Dodaj do ulubionych

Hieronim Dekutowski

08.03.04, 19:30
Wczoraj, 7 marca minęła 55 rocznica śmierci "Zapory".
Obserwuj wątek
    • Gość: pawełek Re: Hieronim Dekutowski IP: *.acn.waw.pl 17.04.04, 22:12
      nie wiesz czy jest jakaś praca opisująca działania podziemne dekutowskiego?
      • Gość: mike Re: Hieronim Dekutowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 22:59
        Zajrzyj na www.mazowsze.k-raj.com.pl/106908574154471.shtml
        tam jest obszerny artykuł Płużańskiego o Dekutowskim, głównie o
        działalności "powojennej". Link znalazłem na www.tarnobrzeg.info
        • Gość: gogus Re: Hieronim Dekutowski IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 18.04.04, 04:56
          A nasz tarnobrzski komunista mąż wnuczki po Dekutowskim dalej rąbie
          dziewczynki w Sanepidzie...
          • Gość: bb Re: Hieronim Dekutowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 08:46
            Jakies szczegóły ?
        • Gość: pawełek Re: Hieronim Dekutowski IP: *.acn.waw.pl 18.04.04, 12:31
          na stronie www.mazowsze.k-raj.com.pl/106908574154471.shtml byłem już
          wcześniej, mniej chodzi mi o źródła innternetowe, bardziej o publikacje
          książkowe. może jakaś biografia wyszła? wiem, że w nrze 3 zeszytów
          historycznych WIN-u jest o nim notka biograficznna, ale tam jest tylko parę
          stron. może jest jeszcze jakiieś opracowanie?
          • Gość: mike Re: Hieronim Dekutowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 21:11
            Jest album "Zaporczycy w fotografii"
            wysylkowa.pl/ks359454.html
            i książka "Zaporczycy - relacje" cz I i II
            wysylkowa.pl/ks345643.html
            książki wywołały sporo zamieszania
            www.gazetaprawna.pl/dzialy/29.html?numer=1152&dok=1152.29.3.2.20.1.0.1.htm
            • Gość: pawełek Re: Hieronim Dekutowski IP: *.acn.waw.pl 18.04.04, 23:58
              dzięki mike
              • garma Re: Hieronim Dekutowski 04.08.04, 09:05
                Hieronim Dekutowski nie miał potomków.
          • Gość: fajnyfacet Re: Hieronim Dekutowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 22:52
            14 lipca 1939 r. Do Zarządu Miejskiego w Głogowie Wielkopolskim wpłyneło pismo
            Dekutowskiego Hieronima z dopiskiem "B. pilne" o treści:
            "W załaczeniu przesyłam kartę powołania nr 004059...z prośbą o doręczenie ze
            względu na zamieszkanie w Głogowie Wielkopolskim ul. Królowej Jadwigi 10 a u.
            P. Kubiaków. Potwierdzenie odbioru karty powołania wraz ze ściąnietym
            dokumentem wojskowym proszę przekazać wprost do K.A.U. w Nisku powołując się na
            nr 130/11383/II z dnia 11 lipca 1989 r. Koniecznie Rejon Uzupełnień w Nisku.
            Przesyłam powyższe do wiadomości" Podpis nieczytelny
            • garma Re: Hieronim Dekutowski 28.08.04, 12:42
              Gość portalu: fajnyfacet napisał(a):

> 14 lipca 1939 r. Do Zarządu Miejskiego w Głogowie Wielkopolskim wpłyneło
              > pismo Dekutowskiego Hieronima z dopiskiem "B. pilne" o treści:
              > "W załaczeniu przesyłam kartę powołania nr 004059...z prośbą o doręczenie ze
              > względu na zamieszkanie w Głogowie Wielkopolskim ul. Królowej Jadwigi 10 a u.
              > P. Kubiaków. Potwierdzenie odbioru karty powołania wraz ze ściąnietym
              > dokumentem wojskowym proszę przekazać wprost do K.A.U. w Nisku powołując się
              > na nr 130/11383/II z dnia 11 lipca 1989 r. Koniecznie Rejon Uzupełnień w
              > Nisku. Przesyłam powyższe do wiadomości" Podpis nieczytelny.

To chyba nie był Głogów Wielkopolski
              • Gość: fajnyfacet Re: Hieronim Dekutowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:06
                Odczytuje pismo. I chyba jest to Ostrów Wielkopolski. ( Nie tłumaczę się -
                pismo jest przepiękne charakterystyczne dla przedwojnia, zawijasy. Stawiam
                zdecydowanie na Ostrów Wielkopolski.
                • Gość: Sisek Re: Hieronim Dekutowski IP: *.sistbg.net 31.08.04, 23:38
                  To co to w końcu za miasto? A może czasem Głogów Małopolski???
                  • garma Re: Hieronim Dekutowski 01.09.04, 19:46
                    Fajny facet napisał:
                    >Odczytuje pismo. I chyba jest to Ostrów Wielkopolski. ( Nie tłumaczę się -
                    >pismo jest przepiękne charakterystyczne dla przedwojnia, zawijasy. Stawiam
                    >zdecydowanie na Ostrów Wielkopolski.

To był na pewno Ostrów Wielkopolski :). Tam mieszkała siostra Hieronima.
                    Gdzie to pismo jest opublikowane ? Czy może masz oryginał ?
                    • Gość: fajnyfacet Re: Hieronim Dekutowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.04, 23:14
                      Nie jest opublikowane
                      • garma Re: Hieronim Dekutowski 02.09.04, 17:26
                        Gość portalu: fajnyfacet napisał(a):

> Nie jest opublikowane

To znaczy, że jesteś w posiadaniu tego pisma ? :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka