giełdy firmy a zyskuje na prowizji w każdym przypadku . Wyprowadzenie z giełdy firmy jest łatwe a na dodatek w ostatnim czasie popularne o czym świadczą inne przypadki kiedy problemy głównych akcjonariuszy są w ten sposób rozwiązywane ....To już trzecia w ostatnim miesiąca propozycja wykupienia akcji na warszawskiej giełdzie wiążąca się z procesem odbudowy wartości przez polskie walory po zeszłorocznym spadku o 22 proc. Producent papieru Mondi Group zaoferował w połowie lutego 1,17 mld zł za wykupienie pozostałych 34 proc. w swym polskim oddziale Mondi Świecie. W tydzień później Asseco Poland, największy producent oprogramowania w Europie Środkowej, zapowiedział gotowość wykupienia 100 proc. udziałów mniejszego rywala, spółki Sygnity.....
                  • beno123 Re: mondi akcje 12.04.12, 04:55
                    To wielka niesprawiedliwość,Znam mnóstwo ludzi,którzy przepracowali za komuny całe życie w państwowych zakładach takich jakim była celuloza i nic,żadnych akcji.
    • natalia-68 Re: mondi akcje 28.04.12, 17:11
      i co z tymi akcjami ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka