Gość: DarkoPL IP: *.pppoe.sistbg.net 24.02.10, 14:02 Tak wygląda sytuacja na chodniku od skrzyżowania Kopernika z 11 listopada w kierunku dworca PKP. Od skrzyżowania w kierunku "Bułgara" gęstość spada do 1 kupy na 11 kroków. NA ZDROWIE ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: babcia Re: Co 7 kroków g...o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 14:34 byłam z wnuczkiem na spacerze nad Wisłą, w okolicy ul.Wianek. Tam co 5 kroków leży kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 14:34 masz rację,obrzydzenie bierze.Tylko wydaje mi się ,że co krok to g..o.Ludzie zacznijcie sprzątać ten syf po swoich pupilach!!Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Co 7 kroków g...o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 14:50 No nareszcie ktos madry kieruje apel pod wlasciwy adres, bo politykierzy tylko sie dorwia do tego postu, suchej nitki nie zostawia na wladzach miasta i ASA. Tragedia, ludzie robia sobie chwilowa przyjemnosc a zwierzaka potem wyrzucaja na pastwe losu, inni zas sobie przyjemnosc a gowna innym. Apeluje o rozsadek. Blok to nie miejsce dla zierzakow i to tez powinna wiedziec organizacja ktora niby zwierzaki kocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.238.199.* 24.02.10, 16:49 > Blok to nie miejsce dla zierzakow i to tez powinna wiedziec organizacja ktora niby zwierzaki kocha. < Masz rację. Bloki są dla ludzi a nie dla zwierząt. Ten "gó...any" problem dotyczy wszystkich miast w Polsce. Powinny być wysokie opłąty za posiadanie psa w bloku a za nieposprzątanie odchodów wysokie mandaty dla ich właścicieli. Był kiedyś (dawno) czas gdy dziecko bez obawy mogło pobiegać po czystym trawniku. To już historia. Dla tych którzy posiadają psy podaję informację że są one siedliskiem wielu bakterii które w szybkim czasie opanowują wasze organizmy. Później chorujecie na wiele chorób, macie różne dolegliwości. Wydaje się wam że macie jakieś dolegliwości np. ze starości, zmęczenia a tu podżera was jakaś bakteria lub inne świństwo. Tak więc trzymajcie się z dala od wszelkich zwierzątek. Unikajcie trzymania ich w domach, często małych, bo klimat w nich staje się dla was nieciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Co 7 kroków g...o IP: *.merinet.pl 24.02.10, 17:01 ciekawe co na to Mastalerz ? czekamy na jakiś ekspercki raport na łamach echa dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacerowicz Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 19:57 Oczywiście przedmówca nie mógł się powstrzymać od przytoczenia Mastalerza.... Może i dobrze , pękłoby mu coś jakby zdusił to w sobie. Co do piesków to sprawa wydaje się prosta. Oczywiście zależy od dobrej woli włodarzy. Jak już kiedyś pisałem w Anglii w 2001 roku na niemal każdej latarni przyczepione było info co do cennika za takie kupki. Kosztowało to 1000 funciszy - wtedy równowartość 7000PLN!!!!. Niechby jeden z drugim obsrańcy zapłacili po tysiączku, to miastko w rok mamy czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.122.* 24.02.10, 20:02 Popieram spacerowicza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAMA Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 20:15 Zgadzam się z wami!!! Też mieszkałam w Anglii i muszę przyznać że właściciele piesków chodzą z reklamówkami na kupki, wszędzie specjalne kosze na kupki, aż miło. Apelujmy do właścicieli psów- niech ponoszą odpowiedzialność za pupili i zbierają kupki!!! A co do kar- pewnie by się przydały... Odpowiedz Link Zgłoś
nom73 Re: Co 7 kroków g...o 28.02.10, 14:31 Gość portalu: MAMA napisał(a): > Zgadzam się z wami!!! > Też mieszkałam w Anglii i muszę przyznać że właściciele piesków chodzą z > reklamówkami na kupki, Jakby u nas w Polsce kara za pozostawioną kupę przez psa wynosił 500 funtów to właściciele też by chodzili z workami na kupy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 14:38 są te kupy jeszcze w TBG-u ,bo jutro jadę do miasta i nie wiem ,jakie buty ubrać ,może kalosze,albo gumofilce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dostępne w sieci Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 17:10 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..Gość portalu: znajoma napisał(a): > są te kupy jeszcze w TBG-u ,bo jutro jadę do miasta i nie > wiem ,jakie buty ubrać ,może kalosze,albo gumofilce?<<<< Zdecydowanie gumiaki, od jutro dostępne w sieci sklepów Lidl w TGB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 20:03 dzięki za informację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXX?? Re: Co 7 kroków g...o IP: 80.48.174.* 26.02.10, 10:32 Nie wiem czy wiecie szanowni państwo ale włąściciele psów płącą co roku do miejskiego budzetu podatek od posiadania psa, to myślę, że włądze wystarczająco zarabiają na ludziach, którzy wolą wziąć psa do domu niż żeby rozmnożone przez ludzi wałęsały się po smietnikach i kąsały dzieci z głodu. Ktoś je kiedyś wyrzucił albo porzucił... Gratuluję dobrego samopoczucia i życia w czystym świecie bez zwierząt, zabijcie wszystko co się da, a zacznijcie od ludzi, bo to też zwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Co 7 kroków g...o IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.10, 13:11 podatek jest ale g...y,powinien być większy i kary za nieposprzątanie.Miasteczko nie dość marne biedne to jeszcze obsr..e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Co 7 kroków g...o IP: 80.48.35.* 24.02.10, 20:12 Pomysł bardzo dobr, ale trzeba by było pomyśleć o pojemnikach na te g... bo nie wyobrażam sobiue wrzucać tego do zwykłych koszy na śmieci-smród i wątpliwa przyjemność ich opróżniania, albo noszenia i zabierania ze sobą do domu w celu spuszczenia w wc:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m2 Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.124.* 24.02.10, 20:30 popieram wszystkie wpisy poza jednym ale poprzednik mu dobrze odpowiedział a kosze na kupki wydaje mi się żaden problem. Następna sprawa to spacerowanie z psami nawet nie na smyczy ale i bez kagańców. Gdzie jest straż miejska - pewnie kontroluje kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel psów Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.124.* 24.02.10, 22:23 przecież pan Prezydent ma wspaniałych doradców i nie moze rozwiązać problemu psich kup? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Co 7 kroków g...o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 09:21 No tak, Ty nasrasz, a prezydent ma posprzatac. Pajacu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Co 7 kroków g...o IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.10, 09:30 a na co idą podatki za posiadanie psa !!!!!!!!!!!!!!!!!jeżeli chodzi o psy powinno jeszcze być obowiązkowe OC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel psów Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.124.* 25.02.10, 10:54 pajacem ty jesteś i to jeszcze starym komuchem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Co 7 kroków g...o IP: 213.172.181.* 25.02.10, 12:55 darko - a to polska właśnie - pierd...sz głupoty o wyzszości socjalizmu nad kazdym innym ustrojem ,a podobnie jak twoi idole nie potrafisz rozwiązać tak banalnego problemu - zastanawiam się tylko kto to ma zrobić ? kazdy właściciel psa obojetnie czy z lewicy czy prawicy odwraca głowę jak pies wali "kupsztala" a póżniej szybka "ewakuacja" i nie ma sprawy - a g...o zostaje - miały byc szufelki ,torebki ( to z zapowiedzi janka mleczarza ) patrole strazy miejskiej tzw " gó...loty" i jak zwykle - g...o z tego wyszło , zresztą co się dziwić - obserwowałem "lepienie dziur" w asfalcie przez bylo nie było miejską firmę pt RDM - do tej pory się zastanawiam kto jest głupszy ten co lał asfalt na lód ,czy ten co mu kazał to robić...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.122.* 25.02.10, 12:32 Proponuję spacer uliczką za domem rzemiosła. Tam macie kupki co krok i mimo że nie jest to jakaś główna ulica to jednak wstyd. Tak samo jak chomikowi sprząta się w klatce , tak samo pieskom powinno się sprzątac chodniki i trawniki.Niedługo czworonogi będą zmuszone chodzic po własnych odchodach i wnosic to do mieszkań. W końcu nasze miasto to nasz dom ....czyż nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 kroków Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.121.* 25.02.10, 13:42 Nasz dom , tylko to gó... w magistracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Co 7 kroków g...o IP: *.acanac.net 25.02.10, 13:59 Chcialoby sie rzec : takie polakow chowanie. A to widac na forum , w kolejkach, u lekarza, slowem wszedzie tam gdzie polacy zalatwiaja swoje interesy. Tacy sa prosci ludzie , lekarze, policjani i rzadzacy. ( z wyjatkami rzecz jasna). Zadne prawo , zaden przepis niczego nie zalatwi bo zachowania odpowiedznie do sytuacji i akceptowane przez tzw. spolecznosc to forma kultury. Polak wie lepiej, polaka nie mozna do niczego zmusic bo on wie lepiej, polak nie podniesie gowna tylko powie : przeciez k;;wa place podatki. A co o psich odchodach mysli swiatowiec lechowski, czy 11 kup na metr2 to duzo czy malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jgh Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.10, 14:31 Niestety - jest to duży problem i jeszcze większy brak kultury wlascicieli czworonogów. Sam mieszkam w domku jednorodzinnym i nie rozumiem jak osoba która mieszka trzy domy dalej wyprowadza swojego pieska pod moje ogrodzenie? codziennie!! I ja później po jej pupilku sprzątam kupy, jeżeli nie ma problemu to niech się kundelek zalatwia pod jej ogrodzeniem!! Tak więc Pani dentystko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralok Re: Co 7 kroków g...o IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.02.10, 15:36 No co ty, dentysta musi miec przeciez czyste rece, chcial bys dentyste co grzebie sie w psiej kupie? Uznaj, ze robisz dobry uczynek dla pacjentow tej pani ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Co 7 kroków g...o IP: 80.51.159.* 25.02.10, 15:55 Zgadzam sie z przedmówcami,ze kupa na kupie w tym Tarnobrzegu!Sama jestem właścicielka czworonoga i powiem szczerze ze posprzatalabym po swoim psie!!!ale jak to zrobic skoro brakuje koszy na śmiecie nie mowiac juz o tym kontenerkach na psie odchody!!!Dopóki nie bedzie tych kubłów na odchody nie wyobrażam sobie spacverowac z kupa psia pol TBG zeby znalesc jakis smietnik i wyrzucac to gowno do niego! wiec moze przestancie narzekac na wlascicieli czworonogow tylko na tych co siedza tam wyzej w urzedzie miasta na swoich czterech literach i maja wszystko w dupie!Pozdrawiam Ksia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o2 Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.123.* 25.02.10, 16:01 pewnie ze kupy tzreba sprzatac, ale pamietam jak jeszcze studiowalem w krakowie i tam na plantach byly kubly na psie kupy,a i tak po zimie jak przyszly roztopy to byl przeglad kupek z calej zimy... Moim zdanie dopuki nie bedzie duzych kar za nie sprzatanie po pieskach to moze byc kosz na koszu a i tak bedzie brudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Co 7 kroków g...o IP: *.acanac.net 25.02.10, 20:55 droga kasiu - a co by sie stalo gdybys zebrala psie gowno,( domyslam sie ze mozna uzyc np. worek po zakupach) zaniosla do domu i umiescila we wlasnym pojemniku na smieci, taki pojemnik masz albo pod blokiem albo w swoim garazu badz gdzies poza mieszkaniem. A moze czas na spoleczne patrole. Jakies gowniane trojki osiedlowe. Co ciekawe , za komuny takiego problemu nie bylo. Czyzby wlascicieli czworonogow cechowala wieksza odpowiedzialnosc spoleczna, moze bardziej kochali sasiadow, a moze psy nie sraly?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osadnik Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.124.* 26.02.10, 22:36 brawo kasiu Ty jedna mądrze piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXX Re: Co 7 kroków g...o IP: 80.48.174.* 26.02.10, 10:26 A gdzie szanowny D miały te psy robić "kupy"? W metrowych zaspach, sam byś w takich warunkach umoczył gołą łąskawicę???? Robiły gdzie się dało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Co 7 kroków g...o IP: *.pppoe.sistbg.net 26.02.10, 16:33 Wypowiedź powyższa jest przeżucaniem odpowiedzilaności ze sprawcy na osoby postronne. NIE MÓJ INTERES, GDZIE DOGI MIAŁY SIĘ ZAŁATWIAĆ. TO SPRAWA WŁAŚCICIELA. W Anglii byłem świadkiem sytuacji, gdy policjant w samochodzie przychamował i obserwował czy starsza właścicielka doga sprzątnie jego kupę. Starsza pani schylliła się i zgrabnie - widocznie z wprawą - sprzątneła kupsko do pojemnika spacerując z nim kolejne około 200 metrów do sprcjalnego kosza na psie kupska. NIE MUSZĘ CHYBA DODAWAĆ CZYM BY SIĘ SKOŃCZYŁO GDYBY NA OCZACH ANGIELSKIEGO BOBBIEGO STARSZA PANIA NAJSPOKOJNIEJ NA ŚWIECIE OPUŚCIŁA MIEJSCE WYKROCZENIA, TAK, JAK TO ROBI WIELU TARNOBRZEŻAN/EK. Moim zdaniem metoda jesr jedna - KARAĆ! KARAĆ! KARAĆ! Do skutku. Aż przestanie się opłacać zanieczyszczać trawniki. W ANGLII TRAWNIKI SŁUŻĄ DLA LUDZI. mOŻNA SIĘN A NICH WYŁOŻYĆ, USIĄŚĆ, ODPOCZĄĆ, CZYTAĆ KSIĄŻKI, SYSKUTOWAĆ ITP. w Tarnobrzegu monopol na ekspolatację trawników a jak widać obecnie również chodników przejęli właściciele dogów. Dlatego należy ich KARAĆ! KARAĆ! KARAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikita Re: Co 7 kroków g...o IP: *.acanac.net 26.02.10, 19:19 nie masz racji darko - obywatel powinien byc swiadomy swoich obowiazkow ich przestrzegania i ewentualnych kar za ich nie przestrzeganie. Gdyby isc twoja droga to nalezaloby karac wsazystkich i na kazdym kroku bo polacy to juz takie stworzenia ze maja we krwi niechec do przestrzegania prawa. Polak zawsze wie lepiej, polak interpretuje prawo na swoj sposob a ze z natury jest slabo ksztalcony, ma w pogardzie wszystko co z prawem zwiazane. Mysle ze rozwiazaniem byloby ustalenie kar za pozostawione psie odchody, ale powinny byc nagrody dla donosicieli za wskazanie delikwenta ktory zostawil psie gowno.Wskazane bylyby dowody w postaci np. fotografii. Wynagradzanie donosicieli mogloby byc wliczone w wielkosc kary. Na tym forum sa specjalisci ktorzy fotografuja niesfornych sasiadow, sa tacy ktorzy fotografuja zle parkujacych samochody itd. darko, sa narody dla ktorych prawo jest swiete. Oni nie maja problemu z interpretacja prawa , oni to prawo przestrzegaja. Dla nich ograniczenie predkosci do 60, znaczy ze nie wolno jechac wiecej niz 6o i tak tez jada...no chyba ze trafi sie jakis czeresniak znad Wisly. Ten powiada, "gupie amerykany" i jedzie 120. Polacy nie maja szacunku dla zadnego prawa, nie mieli, nie maja i nigdy miec nie beda. Taka ich uroda. Ktos musi tworzyc ogon cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Co 7 kroków g...o IP: *.pppoe.sistbg.net 26.02.10, 19:57 Ta niechęć do stosowania i przestrzegania prawa musi mieć jakieś pochodzenie. Lechowski stwierdziłby, że to wina PRL. Moim zdaniem należy sięgnąć jeszcze głębiej - do czasów, gdy szlachta rozpijała chłopów alkoholem pędzonym w swych włościach powodując ich permanentne zadłużenie. Już wtedy nasz naród zaczął marnieć. A wracając do tematu. Karanie moim zdaniem jest obecnie JEDYNYM rozwiązaniem. Można zatrudnić dodatkowo kilku policjantów w cywilu, którzy bez problemu zarobią na swoje utrzymanie wypisując mandaty. Jak może być alternatywa wobec kar finansowych. Jest to oczipowanie wszystkich zarejestrowanych psów w Tarnobrzegu - na koszt właścicieli. NAstępnie należy się przyjżeć, jakie będą koszty sprzątania psich kup. Znając liczbę psów w Tarnobrzegu oraz ogólne koszty sprzątania należy przeprowadzić działanie matematyczne i będziemy wiedzieli ILE WŁAŚCICIELE PSÓW POWINNI PŁACIĆ ZA SPRZĄTANIE KUP. I BĘDZIE TO NA PEWNO DUŻO, DUŻO WIĘCEJ NIŻ TEN MIZERNY PODATEK NAŁOŻONY PRZEZ RADĘ MIASTA. Innej opcji nie ma. Władza skutecznie niweluje tworzenie społeczeństwa obywatelskiego ośmieszając chociażby inicjatywy referendalne. Dla władzy jesteśmy potrzebni raz na cztery lata a wtedy i tak podlegamy manipulacjom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co 7 kroków g...o IP: 194.181.134.* 26.02.10, 20:34 Proponuję jeszcze karać panów często "siusiających" pod drzewkami. Dzieci bardzo lubią się bawić się wokół drzew i myk obmacują obsikane drzewa a przy okazji różne zarazki przekazane przez sikających dżentelmenów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100%RACJI Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.114.* 26.02.10, 20:36 Wypowiedź powyższa jest przeżucaniem odpowiedzilaności ze sprawcy na osoby postronne. NIE MÓJ INTERES, GDZIE DOGI MIAŁY SIĘ ZAŁATWIAĆ. TO SPRAWA WŁAŚCICIELA. W Anglii byłem świadkiem sytuacji, gdy policjant w samochodzie przychamował i obserwował czy starsza właścicielka doga sprzątnie jego kupę. Starsza pani schylliła się i zgrabnie - widocznie z wprawą - sprzątneła kupsko do pojemnika spacerując z nim kolejne około 200 metrów do sprcjalnego kosza na psie kupska. NIE MUSZĘ CHYBA DODAWAĆ CZYM BY SIĘ SKOŃCZYŁO GDYBY NA OCZACH ANGIELSKIEGO BOBBIEGO STARSZA PANIA NAJSPOKOJNIEJ NA ŚWIECIE OPUŚCIŁA MIEJSCE WYKROCZENIA, TAK, JAK TO ROBI WIELU TARNOBRZEŻAN/EK. Moim zdaniem metoda jesr jedna - KARAĆ! KARAĆ! KARAĆ! Do skutku. Aż przestanie się opłacać zanieczyszczać trawniki. W ANGLII TRAWNIKI SŁUŻĄ DLA LUDZI. mOŻNA SIĘN A NICH WYŁOŻYĆ, USIĄŚĆ, ODPOCZĄĆ, CZYTAĆ KSIĄŻKI, SYSKUTOWAĆ ITP. w Tarnobrzegu monopol na ekspolatację trawników a jak widać obecnie również chodników przejęli właściciele dogów. Dlatego należy ich KARAĆ! KARAĆ! KARAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Co 7 kroków g...o IP: *.pppoe.sistbg.net 26.02.10, 21:12 *Przepraszam za ortografy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psiasz Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.124.* 26.02.10, 23:57 bardzo dobrze że poruszasz problem psich kup,tylko należy się zastanowić nad powodem takiej sytuacji. w moim przekonaniu wynika to z naszej kultury, przyzwyczajeń wyniesionych z rodzinnego domu a to ma związek z nawykami z poprzednich pokoleń i nawyków przekazanych swoim potomkom. niewykluczone jest że historyczne podział Polski Rzeczpospolitej nie ma wpływu na ten stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.238.199.* 27.02.10, 09:18 Można całą dyskusję podsumować tak: Masz psa to sprzątaj po nim jak po sobie w kiblu! I nie mają tutaj racji bytu jakieś uwarunkowania, tradycje tylko własne lenistwo i wygoda. W tej książce przeczytacie jakim zagrożeniem dla człowieka są zwierzęta domowe a szczególnie psy. www.dobreksiazki.pl/b2420-kuracja-zycia-metoda-dr-clark.htm Problem w tym że dla wielu z was ta książka jest za gruba i niewielu po nią sięgnie. Wolicie mieć psie syfy w swoich organizmach i trzymać kundle w domu stwarzając zagrożenie dla wszystkich domowników i niezdrowe środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 09:51 nie ma się co oglądać wstecz ,tylko trzeba wziąć się do roboty.Wymagać od siebie ,upominać innych i wychowywać.Dziecko w szkole nie podniesie papierka ,bo mówi ,,a od czego są sprzątaczki".Chleb i bułeczki z szynką lub serem wyrzucają do kosza ,nie chcą brać do domu dla pieska ,,żeby mama się nie darła,że nie zjadło".We Francji jest tak przyjemnie ,czyściutko.Zwiedziłam praktycznie wszystkie parki w Paryżu,nie widziałam nigdzie g....Zakochane pary lub zwyczajni ludzie siadają na trawniku( elegancko skoszonym ,zieleniutkim)Nikt ich nie przegania,nie ma puszek po piwie ,porozwalanych butelek.Owszem widzialam kilku młodych chłopaków podpitych w kilku miejscach,którzy mówili w znajomym języku .Gdy chciałam zapytać o ulicę ,to wolałam zapytać Francuzkę ,bo zwyczajnie było mi wstyd za nich.Widziałam sytuację ,jak Francuzka ( biała)częstowała murzyńskie dziecko słodyczami,.Matka dziecka dziękowała,a pani odpowiedziała,,Nous soms la familles"-jesteśmy rodziną.Mamy duże braki w każdej dziedzinie.Na osiedlu ,gdzie mieszkałam wszyscy mi mówili ,,Dzień dobry".Z początku myślałam,że mnie z kimś pomylili.Jednak za dużo było tych osób,więc zaczęłam pierwsza mówić,bo nieładnie ,żeby starsze osoby pierwsze mi się ,,kłaniały"Nie jestem osobą złośliwą ,ale gdybym notorycznie musiała sprzątać po piesku sąsiadki ,to być może zbierałabym ,,kupki" i zanosiła na bieżąco pod jej drzwi(nie wiem ,czy bym się na to odważyła,ale na pewno bym jej zwróciła najpierw uwagę)Pozdrawiam P.S.We Francji byłam ostatnio w '93 roku,więc może od tamtej pory coś się zmnieniło ,może już Polacy nie piją za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacerowicz Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 10:03 Czytając powyższe można stwierdzić spore zainteresowanie właścicieli psów tym śmierdzącym problemem. Zainteresowanie różne bądź , co bądź. Jedni chcieliby posprzątać po pupilu(gdyby były specjalne kosze), inni stoją na straży stanowiska iż to lokalne władze winny sprzątać kupy po ich psach , skoro już zapłacili podatek. Znając lokalną rzeczywistość, rozejdzie się wszystko po kościach bez większego oddźwięku na przyszłość. Podobnie zresztą jak poruszany parę miesięcy temu problem swobodnego biegania 50-cio kilogramowego psa w obecności właściciela , ale również przerażonych spacerowiczów..... Labrador przecież nie gryzie, zębiska ma do dekoracji:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 11:47 będąc na studiach biegałam po parku .Nagle duży pies (nie pamiętam rasy),który miał kaganiec skoczył w moim kierunku i uderzył mnie kagańcem w udo-rozciął mi dresy i na udzie miałam dwie szramy ,z których ciekła krew.Piszę to ku przestrodze rodziców mających małe dzieci.gdyby to była twarz małego dziecka .Właściciel pokazał,że pies był szczepoiny ,ja najadłam się strachu ,a dres nie nadawał się do biegania po mieście ,co najwyżej do robót polowych.Moje kilkuletnie dziecko pogryzł pies ,który był zawsze na łańcuchu,nie widziałam tego ,były z mężem .Córka kucała i głaskała kotka,pies zerwał się z łańcucha i skoczył na córkę,dobrze ,że nie uszkodził tętnicy szyjnej.Skończyło sie na pogotowiu i szyciu rany Pies był mały ,zwykły kundelek.Dziecko miało przez dłuższy czas takie lęki ,że bała się wychodzić na dwór .Myślała,ze ptaszki ,co fruwają wysoko nagle spadną z nieba i zaczną ją dziubać .Miała wtedy 3 latka, nie została sama na podwórku ani sekundy ,a na spacerze kurczowo trzymała sie za rękę,a jak zobaczyła psa ,to dostawała ataku histerii.Trwało to dosyć długo.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Re: Co 7 kroków g...o IP: *.smsiarkowiec.pl 27.02.10, 15:08 Rozpacz, cały Tarnobrzeg po zimie z.....y jest psimi odchodami. Na chodnikach, obok chodników - zgroza. Zresztą nie tylko miasto - wystarczy się przejść po wale wiślanym, a właściwie przejść się nie da, kupa na kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 16:24 Do licha!Idzcie do U M.Gdyby codziennie przychodziło w tej sprawie kilka osób,to może znalazłyby sie środki na ten cel.Ja jak widzę we wsi coś nie tak,zaraz dzwonię i jest interwencja ,np zwisająca złamana gałąź,dziura w drodze itp.Trzeba działać.Nie wiem ,kto odpowiada za trawniki ,może spółdzielnia .Dyskusje na forum nic nie pomogą.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: Co 7 kroków g...o IP: 83.1.124.* 28.02.10, 16:46 Pies jak jest na wolnosci to zagrzebuje to co po sobie pozostawi, bo jest psem, nierozumnym tylko z instyktem. A Twoj instykt, bo o rozum posadzic nie mozna to tylko zadac od kogos innego. Jak nie zaczniemy od siebie wymagac, to w brudzie zginiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Co 7 kroków g...o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 17:06 nie wszyscy chyba w TBG-u mają psy ,ale mają małe dzieci,które za butami przynosza zarazki do domów.Kiedyś to było województwo,a to do czegoś zobowiązuje.Dodam ,że małe szkraby biorą wszystko do buzi.Matki na wiosnę nie będą mogły wysadzić z wózka swoich pociech.Na temat rozumu nie będę się wypowiadać .Ja nie ubliżam nikomu ,ale skoro niektórym to sprawia przyjemność... Odpowiedz Link Zgłoś